ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ୪୬ତମ ଅଧିବେଶନର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଏସ୍ ଜୟଶଙ୍କର ଜୀ, ଗଜେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ଶେଖାୱତ ଜୀ, ୟୁନେସ୍କୋର ଡାଇରେକ୍ଟର ଜେନେରାଲ ଆଁଡ୍ରେ ଓଜୁଲେ ଜୀ, କ୍ୟାବିନେଟର ମୋର ଅନ୍ୟ ସଦସ୍ୟ ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ୍ ସିଂହ ଜୀ, ସୁରେଶ ଗୋପୀ ଜୀ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ବିଶାଲ ଶର୍ମାଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ,
ଆଜି ଭାରତ ଗୁରୁ ପୂର୍ଣ୍ଣିମାର ପବିତ୍ର ପର୍ବ ପାଳନ କରୁଛି । ଜ୍ଞାନ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଏହି ପର୍ବରେ ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣ ମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଆମର ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏଭଳି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନରେ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି ୪୬ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ବୈଠକ । ଏବଂ ଭାରତରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱାଭାବିକ ଯେ ମୋ ସହିତ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ଏହାକୁ ନେଇ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଖୁସି ଅଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ସମସ୍ତ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଅତିଥିମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । ବିଶେଷ କରି ମୁଁ ୟୁନେସ୍କୋର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଆଁଡ୍ରେ ଆଁ ଜୁଲେଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱ ଘଟଣା ପରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ସଫଳତାର ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦେଶରୁ ଅଣାଯାଇଥିବା ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରୁଥିଲି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଭାରତର ୩୫୦ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳକୁ ଫେରାଇ ଆଣିଛୁ । ପ୍ରାଚୀନ ଐତିହ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ଇତିହାସ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉଦାରତା ଏବଂ ସମ୍ମାନର ପ୍ରମାଣ । ଏଠାରେ ଇମର୍ସିଭ୍ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ମଧ୍ୟ ଏକ ଭଲ ଅନୁଭୂତି । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବିକାଶ ସହିତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗବେଷଣା ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନର ବିପୁଳ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଗୌରବମୟ ଉପଲବ୍ଧି ସହ ଜଡିତ । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ଆମର ଐତିହାସିକ 'ମୋଇଡୋମ୍‌' ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ଭାରତର ୪୩ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀ ହେବ, ଯାହାକୁ ସାଂସ୍କୃତିକ ବିଶ୍ୱ ଭାବରେ ଐତିହ୍ୟର ମାନ୍ୟତା ମିଳୁଛି । ଏହାର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେତୁ ମୋଇଡାମ୍ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଟେ । ବିଶ୍ୱ ଭାବରେ ଐତିହ୍ୟ ତାଲିକାରେ ଆସିବା ପରେ ସେମାନଙ୍କ ଲୋକପ୍ରିୟତା ଆହୁରି ବଢ଼ିବ, ବିଶ୍ୱର ଆକର୍ଷଣ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବିଶ୍ୱର କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ଏହା ନିଜେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ସମୃଦ୍ଧିକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ଏହି ଆୟୋଜନ ଭାରତରେ ସେହି ମାଟିରେ ହେଉଛି ଯେଉଁଠି ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟତମ ପୁରାତନ ଜୀବନ୍ତ ସଭ୍ୟତା ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ । ଆମେ ଦେଖିଛୁ... ପୃଥିବୀରେ ଐତିହ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏତେ ପ୍ରାଚୀନ ଯେ ଏଠାରେ ବର୍ତମାନର ପ୍ରତିଟି ବିନ୍ଦୁ କିଛି ଗୌରବମୟ ଅତୀତର କାହାଣୀ କୁହନ୍ତି । ଦିଲ୍ଲୀର ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ... ଦିଲ୍ଲୀକୁ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଜାଣିଛି । କିନ୍ତୁ, ଏହି ସହର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଐତିହ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପାଦରେ ଐତିହାସିକ ଐତିହ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିବ । ଏଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୧୫ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅନେକ ଟନ୍ ର ଏକ ଲୁହା ସ୍ତମ୍ଭ ରହିଛି । ଏକ ସ୍ତମ୍ଭ ଯାହା ୨୦ ବର୍ଷ ଧରି ଖୋଲାରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ, ତା ପରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜଳପ୍ରତିରୋଧକ । ଏଥିରୁ ଜଣାପଡୁଛି ସେ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଧାତୁବିଜ୍ଞାନ କେତେ ଉନ୍ନତ ଥିଲା । ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଏକ ଇତିହାସ ନୁହେଁ । ଭାରତର ଐତିହ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଜ୍ଞାନ ।
