Prime Minister's Office
PM Modi’s remarks at the Meeting of the SCO Council of Heads of States
Theme of the meeting: ‘Strengthening Multilateral Dialogue – Striving for Sustainable Peace and Development’.
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Delhi
PM’s remarks were delivered by EAM Dr Jaishankar who was present at the meeting
The world is currently experiencing profound shifts driven by geopolitical tensions, geo-economic forces and geo-technological advancements. They all have sweeping implications. As we look ahead, there are both immediate and systemic challenges and opportunities arising from them. Even as we address those, let us be clear that the world is inexorably moving towards real multipolarity. In such a scenario, the SCO will only become more important. But its true value would depend on how well all of us cooperate amongst ourselves. We have already had that discussion within the SCO. The same extendsto the extended family as well.
Speaking of challenges, terrorism would surely rank foremost for many of us. The truth is that it continues to be used by nations as a tool of destabilization. We have had our own experiences with cross-border terrorism. Let us be clear that terrorism in any form or manifestation cannot be justified or condoned. Harbouring terrorists must be strongly condemned. Cross-border terrorism requires a decisive response and terrorism financing and recruitment must be effectvielycountered. The SCO must never waver in its commitment. We cannot have double standards in this regard.
When it comes to geo-economics, the need of the day is to create multiple, reliable and resilient supply chains. This is an important take away from the Covid experience. ‘Make in India’ can add to engines of global growth and help democratize the global economy. India is open to partnering with others in capacity building, especially nations of the Global South.
Technology not only holds great promise in our times but is increasingly a game changer on both development and security. The digital era needs more trust and transparency. AI and Cyber security raise crucial issues of their own. At the same time, India has shown that digital public infrastructure and digital financial inclusion can make such a huge difference. Both were discussed during our SCO Presidency. They also expand the scope for international cooperation, involving SCO members and partners.
While standing resolute on challenges, it is equally important to actively and collaboratively explore avenues of progress. The current global debate is focused oncreating the new connectivity linkages that would better serve a rebalanced world. If this is to gather serious momentum, it requires the joint efforts of many. It must also be respectful of sovereignty and territorial integrity of states and be built on the foundation of non-discriminatory trade and transit rights to neighbours. For the SCO extended family, we flag the progress made on Chabahar port recently through a long-term agreement between India and Iran. This not only holds great value to landlocked Central Asian states but also de-risks commerce between India and Eurasia.
While on the region, let me also speak about Afghanistan. We have a historical relationship between our peoples that is the bedrock of our ties. Our cooperation covers development projects, humanitarian assistance, capacity building and sports. India remains sensitive to the needs and aspirations of the Afghan people.
The SCO extended family shares a commitment to reform the current international order. This is only possible when those efforts extend to the United Nations and its Security Council. We hope that in the near future, we can develop a strong consensus on the way ahead.
India has contributed significantly to enhancing the economic agenda of the SCO. We have institutionalized mechanisms like SCO Startup Forum and Special Working Group on Startup and Innovation. With a 130,000 Startups in India, including 100 unicorns, our experience can be useful to others.
When it comes to medical and wellness tourism, you may be aware that WHO has set up a Global Center for Traditional Medicine in Gujarat. In SCO, India has taken the initiative for a new SCO Working Group on Traditional Medicine.
Enhancing education, training, and capacity-building are key pillars of India’s international cooperation. We are committed to further building on them, be it with the C5 partners, or those of ‘Neighbourhood First’ or the extended neighbourhood.
As more countries seek association with SCO as Observers or Dialogue Partners, we must strive to communicate better and deepen our consensus. Granting English the status of a third official language will be crucial.
