Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various development works in Ahmedabad, Gujarat
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister of the state, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union cabinet C.R. Patil, all the Governors, Deputy Chief Ministers, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other public representatives joining this event from different parts of the country and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers.
How are you all? Is everyone doing well? Please excuse me today, as I will deliver this speech in Hindi, because many friends from other states have joined this event in large numbers. And Hindi works well in Gujarat, right? It works, doesn’t it?
Today, the entire country is immersed in the celebrations of Ganesh Utsav. Ganpati has been installed in homes. Today is also Milad-un-Nabi. Many festivals are being celebrated across different parts of the country. Amidst these celebrations, the celebration of Bharat’s development continues. Here today, projects worth about ₹8,500 crores have been either inaugurated or their foundation stones have been laid, which include projects in railways, roads, metro, and many others. Today, another star has been added to Gujarat's glory. The Namo Bharat Rapid Rail has also started today, which is going to be a milestone for urban connectivity in Bharat. Thousands of families in Gujarat are also entering their new homes today. The first instalment of funding for pucca houses has been released to thousands of families. I hope that from now on, you will celebrate Navratri, Dussehra, Durga Puja, Dhanteras, Diwali, and all other festivals in your new homes with the same enthusiasm. I wish you a blessed housewarming, and that it gives wings to your dreams. I especially congratulate the thousands of women in whose names these homes are registered. I extend my congratulations to the people of Gujarat and the people of the country for all these development projects.
Friends, amidst this festive atmosphere, there is also a pain. Many regions of Gujarat have been hit by heavy rains simultaneously this year. For the first time in history, we have witnessed such widespread, intense rainfall in such a short span of time. This situation has arisen not just in isolated places but across every corner of Gujarat, and as a result, we have lost many loved ones. There has been significant damage to life and property. Both the central and state governments are working to provide all possible relief to the affected. I wish for a speedy recovery for those friends who are undergoing treatment.
Friends,
This is my first visit to Gujarat after taking the oath for the third time as Prime Minister, my first visit among all of you. Gujarat is my birthplace; Gujarat has taught me all the lessons of life. You have always showered me with love. And when a son returns home, and receives blessings from his own people, he gets new energy. His enthusiasm and spirit soar higher. I consider it a great fortune as you have come here in such a large number to give blessings.
Friends,
I am also aware of your expectations. I used to get messages from different corners, time and again. You wanted me to come to you as soon as possible after taking the oath for the third time. And it's natural – after 60 years, the people of this country have created a new history. A government has been given the opportunity to serve the country for the third consecutive term. This is a great event in Bharat’s democracy, and therefore, it is natural for Gujarat to feel that “Narendra Bhai is ours, and he should come to Gujarat immediately.” Your sentiment is valid. But you are the ones who sent me to Delhi with the resolve that the nation comes first. During the Lok Sabha elections, I gave you – the people of this country – a guarantee. I said that unprecedented decisions will be taken for the country in the first 100 days of the third term. In these 100 days, I worked day and night to fulfil this agenda, leaving no stone unturned. Whether within the country or abroad, wherever efforts were needed, they were made – nothing was left incomplete. And you must have seen how various kinds of things started happening in the last 100 days. During this time, they began mocking me... making fun of Modi... presenting all sorts of arguments and counterarguments. They were enjoying it, and people were surprised, wondering, “What is Modi doing? Why is he silent? There's so much mockery happening... so much insult."
But my brothers and sisters of Gujarat,
This son was born in the land of Sardar Patel. Bearing every joke, every mockery, every insult, I took a vow and spent these 100 days focused on making policies and decisions for your welfare and the nation's interest. I had decided to let those who want to mock me, continue doing so. Let them enjoy it, go ahead. And I resolved not to respond to any of those taunts. No matter the jokes, the mockery, or the ridicule, I would not stray from the path of the nation's welfare. Today, I am happy that by enduring all those insults, the decisions made in these 100 days have ensured the welfare of every citizen, every family, and every section of society. In these 100 days, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been initiated. During the elections, I guaranteed the country 3 crore new homes. Work on this guarantee is progressing rapidly. Today, in this program as well, thousands of families in Gujarat have received their own pucca houses. Yesterday, I was in Jharkhand, where thousands of families also received homes. Whether in the village or the city, we are working to provide everyone with better living conditions. Whether it's providing financial help to urban middle-class families for homes, launching campaigns to provide good rental housing to workers at fair rates, special housing schemes for factory workers, or building new hostels for working women across the country, the government is spending thousands of crores on these projects.
Friends,
A few days ago, a very significant decision was made regarding the health of the poor and the middle class. I had promised you that every elderly person above the age of 70 in the country would receive free treatment worth up to 5 lakh rupees. This guarantee has also been fulfilled. Now, the sons and daughters of the middle class won't have to worry about the treatment of their parents. Now, your son will take care of that.
Friends,
In these 100 days, major decisions have been made for the employment, self-employment, and skill development of the youth. A special PM package of 2 lakh crore rupees has been announced for the youth. Over 4 crore youth will benefit from this. Now, if a company is giving the youth employment for the first time, the government will provide the funds for the first salary of a young person’s first job in that company. The government has also increased the amount of the Mudra loan scheme, which has brought a new revolution in the field of self-employment and has been very successful. Seeing its success, the previous limit of 10 lakh rupees has been enhanced to 20 lakh rupees.
