Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ dedication of various projects at Tatanagar, Jharkhand
15 SEP 2024 1:21PM by PIB Delhi
Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar ji, my cabinet colleagues Shivraj Singh Chouhan ji, Annapurna Devi ji and Sanjay Seth ji, MP Vidyut Mahto ji, State Government Minister Irfan Ansari ji, Jharkhand BJP President Babulal Marandi ji, All Jharkhand Students Union President Sudesh Mahto ji, MLAs, other distinguished guests, brothers and sisters,
I bow down at the feet of Baba Baidyanath and Baba Basukinath. I also pay my respects to the land of brave Birsa Munda. Today is a very auspicious day. Presently, Jharkhand is celebrating the festival of Karma, which involves nature worship. When I arrived at Ranchi Airport this morning, a sister welcomed me with java, the symbol of Karma festival. Sisters pray for the well-being of their brothers during this festival. I extend my greetings to the people of Jharkhand on the occasion of Karma festival. On this auspicious day, Jharkhand has received a new blessing of development. Six new Vande Bharat trains, railway projects worth over 650 crore rupees, expansion of connectivity and travel facilities, and along with all this, thousands of people in Jharkhand will get their own pucca houses under the PM Awas Yojana. I congratulate the people of Jharkhand for all these development works. I also congratulate all the states that are connecting with these Vande Bharat trains.
Friends,
There was a time when modern amenities and development were limited to only a few cities in the country. States like Jharkhand lagged behind in modern infrastructure and development. However, the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' has changed the country’s mindset and priorities. Now, the priority of the country is the poor. Now, the priority of the country is the tribal communities. Now, the priority of the country is the Dalits, the underprivileged, and the backward sections of society. Now, the priority of the country is women, youth, and farmers. That’s why, Jharkhand, just like other states, is receiving high-tech trains like Vande Bharat and modern infrastructure.
Friends,
Today, every state and city wants high-speed trains like Vande Bharat for rapid development. Just a few days ago, I flagged off 3 new Vande Bharat Express trains for the northern and southern states. And today, services of Vande Bharat Express trains have started from Tatanagar to Patna, Tatanagar to Brahmapur in Odisha, Rourkela to Tatanagar to Howrah, Bhagalpur to Dumka to Howrah, Deoghar to Gaya to Varanasi, and Gaya to Koderma-Parasnath- Dhanbad to Howrah. As the housing distribution program was underway on stage, I also flagged off these Vande Bharat trains, and they have started towards their destinations. The expansion of rail connectivity in Eastern India will strengthen the economy of this entire region. These trains will greatly benefit traders and students. This will also accelerate economic and cultural activities here. As you know, millions of devotees come to Kashi from across the country and the world. With the Vande Bharat trains facilitating travel from Kashi to Deoghar, many of them will also visit Baba Baidyanath. This will promote tourism here. Tatanagar is such a major industrial hub in the country. Good transport facilities will further accelerate its industrial development. With the promotion of tourism and industries, employment opportunities for the youth of Jharkhand will also increase.
Friends,
Modern rail infrastructure is crucial for rapid development. That’s why several new projects have also been launched here today. The foundation stone for the Madhupur bypass line has been laid. Once completed, there will be no need to halt trains on the Howrah-Delhi main line. The bypass line will also reduce travel time between Giridih and Jasidih. Today, the foundation stone for the Hazaribagh Town coaching depot has also been laid. This will facilitate the introduction of several new train services. The doubling of the rail line from Kurkuria to Kanaroan will strengthen rail connectivity in Jharkhand. The completion of this section’s doubling will make the transportation of goods related to the steel industry easier.
Friends,
The central government has increased investment in Jharkhand for its development and also accelerated the pace of work. A budget of over 7,000 crore rupees has been allocated for the development of rail infrastructure in Jharkhand this year. Compared to the budget earmarked 10 years ago, this is 16 times more. You can see the impact of the increased rail budget; today, work is rapidly progressing in laying new rail lines, doubling existing lines, and enhancing modern facilities at stations in the state. Today, Jharkhand has also joined the states where 100 percent of the railway network has been electrified. Under the Amrit Bharat Station Scheme, over 50 railway stations in Jharkhand are also being revamped.
Friends,
Today, the first instalment has been released for building pucca houses for thousands of beneficiaries in Jharkhand. Thousands of people have also been provided with pucca houses under the PM Awas Yojana. Along with homes, they have also been given facilities such as toilets, water, electricity, and gas connections. We must remember... when a family gets its own home, their self-esteem rises... they start thinking not only about improving their present but also about a better future. They feel that they will have a home of their own even in the face of any crisis. And, with the PM Awas Yojana, not only are the people of Jharkhand getting permanent homes, but it is also creating numerous employment opportunities in villages and cities.
