Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 46th Session ​​​​​​​of World Heritage Committee
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, S. Jaishankar ji and Gajendra Singh Shekhawat ji, UNESCO Director-General Audrey Azoulay ji, other members of the cabinet Rao Inderjit Singh ji and Suresh Gopi ji, Chairman of the World Heritage Committee Vishal Sharma ji, and all other dignitaries, ladies, and gentlemen,
Today, Bharat is celebrating the holy festival of Guru Purnima. First of all, I extend my greetings to all of you and all the countrymen on this festival of knowledge and spirituality. The 46th meeting of the World Heritage Committee is starting on such an important day. This event is being held in Bharat for the first time, and naturally, this brings special joy to all countrymen, including myself. I welcome all dignitaries and guests who have come from all over the world on this occasion. Especially, I extend my greetings to UNESCO Director-General Audrey Azoulay. I am confident that this event in Bharat will also set new records of success like every global event.
Friends,
I was just looking at the exhibition of ancient heritage brought back from abroad. In the past few years, we have brought back more than 350 ancient heritages of Bharat. The return of ancient heritage shows global generosity and respect for history. The Immersive Exhibition here is also a wonderful experience in itself. As technology evolves, immense possibilities for research and tourism are emerging in this field.
Friends,
The program of the World Heritage Committee is associated with a proud achievement for Bharat. I have been informed that the historical ‘Maidam’ of our North East India is proposed to be included in the UNESCO World Heritage List. This will be Bharat’s 43rd World Heritage Site and the first heritage from North East India to receive the status of Cultural World Heritage. Maidam is very special due to its unique characteristics. I am confident that its popularity and global attraction will increase after it is included in the World Heritage List.
Friends,
The experts who have come from all corners of the world for today’s event reflect the richness of this summit. This event is taking place on the soil of Bharat, which is one of the world’s oldest living civilizations. We have seen different centres of heritage in the world. But Bharat is so ancient that every point of the present here tells the tale of a glorious past. Take the example of Delhi... the world knows Delhi as the capital city of Bharat. But, this city is also a centre of thousands of years old heritage. You will find historical heritage at every step here. There is an iron pillar weighing several tons just 15 kilometres from here. This is a pillar that has been standing in the open for 2,000 years and is still rust-resistant. This shows how advanced Bharat’s metallurgy was at that time. It is clear that Bharat’s heritage is not just history. Bharat’s heritage is also a science.
Friends,
Bharat’s heritage also showcases a glorious journey of top-notch engineering. Just a few hundred kilometres from Delhi is the Kedarnath temple at an altitude of 3,500 meters. Even today, that place is geographically so remote that people have to walk several kilometres or go by helicopter. It is still very challenging for any construction today... most of the year, it is impossible to work there due to snow. But, you will be surprised to know that such a big temple in Kedarnath valley was constructed in the 8th century. Its engineering took into account the harsh environment and glaciers. Moreover, no mortar has been used in the temple. But, the temple stands firm till today. Similarly, there is also the example of the Brihadeeswarar Temple built by Raja Chola in the south. The architectural layout of the temple, its horizontal and vertical dimensions, its sculptures … every part of the temple seems astonishing.
Friends,
Gujarat, the state I come from, has places like Dholavira and Lothal. The urban planning in Dholavira from 3000 to 1500 BCE... the kind of water management system and arrangements... they amaze experts even in the 21st century. The planning of the fort and lower town in Lothal... the arrangement of streets and drains... this tells the modern level of that ancient civilization.
Friends,
Bharat’s history and civilization are much more ancient and extensive than ordinary historical knowledge. As new facts are coming to light... as scientific verification of history is happening... we need to develop new perspectives to view the past. World experts present here must know about the evidence found in Sinauli, Uttar Pradesh. The findings of Sinauli belong to the Copper Age. But, they match the Vedic civilization rather than the Indus Valley Civilization. In 2018, a 4,000-year-old chariot was found there, which was horse-driven. These researches, these new facts tell us that a new thinking free from preconceived notions is needed to understand Bharat. I urge all of you to be part of this new understanding of history in the light of new facts, and to take it forward.
