প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক কামৰ আধাৰশিলা স্থাপন/উদ্বোধন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অনুবাদ
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি- জয়!
ভাৰত মাতা কি- জয়!
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য্য দেৱব্ৰতজী, ৰাজ্যখনৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্রভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী চি. আৰ. পাটিল, সকলো ৰাজ্যপাল, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধানসভাৰ সদস্যসকল, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা এই অনুষ্ঠানত যোগদান কৰা অন্যান্য জনপ্ৰতিনিধি আৰু বৃহৎ সংখ্যাত ইয়ালৈ অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আপোনালোকৰ কেনেকুৱা? সকলো ভালে আছেনে? অনুগ্ৰহ কৰি আজি মোক ক্ষমা কৰক, কিয়নো মই এই ভাষণ হিন্দীত দিম, কিয়নো আন ৰাজ্যৰ বহু বন্ধুৱে এই অনুষ্ঠানত বৃহৎ সংখ্যাত যোগদান কৰিছে। আৰু গুজৰাটত হিন্দীয়ে ভালদৰে কাম কৰে, নহয়নে? ই কাম কৰে, নহয় জানো?
আজি সমগ্ৰ দেশ গণেশ উৎসৱ উদযাপনত নিমজ্জিত হৈ আছে। ঘৰবোৰত গণপতিক প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। আজি মিলাদ-উন-নবীও। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বহুতো উৎসৱ উদযাপন কৰা হয়। এই উদযাপনসমূহৰ মাজতে ভাৰতৰ উন্নয়নৰ উদযাপন অব্যাহত আছে। আজি ইয়াত প্ৰায় ৮৫০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প হয় উদ্বোধন কৰা হৈছে বা সেইবোৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ৰে"লপথ, পথ, মেট্ৰ" আৰু আন বহুতো প্ৰকল্প। আজি গুজৰাটৰ গৌৰৱত আন এটা তাৰকা যোগ দিয়া হৈছে। আজি নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে"লো আৰম্ভ হৈছে, যি ভাৰতৰ নগৰীয়া সংযোগৰ বাবে এক মাইলৰ খুঁটি হ"বলৈ গৈ আছে। গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালেও আজি তেওঁলোকৰ নতুন ঘৰত প্ৰৱেশ কৰিছে।
হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালক পকী ঘৰৰ বাবে পুঁজিৰ প্ৰথম কিস্তি মোকলাই দিয়া হৈছে। মই আশা কৰোঁ যে এতিয়াৰ পৰা আপোনালোকে নৱৰাত্ৰি, দশেৰা, দুৰ্গা পূজা, ধনতেৰস, দীপাৱলী আৰু আন সকলো উৎসৱ আপোনালোকৰ নতুন ঘৰত একে উৎসাহেৰে উদযাপন কৰিব। মই আপোনালোকৰ পৰা এক আশীৰ্বাদনিহিত ঘৰুৱা আৱেগ কামনা কৰো, আৰু ইয়েই আপোনালোকৰ সপোনবোৰক পাখি দিয়ে। মই বিশেষকৈ হাজাৰ হাজাৰ মহিলাক অভিনন্দন জনাইছো, যাৰ নামত এই ঘৰবোৰ পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে মই গুজৰাটৰ জনসাধাৰণ আৰু দেশৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এই উৎসৱৰ পৰিৱেশৰ মাজত এক বেদনাও আছে। গুজৰাটৰ বহু অঞ্চল এই বছৰ একে সময়তে প্ৰচণ্ড বৰষুণৰ দ্বাৰা ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। ইতিহাসত প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি ইমান কম সময়ৰ ভিতৰত ইমান ব্যাপক, তীব্ৰ বৰষুণৰ সাক্ষী হৈছো। এই পৰিস্থিতি কেৱল প্ৰত্যন্ত অঞ্চলতে নহয়, গুজৰাটৰ প্ৰতিটো কোণত এয়া উদ্ভৱ হৈছে আৰু ইয়াৰ ফলস্বৰূপে আমি বহু প্ৰিয়জনকো হেৰুৱাইছো। জীৱন আৰু সম্পত্তিৰ যথেষ্ট ক্ষতি হৈছে। কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য উভয় চৰকাৰে ক্ষতিগ্ৰস্ত লোকসকলক সম্ভৱপৰ সকলো সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছে। চিকিৎসা গ্ৰহণ কৰি থকা বন্ধুসকলৰ দ্ৰুত আৰোগ্য কামনা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