Friends,
Since 2014, several major steps have been taken to empower the poor, Dalits, underprivileged, and tribal families of the country. The PM JANMAN scheme is being implemented for the tribal brothers and sisters across the country, including Jharkhand. This scheme aims to reach the most backward tribes. Officials themselves reach these families to provide them with homes, roads, electricity, water, and education. These efforts are part of our commitment to a ‘Viksit Jharkhand’ (Developed Jharkhand). I am confident that with everyone’s blessings, this commitment will definitely be fulfilled, and we will realize the dreams of Jharkhand. After this program, I am going to another large public gathering. I will reach there in 5-10 minutes. A large number of people are waiting for me there. I will discuss other topics related to Jharkhand in detail there. But I also seek forgiveness from the people of Jharkhand because, although I have reached Ranchi, nature did not cooperate, and therefore, I am unable to take off from here by helicopter. I am unable to reach there, and for this reason, I am inaugurating and dedicating all these programs today via video conference. I will also address the public gathering via video conference. Once again, I thank you all for coming here. Namaskar.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
টাটানগৰ, ঝাৰখণ্ডত বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন/লোকাৰ্পণ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
15 SEP 2024 1:21PM by PIB Guwahati
ঝাৰখণ্ডৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত সন্তোষ গংগৱাৰ জী, মোৰ কেবিনেট সতীৰ্থ শিৱৰাজ সিং চৌহান জী, অন্নপূৰ্ণা দেৱী জী, সঞ্জয় ছেঠ জী, সাংসদ বিদ্যুৎ মাহাতো জী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী ইৰফান আনছাৰী জী, ঝাৰখণ্ড বিজেপিৰ সভাপতি বাবুলাল মাৰাণ্ডী জী, সদৌ ঝাৰখণ্ড ছাত্ৰ সন্থাৰ সভাপতি সুদেশ মাহাতো জী, বিধায়কগণ, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভাই-ভনীসকল।
মই বাবা বৈদ্যনাথ আৰু বাবা বসুকিনাথৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছোঁ। মই ভগৱান বীৰছা মুণ্ডাৰ বীৰ ভূমিকো প্ৰণাম জনাইছোঁ। আজি অতি শুভ দিন। এই সময়ত ঝাৰখণ্ডত প্ৰকৃতি পূজাৰ উৎসৱ কৰমৰ উৎসাহ আছে। আজি পুৱা যেতিয়া মই ৰাঁচী বিমানবন্দৰ পাওঁ তেতিয়া এগৰাকী ভগ্নীয়ে কৰম পৰৱৰ প্ৰতীক এই জাৱাখনেৰে মোক আদৰণি জনায়। এই উৎসৱত ভগ্নীসকলে নিজৰ ভাতৃৰ মংগল কামনা কৰে। মই ঝাৰখণ্ডৰ জনসাধাৰণক কৰম পৰৱৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। আজি এই শুভ দিনটোত ঝাৰখণ্ডে বিকাশৰ এক নতুন আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। ৬খন নতুন বন্দে ভাৰত ৰে'ল, ৬৫০ কোটিতকৈও অধিক মূল্যৰ ৰে'ল প্ৰকল্প, সংযোগ আৰু ভ্ৰমণৰ সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ আৰু এই সকলোবোৰৰ লগতে ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ জনসাধাৰণে পিএম-আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিজৰ পকা ঘৰ লাভ কৰে... মই ঝাৰখণ্ডৰ জনতা জনাৰ্দনক এই সকলোবোৰ উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ। লগতে, এই বন্দে ভাৰত ৰে’লসমূহৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰা আন সকলো ৰাজ্যকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
