Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone/ dedication of various projects at Tatanagar, Jharkhand
15 SEP 2024 1:21PM by PIB Delhi
Governor of Jharkhand, Shri Santosh Gangwar ji, my cabinet colleagues Shivraj Singh Chouhan ji, Annapurna Devi ji and Sanjay Seth ji, MP Vidyut Mahto ji, State Government Minister Irfan Ansari ji, Jharkhand BJP President Babulal Marandi ji, All Jharkhand Students Union President Sudesh Mahto ji, MLAs, other distinguished guests, brothers and sisters,
I bow down at the feet of Baba Baidyanath and Baba Basukinath. I also pay my respects to the land of brave Birsa Munda. Today is a very auspicious day. Presently, Jharkhand is celebrating the festival of Karma, which involves nature worship. When I arrived at Ranchi Airport this morning, a sister welcomed me with java, the symbol of Karma festival. Sisters pray for the well-being of their brothers during this festival. I extend my greetings to the people of Jharkhand on the occasion of Karma festival. On this auspicious day, Jharkhand has received a new blessing of development. Six new Vande Bharat trains, railway projects worth over 650 crore rupees, expansion of connectivity and travel facilities, and along with all this, thousands of people in Jharkhand will get their own pucca houses under the PM Awas Yojana. I congratulate the people of Jharkhand for all these development works. I also congratulate all the states that are connecting with these Vande Bharat trains.
Friends,
There was a time when modern amenities and development were limited to only a few cities in the country. States like Jharkhand lagged behind in modern infrastructure and development. However, the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas' has changed the country’s mindset and priorities. Now, the priority of the country is the poor. Now, the priority of the country is the tribal communities. Now, the priority of the country is the Dalits, the underprivileged, and the backward sections of society. Now, the priority of the country is women, youth, and farmers. That’s why, Jharkhand, just like other states, is receiving high-tech trains like Vande Bharat and modern infrastructure.
Friends,
Today, every state and city wants high-speed trains like Vande Bharat for rapid development. Just a few days ago, I flagged off 3 new Vande Bharat Express trains for the northern and southern states. And today, services of Vande Bharat Express trains have started from Tatanagar to Patna, Tatanagar to Brahmapur in Odisha, Rourkela to Tatanagar to Howrah, Bhagalpur to Dumka to Howrah, Deoghar to Gaya to Varanasi, and Gaya to Koderma-Parasnath- Dhanbad to Howrah. As the housing distribution program was underway on stage, I also flagged off these Vande Bharat trains, and they have started towards their destinations. The expansion of rail connectivity in Eastern India will strengthen the economy of this entire region. These trains will greatly benefit traders and students. This will also accelerate economic and cultural activities here. As you know, millions of devotees come to Kashi from across the country and the world. With the Vande Bharat trains facilitating travel from Kashi to Deoghar, many of them will also visit Baba Baidyanath. This will promote tourism here. Tatanagar is such a major industrial hub in the country. Good transport facilities will further accelerate its industrial development. With the promotion of tourism and industries, employment opportunities for the youth of Jharkhand will also increase.
Friends,
Modern rail infrastructure is crucial for rapid development. That’s why several new projects have also been launched here today. The foundation stone for the Madhupur bypass line has been laid. Once completed, there will be no need to halt trains on the Howrah-Delhi main line. The bypass line will also reduce travel time between Giridih and Jasidih. Today, the foundation stone for the Hazaribagh Town coaching depot has also been laid. This will facilitate the introduction of several new train services. The doubling of the rail line from Kurkuria to Kanaroan will strengthen rail connectivity in Jharkhand. The completion of this section’s doubling will make the transportation of goods related to the steel industry easier.
