Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various development works in Ahmedabad, Gujarat
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister of the state, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union cabinet C.R. Patil, all the Governors, Deputy Chief Ministers, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other public representatives joining this event from different parts of the country and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers.
How are you all? Is everyone doing well? Please excuse me today, as I will deliver this speech in Hindi, because many friends from other states have joined this event in large numbers. And Hindi works well in Gujarat, right? It works, doesn’t it?
Today, the entire country is immersed in the celebrations of Ganesh Utsav. Ganpati has been installed in homes. Today is also Milad-un-Nabi. Many festivals are being celebrated across different parts of the country. Amidst these celebrations, the celebration of Bharat’s development continues. Here today, projects worth about ₹8,500 crores have been either inaugurated or their foundation stones have been laid, which include projects in railways, roads, metro, and many others. Today, another star has been added to Gujarat's glory. The Namo Bharat Rapid Rail has also started today, which is going to be a milestone for urban connectivity in Bharat. Thousands of families in Gujarat are also entering their new homes today. The first instalment of funding for pucca houses has been released to thousands of families. I hope that from now on, you will celebrate Navratri, Dussehra, Durga Puja, Dhanteras, Diwali, and all other festivals in your new homes with the same enthusiasm. I wish you a blessed housewarming, and that it gives wings to your dreams. I especially congratulate the thousands of women in whose names these homes are registered. I extend my congratulations to the people of Gujarat and the people of the country for all these development projects.
Friends, amidst this festive atmosphere, there is also a pain. Many regions of Gujarat have been hit by heavy rains simultaneously this year. For the first time in history, we have witnessed such widespread, intense rainfall in such a short span of time. This situation has arisen not just in isolated places but across every corner of Gujarat, and as a result, we have lost many loved ones. There has been significant damage to life and property. Both the central and state governments are working to provide all possible relief to the affected. I wish for a speedy recovery for those friends who are undergoing treatment.
Friends,
This is my first visit to Gujarat after taking the oath for the third time as Prime Minister, my first visit among all of you. Gujarat is my birthplace; Gujarat has taught me all the lessons of life. You have always showered me with love. And when a son returns home, and receives blessings from his own people, he gets new energy. His enthusiasm and spirit soar higher. I consider it a great fortune as you have come here in such a large number to give blessings.
Friends,
I am also aware of your expectations. I used to get messages from different corners, time and again. You wanted me to come to you as soon as possible after taking the oath for the third time. And it's natural – after 60 years, the people of this country have created a new history. A government has been given the opportunity to serve the country for the third consecutive term. This is a great event in Bharat’s democracy, and therefore, it is natural for Gujarat to feel that “Narendra Bhai is ours, and he should come to Gujarat immediately.” Your sentiment is valid. But you are the ones who sent me to Delhi with the resolve that the nation comes first. During the Lok Sabha elections, I gave you – the people of this country – a guarantee. I said that unprecedented decisions will be taken for the country in the first 100 days of the third term. In these 100 days, I worked day and night to fulfil this agenda, leaving no stone unturned. Whether within the country or abroad, wherever efforts were needed, they were made – nothing was left incomplete. And you must have seen how various kinds of things started happening in the last 100 days. During this time, they began mocking me... making fun of Modi... presenting all sorts of arguments and counterarguments. They were enjoying it, and people were surprised, wondering, “What is Modi doing? Why is he silent? There's so much mockery happening... so much insult."
But my brothers and sisters of Gujarat,
This son was born in the land of Sardar Patel. Bearing every joke, every mockery, every insult, I took a vow and spent these 100 days focused on making policies and decisions for your welfare and the nation's interest. I had decided to let those who want to mock me, continue doing so. Let them enjoy it, go ahead. And I resolved not to respond to any of those taunts. No matter the jokes, the mockery, or the ridicule, I would not stray from the path of the nation's welfare. Today, I am happy that by enduring all those insults, the decisions made in these 100 days have ensured the welfare of every citizen, every family, and every section of society. In these 100 days, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been initiated. During the elections, I guaranteed the country 3 crore new homes. Work on this guarantee is progressing rapidly. Today, in this program as well, thousands of families in Gujarat have received their own pucca houses. Yesterday, I was in Jharkhand, where thousands of families also received homes. Whether in the village or the city, we are working to provide everyone with better living conditions. Whether it's providing financial help to urban middle-class families for homes, launching campaigns to provide good rental housing to workers at fair rates, special housing schemes for factory workers, or building new hostels for working women across the country, the government is spending thousands of crores on these projects.