তৃতীয়বাৰৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে শপত গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত এয়া মোৰ প্ৰথম গুজৰাট ভ্ৰমণ, আপোনালোক সকলোকে মোৰ প্ৰথম দৰ্শন। গুজৰাট মোৰ জন্মস্থান; গুজৰাটে মোক জীৱনৰ সকলো শিক্ষা দিছে। আপোনালোকে সদায় মোৰ ওপৰত মৰমৰ বৰষুণৰে তিয়াই দিছে। আৰু যেতিয়া এজন পুত্ৰ ঘৰলৈ উভতি আহে, আৰু নিজৰ লোকসকলৰ পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰে, তেতিয়া তেওঁ নতুন শক্তি লাভ কৰে। তেওঁৰ উৎসাহ আৰু উদ্যম বৃদ্ধি পায়। মই ইয়াক এক বৃহৎ সৌভাগ্য বুলি বিবেচনা কৰোঁ কিয়নো আপোনালোকে আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত ইয়ালৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ আশা-আকাংক্ষাসমূহৰ বিষয়েও মই অৱগত। মই বাৰে বাৰে বিভিন্ন কোণৰ পৰা বাৰ্তা লাভ কৰিছিলো । আপোনালোকে বিচাৰিছিল যে মই তৃতীয়বাৰৰ বাবে শপত গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত যিমান সোনকালে পাৰো আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহিব লাগে। আৰু এয়া স্বাভাৱিক- ৬০ বছৰৰ পিছত, এই দেশৰ জনসাধাৰণে এক নতুন ইতিহাস সৃষ্টি কৰিছে। এখন চৰকাৰক একেৰাহে তৃতীয়বাৰৰ বাবে দেশৰ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিয়া হৈছে। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰত এইটো এটা মহান ঘটনা, আৰু সেয়েহে, গুজৰাটৰ বাবে এইটো অনুভৱ কৰাটো স্বাভাৱিক যে "নৰেন্দ্ৰ ভাই আমাৰ, আৰু তেওঁ তৎক্ষণাত গুজৰাটলৈ অহা উচিত।" আপোনালোকৰ অনুভূতি মান্যতাপ্ৰাপ্ত।
কিন্তু আপোনালোকেই মোক দেশ প্ৰথম বুলি সংকল্প লৈ দিল্লীলৈ পঠিয়াইছিল। লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই আপোনালোকক- এই দেশৰ জনসাধাৰণক- এটা নিশ্চয়তা দিছিলো। মই কৈছিলো যে তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০ দিনত দেশৰ বাবে অভূতপূৰ্ব সিদ্ধান্ত লোৱা হ"ব। এই ১০০ দিনত, মই এই কাৰ্যসূচী পূৰণ কৰিবলৈ দিন-ৰাতিয়ে কাম কৰিছিলো, কোনো সুৰুঙা এৰা নাছিলো। দেশৰ ভিতৰতে হওক বা বিদেশত, য'তেই প্ৰয়োজন হৈছিল, সেই প্ৰয়াস কৰা হৈছিল- একো অসম্পূৰ্ণ হৈ নাথাকিল। আৰু আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে যোৱা ১০০ দিনত কেনেদৰে বিভিন্ন ধৰণৰ ঘটনা সংঘটিত হ"বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। এই সময়ছোৱাত তেওঁলোকে সকলো ধৰণৰ যুক্তি আৰু প্ৰতিৰোধ উপস্থাপন কৰি মোদীক ঠাট্টা কৰি.... মোক ঠাট্টা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁলোকে ইয়াক উপভোগ কৰিছিল, আৰু মানুহে আচৰিত হৈ ভাবিছিল, "মোদীয়ে কি কৰি আছে? তেওঁ কিয় নীৰৱ হৈ আছে? বহুত উপহাস কৰা হৈছে.......... ইমান অপমান।"
কিন্তু গুজৰাটৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল,
এই পুত্ৰৰ জন্ম হৈছিল চৰ্দাৰ পেটেলৰ দেশত। প্ৰতিটো কৌতুক, প্ৰতিটো উপহাস, প্ৰতিটো অপমান সহ্য কৰি মই এটা প্ৰতিজ্ঞা লৈছিলো আৰু এই ১০০ দিন আপোনালোকৰ কল্যাণ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ স্বাৰ্থৰ বাবে নীতি আৰু সিদ্ধান্ত লোৱাত মনোনিৱেশ কৰি সময় অতিবাহিত কৰিলো। যিসকলে মোক ঠাট্টা কৰিব বিচাৰে, তেওঁলোকক এনেদৰে চলি থাকিবলৈ দিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছিলো। তেওঁলোকক উপভোগ কৰিবলৈ দিয়ক, আগবাঢ়ি যাওক। আৰু মই সেই উপহাসবোৰৰ কোনোটোৰে উত্তৰ নিদিবলৈ সংকল্প ল"লো। কৌতুক, উপহাস বা অপমান যিয়েই নহওঁক, মই ৰাষ্ট্ৰৰ কল্যাণৰ পথৰ পৰা আঁতৰি যোৱা নাছিলো। আজি মই সুখী যে সেই সকলো অপমান সহ্য কৰি, এই ১০০ দিনত লোৱা সিদ্ধান্তসমূহে প্ৰতিজন নাগৰিক, প্ৰতিটো পৰিয়াল আৰু সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ কল্যাণ নিশ্চিত কৰিছে। এই ১০০ দিনত ১৫ লাখ কোটি টকাতকৈও অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে।
