Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the Meeting of the SCO Council of Heads of States
Theme of the meeting: ‘Strengthening Multilateral Dialogue – Striving for Sustainable Peace and Development’.
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Delhi
PM’s remarks were delivered by EAM Dr Jaishankar who was present at the meeting
The world is currently experiencing profound shifts driven by geopolitical tensions, geo-economic forces and geo-technological advancements. They all have sweeping implications. As we look ahead, there are both immediate and systemic challenges and opportunities arising from them. Even as we address those, let us be clear that the world is inexorably moving towards real multipolarity. In such a scenario, the SCO will only become more important. But its true value would depend on how well all of us cooperate amongst ourselves. We have already had that discussion within the SCO. The same extendsto the extended family as well.
Speaking of challenges, terrorism would surely rank foremost for many of us. The truth is that it continues to be used by nations as a tool of destabilization. We have had our own experiences with cross-border terrorism. Let us be clear that terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. Harbouring terrorists must be strongly condemned. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be effectvielycountered. The SCO must never waver in its commitment. We cannot have double standards in this regard.
When it comes to geo-economics, the need of the day is to create multiple, reliable and resilient supply chains. This is an important take away from the Covid experience. ‘Make in India’ can add to engines of global growth and help democratize the global economy. India is open to partnering with others in capacity building, especially nations of the Global South.
Technology not only holds great promise in our times but is increasingly a game changer on both development and security. The digital era needs more trust and transparency. AI and Cyber security raise crucial issues of their own. At the same time, India has shown that digital public infrastructure and digital financial inclusion can make such a huge difference. Both were discussed during our SCO Presidency. They also expand the scope for international cooperation, involving SCO members and partners.
While standing resolute on challenges, it is equally important to actively and collaboratively explore avenues of progress. The current global debate is focused oncreating the new connectivity linkages that would better serve a rebalanced world. If this is to gather serious momentum, it requires the joint efforts of many. It must also be respectful of sovereignty and territorial integrity of states and be built on the foundation of non-discriminatory trade and transit rights to neighbours. For the SCO extended family, we flag the progress made on Chabahar port recently through a long-term agreement between India and Iran. This not only holds great value to landlocked Central Asian states but also de-risks commerce between India and Eurasia.
While on the region, let me also speak about Afghanistan. We have a historical relationship between our peoples that is the bedrock of our ties. Our cooperation covers development projects, humanitarian assistance, capacity building and sports. India remains sensitive to the needs and aspirations of the Afghan people.
The SCO extended family shares a commitment to reform the current international order. This is only possible when those efforts extend to the United Nations and its Security Council. We hope that in the near future, we can develop a strong consensus on the way ahead.
