Prime Minister's Office
English rendering of PM’s interaction with youngsters in Cleanliness program in Delhi
02 OCT 2024 9:22PM by PIB Delhi
Prime Minister: What are the benefits of maintaining cleanliness?
Student: Sir, it helps prevent diseases, and we will always remain clean. Moreover, if our country stays clean, people will understand the importance of keeping the environment tidy.
Prime Minister: What happens if there is no toilet?
Student: Sir, diseases spread.
Prime Minister: Indeed, diseases spread. Reflect on the past when toilets were scarce, 60 out of 100 households did not have them. People would resort to open defecation, which became a major cause of illnesses. Women, particularly mothers, sisters, and daughters, suffered the most. Since the launch of the Swachh Bharat Abhiyan, we first ensured toilets were built in schools, with separate facilities for girls. As a result, the dropout rate of girls has significantly reduced, and they are now continuing their education. So, has cleanliness not proven to be beneficial?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Whose birth anniversaries are we commemorating today?
Student: Gandhi ji’s and Lal Bahadur Shastri’s, Sir.
Prime Minister: Alright, do any of you practise yoga?... Oh, wonderful, so many of you do. What are the benefits of practising asanas?
Student: Sir, it makes our bodies more flexible.
Prime Minister: Flexibility, and?
Student: Sir, it also helps in preventing diseases and promotes good blood circulation.
Prime Minister: Good. Now, what do you like to eat at home? When your mother asks you to eat vegetables and drink milk, how many of you resist or argue about it?
Student: We eat all vegetables.
Prime Minister: Does everyone eat all vegetables, including bitter gourd?
Student: Yes, except bitter gourd.
Prime Minister: Ah, except bitter gourd.
Prime Minister: Do you know what the Sukanya Samriddhi Yojana is?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: What is it?
Student: Sir, it is a scheme introduced by you, which is benefiting many girls. We can open an account under this scheme up until the age of 10. When we turn 18, it helps us a lot with our education. We can withdraw money from this account.
Prime Minister: Exactly. The Sukanya Samriddhi Account can be opened as soon as a girl is born. The parents can deposit Rs. 1,000 each year, which equates to about Rs. 80-90 per month. Suppose, after 18 years, she needs money for higher education—half of the amount can be withdrawn for that purpose. And, if she is getting married at 21, money can also be withdrawn for that purpose. If Rs. 1,000 is regularly deposited, at the time of withdrawal, she will receive around Rs. 50,000, with about Rs. 30,000-35,000 as interest. The interest rate for daughters is 8.2%, which is higher than the normal rate.
Student: There is a chart that suggests we should clean the school, and it shows children engaged in cleaning.
Prime Minister: Once, I was in Gujarat, and there was a teacher at a school who did something remarkable. The school was located in a coastal area, where the water was salty, and the land was barren, with no trees or greenery. What did the teacher do? He gave each student an empty Bisleri bottle and used oil cans, which he had cleaned. He instructed the children to collect the water their mothers used to wash dishes after meals and bring it to school in those bottles every day. He assigned each child a tree and told them the water they brought from home would be used to nurture their tree. When I visited the school 5-6 years later, the entire school was flourishing with greenery beyond what anyone could have imagined.
Student: This is dry waste. If we separate dry and wet waste like this, it helps in making compost.
Prime Minister: So, do you all follow this practice at home?
Prime Minister: When your mother goes to buy vegetables and leaves empty-handed, does she bring them back in a plastic bag? Do any of you argue with her, saying, "Mum, take a bag from home. Why do you bring plastic home? Why bring such waste into the house?" Do any of you remind her of this?
Student: (Yes, we encourage them to carry )Cloth bags, Sir.
Prime Minister: So you do tell them?
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: Alright then.
Prime Minister: What is this? These are Gandhiji’s glasses, and do you think Gandhiji is watching whether you are maintaining cleanliness or not? You must remember, Gandhiji dedicated his entire life to cleanliness. He is always observing who keeps things clean and who does not. He once said that if he had to choose between freedom and cleanliness, he would choose cleanliness. This shows how much importance he placed on cleanliness, even above freedom. Now, tell me, should our cleanliness campaign continue to move forward?
