ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ପୋଲାଣ୍ଡ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା (୨୦୨୪-୨୦୨୮) କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା
22 AUG 2024 8:22PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଏବଂ ପୋଲାଣ୍ଡର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୨୨ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୪ରେ ୱାର୍ସାରେ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ ହୋଇଥିବା ସହମତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଏବଂ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ଗତିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ପାଞ୍ଚବର୍ଷୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଛନ୍ତି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ୨୦୨୪-୨୦୨୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାଥମିକତା ଭିତ୍ତିରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବ:
ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମିତ ଯୋଗାଯୋଗ ବଜାୟ ରଖିବେ ଏବଂ ଏହି ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଏବଂ ବହୁପାକ୍ଷିକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉଭୟକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବେ। ଜାତିସଂଘ ଚାର୍ଟରର ଆତ୍ମାରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗରେ ଯୋଗଦାନ ଦେବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରସ୍ପରର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ବିଚାର କରିବେ। ବୈଦେଶିକ ସମ୍ପର୍କ ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ଉପମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସ୍ତରରେ ବାର୍ଷିକ ରାଜନୈତିକ ଆଲୋଚନା ଆୟୋଜନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା, ସାମରିକ ଉପକରଣ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଏବଂ ବକେୟା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ନିୟମିତ ପରାମର୍ଶ କରିବାକୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଉପରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ୨୦୨୪ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ବୋଲି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି।
ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ
ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, କୃଷି, କୃଷି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଶକ୍ତି, ଜଳବାୟୁ, ସବୁଜ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି, ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଔଷଧ ଏବଂ ଖଣି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଯୋଗକୁ ଚିହ୍ନଟ କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ୨୦୨୪ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ହେବାକୁ ଥିବା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଯୁଗ୍ମ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗ କମିଶନ (JCEC) ବୈଠକରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଆହୁରି ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପ୍ରତି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଥର JCEC ବୈଠକ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ ଏବଂ ଆବଶ୍ୟକ ହେଲେ ବାରମ୍ବାର ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ଉପରେ ବିଚାର କରିବେ। ସନ୍ତୁଳିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମସ୍ତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ। ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ସହିତ ଜଡିତ ବିପଦ ହ୍ରାସ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ।
ଜଳବାୟୁ, ଶକ୍ତି, ଖଣି, ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା
ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଅପଚୟ-ଜଳ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସମାଧାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସେମାନଙ୍କର ସହଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରିବେ। ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଘରୋଇ ଯୋଗାଣ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ଐତିହାସିକ ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି ପଦ୍ଧତିକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ପରିବେଶଗତ ପ୍ରଭାବକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ କୋଇଲା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବେ। ନବସୃଜନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉନ୍ନତ ଖଣି ପ୍ରଣାଳୀ, ଉଚ୍ଚ-ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ଅଗ୍ରଣୀ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ଖଣି-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିବେ। ମହାକାଶ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟିକ ମହାକାଶ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ନିରାପଦ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ନିରାପଦ ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ସେମାନେ ମାନବ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି। ପୋଲାଣ୍ଡ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶକ୍ତି ଏଜେନ୍ସିରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି।
ପରିବହନ ଏବଂ ସଂଯୋଗୀକରଣ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶଶୀଳ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିମାନ ସଂଯୋଗର ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଏବଂ ଅଗ୍ରସର କରି ସେମାନଙ୍କ ଦେଶ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ।
ଆତଙ୍କବାଦ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଏବଂ ପ୍ରକାଶିତ ଆତଙ୍କବାଦର ସ୍ପଷ୍ଟ ନିନ୍ଦା ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା, ଯୋଜନା, ସମର୍ଥନ କିମ୍ବା ସଂପାଦନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ନିରାପଦ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଯୋଗାଇବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ସମସ୍ତ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଜାତିସଂଘ ସୁରକ୍ଷା ପରିଷଦ ୧୨୬୭ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ନାମିତ କରାଯିବ।
ସାଇବର ସୁରକ୍ଷା
ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ସାଇବର ସୁରକ୍ଷାର ଗଭୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଆଇସିଟି-ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘନିଷ୍ଠ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ, ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗ, ଆଇନଗତ ଏବଂ ନିୟାମକ ସମାଧାନ, ନ୍ୟାୟିକ ଏବଂ ପୋଲିସ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ସାଇବର ଆକ୍ରମଣର ପ୍ରତିରୋଧ, ନିବାରଣ ଏବଂ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା, ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଗତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ, ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବେ।
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସମର୍ଥନ କରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି।
ଲୋକ-ଜନ ସମ୍ପର୍କ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସହଯୋଗ
ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକାଠି କାମ କରିବେ ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ପାଳନ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଦୁଇ ପକ୍ଷ ଦୁଇ ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସଂଗଠନ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବେ। ଦୁଇ ପକ୍ଷ ଉଭୟ ଦେଶର କଳାକାର, ଭାଷା ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବିଦ୍ୱାନ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବେ। ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତନ ଟ୍ୟାଙ୍କ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବେ।
ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକାଠି କାମ କରିବେ ଏବଂ ଉଭୟ ପକ୍ଷର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ। ସେମାନେ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିବେ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଭାଷାଗତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପୋଲାଣ୍ଡରେ ହିନ୍ଦୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଅଧ୍ୟୟନ ଏବଂ ଭାରତରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଭାଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଅଧ୍ୟୟନର ଭୂମିକାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପୋଲାଣ୍ଡ ଭାଷା ଶିକ୍ଷାଦାନ ପାଇଁ ପୋଲାଣ୍ଡ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ବିନିମୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଭାରତୀୟ ଏଜେନ୍ସି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସହମତ ହୋଇଥିଲେ।
ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରି ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଉଭୟ ଦିଗରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକ ପ୍ରବାହକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ। ଏଥିରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମିଶନ ଆୟୋଜନ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଟ୍ରାଭେଲ ଏଜେନ୍ସି ପାଇଁ ପରିବାର ଯାତ୍ରା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବା ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମେଳା ଏବଂ ରୋଡଶୋରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ
କୂଟନୈତିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ପରସ୍ପର ଦେଶରେ କୂଟନୈତିକ ମିଶନ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ମହୋତ୍ସବ ଆୟୋଜନ କରିବେ। ଏପରି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ତାରିଖ ପାରସ୍ପରିକ ପରାମର୍ଶରେ ସ୍ଥିର କରାଯିବ। ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଏକ ଛାତ୍ର ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ ଏବଂ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ସହିତ ପାରସ୍ପରିକ ବୁଝାମଣା ବିକଶିତ କରିବେ।
ଭାରତ-ଇୟୁ
ଶାନ୍ତି, ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ଏବଂ ଭାରତର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି, ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଭାରତ-ଇୟୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ଆଲୋଚନାର ଶୀଘ୍ର ସମାପ୍ତି, ଭାରତ-ଇୟୁ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପରିଷଦ (TTC) ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମତା ଏବଂ ଭାରତ-ଇୟୁ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହଭାଗୀତା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବେ। ଏହା ବାଣିଜ୍ୟ, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାରେ ଭାରତ-ଇୟୁ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପଥ
ଉଭୟ ପକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ନିୟମିତ ତଦାରଖ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ, ବାର୍ଷିକ ରାଜନୈତିକ ପରାମର୍ଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ପଦ୍ଧତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆହୁରି ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଗ୍ରହଣ କରିବେ।
sws

Prime Minister's Office
Action Plan (2024-2028) for the Implementation of the India-Poland Strategic Partnership
22 AUG 2024 8:22PM by PIB Delhi
Building on the consensus reached by the Prime Ministers of India and Poland during talks held on August 22, 2024, in Warsaw and recognising the momentum in bilateral cooperation created by the establishment of the Strategic Partnership, the two sides agreed to formulate and execute a five-year Action Plan that will guide bilateral collaboration in the years 2024-2028 across the following areas as priorities:
Political Dialogue and Security Cooperation
The two sides will maintain regular contacts between foreign ministers, and they will use both bilateral and multilateral fora for these interactions.
Both sides will consider supporting each other's aspirations on a case-by-case basis to contribute to multilateral cooperation in the spirit of the United Nations Charter.
The two sides will ensure holding of annual political dialogue at the level of deputy minister in charge of foreign relations.
The two sides will encourage relevant institutions to hold regular consultations on security and defence cooperation to promote contact between defence industries, modernise military equipment, and address outstanding issues.
The two sides decided that the next round of the Joint Working Group for defence cooperation will take place in 2024.
