Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development projects in Mumbai
13 JUL 2024 8:28PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra Shri Ramesh Bais Ji, Chief Minister Eknath Shinde Ji, my Cabinet colleagues Piyush Goyal Ji, Ramdas Athawale Ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis Ji, Ajit Dada Pawar Ji, State Government Ministers Mangal Prabhat Ji, Deepak Kesarkar Ji, and all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Greetings to all my brothers and sisters in Maharashtra!
Today, I have the honour of laying the foundation stone and inaugurating projects worth Rs 30,000 crores for Maharashtra and Mumbai. These projects will significantly enhance the connectivity of Mumbai and its surrounding areas. In addition to road and rail projects, there is also a major scheme for the skill development of the youth in Maharashtra, which will generate numerous job opportunities. You may have read about this in newspapers or seen it on TV. Just two to three weeks ago, the Central Government also approved the Vadhavan Port for Maharashtra. This Rs 76,000 crore project will create more than 10 lakh jobs in the region.
Friends,
For the past month, Mumbai has witnessed a celebration amongst investors from Bharat and abroad. Every investor, big or small, has enthusiastically welcomed the third term of our government. People recognize that only the NDA government can provide stability. After taking the oath for the third time, I pledged that in this third term, the NDA government would work three times faster. Today, we are seeing this promise come to fruition.
Friends,
Maharashtra has a glorious history, a robust present, and a dream of a prosperous future. Maharashtra plays a significant role in building a developed Bharat. It possesses industrial strength, agricultural power, and a formidable financial sector. This power has established Mumbai as the financial hub of the country. My goal is to harness this power to make Maharashtra the world's biggest economic powerhouse and to transform Mumbai into the FinTech capital of the world. I aspire for Maharashtra to become Bharat's top state in terms of tourism. It boasts of magnificent forts that bear witness to the valour of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the enchanting beaches of Konkan, and the thrilling journeys through the Sahyadri hills. There are immense opportunities for conference tourism and medical tourism here. Maharashtra is poised to write a new chapter in Bharat's development, and we are all part of this journey. Today's programme is dedicated to these goals of the Mahayuti government.
Friends,
The aspirations of 21st-century Bharat are currently at an all-time high. Nearly 25 years of this century have passed, and the people of our country are eager for rapid development, aiming to make Bharat a developed nation within the next 25 years. Mumbai in particular and Maharashtra in general have a significant role to play in this endeavour. Our goal is to improve the standard of living for everyone in Maharashtra and Mumbai. Therefore, we are making concerted efforts to enhance connectivity in the areas surrounding Mumbai. The Coastal Road and Atal Setu in Mumbai have now been completed. You will recall that during the construction of Atal Setu, there was much opposition and attempts to delay it. However, today, everyone can see its tremendous benefits. I have been informed that nearly 20,000 vehicles use it daily, saving an estimated 20-25 lakh rupees worth of fuel each day. Moreover, it now takes about 45 minutes less to reach Panvel, resulting in time savings and environmental benefits. With this approach, we are modernizing Mumbai's transport system. The expansion of the Mumbai Metro is also progressing rapidly. Ten years ago, Mumbai had only 8 km of metro line, whereas today it spans nearly 80 km. Additionally, work is underway on approximately 200 km of metro network in Mumbai.
Friends,
The transformation of Indian Railways is greatly benefiting Mumbai and Maharashtra. The redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Nagpur, and Ajni stations is progressing swiftly. Today, new platforms have been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and Lokmanya Tilak station. This will enable the operation of long trains with 24 coaches from these stations.
Friends,
In the past decade, the length of national highways in Maharashtra has tripled. The Goregaon-Mulund Link Road project exemplifies the harmony between development and environment. Today, work is also commencing on the twin tunnel project from Thane to Borivali, which will reduce the travel time between these two locations to just a few minutes. The NDA government is consistently striving to develop our pilgrimage sites and enhance the facilities available to pilgrims. We all know that currently, lakhs of devotees are participating in the Pandharpur Wari with full devotion. The NDA government has ensured that the journey from Pune to Pandharpur is smooth and that the devotees have access to adequate facilities. The work on approximately 200 Km stretch on Sant Dnyaneshwar Palkhi Marg has been completed, and the work on over 110 km stretch of Sant Tukaram Palkhi Marg has also been completed. Both these routes will soon be fully ready to serve the pilgrims. (PM makes some remarks in Marathi language.)