Friends,
I had guaranteed the mothers and sisters that 3 crore 'Lakhpati Didis' would be created in the country. Over the past years, 1 crore 'Lakhpati Didis' have already been made. But you will be happy to know that in the first 100 days of my third term, 11 lakh new 'Lakhpati Didis' have been created across the country, including Gujarat. Recently, the government has made a significant decision in favour of oilseed farmers. This decision was made to ensure that our oilseed farmers receive more than the increased MSP (Minimum Support Price). To benefit oilseed farmers, duties on oil imports have been increased. This will greatly benefit farmers growing crops like soybean and sunflower. This will also accelerate the mission to make the country self-reliant in edible oils. The government has also lifted the export ban on Basmati rice and onions. As a result, the demand for Indian rice and onions has increased abroad. This decision will also benefit millions of farmers across the country.
Friends,
In the past 100 days, dozens of projects related to rail, road, ports, airports, and metros have been approved. This is also reflected in today's event, as shown in the video. Many connectivity-related projects in Gujarat have been inaugurated or laid the foundation for today. A short while ago, I travelled by metro to the Gift City station. Many people shared their experiences during this journey. Everyone is happy with the expansion of the Ahmedabad metro. In the past 100 days, decisions have been made to expand metro services in many cities across the country.
Friends,
Today is also special for Gujarat for another reason. From today, the Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj has started running. The Namo Bharat Rapid Rail will greatly benefit our middle-class families who commute daily between cities. It will provide convenience for those involved in jobs, businesses, and education. In the coming time, many cities across the country will be connected by the Namo Bharat Rapid Rail.
Friends,
The rapid expansion of the Vande Bharat trains' network in the last 100 days has been unprecedented. During this period, more than 15 new routes for Vande Bharat trains have been launched. This means that, in the last 15 weeks, on average, one new Vande Bharat train has been started each week. Just yesterday, I flagged off several Vande Bharat trains from Jharkhand. Today as well, new Vande Bharat trains have started running on routes such as Nagpur-Secunderabad, Kolhapur-Pune, Agra Cantt-Banaras, Durg-Visakhapatnam, and Pune-Hubli. The Vande Bharat train running between Varanasi and New Delhi now has 20 coaches. Today, more than 125 Vande Bharat trains across the country are providing thousands of passengers with a better travel experience every day.
Friends,
We, the people of Gujarat, understand the value of time. This is Bharat’s golden period, Bharat’s 'Amrit Kaal.' In the next 25 years, we have to make our country developed, and Gujarat has a significant role in this. Today, Gujarat is becoming a major hub of manufacturing. Gujarat is one of the most well-connected states in Bharat. The day is not far when Gujarat will give Bharat its first Made-in-India transport aircraft, the C-295. Gujarat is also leading the way in the semiconductor mission, which is extraordinary. Today, Gujarat has some of the best universities, whether in Petroleum, Forensics, or Wellness. There are excellent opportunities in Gujarat for studying modern subjects, and even foreign universities are opening their campuses here. Gujarat is making waves across the world from culture to agriculture. Crops and grains that we couldn't even imagine are now being exported from Gujarat to foreign countries. And who made all of this possible? Who brought this transformation in Gujarat?
Friends,
It is the hardworking people of Gujarat who have brought about this transformation. A whole generation has passed, working tirelessly for the development of Gujarat. Now, from here, we must take Gujarat to new heights. You will remember that in my recent address from the Red Fort, I spoke about the quality of products made in Bharat. When we say something is 'export quality,' we often imply that products not being exported might not be of the same high quality. That’s why we call it ‘export quality’. We need to come out of this mindset. I want Gujarat to establish a great reputation for its best-quality products, both in Bharat and worldwide.
Friends,
Today, the way Bharat is working with new resolutions, the world is praising our country. In recent times, I had the opportunity to represent Bharat on various large international platforms in numerous countries. You must have also seen how much respect Bharat is receiving worldwide. Everyone welcomes Bharat and Indians with open arms. Everyone wants to establish good relations with Bharat. If there is a crisis or problem anywhere, people turn to Bharat for solutions. The way the people of Bharat have continuously chosen a stable government for the third time and the way Bharat is rapidly developing have increased the world's expectations of us. It is the unwavering trust of 140 crore Indians that allows me to stand tall with pride and assure the world of our nation's strength. The growing trust in Bharat directly benefits our farmers and youth. As the world's trust in Bharat increases, the demand for our skilled youth rises. As the trust in Bharat increases, our exports grow, and more investment comes into the country. As the trust in Bharat increases, foreign investors choose to invest in Bharat and set up factories here.
Brothers and sisters,
On one hand, every Indian wants to become a brand ambassador for the country and is working towards enhancing its potential. On the other hand, some people filled with negativity are working against the country. They are attacking the unity of the country. Sardar Patel united over 500 princely states to integrate Bharat. These power-hungry people want to break Bharat into pieces. You must have heard that these people are now saying they will bring back Article 370 in Jammu and Kashmir. They want to reintroduce the rule of two constitutions and two legislations in Jammu and Kashmir. To appease certain groups, they are willing to go to any extent. Filled with hatred, these people leave no opportunity to defame Bharat. They are also continuously targeting Gujarat. Therefore, Gujarat must remain alert and keep an eye on these people.