নিৰ্বাচনৰ সময়ত মই দেশক ৩ কোটি নতুন ঘৰৰ নিশ্চয়তা দিছিলো। এই গেৰাণ্টিৰ ওপৰত কাম দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। আজি এই কাৰ্যসূচীতো গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালে তেওঁলোকৰ নিজৰ পকী ঘৰ লাভ কৰিছে। কালি মই ঝাৰখণ্ডত আছিলো, য"ত হাজাৰ হাজাৰ পৰিয়ালেও ঘৰ লাভ কৰিছিল। গাঁৱেই হওক বা চহৰেই হওক, আমি সকলোকে উন্নত জীৱন ধাৰণৰ পৰিৱেশ প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰি আছো। নগৰীয়া মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহক ঘৰৰ বাবে বিত্তীয় সহায় আগবঢ়োৱা, শ্ৰমিকসকলক ন্যায্য হাৰত ভাল ভাৰাৰ আৱাস প্ৰদানৰ বাবে অভিযান আৰম্ভ কৰা, কাৰখানা শ্ৰমিকসকলৰ বাবে বিশেষ আৱাস আঁচনি, বা সমগ্ৰ দেশতে কৰ্মৰত মহিলাসকলৰ বাবে নতুন ছাত্রাবাস নিৰ্মাণ কৰা, চৰকাৰে এই প্ৰকল্পসমূহত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
কেইদিনমান আগতে দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ স্বাস্থ্যৰ সন্দৰ্ভত এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। মই আপোনালোকক প্ৰতিশ্ৰুতি দিছিলো যে দেশৰ ৭০ বছৰৰ ওপৰৰ প্ৰতিজন বৃদ্ধ ব্যক্তিয়ে ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিব। এই নিশ্চয়তাও পূৰণ কৰা হৈছে। এতিয়া মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃৰ চিকিৎসাৰ বিষয়ে চিন্তা কৰিব নালাগে। এতিয়া, আপোনালোকৰ পুত্ৰই সেইটো চোৱাচিতা কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই ১০০ দিনৰ ভিতৰত যুৱক-যুৱতীসকলৰ নিযুক্তি, আত্ম-সংস্থাপন আৰু দক্ষতা বিকাশৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে ২ লাখ কোটি টকাৰ বিশেষ প্ৰধানমন্ত্ৰী পেকেজ ঘোষণা কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা ৪ কোটিৰো অধিক যুৱক-যুৱতী উপকৃত হ"ব। এতিয়া, যদি এটা কোম্পানীয়ে প্ৰথমবাৰৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলক নিযুক্তি দি আছে, চৰকাৰে সেই কোম্পানীত এজন যুৱকৰ প্ৰথম চাকৰিৰ প্ৰথম দৰমহাৰ বাবে পুঁজি প্ৰদান কৰিব। চৰকাৰে মুদ্ৰা ঋণ আঁচনিৰ পৰিমাণো বৃদ্ধি কৰিছে, যিয়ে আত্ম-সংস্থাপনৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন বিপ্লৱ কঢ়িয়াই আনিছে আৰু অত্যন্ত সফল হৈছে। ইয়াৰ সফলতা দেখি পূৰ্বৰ ১০ লাখ টকাৰ সীমা ২০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
মই মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলক আশ্বাস দিছিলো যে দেশত ৩ কোটি 'লাখপতি দিদি" সৃষ্টি কৰা হ"ব। বিগত বছৰবোৰত ইতিমধ্যে ১ কোটি 'লাখপতি দিদি" গঢ়া হৈছে। কিন্তু আপোনালোকে জানি সুখী হ"ব যে মোৰ তৃতীয় কাৰ্যকালৰ প্ৰথম ১০০ দিনত গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশতে ১১ লাখ নতুন 'লাখপতি দিদি" সৃষ্টি কৰা হৈছে। শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে তৈলবীজ কৃষকসকলৰ পক্ষত এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। আমাৰ তৈলবীজ কৃষকসকলে বৰ্ধিত এমএছপি (নূন্যতম সমৰ্থন মূল্য)তকৈ অধিক লাভ কৰাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ এই সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। তৈলবীজ কৃষকসকলক লাভান্বিত কৰিবলৈ তেল আমদানিৰ ওপৰত শুল্ক বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত চয়াবিন আৰু সূৰ্যমুখীৰ দৰে শস্য উৎপাদন কৰা কৃষকসকলে যথেষ্ট লাভৱান হ"ব। ইয়াৰ ফলত দেশখন খোৱা তেলৰ ক্ষেত্ৰত আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ লক্ষ্যও ত্বৰান্বিত হ"ব। চৰকাৰে বাচমতী চাউল আৰু পিয়াজৰ ৰপ্তানিৰ ওপৰত থকা