Brothers and sisters,
Such connectivity infrastructure is benefitting tourism, agriculture, and industrial sector, creating new employment opportunities. Improved connectivity also provides convenience and security to women and enhances their dignity. These initiatives by the NDA government are empowering the poor, farmers, women, and youth. The Mahayuti government of Maharashtra shares the same commitment. I am pleased that the Maharashtra government has pledged to provide skill training to 10 lakh youngsters every year. Scholarships are also given during the training under the Pradhan Mantri Yuva Karya Prashikshan Yojana.
Friends,
Skill development and large-scale employment are essential for Bharat. Our government is continuously working towards these goals. Over the past 4-5 years, despite facing a major crisis like COVID-19, Bharat has achieved record levels of employment. Recently, the Reserve Bank of India released a detailed report on employment, which states that approximately 8 crore new jobs have been created in the country in the last 3-4 years. These figures have silenced those spreading false narratives about employment. Such false narratives are detrimental to investment, infrastructure development, and Bharat’s progress. Every one of their policies aims to betray the youth and hinder employment. However, their true intentions are now being exposed, and the people of Bharat are wise and therefore are rejecting their lies and deceptions. Whenever a bridge is built, a railway track is laid, a road is constructed, or a local train coach is manufactured, employment opportunities are created. As the pace of infrastructure development increases in Bharat, so does the rate of job creation. With new investments in the coming times, these opportunities will only grow further.
Friends,
The NDA government’s development model prioritizes the deprived section of the society. We focus on those who have been at the bottom of the social ladder for decades. As soon as the new government was sworn in, we made significant decisions regarding pucca houses for the poor and took important steps for the welfare of farmers. So far, 4 crore poor have received pucca houses. In the coming years, 3 crore more poor families will receive pucca houses, including lakhs of poor, Dalit, backward, and tribal families in Maharashtra. A good home is not only a necessity for every family but also a matter of dignity. Therefore, we are working to fulfil the dream of a home for both the poor and the middle class living in cities.
Friends,
We are committed to ensuring that street vendors lead dignified lives. The SVANidhi Yojana has been immensely beneficial in this regard. So far, 90 lakh loans have been sanctioned under this scheme, with about 13 lakh of these loans going to vendors in Maharashtra. In Mumbai alone, 1.5 lakh street vendors have benefitted from the SVANidhi Yojana. The support from banks through SVANidhi is strengthening their businesses, and studies indicate that those associated with the scheme have seen their monthly incomes increase by approximately 2,000 rupees, which translates to an additional 20,000-25,000 rupees annually.
Friends,
I would like to highlight another important aspect of the SVANidhi scheme. The recipients of these loans are diligently repaying them in full, reflecting the self-respect and integrity of my poor brothers and sisters. Remarkably, the beneficiaries of SVANidhi have conducted digital transactions worth Rs. 3.25 lakh crores till date. This not only empowers Digital India but also gives a new identity to our nation.
Friends,
Maharashtra has significantly contributed to cultural, social, and national consciousness in Bharat. This land is home to the legacies of many great figures, including Chhatrapati Shivaji Maharaj, Babasaheb Ambedkar, Mahatma Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Annabhau Sathe, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar. We must strive towards the harmonious society and strong nation envisioned by these illustrious individuals. It is crucial to remember that the path to prosperity lies in harmony and goodwill. With this sentiment, I extend my heartfelt congratulations to all of you on these development projects. Thank you very much!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মুম্বাইত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
13 JUL 2024 8:28PM by PIB Guwahati
মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰমেশ বাইছজী, মুখ্যমন্ত্ৰী একনাথ শিন্দেজী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী পীয়ুষ গোৱেলজী, ৰামদাস আঠৱালেজী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দেৱেন্দ্ৰ ফাড়নবিছজী, অজিত দাদা পাৱাৰজী, ৰাজ্য চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী মংগল প্ৰভাত জী, দীপক কেচৰকাৰজী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল।
মহাৰাষ্ট্ৰৰ সকলো ভাই-ভনীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা!
