Prime Minister's Office
Action Plan (2024-2028) for the Implementation of the India-Poland Strategic Partnership
22 AUG 2024 8:22PM by PIB Delhi
Building on the consensus reached by the Prime Ministers of India and Poland during talks held on August 22, 2024, in Warsaw and recognising the momentum in bilateral cooperation created by the establishment of the Strategic Partnership, the two sides agreed to formulate and execute a five-year Action Plan that will guide bilateral collaboration in the years 2024-2028 across the following areas as priorities:
Political Dialogue and Security Cooperation
The two sides will maintain regular contacts between foreign ministers, and they will use both bilateral and multilateral fora for these interactions.
Both sides will consider supporting each other's aspirations on a case-by-case basis to contribute to multilateral cooperation in the spirit of the United Nations Charter.
The two sides will ensure holding of annual political dialogue at the level of deputy minister in charge of foreign relations.
The two sides will encourage relevant institutions to hold regular consultations on security and defence cooperation to promote contact between defence industries, modernise military equipment, and address outstanding issues.
The two sides decided that the next round of the Joint Working Group for defence cooperation will take place in 2024.
Trade and Investment
Recognizing opportunities in high-tech, agriculture, agritech, food tech, energy, climate, green technologies, infrastructure, smart cities, defense, healthcare, pharmaceuticals, and mining, the two sides will explore further cooperation in these sectors during next Joint Commission for Economic Cooperation (JCEC) meeting scheduled for the end of 2024.
The two sides will strive to organize meetings of JCEC at least twice every five years, with the possibility of more frequent meetings, if necessary.
Both sides will work towards achieving balanced bilateral trade and addressing all issues to facilitate smooth trade and investment.
Both sides will enhance cooperation in economic security by focusing on increasing supply chain resilience and mitigating risks associated with trade dependencies.
Climate, Energy, Mining, Science and Technology
The two sides will expand their cooperation in sustainable and environmentally friendly technological solutions for the circular economy and waste-water management.
Acknowledging their historical reliance on domestic supplies for energy security, both sides will work together on advancing cleaner energy approaches and exploring cooperation in Clean Coal Technologies to minimize environmental impact.
Recognizing the crucial role of innovation and the growing importance of critical minerals, the two sides will collaborate on advanced mining systems, high-tech machinery, pioneering safety standards, and increase exchanges and cooperation in mining-related industries.
Both sides agreed to work on concluding a cooperation agreement to promote the safe, sustainable, and secure use of space and commercial space ecosystems. They also agreed to promote human and robotic exploration.
Poland recognizes India’s ambition to join the International Energy Agency.
Transport and Connectivity
The two sides will explore developing cooperation in the field of transport infrastructure.
The two sides will work to enhance connectivity between their countries and respective regions by discussing and pursuing further expansion of flight connections.
Terrorism
The two sides reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations and emphasized that no country should provide a safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides will make concerted efforts against all terrorists, including by designating individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 sanctions committee.
Cyber Security
Recognizing the critical importance of cyber security for economic and social development, both sides will enhance close interaction and increased exchanges in ICT-related fields, with particular attention to international cooperation, legislative and regulatory solutions, judicial and police activities, deterrence, prevention and responses to cyber-attacks, awareness-building and educational programs, scientific and technological research and development, business and economic exchanges.
Health
Both sides underlines the vital role of strengthening collaboration in the field of health by exchanging and sharing information on areas of mutual interest, enhancing contacts among health experts, and supporting cooperation between health institutions in both countries.
People-to-People Ties and Cultural Cooperation
Both sides will work together to implement the Agreement on Social Security and they will make efforts to complete their respective internal legal procedures in this regard.
The two sides will strengthen cooperation between cultural institutions and organisations of the two countries. The two sides will strengthen exchanges between artists, language experts, scholars, and cultural institutions from both countries. They will also explore establishing cooperation and dialogue between their think tanks and experts.
The two sides will work together to strengthen cooperation in higher education and encourage universities from both sides to organise relevant activities. They will also encourage respective authorities to establish partnerships between academic institutions in both countries.