নিষেধাজ্ঞাও উঠাই লৈছে। ফলস্বৰূপে বিদেশত ভাৰতীয় চাউল আৰু পিয়াজৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। এই সিদ্ধান্তই সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ কৃষককো উপকৃত কৰিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০০ দিনত ৰে"লপথ, পথ, বন্দৰ, বিমানবন্দৰ আৰু মহানগৰীৰ সৈতে জড়িত বহু ডজন প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। ভিডিঅ"টোত দেখুওৱাৰ দৰে আজিৰ অনুষ্ঠানতো এইটো প্ৰতিফলিত হৈছে। গুজৰাটত সংযোগ সম্পৰ্কীয় বহুতো প্ৰকল্প আজিৰ বাবে উদ্বোধন বা আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। অলপ আগতে, মই মেট্ৰ"ত গিফট চিটি ষ্টেচনলৈ গৈছিলো। বহু লোকে এই যাত্ৰাৰ সময়ত তেওঁলোকৰ অভিজ্ঞতা ভাগ-বতৰা কৰিছিল। আহমেদাবাদ মেট্ৰ"ৰ সম্প্ৰসাৰণত সকলোৱে সুখী। যোৱা ১০০ দিনত সমগ্ৰ দেশৰ বহু চহৰত মেট্ৰ" সেৱা সম্প্ৰসাৰণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ দিনটো গুজৰাটৰ বাবেও আন এক কাৰণত বিশেষ। আজিৰ পৰা আহমেদাবাদ আৰু ভুজৰ মাজত নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে"ল চলাচল আৰম্ভ হৈছে। নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে"লৰ জৰিয়তে চহৰসমূহৰ মাজত দৈনিক যাতায়াত কৰা আমাৰ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালসমূহ যথেষ্ট উপকৃত হ"ব। ই চাকৰি, ব্যৱসায় আৰু শিক্ষাৰ সৈতে জড়িত লোকসকলৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰিব। আগন্তুক সময়ত সমগ্ৰ দেশৰ বহু চহৰক নমো ভাৰত ৰেপিড ৰে"লৰ দ্বাৰা সংযুক্ত কৰা হ"ব।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০০ দিনত বন্দে ভাৰত ৰে"লৰ নেটৱৰ্কৰ দ্ৰুত সম্প্ৰসাৰণ অভূতপূৰ্ব। এই সময়ছোৱাত বন্দে ভাৰত ৰে"লৰ বাবে ১৫টাতকৈও অধিক নতুন পথ মুকলি কৰা হৈছে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে যে যোৱা ১৫ সপ্তাহত গড়ে প্ৰতিটো সপ্তাহত এখনকৈ নতুন বন্দে ভাৰত ৰে"ল আৰম্ভ কৰা হৈছে। কালি মই ঝাৰখণ্ডৰ পৰা কেইবাখনো বন্দে ভাৰত ৰে"লৰ শুভাৰম্ভ কৰিলো। আজিও নাগপুৰ-চেকেন্দ্ৰাবাদ, কোলহাপুৰ-পুনে, আগ্ৰা কেণ্ট-বেনাৰস, দুৰ্গ-বিশাখাপট্টনম আৰু পুনে-হুবলীৰ দৰে পথত নতুন বন্দে ভাৰত ৰে"লৰ চলাচল আৰম্ভ হৈছে। বাৰাণসী আৰু নতুন দিল্লীৰ মাজত চলি থকা বন্দে ভাৰত ৰে"লত এতিয়া ২০টা কোচ আছে। আজি সমগ্ৰ দেশতে ১২৫ খনতকৈও অধিক বন্দে ভাৰত ৰেলে প্ৰতিদিনে হাজাৰ হাজাৰ যাত্ৰীক উন্নত ভ্ৰমণৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে সময়ৰ মূল্য বুজি পাওঁ। এয়া ভাৰতৰ সোণালী সময়, ভাৰতৰ 'অমৃতকাল"। অহা ২৫ বছৰত আমি আমাৰ দেশক উন্নত কৰিব লাগিব, আৰু ইয়াত গুজৰাটৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। আজি গুজৰাট উৎপাদনৰ প্ৰধান কেন্দ্ৰ হৈ পৰিছে। গুজৰাট ভাৰতৰ আটাইতকৈ সু-সংযুক্ত ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। সেই দিনটো বেছি দূৰ নহয়, যেতিয়া গুজৰাটে ভাৰতক ইয়াৰ প্ৰথমটো মেড-ইন-ইণ্ডিয়া পৰিবহণ বিমান চি-২৯৫ প্ৰদান কৰিব। ছেমিকণ্ডাক্টৰ অভিযানৰ ক্ষেত্ৰতো গুজৰাটে অগ্ৰণী ভূমিকা পালন কৰিছে, যিটো অসাধাৰণ। আজি গুজৰাটত পেট্ৰ"লিয়াম, ফৰেনচিকছ বা সুস্থতাৰ ক্ষেত্ৰত একাংশ শ্ৰেষ্ঠ বিশ্ববিদ্যালয় আছে। গুজৰাটত আধুনিক বিষয় অধ্যয়নৰ বাবে উৎকৃষ্ট সুযোগ আছে, আনকি বিদেশী বিশ্ববিদ্যালয়সমূহেও ইয়াত তেওঁলোকৰ কেম্পাছ মুকলি কৰিছে। গুজৰাটে সংস্কৃতিৰ পৰা কৃষিলৈকে সমগ্ৰ বিশ্বতে জোৱাৰ সৃষ্টি কৰিছে। আমি কল্পনাও কৰিব নোৱাৰা শস্য আৰু বীজ এতিয়া গুজৰাটৰ পৰা বিদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। কোনে এই সকলোবোৰ সম্ভৱ কৰি তুলিছিল? গুজৰাটত এই পৰিৱৰ্তন কোনে আনিলে?
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমী লোকসকলেই এই পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিছে। গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি এটা সম্পূৰ্ণ প্ৰজন্ম পাৰ হৈ গৈছে। এতিয়া ইয়াৰ পৰা আমি গুজৰাটক নতুন শিখৰলৈ লৈ যাব লাগিব। আপোনালোকে মনত ৰাখিব যে লালকিল্লাৰ পৰা মোৰ শেহতীয়া সম্বোধনত মই ভাৰতত নিৰ্মিত সামগ্ৰীৰ মানদণ্ডৰ বিষয়ে কৈছিলো। যেতিয়া আমি কিবা এটা 'ৰপ্তানিৰ মানদণ্ড' বুলি কওঁ, আমি প্ৰায়ে বুজো যে ৰপ্তানি নকৰা সামগ্ৰীবোৰ একে উচ্চ মানদণ্ডৰ নহ'বও পাৰে। সেয়েহে আমি ইয়াক 'ৰপ্তানিৰ গুণগত মান" বুলি কওঁ। আমি এই মানসিকতাৰ পৰা ওলাই আহিব লাগিব। মই বিচাৰো যে গুজৰাটে ভাৰত আৰু বিশ্বজুৰি ইয়াৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ মানদণ্ডৰ সামগ্ৰীৰ বাবে এক মহান খ্যাতি স্থাপন কৰক।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যি ধৰণে নতুন সংকল্প লৈ কাম কৰি আছে, বিশ্বই আমাৰ দেশক প্ৰশংসা কৰি আছে। শেহতীয়াকৈ, মই অসংখ্য দেশৰ বিভিন্ন বৃহৎ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মঞ্চত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰাৰ সুযোগ পাইছো। আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে যে ভাৰতে বিশ্বজুৰি কিমান সন্মান লাভ কৰিছে। সকলোৱে ভাৰত আৰু ভাৰতীয়সকলক মুকলি মনেৰে আদৰণি জনায়। সকলোৱে ভাৰতৰ সৈতে ভাল সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিব বিচাৰে। যদি কোনো ঠাইত কোনো সংকট বা সমস্যা থাকে, তেন্তে মানুহে সমাধানৰ বাবে ভাৰতৰ কাষ চাপিব। ভাৰতৰ জনসাধাৰণে যি ধৰণে তৃতীয়বাৰৰ বাবে নিৰন্তৰভাৱে এখন সুস্থিৰ চৰকাৰ বাছনি কৰিছে আৰু ভাৰতে যি ধৰণে দ্ৰুতগতিত বিকাশ লাভ কৰি আছে, সি আমাৰ প্ৰতি বিশ্বৰ আশা বৃদ্ধি কৰিছে। ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ অটল বিশ্বাসেই মোক গৌৰৱেৰে থিয় দিবলৈ আৰু বিশ্বক আমাৰ ৰাষ্ট্ৰৰ শক্তিৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে। ভাৰতৰ ওপৰত বৰ্ধিত বিশ্বাসেই আমাৰ কৃষক আৰু যুৱক-যুৱতীসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভান্বিত কৰে। ভাৰতৰ ওপৰত বিশ্বৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে আমাৰ দক্ষ যুৱক-যুৱতীসকলৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। ভাৰতৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে আমাৰ ৰপ্তানি বৃদ্ধি পাইছে আৰু দেশলৈ অধিক বিনিয়োগ আহিছে। ভাৰতৰ ওপৰত আস্থা বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে বিদেশী বিনিয়োগকাৰীসকলে বিনিয়োগ কৰিবলৈ ভাৰতক বাছি লয় আৰু ইয়াত কাৰখানা স্থাপন কৰে।
ভাই-ভনীসকল,
এফালে প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই দেশৰ ব্ৰেণ্ড এম্বেছাদৰ হ"ব বিচাৰে আৰু ইয়াৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ দিশত কাম কৰি আছে। আনহাতে, নেতিবাচকতাৰে ভৰা কিছুমান লোকে দেশৰ বিৰুদ্ধে কাম কৰি আছে। তেওঁলোকে দেশৰ ঐক্যৰ ওপৰত আক্ৰমণ কৰিছে। চৰ্দাৰ পেটেলে ভাৰতক একত্ৰিত কৰিবলৈ ৫০০ৰো অধিক ৰজাশাসিত ৰাজ্যক একত্ৰিত কৰিছিল। ক্ষমতাৰ ভোকত থকা এই লোকসকলে ভাৰতক টুকুৰা-টুকুৰা কৰি পেলাব বিচাৰে। আপোনালোকে নিশ্চয় শুনিছে যে এই লোকসকলে এতিয়া কৈছে যে তেওঁলোকে জম্মু-কাশ্মীৰত ৩৭০ নং অনুচ্ছেদ ঘূৰাই আনিব। তেওঁলোকে জম্মু-কাশ্মীৰত দুখন সংবিধান আৰু দুখন আইনৰ শাসন পুনৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিব বিচাৰে। কিছুমান গোটক সন্তুষ্ট কৰিবলৈ তেওঁলোকে যিকোনো পৰ্যায়লৈ যাবলৈ ইচ্ছুক। ঘৃণাৰে ভৰা এই লোকসকলে ভাৰতক বদনাম কৰাৰ কোনো সুযোগ এৰি নিদিয়ে। তেওঁলোকে নিৰন্তৰভাৱে গুজৰাটকো লক্ষ্য কৰি আছে। সেয়েহে, গুজৰাটে সতৰ্ক হৈ থাকিব লাগিব আৰু এই লোকসকলৰ ওপৰত চকু ৰাখিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰত এখন উন্নত ৰাষ্ট্ৰ হোৱাৰ পথত, এনে শক্তিৰ বিৰুদ্ধে দৃঢ়ভাৱে থিয় দিব। ভাৰতৰ হাতত এতিয়া হেৰুৱাবলৈ সময় নাই। আমি ভাৰতৰ সুনাম বৃদ্ধি কৰিব লাগিব আৰু প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে মৰ্য্যাদাপূৰ্ণ জীৱন নিশ্চিত কৰিব লাগিব। মই জানো গুজৰাটেও ইয়াত নেতৃত্ব দিব। আমি আমাৰ সকলো প্ৰচেষ্টাৰে প্ৰতিটো লক্ষ্যত উপনীত হম। আজি