Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 46th Session ​​​​​​​of World Heritage Committee
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, S. Jaishankar ji and Gajendra Singh Shekhawat ji, UNESCO Director-General Audrey Azoulay ji, other members of the cabinet Rao Inderjit Singh ji and Suresh Gopi ji, Chairman of the World Heritage Committee Vishal Sharma ji, and all other dignitaries, ladies, and gentlemen,
Today, Bharat is celebrating the holy festival of Guru Purnima. First of all, I extend my greetings to all of you and all the countrymen on this festival of knowledge and spirituality. The 46th meeting of the World Heritage Committee is starting on such an important day. This event is being held in Bharat for the first time, and naturally, this brings special joy to all countrymen, including myself. I welcome all dignitaries and guests who have come from all over the world on this occasion. Especially, I extend my greetings to UNESCO Director-General Audrey Azoulay. I am confident that this event in Bharat will also set new records of success like every global event.
Friends,
I was just looking at the exhibition of ancient heritage brought back from abroad. In the past few years, we have brought back more than 350 ancient heritages of Bharat. The return of ancient heritage shows global generosity and respect for history. The Immersive Exhibition here is also a wonderful experience in itself. As technology evolves, immense possibilities for research and tourism are emerging in this field.
Friends,
The program of the World Heritage Committee is associated with a proud achievement for Bharat. I have been informed that the historical ‘Maidam’ of our North East India is proposed to be included in the UNESCO World Heritage List. This will be Bharat’s 43rd World Heritage Site and the first heritage from North East India to receive the status of Cultural World Heritage. Maidam is very special due to its unique characteristics. I am confident that its popularity and global attraction will increase after it is included in the World Heritage List.
Friends,
The experts who have come from all corners of the world for today’s event reflect the richness of this summit. This event is taking place on the soil of Bharat, which is one of the world’s oldest living civilizations. We have seen different centres of heritage in the world. But Bharat is so ancient that every point of the present here tells the tale of a glorious past. Take the example of Delhi... the world knows Delhi as the capital city of Bharat. But, this city is also a centre of thousands of years old heritage. You will find historical heritage at every step here. There is an iron pillar weighing several tons just 15 kilometres from here. This is a pillar that has been standing in the open for 2,000 years and is still rust-resistant. This shows how advanced Bharat’s metallurgy was at that time. It is clear that Bharat’s heritage is not just history. Bharat’s heritage is also a science.
Friends,
Bharat’s heritage also showcases a glorious journey of top-notch engineering. Just a few hundred kilometres from Delhi is the Kedarnath temple at an altitude of 3,500 meters. Even today, that place is geographically so remote that people have to walk several kilometres or go by helicopter. It is still very challenging for any construction today... most of the year, it is impossible to work there due to snow. But, you will be surprised to know that such a big temple in Kedarnath valley was constructed in the 8th century. Its engineering took into account the harsh environment and glaciers. Moreover, no mortar has been used in the temple. But, the temple stands firm till today. Similarly, there is also the example of the Brihadeeswarar Temple built by Raja Chola in the south. The architectural layout of the temple, its horizontal and vertical dimensions, its sculptures … every part of the temple seems astonishing.
Friends,
Gujarat, the state I come from, has places like Dholavira and Lothal. The urban planning in Dholavira from 3000 to 1500 BCE... the kind of water management system and arrangements... they amaze experts even in the 21st century. The planning of the fort and lower town in Lothal... the arrangement of streets and drains... this tells the modern level of that ancient civilization.
Friends,
Bharat’s history and civilization are much more ancient and extensive than ordinary historical knowledge. As new facts are coming to light... as scientific verification of history is happening... we need to develop new perspectives to view the past. World experts present here must know about the evidence found in Sinauli, Uttar Pradesh. The findings of Sinauli belong to the Copper Age. But, they match the Vedic civilization rather than the Indus Valley Civilization. In 2018, a 4,000-year-old chariot was found there, which was horse-driven. These researches, these new facts tell us that a new thinking free from preconceived notions is needed to understand Bharat. I urge all of you to be part of this new understanding of history in the light of new facts, and to take it forward.