Student: Yes sir, we should take it forward.
Prime Minister: So, do you think cleanliness should merely be a programme or should it become a habit?
Student: It should become a habit.
Prime Minister: Well done. Some people believe that this cleanliness drive is Modiji’s programme, but the truth is that cleanliness is not a one-day task, nor is it the responsibility of just one person or one family. It is a lifelong commitment—365 days a year, for as long as we live. What do we need for this? We need a mindset, a mantra. Imagine if every citizen in the country decided not to create litter. What would happen?
Student: Then cleanliness would be established.
Prime Minister: Exactly. So, what habit must you develop now? The habit of not littering—this is the first step. Understood?
Student: Yes, Sir.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଦିଲ୍ଲୀରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୁବକମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆଲୋଚନାର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
02 OCT 2024 9:22PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବାର ଲାଭ କ'ଣ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏହା ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ, ଏବଂ ଆମେ ସର୍ବଦା ସଫାସୁତୁରା ରହିଥାଉ। ଏହା ସହିତ, ଯଦି ଆମ ଦେଶ ସଫା ରହିବ, ତେବେ ଲୋକମାନେ ପରିବେଶକୁ ସଫା ରଖିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ବୁଝିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଶୌଚାଳୟ ନଥିଲେ କ'ଣ ହେବ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ରୋଗ ବ୍ୟାପିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ପ୍ରକୃତରେ, ରୋଗ ବ୍ୟାପିଥାଏ। ଅତୀତକୁ ମନେ ପକାନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଶୌଚାଳୟର ଅଭାବ ଥିଲା, 100 ରୁ 60 ପରିବାରରେ ଶୌଚାଳୟ ନଥିଲା। ଲୋକମାନେ ଖୋଲା ସ୍ଥାନରେ ମଳତ୍ୟାଗ କରୁଥିଲେ, ଯାହା ରୋଗର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ପାଲଟିଥିଲା। ମହିଳାମାନେ, ବିଶେଷକରି ମା, ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ କଷ୍ଟ ଭୋଗିଥିଲେ। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପରଠାରୁ, ଆମେ ପ୍ରଥମେ ସ୍କୁଲରେ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ, ଯେଉଁଥିରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପୃଥକ ସୁବିଧା ଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଝିଅମାନଙ୍କର ସ୍କୁଲ୍ ଅଧାରୁ ଛାଡ଼ିବା ହାର ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି। ତେବେ, କ'ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଲାଭଦାୟକ ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇନାହିଁ?
ଛାତ୍ର: ଆଜ୍ଞା, ସାର୍।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆଜି ଆମେ କାହାର ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରୁଛୁ?
ଛାତ୍ର: ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଏବଂ ଲାଲ ବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ, ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି, ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସ କରନ୍ତି କି?... ଓଃ, ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ, ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ କରୁଛନ୍ତି। ଆସନ ଅଭ୍ୟାସ କରିବାର ଲାଭ କଣ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏହା ଆମ ଶରୀରକୁ ଅଧିକ ନମନୀୟ କରିଥାଏ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ନମନୀୟତା, ଏବଂ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏହା ରୋଗକୁ ରୋକିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରେ ଏବଂ ଭଲ ରକ୍ତ ସଞ୍ଚାଳନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଭଲ। ଏବେ, ତୁମେ ଘରେ କଣ ଖାଇବାକୁ ପସନ୍ଦ କର? ଯେତେବେଳେ ତୁମର ମା ତୁମକୁ ପନିପରିବା ଖାଇବା ଏବଂ କ୍ଷୀର ପିଇବାକୁ କୁହନ୍ତି, ତୁମେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେତେ ଜଣ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କର କିମ୍ବା ଯୁକ୍ତି କର?
