Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the Meeting of the SCO Council of Heads of States
Theme of the meeting: ‘Strengthening Multilateral Dialogue – Striving for Sustainable Peace and Development’.
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Delhi
PM’s remarks were delivered by EAM Dr Jaishankar who was present at the meeting
The world is currently experiencing profound shifts driven by geopolitical tensions, geo-economic forces and geo-technological advancements. They all have sweeping implications. As we look ahead, there are both immediate and systemic challenges and opportunities arising from them. Even as we address those, let us be clear that the world is inexorably moving towards real multipolarity. In such a scenario, the SCO will only become more important. But its true value would depend on how well all of us cooperate amongst ourselves. We have already had that discussion within the SCO. The same extendsto the extended family as well.
Speaking of challenges, terrorism would surely rank foremost for many of us. The truth is that it continues to be used by nations as a tool of destabilization. We have had our own experiences with cross-border terrorism. Let us be clear that terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. Harbouring terrorists must be strongly condemned. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be effectvielycountered. The SCO must never waver in its commitment. We cannot have double standards in this regard.
When it comes to geo-economics, the need of the day is to create multiple, reliable and resilient supply chains. This is an important take away from the Covid experience. ‘Make in India’ can add to engines of global growth and help democratize the global economy. India is open to partnering with others in capacity building, especially nations of the Global South.
Technology not only holds great promise in our times but is increasingly a game changer on both development and security. The digital era needs more trust and transparency. AI and Cyber security raise crucial issues of their own. At the same time, India has shown that digital public infrastructure and digital financial inclusion can make such a huge difference. Both were discussed during our SCO Presidency. They also expand the scope for international cooperation, involving SCO members and partners.
While standing resolute on challenges, it is equally important to actively and collaboratively explore avenues of progress. The current global debate is focused oncreating the new connectivity linkages that would better serve a rebalanced world. If this is to gather serious momentum, it requires the joint efforts of many. It must also be respectful of sovereignty and territorial integrity of states and be built on the foundation of non-discriminatory trade and transit rights to neighbours. For the SCO extended family, we flag the progress made on Chabahar port recently through a long-term agreement between India and Iran. This not only holds great value to landlocked Central Asian states but also de-risks commerce between India and Eurasia.
While on the region, let me also speak about Afghanistan. We have a historical relationship between our peoples that is the bedrock of our ties. Our cooperation covers development projects, humanitarian assistance, capacity building and sports. India remains sensitive to the needs and aspirations of the Afghan people.
The SCO extended family shares a commitment to reform the current international order. This is only possible when those efforts extend to the United Nations and its Security Council. We hope that in the near future, we can develop a strong consensus on the way ahead.
India has contributed significantly to enhancing the economic agenda of the SCO. We have institutionalized mechanisms like SCO Startup Forum and Special Working Group on Startup and Innovation. With a 130,000 Startups in India, including 100 unicorns, our experience can be useful to others.
When it comes to medical and wellness tourism, you may be aware that WHO has set up a Global Center for Traditional Medicine in Gujarat. In SCO, India has taken the initiative for a new SCO Working Group on Traditional Medicine.
Enhancing education, training, and capacity-building are key pillars of India’s international cooperation. We are committed to further building on them, be it with the C5 partners, or those of ‘Neighbourhood First’ or the extended neighbourhood.
As more countries seek association with SCO as Observers or Dialogue Partners, we must strive to communicate better and deepen our consensus. Granting English the status of a third official language will be crucial.
We congratulate the Kazakh side for hosting a successful Summit. As Vishwa Bandhu, or the friend of the world, India will always strive to deepen cooperation with all its partners. We also extend our best wishes to the success of the upcoming Chinese presidency of SCO.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
স্তেতশিংগী হেদশিংগী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী মীফমদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
মীফমগী নুংগী ওইবা ৱাফমঃ 'মলতিলেতরেল দাইলোগ মপাঙ্গল কলহনবা – তুং কোইনা চৎপা য়াবা শান্তি অমসুং চাউখৎপা পুরক্নবা হোৎনবা
প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল অসি মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা ই.এ.এম.দা. জয়শঙ্করনা পীখি
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Imphal
মালেম অসি জিওপোলিতিকেল তেন্সন, জিও-একনোমিক্কী শাফু অমসুং জিও-তেক্নিকেলগী ওইবা চাউখৎপনা পুদুনা মশক থোক্নবা অহোংবা কয়া অমা মায়োক্নরি। মসি পুম্নমক অসিনা অকনবা শাফু অমা পীরি। ঐখোয়না মাংজিল থানা য়েংবদা, মখোয়না মরম ওইদুনা খুদক্কী অমসুং পথাপ নাইবা শীংনবা অমসুং খুদোংচাবা অনিমক লৈ। মখোয়শিং অসি ঐখোয়না থেংননবা হোৎনরবসু, ঐখোয়না খোঙগদবদি, মালেম অসি তশেংনা মলতিপোলারিতীগী মায়কৈদা চঙশিল্লি। অসিগুম্বা ফিভম অসিদা, এস.সি.ও. খক্তনা মরুওইবা ওইরক্কনি। অদুবু মসিগী অশেংবা মশক্তি ঐখোয় পুম্নমক্না মতৌ করম্না খুৎশম্ননা চৎলিবগে হায়বগী মখা পোল্লি। ঐখোয়না মসিগী মতাংদা এস.সি.ও.গী মনুংদা মাংজৌননা খন্ন-নৈনখ্রে। হায়রিবা অসিমক মরী লৈনবা ইমুং মনুংদসু শন্দোক্না চৎলি।
শীংনবশিং অসিগী মতাংদা ঙাংবা তারবদি, হিংশা হায়বসিনা ঐখোয়গী মরক্তা খ্বাইদগী মমাংদা শোইদনা লৈগনি। অশেংবদি মসিবু লৈবাকশিংনা তংদু লৈতাদনবা শীজিন্নদুনা লৈখিগনি। ঙমখৈ লান্না চত্থবা হিংশাদা ঐখোয়না নীংথিনা খঙলে। ঐখোয়না ময়েক শেংনা খঙমিন্নসি মদুদি মওং অমহেক্তগী হিংশাগী থবক অসি চুম্মি হায়না নত্ত্রগা ঙাকপীরোইদবনি। ঙমখৈ লান্না চত্থবা হিংশাগী থবক্তা মতীক চানা পাউখুম পীগদবনি অমসুং হিংশাগী শেল থাদবা অমসুং রিক্রুৎমেন্তগী থবক মতীক চানা থিংগদবনি। এস.সি.ও.না কৈদৌনুংদা ৱারেপশিং হন্দোক্লোইদবনি। হীরম অসিগী মতাংদা মমাই অনি লোংলোইদবনি।
জিও-একনোমিক্স লাকপা মতমদা, নোংমগী ঐখোয়না তঙাইফদ্রিবা অসি মশীং য়ামখৎহনবা, থাজবা অমসুং মপাঙ্গল লৈবা সপ্লাই চেন শেম্বনি। মসি কোবিদকী এক্সপরিএন্সতগী ঐখোয়না শীজিন্নবা য়াবা মরুওইবা অমনি। 'মেক ইন ইন্দিয়া'না মালেমগী চাউখৎলোনগী ইঞ্জিনদা হাপচিনবা য়াই অমসুং মালেমগী একনোমি দিমোক্রেতাইজ তৌবদা মতেং ওইগনি। ভারতনা অতোপ্পশিংবু কেপাসিতী শাগৎপদা মতেং তৌননবা শেম শাদুনা লৈ, মরুওইনা গ্লোবেল সাউথ লৈবশিংগা।