Friends,
Heritage is not just history, but a shared consciousness of humanity. Whenever we see any heritage anywhere in the world, our minds rise above the current geo-political factors. We have to use this potential of heritage for the betterment of the world. We have to connect hearts through our heritage. And today, through the 46th World Heritage Committee Meeting, Bharat calls out to the entire world... Let us all join together to advance each other’s heritage... Let us all join together to expand the spirit of human welfare! Let us all join together to promote tourism while preserving our heritage, and to create more and more employment opportunities.
Friends,
The world has seen a time when heritage was ignored in the race for development. But today's era is much more aware. Bharat’s vision is – ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (development as well as heritage)! In the last 10 years, Bharat has touched new dimensions of modern development, while also taking a pledge of ‘Virasat Par Garv’ (pride in heritage). We have taken unprecedented steps for the conservation of heritage. Be it the Kashi Vishwanath Corridor in Varanasi, the construction of the Ram Temple in Ayodhya, or the construction of a modern campus of the ancient Nalanda University, many such works are happening across the country. Bharat’s resolve towards heritage is connected with the spirit of serving humanity. The culture of Bharat speaks of 'Vayam' (we) rather than 'Swayam' (self). The spirit of Bharat is - Not Me, Rather Us! With this mindset, Bharat has always tried to be a partner in the welfare of the world.
Friends,
Today, the whole world celebrates International Yoga Day. Today, the world is benefiting from Ayurveda science. This yoga and Ayurveda are scientific heritages of Bharat. Last year, we also hosted the G-20 summit. The theme of this summit was - 'One Earth, One Family, One Future'. Where did we get this inspiration from? We got this inspiration from the idea of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World is One Family). Bharat is promoting millets to address challenges like food and water crises... our thought is - 'Mata Bhumih: Putroham Prithivya' which means, this earth is our mother, we are her children. With this thought, Bharat is giving solutions like the International Solar Alliance and Mission LiFE today.
Friends,
