প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মুম্বাইদা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং হৌদোকপদা পীখিবা ৱারোল
13 JUL 2024 8:28PM by PIB Imphal
D :মহারাস্ত্রগী গবর্নর শ্রী রামেশ বাইসজি, মুখ্য মন্ত্রী একনাথ শিন্দেজি, ঐগী কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা লৈরিবা মরুপ মপাং পিয়ুশ গোয়ালজি, রামদাস অথাৱালেজি, দিপ্যুতী চীফ মিনিস্তর শ্রী দেবেন্দ্র ফদনাবিসজি, অজিত দাদা পাৱরজি, রাজ্য সরকারগী মন্ত্রীশিং মঙ্গল প্রভারতজি, দীপক কেসরকারজি, অতৈ শক্নাইরবা মীওইশিং, তিনবীরিবা ভাবোকশিং,
মহারাস্ত্রগী ইচীল ইনাও পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীজরি!
ঙসিদি মহারাস্ত্রা অমসুং মুম্বাইগী ওইনা লুপা করোর লিশিং ৩০ রোমগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বা অমসুং শঙ্গাবগী খুদোংচবা ফংজরে। প্রোজেক্তশিং অসিনা মুম্বাই অমসুং অকোইবদা লৈবা মরমশিং শম্নবগী চাং হেনগৎলগনি। লম্বী অমসুং রেল প্রোজেক্তশিংগী মথক্তা, মসিদা মহারাস্ত্রগী নহাশিংগী স্কিল হেনগৎনবা অচৌবা থৌশিল অমা য়াওরি। মসিনা মহারাস্ত্রদা মশীং য়াম্লবা থবকসু পীবা ঙম্লগনি। মসি অদোম্না পাউচেদা পারম্লগনি নৎত্রগা তিভিদা উবা ফংলম্লগনি। চয়োল অনি অহুমগী মমাংদা, কেন্দ্র সরকারনা মহারাস্ত্রগী ওইনা ভাদবন অয়াবা পীখ্রে। লুপা করোর লিশিং ৭৬কী প্রোজেক্ত অসিনা মফম অসিদা থবক লাখ ১০ হেন্না শেম্বা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা থা অমরোম অসিদা, মুম্বাইদা ভারত অমসুং মপান লৈবাক্তগী ইনভেস্তরশিংনা হরাও তয়াম্বা ফোংদোকপা উবা ফংলম্লনি। অপীকপদগীনা অচৌবা ফাওবদা ইনভেস্তর খুদিংমক্না ঐখোয়গী লৈঙাক অসিগী অহুমশুবা তার্ম তরাম্না ওক্নখি। মীয়াম্না খঙনরে মদুদি এন.দি.এ. লৈঙাকখক্তনা তংদু লৈতানা লৈহনবা ঙম্মি। অহুমশুবা ওইনা ৱাশক লৌরবা মতুংদা, ঐহাক্না হায়খি মদুদি অহুমশুবা তার্ম অসিদা, এন.দি.এ. লৈঙাক্না হান্নদগী শরুক অহুম হেনগৎনা য়াঙনা থবক পায়খৎকনি। অমসুং ঙসিদি ঐখোয়না মসি উবা ফংলে।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রগী লংলবা পুৱারী লৈজৈ। মহারাস্ত্রনা ঙসিসু মপাঙ্গল লৈনা লৈরি অমসুং মহারাস্ত্রগী লংলবা তুংলমচৎ অমগী মঙলান লৈরি। মহারাস্ত্রা হায়বসি চাউখৎলবা ভারত অমা ওইহন্নবা হোৎনবদা অচৌবা থৌদাং লৌরিবা রাজ্য অমনি। মহারাস্ত্রদা ইন্দস্ত্রীগী শক্তি লৈ। মহারাস্ত্রদা লৌউশিংউগী শক্তি লৈ। মহারাস্ত্রদা ফাইনান্স সেক্তরগী শক্তি লৈ। হায়রিবা শক্তি অসিনা মুম্বাইবু লৈবাক অসিগী শেলথুমগী হব অমা ওইহল্লি। হৌজিক্তি ঐহাক্কী পান্দম অসি মহারাস্ত্রগী অসিগুম্বা শক্তি অসি শীজিন্নদুনা মহারাস্ত্রবু মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা শেন্মিৎলোনগী পাৱরহাউস ওইহনবনি। ঐহাক্কী পান্দম অসি মহারাস্ত্রবু মালেমগী ফিন্তেক কেপিতেল ওইহনবনি। ঐহাক্না মহারাস্ত্রবু ভারতকী তুরিজমগী খ্বাই মকোক্তা লৈবা রাজ্য ওইহন্নিংই। মফম অসিদা চাউর-চাউরবা লানবন কয়া লৈ, মসিদা ছত্রপতি শিবাজি মহারাজগী থৌনা কয়াগী মমি লৈরি। মফম অসিদা কোঙ্কানগী শমুদ্র খোঙবানগী ফজরবা দৃশ লৈ। মফম অসিদা সাহ্যাদ্রি চীংশাংদা চৎপগী নুংঙাইবা লৈ। মফম অসিদা কনফরেন্স তুরিজম অমসুং মেদিকেল তুরিজমগী চাউরবা শক্তি লৈ। মহারাস্ত্রনা ভারত্তা চাউখৎপগী অনৌবা ৱারী অমা ইরগদৌরি। অমসুং ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না চৎমিন্নরিবা মীওইশিং ওইরি। ঙসিগী থৌরম অসি মহায়ুতি লৈঙাক অসিগী পান্দমশিং অসিদা কত্থোকচরি।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী মঙলানশিং অসি মীকুপ অসিদদি অদুক্কী মতীক ৱাংখৎলক্লে। চহি চা অসিগী চহি ২৫ রোমদি হৌখ্রে। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না লেপ্পা লৈতনা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপা উবা পাম্লি, ভারতপু মথংগী চহি ২৫ দা চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইবা পাম্মি। মসিদা মুম্বাই অমসুং মহারাস্ত্রগী থৌদাং অসি য়াম্না চাউই। মহারাস্ত্রা অমসুং মুম্বাইদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্কী পুন্সিগী মগুন ফগৎহনবনা ঐখোয়গী পান্দম ওইরি। মরম অসিনা মুম্বাইগী অকোইবদা লৈবা মফমশিংদা চত্থোক চৎশিন ফগৎহন্নবা থৌরাং কয়া পায়খৎলি। মুমাবিদা কোস্তেল রোদ অমসুং অতল সেতু লোইশিনখ্রে। অমসুং অদোম্না নীংশিংলমগনি, অতল সেতু শেম্লিঙৈ মতমদা, মসিগী মাইয়োক্তা চীরোল কয়া অমা শন্দোক্নখি। মসিবু থীন্থনবগীদমক কয়ারক হন্না হোৎনখি। অদুবু ঙসিদি, মীপুম খুদিংমক্না মসিদগী কান্নবা কয়া অমা লৌনরে। মসিদা নোংমদা গারী লিশিং ২০ হেন্না চেল্লি হায়দুনা ঐঙোন্দা তম্বী। মসিমসু পানরি মদুদি অতল সেতুনা মরম ওইদুনা নোংমদা লুপা লাখ ২০-২৫গী থাউ তুংশিনবা ঙম্নরে। মসিতা নত্তনা, মীয়াম্না পনভেল চৎনবা হোৎনবদা মিনিত ৪৫ রোম হন্থরে। মসিনা মতম অমসুং অকোইবগী কান্নবা পীরে তাকলি। অসিগুম্বা খোঙথাং অসিগা লোইননা, ঐখোয়গী মুম্বাইগী চত্থোক চৎশিনগী পথাপতা মতম অসিগা চুনহনবা ঙম্লে। মুম্বাই মেত্রো পাকথোক চাউথোকপগী থবকশিং খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎলি। চহি ১০গী মমাংদা, মুম্বাইদা কিলোমিতর ৮ লোমতমক্কী মেত্রো লাইন লৈরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি মসি কিলোমিতর ৮০ য়ৌরে। মসিদা নত্তনা, মুম্বাইদা কিলোমিতর ২০০ রোমগী মেত্রো নেৎৱার্ক্কী থবক পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি উরিবা ইন্দিয়ন রেলৱেগী অহোংবনা মুম্বাই অমসুং মহারাস্ত্রদা অদুক্কী মতীক কান্নবা পীরি। ছত্রপতি শিবাজি মহারাজ তর্মিনস, নাগপুর অমসুং অজনি স্তেসনশিং অসি খোঙজেল য়াঙনা খুমাং চাউশিল্লি। ঙসিদি, অনৌবা প্লেৎফোর্মশিংসু ছত্রপতি শিবাজি মহারাজ তর্মিনস অমসুং লোকমান্যা তিলক স্তেসন্দা শঙ্গারে। মসিনা কোচ ২৪ পানবা ত্রেনশিং হায়বদি অশাংবা ত্রেনশিং মফম অসিদগী চেনবা য়ারগনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১০ রোম অসিদা, মহারাস্ত্রগী নেসনেল হায়ৱেগী অশাংবসি শরুক অহুম হেনগৎলে। গোরেগাও-মুলুন্দ লিঙ্ক রোদ প্রোজেক্ত অসি চাউখৎপা অমসুং মহৌশাগী মরক্তা লৈনরিবা মরী অদুগী চাউরবা খুদম অমনি। ঙসিদি, থানেদগী বোরিবলি ফাওবগী ত্বীন তনেল প্রোজেক্তকী থবকসু হৌখ্রে। মসিনা থানে অমসুং বোরিবলি ফাওবগী অশাংবসি মিনিত খরদা তেনশিলহল্লগনি।ঐখোয়গী লাইনীং খোঙচৎ চৎফম শেমগৎপা অমসুং লাইনীং খোঙচৎ চৎফমশিংদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা হায়বসি এন.দি.এ. লৈঙাক্কী হনবা লৈতনা হোৎনরিবা থবকশিংনি। ঐখোয় পুম্নমক্না খঙনরে মদুদি মীকুপ অসিদা ভক্ত লাখ কয়ানা পান্ধর্পুর ৱারীদা পুক্নিং লুপ্পগা লোইননা শরুক য়ারি। এন.দি.এ. লৈঙাক্না পুনেদগী পন্ধর্পুর ফাওবগী খোঙচৎ অসি অসি হেন্না নুংঙাইহন্নাব অমসুং ভক্তশিংদা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনরি। সান্ত ন্যাএশ্বর পালখিগী কিলোমিতর ২০০গী লম্বী অসিসু লোইশিল্লে, স্নত তুকরম পালখিগী কিলোমিতর ১১০ শাংবা লম্বীসু লোইরে। হায়রিবা লম্বী অনি অসি লাই খুরম্বা চৎলিবশিংনা শীজিন্নবা য়ারগনি। ঐহাক্না লাই খুরম্বা চৎলিবা মীওই খুদিংমক্তা পুক্নিং শেংনা য়াইফ পাউজেল পীজরি অমসুং পন্ধারিগী ভিথুরয়াদা ইকোক নোঞ্জরি।
ইচিল ইনাওশিং,
অসিগুম্বা লম্বী থোংগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, তুরিজম, লৌউশিংউ অমসুং ইদস্ত্রীগা লোইননা মীপুম খুদিংমক্না কান্নবা ফংলি। মসিনা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরি। লম্বী থোংনা ফরবদি নুপীশিংসু কোমজরে, সেক্যুরিতী ফংলে অমসুং ইকাইখুম্নবা ফংলে। হায়বদি, অসিগুম্বা এন.দি.এ. লৈঙাক্কী থবকশিং অসিনা লাইরবা, লৌমী, নুপীগী শক্তি অমসুং নহাগী শক্তিশিংদা অহেনবা শক্তি হাপ্লি। মহারাস্ত্রগী মহায়ুতি লৈঙাক্না অসিগুম্বা ফিরেপ অসিগা লোইননা হোৎনরি। মহারাস্ত্রা লৈঙাক্না চহি খুদিংগী নহা লাখ ১০দা স্কিল ত্রেনিং পীনবা হোৎনরিবসিদা অদুক্কী মতীক নুংঙাইবা ফাওজৈ। ত্রেনিংগী মনুংদা চীফ মিনিস্তর য়ুব কার্য় প্রশিক্সন য়োজনাগী মখাদা স্কোলারশিপসু পীরি।
মরুপশিং,