Both sides emphasized importance of education and linguistic and cultural exchange in building mutual understanding and fostering bilateral cultural ties. They also recognized the role of Hindi and Indian studies in Poland and Polish language and culture studies in India and agreed to work on an agreement between Polish National Agency for Academic Exchange and respective Indian agencies on teaching Polish language at various universities in India.
Both sides will continue to expand tourist flows in both directions by strengthening cooperation in tourism. This includes organizing tourism missions, arranging family trips for influencers and travel agencies, and participating in tourism fairs and roadshows in both countries.
To mark the 75th Anniversary of the establishment of Diplomatic Relations, both sides will hold cultural festivals in each-others countries organized by the diplomatic missions. Dates for such special events will be decided in mutual consultations.
Both sides will also promote a Student Exchange Programme and build mutual understanding with younger generation.
India-EU
Recognizing that the EU and India are key international partners with a significant role in promoting peace, stability, and prosperity, both sides will support the early conclusion of the ongoing India-EU trade and investment negotiations, the operationalization of the India-EU Trade and Technology Council (TTC), and the implementation of the India-EU Connectivity Partnership to advance the India-EU Strategic Partnership in trade, new technologies, and security.
Way Forward
Both sides will ensure regular monitoring of the implementation of the Action Plan, with the annual political consultation as the primary mechanism for reviewing and updating the activities. The extension of the Action Plan for another five-year period will be adopted by the respective ministers in charge of foreign affairs.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-পোলেণ্ড কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব কাৰ্যকৰী কৰণৰ বাবে কাৰ্য পৰিকল্পনা (২০২৪-২০২৮)
22 AUG 2024 8:22PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ ২২ আগষ্টত ৱাৰ্ছত অনুষ্ঠিত আলোচনাৰ সময়ত ভাৰত আৰু পোলেণ্ডৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ মাজত হোৱা সহমতৰ ভিত্তিত আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ পিছৰে পৰা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ গতিশীলতাক স্বীকাৰ কৰি, দুয়োপক্ষই পাঁচ বছৰীয়া কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰণয়ন কৰিবলৈ আৰু ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। এই কাৰ্য পৰিকল্পনাই ২০২৪-২০২৮ৰ সময়ছোৱাত তলত উল্লেখ কৰা ক্ষেত্ৰসমূহত অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাৰ পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব:
ৰাজনৈতিক আলোচনা আৰু নিৰাপত্তা সহযোগিতা
দুয়োপক্ষই বৈদেশিক মন্ত্ৰীসকলৰ মাজত নিয়মীয়া যোগাযোগ বজাই ৰাখিব আৰু এই আদান-প্ৰদানৰ বাবে তেওঁলোকে দ্বিপাক্ষিক আৰু বহুপক্ষীয় দুয়োটা মঞ্চ ব্যৱহাৰ কৰিব।