Bharat also considers it its responsibility to protect global heritage. Therefore, we are not only conserving Indian heritage but also cooperating for heritage conservation in Global South countries. Bharat is assisting in the conservation of many heritages, such as Angkor Wat in Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and stupas in Bagan, Myanmar. In this direction, I am making another important announcement today. Bharat will contribute 1 million dollars to the UNESCO World Heritage Centre. This grant will be used for capacity building, technical assistance, and conservation of world heritage sites, especially benefiting Global South countries. A certificate program in World Heritage Management for young professionals has also started in Bharat. I believe the cultural and creative industry will become a major factor in global growth.
Friends,
In the end, I would like to make one more request to all the guests who have come from abroad... Do explore Bharat. We have also started a tour series for iconic heritage sites for your convenience. I believe this experience will make your visit memorable. Once again, best wishes to all of you for the World Heritage Committee Meeting. Thank you very much, Namaste.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬সংখ্যক অধিৱেশনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী এছ. জয়শংকৰ জী আৰু গজেন্দ্ৰ সিং শইকীয়াজী, ইউনেস্কোৰ সঞ্চালক প্ৰধান অড্ৰি আজুলাই জী, কেবিনেটৰ আন সদস্য ৰাও ইন্দ্ৰজিৎ সিং আৰু সুৰেশ গোপী জী, বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ অধ্যক্ষ বিশাল শৰ্মা জী আৰু আন সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল,
আজি ভাৰত গুৰু পূৰ্ণিমাৰ পবিত্ৰ উৎসৱ পালন কৰিছে। সৰ্বপ্ৰথমে, মই আপোনালোক সকলোকে আৰু সকলো দেশবাসীক জ্ঞান আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ এই উৎসৱৰ শুভেচ্ছা জনাইছো। বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ ৪৬সংখ্যক বৈঠক আজিৰে পৰা আৰম্ভ হৈছে। এই অনুষ্ঠান ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত হৈছে আৰু স্বাভাৱিকতে এই অনুষ্ঠানে মোৰ লগতে সকলো দেশবাসীক বিশেষভাৱে আনন্দিত কৰিছে। এই উপলক্ষে বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু অতিথিসকলক মই আদৰণি জনাইছো। মই বিশেষকৈ ইউনেস্কোৰ সঞ্চালক প্ৰধান অড্ৰি আজুলৈক শুভেচ্ছা জনাইছো। মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস যে ভাৰতৰ এই অনুষ্ঠানেও বিশ্বৰ আন অনুষ্ঠানসমূহৰ দৰে সফলতাৰ নতুন অভিলেখ স্থাপন কৰিব।
বন্ধুসকল,
মই বিদেশৰ পৰা অনা প্ৰাচীন ঐতিহ্যৰ প্ৰদৰ্শনীটো চাই আছিলো। বিগত কেইটামান বছৰত আমি ৩৫০টাতকৈও অধিক প্ৰাচীন ঐতিহ্য ভাৰতলৈ ঘূৰাই আনিছো। প্ৰাচীন ঐতিহ্যৰ প্রত্যাবর্তনে বিশ্বব্যাপী উদাৰতা আৰু ইতিহাসৰ প্রতি শ্রদ্ধা প্রদর্শন কৰিছে। ইয়াত হোৱা নিমগ্ন প্ৰদৰ্শনী নিজেও এক সুন্দৰ অভিজ্ঞতা। প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ লগে লগে এই ক্ষেত্ৰত গৱেষণা আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰচুৰ সম্ভাৱনা