ভারত্তা স্কিল দিবেলপমেন্ত অমসুং থবক মশীং য়াম্না পীবা হায়বসিনা ঐখোয়গীদি য়াম্না তঙাইফদবা অমা ওইরি। ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা লেপ্পা লৈতনা মায়কৈ অসিদা চঙশিল্লি। হৌখিবা চহি ৪-৫ অসিদা, কোরোনাগুম্বা অচৌবা লাংফম অমা থেংনজরবসু, ভারত্তা চাউনা থবক পীখি। হন্দক্তসু, আর.বি.আই.না থবক্কী মতাংদা শুগাইনা য়াওরবা রিপোর্ত অমা ফোংখি। রিপোর্ত অসিগী মতুং ইন্না, অনৌবা থবক করোর ৮ লোম লৈবাক অসিদা হৌখিবা চহি ৩-৪ রোম অসিদা শেমখ্রে। অসিগুম্বা মশীং অসিনা থবক্কী মতাংদা লান্না শন্দোক্লম্বা মীওই কয়াগী তুম্মিন্না লৈহনখ্রে। অসিগুম্বা অরানবা ৱাফম শন্দোক্লিবা মীওইশিং অসি ইনভেস্তমেন্তকী য়েক্নবনি, ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ভারতকী চাউখৎপগী য়েক্নবনি। মখোয়গী থৌশিল খুদিংমক্না নহাশিংবু লান্না লমজিংই অমসুং থবক থিংজিল্লি। অমসুং হৌজিক্তি মখোয়গী অরানবা ৱাফমশিং অদু ফোঙদোক্লে। ভারতকী অশিংবা মীওইশিংনা মখোয়গী অরানবা ৱাফম খুদিংমক লৌবীদ্রি। থোং অমা, রেলৱে ত্রেক লম্বী, লোকেল ত্রেনগী কোচ অমহেক শাবগা কনাগুম্বা অমা নৎত্রগা অতোপ্পা অমা থবক ফংলিবনি। ভারত্তা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী থবক্না হেনগৎলকপগা লোইননা, থবক পীবগী চাংসু হেনগৎলি। লাক্কদবা মতমশিং অসিদা, অনৌবা ইনভেস্তমেন্ত কয়াগা লোইননা, হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসি হেনগৎলকখিগনি।
মরুপশিং,
এন.দি.এ. লৈঙাক্কী চাউখৎপগী মোদেল অসিনা লৈজদ্রবশিংদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। ঐখোয়না চহি তরারোম অসিদা অরোইবা পরেংদা লৈরিবশিংদা অহানবা খুদোংচাবা পীরি। অনৌবা লৈঙাক অমনা ৱাশক হেক লৌবগা, ঐখোয়না লাইরবা অমসুং লৌমীশিংগী পক্কাগী য়ুমগা মরী লৈনবা ৱারেপ অচৌবা কয়া লৌরি। হৌজিক ফাওবদা, লাইরবা মীওই করোর ৪না পক্কাগী য়ুম ফংজরে। লাক্কবা চহিশিং অসিদা, লাইরবা ইমুং করোর ৩না মশাগী য়ুম ফংজরগনি। মসিদা মহারাস্ত্রগী লাইরবা, দলিত, বেকৱার্দ অমসুং ত্রাইবেল ইমুং লাখ কয়া য়াওরি। অফবা য়ুম অমা হায়বসি ইমুং খুদিংমক্কী তঙাইফদবা অমা ওইবদা নত্তনা মসি মখোয়গী ইজৎকী ৱাফম অমসুনি। মরম অসিনা, ঐখোয়না শহরদা লৈরিবা লাইরবা অমসুং মিদল ক্লাসকী ইমুংশিংগীদমক য়ুম অমগী মঙলান মঙফাওনহন্নবগীদমক হোৎনরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবশিং অসিনা ইকাইখুম্নবীবা পুন্সি মহিং অমা ফংহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ফিরেপনি। স্বানিধি স্কিম্না মসিগী হীরম অসিদা হেন্না কান্নবা পীরি। হৌজিক ফাওবদা, লোন লাখ ৯০ হেন্না থৌশিল অসিগী মখাদা পীখ্রে। মসিগী মনুংদা, লোন লাখ ১৩ হেন্না মহারাস্ত্রগী মরুপশিংদা পীখ্রে। মুম্বাইদসু, স্বানিধি থৌশিলগী মখাদা লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবা মীওই লাখ ১.