India has contributed significantly to enhancing the economic agenda of the SCO. We have institutionalized mechanisms like SCO Startup Forum and Special Working Group on Startup and Innovation. With a 130,000 Startups in India, including 100 unicorns, our experience can be useful to others.
When it comes to medical and wellness tourism, you may be aware that WHO has set up a Global Center for Traditional Medicine in Gujarat. In SCO, India has taken the initiative for a new SCO Working Group on Traditional Medicine.
Enhancing education, training, and capacity-building are key pillars of India’s international cooperation. We are committed to further building on them, be it with the C5 partners, or those of ‘Neighbourhood First’ or the extended neighbourhood.
As more countries seek association with SCO as Observers or Dialogue Partners, we must strive to communicate better and deepen our consensus. Granting English the status of a third official language will be crucial.
We congratulate the Kazakh side for hosting a successful Summit. As Vishwa Bandhu, or the friend of the world, India will always strive to deepen cooperation with all its partners. We also extend our best wishes to the success of the upcoming Chinese presidency of SCO.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
এছচিঅ’ ৰাষ্ট্ৰাধ্যক্ষ পৰিষদৰ বৈঠকত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ ভাষণ
বৈঠকৰ বিষয়: ‘বহুপক্ষীয় আলোচনা শক্তিশালী কৰা – দীৰ্ঘস্থায়ী শান্তি আৰু উন্নয়নৰ বাবে চেষ্টা চলোৱা’
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Guwahati
বৈঠকত উপস্থিত, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ড° জয়শংকৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণ দাঙি ধৰে
এই সময়ত ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনা, ভূ-অৰ্থনৈতিক শক্তি আৰু ভূ-প্ৰযুক্তিগত অগ্ৰগতিৰ বাবে বিশ্বত বৃহৎ পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। এই সকলোবোৰৰ ব্যাপক নিহিতাৰ্থ আছে। যেতিয়া আমি আগলৈ চাওঁ, তেতিয়া আমি তাৎক্ষণিক আৰু ব্যৱস্থাগত প্ৰত্যাহ্বান তথা সুযোগ দুয়োটা দেখিবলৈ পাওঁ। যেতিয়া আমি এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহক লৈ বিবেচনা কৰোঁ তেতিয়া আমি স্পষ্ট হ’ব লাগিব যে পৃথিৱীখন অনিবাৰ্যভাৱে প্ৰকৃততে বহুমেৰুত্বৰ দিশে আগবাঢ়িছে। এনে পৰিস্থিতিত, এছচিঅ’ আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰে। কিন্তু ইয়াৰ প্ৰকৃত তাৎপৰ্য এই কথাৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব যে আমি সকলোৱে পৰস্পৰে কিমান ভালদৰে সহযোগিতা কৰিম। এই বিষয়ে আমি ইতিমধ্যে এছচিঅ’ৰ ভিতৰত আলোচনা কৰিছোঁ। এই কথা বিস্তৃত পৰিয়ালৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য।
প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা ক’বলৈ গ’লে, আমাৰ বহুতৰে বাবে সন্ত্ৰাসবাদ নিশ্চিতভাৱে আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ। সত্যটো হ’ল ইয়াক ৰাষ্ট্ৰসমূহে অস্থিৰতাৰ আহিলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰি আছে। সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদৰ সৈতে আমাৰ নিজস্ব অভিজ্ঞতা আছে। আমাৰ সন্মুখত এই কথা স্পষ্ট হ’ব লাগিব যে যিকোনো ৰূপত বা প্ৰকাশভংগীত সন্ত্ৰাসবাদক ন্যায্যতা দিব বা সহ্য কৰিব নোৱাৰি। সন্ত্ৰাসবাদীক আশ্ৰয় দিয়াটো তীব্ৰ গৰিহণা দিয়া উচিত। সীমা অতিক্ৰম কৰা সন্ত্ৰাসবাদক নিৰ্ণায়কভাৱে প্ৰত্যুত্তৰ দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে আৰু সন্ত্ৰাসবাদৰ বিত্তীয় সাহায্য আৰু নিযুক্তি ফলপ্ৰসূভাৱে প্ৰতিহত কৰিব লাগিব। এছচিঅ’ই নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিত কেতিয়াও দোদুল্যমান হোৱা উচিত নহয়। এই ক্ষেত্ৰত আমি দ্বৈত মানদণ্ড গ্ৰহণ কৰিব নোৱাৰোঁ।
যেতিয়া ভূ-অৰ্থনীতিৰ কথা আহে, তেতিয়া আজিৰ প্ৰয়োজনীয়তা হৈছে বৈচিত্ৰময়, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু শক্তিশালী যোগান শৃংখল সৃষ্টি কৰা। এয়া কোভিডৰ অভিজ্ঞতাৰ পৰা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ শিক্ষা। ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ই বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ ইঞ্জিনক ত্বৰান্বিত কৰিব পাৰে আৰু বিশ্ব অৰ্থনীতিক গণতান্ত্ৰিক কৰি তোলাত সহায় কৰিব পাৰে। বিশেষকৈ গ্ল’বেল ছাউথৰ দেশসমূহৰ সৈতে সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত অন্য দেশৰ সৈতে অংশীদাৰিত্ব কৰিবলৈ ভাৰত সাজু।