Friends,
The central government has increased investment in Jharkhand for its development and also accelerated the pace of work. A budget of over 7,000 crore rupees has been allocated for the development of rail infrastructure in Jharkhand this year. Compared to the budget earmarked 10 years ago, this is 16 times more. You can see the impact of the increased rail budget; today, work is rapidly progressing in laying new rail lines, doubling existing lines, and enhancing modern facilities at stations in the state. Today, Jharkhand has also joined the states where 100 percent of the railway network has been electrified. Under the Amrit Bharat Station Scheme, over 50 railway stations in Jharkhand are also being revamped.
Friends,
Today, the first instalment has been released for building pucca houses for thousands of beneficiaries in Jharkhand. Thousands of people have also been provided with pucca houses under the PM Awas Yojana. Along with homes, they have also been given facilities such as toilets, water, electricity, and gas connections. We must remember... when a family gets its own home, their self-esteem rises... they start thinking not only about improving their present but also about a better future. They feel that they will have a home of their own even in the face of any crisis. And, with the PM Awas Yojana, not only are the people of Jharkhand getting permanent homes, but it is also creating numerous employment opportunities in villages and cities.
Friends,
Since 2014, several major steps have been taken to empower the poor, Dalits, underprivileged, and tribal families of the country. The PM JANMAN scheme is being implemented for the tribal brothers and sisters across the country, including Jharkhand. This scheme aims to reach the most backward tribes. Officials themselves reach these families to provide them with homes, roads, electricity, water, and education. These efforts are part of our commitment to a ‘Viksit Jharkhand’ (Developed Jharkhand). I am confident that with everyone’s blessings, this commitment will definitely be fulfilled, and we will realize the dreams of Jharkhand. After this program, I am going to another large public gathering. I will reach there in 5-10 minutes. A large number of people are waiting for me there. I will discuss other topics related to Jharkhand in detail there. But I also seek forgiveness from the people of Jharkhand because, although I have reached Ranchi, nature did not cooperate, and therefore, I am unable to take off from here by helicopter. I am unable to reach there, and for this reason, I am inaugurating and dedicating all these programs today via video conference. I will also address the public gathering via video conference. Once again, I thank you all for coming here. Namaskar.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଟାଟାନଗରଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ/ଲୋକାର୍ପଣ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
15 SEP 2024 1:21PM by PIB Bhubaneswar
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ଗଙ୍ଗୱାର ଜୀ, କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶିବରାଜ ସିଂ ଚୌହାନ ଜୀ, ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା ଦେବୀ ଜୀ ଏବଂ ସଞ୍ଜୟ ସେଠ ଜୀ, ସାଂସଦ ବିଦ୍ୟୁତ ମହତୋ ଜୀ, ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରୀ ଇରଫାନ ଅନସାରୀ ଜୀ, ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ବିଜେପି ସଭାପତି ବାବୁଲାଲ ମାରାଣ୍ଡି ଜୀ, ଅଖିଳ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଛାତ୍ର ସଂସଦର ସଭାପତି ସୁଦେଶ ମହତୋ ଜୀ, ବିଧାୟକଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମ୍ମାନିତ ଅତିଥି, ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ବାବା ବୈଦ୍ୟନାଥ ଓ ବାବା ବାସୁକିନାଥଙ୍କ ପାଦରେ ମୁଁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି । ବୀର ବିର୍ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ମାଟିକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଣାମ ଜଣାଉଛି। ଆଜିର ଦିନଟି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ଅଟେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ପ୍ରକୃତି ପୂଜା ସହିତ ଜଡିତ କରମା ପର୍ବ ପାଳନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ ରାଞ୍ଚି