দুয়োপক্ষই ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ চনদৰ মনোভাৱেৰে বহুপক্ষীয় সহযোগিতাত অৰিহণা যোগাবলৈ ক্ষেত্ৰভিত্তিক ৰূপত পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ আকাংক্ষাক সমৰ্থন কৰাৰ কথা বিবেচনা কৰিব।
দুয়োপক্ষই বৈদেশিক সম্পৰ্কৰ দায়িত্বত থকা উপ-মন্ত্ৰীৰ পৰ্যায়ত বাৰ্ষিক ৰাজনৈতিক আলোচনা অনুষ্ঠিত কৰাটো নিশ্চিত কৰিব।
দুয়োপক্ষই সংশ্লিষ্ট প্ৰতিষ্ঠানসমূহক প্ৰতিৰক্ষা উদ্যোগসমূহৰ মাজত পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ, সামৰিক সঁজুলিসমূহ আধুনিকীকৰণ কৰিব আৰু বাকী থকা সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে নিৰাপত্তা আৰু প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ ওপৰত নিয়মীয়াকৈ আলোচনা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিব।
দুয়োপক্ষই সিদ্ধান্ত লয় যে প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতাৰ বাবে যৌথ কৰ্মগোটৰ পৰৱৰ্তী ৰাউণ্ড ২০২৪ চনত অনুষ্ঠিত হ’ব।
বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ
দুয়োপক্ষই উচ্চ প্ৰযুক্তি, কৃষি, কৃষি প্ৰযুক্তি, খাদ্য প্ৰযুক্তি, শক্তি, জলবায়ু, সেউজ প্ৰযুক্তি, বুনিয়াদী আন্তঃগাঁথনি, স্মাৰ্ট চিটি, প্ৰতিৰক্ষা, স্বাস্থ্যসেৱা, ঔষধ আৰু খনন আদি খণ্ডৰ সুযোগক স্বীকৃতি দি ২০২৪ৰ শেষৰ ফালে নিৰ্ধাৰিত যৌথ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আয়োগ (জেচিইচি)ৰ পৰৱৰ্তী বৈঠকৰ সময়ত এই ক্ষেত্ৰসমূহত অধিক সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাসমূহ অন্বেষণ কৰিব।
দুয়োপক্ষই প্ৰতি পাঁচ বছৰৰ মূৰে মূৰে কমেও দুবাৰকৈ জেচিইচিৰ বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিব আৰু প্ৰয়োজন হ’লে অধিক সঘনাই বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ সম্ভাৱনাও বিবেচনা কৰিব।
দুয়োপক্ষই সুষম দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য কৰা আৰু বাণিজ্যৰ সুচাৰু আৰু বিনিয়োগক সুবিধাজনক কৰি তুলিবলৈ সকলো সমস্যা সমাধানৰ দিশত কাম কৰিব।
দুয়োপক্ষই যোগান শৃংখলাত স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধি কৰা আৰু বাণিজ্য নিৰ্ভৰশীলতাৰ সৈতে জড়িত বিপদসমূহ হ্ৰাস কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব।
জলবায়ু, শক্তি, খনি, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি
দুয়োপক্ষই বৃত্তাকাৰ অৰ্থনীতি আৰু বর্জ্য পানী ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে দীৰ্ঘস্থায়ী আৰু পৰিৱেশ অনুকূল প্রযুক্তিগত সমাধানৰ ক্ষেত্রত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব৷
শক্তি সুৰক্ষাৰ বাবে ঘৰুৱা যোগানৰ ওপৰত নিজৰ ঐতিহাসিক নিৰ্ভৰশীলতাক স্বীকাৰ কৰি, দুয়োপক্ষই স্বচ্ছ শক্তিৰ দৃষ্টিভংগী আগুৱাই নিবলৈ আৰু পৰিৱেশৰ প্ৰভাৱ হ্ৰাস কৰিবলৈ স্বচ্ছ কয়লা প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা অন্বেষণৰ ওপৰত একেলগে কাম কৰিব।
উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আৰু গুৰুত্বপূৰ্ণ খনিজ পদাৰ্থৰ ক্ৰমবৰ্ধমান গুৰুত্বক স্বীকাৰ কৰি, দুয়োপক্ষই উন্নত খনন ব্যৱস্থা, উচ্চ প্ৰযুক্তিৰ যন্ত্ৰপাতি, অগ্ৰণী সুৰক্ষা মানদণ্ডৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰিত্ব কাৰ্যকৰী কৰিব আৰু খনন সম্পৰ্কীয় উদ্যোগসমূহত বিনিময় আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰিব।