Friends,
Bharat, on the path to becoming a developed nation, will stand firm against such forces. Bharat no longer has time to lose. We must enhance Bharat’s reputation and ensure a life of dignity for every Indian. I know Gujarat will lead in this as well. We will achieve every goal with all our efforts. Today, with the enthusiasm and blessings you are giving me, I will move forward with new energy and live with a renewed spirit. I will dedicate every moment of my life for you and for your dreams. I have no other wish or ambition other than your well-being, your success, and realizing your dreams. You, the people of Bharat, are my deity. I have decided to dedicate myself to the worship of this deity, to offer my life in this service. Therefore, friends, I will live for you, struggle for you, and give my all for you. Bless me. With the blessings of millions of people, I will continue living with new confidence, enthusiasm, and courage for the dreams of 140 crore Indians. Thank you for coming in such large numbers to bless me. Though I came to Gujarat last evening after a long time, your love continues to grow, and my resolve becomes even stronger. Once again, I extend my congratulations to all of you for the new facilities, new plans, and new opportunities. Say with me – 'Bharat Mata Ki Jai!' Raise both your hands and shout it with all your strength --
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Thank you very much.
Disclaimer: Some portion of the Prime Minister's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অহমদবাদ, গুজরাত্তা তোঙান তোঙানবা চাওখৎ থৌরাংগী থবকশিং উরেপ উয়ুং তম্বা/ শঙ্গাবগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে,
গুজরাতকী রাজ্যপাল অচার্য় দেবব্রত জী, স্তেতসিগী মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্যমন্ত্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলগী ঐগী মরুপ সি.আর. পাতিল, লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমদগী থৌরমসিদা শরুক য়াবিরিবা রাজ্যপালশিং, উপ-মুখ্যমন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং, অতৈ মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং মফমসিদা মশিং য়াম্না তিনবিরিবা ঐগী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং‍।
ময়াম কমদৌবিরি, পুম্নমক নুংঙাইরি, ময়ামগী মফমদা ঙাকপিনবা হায়জবগা লোয়ননা ঙসি ঐ হিন্দীদা ৱা ঙাংজগে মরমদি অতোপ্পা স্তেতশিংদগী মীওইশিংসু ঙসি মফমসিদা মশিং য়াম্না তিল্লি‍। অদুগা ঐখোয়গী গুজরাত্তদি হিন্দি ঙাংনরিবা নত্রানে? ঙাংনদবরো?
ঙসি লৈবাকসিদা গনেশোত্সবকী কুমহৈ মায়কৈ মরিমক্তা হরাও তয়াম্না পাঙথোক্লি‍। য়ুম য়ুমদা গনপতিসু লেঙশিল্লি‍। ঙসি অসি মিলাদ-উন-নবীসু তারি… লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা কুমহৈ অমসুং থৌরম কয়া পাঙথোক্নরি‍। কুমহৈ হরাওগী মতমসিদা ভারত চাওখৎনবগী থবক থৌরমশিংসু লেপ্পা লৈতনা চত্থরি‍। হৌজিক মফমসিদগী চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং নিপান মখায়রোমগী প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমগদৌরি অমদি শঙ্গাগদৌরি‍। মসিদা রেল, লম্বী, মেত্রো… অসিনচিংবা য়াম্লবা প্রোজেক্তশিং য়াওরি‍। ঙসি গুজরাতকী চাউথোকচনিংঙাইগী মশকশিংগী মরক্তা অরংবা থৱানমিচাক অমসু হাপচিল্লরে ঙসি নমো ভারত রেপিদ রেলসু হৌদোক্লি‍। মসি ভারতকী অর্বান কন্নেক্তিবিতীগী ওইনা অনৌবা পন্দোল য়ুম্বী