ବିମାନବନ୍ଦରରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ ଜଣେ ଭଉଣୀ ମୋତେ କର୍ମା ପର୍ବର ପ୍ରତୀକ ଜାଭା ଦେଇ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ। ଏହି ପର୍ବରେ ଭଉଣୀମାନେ ନିଜ ଭାଇମାନଙ୍କ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିଥାନ୍ତି । କରମା ପର୍ବ ଅବସରରେ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ବିକାଶର ଏକ ନୂଆ ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିଛି। ୬ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍, ସାଢେ ୬ କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଯୋଗାଯୋଗ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧାକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏବଂ ଏସବୁ ସହିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଜସ୍ୱ ପକ୍କା ଘର ....। ଏହି ସବୁ ଉନ୍ନୟନମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ସହ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଏବଂ ବିକାଶ ଦେଶର ମାତ୍ର କିଛି ସହର ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ଥିଲା । ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ଭଳି ରାଜ୍ୟ ପଛରେ ରଖାଯାଇଥିଲା। ତେବେ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ'ର ମନ୍ତ୍ର ଦେଶର ମାନସିକତା ଓ ପ୍ରାଥମିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଛି। ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଗରିବ। ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ଏବଂ ସମାଜର ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଅଟନ୍ତି । ଏବେ ଦେଶର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ମହିଳା, ଯୁବକ ଓ କୃଷକ। ସେଥିପାଇଁ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଭଳି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡକୁ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ହାଇଟେକ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଓ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଳୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ ଓ ସହର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଭଳି ହାଇସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ମୁଁ ଉତ୍ତର ଓ ଦକ୍ଷିଣ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ୩ଟି ନୂଆ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ କୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲି। ଆଜି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଟାଟାନଗରରୁ ପାଟନା, ଟାଟାନଗରରୁ ଓଡିଶାର ବ୍ରହ୍ମପୁର, ରାଉରକେଲାରୁ ଟାଟାନଗରରୁ ହାୱଡ଼ା, ଭାଗଲପୁରରୁ ଦୁମକା ହୋଇ ହାୱଡ଼ା, ଦେଓଘରରୁ ଗୟା ହୋଇ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଗୟାରୁ କୋଡର୍ମା-ପାରସନାଥ- ଧନବାଦରୁ ହୋଇ ହାୱଡ଼ା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମଞ୍ଚରେ ଗୃହ ବଣ୍ଟନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ମୁଁ ଏହି ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲି ଏବଂ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କ ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳ ଅଭିମୁଖେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କଲେ । ପୂର୍ବ ଭାରତରେ ରେଳ ସଂଯୋଗର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ଟ୍ରେନ୍ ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀମାନେ ବେଶ୍ ଉପକୃତ ହେବେ। ଏହା ଦ୍ଵାରା ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ, କାଶୀକୁ ଦେଶ ବିଦେଶରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରଦ୍ଧାଳୁ ଆସିଥାନ୍ତି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ କାଶୀରୁ ଦେଓଘର କୁ ଯାତାୟାତ କରିବାରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ବାବା ବୈଦ୍ୟନାଥଙ୍କ ଦର୍ଶନ କରିପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଏଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ଟାଟାନଗର ହେଉଛି ଦେଶର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର । ଉତ୍ତମ ପରିବହନ ସୁବିଧା ଏହାର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ସହିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥିମାନେ,
ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଅନେକ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ମଧୁପୁର ବାଇପାସ ଲାଇନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି । ଏହା ସରିବା ପରେ ହାଓଡ଼ା-ଦିଲ୍ଲୀ ମୁଖ୍ୟ ଲାଇନରେ ଟ୍ରେନ୍ ଅଟକାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ନାହିଁ। ବାଇପାସ୍ ଲାଇନ୍ ଗିରିଡିହ ଓ ଜସିଡିହ ମଧ୍ୟରେ ଯାତ୍ରା ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବ। ଆଜି ହଜାରୀବାଗ ଟାଉନ କୋଚିଂ ଡିପୋର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅନେକ ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇପାରିବ। କୁରକୁରିଆରୁ କାନାରୋଆଁ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରେଳ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହି ସେକ୍ସନର ଦୋହରୀକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେଲେ ଇସ୍ପାତ ଶିଳ୍ପ ସହ ଜଡିତ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ସହଜ ହେବ ।