এটা সময় আছিল যেতিয়া আধুনিক সা-সুবিধা, আধুনিক উন্নয়ন দেশৰ কেইখনমান চহৰতে সীমাবদ্ধ আছিল। ঝাৰখণ্ডৰ দৰে ৰাজ্য আধুনিক আন্তঃগাঁথনি আৰু উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছপৰি ৰৈছিল। কিন্তু, ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাশ’ৰ মন্ত্ৰই দেশৰ চিন্তাধাৰা আৰু অগ্ৰাধিকাৰ সলনি কৰি পেলাইছে। এতিয়া দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ দুখীয়া। এতিয়া দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ আদিবাসী। এতিয়া দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ দেশৰ দলিত, বঞ্চিত আৰু পিছপৰা সমাজখন। এতিয়া দেশৰ অগ্ৰাধিকাৰ মহিলা, যুৱক-যুৱতী আৰু কৃষক। সেইবাবে আজি আন ৰাজ্যৰ দৰেই ঝাৰখণ্ডতো বন্দে ভাৰতৰ দৰে হাই-টেক ৰে’ল আৰু আধুনিক আন্তঃগাঁথনি পোৱা গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে প্ৰতিখন ৰাজ্য, প্ৰতিখন চহৰে বিচাৰে বন্দে ভাৰতৰ দৰে তীব্ৰবেগী ৰে'ল। মাত্ৰ কেইদিনমানৰ আগতে মই উত্তৰ আৰু দক্ষিণৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবে ৩খন নতুন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিছিলোঁ। আৰু আজি টাটানগৰৰ পৰা পাটনালৈ, টাটানগৰৰ পৰা ওড়িশাৰ ব্ৰহ্মপুৰলৈ, ৰৌৰকেলাৰ পৰা টাটানগৰ হৈ হাওৰালৈ, ভাগলপুৰৰ পৰা ডুমকা হৈ হাওৰালৈ, গয়া হৈ দেওঘৰৰ পৰা বাৰাণসীলৈ, আৰু গয়াৰ পৰা কোদৰমা-পৰসনাথ-ধনবাদ হৈ হাওৰালৈ বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ সেৱা আৰম্ভ হৈছে। আৰু এতিয়া যেতিয়া মঞ্চত গৃহ বিতৰণৰ কাৰ্যসূচী চলি আছিল, একে সময়তে মই ফ্লেগ অফ কৰি এই সকলোবোৰ বন্দে ভাৰত ৰে’লক বিদায় দিলোঁ আৰু সেইসমূহ নিজৰ গন্তব্যস্থানলৈ ৰাওনা হৈছে। পূব ভাৰতত ৰে’ল সংযোগৰ সম্প্ৰসাৰণে এই সমগ্ৰ অঞ্চলৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰিব। এই ৰে'লসমূহৰ জৰিয়তে ব্যৱসায়ী আৰু ছাত্র-ছাত্রীসকল যথেষ্ট উপকৃত হ’ব৷ ইয়াৰ ফলত ইয়াত অৰ্থনৈতিক আৰু সাংস্কৃতিক কাম-কাজো ত্বৰান্বিত হ’ব। আপোনালোকে সকলোৱে জানে...আজি দেশৰ লগতে বিশ্বৰ লাখ লাখ ভক্ত কাশীলৈ আহে। কাশীৰ পৰা দেওঘৰলৈ বন্দে ভাৰত ৰে'লৰ সুবিধা থাকিব, গতিকে বৃহৎ সংখ্যক লোক বাবা বৈদ্যনাথলৈও দৰ্শন কৰিবলৈ যাব। ইয়াৰ দ্বাৰা ইয়াত পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰ ঘটিব। টাটানগৰ দেশৰ ইমান ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ। ভাল পৰিবহণৰ সুবিধাই ইয়াত ঔদ্যোগিক বিকাশ আৰু অধিক ত্বৰান্বিত কৰিব। পৰ্যটন আৰু উদ্যোগৰ প্ৰসাৰেও ঝাৰখণ্ডৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ বৃদ্ধি কৰিব।
বন্ধুসকল,
দ্ৰুত উন্নয়নৰ বাবে আধুনিক ৰে'ল আন্তঃগাঁথনিও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। সেইবাবেই, আজি ইয়াত বহু নতুন প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। মধুপুৰ বাইপাছ লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত হাওৰা-দিল্লী মেইন লাইনত ৰে’ল ৰখাই দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাথাকিব। বাইপাছ লাইন খোলাৰ লগে লগে গিৰিডিহ আৰু জাচিডিহৰ মাজত যাতায়তৰ সময়ো কমি যাব। আজি হাজৰিবাগ টাউন কোচিং ডিপোৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত বহু নতুন ৰে’ল সেৱা আৰম্ভ কৰাত সুবিধা হ’ব। কুৰকুৰাৰ পৰা কানাৰোয়ানলৈ ৰে’লপথ দুগুণ হোৱাৰ লগে লগে ঝাৰখণ্ডৰ ৰে’ল সংযোগ আৰু অধিক শক্তিশালী হৈছে। এই শিতানৰ দুগুণ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে তীখা উদ্যোগৰ সৈতে জড়িত সামগ্ৰীৰ পৰিবহণ সহজ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
