ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 SEP 2024 8:25PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ , ରାଜ୍ୟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ସିଆର ପାଟିଲ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହ ଜଡିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟପାଳ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ , ସାଂସଦ, ବିଧାୟକ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏଠାକୁ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀ ମାନେ ।
କେମିତି ଅଛନ୍ତି ସମସ୍ତେ, ସମସ୍ତେ ମଜାରେ ଅଛନ୍ତି, ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋତେ କ୍ଷମା ମାଗି ଆଜି ଭାଷଣ ହିନ୍ଦିରେ ଦେବି । କାରଣ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟର ବନ୍ଧୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଉ ଗୁଜୁରାଟରେ ହିନ୍ଦୀ ଭାଷା ଚାଲିଥାଏ ? ହୋଇଥାଏ ନା?
ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ପାଳିତ ହେଉଛି ଗଣେଶୋତ୍ସବ । ଗଣପତି ମଧ୍ୟ ଘରେ ଘରେ ରହୁଛନ୍ତି । ଆଜି ମିଲାଦ-ଉନ-ନବୀ... ମଧ୍ୟ ଅଛି ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଅନେକ ପର୍ବ ପର୍ବାଣୀ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଏହି ଉତ୍ସବର ସମୟରେ ଭାରତର ବିକାଶର ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଜାରି ରହିଛି। ଏବେ ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ଆଠ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍ ଘାଟନ ହୋଇଛି। ଏଥିରେ ରେଳ, ସଡ଼କ, ମେଟ୍ରୋ... ଏଭଳି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏଥିରେ ଜଡ଼ିତ ରହିଛି। ଆଜି ଗୁଜୁରାଟର ଗୌରବରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି ଆଉ ଏକ ତାରକା । ଆଜି ନମୋ ଇଣ୍ଡିଆ ରାପିଡ୍ ରେଲ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ଏହା ଆଉ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ହଜାର ହଜାର ପରିବାର ନିଜ ନୂଆ ଘରକୁ ଚାଲି ଯାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘରର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ମୁଁ ଇଚ୍ଛା ଅଛି... ନବରାତ୍ରୀ, ଦଶହରା, ଦୁର୍ଗାପୂଜା, ଧନତେରସ, ଦୀପାବଳି, ସମସ୍ତ ପର୍ବ ଆପଣଙ୍କ ନୂଆ ଘରେ ସମାନ ଉତ୍ସାହର ସହ ପାଳନ କରାଯିବ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଘର-ପ୍ରବେଶ ଶୁଭ ହେଉ, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ନୂତନ ଉଡ଼ାଣ ଦେବ .. ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ଏହି ଘର ଗୁଡ଼ିକ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟବାସୀ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ପରିବେଶରେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ହୋଇଛି । ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ, ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏତେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ବିଚ୍ଛିନ୍ନାଞ୍ଚଳରେ ନୁହେଁ ବରଂ ଗୁଜରାଟର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏଭଳି ସ୍ଥିତି ଉପୁଜିଛି ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଆମେ ଅନେକ ନିକଟସମ୍ପର୍କୀୟଙ୍କୁ ହରାଇଛୁ। ଏଥିରେ ବହୁ ଧନଜୀବନ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ପ୍ରଭାବିତଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ରିଲିଫ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଚିକିତ୍ସାଧୀନ ଥିବା ସହକର୍ମୀମାନେ ଶୀଘ୍ର ସୁସ୍ଥ ହୁଅନ୍ତୁ ବୋଲି ମୁଁ କାମନା କରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଶପଥ ନେବା ପରେ ମୁଁ ଆଜି ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛି- ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିଛି। ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ମୋର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ...। ଗୁଜରାଟ ମୋତେ ଜୀବନର ସବୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ଆପଣମାନେ ସବୁବେଳେ ମୋ ଉପରେ ତୁମର ଭଲପାଇବା ବର୍ଷା କରିଛନ୍ତି... ଆଉ ପୁଅ ଯେତେବେଳେ ନିଜ ଘରକୁ ଆସିବ.. ଯେତେବେଳେ ସେ ଘରକୁ ଆସି ନିଜ ପ୍ରିୟଜନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ନେଇଥାନ୍ତି... ସେତେବେଳେ ତେଣୁ ତାଙ୍କୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ। ତାଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଓ ଉତ୍ସାହ ଆହୁରି ବଢିଯାଇଥାଏ । ଏବଂ ଏହା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଗୁଜୁରାଟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରୁଛି । ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ବିଭିନ୍ନ କୋଣରୁ ମେସେଜ ମଧ୍ୟ ଆସୁଥିଲା । ଆପଣ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ମୁଁ ତୃତୀୟ ଥର ଶପଥ ନେବା ପରେ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ସମ୍ଭବ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ୬୦ ବର୍ଷ ପରେ ଦେଶବାସୀ ଏକ ନୂତନ ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶର ସେବା କରିବାକୁ ସରକାରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଘଟଣା ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଗୁଜୁରାଟବାସୀଙ୍କ ମନରେ ଚିନ୍ତା ଆସିବା ଉଚିତ ଯେ ଆମର ନରେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କ ଉପରେ ଅଧିକାର ଅଛି । ସେମାନେ ତୁରନ୍ତ ଗୁଜରାଟ ଆସିବା ଦରକାର। ଆପଣମାନଙ୍କର ଅନୁଭବ ଠିକ୍ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଥମେ ଦେଶର ସଂକଳ୍ପ ଦେଇ ଦିଲ୍ଲୀ ପଠାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ କହିଥିଲି... ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ମୁଁ କହିଥିଲି ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯିବ। ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ଦିନ ଦେଖିନାହିଁ, ରାତି ଦେଖିନାହିଁ, ୧୦୦ ଦିନର ଏଜେଣ୍ଡା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ମୋର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଲଗାଇଛି । ଦେଶ ହେଉ କି ବିଦେଶ, ଯେଉଁଠି ବି ଓ ଯେଉଁଠି ବି ପ୍ରୟାସ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା, ସେସବୁ କରାଯାଇଥିଲା। ଏଥିରେ କୌଣସି କସରତ ରହିନଥିଲା। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ କେଉଁ ପ୍ରକାର ଘଟଣା ଘଟିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ସେମାନେ ମୋତେ ଉପହାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ... ସେମାନେ ମୋଦିଙ୍କୁ ଉପହାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କଲେ... ବିଭିନ୍ନ ଯୁକ୍ତି ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା... ସେମାନେ ମଜା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଉଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ କ'ଣ କରୁଛନ୍ତି? ଏହା କାହିଁକି ନୀରବ? ଏହା ଏତେ ମଜାଳିଆ... ଏଥିରେ ବହୁତ ଅପମାନିତ ହୋଇଛି।
କିନ୍ତୁ ଗୁଜରାଟର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ସେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ମାଟିରୁ ଜନ୍ମ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଏହି ପୁତ୍ର । ପ୍ରତ୍ୟେକ ମଜାକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥଟ୍ଟା , ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅପମାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇ ମୁଁ ୧୦୦ ଦିନ ଧରି ଆପଣଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଦେଶର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାରେ ନିୟୋଜିତ ଥିଲି । ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ତାଙ୍କୁ ଯେତେ ଉପହାସ କରିବା କଥା କରନ୍ତୁ, ସେମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଦିନେ ମଜାକ୍ ହେବ। ଏବଂ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେବିନାହିଁ, ଏବଂ ମୁଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ବି ଉତ୍ତର ଦେବି ନାହିଁ । ଯେଉଁ ମାର୍ଗରେ ମୋତେ ଦେଶର କଲ୍ୟାଣ ପଥରେ ଚାଲିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କେତେ ପ୍ରକାର ଥଟ୍ଟା, ମଜାକିହସ ହେଉନା କାହିଁକି, ମୁଁ ମୋ ରାସ୍ତାରୁ ବିଚ୍ୟୁତ ହେବି ନାହିଁ। ଆଉ ଆଜି ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେହି ସବୁ ଅପମାନକୁ ହଜମ କରିବା ପରେ ୧୦୦ ଦିନର ଏହି ନିଷ୍ପତିରେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର କଲ୍ୟାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି । ଏହି ୧୦୦ ଦିନମଧ୍ୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନିର୍ବାଚନ ସମୟରେ ମୁଁ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ନୂଆ ଘର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଶୀଘ୍ର କାମ କରାଯାଉଛି। ଆଜି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ମିଳିଛି। ଗତକାଲି ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ଥିଲି, ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ହଜାର ହଜାର ପରିବାରକୁ ଘର ଦିଆଯାଇଛି। ଗାଁ ହେଉ କି ସହର, ଆମେ ସମସ୍ତେ ଉନ୍ନତ ଜୀବନ ଯାପନ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ । ସହରାଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଘର ପାଇଁ ଆର୍ôଥକ ସହାୟତା ଦେବାକୁ ହେବ...ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଠିକ୍ ଭଡ଼ାରେ ଭଲ ଘର ଦେବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନ ହେବା ଦରକାର। କାରଖାନାରେ କାମ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆବାସ ଯୋଜନା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କର୍ମଜୀବୀ ମହିଳାଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶରେ ନୂଆ ହଷ୍ଟେଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ସରକାର ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
କିଛି ଦିନ ତଳେ ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ୭୦ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ବୟସ୍କଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ମିଳିବ। ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ମଧ୍ୟ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ଏବେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପୁଅ ଝିଅଙ୍କୁ ବାପା ମା'ଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ଏବେ ଆପଣଙ୍କର ଏହି ପୁତ୍ର ଏହାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଯୁବକଯୁବତୀଙ୍କ ରୋଜଗାର, ସେମାନଙ୍କ ରୋଜଗାର-ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପିଏମ୍ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି। ଏହାଦ୍ୱାରା ୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏବେ କମ୍ପାନୀରେ ପ୍ରଥମ ଚାକିରିର ପ୍ରଥମ ଦରମା ଯଦି କମ୍ପାନୀ ନୂଆ ଯୁବକଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ଦିଏ ତେବେ ସରକାର ସେହି ଟଙ୍କା ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ସରକାର ମୁଦ୍ରା ଋଣ, ଯେଉଁ ମୁଦ୍ରା ଋଣ ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନୂତନ ବିପ୍ଳବ ଆଣିଛି ବହୁତ ସଫଳ ଅଭିଯାନ ହୋଇଛି । ଏହାର ସଫଳତାକୁ ଦେଖିଲେ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ୧୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମିଳୁଥିବା ବେଳେ ଏବେ ଏହାକୁ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ମା' ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ଦେଶରେ ୩ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ହେବେ। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧ କୋଟି ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଖୁସି ହେବେ ଯେ ତୃତୀୟ ପାଳିର ପ୍ରଥମ ୧୦୦ ଦିନରେ ଗୁଜୁରାଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୧୧ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ଲଖପତି ଦିଦି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛନ୍ତି । ନିକଟରେ ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସରକାର ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଦେଶର କୃଷକମାନେ ଯେପରି ବର୍ଦ୍ଧିତ ଏମଏସପିଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ତୈଳବୀଜ ଚାଷୀମାନେ ଲାଭବାନ ହେବା ଦରକାର। ଏଥିପାଇଁ ବିଦେଶୀ ତୈଳ ଆମଦାନୀ ଉପରେ ଶୁଳ୍କ ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୋୟାବିନ୍ ଓ ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ଭଳି ଫସଲ ଚାଷ କରୁଥିବା ଚାଷୀମାନେ ବହୁତ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏବଂ ଦେଶକୁ ଖାଇବା ତେଲରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବାର ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ । ବାସୁମତୀ ଚାଉଳ ଓ ପିଆଜ ରପ୍ତାନି ଉପରେ ଲାଗିଥିବା କଟକଣାକୁ ମଧ୍ୟ ସରକାର ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଫଳରେ ବିଦେଶରେ ଭାରତ ଚାଉଳ ଓ ପିଆଜର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦ୍ୱାରା ଦେଶର କୋଟି କୋଟି କୃଷକ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେବେ ।
ସାଥୀମାନେ