Friends,
Heritage is not just history, but a shared consciousness of humanity. Whenever we see any heritage anywhere in the world, our minds rise above the current geo-political factors. We have to use this potential of heritage for the betterment of the world. We have to connect hearts through our heritage. And today, through the 46th World Heritage Committee Meeting, Bharat calls out to the entire world... Let us all join together to advance each other’s heritage... Let us all join together to expand the spirit of human welfare! Let us all join together to promote tourism while preserving our heritage, and to create more and more employment opportunities.
Friends,
The world has seen a time when heritage was ignored in the race for development. But today's era is much more aware. Bharat’s vision is – ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (development as well as heritage)! In the last 10 years, Bharat has touched new dimensions of modern development, while also taking a pledge of ‘Virasat Par Garv’ (pride in heritage). We have taken unprecedented steps for the conservation of heritage. Be it the Kashi Vishwanath Corridor in Varanasi, the construction of the Ram Temple in Ayodhya, or the construction of a modern campus of the ancient Nalanda University, many such works are happening across the country. Bharat’s resolve towards heritage is connected with the spirit of serving humanity. The culture of Bharat speaks of 'Vayam' (we) rather than 'Swayam' (self). The spirit of Bharat is - Not Me, Rather Us! With this mindset, Bharat has always tried to be a partner in the welfare of the world.
Friends,
Today, the whole world celebrates International Yoga Day. Today, the world is benefiting from Ayurveda science. This yoga and Ayurveda are scientific heritages of Bharat. Last year, we also hosted the G-20 summit. The theme of this summit was - 'One Earth, One Family, One Future'. Where did we get this inspiration from? We got this inspiration from the idea of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World is One Family). Bharat is promoting millets to address challenges like food and water crises... our thought is - 'Mata Bhumih: Putroham Prithivya' which means, this earth is our mother, we are her children. With this thought, Bharat is giving solutions like the International Solar Alliance and Mission LiFE today.
Friends,