আপোনালোকে মোক দিয়া উৎসাহ আৰু আশীৰ্বাদত মই নতুন শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাম আৰু এক নতুন মনোভাৱেৰে জীয়াই থাকিম। মই মোৰ জীৱনৰ প্ৰতিটো মুহূৰ্ত আপোনালোকৰ বাবে আৰু আপোনালোকৰ সপোনৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰিম। আপোনালোকৰ কল্যাণ, আপোনালোকৰ সফলতা, আৰু আপোনালেকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাহিৰে মোৰ আন কোনো ইচ্ছা বা উচ্চাকাংক্ষা নাই। আপোনালোক, ভাৰতৰ লোকসকল, মোৰ দেৱতা। মই এই দেৱতাৰ পূজাত নিজকে উৎসৰ্গিত কৰাৰ, এই সেৱাত মোৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। সেয়েহে, বন্ধুসকল, মই আপোনালোকৰ বাবে জীয়াই থাকিম, আপোনালোকৰ বাবে সংগ্ৰাম কৰিম আৰু আপোনালোকৰ বাবে মোৰ সকলোখিনি দিম। মোক আশীৰ্বাদ কৰক। লাখ লাখ লোকৰ আশীৰ্বাদত, মই ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ সপোনৰ বাবে নতুন আত্মবিশ্বাস, উৎসাহ আৰু সাহসেৰে জীয়াই থাকিম। মোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যাত অহাৰ বাবে ধন্যবাদ। যদিও মই যোৱা সন্ধিয়া দীৰ্ঘদিনৰ পিছত গুজৰাটলৈ আহিছিলো, আপোনালোকৰ প্ৰেম বাঢ়ি গৈ আছে, আৰু মোৰ সংকল্প আৰু অধিক শক্তিশালী হৈ পৰিছে। আকৌ এবাৰ, মই আপোনালোক সকলোকে নতুন সুবিধা, নতুন পৰিকল্পনা আৰু নতুন সুযোগৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। মোৰ সৈতে কওক- 'ভাৰত মাতা কী জয়!' দুয়োখন হাত ওপৰলৈ তোলক আৰু আপোনালোকৰ সকলো শক্তিৰে চিঞৰক--
ভাৰত মাতা কি- জয়!
ভাৰত মাতা কি- জয়!
ভাৰত মাতা কি- জয়!
বহুত বহুত ধন্যবাদ।
স্পষ্টীকৰণ ঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ কিছু অংশ গুজৰাটী ভাষাতো আছে, যিটো ইয়াত অনুবাদ কৰা হৈছে।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ inauguration of various development works in Ahmedabad, Gujarat
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Governor of Gujarat, Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister of the state, Bhupendrabhai Patel, my colleague in the Union cabinet C.R. Patil, all the Governors, Deputy Chief Ministers, Members of Parliament, Members of the Legislative Assembly, other public representatives joining this event from different parts of the country and my dear brothers and sisters who have come here in large numbers.
How are you all? Is everyone doing well? Please excuse me today, as I will deliver this speech in Hindi, because many friends from other states have joined this event in large numbers. And Hindi works well in Gujarat, right? It works, doesn’t it?
Today, the entire country is immersed in the celebrations of Ganesh Utsav. Ganpati has been installed in homes. Today is also Milad-un-Nabi. Many festivals are being celebrated across different parts of the country. Amidst these celebrations, the celebration of Bharat’s development continues. Here today, projects worth about ₹8,500 crores have been either inaugurated or their foundation stones have been laid, which include projects in railways, roads, metro, and many others. Today, another star has been added to Gujarat's glory. The Namo Bharat Rapid Rail has also started today, which is going to be a milestone for urban connectivity in Bharat. Thousands of families in Gujarat are also entering their new homes today. The first instalment of funding for pucca houses has been released to thousands of families. I hope that from now on, you will celebrate Navratri, Dussehra, Durga Puja, Dhanteras, Diwali, and all other festivals in your new homes with the same enthusiasm. I wish you a blessed housewarming, and that it gives wings to your dreams. I especially congratulate the thousands of women in whose names these homes are registered. I extend my congratulations to the people of Gujarat and the people of the country for all these development projects.