দুয়োপক্ষই মহাকাশ আৰু বাণিজ্যিক মহাকাশ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ নিৰাপদ, দীৰ্ঘস্থায়ী আৰু সুৰক্ষিত ব্যৱহাৰক প্ৰসাৰৰ বাবে এক সহযোগিতা চুক্তি সম্পাদনৰ কামত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে। তেওঁলোকে মানৱ আৰু ৰবটিক অন্বেষণক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবেও সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে।
পোলেণ্ডে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় শক্তি সংস্থা (আন্তৰ্জাতিক শক্তি সংস্থা)ত যোগদানৰ বাবে ভাৰতৰ উচ্চাকাংক্ষাক মানি লৈছে।
পৰিবহণ আৰু যোগাযোগ
দুয়োপক্ষই পৰিবহণ আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সম্ভাৱনাৰ সন্ধান কৰিব।
দুয়োপক্ষই উৰণ সম্পৰ্কৰ আৰু বিস্তাৰৰ ওপৰত আলোচনা কৰি আৰু তাক আগবঢ়াই নিজৰ দেশ আৰু সংশ্লিষ্ট অঞ্চলৰ মাজত সম্পৰ্ক বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিব।
সন্ত্ৰাসবাদ
দুয়োপক্ষই পুনৰবাৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ সকলো ৰূপ আৰু প্ৰকাশভংগীৰ নিৰ্দ্বিধায় গৰিহণা দিয়ে আৰু এই কথাত জোৰ দি কয় যে যিকোনো দেশে সেইসকল লোকক নিৰাপদ আশ্ৰয়স্থল প্ৰদান কৰিব নালাগে, যি সন্ত্ৰাসবাদী কাৰ্যক বিত্তীয় সাহায্য, পৰিকল্পনা, সমৰ্থন বা সুচলতা প্ৰদান কৰে। দুয়োপক্ষই সকলো সন্ত্ৰাসবাদীৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টা চলাব, য’ত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ ১২৬৭ নিষেধাজ্ঞা সমিতিৰ দ্বাৰা তালিকাভুক্ত গোটৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিক নিযুক্তি দিয়াও অন্তৰ্ভুক্ত।
চাইবাৰ সুৰক্ষা
অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক উন্নয়নৰ বাবে চাইবাৰ সুৰক্ষাৰ ব্যাপক গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰি, দুয়োপক্ষই আইচিটি সম্পৰ্কীয় ক্ষেত্ৰত ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ আৰু বিনিময় বৃদ্ধি কৰিব। ইয়াত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা, আইনী আৰু নিয়ামক সমাধান, ন্যায়িক আৰু আৰক্ষীৰ কাৰ্যকলাপ, চাইবাৰ আক্ৰমণ প্ৰতিৰোধ, প্ৰতিৰোধ আৰু প্ৰতিক্ৰিয়া, সজাগতা গঢ়ি তোলা আৰু শৈক্ষিক কাৰ্যসূচী, বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত গৱেষণা আৰু উন্নয়ন, বাণিজ্য আৰু অৰ্থনৈতিক বিনিময় আদিৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব।
স্বাস্থ্য
দুয়োপক্ষই পাৰস্পৰিক আগ্ৰহৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ সৈতে জড়িত তথ্য বিনিময় আৰু ভাগ-বতৰা কৰি, স্বাস্থ্য বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত যোগাযোগ বৃদ্ধি কৰি আৰু দুয়োখন দেশৰ স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত সহযোগিতাৰ সমৰ্থন কৰি স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰে।
জনতাৰ মাজত সম্পৰ্ক আৰু সাংস্কৃতিক সহযোগিতা
দুয়োটা পক্ষই সামাজিক সুৰক্ষাৰ চুক্তিখন কাৰ্যকৰী কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব আৰু এই ক্ষেত্ৰত নিজ নিজ আভ্যন্তৰীণ আইনী পদ্ধতি মানি চলিবলৈ চেষ্টা কৰিব।
দুয়োপক্ষই দুয়োখন দেশৰ সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠান আৰু সংগঠনৰ মাজত সহযোগিতা সুদৃঢ় কৰিব। দুয়োপক্ষই দুয়োখন দেশৰ শিল্পী, ভাষা বিশেষজ্ঞ, পণ্ডিত আৰু সাংস্কৃতিক অনুষ্ঠানৰ মাজত আদান-প্ৰদান শক্তিশালী কৰিব। তেওঁলোকে নিজৰ থিংক টেংক আৰু বিশেষজ্ঞসকলৰ মাজত সহযোগিতা আৰু আলোচনা স্থাপনৰ সম্ভাৱনাও অন্বেষণ কৰিব।