ଭାରତର ଐତିହ୍ୟରେ ଶୀର୍ଷ ସ୍ତରର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂର ଏକ ଗୌରବମୟ ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ । ଦିଲ୍ଲୀଠାରୁ କିଛି ଶହ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ୩୫୦୦ ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ ରହିଛି କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିର । ଆଜି ବି ସେହି ସ୍ଥାନ ଭୌଗୋଳିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏତେ ଦୁର୍ଗମ ଯେ ଲୋକଙ୍କୁ ଅନେକ କିଲୋମିଟର ଚାଲିବାକୁ ପଡୁଛି କିମ୍ବା ହେଲିକପ୍ଟରରେ ଯିବାକୁ ପଡୁଛି । ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଏବେ ବି କୌଣସି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ... ବର୍ଷର ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ତୁଷାରପାତ ହେତୁ ସେଠାରେ କାମ କରିବା ଅସମ୍ଭବ। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ କେଦାରଘାଟିରେ ଏତେ ବଡ଼ ମନ୍ଦିର ଅଷ୍ଟମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା । ତାଙ୍କର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ କଠୋର ପରିବେଶ ଏବଂ ଗ୍ଲେସିୟରଗୁଡ଼ିକର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯତ୍ନ ନିଆଯାଉଥିଲା । ଖାଲି ସେତିକି ନୁହେଁ, ମନ୍ଦିରରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ମୋର୍ଟାର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ସେହି ମନ୍ଦିର ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅତୁଟ ରହିଛି । ସେହିଭଳି ଦକ୍ଷିଣରେ ରାଜା ଚୋଳଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ବୃହଦୀଶ୍ୱର ମନ୍ଦିରର ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ମନ୍ଦିରର ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା, ଭୂସମାନ୍ତର ଭୂପୃଷ୍ଠରୁ ଉପରକୁ ଉଠିଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଫଳ, ମନ୍ଦିରଗୁଡିକର ମୂର୍ତ୍ତିମାନ ଯେପରି ମନ୍ଦିରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅଂଶ ନିଜେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ମନେହୁଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ଯେଉଁ ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟରୁ ଆସିଛି ସେଠାରେ ଧୋଲାବିରା ଏବଂ ଲୋଥାଲ ଭଳି ସ୍ଥାନ ଅଛି । ଖ୍ରୀଷ୍ଟପୂର୍ବ ୩୦ରୁ ୧୫୦୦ ପୂର୍ବରୁ ଧୋଲାବିରାରେ ଯେଉଁ ଭଳି ସହରାଂଚଳ ଯୋଜନା ଥିଲା... ସେଠାରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଜଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାନ ଥିଲା... ତାହା ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଏ । ଲୋଥାଲର ଦୁର୍ଗ ଏବଂ ଲୋୟର ଟାଉନର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ... ରାସ୍ତା ଘାଟ ଓ ଡ୍ରେନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା... ଏହା ସେହି ପ୍ରାଚୀନ ସଭ୍ୟତାର ଆଧୁନିକ ସ୍ତରକୁ ବର୍ଣ୍ଣନା କରେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତ ଇତିହାସ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା ଏହା ସାଧାରଣ ଇତିହାସ ଠାରୁ ବହୁତ ପୁରୁଣା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ। ତେଣୁ ଯେମିତି ଯେମିତି ନୂଆ ତଥ୍ୟ ସାମ୍ନାକୁ ଆସୁଛି ସେହିଭଳି ଭାବରେ... ଇତିହାସର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଯାଞ୍ଚ ହେଉଥିବାରୁ... ଆମକୁ ଅତୀତକୁ ଦେଖିବାର ନୂଆ ଉପାୟ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ପଡୁଛି । ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ବିଶ୍ୱ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସିନୌଲିରୁ ମିଳିଥିବା ପ୍ରମାଣ ବିଷୟରେ ଜାଣିବା ଜରୁରୀ । ସନୌଲିଙ୍କ ଅନୁସନ୍ଧାନ ତମ୍ବା ଯୁଗର ଅଟେ । କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସିନ୍ଧୁ ଉପତ୍ୟକା ସଭ୍ୟତା ପରିବର୍ତ୍ତେ ବୈଦିକ ସଭ୍ୟତା ସହ ମେଳ ଖାଉଛନ୍ତି । ୨୦୧୮ରେ ସେଠାରେ ୪ ହଜାର ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ରଥ ଠାବ ହୋଇଥିଲା, ଏହା 'ଘୋଡ଼ା ଚାଳିତ' ଥିଲା । ଏହି ଗବେଷଣା, ଏହି ନୂତନ ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡୁଛି ଯେ ଭାରତକୁ ଜାଣିବା ପାଇଁ ଧାରଣାମୁକ୍ତ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛି.... ନୂତନ ତଥ୍ୟର ଆଲୋକରେ ତ ତାହାର ଇତିହାସର ଯେଉଁ ନୂତନ ଜ୍ଞାନ ବିକଶିତ ହେଉଛି ଆପଣ ତାହାର ଭାଗିଦାର ହୁଅନ୍ତୁ, ତାକୁ ଆଗକୁ ବଢାନ୍ତୁ,
ସାଥୀମାନେ,