Bharat also considers it its responsibility to protect global heritage. Therefore, we are not only conserving Indian heritage but also cooperating for heritage conservation in Global South countries. Bharat is assisting in the conservation of many heritages, such as Angkor Wat in Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and stupas in Bagan, Myanmar. In this direction, I am making another important announcement today. Bharat will contribute 1 million dollars to the UNESCO World Heritage Centre. This grant will be used for capacity building, technical assistance, and conservation of world heritage sites, especially benefiting Global South countries. A certificate program in World Heritage Management for young professionals has also started in Bharat. I believe the cultural and creative industry will become a major factor in global growth.
Friends,
In the end, I would like to make one more request to all the guests who have come from abroad... Do explore Bharat. We have also started a tour series for iconic heritage sites for your convenience. I believe this experience will make your visit memorable. Once again, best wishes to all of you for the World Heritage Committee Meeting. Thank you very much, Namaste.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতীগী ৪৬শুবা সেসন হৌদোকপদা পি.এম.না থমখিবা ৱাফম
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐহাক্কা লোইননা থৌ পুমিন্নরিবা এস. জয়শঙ্কর জী, গজেন্দ্র সিং সেখাৱত জী, য়ুনেস্কোগী দাইরেক্তর জেনরেল ওদ্রী ওঞ্জুলে জী, কেবিনেতকী অতোপ্পা মেম্বরশিং, রাও ইন্দ্রজিত সিং জী, সুরেশ গোপি জী, অমসুং ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতীগী চিয়রমেন, ৱিসাল সর্মা জী, অমসুং লেংবীরক্লিবা অঙম-অথৌশিং অমসুং ইবুংঙো অমসুং ইবেম্মশিং।
ঙসি ভারতনা গুরু পুর্নিমাগী শেংলবা কুম্হৈ পাংথোক্লগনি। অহানবমক্তা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম পুম্নমকপু লৌশিং অসমুং লাইনিংগী ওইবা অসিগুম্বা কুম্হৈ অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি। অসিগুম্বা য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎ অসিদা, ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতীগী ৪৬শুবা মীফম পাংথোক্লি। অমসুং অসিগুম্বা থৌরম অসি ভারত্তা অহানবা ওইনা পাংথোক্লিবনি।, অমসুং মহৌশাগুম ঐশু য়াওনা লৈবাক অসিগী মীপুম খুদিংমক্না মসিদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক্না মসিগী খুদোংচাব লৌরদুনা মালেম শিনবা থুংনদগী লাক্লিবা অঙম-অথৌশিং অমসুং অওইবা মীথুংলেনশিবু তরাম্না ওক্লি। ঐহাক্না মরু ওইনা য়ুনেস্কোগী দাইরেক্তর জেনরেল, ওদ্রী ওজুলেবু থাগৎপা ফোংদোক্লি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মালেমগী থাক্তা থৌরম অমা ওইনা মসিগী থৌরম অসিনশু ভারত্তা অনৌবা রেকোর্দ অমা সেম্লগনি।
মরুপশিং,
