ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଇଆଇଏମସି, ଆଇଜୋଲ ଠାରେ ଭାରତର ୫୦୦ତମ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ- ଅପନା ରେଡିଓ ୯୦.୦ ଏଫ୍ ଏମ୍ କୁ ଉଦଘାଟନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଦଶମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କଲେ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
ଆଇଆଇଏମସିର ଅପନା ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ, ଭାରତର ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତିର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ: ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ
25 JUL 2024 1:03PM by PIB Bhubaneswar
େନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ଦଶମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ଏବଂ ମିଜୋରାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମାଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ୫୦୦ତମ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଷ୍ଟେସନ 'ଅପନା ରେଡିଓ ୯୦.୦ ଏଫ୍ ଏମ୍' ହେଉଛି ଆଇଜୋଲସ୍ଥିତ ଇଣ୍ଡିଆନ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମାସ୍ କମ୍ୟୁନିକେସନ୍ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ ଷ୍ଟେସନ୍ ।
ଭାରତର କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଯାତ୍ରାରେ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଘୋଷଣା କରି ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅପନା ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନର ପରିସୀମା ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତିରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ।
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ରେଳ ବଜେଟରେ ରେକର୍ଡ ଆବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ମିଜୋରାମ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଇଥିଲେ। ଏହା ଦ୍ୱାରା ମିଜୋରାମରେ ଭଲ ରେଳ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ଦୀର୍ଘଦିନର ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର ହେବ ।
ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲଦୁହୋମା ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଇଆଇଏମସି ଆଇଜୋଲରେ ଅପନା ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ ରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗାଯୋଗରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଲେଖିବ । କୃଷି ର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ହେତୁ ମିଜୋରାମ ମୁଖ୍ୟତଃ ଏକ କୃଷିଭିତ୍ତିକ ରାଜ୍ୟ ଅଟେ । କୃଷକ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଏକ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ଦୈନନ୍ଦିନ ପାଣିପାଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅପଡେଟ୍, ସରକାରୀ ଯୋଜନା ଏବଂ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବରେ ପରିଣତ କରିବା ରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଅତୁଟ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ସମର୍ପଣ ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଏଲ୍ ମୁରୁଗାନ୍ ଏଭଳି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ସାମାଜିକ ଲାଭଦାୟକ ସ୍ଥିତି ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଘରୋଇ ରେଡିଓ ଚ୍ୟାନେଲଗୁଡ଼ିକର ବାଣିଜ୍ୟିକ ପ୍ରକୃତି ତୁଳନାରେ, ଶେଷ ମାଇଲ ସୂଚନା ଯୋଗାଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଏ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ସମୟରେ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକର ଭୂମିକା ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥାଏ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ ଜାଜୁ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହି କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଷ୍ଠୀ ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ସୂଚନା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୃଷି, କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ସରକାରୀ ଯୋଜନା, ପାଣିପାଗ ସୂଚନା ଇତ୍ୟାଦିର ପ୍ରଚାର ପ୍ରସାରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତି । ଏହା ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ବିକଳ୍ପ ସ୍ୱର ଶୁଣିହେବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉପଭାଷା ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଭାଷାରେ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ | ସମାଜର ଗରିବ ଓ ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ଯେଉଁମାନେ ମୁଖ୍ୟସ୍ରୋତର ଗଣମାଧ୍ୟମର ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ।
ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାରେ ଅଟଳ ରହିଛି ।