আজি মই মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু মুম্বাইৰ বাবে ৩০,০০০ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ। এই প্ৰকল্পসমূহে মুম্বাই আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলসমূহৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা আৰু অধিক উন্নত কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে পথ আৰু ৰেল প্ৰকল্প আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ দক্ষতা বিকাশৰ বাবে এক ডাঙৰ আঁচনি। এইবোৰে মহাৰাষ্ট্ৰত বৃহৎ সংখ্যক নিয়োগৰ সুবিধা সৃষ্টি কৰিব। আপোনালোকে সম্ভৱতঃ বাতৰি কাকতত পঢ়িছে, টিভিত দেখিছে। দুই-তিনি সপ্তাহ আগতে, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মহাৰাষ্ট্ৰৰ ৱাধাৱান বন্দৰকো অনুমোদন জনাইছিল। ৭৬ হাজাৰ কোটি টকাৰ এই প্ৰকল্পটোৱে ইয়াত ১০ লাখতকৈও অধিক চাকৰি সৃষ্টি কৰিব।
বন্ধুসকল,
বিগত এমাহ ধৰি, মুম্বাইত ভাৰত আৰু বিদেশৰ বিনিয়োগকাৰীসকলৰ উৎসৱময় পৰিৱেশ দেখা গৈছে। ডাঙৰ বা সৰু প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীয়ে আমাৰ চৰকাৰৰ তৃতীয় কাৰ্যকালক উৎসাহেৰে আদৰণি জনাইছে। মানুহে জানে যে কেৱল এন ডি এ চৰকাৰেহে স্থিৰতা, স্থায়িত্ব প্ৰদান কৰিব পাৰে। তৃতীয়বাৰৰ বাবে শপত লোৱাৰ পিছত, মই কৈছিলোঁ যে তৃতীয় কাৰ্যকালত, এন ডি এ চৰকাৰে তিনিগুণ দ্ৰুতগতিত কাম কৰিব। আৰু আজি আমি এয়া কাৰ্যত পৰিণত হোৱা দেখিছোঁ।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰৰ এক গৌৰৱময় ইতিহাস আছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ এক শক্তিশালী বৰ্তমান আছে আৰু মহাৰাষ্ট্ৰই এক সমৃদ্ধ ভৱিষ্যতৰ সপোন দেখিছে। মহাৰাষ্ট্ৰ এনে এখন ৰাজ্য যাৰ উন্নত ভাৰত গঢ়াত এক বৃহৎ ভূমিকা আছে। মহাৰাষ্ট্ৰত উদ্যোগৰ শক্তি আছে। মহাৰাষ্ট্ৰত কৃষিৰ শক্তি আছে। মহাৰাষ্ট্ৰত বিত্ত খণ্ডৰ শক্তি আছে। এই শক্তিয়ে মুম্বাইক দেশৰ বিত্তীয় কেন্দ্ৰ কৰি তুলিছে। এতিয়া মোৰ লক্ষ্য হৈছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ এই শক্তিৰে মহাৰাষ্ট্ৰক বিশ্বৰ এক ডাঙৰ অৰ্থনৈতিক শক্তিক্ষেত্ৰ তৈয়াৰ কৰা। মোৰ লক্ষ্য হৈছে মুম্বাইক বিশ্বৰ ফিনটেক ৰাজধানী কৰা। মই বিচাৰো যে মহাৰাষ্ট্ৰ পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ এক নম্বৰ ৰাজ্য হওক। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজৰ বীৰত্বৰ সাক্ষী বৃহৎ কিলা আছে। কোংকনৰ সমুদ্ৰতীৰৰ মনোমোহা দৃশ্য ইয়াত আছে। ইয়াত সহ্যাদ্ৰীৰ পাহাৰত ভ্ৰমণ কৰাৰ শিহৰণ আছে। ইয়াত সন্মিলন পৰ্যটন আৰু চিকিৎসা পৰ্যটনৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। মহাৰাষ্ট্ৰই ভাৰতত উন্নয়নৰ এটা নতুন কাহিনী ৰচিবলৈ গৈ আছে। আৰু আমি সকলো ইয়াৰ সহযাত্ৰী। আজিৰ কাৰ্যসূচী মহায়ুতি চৰকাৰৰ এই লক্ষ্যসমূহৰ বাবে উৎসৰ্গিত।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ আশা ভাৰতৰ আকাংক্ষা এই সময়ত অতি উচ্চ স্তৰত আছে। এই শতিকাৰ পৰা প্ৰায় ২৫ বছৰ পাৰ হৈ গৈছে। দেশৰ জনসাধাৰণে দ্ৰুত উন্নয়ন অব্যাহত থকাটো বিচাৰে, অহা ২৫ বছৰত ভাৰতক বিকশিত হোৱাটো বিচাৰে। আৰু ইয়াত মুম্বাইৰ ভূমিকা বিশাল। মহাৰাষ্ট্ৰত মুম্বাইত জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত কৰাটো আমাৰ লক্ষ্য। সেয়েহে, মুম্বাইৰ চাৰিওফালৰ অঞ্চলসমূহৰ সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। মুম্বাইৰ উপকূলীয় পথ আৰু অটল সেতু এতিয়া সম্পূৰ্ণ হৈছে। আৰু আপোনাসৱৰ মনত থাকিব পাৰে যে যেতিয়া অটল সেতু নিৰ্মাণ কৰা হৈ আছিল, ইয়াৰ বিৰুদ্ধে বিভিন্নধৰণৰ অপপ্ৰচাৰ বিয়পোৱা হৈছিল। ইয়াক বাধা দিয়াৰ চেষ্টা কৰা হৈছিল। কিন্তু সকলোৱে আজি ইয়াৰ পৰা কিমান সুফল লাভ হৈছে সেয়া অনুভৱ কৰিছে। মোক কোৱা হৈছিল যে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ২০ হাজাৰ বাহনে এই পথেৰে চলাচল কৰি আছে। আৰু অনুমান কৰা হৈছে যে অটল সেতুৰ বাবে প্ৰতিদিনে ২০-২৫ লাখ টকাৰ ইন্ধন ৰাহি কৰা হৈছে। আৰু কেৱল এয়াই নহয়, মানুহে এতিয়া পানভেল পাবলৈ প্ৰায় ৪৫ মিনিট কম সময় লাগে। ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে সময়ৰ ৰাহি আৰু পৰিৱেশৰ সুবিধা। এই পদ্ধতিৰে আমি মুম্বাইৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ আধুনিকীকৰণ কৰি আছো। মুম্বাই মেট্ৰ'ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কামো দ্ৰুত গতিত চলি আছে। ১০ বছৰ আগতে, মুম্বাইত মাত্ৰ 8 কিলোমিটাৰ মেট্ৰ' লাইন আছিল, ১০ বছৰ আগতে মাত্ৰ ৮ কিমি। আনহাতে আজি ই প্ৰায় ৮০ কিলোমিটাৰত উপনীত হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, মুম্বাইত প্ৰায় ২০০ কিলোমিটাৰ মেট্ৰ' নেটৱৰ্কৰ কাম চলি আছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতীয় ৰে'লৰ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে, মুম্বাই আৰু মহাৰাষ্ট্ৰও যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছ, নাগপুৰ আৰু আজনি ষ্টেচনৰ পুনৰ বিকাশ দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। আজি ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ টাৰ্মিনাছ আৰু লোকমান্য তিলক ষ্টেচনত নতুন প্লেটফৰ্ম উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত, ২৪ ডবাৰ ৰেল অৰ্থাৎ দীঘলীয়া ৰে'লো ইয়াৰ পৰা চলিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
যোৱা ১০ বছৰত, মহাৰাষ্ট্ৰত ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথৰ দৈৰ্ঘ্য তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। গোৰেগাঁও-মুলুন্দ সংযোগী পথ প্ৰকল্প হৈছে প্ৰগতি আৰু প্ৰকৃতিৰ সমন্বয়ৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ। আজি, থানেৰ পৰা বৰিভালিলৈ দুটা সুৰংগ প্ৰকল্পৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। এইটোৱে থানে আৰু বৰিভালিৰ মাজৰ দূৰত্ব মাত্ৰ কেইমিনিটমানলৈ হ্ৰাস কৰিব। আমাৰ তীৰ্থযাত্ৰাৰ বিকাশ আৰু তীৰ্থযাত্ৰাৰ সুবিধা বৃদ্ধি কৰাটো এনডিএ চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা। আমি সকলোৱে জানো যে এই সময়ত লাখ লাখ ভক্তই সম্পূৰ্ণ ভক্তিৰে পান্ধৰপুৰ ৱাৰীত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। এনডিএ চৰকাৰ পুনেৰ পৰা পান্ধৰপুৰলৈ যাত্ৰাৰ সুবিধা আৰু ভক্তসকলক সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ বিষয়ে চিন্তিত। সন্ত দনেশ্বৰ পালখি মাৰ্গ প্ৰায় ২০০কিলোমিটাৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে, সন্ত তুকাৰাম পাল্কি মাৰ্গৰো ১১০ কিলোমিটাৰৰো অধিক সম্পূৰ্ণ হৈছে। অতি সোনকালেই এই দুয়োটা পথে যাত্ৰীসকলক সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হ'ব। सर्व वारकर्‍यांना मी अतिशय मनापासून शुभेच्छा देतो, आणि पंढरीच्या विठुरायाला कोटि-कोटि नमन करतो!
