Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates India’s 500th Community Radio Station- Apna Radio 90.0 FM at IIMC Aizawl
Shri Vaishnaw announces winners of 10th National Community Radio Awards
Apna Radio Station of IIMC, a significant milestone in India’s Act East Policy: Shri Vaishnaw
25 JUL 2024 1:03PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting (I&B) Shri Ashwini Vaishnaw today announced the winners of 10th National Community Radio Awards. The Minister has also inaugurated India’s 500th Community Radio Station in presence of Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan and Chief Minister of Mizoram Shri Lalduhoma. The station ‘Apna Radio 90.0 FM’ is a station run by Indian Institute of Mass Communication, Aizawl.
Announcing this milestone in India’s community radio journey, Shri Vaishnaw said that this initiative will bring a substantive change in the lives of people in the coverage area of Apna Radio station. He further stated that this launch is also a significant milestone in the Government's policy of Act East.
The Minister informed the Chief Minister of Mizoram that the Union Budget has made a record allocation under the railway budget for North East region. This will bolster the long-cherished dream for Mizoram to get good railway connectivity.
Chief Minister Shri Lalduhoma while addressing the gathering said that Apna Radio Station at IIMC Aizawl will write a new chapter in communication for the State. Mizoram is primarily an agrarian state due to its significant agriculture potential. Establishing a community radio station for the farmer community would be highly beneficial, providing them with daily weather updates, government schemes and agriculture related information. He commended the Ministry of I&B and all other stakeholders for their unwavering support and dedication in turning this project into a reality.
Union Minister of State Dr L. Murugan delved into the socially beneficial nature of such stations and stated that as against the commercial nature of private radio channels, community radio stations are set up out of a commitment to last mile information communication. He further added that the role of these stations rises significantly during times of natural disaster.
Secretary, Ministry of I&B Shri Sanjay Jaju, also present at the occasion, said that community radio stations play a pivotal role in disseminating information related agriculture, government schemes for farmer welfare, weather information etc. The offer a unique platform where alternative voices can be heard and content is delivered in local dialects and regional languages. These community radios are particularly important for the poor and marginalized section of society who lack access to mainstream media.
He further stated that the Ministry remains steadfast in its commitment to foster development of community radio stations across the country.
Vice Chancellor of IIMC Dr. Anupama Bhatnagar said that inauguration of 'Apna Radio 90.0 FM' is a new chapter in the history of Mizoram, which will bring communities together through dialogue, showcasing local culture, promoting and empowering citizens.
Winners of 10th National Community Radio Awards
Category: Thematic Award
• First prize: Radio Mayur, District Saran, Bihar for programme: Tech Sakhi
• Second Prize: Radio Kochi, Kerala for programme: Nirangal
• Third Prize: Hello Doon, Dehradun, Uttarakhand for programme: Meri Baat
Category: Most Innovative Community Engagement Award
• First prize: Yerlawani Sangli, Maharashtra for programme: Kahani sunandachi
• Second Prize: Vaylaga Vanoli, Madurai, Tamil Nadu for programme: Let’s Build a new Norm
• Third Prize: Salaam Namaste Noida, Uttar Pradesh for programme: Maid Didi
Category: Promoting Local Culture Award
• First prize: Radio Brahmaputra, Dibrugarh, Assam for programme: Igarekun
• Second Prize: Radio Kotagiri, Nilgiris, Tamil Nadu for programme: En Makkaludan Oru Payanam
• Third Prize: Radio Active, Bhagalpur Bihar for programme: Ang Pradesh ki Adbut Dharohar
Category: Sustainability Model Award
• First prize: Radio Benziger run by Bishop Benziger Hospital Society, Kollam, Kerala
• Second Prize: Radio Namskar, Konark, Odisha run by Young India
• Third Prize: Radio Antarwani, Gulbarga, Karnataka run by Sharanbasbeswara Vidya Vardhak Sangh
The Ministry had instituted National Community Radio Awards in the year 2011-12 to encourage innovation and healthy competition amongst Community Radio Stations (CRS
National Community Radio Awards are generally conferred every year. In this series, the Ministry has today announced the winners of the 10th National Community Radio Awards in the following 4 Categories
1. Thematic Award
2. Most Innovative Community Engagement Award
3. Promoting Local Culture Award
4. Sustainability Model Award
Each category has First, Second and Third prize of Rs. 1.0 Lakhs, Rs.75,000 and Rs.50,000 respectively.