ଛାତ୍ର: ଆମେ ସମସ୍ତ ପନିପରିବା ଖାଉ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ସମସ୍ତେ କଣ ସମସ୍ତ ପନିପରିବା ଖାଆନ୍ତି, କଲରାକୁ ମିଶାଇ?
ଛାତ୍ର: ଆଜ୍ଞା, କଲରାକୁ ଛାଡ଼ି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଓଃ, କଲରାକୁ ଛାଡ଼ି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଆପଣ କଣ ଜାଣନ୍ତି ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା କଣ?
ଛାତ୍ର: ଆଜ୍ଞା ସାର୍ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା କ'ଣ?
ଛାତ୍ର: ସାର୍, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଚଳିତ ଏକ ଯୋଜନା, ଯାହା ଅନେକ ଝିଅଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରୁଛି। ଆମେ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୦ ବର୍ଷ ବୟସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିପାରିବା। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସର ହୋଇଯାଉ, ଏହା ଆମକୁ ଆମର ଶିକ୍ଷାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। ଆମେ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟରୁ ଟଙ୍କା ଉଠାଇପାରିବା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍। ଝିଅ ଜନ୍ମ ହେବା ମାତ୍ରେ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇପାରିବ। ପିତାମାତା ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ଜମା କରିପାରିବେ, ଯାହା ପ୍ରତି ମାସରେ ପ୍ରାୟ ୮୦-୯୦ ଟଙ୍କା। ଧରାଯାଉ, ୧୮ ବର୍ଷ ପରେ, ତାଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ଟଙ୍କାର ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି - ସେହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅଧା ଟଙ୍କା ଉଠାଇହେବ। ଏବଂ, ଯଦି ସେ ୨୧ ବର୍ଷ ବୟସରେ ବିବାହ କରୁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ଉଠାଇହେବ। ଯଦି ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ନିୟମିତ ଭାବରେ ଜମା କରାଯାଏ, ତେବେ ଉଠାଣ ସମୟରେ, ସେ ପ୍ରାୟ ୫୦,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସୁଧ ଭାବରେ ପାଇବେ। ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଧ ହାର ୮.୨%, ଯାହା ସାଧାରଣ ହାରଠାରୁ ଅଧିକ।
ଛାତ୍ର: ଏକ ଚାର୍ଟ ଅଛି ଯାହା ସୂଚାଇଥାଏ ଯେ ଆମକୁ ସ୍କୁଲ ସଫା କରିବା ଉଚିତ, ଏବଂ ଏଥିରେ ପିଲାମାନେ ସଫା କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଥରେ, ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ଏବଂ ଏକ ସ୍କୁଲରେ ଜଣେ ଶିକ୍ଷକ ଥିଲେ ଯିଏ କିଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସ୍କୁଲଟି ଏକ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ପାଣି ଲୁଣିଆ ଥିଲା, ଏବଂ ଜମି ଚାଷ ଉପଯୋଗୀ ଥିଲା, କୌଣସି ଗଛ କିମ୍ବା ସବୁଜିମା ନଥିଲା। ଶିକ୍ଷକ କ'ଣ କରିଥିଲେ? ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛାତ୍ରଙ୍କୁ ଏକ ଖାଲି ବିସଲେରି ବୋତଲ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥିବା ତେଲ କ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ, ଯାହାକୁ ସେ ସଫା କରିଥିଲେ। ସେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଖାଦ୍ୟ ପରେ ବାସନ ଧୋଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ମା'ମାନେ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପାଣି ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରତିଦିନ ସେହି ବୋତଲରେ ପାଣିକୁ ସ୍କୁଲକୁ ଆଣିବାକୁ କହିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ଗଛ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ଘରୁ ଆଣିଥିବା ପାଣି ସେମାନଙ୍କ ଗଛର ଯତ୍ନ ନେବା ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ। 5-6 ବର୍ଷ ପରେ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ସ୍କୁଲ ପରିଦର୍ଶନ କଲି, ସମଗ୍ର ସ୍କୁଲ ସବୁଜିମାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଯାହା କେହି କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
ଛାତ୍ର: ଏହା ଶୁଖିଲା ଅଳିଆ। ଯଦି ଆମେ ଏହିପରି ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଓଦା ଅଳିଆକୁ ପୃଥକ କରିବା, ତେବେ ଏହା କମ୍ପୋଷ୍ଟ ତିଆରି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ, ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଘରେ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି କି?