ভাই-ভনীসকল,
যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ এনে আন্তঃগাঁথনিৰ ফলত পৰ্যটন, কৃষি আৰু উদ্যোগ লাভান্বিত হৈছে। ই নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। যেতিয়া ভাল যোগাযোগ ব্যৱস্থা থাকে, ই মহিলাসকলক সুবিধা, সুৰক্ষা আৰু সন্মান প্ৰদান কৰে। অৰ্থাৎ, এনডিএ চৰকাৰৰ এই কামবোৰে দৰিদ্ৰ, কৃষক, মহিলা শক্তি আৰু যুৱ শক্তিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহায়ুতি চৰকাৰেও একে প্ৰতিশ্ৰুতিৰে কাম কৰি আছে। মই সুখী যে মহাৰাষ্ট্ৰ চৰকাৰে প্ৰতি বছৰে ১০ লাখ যুৱক-যুৱতীক দক্ষতাৰ প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰাৰ সংকল্প লৈছে। মুখ্যমন্ত্ৰীৰ যুৱ কৰ্ম প্ৰশিক্ষণ আঁচনিৰ অধীনত প্ৰশিক্ষণৰ সময়ত বৃত্তিও প্ৰদান কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত বৃহৎ সংখ্যক দক্ষতা বিকাশ আৰু নিযুক্তি আমাৰ প্ৰয়োজনীয়তা। আমাৰ চৰকাৰে এই দিশত নিৰন্তৰ কাম কৰি আছে। যোৱা ৪-৫ বছৰত, কৰোনাৰ দৰে বৃহৎ সংকটৰ সত্বেও, ভাৰতত অভিলেখ চাকৰি সৃষ্টি হৈছে। শেহতীয়াকৈ আৰবিআইয়ে নিযুক্তিৰ ওপৰত এক বিতং প্ৰতিবেদন প্ৰকাশ কৰিছে। এই প্ৰতিবেদন অনুসৰি, যোৱা ৩-৪ বছৰত দেশত প্ৰায় ৮ কোটি নতুন চাকৰি সৃষ্টি গৈছে। এই পৰিসংখ্যাবোৰে নিযুক্তিৰ বিষয়ে মিছা আখ্যান সৃষ্টি কৰা লোকসকলৰ মুখ বন্ধ কৰিছে। এই মিছা আখ্যানবোৰ হৈছে বিনিয়োগৰ শত্ৰু, আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ শত্ৰু, ভাৰতৰ বিকাশৰ শত্ৰু। তেওঁলোকৰ প্ৰতিটো নীতি হৈছে যুৱক-যুৱতীসকলক বিশ্বাসঘাতকতা কৰা আৰু নিযুক্তি বন্ধ কৰা। আৰু এতিয়া তেওঁলোকৰ মুখা খোল খাইছে। ভাৰতৰ বুদ্ধিমান লোকসকলে তেওঁলোকৰ প্ৰতিটো মিছা আৰু প্ৰতিটো কৌশল প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে। যেতিয়াই দলং এখন নিৰ্মাণ কৰা হয়, ৰেলপথ নিৰ্মাণ কৰা হয়, এটা পথ নিৰ্মাণ কৰা হয়, স্থানীয় ৰেলৰ এটা ডবা নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেতিয়া কোনোবাই নহয় কোনোবাই নিযুক্তি লাভ কৰে। যিহেতু ভাৰতত আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ গতি ত্বৰান্বিত হৈছে, নিযুক্তি সৃষ্টিৰ গতিও বৃদ্ধি পাইছে। আগন্তুক সময়ত নতুন বিনিয়োগৰ সৈতে, এই সুযোগবোৰ আৰু অধিক বৃদ্ধি হ'ব।
বন্ধুসকল,
এনডিএ চৰকাৰৰ উন্নয়নৰ আৰ্হি হৈছে দুখীয়াসকলক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া। যিসকলে কেইবা দশক ধৰি অন্তিম শাৰীত আছে, সেইসকলক আমি অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। নতুন চৰকাৰে শপত লোৱাৰ লগে লগে, আমি দৰিদ্ৰ আৰু কৃষকসকলৰ বাবে পকী ঘৰ সম্পৰ্কীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত লৈছো। এতিয়ালৈকে, ৪ কোটি দৰিদ্ৰই পকী ঘৰ পাইছে। অনাগত বছৰবোৰত, আৰু ৩ কোটি দৰিদ্ৰ পৰিয়ালে পকী ঘৰ পাব। ইয়াৰ ভিতৰত