৫ না কান্নবা ফংখ্রে। স্বানিধিনা বেঙ্কশিংদগী ফংলিবা মতেং অসিনা মখোয়গী করবারদা পাঙ্গল হাপ্লি। অমসুং নৈনবা অমনা হায়রি মদুদি স্বানিধিগা মরী লৈনবা মীওইশিংগী চাগা অসি লিশিং ২ হেন্না হেনগৎপা ঙম্লে, মসিনা তাক্লিবদি, মখোয়গী চাগা অসি চহি অমদা লুপা লিশিং ২০-২৫ ফাওবা হেনগৎহনবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
ঐহাক্না স্বানিধি থৌশিলগী অহেনবা মচাক অমগা পঞ্জরমগে। ঐহাক্কী লম্বীদা পোৎ য়োল্লিবা থৌশিল অসিগী মখাদা লোন লৌরিবা ইচীল ইনাওশিংনা অপুনবা লোনশিং পুকচেল শেংনা শিংগৎলি। অমসুং মসি ঐহাক্কী লাইরবশিংগী মশানা মশাদা ইকাইখুম্নজবা হায়বদুনি, মসিনা ঐহাক্কী লাইরবা ঈচিল ইনাওশিংগী শক্তি হায়বদুনি। অমসুং অদোম্না স্বানিধিগী খুদোংচাবা ফংলিবশিংনা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাখ ৩.২৫কী দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন তৌখ্রে হায়বসি তাবদা অঙকপা ফাওরমগনি। মসিনা হায়রিবসি, মখোয়সু দিজিতেল ইন্দিয়াবু মখোয়গী থবক্কা লোইননা মপাঙ্গল কলহল্লি, ভারতপু অনৌবা মশক অমা তাক্লি।
মরুপশিং,
মহারাস্ত্রনা নাত, খুনাই অমসুং জাতি নুংশিবগী ইনোৎ কয়াসু ভারত্তা শন্দোক্লি। ছত্রপতি শিবাজি মহারাজ, বাবাসাহেব অম্বেদকর, মহাত্মা জ্যোতিবা ফুলে, সাবিত্রি ফুলে, অন্নভৌ সাথে, লোকমান্যা তিলক, ভীর সভারকর, অসিগুম্বা অফাওবা মচাশিংগী অফাওবা ৱারী কয়া লম অসিদা লৈরি। ঐখোয়না অসিগুম্বা নুংঙাই য়াইফনা হিংবা খুন্নাই অমগী মায়কৈদা চঙশিল্লি অমসুং মহারাস্ত্রগী ফাওরবা মচাশিং অদুনা মঙজরম্বা শক্তি লৈরবা লৈবাক অমগী মায়কৈদা চঙশিল্লি। ঐখোয়না নীংশিংগদবনি মদুদি খুমাং চাউশিনবগী লম্বী অসি নুংঙাই য়াইফবা অমসুং ইকাইখুম্নবগী মখা পোল্লি। অসিগুম্বা ইনোৎ অসিগা লোইননা, অমুক্কা হন্না, অসিগুম্বা চাউখৎ খোংথাংগী থবকশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক্কা লোইননা হরাও তয়াম্বা ফোংদোকচরি। থাগৎচরি!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
পুম্নমকপু থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development projects in Mumbai
13 JUL 2024 8:28PM by PIB Delhi
Governor of Maharashtra Shri Ramesh Bais Ji, Chief Minister Eknath Shinde Ji, my Cabinet colleagues Piyush Goyal Ji, Ramdas Athawale Ji, Deputy Chief Minister Shri Devendra Fadnavis Ji, Ajit Dada Pawar Ji, State Government Ministers Mangal Prabhat Ji, Deepak Kesarkar Ji, and all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Greetings to all my brothers and sisters in Maharashtra!