ଗତ ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ରେଳ, ସଡ଼କ , ବନ୍ଦର, ବିମାନବନ୍ଦର ଓ ମେଟ୍ରୋ ସହ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ମିଳିଛି। ଏହାର ଏକ ଝଲକ ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି ବୋଲି ଭିଡିଓରେ କୁହାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ ଯୋଗାଯୋଗ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି । କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ମେଟ୍ରୋରେ ଗିଫ୍ଟ ସିଟି ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାତ୍ରା କରିଥିଲି । ଅନେକ ଲୋକ ନିଜର ଅନୁଭୂତି ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ନେଇ ସମସ୍ତେ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ସଂପ୍ରସାରଣ ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଦିନ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଭୁଜ ମଧ୍ୟରେ ଆଜିଠାରୁ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଗୋଟିଏ ସହରରୁ ଅନ୍ୟ ସହରକୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ଆମର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାରମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଚାକିରି-ବୃତ୍ତି , ବାଣିଜ୍ୟ-ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ସହ ଜଡ଼ିତ ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କୁ ଏହା ବହୁତ ଉପକୃତ କରିବ। ଆଗାମୀ ଦିନରେ ନମୋ ଭାରତ ରାପିଡ୍ ରେଲ୍ ଦେଶର ଅନେକ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ୧୦୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ର ନେଟୱାର୍କ ଯେତିକି ବେଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୧୫ରୁ ଅଧିକ ନୂଆ ରୁଟେରେ ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍ ଗତ ୧୫ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତି ସପ୍ତାହରେ ୧୫ଟି ନୂଆ ମେଟ୍ରୋ ଯୋଡ଼ାଯାଇଛି। ଗତକାଲି ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ଆଜି ମଧ୍ୟ... ନାଗପୁର-ସିକନ୍ଦରାବାଦ, କୋହ୍ଲାପୁର-ପୁଣେ, ଆଗ୍ରା କ୍ୟାଣ୍ଟ-ବନାରସ, ଦୁର୍ଗ-ବିଶାଖାପାଟଣା, ପୁଣେ-ହୁବଲି ବନ୍ଦେ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ବାରଣାସୀ ଓ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏବେ ୨୦ଟି କୋଚ୍ ରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆଜି ଦେଶରେ ୧୨୫ରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରତିଦିନ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରା ଦେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଆମେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକ। ସମୟର ମୂଲ୍ୟ ବୁଝିପାରୁଛୁ? ଭାରତ ପାଇଁ ଏହି ସମୟ... ଭାରତର ସୁବର୍ଣ୍ଣ ଯୁଗ ହେଉଛି... ଏହା ଭାରତର 'ଅମୃତକାଳ' ଅଟେ । ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମକୁ ଆମ ଦେଶର ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଏଥିରେ ଗୁଜରାଟର ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି। ଗୁଜରାଟ ଆଜି ଉତ୍ପାଦନର ଏକ ବଡ଼ ହବ୍ ରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ସଂଯୋଜିତ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ସେଦିନ ଦୂର ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟ... ଭାରତକୁ ପ୍ରଥମ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପରିବହନ ବିମାନ ସି-୨୯୫ ଦେବ। ଆଜି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ମିଶନରେ ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି... ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଏକାଧିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ରହିଛି...ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ହେଉ ... ଫରେନସିକ୍ ହେଉ... ସୁସ୍ଥତା ହେଉ ... ଗୁଜୁରାଟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଧୁନିକ ବିଷୟ ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାର ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ସୁଯୋଗ ରହିଛି...। ବିଦେଶୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟରେ ଆସି ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମ୍ପସ୍ ଖୋଲିଛନ୍ତି। ସଂସ୍କୃତିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ରହିଛି। ଯେଉଁ ଫସଲ ବିଷୟରେ ଆମେ ଭାବି ପାରିନଥିଲୁ... ସେହି ଫସଲ ଓ ଶସ୍ୟ ବିଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ରପ୍ତାନି ହେଉଛି। ଆଉ ଏସବୁ କିଏ କରିଛି? ଗୁଜରାଟରେ କିଏ ଆଣିଛି ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ?