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আই আই এম চি আইজলত ভাৰতৰ ৫০০ সংখ্যক কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচন- অপনা ৰেডিঅ’ ৯০.০ এফ এম উদ্বোধন কৰিলে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱে
শ্ৰী বৈষ্ণৱে দশম ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ' বঁটাৰ বিজয়ীৰ নামো ঘোষণা কৰে
আই আই এম চিৰ অপনা ৰেডিঅ’ ষ্টেচন ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি : শ্ৰী বৈষ্ণৱ
25 JUL 2024 1:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অশ্বিনী বৈষ্ণৱে আজি দশম ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ' বঁটাৰ বিজয়ীৰ নাম ঘোষণা কৰে। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কেন্দ্ৰীয় তথ্য আৰুসম্প্ৰচাৰ দপ্তৰৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগান তথা মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালদুহোমাৰ উপস্থিতিত ভাৰতৰ ৫০০সংখ্যক কমিউনিটি ৰেডিঅ' ষ্টেচনটোও উদ্বোধন কৰে। 'আপনা ৰেডিঅ' ৯০.০ এফএম ষ্টেচনটো হৈছে ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অফ মাচ কমিউনিকেশ্বন, আইজলৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এটা ৰেডিঅ’ ষ্টেচন।
ভাৰতৰ কমিউনিটি ৰেডিঅ’ৰ বিজয়যাত্ৰাক এক মাইলৰ খুঁটি বুলি উল্লেখ কৰি মন্ত্ৰী শ্ৰী বৈষ্ণৱে কয় যে এই পদক্ষেপে অপনা ৰেডিঅ’ ষ্টেচনে সামৰি লোৱা এলেকাৰ লোকসকলৰ জীৱনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ সক্ষম হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে অপনা ৰেডিঅ’ ষ্টেচন ভাৰতৰ এক্ট ইষ্ট পলিচিৰ এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাবে বিবেচিত হৈছে।
মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে মিজোৰামৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক এই কথাও অৱগত কৰে যে কেন্দ্ৰীয় বাজেটে উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ বাবে ৰে’ল বাজেটৰ অধীনত অভিলেখ পৰিমাণৰ ধন আৱণ্টন দিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা মিজোৰামে এক উন্নত ৰে’ল সংযোগ লাভৰ দীৰ্ঘদিনীয়া সপোন বাস্তৱ কৰিব পাৰিব।
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী লালডুহোমাই সভাত ভাষণ দি কয় যে আই আই এম চি আইজলৰ অপনা ৰেডিঅ’ ষ্টেচনে ৰাজ্যখনৰ বাবে যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰ খনত এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিব। কৃষিৰ উল্লেখযোগ্য সম্ভাৱনা থকাৰ বাবেই মিজোৰাম মূলতঃ কৃষিভিত্তিক ৰাজ্য হিচাবে পৰিগণিত হৈছে। কৃষক সম্প্ৰদায়ৰ বাবে এটা সামূহিক ৰেডিঅ’ ষ্টেচন স্থাপন কৰাটো অতি লাভজনক হ’ব, যাতে তেওঁলোকক দৈনিক বতৰৰ তথ্য, চৰকাৰী আঁচনি আৰু কৃষি সম্পৰ্কীয় তথ্য প্ৰদান কৰিব পৰা যায়। এই প্ৰকল্পটোক বাস্তৱত পৰিণত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয় তথা আন সকলো অংশীদাৰৰ অটল সমৰ্থন আৰু নিষ্ঠাক প্ৰশংসা কৰে।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড০ এল মুৰুগানে এনে ষ্টেচন সামাজিকভাৱে প্ৰয়োজনীয় সেই বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে বাণিজ্যিক প্ৰকৃতিৰ ব্যক্তিগত ৰেডিঅ’ চেনেলৰ বিপৰীতেসমাজৰ একেবাৰে অন্তিম স্থৰলৈ তথ্য সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনৰ ভূমিকা অপৰিসীম। তেনে উদ্দেশ্য পূৰণৰ বাবেই এনে ৰেডিঅ’ ষ্টেছনম স্থাপন কৰা হয়। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ সময়ত এই ষ্টেচনসমূহৰ ভূমিকা যথেষ্ট বৃদ্ধি পায়।
অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সঞ্জয় জাজুৱেও কয় যে কৃষি সম্পৰ্কীয় তথ্য , কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে চৰকাৰী আঁচনি, বতৰৰ তথ্য আদি প্ৰচাৰত কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এনে ৰেডিঅ’ ষ্টেছনৰ দ্বাৰা সম্প্ৰচাৰিত বিষয়বস্তু স্থানীয় উপভাষা আৰু আঞ্চলিক ভাষাত প্ৰদান কৰা হয়। এই কমিউনিটি ৰেডিঅ’সমূহ সমাজৰ দৰিদ্ৰ তথা প্ৰান্তীয় শ্ৰেণীৰ লোকৰ বাবে বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ, যিসকলৰ মূলসুঁতিৰ সংবাদ মাধ্যমৰ সুবিধা গ্ৰহণ কৰাৰ বিশেষ কোনো সুবিধা নাই।
তেওঁ আৰু কয় যে মন্ত্ৰালয়ে সমগ্ৰ দেশতে কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচনক অধিক উন্নত ৰূপত গঢ় দিয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত অটল হৈ আছে।
আই আই এম চিৰ উপাচাৰ্য ড০ অনুপমা ভাটনাগৰে কয় যে ‘অপনা ৰেডিঅ’ ৯০.০ এফ এম’ মুকলি কৰাটো মিজোৰামৰ ইতিহাসৰ এক নতুন অধ্যায় হিচাবে বিবেচিত হৈছে, যিয়ে বাৰ্তালাপৰ জৰিয়তে জনগোষ্ঠীসমূহক একত্ৰিত কৰিব, স্থানীয় সংস্কৃতি প্ৰদৰ্শনৰ সুবিধা দিব, প্ৰকৃত তথ্যৰ প্ৰচাৰেৰে নাগৰিকসকলক সবল কৰি তুলিব।
দশম ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ' বঁটাৰ বিজয়ীসকল
শ্ৰেণী: বিষয়ভিত্তিক বঁটা
প্ৰথম পুৰস্কাৰ: ৰেডিঅ' ময়ুৰ, জিলা ছাৰণ, বিহাৰ, অনুষ্ঠান: টেক সখী
দ্বিতীয় পুৰস্কাৰঃ ৰেডিঅ’ কোচি, কেৰেলা, অনুষ্ঠানঃ নিৰংগল
তৃতীয় পুৰস্কাৰঃ হেল্ল’ ডুন, ডেৰাডুন, উত্তৰাখণ্ড, কাৰ্যসূচী: মেৰী বাত
শ্ৰেণী: সৰ্বাধিক উদ্ভাৱনীমূলক সম্প্ৰদায়ৰ সংযোগ বঁটা
প্ৰথম পুৰস্কাৰ: য়েৰলাৱনী সংগলী, মহাৰাষ্ট্ৰ, কাৰ্যসূচী: কাহানী সুনন্দাচী
দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ: ভাইলাগা ভানোলি, মাদুৰাই, তামিলনাডু , কাৰ্যসূচী : লেটছ বিল্ড এ নিউ নৰ্ম
তৃতীয় পুৰস্কাৰ: ছালাম নমস্তে নয়দা, উত্তৰ প্ৰদেশ, কাৰ্যসূচীৰ বাবে: মেইড দিদি
শ্ৰেণী: স্থানীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰ বঁটা
প্ৰথম পুৰস্কাৰ: ৰেডিঅ' ব্ৰহ্মপুত্ৰ, ডিব্ৰুগড়, অসম , অনুষ্ঠান: ইগাৰেকুন
দ্বিতীয় পুৰস্কাৰ: ৰেডিঅ’ কোটাগিৰি, নীলগিৰি, তামিলনাডু , অনুষ্ঠান: এন মক্কালুদন অৰু পায়ানাম
তৃতীয় পুৰস্কাৰ: ৰেডিঅ' এক্টিভ, ভাগলপুৰ, বিহাৰ, অনুষ্ঠান: অং প্ৰদেশ কি আদবুত ধৰোহৰ
শ্ৰেণী: বহনক্ষমতাৰ আৰ্হি বঁটা
প্ৰথম পুৰস্কাৰ: কেৰালাৰ কোল্লামৰ বিচপ বেনজিগাৰ হাস্পতাল ছ’চাইটিৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেডিঅ’ বেনজিগাৰ
দ্বিতীয় পুৰস্কাৰঃ ইয়ং ইণ্ডিয়াৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেডিঅ’ নমস্কাৰ, ক’নাৰ্ক, ওড়িশা
তৃতীয় পুৰস্কাৰঃ চৰণবছবেশ্বৰ বিদ্যাবৰ্দ্ধক সংঘৰ দ্বাৰা পৰিচালিত ৰেডিঅ’ অন্তৰৱানী, গুলবাৰ্গা, কৰ্ণাটক
কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচন (চি আৰ এছ)ৰ মাজত উদ্ভাৱন আৰু সুস্থ প্ৰতিযোগিতাক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে মন্ত্ৰালয়ে ২০১১-১২ চনত ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ’ বঁটা প্ৰদান কৰা আৰম্ভ কৰিছিল।
সাধাৰণতে প্ৰতি বছৰে ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ’ বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। এই প্ৰক্ৰিয়া অব্যাহত ৰাখি আজি মন্ত্ৰালয়ে তলত উল্লেখ কৰা ৪টা শিতানত দশম ৰাষ্ট্ৰীয় কমিউনিটি ৰেডিঅ’ বঁটাৰ বিজয়ীসকলৰ নাম ঘোষণা কৰে।
• বিষয়ভিত্তিক বঁটা
• সৰ্বাধিক উদ্ভাৱনীমূলক সম্প্ৰদায়ৰ সংযোগ বঁটা
• স্থানীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰচাৰ বঁটা
• বহনক্ষমতাৰ আৰ্হি বঁটা
প্ৰতিটো শিতানত প্ৰথম, দ্বিতীয় আৰু তৃতীয় পুৰস্কাৰ ক্ৰমে ১ লাখ টকা, ৭৫,০০০ আৰু ৫০,০০০ টকা আগবঢ়োৱা হয়।