Friends,
A few days ago, a very significant decision was made regarding the health of the poor and the middle class. I had promised you that every elderly person above the age of 70 in the country would receive free treatment worth up to 5 lakh rupees. This guarantee has also been fulfilled. Now, the sons and daughters of the middle class won't have to worry about the treatment of their parents. Now, your son will take care of that.
Friends,
In these 100 days, major decisions have been made for the employment, self-employment, and skill development of the youth. A special PM package of 2 lakh crore rupees has been announced for the youth. Over 4 crore youth will benefit from this. Now, if a company is giving the youth employment for the first time, the government will provide the funds for the first salary of a young person’s first job in that company. The government has also increased the amount of the Mudra loan scheme, which has brought a new revolution in the field of self-employment and has been very successful. Seeing its success, the previous limit of 10 lakh rupees has been enhanced to 20 lakh rupees.
Friends,
I had guaranteed the mothers and sisters that 3 crore 'Lakhpati Didis' would be created in the country. Over the past years, 1 crore 'Lakhpati Didis' have already been made. But you will be happy to know that in the first 100 days of my third term, 11 lakh new 'Lakhpati Didis' have been created across the country, including Gujarat. Recently, the government has made a significant decision in favour of oilseed farmers. This decision was made to ensure that our oilseed farmers receive more than the increased MSP (Minimum Support Price). To benefit oilseed farmers, duties on oil imports have been increased. This will greatly benefit farmers growing crops like soybean and sunflower. This will also accelerate the mission to make the country self-reliant in edible oils. The government has also lifted the export ban on Basmati rice and onions. As a result, the demand for Indian rice and onions has increased abroad. This decision will also benefit millions of farmers across the country.
Friends,
In the past 100 days, dozens of projects related to rail, road, ports, airports, and metros have been approved. This is also reflected in today's event, as shown in the video. Many connectivity-related projects in Gujarat have been inaugurated or laid the foundation for today. A short while ago, I travelled by metro to the Gift City station. Many people shared their experiences during this journey. Everyone is happy with the expansion of the Ahmedabad metro. In the past 100 days, decisions have been made to expand metro services in many cities across the country.
Friends,
Today is also special for Gujarat for another reason. From today, the Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj has started running. The Namo Bharat Rapid Rail will greatly benefit our middle-class families who commute daily between cities. It will provide convenience for those involved in jobs, businesses, and education. In the coming time, many cities across the country will be connected by the Namo Bharat Rapid Rail.
Friends,
The rapid expansion of the Vande Bharat trains' network in the last 100 days has been unprecedented. During this period, more than 15 new routes for Vande Bharat trains have been launched. This means that, in the last 15 weeks, on average, one new Vande Bharat train has been started each week. Just yesterday, I flagged off several Vande Bharat trains from Jharkhand. Today as well, new Vande Bharat trains have started running on routes such as Nagpur-Secunderabad, Kolhapur-Pune, Agra Cantt-Banaras, Durg-Visakhapatnam, and Pune-Hubli. The Vande Bharat train running between Varanasi and New Delhi now has 20 coaches. Today, more than 125 Vande Bharat trains across the country are providing thousands of passengers with a better travel experience every day.
Friends,
We, the people of Gujarat, understand the value of time. This is Bharat’s golden period, Bharat’s 'Amrit Kaal.' In the next 25 years, we have to make our country developed, and Gujarat has a significant role in this. Today, Gujarat is becoming a major hub of manufacturing. Gujarat is one of the most well-connected states in Bharat. The day is not far when Gujarat will give Bharat its first Made-in-India transport aircraft, the C-295. Gujarat is also leading the way in the semiconductor mission, which is extraordinary. Today, Gujarat has some of the best universities, whether in Petroleum, Forensics, or Wellness. There are excellent opportunities in Gujarat for studying modern subjects, and even foreign universities are opening their campuses here. Gujarat is making waves across the world from culture to agriculture. Crops and grains that we couldn't even imagine are now being exported from Gujarat to foreign countries. And who made all of this possible? Who brought this transformation in Gujarat?