অমা ওইগদৌরিবনি‍। হৌজিক্তি গুজরাতকী ইমুং লিশিং কয়ানা মখোয়গী অনৌবা য়ুমশিং শঙ্গানরি‍। ঙসি ইমুং লিশিং কয়াদা মখোয়গী পক্কাগী য়ুমগী অহান্বা তাঙ্কক্কী শেন্থংসু ফংনরি‍। নবরাত্রী, দুর্গাপুজা, ধন্তেরস, দীৱালী হায়রিবা কুমহৈ ময়াম অসি অদোম অদোমগী অনৌবা য়ুমশিংদুদা হরাও তয়াম্না পাঙথোকপা ফংহন্বা হায়বসিনা ঐগী অপাম্বনি‍। ময়ামগী মফমদা য়ুম শঙ্গাবগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি, মসিনা অদোমগী মঙলানবু অনৌবা মশা পালহনগদৌরিবনি‍। ঐনা অখন্ননা মখোয় মখোয়গী মিংদা য়ুমশিং অসি পাল্লিবা ইচে ইচল লিশিং কয়াগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। চাওখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্ত ময়াম অসিগীদমক ঐনা গুজরাতকী মীয়াম, লৈবাক মীয়ামগীম ফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
মরূপশিং,
হরাউ কুমহৈগী মতমসিদা অৱাবা অমসু লৈরি‍। চহি অসিদা গুজরাতকী য়াম্লবা মফমশিংদা অৱাবা লাংফম অমসু তামিন্নরি‍। পুৱারীদা অহান্বা ওইনা অকন্বা মওংদা তেনখ্রবা মতমদা অকন্বা নোং চুখিবা ঐখোয়না উখি‍। মফম অমা অনিখক্তদা নত্তে, গুজরাতকী কাচিন কোয়া শিনথুংনা ফীভম অসি ওইখি অমদি মদুনা মরম ওইরগা ঐখোয়না নুংশিরবা মীওই কয়া কায়নখি‍। লন-থুমসু য়াম্না মাঙনখি‍। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য লৈঙাক্না অৱাবা তারবা মীওইশিংদা পাংবা য়াবা মতেঙ পাংনবা থবক পায়খৎলি‍। পুন্সি হিংনবগী লম্বী মাঙখ্রবা মীওইশিং অথুবা মতমদা ফগৎলকপা ওইরসনু হায়না থৌনিজরি‍।
মরূপশিং,
অহুম্লক শুবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী ওইনা ৱাশক লৌরবা মতুংদা, ঐনা অহান্বা ওইনা গুজরাত্তা লাকপনি, ময়ামগী মরক্তা তিল্লরিবনি‍। গুজরাত ঐগী পোক্নফম লমদম্নি… গুজরাতা ঐবু পুন্সিগী লম্বী পীবিখিবনি‍। ময়াম্না মতম পুম্বদা ঐগী ইফমদা মীনুংশি উৎপিখিবনি… অদুগা লমদমসিগী মপারী অমনা য়ুমদা হল্লকপা মতমদা… য়ুমদা হল্লক্লবা ইমুং মনুংগী থৌজাল নিরবা মতমদা… মদুনা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লি‍। মদুনা থৌনা, লিংজেল হাপ্লি‍। অদুগা মীশিং অসুক য়াম্না ঐবু থৌজানবিবা লাক্লিবা অসি ঐগীদমক্তা লাইবক ফবনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা গুজরাতকী মীয়াম্না পাম্লিবা ইহুল অদু খঙই‍। কয়ারক হন্না ঐঙোন্দা তোঙান তোঙানবা মফমদগী পাউজেল লাকই‍। ঐঐনা অহুম্লক শুবা ওইনা ৱাশক লৌরবা মতুংদা হেক য়ারিবমখৈ থুনা মফমসিদা লাকপা পামখি, চহি ৬০গী মতুংদা লৈবাক মীয়াম্না অনৌবা পুৱারী অমা ইরি‍। লৈঙাক অমবু থংন-থংননা অহুম্লক লৈবাক্কী থৌগল তৌনবা খুদোংচাবা পীবিরি‍। মসি ভারতকী মীয়ামগী লৈঙাক্কী অচৌবা তাঙ্কক অমনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা গুজরাতকী মীয়াম্না ঐখোয়গী নরেন্দ্র মোদীদা ঐখোয়গী হক লৈ হায়না খল্লকপা হৌনশানি‍। মহাক থুনা গুজরাত্তা লাকফম থোকপনি‍‍। অসিগুম্বা অদোমগী ৱাখল্লোন অসি অচুম্বনি‍। অদুবু লৈঙাক্কী মকোক ওইবগী থৌদাং শিন্নবিদুনা অদোম্না ঐবু দিল্লীদা থাবিখিবনি‍। ঐনা লোক সভা মীখলদা অদোমগী মফমদা… লৈবাক মীয়ামগী মফমদা ৱাশক অমা শকখি‍। ঐনা হায়খি অহুমশুবা তর্মগী অহান্বা নুমিৎ ১০০নিদা, লৈবাক্কী মরুওইবা ফিরেপশিং লৌগনি‍। হৌখিবা নুমিৎ ১০০নিসিদা, ঐনা অহিং নুংথিল খায়দনা নুমিৎ ১০০নিগী এজেন্দাবু মপুং ফাহন্নবা পাঙ্গল ফুদোক্তুনা হোৎনখি… লৈবাকসিদা ওইরবসু নৎত্রগা মীরমদা ওইরবসু, হোৎনখিবা খুদিংমক খোঙফম মনিং হন্দনা হোৎনখি‍। হৌখিবা নুমিৎ ১০০নিসিদা করি করি থৌদোক থোকখ্রবগে হায়বা অদোমসু উবিরমগনি‍। মতমসিদা ঐবু করেম্নবিখি… মোদীবু নোক্নবিখি…মরৈ য়েৎপা কয়া থেংনখি… মদুদা নুংঙাইবা ফাওনখি অমদি মীয়ামসু মোদীদুবু কৈদৌরিবনো? করিগী তুমিন্না লৈরিবনো খন্নখি‍। য়াম্না নোক্নবিখি, ইকায়বা কয়া নংহনখি‍