Today, I have the honour of laying the foundation stone and inaugurating projects worth Rs 30,000 crores for Maharashtra and Mumbai. These projects will significantly enhance the connectivity of Mumbai and its surrounding areas. In addition to road and rail projects, there is also a major scheme for the skill development of the youth in Maharashtra, which will generate numerous job opportunities. You may have read about this in newspapers or seen it on TV. Just two to three weeks ago, the Central Government also approved the Vadhavan Port for Maharashtra. This Rs 76,000 crore project will create more than 10 lakh jobs in the region.
Friends,
For the past month, Mumbai has witnessed a celebration amongst investors from Bharat and abroad. Every investor, big or small, has enthusiastically welcomed the third term of our government. People recognize that only the NDA government can provide stability. After taking the oath for the third time, I pledged that in this third term, the NDA government would work three times faster. Today, we are seeing this promise come to fruition.
Friends,
Maharashtra has a glorious history, a robust present, and a dream of a prosperous future. Maharashtra plays a significant role in building a developed Bharat. It possesses industrial strength, agricultural power, and a formidable financial sector. This power has established Mumbai as the financial hub of the country. My goal is to harness this power to make Maharashtra the world's biggest economic powerhouse and to transform Mumbai into the FinTech capital of the world. I aspire for Maharashtra to become Bharat's top state in terms of tourism. It boasts of magnificent forts that bear witness to the valour of Chhatrapati Shivaji Maharaj, the enchanting beaches of Konkan, and the thrilling journeys through the Sahyadri hills. There are immense opportunities for conference tourism and medical tourism here. Maharashtra is poised to write a new chapter in Bharat's development, and we are all part of this journey. Today's programme is dedicated to these goals of the Mahayuti government.
Friends,
The aspirations of 21st-century Bharat are currently at an all-time high. Nearly 25 years of this century have passed, and the people of our country are eager for rapid development, aiming to make Bharat a developed nation within the next 25 years. Mumbai in particular and Maharashtra in general have a significant role to play in this endeavour. Our goal is to improve the standard of living for everyone in Maharashtra and Mumbai. Therefore, we are making concerted efforts to enhance connectivity in the areas surrounding Mumbai. The Coastal Road and Atal Setu in Mumbai have now been completed. You will recall that during the construction of Atal Setu, there was much opposition and attempts to delay it. However, today, everyone can see its tremendous benefits. I have been informed that nearly 20,000 vehicles use it daily, saving an estimated 20-25 lakh rupees worth of fuel each day. Moreover, it now takes about 45 minutes less to reach Panvel, resulting in time savings and environmental benefits. With this approach, we are modernizing Mumbai's transport system. The expansion of the Mumbai Metro is also progressing rapidly. Ten years ago, Mumbai had only 8 km of metro line, whereas today it spans nearly 80 km. Additionally, work is underway on approximately 200 km of metro network in Mumbai.
Friends,
The transformation of Indian Railways is greatly benefiting Mumbai and Maharashtra. The redevelopment of Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus, Nagpur, and Ajni stations is progressing swiftly. Today, new platforms have been inaugurated at Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus and Lokmanya Tilak station. This will enable the operation of long trains with 24 coaches from these stations.