Friends, amidst this festive atmosphere, there is also a pain. Many regions of Gujarat have been hit by heavy rains simultaneously this year. For the first time in history, we have witnessed such widespread, intense rainfall in such a short span of time. This situation has arisen not just in isolated places but across every corner of Gujarat, and as a result, we have lost many loved ones. There has been significant damage to life and property. Both the central and state governments are working to provide all possible relief to the affected. I wish for a speedy recovery for those friends who are undergoing treatment.
Friends,
This is my first visit to Gujarat after taking the oath for the third time as Prime Minister, my first visit among all of you. Gujarat is my birthplace; Gujarat has taught me all the lessons of life. You have always showered me with love. And when a son returns home, and receives blessings from his own people, he gets new energy. His enthusiasm and spirit soar higher. I consider it a great fortune as you have come here in such a large number to give blessings.
Friends,
I am also aware of your expectations. I used to get messages from different corners, time and again. You wanted me to come to you as soon as possible after taking the oath for the third time. And it's natural – after 60 years, the people of this country have created a new history. A government has been given the opportunity to serve the country for the third consecutive term. This is a great event in Bharat’s democracy, and therefore, it is natural for Gujarat to feel that “Narendra Bhai is ours, and he should come to Gujarat immediately.” Your sentiment is valid. But you are the ones who sent me to Delhi with the resolve that the nation comes first. During the Lok Sabha elections, I gave you – the people of this country – a guarantee. I said that unprecedented decisions will be taken for the country in the first 100 days of the third term. In these 100 days, I worked day and night to fulfil this agenda, leaving no stone unturned. Whether within the country or abroad, wherever efforts were needed, they were made – nothing was left incomplete. And you must have seen how various kinds of things started happening in the last 100 days. During this time, they began mocking me... making fun of Modi... presenting all sorts of arguments and counterarguments. They were enjoying it, and people were surprised, wondering, “What is Modi doing? Why is he silent? There's so much mockery happening... so much insult."
But my brothers and sisters of Gujarat,
This son was born in the land of Sardar Patel. Bearing every joke, every mockery, every insult, I took a vow and spent these 100 days focused on making policies and decisions for your welfare and the nation's interest. I had decided to let those who want to mock me, continue doing so. Let them enjoy it, go ahead. And I resolved not to respond to any of those taunts. No matter the jokes, the mockery, or the ridicule, I would not stray from the path of the nation's welfare. Today, I am happy that by enduring all those insults, the decisions made in these 100 days have ensured the welfare of every citizen, every family, and every section of society. In these 100 days, projects worth more than 15 lakh crore rupees have been initiated. During the elections, I guaranteed the country 3 crore new homes. Work on this guarantee is progressing rapidly. Today, in this program as well, thousands of families in Gujarat have received their own pucca houses. Yesterday, I was in Jharkhand, where thousands of families also received homes. Whether in the village or the city, we are working to provide everyone with better living conditions. Whether it's providing financial help to urban middle-class families for homes, launching campaigns to provide good rental housing to workers at fair rates, special housing schemes for factory workers, or building new hostels for working women across the country, the government is spending thousands of crores on these projects.
Friends,
A few days ago, a very significant decision was made regarding the health of the poor and the middle class. I had promised you that every elderly person above the age of 70 in the country would receive free treatment worth up to 5 lakh rupees. This guarantee has also been fulfilled. Now, the sons and daughters of the middle class won't have to worry about the treatment of their parents. Now, your son will take care of that.
Friends,
In these 100 days, major decisions have been made for the employment, self-employment, and skill development of the youth. A special PM package of 2 lakh crore rupees has been announced for the youth. Over 4 crore youth will benefit from this. Now, if a company is giving the youth employment for the first time, the government will provide the funds for the first salary of a young person’s first job in that company. The government has also increased the amount of the Mudra loan scheme, which has brought a new revolution in the field of self-employment and has been very successful. Seeing its success, the previous limit of 10 lakh rupees has been enhanced to 20 lakh rupees.
Friends,
I had guaranteed the mothers and sisters that 3 crore 'Lakhpati Didis' would be created in the country. Over the past years, 1 crore 'Lakhpati Didis' have already been made. But you will be happy to know that in the first 100 days of my third term, 11 lakh new 'Lakhpati Didis' have been created across the country, including Gujarat. Recently, the government has made a significant decision in favour of oilseed farmers. This decision was made to ensure that our oilseed farmers receive more than the increased MSP (Minimum Support Price). To benefit oilseed farmers, duties on oil imports have been increased. This will greatly benefit farmers growing crops like soybean and sunflower. This will also accelerate the mission to make the country self-reliant in edible oils. The government has also lifted the export ban on Basmati rice and onions. As a result, the demand for Indian rice and onions has increased abroad. This decision will also benefit millions of farmers across the country.
Friends,
In the past 100 days, dozens of projects related to rail, road, ports, airports, and metros have been approved. This is also reflected in today's event, as shown in the video. Many connectivity-related projects in Gujarat have been inaugurated or laid the foundation for today. A short while ago, I travelled by metro to the Gift City station. Many people shared their experiences during this journey. Everyone is happy with the expansion of the Ahmedabad metro. In the past 100 days, decisions have been made to expand metro services in many cities across the country.