ঐহাকশু বিদেশতগী ভারত্তা হল্লকহনখিবা পারি-পুরিগী ওইবা অরিবা একজিবিশন অদু য়েংখি। হৌখিবা চহি কয়া অমদা, ঐখোয়না ভারতকী অরিবা হেরিতেজ ৩৫০ হেন্না হল্লকহনখ্রে। অরিবা হেরিতেজ হল্লকপা অসিনা মালেম অসিগী মীওইশিংগী পুকচেল চাউবা অমসুং পুৱারিবু ইকাইখুম্নবা অদুবু ময়েক শেংনা উৎলি।মফম অসিদা পাংথোক্লিবা পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরিবা একজিবিশন অসিশু মশামক্তা য়াম্না চাউবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। তেক্নোলোজী চাউখৎকপগী মতুং ইন্না মসিগী লম অসিদা রিসর্স অমসুং তুরিজমগী য়াম্না চাউবা পোতেন্সিয়েল অমা লৈ।
মরুপশিং,
ৱার্ল্দ হেরিতেজকী অসিগুম্বা থৌরম অসি ভারতকী য়াম্না ফিদম্নিংঙাই ওইবা মাইপাকপগা য়াম্না মরি লৈনৈ। আৱাং নোংচুপ ভারতকী পুৱারি ওইরবা ‘মোইদম’ অসি য়ুনেস্কো ৱার্ল্দ হেরিতেজকী লিস্ততা য়াওনবগী ৱাফম থাংগৎলকখ্রে হায়না মদুনা ভারতকী ঐঙোন্দা খঙহল্লখি। মসিনা ভারতকী ৪৩শুবা ৱার্লদ হেরিতেজ সিতে ওইরগনি অমসুং নোর্থ ইস্ত ইন্দিয়াদা কলচরেল ৱার্ল্দ হেরিতেজকী স্তেতস ফংবা অহানবা ওইরগনি। মোইদমশিং অসি য়াম্না মরু ওইরিবা অসি মখোয়গী তোপ-তোপ্পা মগুনশিং অদুননি। ৱার্ল্দ হেরিতেজ লিস্ততা চল্লবা মতুংদা মখোয়বু পাম্নবগী চাং য়াম্না হেনগৎলক্কনি অমসুং মালেম অসিগী পুক্নিং চিংশিনবা হেনগৎলক্কনি হায়বসি ঐহাক্কী থাজবনি।
মরুপশিং,
মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফম কয়াদগী ঙসিগী থৌরম অসিদা শরুক য়ানবগীদমক্তা মফম অসিদা লাক্লিবা একক্সপর্তশিং অসিনা সম্মিত অসিগী ফজবা অদুবু ময়েক শেংনা তাক্লি। থৌরম অসি ভারতকী লমদম অসিদা পাংথোক্লিবনি, মফম অসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী লিরবা সিভিলাইজেশন অমনি। ঐখোয়না তোঙান তোঙানবা সিভিলাইজেশন কয়া অমা উখ্রে অদুবু ভারত অসিদি হৌজিক্কী মতম মিৎকুপ খুদিংনা মমাংঙৈগী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা ৱারিশিং অদুবু তাক্লিবা অদুগুম্বা অরিবা সিভিলাইজেশন অমনি। খুদম ওইনা দিল্লী অসি য়েংবীয়ু, মফম অশি অসি ভারতকী কোনুংনি অদুবু মফ অসিসু অরিবা হেরিতেজ চহি লিশিং কয়া অমগী তুংনফম্নি। মফম অসিদা হেরিতেজকী পুৱারি তপ্না তপ্না খোংথাং খুদিং উবা ফংগনি। মফ অসিদগী কি.মি. ১৫ রোম চৎলগা তন কয়া লুম্বা য়োৎকী য়ুম্বী অমা লৈ। চহি লিশিং ২ হেন্না মপান্দা খিন্দুনা লৈরিবা অসি ঙসি ফাওবা কোল্হিং কাদ্রি। মসিনা তাকপদি মতম অদুদা ভারতকী মেতালর্জী অদু কয়ামুক য়াম্না চাউখৎলম্বগে হায়বদু উৎলি। মসিনা ভারতকী হেরিতেজ অসি পুৱারি খক্তা নত্তে মসি বিগ্যানশুনি হায়বদু তাকই।
ভারতকী হেরিতেজতা খ্বাইদগী অথোইবা ইঞ্জিনিয়রিংগী য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা খোংচৎ অমশু উবা ফংঙি। দিল্লীদগী কিলোমিতর ১০০ হেন্না চৎলগা মিতর ৩৫০০গী আল্তিত্যুৎতা কেদর্নাথ মন্দির লৈ। ঙসি ফাওবা মফম অদু য়ৌশিনবদা খরা ৱানা থোকই, মফম অদু য়ৌনবা মীশিংনা কিলোমিতর কয়া অমা খোংনা চৎপা মথৌ তাই নত্রগা হেলিকোপ্তরদা চৎপগী মথৌ তাই। মফম অদু ঙসি ফাওবা কনস্ত্রক্সগীদমক্তা য়াম্না চাউনা শিংনবা অমা ওইরি, চহি অমগী মতম অয়াম্বা উন্না কুপ্তুনা লৈবনা মফম অদুদা থবক তৌবদা য়াম্না ৱানা থোকই। অদুবু