ଆଇଆଇଏମସିର କୁଳପତି ଡ. ଅନୁପମା ଭଟନାଗର କହିଛନ୍ତି ଯେ 'ଅପନା ରେଡିଓ ୯୦.୦ ଏଫ୍ଏମ୍'ର ଉଦଘାଟନ ମିଜୋରାମ ଇତିହାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ, ଯାହା ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକାଠି କରିବ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବ, ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସଶକ୍ତ କରିବ।
ଦଶମ ଜାତୀୟ ଗୋଷ୍ଠି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା
ବର୍ଗ : ବିଷୟଗତ ପୁରସ୍କାର
• ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ମୟୂର, ଜିଲ୍ଲା ସାରଣ, ବିହାର: ଟେକ୍ ସଖୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ଦ୍ବିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ କୋଚି, କେରଳ: ନିରାଙ୍ଗଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ହେଲୋ ଡୁନ୍, ଡେରାଡୁନ୍, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ: ମେରି ବାତ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
ବର୍ଗ : ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ କମ୍ୟୁନିଟି ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ ଆୱାର୍ଡ
• ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ୟେର୍ଲାୱାନି ସାଙ୍ଗଲି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର: କାହାନୀ ସୁନନ୍ଦାଚି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ଦ୍ବିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଭାଏଲାଗା ଭାନୋଲି, ମଦୁରାଇ, ତାମିଲନାଡୁ: ଆସନ୍ତୁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ସଲାମ ନମସ୍ତେ ନୋଏଡା, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ: ମେଡ୍ ଦିଦି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
ବର୍ଗ: ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପୁରସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
• ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ବ୍ରହ୍ମପୁତ୍ର, ଡିବ୍ରୁଗଡ଼, ଆସାମ : ଇଗାରେକୁନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ଦ୍ବିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ କୋଟାଗିରି, ନୀଳଗିରି, ତାମିଲନାଡୁ: ଏନ୍ ମକ୍କଲୁଦାନ ଓରୁ ପାୟାନାମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
• ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ରେଡିଓ ଆକ୍ଟିଭ, ଭାଗଲପୁର ବିହାର: ଆଙ୍ଗ ପ୍ରଦେଶ କି ଅଦ୍ଭୁଦ ଧରୋହର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ
ବର୍ଗ : ସ୍ଥାୟୀତା ମଡେଲ ପୁରସ୍କାର
• ପ୍ରଥମ ପୁରସ୍କାର: କେରଳର କୋଲ୍ଲାମସ୍ଥିତ ବିଶପ ବେଞ୍ଜିଗର ହସ୍ପିଟାଲ ସୋସାଇଟି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରେଡିଓ ବେଞ୍ଜିଗର
• ଦ୍ବିତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ୟଙ୍ଗ ଇଣ୍ଡିଆ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରେଡିଓ ନମସ୍କାର, କୋଣାର୍କ, ଓଡ଼ିଶା
• ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର: ଶରଣବାସେଶ୍ୱର ବିଦ୍ୟା ବର୍ଦ୍ଧକ ସଂଘ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ରେଡିଓ ଅନ୍ତରୱାନୀ, ଗୁଲବର୍ଗା, କର୍ଣ୍ଣାଟକ
କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନ (ସିଆରଏସ) ମଧ୍ୟରେ ଉଦ୍ଭାବନ ଏବଂ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୨୦୧୧-୧୨ ମସିହାରେ ଜାତୀୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ ।
ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ଆୱାର୍ଡ ସାଧାରଣତଃ ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ଏହି କ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଆଜି ନିମ୍ନଲିଖିତ ୪ଟି ବିଭାଗରେ ଦଶମ ଜାତୀୟ କମ୍ୟୁନିଟି ରେଡିଓ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାଙ୍କ ନାମ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି
1. ବିଷୟଗତ ପୁରସ୍କାର
2. ସବୁଠାରୁ ଅଭିନବ କମ୍ୟୁନିଟି ଏନଗେଜମେଣ୍ଟ ଆୱାର୍ଡ
3. ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍କୃତି ପୁରସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା
4. ସ୍ଥାୟୀତା ମଡେଲ ପୁରସ୍କାର
ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗରେ ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରଥମ, ଦ୍ବିତୀୟ ଓ ତୃତୀୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଯଥାକ୍ରମେ ୧ ଲକ୍ଷ ୭୫ ହଜାର ଓ ୫୦ ହଜାର ଟଙ୍କା ରହିଛି।

Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister Shri Ashwini Vaishnaw inaugurates India’s 500th Community Radio Station- Apna Radio 90.0 FM at IIMC Aizawl
Shri Vaishnaw announces winners of 10th National Community Radio Awards
Apna Radio Station of IIMC, a significant milestone in India’s Act East Policy: Shri Vaishnaw
25 JUL 2024 1:03PM by PIB Delhi
Union Minister of Information and Broadcasting (I&B) Shri Ashwini Vaishnaw today announced the winners of 10th National Community Radio Awards. The Minister has also inaugurated India’s 500th Community Radio Station in presence of Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan and Chief Minister of Mizoram Shri Lalduhoma. The station ‘Apna Radio 90.0 FM’ is a station run by Indian Institute of Mass Communication, Aizawl.