Trade and Investment
Recognizing opportunities in high-tech, agriculture, agritech, food tech, energy, climate, green technologies, infrastructure, smart cities, defense, healthcare, pharmaceuticals, and mining, the two sides will explore further cooperation in these sectors during next Joint Commission for Economic Cooperation (JCEC) meeting scheduled for the end of 2024.
The two sides will strive to organize meetings of JCEC at least twice every five years, with the possibility of more frequent meetings, if necessary.
Both sides will work towards achieving balanced bilateral trade and addressing all issues to facilitate smooth trade and investment.
Both sides will enhance cooperation in economic security by focusing on increasing supply chain resilience and mitigating risks associated with trade dependencies.
Climate, Energy, Mining, Science and Technology
The two sides will expand their cooperation in sustainable and environmentally friendly technological solutions for the circular economy and waste-water management.
Acknowledging their historical reliance on domestic supplies for energy security, both sides will work together on advancing cleaner energy approaches and exploring cooperation in Clean Coal Technologies to minimize environmental impact.
Recognizing the crucial role of innovation and the growing importance of critical minerals, the two sides will collaborate on advanced mining systems, high-tech machinery, pioneering safety standards, and increase exchanges and cooperation in mining-related industries.
Both sides agreed to work on concluding a cooperation agreement to promote the safe, sustainable, and secure use of space and commercial space ecosystems. They also agreed to promote human and robotic exploration.
Poland recognizes India’s ambition to join the International Energy Agency.
Transport and Connectivity
The two sides will explore developing cooperation in the field of transport infrastructure.
The two sides will work to enhance connectivity between their countries and respective regions by discussing and pursuing further expansion of flight connections.
Terrorism
The two sides reiterated their unequivocal condemnation of terrorism in all its forms and manifestations and emphasized that no country should provide a safe haven to those who finance, plan, support or commit terrorist acts. Both sides will make concerted efforts against all terrorists, including by designating individuals affiliated with groups that are listed by the UN Security Council 1267 sanctions committee.
Cyber Security
Recognizing the critical importance of cyber security for economic and social development, both sides will enhance close interaction and increased exchanges in ICT-related fields, with particular attention to international cooperation, legislative and regulatory solutions, judicial and police activities, deterrence, prevention and responses to cyber-attacks, awareness-building and educational programs, scientific and technological research and development, business and economic exchanges.
Health
Both sides underlines the vital role of strengthening collaboration in the field of health by exchanging and sharing information on areas of mutual interest, enhancing contacts among health experts, and supporting cooperation between health institutions in both countries.
People-to-People Ties and Cultural Cooperation
Both sides will work together to implement the Agreement on Social Security and they will make efforts to complete their respective internal legal procedures in this regard.
The two sides will strengthen cooperation between cultural institutions and organisations of the two countries. The two sides will strengthen exchanges between artists, language experts, scholars, and cultural institutions from both countries. They will also explore establishing cooperation and dialogue between their think tanks and experts.
The two sides will work together to strengthen cooperation in higher education and encourage universities from both sides to organise relevant activities. They will also encourage respective authorities to establish partnerships between academic institutions in both countries.
Both sides emphasized importance of education and linguistic and cultural exchange in building mutual understanding and fostering bilateral cultural ties. They also recognized the role of Hindi and Indian studies in Poland and Polish language and culture studies in India and agreed to work on an agreement between Polish National Agency for Academic Exchange and respective Indian agencies on teaching Polish language at various universities in India.
Both sides will continue to expand tourist flows in both directions by strengthening cooperation in tourism. This includes organizing tourism missions, arranging family trips for influencers and travel agencies, and participating in tourism fairs and roadshows in both countries.
To mark the 75th Anniversary of the establishment of Diplomatic Relations, both sides will hold cultural festivals in each-others countries organized by the diplomatic missions. Dates for such special events will be decided in mutual consultations.
Both sides will also promote a Student Exchange Programme and build mutual understanding with younger generation.
India-EU
Recognizing that the EU and India are key international partners with a significant role in promoting peace, stability, and prosperity, both sides will support the early conclusion of the ongoing India-EU trade and investment negotiations, the operationalization of the India-EU Trade and Technology Council (TTC), and the implementation of the India-EU Connectivity Partnership to advance the India-EU Strategic Partnership in trade, new technologies, and security.
Way Forward
Both sides will ensure regular monitoring of the implementation of the Action Plan, with the annual political consultation as the primary mechanism for reviewing and updating the activities. The extension of the Action Plan for another five-year period will be adopted by the respective ministers in charge of foreign affairs.