ଐତିହ୍ୟ କେବଳ ଇତିହାସ ନୁହେଁ ବରଂ ମାନବିକତାର ଏକ ମିଳିତ ଚେତନା । ଯଦି ଆମେ ପୃଥିବୀର କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ କୌଣସି ଐତିହ୍ୟ ଦେଖୁ, ତେବେ ଆମ ମନ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭୂ-ରାଜନୈତିକ କାରଣରୁ ଉପରକୁ ଯାଇଥାଏ । ଐତିହ୍ୟର ଏହି ସମ୍ଭାବନାକୁ ବିଶ୍ୱର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆମକୁ ଆମର ପରମ୍ପରା ମାଧ୍ୟମରେ ହୃଦୟକୁ ଯୋଡ଼ିବାକୁ ପଡିବ । ଆଉ ଆଜି ୪୬ତମ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ଜରିଆରେ ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛି । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି ହେବା । ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତୁ ... ମାନବ କଲ୍ୟାଣର ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବା ପାଇଁ ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଯୋଡି ହେବା.... ଆମ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷିତ ରଖି ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକାଶ ଦୌଡ଼ରେ ଐତିହ୍ୟକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଉଥିବା ସମୟକୁ ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଦେଖିଛି । ତେବେ ଆଜିର ଯୁଗ ଅଧିକ ସଚେତନ । ଭାରତର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି- ବିକାଶ ସହ ଐତିହ୍ୟ! ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆଧୁନିକ ବିକାଶର ନୂଆ ଦିଗକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ 'ଐତିହ୍ୟ ପ୍ରତି ଗର୍ବ'ର ଶପଥ ମଧ୍ୟ ନେଇଛି । ଐତିହ୍ୟସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଆମେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । କାଶୀରେ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର ହେଉ.... ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଊ ... । ଆମେ ପ୍ରାଚୀନ ନାଳନ୍ଦା ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଏକ ଆଧୁନିକ କ୍ୟାମ୍ପସ ନିର୍ମାଣ କରିବା ହେଉ.... । ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ଐତିହ୍ୟକୁ ନେଇ ଭାରତର ଏହି ସଂକଳ୍ପରେ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତି ପ୍ରତି ସେବାର ଭାବନା ଜଡ଼ିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି ନିଜ ବିଷୟରେ କହି ନ ଥାଏ, ଅନ୍ୟର କଥା କହିଥାଏ । ଭାରତର ଆତ୍ମା ହେଉଛି- ମୁଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମେ! ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ରେ ଭାରତ ସର୍ବଦା ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣର ଅଂଶୀଦାର ହେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଆସିଛି ।
ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ୱ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି । ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆୟୁର୍ବେଦ ବିଜ୍ଞାନର ଲାଭ ମିଳୁଛି । ଏହି ଯୋଗ, ଏହି ଆୟୁର୍ବେଦ... ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଐତିହ୍ୟ । ଗତବର୍ଷ ଆମେ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲୁ । ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ପରିବାର, ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' । ଆମେ ଆମର ପ୍ରେରଣା କେଉଁଠୁ ପାଇଲୁ? 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍‌'ର ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଆମକୁ ପ୍ରେରଣା ମିଳିଥିଲା । ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଜଳ ସଙ୍କଟ ଭଳି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ପାଇଁ ଭାରତ ବାଜରାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି ... ଆମର ଧାରଣା ହେଉଛି- 'ମାତା ଭୂମିଃ୍ ପୃଥିବ୍ୟାଃ.' ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ପୃଥିବୀ ଆମର ମାଆ, ଆମେ ତାଙ୍କ ସନ୍ତାନ । ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରା ନେଇ ଆଜି ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ ଓ ମିଶନ ଲାଇଫ୍ ଭଳି ସମାଧାନ ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟର ଏହି ସଂରକ୍ଷଣକୁ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଭାରତୀୟ ଐତିହ୍ୟ ସହିତ ଆମେ ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣର ଦେଶମାନଙ୍କରେ ଐତିହ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣକୁ ମଧ୍ୟ ସମର୍ଥନ କରୁଛୁ । କାମ୍ବୋଡିଆର ଅଙ୍ଗେର ୱାଟ, ଭିଏତନାମର ଚାମ ମନ୍ଦିର, ମିଆଁମାରରେ ସ୍ତୁପ, ଭାରତରେ ଏଭଳି ଅନେକ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳର ସଂରକ୍ଷଣରେ ଭାରତ ସହଯୋଗ କରୁଛି । ଆଉ ଏହି ଦିଗରେ ଆଜି ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘୋଷଣା କରୁଛି । ୟୁନେସ୍କୋ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଭାରତ ୧ ନିୟୁତ ଡଲାର ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ଅନୁଦାନକୁ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି, ବୈଷୟିକ ସହାୟତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ସ୍ଥଳୀର ସଂରକ୍ଷଣ ରେ ବ୍ୟବହୃତ କରାଯିବ । ବିଶେଷ କରି ଏହି ଅର୍ଥ ଗ୍ଲୋବାଲ ସାଉଥର ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଇଁ କାମରେ ଆସିବ । ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ ପରିଚାଳନାରେ ଏକ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ଯୁବ ବୃତ୍ତିଜୀବୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛି ଯେ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ଉଦ୍ୟୋଗ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରକ ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଶେଷରେ ବିଦେଶରୁ ଆସିଥିବା ସମସ୍ତ ଅତିଥିଙ୍କୁ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଅନୁରୋଧ କରିବି । ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆପଣଙ୍କ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆମେ ଆଇକନିକ୍ ହେରିଟେଜ୍ ସାଇଟ୍ ପାଇଁ ଏକ ଟୁର୍ ସିରିଜ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଅନୁଭୂତି ଗୁଡ଼ିକ ଆପଣଙ୍କ ଗସ୍ତକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବ । ବିଶ୍ୱ ଐତିହ୍ୟ କମିଟି ବୈଠକ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ନମସ୍କାର

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of 46th Session ​​​​​​​of World Heritage Committee
21 JUL 2024 9:33PM by PIB Delhi
My colleague in the Union Cabinet, S. Jaishankar ji and Gajendra Singh Shekhawat ji, UNESCO Director-General Audrey Azoulay ji, other members of the cabinet Rao Inderjit Singh ji and Suresh Gopi ji, Chairman of the World Heritage Committee Vishal Sharma ji, and all other dignitaries, ladies, and gentlemen,
Today, Bharat is celebrating the holy festival of Guru Purnima. First of all, I extend my greetings to all of you and all the countrymen on this festival of knowledge and spirituality. The 46th meeting of the World Heritage Committee is starting on such an important day. This event is being held in Bharat for the first time, and naturally, this brings special joy to all countrymen, including myself. I welcome all dignitaries and guests who have come from all over the world on this occasion. Especially, I extend my greetings to UNESCO Director-General Audrey Azoulay. I am confident that this event in Bharat will also set new records of success like every global event.
Friends,
I was just looking at the exhibition of ancient heritage brought back from abroad. In the past few years, we have brought back more than 350 ancient heritages of Bharat. The return of ancient heritage shows global generosity and respect for history. The Immersive Exhibition here is also a wonderful experience in itself. As technology evolves, immense possibilities for research and tourism are emerging in this field.
Friends,
The program of the World Heritage Committee is associated with a proud achievement for Bharat. I have been informed that the historical ‘Maidam’ of our North East India is proposed to be included in the UNESCO World Heritage List. This will be Bharat’s 43rd World Heritage Site and the first heritage from North East India to receive the status of Cultural World Heritage. Maidam is very special due to its unique characteristics. I am confident that its popularity and global attraction will increase after it is included in the World Heritage List.
Friends,
The experts who have come from all corners of the world for today’s event reflect the richness of this summit. This event is taking place on the soil of Bharat, which is one of the world’s oldest living civilizations. We have seen different centres of heritage in the world. But Bharat is so ancient that every point of the present here tells the tale of a glorious past. Take the example of Delhi... the world knows Delhi as the capital city of Bharat. But, this city is also a centre of thousands of years old heritage. You will find historical heritage at every step here. There is an iron pillar weighing several tons just 15 kilometres from here. This is a pillar that has been standing in the open for 2,000 years and is still rust-resistant. This shows how advanced Bharat’s metallurgy was at that time. It is clear that Bharat’s heritage is not just history. Bharat’s heritage is also a science.