অদুবু ঐগী গুজরাতকী ইচিল ইনাওশিং,
ঐ সরদার পতেলগী পোক্নফম লমদমদা পোকপা মপারীনি‍। করেম্নবা, নোক্নবা, ইকায়বা পীবা কয়া খাঙদুনা, ৱাশক অমগা লোয়ননা নুমিৎ ১০০নি ঐনা অদোমগী য়াইফনবগীদমক, লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক কাঙলোন শেম্বদা অমসুং ফিরেপ লৌবদা পুক্নিং লুপখি‍। কনানা ঐবু নোক্ননিংবা নোক্নজসনু, মখোয়সু নুংঙাইজসনু, ঐ পাউখুম অমত্তা পীরোয় হায়না ফিরেপ লৌখি‍। লৈবাক্কী য়াইফনবগী ঐনা চঙশিনগদৌরিবা লম্বী অদুদা কয়ামুক য়াম্না নোক্নবা, করেম্নবা লৈজসনু, ঐদি লম্বী অসিদগী লম্ফৈ চৎলোয় হায়না খনখি‍। হায়রিবা ইকায়বা পীখিবা ময়াম অদু খাঙদুনা নুমিৎ ১০০নিদা লৌখিবা ফিরেপশিংনা, লৈবাক মীয়াম খুদিংগী, ইমুং খুদিংগী, কাঙলুপ খুদিংগী য়াইফনবগী ৱাশক মপুং ফাহনখি‍। হৌখিবা নুমিৎ ১০০নিসিদা লুপা লাখ করোর ১৫ হেন্বগী স্কীমশিং হৌদোকখি‍। মীখল মতমদা ঐহাক্না লৈবাক্কী মফমদা অনৌবা য়ুম করোর ৩ শাননবা ৱাশকখি‍। ৱাশক অসি মপুং ফাহন্নবা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি‍। ঙসিগী থৌরম অসিদসু গুজরাতকী ইমুং লিশিং কয়ানা পক্কাগী য়ুম ফংগদৌরি‍। ঙরাং ঐ ঝার্খন্দদা চৎখি, মফমদুদসু ইমুং লিশিং কয়াদা অনৌবা য়ুম ফংহনখি‍। খুঙ্গং ওইরবসসু ময়োল্লম ওইরবসু, ঐখোয়না মীপুম খুদিংদা হেন্না ফবা পুন্সিরোল অমা ফংহন্নবা ফীভম শিন লাংলি‍। ময়োল্লমগী মিদল ক্লাস ইমুংশিংদা শেলথুমগী মতেং পাংববু ওইরবসু…লংফৈদা লৈবা মীওইশিংদা মমলগা চুননা অফবা য়ুম ফংহন্নবা থৌরাং ওইরবসু… ফেক্তরীশিংদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী অখন্নবা থৌরাং শেমগৎপবু ওইরবসু… থবক তৌবা নুমীশিংগী অনৌবা হোস্তেলশিং শাগৎপবু ওইরবসু…লৈঙাক্না মদুদা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদরি‍।
মরূপশিং,
নুমিৎ খরগী মমাঙদা লায়রবা অমসুং মিদ্দল ক্লাসকী হকশেলগা মরী লৈনবা অচৌবা ফিরেপ অমা লৌখি‍। ঐনা ময়ামদা ৱাশকখি ম দুদি লৈবাকসিদা চহি ৭০গী মথক্তা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্তা লুপা লাখ ৫ ফাওবী লেম্না লায়েংবা ফংহনগনি হায়না‍। হায়রিবা ৱাশক অসিসু মপুং ফাখ্রে‍। হৌজিক্তি মিদ্দল ক্লাসকী ইচানুপা-ইচানুপীশিংনা মখোয়গী মমা-মপাগী লায়েংনবগীদমক নুংশা থিনিংঙাই লৈত্রে‍। হৌজিক্তি ময়ামগী মপারী ওইরিবা ঐহাক্না মদুগী পোৎলুম পুরগনি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা নুমিউ ১০০নিসিদা নহাশিংগী থবক ফংহন্নবা, মখোয়গী হৈশিংবা হেনগৎহন্নবা অচৌবা ফিরেপসু লৌখি‍। নহাশিংগীদমক লুপা লাখ করোর ২গী অখন্নবা পি.এম. পেকেজ লাউথোকখ্রে‍। মসিনা নহা করোর ৪ হেন্বদা কান্নবা ফংহনগনি‍। হৌজিক্তি অদোম্না কম্পনিদা নৌনা থবক ফংবদা, কম্পনীনা নহাশিংদা অহান্বা তলব পীগদৌরিবা অদু লৈঙাক্না পীরগনি‍। লৈঙাক্না পায়খৎখিবা নহাশিংগী মশানা মশাবু থবক পীজনবগী অনৌবা য়াওল পুরকখিবা মুদ্রা লোন অসি য়াম্না মায় পাকপা থৌরাং অমা ওইরি‍। মায় পাকপা অসি য়েংলগা, অহান্বদদি লুপা লাখ ১০ ফাওবা পীরম্বদু হৌজিক্তি লুপা লাখ ২০ ফাওবা পীরগনি‍।
মরূপশিং,
ঐনা ইমা, ইচল ইচেশিংগী মফমদা লৈবাকসিদা লাখপতি দীদী করোর ৩ শেমগৎকনি হায়না ৱাশকখি‍। হৌখিবা চহিশিংদা লাখপতী দীদী করোর ১ শেমখ্রে‍। অদুগা অহুমশুবা তর্মগী অহান্বা নুমিৎ ১০০নিসিদা গুজরাত য়াওনা লৈবাক্কী মফম পুম্বদা অনৌবা লাখপতি দীদী লিশিং ১১ শেমখ্রে তাবদা অদোম হরাওগনি‍। হন্দক্তসু লৈঙাক্না থাউ মরু থারুবা লৌমীশিংগী য়াইফনবা অচৌবা ফিরেপ অমা লৌখ্র‍। ফিরেপ অসি লৌখিবগী মরমদা ঐখোয়গী থাউ মরু থারিবা লৌমীশিংনা MSP দগীসু হেন্না কান্নবা ফংহন্নবনি‍। থাউ মরু থারিবা লৌমীশিংগী কান্নবা ৱাফম্নি‍। মপান লমদগী পুশিল্লকপা থাউদা লৌরম্বা খাজনাগী চাং হেনগৎহনখ্রে‍। মসিনা নুং হৱাই অমসুং নুমিৎলৈনচিংবা মহৈ মরোংশিং থারিবা