Friends,
Today is also special for Gujarat for another reason. From today, the Namo Bharat Rapid Rail between Ahmedabad and Bhuj has started running. The Namo Bharat Rapid Rail will greatly benefit our middle-class families who commute daily between cities. It will provide convenience for those involved in jobs, businesses, and education. In the coming time, many cities across the country will be connected by the Namo Bharat Rapid Rail.
Friends,
The rapid expansion of the Vande Bharat trains' network in the last 100 days has been unprecedented. During this period, more than 15 new routes for Vande Bharat trains have been launched. This means that, in the last 15 weeks, on average, one new Vande Bharat train has been started each week. Just yesterday, I flagged off several Vande Bharat trains from Jharkhand. Today as well, new Vande Bharat trains have started running on routes such as Nagpur-Secunderabad, Kolhapur-Pune, Agra Cantt-Banaras, Durg-Visakhapatnam, and Pune-Hubli. The Vande Bharat train running between Varanasi and New Delhi now has 20 coaches. Today, more than 125 Vande Bharat trains across the country are providing thousands of passengers with a better travel experience every day.
Friends,
We, the people of Gujarat, understand the value of time. This is Bharat’s golden period, Bharat’s 'Amrit Kaal.' In the next 25 years, we have to make our country developed, and Gujarat has a significant role in this. Today, Gujarat is becoming a major hub of manufacturing. Gujarat is one of the most well-connected states in Bharat. The day is not far when Gujarat will give Bharat its first Made-in-India transport aircraft, the C-295. Gujarat is also leading the way in the semiconductor mission, which is extraordinary. Today, Gujarat has some of the best universities, whether in Petroleum, Forensics, or Wellness. There are excellent opportunities in Gujarat for studying modern subjects, and even foreign universities are opening their campuses here. Gujarat is making waves across the world from culture to agriculture. Crops and grains that we couldn't even imagine are now being exported from Gujarat to foreign countries. And who made all of this possible? Who brought this transformation in Gujarat?
Friends,
It is the hardworking people of Gujarat who have brought about this transformation. A whole generation has passed, working tirelessly for the development of Gujarat. Now, from here, we must take Gujarat to new heights. You will remember that in my recent address from the Red Fort, I spoke about the quality of products made in Bharat. When we say something is 'export quality,' we often imply that products not being exported might not be of the same high quality. That’s why we call it ‘export quality’. We need to come out of this mindset. I want Gujarat to establish a great reputation for its best-quality products, both in Bharat and worldwide.
Friends,
Today, the way Bharat is working with new resolutions, the world is praising our country. In recent times, I had the opportunity to represent Bharat on various large international platforms in numerous countries. You must have also seen how much respect Bharat is receiving worldwide. Everyone welcomes Bharat and Indians with open arms. Everyone wants to establish good relations with Bharat. If there is a crisis or problem anywhere, people turn to Bharat for solutions. The way the people of Bharat have continuously chosen a stable government for the third time and the way Bharat is rapidly developing have increased the world's expectations of us. It is the unwavering trust of 140 crore Indians that allows me to stand tall with pride and assure the world of our nation's strength. The growing trust in Bharat directly benefits our farmers and youth. As the world's trust in Bharat increases, the demand for our skilled youth rises. As the trust in Bharat increases, our exports grow, and more investment comes into the country. As the trust in Bharat increases, foreign investors choose to invest in Bharat and set up factories here.
Brothers and sisters,
On one hand, every Indian wants to become a brand ambassador for the country and is working towards enhancing its potential. On the other hand, some people filled with negativity are working against the country. They are attacking the unity of the country. Sardar Patel united over 500 princely states to integrate Bharat. These power-hungry people want to break Bharat into pieces. You must have heard that these people are now saying they will bring back Article 370 in Jammu and Kashmir. They want to reintroduce the rule of two constitutions and two legislations in Jammu and Kashmir. To appease certain groups, they are willing to go to any extent. Filled with hatred, these people leave no opportunity to defame Bharat. They are also continuously targeting Gujarat. Therefore, Gujarat must remain alert and keep an eye on these people.
Friends,
Bharat, on the path to becoming a developed nation, will stand firm against such forces. Bharat no longer has time to lose. We must enhance Bharat’s reputation and ensure a life of dignity for every Indian. I know Gujarat will lead in this as well. We will achieve every goal with all our efforts. Today, with the enthusiasm and blessings you are giving me, I will move forward with new energy and live with a renewed spirit. I will dedicate every moment of my life for you and for your dreams. I have no other wish or ambition other than your well-being, your success, and realizing your dreams. You, the people of Bharat, are my deity. I have decided to dedicate myself to the worship of this deity, to offer my life in this service. Therefore, friends, I will live for you, struggle for you, and give my all for you. Bless me. With the blessings of millions of people, I will continue living with new confidence, enthusiasm, and courage for the dreams of 140 crore Indians. Thank you for coming in such large numbers to bless me. Though I came to Gujarat last evening after a long time, your love continues to grow, and my resolve becomes even stronger. Once again, I extend my congratulations to all of you for the new facilities, new plans, and new opportunities. Say with me – 'Bharat Mata Ki Jai!' Raise both your hands and shout it with all your strength --
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Bharat Mata ki –Jai!
Thank you very much.
Disclaimer: Some portion of the Prime Minister's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.