নখোয়শু ঙক্কনি মদুদি কেদর্নাথতা অসিগুম্বা শুক চাউরবা লাইশঙ অসি নিপালশুবা চহি চাদা শিখিবনি। মখোয়গী ইঞ্জিনিয়রিংদা য়াম্না নতৈ চাদ্রবা অকোইবগী ফিভমশিং অমসুং উনপাকশিং অদুগী ফিভমশিং অদু নিংথিনা য়েংখি। মসিদাশু নত্তে, লাইশঙ অদুদা মফম অমত্তদা মোর্তর শিজিন্নখিদে। অদুবু লাইশঙ অদু হৌজিক ফাওবা করিশু মতু তেক্তনা লৈরি। অসুম্না খা ভারত্তা রাজা চোলানা শাহনখিবা বৃহদিস্বর লাইশঙগীশু খুদম লৈ। মন্দির অদুগী আর্কিতেকচরেল লেআউত, হোরাইজোন্তেল অমসুং ভর্তিকেল দাইমেন্সনশিং, মন্দিরগী মীতমশিং, মন্দিরগী শরুক খুদিংমক য়াম্না ঙক্নিংঙাই ওই।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী হৌরকফম গুজরাত রাজ্য অসিদা ধোলাৱিরা অমসুং লোথলগুম্বা মফম লৈ। ধোলাৱিরাদা ৩০০০দগী ১৫০০ BCEগী মমাংদা তৌরম্লিবা অর্বান প্লনিং, ৱাতর মেনেজমেন্ত সীস্তেম অমসুং ফেসিলিতীশিং অদু ২১শুবা চহি চাগী এক্সপর্তশিং ফাওবা ঙকহল্লি। লোথলদশু দুর্গ অমসুং লোঅর তাউনগী প্লানিং, স্ত্রীঅ আমসুং দ্রেনশিংগী ফেসিলিতীশিং অসিনা অরিবা হেরিতেজকী অদু কয়ামুক য়াম্না চাউখৎলম্বগে হায়বদু তাকই।
মরুপশিং,
ভারতকী পুৱারী অমসুং ভারতকী সিভিলাইজেশন অসি ইচম চম্বা পুৱারিদগী য়াম্না হেন্না লিরে অমসুং পাক-চাউখ্রে। মরম অদুনা পুৱারিগী সাইন্তিফিক ভেরিফিকেশন তৌবা মতমদা অনৌ-অনৌবা অশেংবা ৱাফম কয়া অমা থোরক্লি। ঐখোয়না পুৱারিদা য়েংনবগী অনৌবা মিৎয়েং অমা থম্বগী তঙাইফদবা লৈ। মফম অসিদা তিল্লিবা মালেম অসিগী এক্সপর্তশিংনা উত্তর প্রদেশকী সিনোলিদা ফংখিবা খুদম অদু খঙলম্লগনি। সিনোলিদা ফংখিবা খুদমশিং অদু কো্প্পর এজকীনি। অদুবু মসি ইন্দস ভালী সিভিলাইজেশনগী নত্তে মসি ভেদিক সিভিলাইজেশনগী মতমগীনি। ২০১৮দা চহি ৪০০০ লিরবা শগোল গারি অমা মফ অদুদা ফংখি, মদু শগোলনা চিংবা ওইখি। মসিগী রিসর্চস অমসুং ফেকশিং অসিনা উৎলি মদুদি ভারতপু খঙনবগীদমক্তা কন্সেপত য়াওদবা অনৌবা ৱাখল্লোন অমগী তঙাইফদবা লৈ হায়বদু তাক্লি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু মসিগী অনৌবা ফেকশিং, মসিদা পুথোরক্লিবা পুৱারিদা থম্লিবা অনৌবা মখলগী ৱাখল্লোনশিং অসিগী শরুক অমা ওইনবা ইনভাইত তৌরি।
মরুপশিং,
হেরিতেজ হায়বসি পুৱারি খক্তা নত্তে, মসিদা মীওইবা জাতিগী অমত্তা ওইবা ৱাখ্লোন অদুশু য়াওরিবনি। ঐখোয়না মালেম অসিগী এরিতেজ অমহেক্তা য়েংবা মতমদা হৌজিক ওইরিবা জিও-পোলিতিকেল ফেক্তরশিং অসিদগী হেন্না চাউথোকই। ঐখোয়না হেরিতেজকী অসিগুম্বা পোতেন্সিয়েল অসিবু মালেম অসিগী য়াইফনবগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লেগেসীশিং অসিগী খুত্থাংদা পুক্নিং অমত্তা ওইনা পুনশিনগদবনি। অমসুং ঙসি ৪৬শুবা ৱার্ল্দ হেরিতেজ মীতিং অসিগী খুত্থাংদা ভারতনা মালেম পুম্বদা হায়নিংবদি ঐখোয় ময়াম অমত্তা ওইনা পুনশিনসি, ঐখোয়-ঐখোয়গী লেগেসীশিং অসিবু পুখৎসি, ময়াম অমত্তা ওইনা পুনশিনসি, মীওইবা জাতিগী নুংঙাই-য়াইফনবগী ৱাখল্লোনশিংবু হেন্না শন্দোক্নবগীদমক্তা! ঐখোয় পুম্নমক অমত্তা ওইনা পুনশিনসি, ঐখোয়গী এরিতেজপু নিংথিনা ঙাক-শেন্দুনা তুরিজমবু হেন্না চাউখৎনবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং হেন্না লৈহন্নবা।