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଯେତେବେଳେ ତୁମ ମାଆ ପନିପରିବା କିଣିବାକୁ ଯାଆନ୍ତି ଏବଂ ଖାଲି ହାତରେ ଫେରି ଯାଆନ୍ତି, ସେ କ'ଣ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବ୍ୟାଗରେ ଫେରାଇ ଆଣନ୍ତି? ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ତାଙ୍କ ସହିତ ଯୁକ୍ତି କରନ୍ତି କି, "ମା, ଘରୁ ଏକ ବ୍ୟାଗ ନିଅ। ତୁମେ କାହିଁକି ଘରକୁ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ଆଣୁଛ? ଏତେ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନା ଘରକୁ କାହିଁକି ଆଣୁଛ?" ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ କେହି ତାଙ୍କୁ ଏହା ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛନ୍ତି କି?
ଛାତ୍ର: (ହଁ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ କପଡ଼ା ବ୍ୟାଗ ନେବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ ତୁମେ ସେମାନଙ୍କୁ କହିବ?
ଛାତ୍ର: ହଁ, ମହାଶୟ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍ ଅଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଏହା କ'ଣ? ଏଗୁଡ଼ିକ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ଚଷମା, ଏବଂ ତୁମେ କ'ଣ ଭାବୁଛ ଯେ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ ତୁମେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖୁଛ କି ନାହିଁ? ତୁମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ, ଗାନ୍ଧୀଜୀ ତାଙ୍କର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ସେ ସର୍ବଦା ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯେ କିଏ ଜିନିଷ ସଫା ରଖେ ଏବଂ କିଏ କରେ ନାହିଁ। ସେ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ତାଙ୍କୁ ସ୍ୱାଧୀନତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ବାଛିବାକୁ ପଡ଼େ, ତେବେ ସେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ବାଛିବେ। ଏହା ଦର୍ଶାଏ ଯେ ସେ ସ୍ୱାଧୀନତାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ କେତେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ। ଏବେ, ମୋତେ କୁହ, ଆମର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ କି?
ଛାତ୍ର: ଆଜ୍ଞା ସାର୍, ଆମେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ତେବେ, ତୁମେ କଣ ଭାବୁଛ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ଉଚିତ ନା ଏହା ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ?
ଛାତ୍ର: ଏହା ଏକ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ବହୁତ ଭଲ। କିଛି ଲୋକ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, କିନ୍ତୁ ସତ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଗୋଟିଏ ଦିନର କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ, ନା ଏହା କେବଳ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ଦାୟିତ୍ୱ। ଏହା ଏକ ଜୀବନବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା - ବର୍ଷକୁ 365 ଦିନ, ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବଞ୍ଚିଛୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ କଣ ଆବଶ୍ୟକ? ଆମକୁ ଏକ ମାନସିକତା, ଏକ ମନ୍ତ୍ର ଆବଶ୍ୟକ। କଳ୍ପନା କର ଯଦି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଅଳିଆ ସୃଷ୍ଟି ନକରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଅନ୍ତି। କଣ ହେବ?
ଛାତ୍ର: ତାପରେ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଦେଖାଯିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ: ଠିକ୍। ତେବେ, ଏବେ ତୁମକୁ କେଉଁ ଅଭ୍ୟାସ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡିବ? ଅଳିଆ ନ ପକାଇବାର ଅଭ୍ୟାସ - ଏହା ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ। ବୁଝିଲ?
ଛାତ୍ର: ଆଜ୍ଞା ସାର୍।