তেক্নোলোজীয়া ঐখোয়গী মতমদা ৱাশক কয়া অমা পীবদা নত্তনা চাউখৎপা অমসুং সেক্যুরিতীদা অহোংবা পুরকপা ঙম্বা অমা ওইরি। দিজিতেল ইরা অসিনা হেন্না থাজবা অমসুং মনুং মপান ফাওনা উবা অমা চঙই। এ.আই. অমসুং সাইবর সেক্যুরিতী হায়বসিদা য়াম্না মরুওইবা সমশ্যাশিং লৈরি। অদুগা অমুকসু ভারতনা উৎখ্রে মদুদি দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর মসুং দিজিতেল ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন হায়বসিনা য়াম্না চাউনা খেন্নবা পুরকপা য়াগনি। হায়রিবা অনিমক ঐখোয়গী এস.সি.ও. প্রেজিদেন্সীদা খন্নখ্রবনি। মখোয়না অন্তর্জাতিগী মপাং, এস.সি.ও.দা য়াওরিবা মেম্বরশিং অমসুং মপাংশিংদা স্কোপ হেন্না পাকথোক চাউথোকহল্লি।
শীংনবশিং অসিদা চপ য়ুং লেপ্পগা লোইননা, চাউখৎপগী হীরমশিং য়েংশিনবা হায়বসিসু চপ মাননা মরুওইবা অমনি। হৌজিক্কী ওইরিবা মালেমগী দিবেত অসিনা মালেম অসিবু হেন্না খল মান্নহন্নবা অনৌবা মরী অমা শেম্বদা মীৎয়েং থম্লি। মসি রাজ্যশিংগী সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীদা অমসুং অমনা অমবু তুহৎনদবা লল্লোন ইতীক অমসুং য়ুম্লোন্নবশিংগী হক মৎনদবদা য়ুম্ফম ওইগদবনি। এস.সি.ও.গী চাউরবা ইমুং মনুংগী ওইনদি, ঐখোয়না হন্দক্তা ভারত অমসুং ইরানগী মরক্তা শাংনা চৎপা য়ানচেরোল অমগী খুত্থাংদা চবাহার হিথাংফমদা পুরকখিবা খুমাং চাউশিনবা অদুনা লেপ্লি। মসিনা কোইশিন্দুনা লৈরিবা সেন্ত্রেল এসিয়াগী স্তেতশিংদা মগুন হেন্না হাপকৎহনবদা নত্তনা ভারত অমসুং য়ুরাসিয়াগী মরতা লৈরিবা লল্লোন ইতীক্কী থবক্তা মিপাইনিংঙাই ওইবা হন্থহল্লি।
লমদমশিংগী মতাংদা ঙাংলিঙৈদা, ঐহাক্না অফঘানিস্তানগী মতাংদা ফোংদোকচনিংই। ঐখোয়গী মরক্তা পুৱারীদগী লৈরক্লবা মরী অমা ঐখোয়গী মীয়ামগী মরক্তা লৈ। ঐখোয়গী তেংবাং হীরমশিংদা চাউখৎ খোঙথাংগী প্রোজেক্তশিং, হ্যুমেনিতরিয়ান এসিস্তেন্স, কেপাসিতী শাগৎপা অমসুং শান্নখোৎনবা য়াওরি। ভারতনা তঙাইফদবশিংদা অমসুং অফগান মীয়ামদনা হেন্না মায় ওনশিল্লি।
এস.সি.ও.গী পাক চাউরবা ইমুং মনুংগী মরক্তা হৌজিক লৈরিবা অন্তর্জাতিগী ওর্দর অসিবু অহোংবা পুরক্নবগী মান্নবা ৱারেপ লৈ। মসি হায়রিবা থৌরাংশিং অসি য়ুনাইতেদ নেসন্স অমসুং মসিগী সেক্যুরিতী কাউন্সিলদা য়ৌরবা মতমদা খক্তদা ওইথোক্কনি। ঐখোয়না থাজৈ মদুদি লাক্কদবা অতেনবা মতম অসিদা, ঐখোয়না মাংদা লৈরিবা লম্বীশিং অসিদা হেন্না মপাঙ্গল কনবা মরী অমা শাগৎপা ঙমগনি।
ভারতনা এস.সি.ও.গী একনোমিক এজেন্দাবু মপাঙ্গল কলহন্নবা চাউনা হোৎনদুনা লাক্লি। ঐখোয়না স্তার্তপ অমসুং ইন্নোভেসনদা এস.সি.ও. স্তার্তপ ফোরম অমসুং স্পেসিএল ৱার্কিং গ্রুপকুম্বা মেকানিজমশিং ইন্সতিত্যুসনেলাইজ তৌখ্রে। ভারত্তা য়ুনিকোর্ন ১০০গা লোইননা স্তার্তপ ১৩০,০০০ লৈবগা লোইননা, ঐখোয়গী এক্সপরিএন্স অসি অতোপ্পদসু লান্থোক্তুনা কান্নবা ফংহনবা য়াই।
হিদাক লাংথক অমসুং ৱেলনেস তুরিজমগী মতাংদা লাকপদা, অদোম্না খঙবীরম্লগনি মদুদি দব্ল্যু.ঐচ.ও.না গুজরাত্তা গ্লোবেল সেন্তর ফোর ত্রেদিসনেল মেদিসিন অমা লিংখৎখ্রে। এস.সি.ও.দা, ভারতনা ত্রেদিসনেল মেদিসিনগী হীরমদা অনৌবা এস.সি.ও. ৱার্কিং গ্রুপ অমগী থৌরাং লৌখৎখ্রে।
এজুকেসন, ত্রেনিং, অমসুং কেপাসিতী শাগৎপা হেনগৎহনবনা ভারতকী ইন্তর্নেসনেল কোওপরেসনগী মরুওইবা য়ুম্বীনি। ঐখোয়না সি ৫ পার্তনরবু ওইরো, নৎত্রগা 'য়ুম্লোন্নবনা হান্না'বু ওইরো নৎত্রগা হেন্না চাউথোকপা য়ুম্লোন্নববু ওইরো মখোয়শিং অসিবু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনগনি।
অতৈ লৈবাকশিংনা এস.সি.ও.গা ওবজার্বর ওইনা নৎত্রগা দাইলোগ পার্তনর ওইনা মপাং ওইনবা পাম্বগা লোইননা, ঐখোয়না হেন্না মরী থম্ননবা অমসুং ঐখোয়গী অয়াবা অসি হেন্না লুমহন্নবা হোৎনগদবনি। ইংলিশপু অহুমশুবা ওফিসিএল ওইবা লোল অমা ওইহনবসি য়াম্না মরুওইগনি।
ঐখোয়না কজাখকী নাকনবু মায় পাক্না সম্মিত পাঙথোকখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। বিস্ব বন্ধু নৎত্রগা মালেমগী অহুমশুবা মরুপ অমা ওইবগা লোইননা ভারতনা মপাং খুদিংমক্কা মরী হেন্না চেৎশিলহন্নবা মতম চুপ্পদা হোৎনগনি। ঐখোয়না লাক্কদৌরিবা এস.সি.ও.গী চাইনিজ প্রেজিদেন্সীদসু মায় পাকপা ওইরসনু হায়না য়াইফ পাউজেল পীজরি।