Announcing this milestone in India’s community radio journey, Shri Vaishnaw said that this initiative will bring a substantive change in the lives of people in the coverage area of Apna Radio station. He further stated that this launch is also a significant milestone in the Government's policy of Act East.
The Minister informed the Chief Minister of Mizoram that the Union Budget has made a record allocation under the railway budget for North East region. This will bolster the long-cherished dream for Mizoram to get good railway connectivity.
Chief Minister Shri Lalduhoma while addressing the gathering said that Apna Radio Station at IIMC Aizawl will write a new chapter in communication for the State. Mizoram is primarily an agrarian state due to its significant agriculture potential. Establishing a community radio station for the farmer community would be highly beneficial, providing them with daily weather updates, government schemes and agriculture related information. He commended the Ministry of I&B and all other stakeholders for their unwavering support and dedication in turning this project into a reality.
Union Minister of State Dr L. Murugan delved into the socially beneficial nature of such stations and stated that as against the commercial nature of private radio channels, community radio stations are set up out of a commitment to last mile information communication. He further added that the role of these stations rises significantly during times of natural disaster.
Secretary, Ministry of I&B Shri Sanjay Jaju, also present at the occasion, said that community radio stations play a pivotal role in disseminating information related agriculture, government schemes for farmer welfare, weather information etc. The offer a unique platform where alternative voices can be heard and content is delivered in local dialects and regional languages. These community radios are particularly important for the poor and marginalized section of society who lack access to mainstream media.
He further stated that the Ministry remains steadfast in its commitment to foster development of community radio stations across the country.
Vice Chancellor of IIMC Dr. Anupama Bhatnagar said that inauguration of 'Apna Radio 90.0 FM' is a new chapter in the history of Mizoram, which will bring communities together through dialogue, showcasing local culture, promoting and empowering citizens.
Winners of 10th National Community Radio Awards
Category: Thematic Award
• First prize: Radio Mayur, District Saran, Bihar for programme: Tech Sakhi
• Second Prize: Radio Kochi, Kerala for programme: Nirangal
• Third Prize: Hello Doon, Dehradun, Uttarakhand for programme: Meri Baat
Category: Most Innovative Community Engagement Award
• First prize: Yerlawani Sangli, Maharashtra for programme: Kahani sunandachi
• Second Prize: Vaylaga Vanoli, Madurai, Tamil Nadu for programme: Let’s Build a new Norm
• Third Prize: Salaam Namaste Noida, Uttar Pradesh for programme: Maid Didi
Category: Promoting Local Culture Award
• First prize: Radio Brahmaputra, Dibrugarh, Assam for programme: Igarekun
• Second Prize: Radio Kotagiri, Nilgiris, Tamil Nadu for programme: En Makkaludan Oru Payanam
• Third Prize: Radio Active, Bhagalpur Bihar for programme: Ang Pradesh ki Adbut Dharohar
Category: Sustainability Model Award
• First prize: Radio Benziger run by Bishop Benziger Hospital Society, Kollam, Kerala
• Second Prize: Radio Namskar, Konark, Odisha run by Young India
• Third Prize: Radio Antarwani, Gulbarga, Karnataka run by Sharanbasbeswara Vidya Vardhak Sangh
The Ministry had instituted National Community Radio Awards in the year 2011-12 to encourage innovation and healthy competition amongst Community Radio Stations (CRS
National Community Radio Awards are generally conferred every year. In this series, the Ministry has today announced the winners of the 10th National Community Radio Awards in the following 4 Categories
1. Thematic Award
2. Most Innovative Community Engagement Award
3. Promoting Local Culture Award
4. Sustainability Model Award
Each category has First, Second and Third prize of Rs. 1.0 Lakhs, Rs.75,000 and Rs.50,000 respectively.