Friends,
It is the hardworking people of Gujarat who have brought about this transformation. A whole generation has passed, working tirelessly for the development of Gujarat. Now, from here, we must take Gujarat to new heights. You will remember that in my recent address from the Red Fort, I spoke about the quality of products made in Bharat. When we say something is 'export quality,' we often imply that products not being exported might not be of the same high quality. That’s why we call it ‘export quality’. We need to come out of this mindset. I want Gujarat to establish a great reputation for its best-quality products, both in Bharat and worldwide.
Friends,
Today, the way Bharat is working with new resolutions, the world is praising our country. In recent times, I had the opportunity to represent Bharat on various large international platforms in numerous countries. You must have also seen how much respect Bharat is receiving worldwide. Everyone welcomes Bharat and Indians with open arms. Everyone wants to establish good relations with Bharat. If there is a crisis or problem anywhere, people turn to Bharat for solutions. The way the people of Bharat have continuously chosen a stable government for the third time and the way Bharat is rapidly developing have increased the world's expectations of us. It is the unwavering trust of 140 crore Indians that allows me to stand tall with pride and assure the world of our nation's strength. The growing trust in Bharat directly benefits our farmers and youth. As the world's trust in Bharat increases, the demand for our skilled youth rises. As the trust in Bharat increases, our exports grow, and more investment comes into the country. As the trust in Bharat increases, foreign investors choose to invest in Bharat and set up factories here.
Brothers and sisters,
On one hand, every Indian wants to become a brand ambassador for the country and is working towards enhancing its potential. On the other hand, some people filled with negativity are working against the country. They are attacking the unity of the country. Sardar Patel united over 500 princely states to integrate Bharat. These power-hungry people want to break Bharat into pieces. You must have heard that these people are now saying they will bring back Article 370 in Jammu and Kashmir. They want to reintroduce the rule of two constitutions and two legislations in Jammu and Kashmir. To appease certain groups, they are willing to go to any extent. Filled with hatred, these people leave no opportunity to defame Bharat. They are also continuously targeting Gujarat. Therefore, Gujarat must remain alert and keep an eye on these people.
Friends,
Bharat, on the path to becoming a developed nation, will stand firm against such forces. Bharat no longer has time to lose. We must enhance Bharat’s reputation and ensure a life of dignity for every Indian. I know Gujarat will lead in this as well. We will achieve every goal with all our efforts. Today, with the enthusiasm and blessings you are giving me, I will move forward with new energy and live with a renewed spirit. I will dedicate every moment of my life for you and for your dreams. I have no other wish or ambition other than your well-being, your success, and realizing your dreams. You, the people of Bharat, are my deity. I have decided to dedicate myself to the worship of this deity, to offer my life in this service. Therefore, friends, I will live for you, struggle for you, and give my all for you. Bless me. With the blessings of millions of people, I will continue living with new confidence, enthusiasm, and courage for the dreams of 140 crore Indians. Thank you for coming in such large numbers to bless me. Though I came to Gujarat last evening after a long time, your love continues to grow, and my resolve becomes even stronger. Once again, I extend my congratulations to all of you for the new facilities, new plans, and new opportunities. Say with me – 'Bharat Mata Ki Jai!' Raise both your hands and shout it with all your strength --
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Thank you very much.
Disclaimer: Some portion of the Prime Minister's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ , ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସିଆର ପାଟିଲ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟପାଳ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ , ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନେ ।
କେମିତି ଅଛନ୍ତି ସମସ୍ତେ, ସମସ୍ତେ ମଜାରେ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋତେ କ୍ଷମା ମାଗି ଆଜି ଭାଷଣ ହିନ୍ଦିରେ ଦେବି । କାରଣ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଗୁଜୁରାଟରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଚାଲିଥାଏ ? ହୋଇଥାଏ ନା?