Friends,
In the past decade, the length of national highways in Maharashtra has tripled. The Goregaon-Mulund Link Road project exemplifies the harmony between development and environment. Today, work is also commencing on the twin tunnel project from Thane to Borivali, which will reduce the travel time between these two locations to just a few minutes. The NDA government is consistently striving to develop our pilgrimage sites and enhance the facilities available to pilgrims. We all know that currently, lakhs of devotees are participating in the Pandharpur Wari with full devotion. The NDA government has ensured that the journey from Pune to Pandharpur is smooth and that the devotees have access to adequate facilities. The work on approximately 200 Km stretch on Sant Dnyaneshwar Palkhi Marg has been completed, and the work on over 110 km stretch of Sant Tukaram Palkhi Marg has also been completed. Both these routes will soon be fully ready to serve the pilgrims. (PM makes some remarks in Marathi language.)
Brothers and sisters,
Such connectivity infrastructure is benefitting tourism, agriculture, and industrial sector, creating new employment opportunities. Improved connectivity also provides convenience and security to women and enhances their dignity. These initiatives by the NDA government are empowering the poor, farmers, women, and youth. The Mahayuti government of Maharashtra shares the same commitment. I am pleased that the Maharashtra government has pledged to provide skill training to 10 lakh youngsters every year. Scholarships are also given during the training under the Pradhan Mantri Yuva Karya Prashikshan Yojana.
Friends,
Skill development and large-scale employment are essential for Bharat. Our government is continuously working towards these goals. Over the past 4-5 years, despite facing a major crisis like COVID-19, Bharat has achieved record levels of employment. Recently, the Reserve Bank of India released a detailed report on employment, which states that approximately 8 crore new jobs have been created in the country in the last 3-4 years. These figures have silenced those spreading false narratives about employment. Such false narratives are detrimental to investment, infrastructure development, and Bharat’s progress. Every one of their policies aims to betray the youth and hinder employment. However, their true intentions are now being exposed, and the people of Bharat are wise and therefore are rejecting their lies and deceptions. Whenever a bridge is built, a railway track is laid, a road is constructed, or a local train coach is manufactured, employment opportunities are created. As the pace of infrastructure development increases in Bharat, so does the rate of job creation. With new investments in the coming times, these opportunities will only grow further.
Friends,
The NDA government’s development model prioritizes the deprived section of the society. We focus on those who have been at the bottom of the social ladder for decades. As soon as the new government was sworn in, we made significant decisions regarding pucca houses for the poor and took important steps for the welfare of farmers. So far, 4 crore poor have received pucca houses. In the coming years, 3 crore more poor families will receive pucca houses, including lakhs of poor, Dalit, backward, and tribal families in Maharashtra. A good home is not only a necessity for every family but also a matter of dignity. Therefore, we are working to fulfil the dream of a home for both the poor and the middle class living in cities.
Friends,
We are committed to ensuring that street vendors lead dignified lives. The SVANidhi Yojana has been immensely beneficial in this regard. So far, 90 lakh loans have been sanctioned under this scheme, with about 13 lakh of these loans going to vendors in Maharashtra. In Mumbai alone, 1.5 lakh street vendors have benefitted from the SVANidhi Yojana. The support from banks through SVANidhi is strengthening their businesses, and studies indicate that those associated with the scheme have seen their monthly incomes increase by approximately 2,000 rupees, which translates to an additional 20,000-25,000 rupees annually.
Friends,
I would like to highlight another important aspect of the SVANidhi scheme. The recipients of these loans are diligently repaying them in full, reflecting the self-respect and integrity of my poor brothers and sisters. Remarkably, the beneficiaries of SVANidhi have conducted digital transactions worth Rs. 3.25 lakh crores till date. This not only empowers Digital India but also gives a new identity to our nation.
Friends,
Maharashtra has significantly contributed to cultural, social, and national consciousness in Bharat. This land is home to the legacies of many great figures, including Chhatrapati Shivaji Maharaj, Babasaheb Ambedkar, Mahatma Jyotiba Phule, Savitribai Phule, Annabhau Sathe, Lokmanya Tilak, and Veer Savarkar. We must strive towards the harmonious society and strong nation envisioned by these illustrious individuals. It is crucial to remember that the path to prosperity lies in harmony and goodwill. With this sentiment, I extend my heartfelt congratulations to all of you on these development projects. Thank you very much!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.