লৌমীশিংদা চাউনা কান্নহল্লগনি‍। অদুগা লৈবাকসিবু চানবা থাউদা মরোমদোম লেপচবা ঙমহন্নবগী মিসনবুসু খোঙজেল হাপ্লগনি‍। লৈঙাক্না বাসমতী চেঙ অমসুং তিল্হৌ মপান্দা থাদোকপদসু অথিংবা থম্লম্বা অদুসু লৌথোকখ্রে‍। মসিনা মপান লৈবাকশিংদা চেঙ অমসুং তিল্হৌগী দিমান্দ হেনগৎহল্লে‍। ফিরেপ অসিনা লৈবাক্কী লৌমী করোর কয়াদা কান্নবা ফংহল্লগনি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা নুমিৎ ১০০নিসিদা রেল, লম্বী, হিথাংফম, এয়রপোর্ত অমসুং মেত্রোগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত দজন কয়া অয়াবা পীখ্রে‍। মসিগী মমি ঙসিগী থৌরমসিদসু তারি, ভিদিওদসু উৎখ্রে‍। গুজরাতসিদসু কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈনবা য়াম্লবা প্রোজেক্ত কয়া উরেপ উয়ুং তম্লি অমদি মীয়ামগী মফমদা কত্থোক্লি‍। ঙাইহাক্কী মমাঙদা ঐনা মেত্রোদা গিফ্ত সিতী স্তেসন ফাওবা লাকখি‍। মদুদা মীওই কয়া অমনা ঐঙোন্দা ৱাফম কয়া হৌদোরকখি‍। অহমদবাদ মেত্রো হৌদোকখিবসিদা মীপুম খুদিংমক্না হরাওনরি‍। নুমিৎ ১০০নিগী মনুংদা লৈবাক পুম্বগী ময়োল্লম কয়াদা মেত্রো হৌদোকপগা মরী লৈনবা ফিরেপ লৌখি‍।
মরূপশিং,
গুজরাতকী ওইনা ঙসিগী নুমিৎ অসি অতোপ্পা মরম অমগী ওইনসু মরুওইবা নুমিৎ ওইরি‍। ঙসিদগী হৌনা অহমদবাদ অমসুং ভুজকী মরক্তা নমো ভারত রেপিদ রেল চেনবা হৌরগনি‍। নমো ভারত রেপিদ রেলনা লৈবাক্কী ময়োল্লম অমগা অমগগী মরক্তা চত্থোক চৎশিন তৌরিবা মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংদা চাউনা কান্নবা পীরগনি‍। মসিনা থবক ইনখাঙ তৌরিবা, লল্লোন ইতিক তৌরিবা অমসুং লাইরিক লাইশু তম্লিবা মীওইশিংদসু চাউনা কান্নবা পীরগনি‍। তুংদা লৈবাক্কী ময়োল্লম কয়াবুসু নমো ভারত রেপিদ রেলনা শম্নহল্লকখিগনি‍।
মরূপশিং,
বন্দে ভারত ত্রেনশিংগী নেতৱর্কপু নুমিৎ ১০০নিসিদা খোঙজেল য়াঙখৎহনখিবা অসিসু অঙকপগী মশক্নি‍। থৌরাং অসিগী মনুং চ্না লৈবাকসিদা অনৌবা রুত ১৫ হেন্বদা বন্দে ভারত ত্রেন হৌদোকখি‍। মসিগী ৱাহন্থোক্তি হৌখিবা চয়োল ১৫সিদা চয়োলদা অমগী চাংদা চয়োল ১৫দা অনৌবা মেত্রো ত্রেন ১৫ হৌদোকখি হায়বনি‍। ঙরাং ঝার্খন্দদসু ঐনা য়াম্লবা বন্দে ভারত ত্রেনশিং লমথাখি‍। ঙসিসু… নাগপুর-সিকন্দরবাদ, কোল্হাপুর-পুনে, অগ্রা কেন্ত-বনারস, দুর্গ-বিসাখাপত্নম, পুনে-হুব্বলি বন্দে ভারত ত্রেন লমথারি‍। বনারসী অমসুং নই দিল্লীগী মরক্তা চেল্লিবা বন্দে ভারত হৌজিক্তি কোচ ২০ শুর‍ে‍। ঙসি লৈবাকসিদা বন্দে ভারত ত্রেন চাম্মা হেন্বনা মীওই লিশিং কয়াদা অফবা খোঙচৎকী নুংঙাইবা মহাও পীরি‍।
মরূপশিং,
গুজরাতকী মীয়াও ঐখোয়দি… মতমবু মমল লৈনা লৌবনি‍। ভারতকী ওইনা মতম অসি… ভারতকী সনা ফুদোংংবা মতম্নি… ভারতকী অমৃৎকালনি‍। লাক্কদৌরিবা চহি ২৫সিদা ঐখোয়না লৈবাকসিবু চাওখৎপা লৈবাক ওইহনগদবনি… অদুগা মসিদা গুজরাতকী থৌদাং চাউনা য়াওরি‍। গুজরাত ঙসিদি মেনুফেকচরিংগী অচৌবা মফম অমা ওইরক্লি‍। ঙসি গুজরাত ভারতকী খ্বায়দগী নীংথিনা কন্নেক্ত তৌরবা স্তেতশিংগী মরক্তা অমা ওইরে‍। গুজরাতনা ভারতকী অহান্বা মেদ-ইন-ইন্দিয়া ত্রান্সপোর্ত এয়রক্রাফ্ত C-295 পুথোক্তুনা পীগদবা নুমিৎসু য়ামশিল্লক্ত্রে‍। সেমিকন্দক্তর মিসন্দা ঙসি গুজরাতনা মাঙজিল থানা চৎলিবা অসিসু অঙকপগী মশক্নি‍। ঙসি গুজরাত্তা য়ুনিভর্সিতী… পেত্রোলিয়ম ওইরবসু… ফোরেন্সিক ওইরবসু… ৱেলনেস ওইরবসু… মতমগা চুনবা হীরমশিংদা মহৈ তম্বা ওইরবসু গুজরাত্তা ফর-ফরবা খুদোংচাবশিং লৈরি… মপান লমগী য়ুনিভর্সিতীশিংসু গুজরাত্তা লাক্তুনা মখোয়গী কেম্পস হাংলি… কলচরদগী হৌরগা লৌউ-শিংউ ফাওবদা গুজরাতনা মালেম পুম্বদা ইনোৎ হাপ্লি… ঐখোয়না খল্লুবদা লাম্বা ফাওবা ফংলুদবা মহৈ মরোংশিং… অদুগুম্বা মহৈ মরোংশিং অদু হৌজিক্তি গুজরাতনা মপান লৈবাকশিংদা থাদোক্লি‍। অদুগা মসি পুম্বসি কনানা তৌরিবনো? গুজরাত্তা অওনবা অসি কনানা পুরক্লিবনো?