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ପାଳିତ ହେଉଛି ଗଣେଶୋତ୍ସବ । ଗଣପତି ମଧ୍ୟ ଘରେ ଘରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଆଜି ମିଲାଦ-ଉନ-ନବୀ... ମଧ୍ୟ ଅଛି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଏହି ଉତ୍ସବର ସମୟରେ ଭାରତର ବିକାଶର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ଏବେ ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ଆଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍ ଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ମେଟ୍ରୋ... ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି। ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ଗୌରବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଆଉ ଏକ ତାରକା । ଆଜି ନମୋ ଇଣ୍ଡିଆ ରାପିଡ୍ ରେଲ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଏହା ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ନିଜ ନୂଆ ଘରକୁ ଚାଲି ଯାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘରର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଇଚ୍ଛା ଅଛି... ନବରାତ୍ରୀ, ଦଶହରା, ଦୁର୍ଗାପୂଜା, ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି, ସମସ୍ତ ପର୍ବ ଆପଣଙ୍କ ନୂଆ ଘରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରାଯିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଘର-ପ୍ରବେଶ ଶୁଭ ହେଉ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେବ .. ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ଘର ଗୁଡ଼ିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟବାସୀ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପରିବେଶରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହୋଇଛି । ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ, ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ବିଚ୍ଛିନ୍ନାଞ୍ଚଳରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆମେ ଅନେକ ନିକଟସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ। ଏଥିରେ ବହୁ ଧନଜୀବନ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରଭାବିତଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ରିଲିଫ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଥିବା ସହକର୍ମୀମାନେ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ମୁଁ କାମନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶପଥ ନେବା ପରେ ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛି- ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି। ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ମୋର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ...। ଗୁଜରାଟ ମୋତେ ଜୀବନର ସବୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଆପଣମାନେ ସବୁବେଳେ ମୋ ଉପରେ ତୁମର ଭଲପାଇବା ବର୍ଷା କରିଛନ୍ତି... ଆଉ ପୁଅ ଯେତେବେଳେ ନିଜ ଘରକୁ ଆସିବ.. ଯେତେବେଳେ ସେ ଘରକୁ ଆସି ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇଥାନ୍ତି... ସେତେବେଳେ ତେଣୁ ତାଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ। ତାଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉତ୍ସାହ ଆହୁରି ବଢିଯାଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି । ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରୁ ମେସେଜ ମଧ୍ୟ ଆସୁଥିଲା । ଆପଣ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ଶପଥ ନେବା ପରେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶବାସୀ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସେବା କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଘଟଣା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗୁଜୁରାଟବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଚିନ୍ତା ଆସିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମର ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକାର ଅଛି । ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଗୁଜରାଟ ଆସିବା ଦରକାର। ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନୁଭବ ଠିକ୍ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ କହିଥିଲି... ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମୁଁ କହିଥିଲି ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଦିନ ଦେଖିନାହିଁ, ରାତି ଦେଖିନାହିଁ, ୧୦୦ ଦିନର ଏଜେଣ୍ଡା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଛି । ଦେଶ ହେଉ କି ବିଦେଶ, ଯେଉଁଠି ବି ଓ ଯେଉଁଠି ବି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେସବୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୌଣସି କସରତ ରହିନଥିଲା। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଘଟଣା ଘଟିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ସେମାନେ ମୋତେ ଉପହାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ... ସେମାନେ ମୋଦିଙ୍କୁ ଉପହାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ... ବିଭିନ୍ନ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା... ସେମାନେ ମଜା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଉଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ଏହା କାହିଁକି ନୀରବ? ଏହା ଏତେ ମଜାଳିଆ... ଏଥିରେ ବହୁତ ଅପମାନିତ ହୋଇଛି।
କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ମାଟିରୁ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଏହି ପୁତ୍ର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଜାକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥଟ୍ଟା , ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅପମାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ମୁଁ ୧୦୦ ଦିନ ଧରି ଆପଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲି । ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ ଯେତେ ଉପହାସ କରିବା କଥା କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଦିନେ ମଜାକ୍ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେବିନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ବି ଉତ୍ତର ଦେବି ନାହିଁ । ଯେଉଁ ମାର୍ଗରେ ମୋତେ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପଥରେ ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେତେ ପ୍ରକାର ଥଟ୍ଟା, ମଜାକିହସ ହେଉନା କାହିଁକି, ମୁଁ ମୋ ରାସ୍ତାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହେବି ନାହିଁ। ଆଉ ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେହି ସବୁ ଅପମାନକୁ ହଜମ କରିବା ପରେ ୧୦୦ ଦିନର ଏହି ନିଷ୍ପତିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି । ଏହି ୧୦୦ ଦିନମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଶୀଘ୍ର କାମ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଗତକାଲି ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ଥିଲି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ଯାପନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ । ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଘର ପାଇଁ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ଦେବାକୁ ହେବ...ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ଭଡ଼ାରେ ଭଲ ଘର ଦେବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ହେବା ଦରକାର। କାରଖାନାରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବାସ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ନୂଆ ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବ। ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପୁଅ ଝିଅଙ୍କୁ ବାପା ମା'ଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁତ୍ର ଏହାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ରୋଜଗାର, ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର-ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପିଏମ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏବେ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ଦରମା ଯଦି କମ୍ପାନୀ ନୂଆ ଯୁବକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ ତେବେ ସରକାର ସେହି ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ସରକାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ, ଯେଉଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି ବହୁତ ସଫଳ ଅଭିଯାନ ହୋଇଛି । ଏହାର ସଫଳତାକୁ ଦେଖିଲେ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳୁଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହାକୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ହେବେ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ଗୁଜୁରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଯେପରି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏମଏସପିଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀମାନେ ଲାଭବାନ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ବିଦେଶୀ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୋୟାବିନ୍ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଭଳି ଫସଲ ଚାଷ କରୁଥିବା ଚାଷୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏବଂ ଦେଶକୁ ଖାଇବା ତେଲରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ଓ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଲାଗିଥିବା କଟକଣାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଫଳରେ ବିଦେଶରେ ଭାରତ ଚାଉଳ ଓ ପିଆଜର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ, ସଡ଼କ , ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ମେଟ୍ରୋ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି। ଏହାର ଏକ ଝଲକ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ଭିଡିଓରେ କୁହାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ମେଟ୍ରୋରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲି । ଅନେକ ଲୋକ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ନେଇ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସଂପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ଆଜିଠାରୁ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଚାକିରି-ବୃତ୍ତି , ବାଣିଜ୍ୟ-ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଅନେକ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ନେଟୱାର୍କ ଯେତିକି ବେଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୫ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ରୁଟେରେ ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ ୧୫ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ୧୫ଟି ନୂଆ ମେଟ୍ରୋ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ଗତକାଲି ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ଆଜି ମଧ୍ୟ... ନାଗପୁର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ, କୋହ୍ଲାପୁର-ପୁଣେ, ଆଗ୍ରା କ୍ୟାଣ୍ଟ-ବନାରସ, ଦୁର୍ଗ-ବିଶାଖାପାଟଣା, ପୁଣେ-ହୁବଲି ବନ୍ଦେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବାରଣାସୀ ଓ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବେ ୨୦ଟି କୋଚ୍ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ଦେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ। ସମୟର ମୂଲ୍ୟ ବୁଝିପାରୁଛୁ? ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ସମୟ... ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ହେଉଛି... ଏହା ଭାରତର 'ଅମୃତକାଳ' ଅଟେ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଗୁଜରାଟ ଆଜି ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ବଡ଼ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସଂଯୋଜିତ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସେଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ... ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପରିବହନ ବିମାନ ସି-୨୯୫ ଦେବ। ଆଜି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନରେ ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି... ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଏକାଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି...ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ହେଉ ... ଫରେନସିକ୍ ହେଉ... ସୁସ୍ଥତା ହେଉ ... ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି...। ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ଆସି ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରହିଛି। ଯେଉଁ ଫସଲ ବିଷୟରେ ଆମେ ଭାବି ପାରିନଥିଲୁ... ସେହି ଫସଲ ଓ ଶସ୍ୟ ବିଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି। ଆଉ ଏସବୁ କିଏ କରିଛି? ଗୁଜରାଟରେ କିଏ ଆଣିଛି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ?