মরুপশিং,
মালেম অসিদা চাউখৎ-খোংথাংনা মরু ওইনা লৌদুনা হেরিতেজপু থৌওইদবা মতম অদুসু লৈখি। অদুবু হৌজিক্কী মতম অসিদদি ময়াম লোইনা খঙনরে। ভারতকী ভিজনদি- চাউখৎপশু লৈগনি, হেরিতেজশু লৈগনি! হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারতনা চাউখৎপগী অনৌবা থাক অমা য়ৌখি অদুগা লোওইন-লোইনা এখোয়গী হেরিতেজতা চাউথোকচবগী ৱাশকশু লৌই। ঐখোয়না ঐখোয়গী হেরিতেজ কঞ্জনবা খোংথাং কয়ামরু লৌখৎলি। কাশিগী বিস্বানথ কোরিদোর, আয়োধ্যাদা রাম মন্দির শাবা, লিরবা নালন্দা য়ুনিভর্সিতীগী অনৌবা কেম্পস শাবা, অসিগুম্বা থবক কয়ামরুম লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফম কয়া অমদা পাইখৎলি। ভারতকী অসিগুম্বা খোংথাং অসিনা মীওইবা জাতিগী সেবা তৌরি। ভারতকী কলচর অসি মহাক খক্তগী নত্তে। ভারতকী ৱাখল্লোন অসি- নোত মে, রেদর অস! হায়বা ৱাখল্লোন অসিগা লোইননা ভারতনা মতম চুপ্পদা মালেম অসিগী য়াইফনবগীদমক্তা খুৎশম্নদুনা থবক তৌনবা হোৎনখি।
য়োগ, অয়ুরভেদ অসি ভারতকী সাইন্তিফিক হেরিতেজনি। মমাং চহিদা ঐখোয়না জি-২০গী হোস্ত ওইদুনা সম্মিত অদুগী থীম অদু- ৱান অর্থ, ৱান ফেমিলী,ৱান ফ্যুচর ওইহনখি। ঐখোয়না মিগী ৱাখল্লোন অসি ‘ৱাসুধৈৱ কুতুম্বাকুম’দগী ফাওরকখিবনি। ভারতনা ফুদ অমসুং ৱাতর খ্রাইসিসগুম্বা শিংনবশিং অদুগীদমক্তা মিল্লেতসবু প্রোমোত তৌরি। ঐখোয়গী ৱাখল্লোনদি- ‘মাতা ভুমি: পুত্রো্ পৃধিৱ্যা: মসিগী ৱাহন্থোক্তি, মালেম অসি ঐখোয়গী ইমানি, ঐখোয়না মহাক্কী মচা-মশুশিংনি।’ মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোইনা ঙসি ভারতনা ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অমসুং মিসন লাইবগুম্বা পাম্বৈশিং অসি পীরি।
মরুপীশং,
ভারতনা মালেমগী হেরিতেজ কনবা হায়বসি মহাক্কী মথৌদাংনি হায়না লৌই। মরম অদুনা ভারতকী হেরিতেজকা লোইন-লোইননা গ্লোবল সাউথকী লৈবাকশিংগী হেরিতেজশু কন্নবা তেংবাং পীনরি। কেম্বোদিয়াগী অঙ্কোর ৱাত, ভিয়েতনামগী চাম তেমপলশিং, ম্যানমারগী বাগানদা লৈরিবা স্তুপাশিং, ভারতনা অসিগুম্বা হেরিতেজশিং অসি কন্নবা খুৎশম্নদুনা থবক তৌরি। অমসুং ঙসি ঐনা মসিগী মাইকৈদা য়াম্না মরু ওইবা এনাউন্সমেন্ত অমা তৌরগনি। ভারতনা UNESCO ৱার্ল্দ হেরিতেজ সেন্তরগীদমক্তা $1 million পুথোক্লগনি। মসিগী গ্রান্ত অসিবু কেপাসিতী বিলইদং, তেক্নিকেল এসিসতেন্স অমসুং ৱার্লদ হেরিতেজ সাইতশিংগী কঞ্জার্বেশন শিজিন্নগনি।
মরুপশিং,
অরোইবদা, মপান লমদগী লাকপীরিবা অথৌবা মীথুংলেনশিংদা ৱাফম অমতংগা হায়জগে... নখোয়না ভারতপু শোওইদনা এক্সপ্লোর তৌবীয়ু। ঐখোয়না নখোয়গী খুদোংচানবগীদমক্তা আইকোনিক হেরিতেজ সাইতশিংগী তুর সীরীজ অমা হোদোকখ্রে। মসিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা নখোয়গী খোংচৎশিং অদু য়াম্না নিংশিংনিঙাই ওইবা অমা ওইহল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। অমুক্কশু হন্না, ময়াম পুম্নক্তা ৱার্ল্দ হেরিতেজ কমিতী মীতিংগীদমক্তা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ময়াম্বু হন্ন-হন্না থাগৎচরি, নমস্তে।