মরূপশিং,
পুম্নমক অসি গুজরাতকী হোৎনবা কন্বা মীয়াম্না পুরকপনি‍। গুজরাত চাওখৎনবগীদমক মপুন্সি চুপ্পা হোৎনরমখিবা মীরোল অমা হৌখ্রে‍। হৌজিক্তি মফমসিদগী ঐখোয়না গুজরাতপু অনৌবা পন্দোল তম্না পুখৎপা তাই‍। অদোম নীংশিংবিরমগনি… ঐনা হন্দক্তা লাল কিলাদগী ভারত্তা পুথোকপা পোৎলমশিংগী ক্বালিতীগী মরমদা ৱা ঙাংখি‍। ঐখোয়না মসি এক্সপোর্ত ক্বালিতীগী পোৎলম্নি হায়বা মতমদা…এক্সপোর্ত তৌদ্রিবা পোৎলমশিং অসিগী ক্বালিতী অদুক হাক্না ফরগদবা মান্দে‍। মরম অসিননি ঐখোয়না এক্সপোর্ত ক্বালিতীগী পোৎলম্নি হেক হেক হায়নরিবা‍। ঐখোয় ৱাখল্লোন অসিদগী মপান্দা থোক্লকপা মথৌ তাই‍। ঐনা পাম্বদি… গুজরাতনা মাগী খ্বায়দগী ফবা ক্বালিতীগী পোৎলমশিংগীদমক ভারত অমসুং মালেম পুম্বদা মশক খঙনবদুনি‍।
মরূপশিং,
ঙসি ভারতনা অনৌবা ফিরেপকা লোয়ননা থবক তৌরিবা অসিনা মরম ওইরগা...মপান লৈবাকশিংদা ভারতকী মমিং শোন্নরি‍। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ঐনা লৈবাক কয়াদা, অচৌ অচৌবা ফম্পাকশিংদা মীহুৎ ওইনা শরুক য়ারুনবগী তাঞ্জা ফংখি‍। অদোমসু উবিরমগনি মালেমদা ভারতপু কয়ামুক য়াম্না ইকায়খুম্নবিবগে হায়বদু‍। মালেমসিদা মীপুম খুদিংমক্না ভারত মচাশিংবু তরাম তরাম ওক্লি‍। পুম্নমক্না ভারতকা অফবা মরী থম্বা পাম্লি‍। করিগুম্বা মফম অমদা লাংফম অমা নংলবদি, খুদোংচাদবা ফীভম মায়োক্নরবদি, মীয়াম্না মদুগী পাম্বৈ থিরকপদা ভারতপু নীংশিংনরি‍। ভারতকী মীয়াম্না অহুম্লকশুবা লৈঙাক শেম্লকখিবা…ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎ মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লিবা… পুম্নমক অসিনা মালেমগী থাজবসু হেনগৎহল্লি‍। অদুগা লৈবাক মীয়াম করোর ১৪০গী লেঙদ্রবা থাজবা অসিননি…ঐনা ইখৌ পোঙনা, চাউথোকচবগা লোয়ননা মালেমগীম ফমদা থাজবা পীবা ঙম্লিবা, ঐগী লৈবাক মীয়ামগী পাঙ্গল-থৌনাদুননি‍। ভারত্তা থাজবা থম্বা হেনগৎলক্লিবা অসিগী কান্নবা, ভারতকী লৌমী, ভারতকী নহাশিংনা ফংগদবনি‍। ভারত্তা থাজবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী স্কিল লৈরবা নহাশিংগী দিমান্দসু হেনগৎলক্লি‍। ভারত্তা থাজবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী এক্সপোর্তসসু হেনগৎলক্লি অমদি লৈবাকসিদা শেল হেন্না চঙলক‍‍ই‍। ভারত্তা থাজবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা মপান লমগী ইনভেস্তরশিংনসু ভারত্তা শেল থাদবা, ফেক্তরী হাংদোকপা হেনগৎলক্লি‍।
ইচিল ইনাওশিং,