ସାଥିମାନେ,
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସହ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି। ଚଳିତ ବର୍ଷ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ୭ ହଜାର କୋଟି ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି। ୧୦ ବର୍ଷ ତଳେ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ବଜେଟ୍ ତୁଳନାରେ ଏହା ୧୬ ଗୁଣ ଅଧିକ। ବର୍ଦ୍ଧିତ ରେଳ ବଜେଟର ପ୍ରଭାବ ଆପଣ ଦେଖିପାରିବେ; ଆଜି ରାଜ୍ୟରେ ନୂତନ ରେଳ ଲାଇନ ବିଛାଇବା, ସେଗୁଡିକର ଦୋହରୀକରଣ କରିବା ଷ୍ଟେସନରେ ଓ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ସେହି ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ସାମିଲ ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ବିଦ୍ୟୁତସଂଯୋଗ ହୋଇଛି। ଅମୃତ ଭାରତ ଷ୍ଟେସନ ଯୋଜନା ରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ୫୦ରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ନବୀକରଣ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡରେ ହଜାର ହଜାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ପିଏମ୍- ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ଘର ସହିତ ସେମାନଙ୍କୁ ଶୌଚାଳୟ, ପାଣି, ବିଜୁଳି ଓ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଭଳି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଆମେ ମନେ ରଖିବା ଉଚିତ୍ ... ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ପରିବାରକୁ ନିଜର ଘର ମିଳେ, ସେତେବେଳେ ତାଙ୍କର ଆତ୍ମସମ୍ମାନ ବଢିଯାଇଥାଏ। ସେମାନେ କେବଳ ସେମାନଙ୍କର ବର୍ତ୍ତମାନକୁ ସୁଧାରିବା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି| ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ନିଜର ଏକ ଘର ରହିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଆବାସ ଯୋଜନା ରେ କେବଳ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଲୋକଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ଘର ମିଳୁନାହିଁ ବରଂ ଏହା ଗାଁ ଓ ସହରରେ ଅନେକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ସାଥିମାନେ,
୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ଦେଶର ଗରିବ, ଦଳିତ, ଅବହେଳିତ ଓ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ବଡ଼ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆଦିବାସୀ ଭାଇ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଜନମାନ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ଅତି ପଛୁଆ ଜନଜାତିଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ଯୋଜନାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଜେ ଏହି ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ସେମାନଙ୍କୁ ଘର, ରାସ୍ତା, ବିଜୁଳି, ପାଣି ଓ ଶିକ୍ଷା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରୟାସ 'ବିକଶିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ' (ବିକଶିତ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ) ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ରେ ଏହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପୂରଣ ହେବ ଏବଂ ଆମେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବୁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ବିଶାଳ ଜନସମାବେଶକୁ ଯାଉଛି। ୫-୧୦ ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ମୁଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବି। ସେଠାରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ମୋ ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେଠାରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ ସହ ଜଡିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଷୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରିବି । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡବାସୀଙ୍କ ଠାରୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି କାରଣ, ଯଦିଓ ମୁଁ ରାଞ୍ଚିରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ପ୍ରକୃତି ମୋତେ ସହଯୋଗ କରିନାହିଁ, ତେଣୁ ମୁଁ ହେଲିକପ୍ଟର ଯୋଗେ ଏଠାରୁ ଉଡ଼ାଣ ଭରିପାରୁନାହିଁ । ମୁଁ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁନାହିଁ, ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ମୁଁ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ ଘାଟନ ଏବଂ ଉତ୍ସର୍ଗ କରୁଛି । ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ଜନସମାଗମକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିବି। ପୁଣି ଥରେ ମୁଁ ଆପଣ ମାନେ ସମସ୍ତେ ଏଠାକୁ ଆସିଲେ ସେଥି ପାଇଁ ଆପଣମାଣଙ୍କୁ ବହୁତ - ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ନମସ୍କାର ।