বৰ্তমান এই প্ৰযুক্তি অতি আশাব্যঞ্জক নহয়, বৰং বিকাশ আৰু নিৰাপত্তা দুয়োটা দিশতে দ্ৰুতগতিত গেম চেঞ্জাৰ হৈ আছে। ডিজিটেল যুগত অধিক বিশ্বাস আৰু পাৰদৰ্শিতাৰ প্ৰয়োজন। এআই আৰু চাইবাৰ সুৰক্ষাই নিজৰ অধিকাৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় উত্থাপন কৰে। লগতে ভাৰতে দেখুৱাইছে যে ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি আৰু ডিজিটেল বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিয়ে এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন আনিব পাৰে। আমাৰ এছচিঅ’ৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ত দুয়োটা বিষয়ৰ ওপৰত আলোচনা কৰা হৈছিল। ইয়াৰ উপৰিও, এছচিঅ’ৰ সদস্য আৰু অংশীদাৰসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰি আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজেৰে অধ্যৱসায় কৰা আৰু সক্ৰিয় আৰু সহযোগিতামূলকভাৱে অগ্ৰগতিৰ উপায় বিচৰাটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। বৰ্তমানৰ বিশ্বব্যাপী বিতৰ্কই নতুন সংযোগ সম্পৰ্ক গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে যিয়ে পুনৰ ভাৰসাম্যপূৰ্ণ বিশ্বক ভালদৰে সেৱা আগবঢ়াব। গতি লাভ কৰিবলৈ হ’লে বহু দেশৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন। ইয়াৰ উপৰিও, ইয়াক দেশসমূহৰ সাৰ্বভৌমত্ব আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাক সন্মান কৰিব লাগে আৰু ইয়াক চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ বাবে বৈষম্যহীন বাণিজ্য আৰু ট্ৰেনজিট অধিকাৰৰ ভেটিৰ ওপৰত গঢ়ি তুলিব লাগে। বৰ্ধিত এছচিঅ’ পৰিয়াললৈ আমি ভাৰত আৰু ইৰাণৰ মাজত হোৱা দীৰ্ঘম্যাদী চুক্তিৰ জৰিয়তে চাবাহাৰ বন্দৰত শেহতীয়াকৈ হোৱা অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰোঁ। এয়া কেৱল স্থলভাগেৰ আৱৰা মধ্য এছিয়াৰ ৰাজ্যসমূহৰ বাবেই বহুত মূল্যৱান নহয়, বৰং ভাৰত আৰু ইউৰেছিয়াৰ মাজত বাণিজ্যকো বিপদমুক্ত কৰে।
অঞ্চলটোৰ সন্দৰ্ভত মই আফগানিস্তানৰ বিষয়েও ক’ব বিচাৰিছোঁ। আমাৰ মানুহৰ মাজত ঐতিহাসিক সম্পৰ্ক আছে যিয়ে আমাৰ সম্পৰ্কৰ ভিত্তি গঠন কৰে। আমাৰ সহযোগিতাত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প, মানৱীয় সাহায্য, সামৰ্থ্য বিকাশ আৰু ক্ৰীড়া আদি অন্তৰ্ভুক্ত। আফগান জনসাধাৰণৰ প্ৰয়োজন আৰু আকাংক্ষাৰ প্ৰতি ভাৰত সংবেদনশীল।
এছচিঅ’ বিস্তাৰিত পৰিয়ালে বৰ্তমানৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱস্থাৰ উন্নতিৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰকাশ কৰিছে। এয়া তেতিয়াহে সম্ভৱ, যেতিয়া এই প্ৰচেষ্টাসমূহ ৰাষ্ট্ৰসংঘ আৰু ইয়াৰ নিৰাপত্তা পৰিষদলৈকে বিস্তৃত হ’ব। আমি আশা কৰিছোঁ যে অদূৰ ভৱিষ্যতে, আমি আগুৱাই যোৱাৰ পথত এক শক্তিশালী ঐকমত্য গঢ়ি তুলিব পাৰিম।
এছচিঅ’ৰ অৰ্থনৈতিক কাৰ্যসূচী বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতে উল্লেখযোগ্য অৱদান আগবঢ়াইছে। আমি এছচিঅ’ ষ্টাৰ্টআপ ফ’ৰাম আৰু ষ্টাৰ্টআপ আৰু উদ্ভাৱনৰ বিশেষ কৰ্মগোটৰ দৰে ব্যৱস্থাসমূহ প্ৰতিষ্ঠানিক কৰি ৰাখিছোঁ। ভাৰতত ১০০টা ইউনিকৰ্ণকে ধৰি ১ লাখ ৩০ হাজাৰ ষ্টাৰ্টআপ আছে, আমাৰ অভিজ্ঞতা আনৰ বাবে উপযোগী হ’ব পাৰে।
চিকিৎসা আৰু আৰোগ্য পৰ্যটনৰ কথা আহিলে, হয়তো আপোনালোকে জানে যে গুজৰাটত WHO এ পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ বাবে এটা গ্ল’বেল চেণ্টাৰ স্থাপন কৰিছে। এছচিঅ’ত, ভাৰতে পৰম্পৰাগত চিকিৎসাৰ ওপৰত এটা নতুন এছচিঅ’ ৱৰ্কিং গ্ৰুপৰ বাবে উদ্যোগ লৈছে।
শিক্ষা, প্ৰশিক্ষণ আৰু সামৰ্থ্য নিৰ্মাণ বৃদ্ধি কৰা, ভাৰতৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ মূল স্তম্ভ। আমি সেয়া আৰু আগুৱাই নিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, সেয়া লাগে চি ৫ অংশীদাৰৰ সৈতে হওক, বা ‘প্ৰতিবেশী প্ৰথম’ বা বিস্তাৰিত প্ৰতিবেশীৰ সৈতেই হওক।
যিহেতু অধিক দেশে এছচিঅ’ৰ সৈতে পৰ্যবেক্ষক বা আলোচনাৰ অংশীদাৰ হিচাপে জড়িত হ’বলৈ বিচাৰিছে, আমি ভালদৰে যোগাযোগ আৰু আমাৰ ঐকমত্য গভীৰ কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰা উচিত। ইংৰাজীক তৃতীয় চৰকাৰী ভাষাৰ মৰ্যাদা দিয়াটো গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব।
আমি শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সফল আয়োজনৰ বাবে কাজাখ পক্ষক অভিনন্দন জনাইছোঁ। বিশ্ববন্ধু বা বিশ্বৰ মিত্ৰ হিচাপে, ভাৰতে সদায় নিজৰ সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ বাবে চেষ্টা কৰিব। আমি এছচিঅ’ৰ আগন্তুক চীনা অধ্যক্ষতাৰ সফলতাৰ বাবেও আমাৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।