মায়কৈ অমদা, লৈবাক মীয়াম খুদিংমক্না মালেম পুম্বদা ভারতকী ব্রান্দ এম্বেসেদর ওইবা পাম্লি‍। লৈবাকসিগী ইকায়খুম্নবা হেনগৎহন্নবা হোৎনরি… অদুগা লৈবাকসিদনা নেগেতিবিতীনা থল্লবা মীওই খরনা ওন্ন-তৈনবা থবক তৌরি‍। হায়রিবা মীওইশিংসিনা লৈবাক্কী অমত্তা ওইবগী শক্তমদা শিংনরি‍। সরদার পতেললনা নিংথৌ পান্বা লৈববাক ৫০০ হেন্না পুনশিন্দুনা ভারতপু অমত্তা ওইহল্লম্মি‍। লৈঙাক চুপ্লি পায়নিংবনা ঙাওরবা মীওইশিংনা…ভারতপু মচেৎ মচেৎ তাহল্লি‍। অদোমসু তাবিরম্লগনি…মখোয়শি অসি পুনশিল্লগা জম্মু-কাস্মিরদা আর্তিকল ৩৭০ অমুক হন্না পুরক্কদবনি হায়রি… মখোয়না জম্মু-কাস্মিরদা সংবিধান অনি, লৈঙাক অনিগী পরম অমুক হন্না পুরকপা পাম্লি‍। লৈঙাক পায়নবগীদমক মীওই খরদি তৌনিংবা তৌবা ঙম্লি… নুংশিবা মচেৎ অমত্তা লৈত্রবা মীওইশিং অসিনা ভারতকী মিংচৎ থিহন্নবা তাঞ্জা অমত্তা লেম্না থাদে‍। মখোয়শিং অসিনা গুজরাতপু হঞ্জিন হঞ্জিন লাকথুনবা হোৎনরি‍। মরম অসিনা গুজরাতনা মখোয়দগী চেকশিন্না লৈবা তাই অমদি মখোয়দা মীৎয়েঙ থম্বসু মথৌ তাই‍।
মরূপশিং,
চাওখৎ লম্বীদা চঙশিল্লিবা ভারত…অসিগুমবা শাফুশিংবু থৌনা লৈনা থেংনবা তাই‍। ভারতকী মফমদা হৌজিক মতম মাঙহন্নবা তাঞ্জা লৈতে‍। ঐখোয়না ভারতকী থাকসু হেনগৎহনগদবনি অদুগা ভারত মচাশিংগী ইকায়খুম্নবসু হেনগৎহনগদবনি‍। অদুগা ঐনা মসিমসু খঙই মদুদি…গুজরাত মসিদা মমুৎ তানা খঙই‍। ঐখোয়না পুম্নমক্কী হোৎনজমলনা পান্দম অসি ফংগদৌরিবনি‍। অদোম্না থাজবা অমসুং থৌনাগা লোয়ননা পীবিরিবা থৌজাল অসিনা ঐনা গুজরাত্তগী অনৌবা থৌনাগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিনগনি, অনৌবা পান্দম পুদুনা হিংগনি‍। অদোমগীদমক, অদোমগী মঙলানশিংগীদমক ঐগী পুন্সিগী মীৎকুপ অমত্তা মাঙহন্দনা হোৎনগনি মরুপশিং‍। অদোমগী য়াইফনবা, অদোমগী পুন্সিদা মায় পাক্নবা, অদোমগী মঙলানশিং মঙফাওনহন্নবা হোৎনবা নত্তনা পুন্সিদা অতোপ্পা পান্দম লৈতে‍। অদোম, ঐগী লৈবাক মীয়াম্না ঐগী লাইনিংনি‍। ঐগী লাইনিং অসিগী থৌগলদা ইশাবু কত্থোক্নবা ফিরেপ লৌখিবনি‍। মরম অসিনা মরূপশিং, হিংলবসু অদোমগীদমক হিংগনি, অদোমগীদমক হোৎনদুনা লৈগনি, পুন্সি অসি অদোমগীদমক কত্থোক্কনি‍। অদোম্না ইফমদা থৌজাল পীনবিয়ু‍। লৈবাক মীয়াম করোর কয়াগী থৌজালনা ইশাদা থাজবা অমদি থৌনা অমগা লোয়ননা ভারত মচা করোর ১৪০গী মঙলানশিংগীদমক হিংলিবনি, হিংবা পাম্লিবনি‍। মীশিং অসুক য়াম্না ঐবু থৌজানবিনবা লেঙবিরক্লি‍। ঐ ঙরাং নুমিদাংৱাইরমদগী গুজরাত্তা লাক্তুনা লৈরবনি, মতম কুইরবগী তুংদা লাকপনি অদুবু অদোমগী মীনুংসিদি অসুম হেনগৎলক্লি অমদি ঐগী থৌনাসু হেন্না হেনগৎলক্লি‍। অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু অনৌবা খুদোংচাবা কয়াগীদমক, অনৌবা স্কীম কয়াগীদমক, অনৌবা থৌরাং কয়াগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍। ঐগা লোয়ননা লাউবিয়ু – ভারত ইমানা য়াইফরে! খুৎ অনি থাঙ্গত্তুনা খোঞ্জেল হৌনা লাউবিয়ু –
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
হন্না হন্না থাগৎচরি ‍।
দিসক্লেমর: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী শরুক খরা গুজরাতী মরোলদা ঙাংখিবনি, মদুগী ৱাহন্থোসু পীরি‍।