আছে মহাৰাষ্ট্ৰৰ লাখ লাখ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা আৰু জনজাতীয় পৰিয়াল। এটা ভাল আৱাস প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ প্ৰয়োজনীয়তাই নহয়, ইয়াৰ মৰ্যাদাৰ সৈতেও সম্পৰ্কিত। সেয়েহে, আমি চহৰত বাস কৰা দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত দুয়োটা শ্ৰেণীৰ বাসস্থানৰ সপোন পূৰণ কৰিবলৈ কাম কৰি আছো।
বন্ধুসকল,
এইটো আমাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি যে পথৰ বিক্ৰেতাসকলেও এক সন্মানীয় জীৱন লাভ কৰিব লাগে। স্বনিধি আঁচনিখন ইয়াত অতি উপযোগী। এতিয়ালৈকে, এই আঁচনিৰ অধীনত ৯০ লাখ ঋণ মঞ্জুৰ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত, ইয়াত মহাৰাষ্ট্ৰৰ সহকৰ্মীসকলক প্ৰায় ১৩ লাখ ঋণ দিয়া হৈছে। মুম্বাইতো, ১.৫ লাখ পথ বিক্ৰেতাই স্বনিধি আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। বেংকৰ পৰা লাভ কৰা স্বনিধিৰ সহায়েৰে তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় শক্তিশালী হৈছে। আৰু এক অধ্যয়নত কোৱা হৈছে যে যিসকল স্বনিধি আঁচনিৰ সৈতে জড়িত, তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন প্ৰতি মাহে প্ৰায় ২ হাজাৰ টকা বৃদ্ধি পাইছে, অৰ্থাৎ বছৰটোত ২০-২৫ হাজাৰ টকাৰ অতিৰিক্ত উপাৰ্জন বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক স্বনিধি আঁচনিৰ আন এটা বিশেষত্ব উল্লেখ কৰিব বিচাৰো। এই আঁচনিৰ অধীনত ঋণ গ্ৰহণ কৰি থকা মোৰ পথৰ বিক্ৰেতা, ভাই-ভনীসকলেও সততাৰে সমগ্ৰ ঋণ ঘূৰাই দিছে। আৰু এয়া হৈছে মোৰ দৰিদ্ৰসকলৰ আত্মসন্মান, এয়া হৈছে মোৰ দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকলৰ শক্তি। আৰু আপোনালোকে জানি আচৰিত হ'ব যে স্বনিধিৰ হিতাধিকাৰীসকলে এতিয়ালৈকে ৩.২৫ লাখ কোটি টকাৰ ডিজিটেল লেনদেন কৰিছে। অৰ্থাৎ তেওঁলোকে ডিজিটেল ইণ্ডিয়াক তেওঁলোকৰ কামৰ দ্বাৰা শক্তি প্ৰদান কৰিছে, ভাৰতক এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মহাৰাষ্ট্ৰই ভাৰতত সাংস্কৃতিক, সামাজিক আৰু জাতীয়তাবাদী চেতনাও সঞ্চাৰিত কৰিছে। ছত্ৰপতি শিৱাজী মহাৰাজ, বাবাচাহেব আম্বেদকাৰ, মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্ৰীবাই ফুলে, অন্নাভাউ সাথে, লোকমান্য তিলক, বীৰ সাভাৰকাৰ আৰু এনে বহুতো মহান সন্তানৰ উত্তৰাধিকাৰ এই ভূমিত আছে। আমি এক সুসংগত সমাজ, এক শক্তিশালী ৰাষ্ট্ৰৰ দিশত আগবাঢ়িব লাগিব যিটো মহাৰাষ্ট্ৰৰ মহান সন্তানসকলে কল্পনা কৰিছিল। আমি মনত ৰাখিব লাগিব যে সদ্ভাৱ আৰু সৌহাৰ্দ্যৰ মাজতেই আছে সমৃদ্ধিৰ পথ। এই মনোভাৱৰ সৈতে, এই উন্নয়নমূলক কামবোৰৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ অভিনন্দন জনাইছোঁ। বহুত ধন্যবাদ!
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
ভাৰত মাতা দীৰ্ঘজীৱী হওক!
বহুত ধন্যবাদ।