উদ্ভাসিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ এই কাৰ্যসূচীৰ সৈতে ভাৰতৰ এক গৌৰৱোজ্জ্বল সাফল্য জড়িত হৈ আছে। মোক কোৱা হৈছে যে আমাৰ উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ ঐতিহাসিক 'মৈদাম'ক ইউনেস্ক'ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ প্ৰস্তাৱ আগবঢ়োৱা হৈছে। এয়া হ'ব ভাৰতৰ ৪৩তম বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ আৰু সাংস্কৃতিক বিশ্ব ঐতিহ্যৰ মৰ্যাদা লাভ কৰা উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ প্ৰথমটো ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰ। মৈদাম ইয়াৰ অনন্য বৈশিষ্ট্যৰ বাবে অতি বিশেষ। মোৰ বিশ্বাস যে বিশ্ব ঐতিহ্য তালিকাত অন্তৰ্ভুক্ত হোৱাৰ পিছত ইয়াৰ জনপ্ৰিয়তা আৰু বিশ্বব্যাপী আকৰ্ষণ বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা অহা বিশেষজ্ঞসকলে এই সন্মিলনৰ সমৃদ্ধিৰ প্ৰতিফলন দাঙি ধৰিছে। বিশ্বৰ আটাইতকৈ পুৰণি সভ্যতা ভাৰতবৰ্ষৰ মাটিত এই অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হৈছে। আমি বিশ্বৰ বিভিন্ন ঐতিহ্য কেন্দ্ৰসমূহ দেখিছো। কিন্তু ভাৰত ইমানেই প্ৰাচীন যে ইয়াত বৰ্তমানৰ প্ৰতিটো বিন্দুয়ে এক গৌৰৱময় অতীতৰ কাহিনী বৰ্ণনা কৰে। দিল্লীৰ উদাহৰণ লওক... বিশ্বই দিল্লীক ভাৰতৰ ৰাজধানী হিচাপে জানে। কিন্তু এই চহৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি ঐতিহ্যৰ কেন্দ্ৰও। ইয়াৰ প্ৰতিটো পদক্ষেপে ঐতিহাসিক ঐতিহ্য বহন কৰিছে। ইয়াৰ পৰা মাত্ৰ ১৫ কিলোমিটাৰ দূৰত্বত কেইবা টন ওজনৰ এটা লোহাৰ স্তম্ভ আছে। এইটো এটা স্তম্ভ যিটো ২,০০০ বছৰ ধৰি মুকলি ঠাইত থিয় হৈ আছে আৰু এতিয়াও ৰ'দ প্ৰতিৰোধী। ইয়াৰ পৰা বুজিব পাৰি যে সেই সময়ত ভাৰতৰ ধাতুবিদ্যা কিমান উন্নত আছিল। এয়া স্পষ্ট যে ভাৰতৰ ঐতিহ্য কেৱল ইতিহাস নহয়। ভাৰতৰ ঐতিহ্যও এটা বিজ্ঞান।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ঐতিহ্যত অত্যাধুনিক অভিযান্ত্ৰিকতাৰ এক গৌৰৱোজ্জ্বল যাত্ৰাৰো প্ৰদৰ্শন আছে। দিল্লীৰ পৰা মাত্ৰ কেইশ কিলোমিটাৰমান দূৰত্বত ৩,৫০০ মিটাৰ উচ্চতাত আছে কেদাৰনাথ মন্দিৰ। আজিও সেই ঠাইখন ভৌগোলিকভাৱে ইমান দূৰৈত যে মানুহে কেইবা কিলোমিটাৰমান খোজকাঢ়ি বা হেলিকপ্টাৰেৰে যাবলগীয়া হয়। আজিও কোনো নিৰ্মাণ কাৰ্যৰ বাবে ই অতি প্ৰত্যাহ্বানজনক... বছৰৰ বেছিভাগ সময়, বৰফৰ বাবে তাত কাম কৰাটো অসম্ভৱ। কিন্তু আপুনি জানি আচৰিত হ'ব যে কেদাৰনাথ উপত্যকাত এনে বৃহৎ মন্দিৰ অষ্টম শতিকাত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ অভিযান্ত্ৰিকতাত কঠোৰ পৰিবেশ আৰু হিমবাহৰ কথা বিবেচনা কৰা হৈছিল। [অধ্যয়নৰ বাবে প্ৰশ্নসমূহ] কিন্তু মন্দিৰটো আজিও অটুট আছে। একেদৰে, দক্ষিণে ৰাজা চাওলাৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত ব্ৰিহাদেশ্বৰ মন্দিৰৰ উদাহৰণো আছে। মন্দিৰৰ স্থাপত্যিক বিন্যাস, ইয়াৰ অনুভূমিক আৰু উল্লম্ব মাত্ৰা, ইয়াৰ ভাস্কর্যসমূহ... মন্দিৰৰ প্ৰতিটো অংশ বিস্ময়কৰ দেখা গৈছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট, যিখন ৰাজ্যৰ পৰা মই আহিছো, তাত ধোলভিৰা আৰু লোথলৰ দৰে ঠাই আছে। খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ৩০০০ৰ পৰা ১৫০০ চনলৈ ধোলাভিৰাৰ নগৰ পৰিকল্পনা, জল ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী আৰু ব্যৱস্থাপনা একবিংশ শতিকাৰো বিশেষজ্ঞসকলক আশ্চৰ্যচকিত কৰি তুলিছে। লোথালত থকা দুৰ্গ আৰু নিম্ন নগৰখনৰ পৰিকল্পনা... ৰাস্তা-ঘাট আৰু নলা-নৰ্দমাৰ ব্যৱস্থা... ই সেই প্ৰাচীন সভ্যতাৰ আধুনিক স্তৰৰ কথা কয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ইতিহাস আৰু সভ্যতা সাধাৰণ ঐতিহাসিক জ্ঞানৰ তুলনাত অধিক প্ৰাচীন আৰু বিস্তৃত। নতুন তথ্য পোহৰলৈ অহাৰ লগে লগে, ইতিহাসৰ বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণীকৰণৰ লগে লগে, আমি অতীতক চাবলৈ নতুন দৃষ্টিকোণ গঢ়ি তুলিব লাগিব। ইয়াত উপস্থিত বিশ্ব বিশেষজ্ঞসকলে উত্তৰ প্ৰদেশৰ সিনাউলীত পোৱা প্ৰমাণৰ বিষয়ে নিশ্চয় জানে। সিনাউলীৰ আৱিষ্কাৰসমূহ তাম্ৰ যুগৰ। কিন্তু ই সিন্ধু উপত্যকাৰ সভ্যতাৰ পৰিৱৰ্তে বৈদিক সভ্যতাৰ সৈতে মিল আছে। ২০১৮ চনত তাত ৪,০০০ বছৰ পুৰণি ঘোঁৰাচালিত এখন ৰথ উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল। এই গৱেষণা, এই নতুন তথ্যই আমাক কয় যে ভাৰতক বুজিবলৈ পূৰ্ব ধাৰণাসমূহৰ পৰা মুক্ত এক নতুন চিন্তাধাৰাৰ প্ৰয়োজন। মই আপোনালোক সকলোকে আহ্বান জনাইছো যে ইতিহাসৰ এই নতুন উপলব্ধিত অংশীদাৰ হওক, নতুন তথ্যৰ আলমত, আৰু ইয়াক আগুৱাই নিব।
বন্ধুসকল,
ঐতিহ্য কেৱল ইতিহাস নহয়, বৰঞ্চ মানৱতাৰ এক অংশীদাৰিত্বৰ চেতনা। আমি যেতিয়া বিশ্বৰ যিকোনো স্থানত কোনো ঐতিহ্য দেখো, আমাৰ মন বৰ্তমানৰ ভৌগোলিক-ৰাজনৈতিক কাৰকৰ ওপৰলৈ উঠি যায়। আমি এই ঐতিহ্যৰ সম্ভাৱনীয়তাক বিশ্বৰ উত্তৰণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব লাগিব। আমি আমাৰ ঐতিহ্যৰ জৰিয়তে হৃদয়ৰ সংযোগ স্থাপন কৰিব লাগিব। আজি ৪৬ সংখ্যক বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ বৈঠকৰ জৰিয়তে ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক আহ্বান জনাইছে... আহক, আমি সকলোৱে একত্ৰিত হৈ পৰস্পৰৰ ঐতিহ্যক আগুৱাই নিও... আহক আমি সকলোৱে মিলি মানৱ কল্যাণৰ ভাৱনা প্ৰসাৰ কৰো। আহক, আমি সকলোৱে পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰৰ বাবে একত্ৰিত হওঁ আৰু আমাৰ ঐতিহ্যক সংৰক্ষণ কৰি অধিক নিয়োগৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰো।
বন্ধুসকল,
বিশ্বই এটা সময় দেখিছে যেতিয়া উন্নয়নৰ দৌৰত ঐতিহ্যক উপেক্ষা কৰা হৈছিল। কিন্তু আজিৰ যুগত বহু বেছি সচেতনতা আছে। ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী হ'ল 'বিকাশৰ লগতে বিকাশ, বিৰাজমানৰ লগতে বিকাশ'। বিগত ১০ বছৰত ভাৰতে আধুনিক বিকাশৰ নতুন মাত্ৰা স্পৰ্শ কৰাৰ লগতে 'বিৰাজত পৰ গৰ্ব'ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি লৈছে। আমি ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণৰ বাবে অভূতপূৰ্ব পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। বাৰাণসীত কাশী বিশ্বনাথ কৰিডৰ হওক, অযোধ্যাত ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ হওক, প্ৰাচীন নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়ৰ আধুনিক চৌহদৰ নিৰ্মাণ হওক, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত এনে বহুতো কাম চলি আছে। ঐতিহ্যৰ প্ৰতি ভাৰতৰ সংকল্প মানৱ সেৱাৰ মনোভাৱৰ সৈতে জড়িত। ভাৰতৰ সংস্কৃতিত 'স্বয়ম'ৰ পৰিৱৰ্তে 'ভায়ম' (আমি) ৰ কথা কোৱা হয়। 'ভাৰত'ৰ মূলমন্ত্ৰ হ'ল 'মই নহয়, আমিহে'। এই মানসিকতাৰ সৈতে ভাৰতে সদায়েই বিশ্বৰ কল্যাণৰ অংশীদাৰ হ'বলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে।