Friends,
Bharat’s heritage also showcases a glorious journey of top-notch engineering. Just a few hundred kilometres from Delhi is the Kedarnath temple at an altitude of 3,500 meters. Even today, that place is geographically so remote that people have to walk several kilometres or go by helicopter. It is still very challenging for any construction today... most of the year, it is impossible to work there due to snow. But, you will be surprised to know that such a big temple in Kedarnath valley was constructed in the 8th century. Its engineering took into account the harsh environment and glaciers. Moreover, no mortar has been used in the temple. But, the temple stands firm till today. Similarly, there is also the example of the Brihadeeswarar Temple built by Raja Chola in the south. The architectural layout of the temple, its horizontal and vertical dimensions, its sculptures … every part of the temple seems astonishing.
Friends,
Gujarat, the state I come from, has places like Dholavira and Lothal. The urban planning in Dholavira from 3000 to 1500 BCE... the kind of water management system and arrangements... they amaze experts even in the 21st century. The planning of the fort and lower town in Lothal... the arrangement of streets and drains... this tells the modern level of that ancient civilization.
Friends,
Bharat’s history and civilization are much more ancient and extensive than ordinary historical knowledge. As new facts are coming to light... as scientific verification of history is happening... we need to develop new perspectives to view the past. World experts present here must know about the evidence found in Sinauli, Uttar Pradesh. The findings of Sinauli belong to the Copper Age. But, they match the Vedic civilization rather than the Indus Valley Civilization. In 2018, a 4,000-year-old chariot was found there, which was horse-driven. These researches, these new facts tell us that a new thinking free from preconceived notions is needed to understand Bharat. I urge all of you to be part of this new understanding of history in the light of new facts, and to take it forward.
Friends,
Heritage is not just history, but a shared consciousness of humanity. Whenever we see any heritage anywhere in the world, our minds rise above the current geo-political factors. We have to use this potential of heritage for the betterment of the world. We have to connect hearts through our heritage. And today, through the 46th World Heritage Committee Meeting, Bharat calls out to the entire world... Let us all join together to advance each other’s heritage... Let us all join together to expand the spirit of human welfare! Let us all join together to promote tourism while preserving our heritage, and to create more and more employment opportunities.
Friends,
The world has seen a time when heritage was ignored in the race for development. But today's era is much more aware. Bharat’s vision is – ‘Vikas Bhi, Virasat Bhi’ (development as well as heritage)! In the last 10 years, Bharat has touched new dimensions of modern development, while also taking a pledge of ‘Virasat Par Garv’ (pride in heritage). We have taken unprecedented steps for the conservation of heritage. Be it the Kashi Vishwanath Corridor in Varanasi, the construction of the Ram Temple in Ayodhya, or the construction of a modern campus of the ancient Nalanda University, many such works are happening across the country. Bharat’s resolve towards heritage is connected with the spirit of serving humanity. The culture of Bharat speaks of 'Vayam' (we) rather than 'Swayam' (self). The spirit of Bharat is - Not Me, Rather Us! With this mindset, Bharat has always tried to be a partner in the welfare of the world.
Friends,
Today, the whole world celebrates International Yoga Day. Today, the world is benefiting from Ayurveda science. This yoga and Ayurveda are scientific heritages of Bharat. Last year, we also hosted the G-20 summit. The theme of this summit was - 'One Earth, One Family, One Future'. Where did we get this inspiration from? We got this inspiration from the idea of 'Vasudhaiva Kutumbakam' (The World is One Family). Bharat is promoting millets to address challenges like food and water crises... our thought is - 'Mata Bhumih: Putroham Prithivya' which means, this earth is our mother, we are her children. With this thought, Bharat is giving solutions like the International Solar Alliance and Mission LiFE today.
Friends,
Bharat also considers it its responsibility to protect global heritage. Therefore, we are not only conserving Indian heritage but also cooperating for heritage conservation in Global South countries. Bharat is assisting in the conservation of many heritages, such as Angkor Wat in Cambodia, Cham Temples in Vietnam, and stupas in Bagan, Myanmar. In this direction, I am making another important announcement today. Bharat will contribute 1 million dollars to the UNESCO World Heritage Centre. This grant will be used for capacity building, technical assistance, and conservation of world heritage sites, especially benefiting Global South countries. A certificate program in World Heritage Management for young professionals has also started in Bharat. I believe the cultural and creative industry will become a major factor in global growth.
Friends,
In the end, I would like to make one more request to all the guests who have come from abroad... Do explore Bharat. We have also started a tour series for iconic heritage sites for your convenience. I believe this experience will make your visit memorable. Once again, best wishes to all of you for the World Heritage Committee Meeting. Thank you very much, Namaste.