ସାଥୀମାନେ
ଗୁଜରାଟର ଆପଣ ସମସ୍ତେ ପରିଶ୍ରମୀ ଲୋକ ଏହା କରିଛନ୍ତି। ଗୁଜରାଟ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏଠାରେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରିଥିବା ଏକ ପୂରା ପିଢ଼ି ଚାଲିଗଲା ଯିଏ ଗୁଜରାଟକୁର ବିକାଶ ପାଇଁ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଦେଇଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରୁ ଆମକୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ନେଇଯିବ । ଆପଣଙ୍କୁ ମନେ ଥିବ... ଏଥର ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀର ଗୁଣବତ୍ତା ବିଷୟରେ କହିଛି। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାକୁ ରପ୍ତାନିର ଗୁଣବତ୍ତା ଉପେ;ର ଥାଏ... ତେଣୁ କେଉଁଠି ନା କେଉଁଠି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଯେ ଯାହା ରପ୍ତାନି ହେଉନାହିଁ ... ତାହାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏତେ ଭଲ ହୋଇନପାରେ । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଏହି ରପ୍ତାନି ଗୁଣବତ୍ତାର ବୋଲି କୁହାଯାଉଛି। ଆମକୁ ଏହି ମାନସିକତାରୁ ବାହାରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ମୁଁ ଚାହେଁ ..... ଗୁଜରାଟ ଏହାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଭାରତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନିଜର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଆଜି ଭାରତ ଯେପରି ନୂଆ ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାମ କରୁଛି... ବିଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଭାରତକୁ ପ୍ରଶଂସା କରାଯାଉଛି । ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ମୋତେ ଅନେକ ଦେଶରେ, ଅନେକ ବଡ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଭାରତର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି । ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତକୁ କେତେ ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ । ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତେ ଭାରତ, ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଖୋଲା ହାତରେ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛନ୍ତି । ସମସ୍ତେ ଭାରତ ସହ ଉତ୍ତମ ସମ୍ପର୍କ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। କେଉଁଠି ସଙ୍କଟ ଆସିଲେ ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲୋକେ ଭାରତକୁ ମନେ ପକାଉଛନ୍ତି। କ୍ରମାଗତ ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଭାରତବାସୀ ଯେପରି ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ଗଠନ କରିଛନ୍ତି... ଭାରତ ଯେପରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରୁଛି... ବିଶ୍ୱର ଆଶା ଆହୁରି ବଢିଯାଇଛି । ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ । ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଛାତି ଫୁଲାଇ କରି ବିଶ୍ୱକୁ ଗର୍ବର ସହ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଉଛି । ଭାରତ ଉପରେ ବଢୁଥିବା ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସିଧାସଳଖ ଭାରତର କୃଷକ ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆମର କୁଶଳୀ ଯୁବକମାନଙ୍କ ର ଚାହିଦା ବଢିଯାଏ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢିଥାଏ, ଆମର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ଏବଂ ଦେଶରେ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆସିଥାଏ । ଭାରତ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ିଲେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶକମାନେ ଭାରତରେ ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରନ୍ତି, କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବ୍ରାଣ୍ଡ ଆମ୍ବାସାଡର ହେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି । ଏହା ଆମ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ନିୟୋଜିତ... ସେପଟେ ଦେଶରେ ନକାରାତ୍ମକତାରେ ଭରପୂର କିଛି ଲୋକ ଏହାର ବିପରୀତ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏମାନେ ଦେଶର ଏକତା ଉପରେ ଆକ୍ରମଣ କରୁଛନ୍ତି। ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶୀୟ ରାଜ୍ୟକୁ ମିଶାଇ ଭାରତକୁ ଏକାଠି କରିଥିଲେ। ଏହି କ୍ଷମତାଲୋଭୀ ଲୋଭୀ ଲୋକ... ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଖଣ୍ଡଖଣ୍ଡ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ... ଏବେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଏକାଠି କହୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଫେରାଇ ଆଣିବେ। ଏହି ଲୋକମାନେ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରେ ଦୁଇଟି ସମ୍ବିଧାନର ଶାସନକୁ ପୁନଃ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଏହି ଲୋକମାନେ ତୁଷ୍ଟିକରଣ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରୁଛନ୍ତି... ଘୃଣାରେ ଭର୍ତ୍ତି ଏହି ଲୋକମାନେ ଭାରତକୁ ବଦନାମ କରିବାର କୌଣସି ସୁଯୋଗ ଛାଡ଼ନ୍ତି ନାହିଁ। ଏମାନେ ଲଗାତାର ଗୁଜରାଟକୁ ଟାର୍ଗେଟ କରୁଛନ୍ତି। ତେଣୁ ଗୁଜରାଟକୁ ଏଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ଉପରେ ନଜର ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ।
ସାଥୀମାନେ
ବିକଶିତ ହେବା ରାସ୍ତାରେ ଚାଲିଛି ଭାରତ... ଏଭଳି ଶକ୍ତିଙ୍କ ସହ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ମୁକାବିଲା କରିବ। ଭାରତ ପାଖରେ ହାରିବାକୁ ସମୟ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସମ୍ମାନଜନକ ଜୀବନ ଜିଇଁବାକୁ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ମୁଁ ଜାଣେ ... ଗୁଜରାଟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ ହେବ । ଆଜି ଆପଣ ମାନେ ଯେଉଁ ଆନନ୍ଦ ଓ ଉତ୍ସାହରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି । ମୁଁ ଏବେ ଗୁଜୁରାଟରୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଚେତନାର ସହିତ ବଞ୍ଚିବି । ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ନିୟୋଜିତ କରିବି ସାଥିମୋନେ, ଆପଣଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ , ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ସଫଳତା,ଆପଣଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା, ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଜୀବନରେ କୌଣସି ଇଚ୍ଛା ନାହିଁ, ଆକାଂକ୍ଷା ନାହିଁ । କେବଳ ଆପଣମାନେ, ମୋ ଦେଶବାସୀ ହିଁ ମୋର ଆଦର୍ଶ। ମୁଁ ମୋର ଏହି ଦେବତାଙ୍କ ପୂଜାରେ ନିଜକୁ ବଳି ଦେବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି, ମୁଁ ନିଜକୁ ସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛି ।
ତେଣୁ ସାଥିମାନେ , ଯଦି ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବଞ୍ଚିବି, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଲଢ଼େଇ ଜାରି ରଖିବି, ଯଦି ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ ବିତାଇବି। ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରନ୍ତୁ । କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ, ଏକ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ନୂତନ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ନୂତନ ସାହସର ସହିତ ମୁଁ ୧୪୦ କୋଟି ଭାରତବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ବଞ୍ôଚଛି, ବଞ୍ଚୁଛିୁ ଏବଂ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆପଣମାନେ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବା ପାଇଁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଗତକାଲି ସନ୍ଧ୍ୟାରୁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛି, ଦୀର୍ଘ ଦିନ ପରେ କିନ୍ତୁ ଆପଣଙ୍କ ଭଲପାଇବା ବଢୁଛି, ଏହା ଧୀରେ ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ମୋର ସାହସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁବିଧା , ନୂଆ ଯୋଜନା ଏବଂ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତୁ - ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଦୁଇ ହାତ ଉଠାଇ ପୂରା ଶକ୍ତିର ସହ କୁହନ୍ତୁ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