বন্ধুসকল,
আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰিছে। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই আয়ুৰ্বেদ বিজ্ঞানৰ পৰা উপকৃত হৈছে। যোগ আৰু আয়ুৰ্বেদ হৈছে ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক ঐতিহ্য। বিগত বৰ্ষত আমি জি-২০ সন্মিলনৰো আয়োজন কৰিছিলো। এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু আছিল - 'এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত'। আমি এই প্ৰেৰণা ক'ৰ পৰা পালোঁ? 'বাসুধৈৱ কুটুম্বকম' (বিশ্ব এক পৰিয়াল) ৰ ধাৰণাৰ পৰা আমি এই অনুপ্ৰেৰণা পাইছো। খাদ্য আৰু পানীৰ সংকটৰ দৰে প্ৰত্যাহ্বানৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ ভাৰতে মিলিট প্ৰচাৰ কৰিছে... আমাৰ চিন্তাধাৰা হৈছে - 'মাতা ভূমিঃ পুত্ৰহম প্ৰিতিভিয়া' অৰ্থাৎ এই পৃথিৱী আমাৰ মাতৃ, আমি ইয়াৰ সন্তান। এই ভাৱনাৰ সৈতে ভাৰতে আজি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ সহযোগিতা আৰু মিছন লাইফৰ দৰে সমাধান প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বিশ্ব ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ দায়িত্বও গ্ৰহণ কৰিছে। সেয়েহে, আমি কেৱল ভাৰতীয় ঐতিহ্যকে সংৰক্ষণ কৰাই নহয়, বিশ্বব্যাপী দক্ষিণৰ দেশসমূহৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণৰ বাবেও সহযোগিতা আগবঢ়াইছো। ভাৰতে কেম্বোডিয়াৰ আংকৰ ৱাট, ভিয়েটনামৰ চাম মন্দিৰ আৰু ম্যানমাৰৰ বাগানৰ স্তুপাসমূহৰ দৰে বহু ঐতিহ্যৰ সংৰক্ষণত সহায় কৰিছে। এই দিশত, মই আজি আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ঘোষণা কৰিছো। ভাৰতে ইউনেস্ক'ৰ বিশ্ব ঐতিহ্য কেন্দ্ৰলৈ ১ নিযুত ডলাৰ আগবঢ়াব। এই অনুদান দক্ষতা বৃদ্ধি, কাৰিকৰী সাহায্য আৰু বিশ্ব ঐতিহ্য ক্ষেত্ৰসমূহৰ সংৰক্ষণৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব, বিশেষকৈ দক্ষিণ বিশ্বত থকা দেশসমূহ উপকৃত হ'ব। যুৱ প্ৰফেশ্যনেলসকলৰ বাবে বিশ্ব ঐতিহ্য ব্যৱস্থাপনাৰ এটা চাৰ্টিফিকেট কাৰ্যসূচীও ভাৰতত আৰম্ভ কৰা হৈছে। মই বিশ্বাস কৰো যে সাংস্কৃতিক আৰু সৃষ্টিশীল উদ্যোগ বিশ্বব্যাপী বিকাশৰ এটা প্ৰধান কাৰক হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
শেষত, মই বিদেশৰ পৰা অহা সকলো অতিথিৰ ওচৰত আৰু এটা অনুৰোধ কৰিব বিচাৰো... ভাৰতক অন্বেষণ কৰক। আমি আপোনালোকৰ সুবিধাৰ্থে ঐতিহ্যমণ্ডিত স্থানসমূহৰ বাবে এক পৰিদৰ্শন শৃংখলাও আৰম্ভ কৰিছো। মোৰ বিশ্বাস এই অভিজ্ঞতাই আপোনালোকৰ ভ্ৰমণ স্মৰণীয় কৰি তুলিব। পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে বিশ্ব ঐতিহ্য সমিতিৰ বৈঠকৰ বাবে বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো। বহুত ধন্যবাদ, নমস্তে।