দুয়োপক্ষই উচ্চ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে দুয়োপক্ষৰ বিশ্ববিদ্যালয়সমূহক প্ৰাসংগিক কাৰ্যসূচীৰ আয়োজনত উৎসাহিত কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰিব। তেওঁলোকে দুয়োখন দেশৰ শিক্ষানুষ্ঠানৰ মাজত অংশীদাৰিত্ব স্থাপনৰ বাবে সংশ্লিষ্ট কৰ্তৃপক্ষক উৎসাহিত কৰিব।
দুয়োপক্ষই পাৰস্পৰিক বুজাবুজিৰ পোষকতা আৰু দ্বিপাক্ষিক সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কক প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত শিক্ষা আৰু ভাষিক আৰু সাংস্কৃতিক বিনিময়ৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দিয়ে। তেওঁলোকে পোলেণ্ডত হিন্দী আৰু ভাৰতীয় অধ্যয়ন আৰু ভাৰতত পোলেণ্ডৰ ভাষা আৰু সংস্কৃতি অধ্যয়নৰ ভূমিকাক স্বীকৃতি দিয়ে আৰু ভাৰতত বিভিন্ন বিশ্ববিদ্যালয়ত পলিছ ভাষাৰ পাঠদানৰ বাবে পলিছ ৰাষ্ট্ৰীয় শৈক্ষিক বিনিময় সংস্থা আৰু আনুষংগিক ভাৰতীয় সংস্থাসমূহৰ মাজত এক চুক্তিৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ সহমত প্ৰকাশ কৰে।
দুয়োপক্ষই পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰি দুয়ো দিশতে পৰ্যটকৰ প্ৰবাহ সম্প্ৰসাৰণ কৰি যাব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে পৰ্যটন অভিযানৰ আয়োজন কৰা, প্ৰভাৱশালী ব্যক্তি আৰু ভ্ৰমণ সংস্থাৰ বাবে পৰিয়ালৰ ভ্ৰমণৰ ব্যৱস্থা কৰা আৰু দুয়োখন দেশৰ পৰ্যটন মেলা আৰু ৰোড শ্ব’ত অংশগ্ৰহণ কৰা অন্তৰ্ভুক্ত।
কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ ৭৫ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে দুয়োপক্ষই কূটনৈতিক মিছনৰ দ্বাৰা আয়োজন কৰা পৰস্পৰে পৰস্পৰৰ দেশত সাংস্কৃতিক উৎসৱৰ আয়োজন কৰিব। এনে বিশেষ অনুষ্ঠানৰ তাৰিখ পাৰস্পৰিক আলোচনাৰ ভিত্তিত নিৰ্ধাৰণ কৰা হ’ব।
দুয়োপক্ষই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক পৰস্পৰৰ ঠাইত ভ্ৰমণৰ কাৰ্যসূচীকো উৎসাহিত কৰিব আৰু নৱ প্ৰজন্মৰ সৈতে পাৰস্পৰিক বুজাবুজি গঢ়ি তুলিব।
ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন
ইউৰোপীয় ইউনিয়ন আৰু ভাৰতৰ শান্তি, স্থিতিশীলতা আৰু সমৃদ্ধিৰ প্ৰসাৰৰ ক্ষেত্ৰত মূল আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰ হিচাপে ভূমিকাক স্বীকৃতি দি দুয়োপক্ষই চলি থকা ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ আলোচনাৰ শীঘ্ৰে সমাপন, ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ বাণিজ্য আৰু প্ৰযুক্তি পৰিষদ (টিটিচি)ৰ সঞ্চালন, আৰু ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ যোগাযোগ অংশীদাৰিত্ব ৰূপায়ণৰ সমৰ্থন কৰিব। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে বাণিজ্য, নতুন প্ৰযুক্তি আৰু নিৰাপত্তাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক আগুৱাই নিয়া।
পৰৱৰ্তী পথ
দুয়োপক্ষই কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ ৰূপায়ণৰ নিয়মীয়া নিৰীক্ষণ নিশ্চিত কৰিব, য’ত কাৰ্যকলাপৰ পৰ্যালোচনা আৰু উন্নতিৰ বাবে প্ৰাথমিক ব্যৱস্থা হিচাপে বাৰ্ষিক ভিত্তিত ৰাজনৈতিক পৰামৰ্শ হ’ব। কাৰ্য পৰিকল্পনাৰ আৰু এক পাঁচ বছৰৰ অৱধিৰ বাবে বিস্তাৰ বৈদেশিক পৰিক্ৰমাৰ দায়িত্বত থকা সংশ্লিষ্ট মন্ত্ৰীসকলৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা হ’ব।