ঝাৰখণ্ডৰ উন্নয়নৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যখনত বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিছে, আৰু কামৰ গতিও বৃদ্ধি কৰিছে। এইবাৰ ঝাৰখণ্ডৰ ৰে’ল আন্তঃগাঁথনিৰ উন্নয়নৰ বাবে ৭ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক বাজেট দিয়া হৈছে। ১০ বছৰ আগতে পোৱা বাজেটৰ লগত তুলনা কৰিলে ১৬গুণ বেছি। আপোনালোকে ৰে'ল বাজেট বৃদ্ধিৰ প্ৰভাৱ দেখিছে, আজি ৰাজ্যত নতুন ৰে'ল লাইন বহুওৱা, দুগুণ কৰি ষ্টেচনত আধুনিক সা-সুবিধা বৃদ্ধিৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে। আজি ঝাৰখণ্ডেও সেই ৰাজ্যসমূহত যোগদান কৰিছে য’ত ৰে’ল নেটৱৰ্কৰ ১০০ শতাংশ বিদ্যুৎকৰণ কৰা হৈছে। অমৃত ভাৰত ষ্টেচন আঁচনিৰ অধীনত ঝাৰখণ্ডৰ ৫০টাতকৈও অধিক ৰে'ল ষ্টেচনক সজীৱ কৰি তোলা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়াত ঝাৰখণ্ডৰ হাজাৰ হাজাৰ হিতাধিকাৰীৰ বাবে পকা ঘৰ নিৰ্মাণৰ বাবে প্ৰথম কিস্তি মুকলি কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত হাজাৰ হাজাৰ লোকক পকা ঘৰ দিয়া হৈছে। এটা ঘৰৰ লগতে তেওঁলোকক শৌচাগাৰ, পানী, বিদ্যুৎ আৰু গেছ সংযোগৰ সুবিধাও প্ৰদান কৰা হৈছে। আমি মনত ৰাখিব লাগিব...যেতিয়া এটা পৰিয়ালে নিজৰ ঘৰ পায়, তেতিয়া তেওঁৰ আত্মসন্মান বৃদ্ধি পায়...ই কেৱল নিজৰ বৰ্তমানৰ উন্নতি কৰাই নহয়, উন্নত ভৱিষ্যতৰ কথাও চিন্তা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে। কিবা সংকট আহিলেও তেওঁৰ নিজা ঘৰ এখন থাকিব বুলি তেওঁ অনুভৱ কৰে। আৰু ইয়াৰ লগে লগে ঝাৰখণ্ডৰ ৰাইজে কেৱল পকা ঘৰ পোৱাই নহয়... পিএম আৱাস যোজনাই গাঁও-নগৰত বৃহৎ সংখ্যক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগো সৃষ্টি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ পৰা দেশৰ দৰিদ্ৰ, দলিত, বঞ্চিত আৰু আদিবাসী পৰিয়ালক সবলীকৰণৰ বাবে বহু বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ঝাৰখণ্ডকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ আদিবাসী ভাই-ভনীসকলৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী জনমন যোজনা চলি আছে। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে যিসকল জনজাতি অতি পিছপৰা সেই জনগোষ্ঠীসমূহৰ কাষ চাপিবলৈ চেষ্টা কৰা হৈছে। বিষয়াসকলে নিজেই এনে পৰিয়ালক ঘৰ-দুৱাৰ, ৰাস্তা-ঘাট, বিদ্যুৎ, পানী আৰু শিক্ষাৰ ব্যৱস্থা কৰিবলৈ হাত আগবঢ়ায়। এই প্ৰচেষ্টাসমূহ এখন উন্নত ঝাৰখণ্ডৰ বাবে আমাৰ সংকল্পৰ অংশ। মোৰ বিশ্বাস যে আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদত এই সংকল্পসমূহ নিশ্চিতভাৱে পূৰণ হ'ব আৰু আমি ঝাৰখণ্ডৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰিম। এই কাৰ্যসূচীৰ পিছত মই আন এখন বিশাল জনসভালৈও ওলাইছোঁ। ৫-১০ মিনিটৰ পিছত তাত উপস্থিত হ’ম। তাত মোৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে বৃহৎ সংখ্যক লোক। তাত ঝাৰখণ্ডৰ লগত জড়িত অন্যান্য বিষয়ৰ ওপৰতো বিতংভাৱে কথা পাতিম। কিন্তু মই ঝাৰখণ্ডৰ ৰাইজৰ পৰাও ক্ষমা বিচাৰিছোঁ কাৰণ মই ৰাঁচী পালোঁ কিন্তু প্ৰকৃতিয়ে মোক সমৰ্থন কৰা নাছিল আৰু সেয়েহে হেলিকপ্টাৰখন ইয়াৰ পৰা উৰা মাৰিব পৰা নাই। মই তাত উপস্থিত হ’ব পৰা নাই আৰু ইয়াৰ বাবেই আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে এই সকলোবোৰ কাৰ্যসূচী উদ্বোধন আৰু লোকাৰ্পণ কৰিছোঁ। আৰু এই মুহূৰ্তত ৰাজহুৱা সভাতো মই সকলোৰে লগত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে মন ভৰাই বহু কথা পাতিবলৈ ওলাইছোঁ। মই আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে ইয়ালৈ অহাৰ বাবে বহুত বহুত ধন্যবাদ জনাইছোঁ। নমস্কাৰ।