ସାଥୀମାନେ
ଗୁଜରାଟର ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକ ଏହା କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏଠାରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବା ଏକ ପୂରା ପିଢ଼ି ଚାଲିଗଲା ଯିଏ ଗୁଜରାଟକୁର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଦେଇଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରୁ ଆମକୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ନେଇଯିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ... ଏଥର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀର ଗୁଣବତ୍ତା ବିଷୟରେ କହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନିର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପେ;ର ଥାଏ... ତେଣୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଯାହା ରପ୍ତାନି ହେଉନାହିଁ ... ତାହାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏତେ ଭଲ ହୋଇନପାରେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ରପ୍ତାନି ଗୁଣବତ୍ତାର ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି। ଆମକୁ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଚାହେଁ ..... ଗୁଜରାଟ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ଯେପରି ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରୁଛି... ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ମୋତେ ଅନେକ ଦେଶରେ, ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ କେତେ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ । ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତେ ଭାରତ, ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଖୋଲା ହାତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ଭାରତ ସହ ଉତ୍ତମ ସମ୍ପର୍କ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। କେଉଁଠି ସଙ୍କଟ ଆସିଲେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲୋକେ ଭାରତକୁ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି। କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ଯେପରି ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି... ଭାରତ ଯେପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରୁଛି... ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଆହୁରି ବଢିଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଛାତି ଫୁଲାଇ କରି ବିଶ୍ୱକୁ ଗର୍ବର ସହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି । ଭାରତ ଉପରେ ବଢୁଥିବା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସିଧାସଳଖ ଭାରତର କୃଷକ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର କୁଶଳୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଚାହିଦା ବଢିଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ, ଆମର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆସିଥାଏ । ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଲେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତରେ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରନ୍ତି, କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ଏହା ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ନିୟୋଜିତ... ସେପଟେ ଦେଶରେ ନକାରାତ୍ମକତାରେ ଭରପୂର କିଛି ଲୋକ ଏହାର ବିପରୀତ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏମାନେ ଦେଶର ଏକତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଛନ୍ତି। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ମିଶାଇ ଭାରତକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ। ଏହି କ୍ଷମତାଲୋଭୀ ଲୋଭୀ ଲୋକ... ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ... ଏବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏକାଠି କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଫେରାଇ ଆଣିବେ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଦୁଇଟି ସମ୍ବିଧାନର ଶାସନକୁ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି... ଘୃଣାରେ ଭର୍ତ୍ତି ଏହି ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ବଦନାମ କରିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ। ଏମାନେ ଲଗାତାର ଗୁଜରାଟକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ହେବା ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିଛି ଭାରତ... ଏଭଳି ଶକ୍ତିଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବ। ଭାରତ ପାଖରେ ହାରିବାକୁ ସମୟ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଜିଇଁବାକୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ... ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ । ଆଜି ଆପଣ ମାନେ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦ ଓ ଉତ୍ସାହରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏବେ ଗୁଜୁରାଟରୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଚେତନାର ସହିତ ବଞ୍ଚିବି । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନିୟୋଜିତ କରିବି ସାଥିମୋନେ, ଆପଣଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ , ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ସଫଳତା,ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଜୀବନରେ କୌଣସି ଇଚ୍ଛା ନାହିଁ, ଆକାଂକ୍ଷା ନାହିଁ । କେବଳ ଆପଣମାନେ, ମୋ ଦେଶବାସୀ ହିଁ ମୋର ଆଦର୍ଶ। ମୁଁ ମୋର ଏହି ଦେବତାଙ୍କ ପୂଜାରେ ନିଜକୁ ବଳି ଦେବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି, ମୁଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି ।
ତେଣୁ ସାଥିମାନେ , ଯଦି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିବି, ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବିତାଇବି। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ । କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ନୂତନ ସାହସର ସହିତ ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ବଞ୍ôଚଛି, ବଞ୍ଚୁଛିୁ ଏବଂ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରୁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛି, ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପରେ କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ବଢୁଛି, ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୋର ସାହସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁବିଧା , ନୂଆ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ - ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଦୁଇ ହାତ ଉଠାଇ ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହ କୁହନ୍ତୁ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