We congratulate the Kazakh side for hosting a successful Summit. As Vishwa Bandhu, or the friend of the world, India will always strive to deepen cooperation with all its partners. We also extend our best wishes to the success of the upcoming Chinese presidency of SCO.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଏସସିଓ ରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟ ପରିଷଦ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟ
ଏହି ବୈଠକର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା: 'ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଆଲୋଚନାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା - ନିରନ୍ତର ଶାନ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ'।
ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡ. ଜୟଶଙ୍କର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମନ୍ତବ୍ୟକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ
04 JUL 2024 6:04PM by PIB Bhubaneswar
ଭୌଗଳିକ-ରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା, ଭୌଗଳିକ -ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭୌଗଳିକ -ବୈଷୟିକ ଉନ୍ନତି ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗଭୀର ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି । ଏସବୁର ବ୍ୟାପକ ପ୍ରଭାବ ରହିଛି। ଆମେ ଆଗକୁ ଦେଖିଲେ, ଉଭୟ ତତ୍କାଳ ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗତ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଠାରୁ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ଯଦିଓ ଆମେ ସେଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ କରୁଛୁ, ଆସନ୍ତୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହେବା ଯେ ବିଶ୍ୱ ବାସ୍ତବ ବହୁ ଧୃବୀୟତା ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି । ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରେ ଏସସିଓ ଆହୁରି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ପ୍ରକୃତ ମୂଲ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିବ ଯେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ କେତେ ସହଯୋଗ କରୁ । ଏସସିଓ ରେ ଆମେ ସେହି ଆଲୋଚନା କରିସାରିଛୁ । ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ପରିବାର ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଅବସ୍ଥା ବିସ୍ତାରିତ ହୋଇଛି।
ଆହ୍ୱାନ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ଆତଙ୍କବାଦ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗରେ ରହିବ । ସତ କଥା ହେଉଛି ଏହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଅସ୍ଥିରତାର ଅସ୍ତ୍ର ଭାବେ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦ କୁ ନେଇ ଆମର ନିଜର ଅନୁଭୂତି ରହିଛି । ଆସନ୍ତୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିବା ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ । ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ରୟ ଦେବାକୁ ଦୃଢ଼ ନିନ୍ଦା କରାଯିବା ଦରକାର। ସୀମାପାର ଆତଙ୍କବାଦକୁ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଜବାବ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦକୁ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବେ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏସସିଓ ନିଜ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିରେ କେବେ ବି ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ଏ ଦିଗରେ ଆମର ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ମାନଦଣ୍ଡ ରହିପାରିବ ନାହିଁ।
ଭୌଗଳିକ -ଅର୍ଥନୀତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକାଧିକ, ଭରସାଯୋଗ୍ୟ ଓ ସ୍ଥିର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆଜିର ଆବଶ୍ୟକତା। କୋଭିଡ ଅଭିଜ୍ଞତାରୁ ଏହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। 'ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ' ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ୍ ଯୋଡ଼ିବା ସହ ବିଶ୍ବ ଅର୍ଥନୀତିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକୀକରଣରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ। ବିଶେଷ କରି ଦକ୍ଷିଣ ବିଶ୍ବର ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧିକ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ଭାଗିଦାରୀ କରିବାକୁ ଭାରତ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି।
ଟେକ୍ନୋଲୋଜି କେବଳ ଆମ ସମୟରେ ବଡ଼ ପ୍ରତିଶୃତି ଦେଇନାହିଁ ବରଂ ଉଭୟ ବିକାଶ ଏବଂ ନିରାପତ୍ତା ଉପରେ ଏକ ଗେମ୍ ଚେଞ୍ଜର ପାଲଟିଛି । ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗରେ ଅଧିକ ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏଆଇ ଏବଂ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା ନିଜର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥାଏ । ଏଥିସହ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏତେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ ବୋଲି ଭାରତ ଦର୍ଶାଇଛି। ଆମ ଏସସିଓ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ସମୟରେ ଉଭୟ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା । ସେମାନେ ଏସସିଓ ସଦସ୍ୟ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସାମିଲ କରି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ସୁଯୋଗକୁ ବିସ୍ତାର କରନ୍ତି ।
ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଦୃଢ଼ ତାର ସହ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ସକ୍ରିୟ ଓ ସହଯୋଗୀ ଭାବରେ ପ୍ରଗତିର ମାର୍ଗ ଖୋଜିବା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଜରୁରୀ । ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଶ୍ୱିକ ବିତର୍କ ନୂତନ ଯୋଗାଯୋଗ ସଂଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି ଯାହା ଏକ ପୁନଃସନ୍ତୁଳିତ ବିଶ୍ୱକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସେବା କରିବ | ଯଦି ଏହାକୁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି, ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ଅନେକଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଉଚିତ ଏବଂ ପଡ଼ୋଶୀମାନଙ୍କୁ ଭେଦଭାବ ବିହୀନ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପରିବହନ ଅଧିକାର ଆଧାରରେ ନିର୍ମିତ ହେବା ଉଚିତ୍ | ଏସସିଓ ବିସ୍ତାରିତ ପରିବାର ପାଇଁ ଆମେ ନିକଟରେ ଭାରତ ଏବଂ ଇରାନ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ବୁଝାମଣା ମାଧ୍ୟମରେ ଚାବାହାର ବନ୍ଦରରେ ହୋଇଥିବା ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପତାକା ଦେଖାଇଛୁ । ଏହା କେବଳ ଭୌଗଳିକ ଘୋଷିତ ମଧ୍ୟ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରେସିଆ ମଧ୍ୟରେ ବିପଦମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅଟେ ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ମୁଁ ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ସମ୍ପର୍କ ଅଛି ଯାହା ଆମ ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ ବିକାଶ ମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ, ମାନବିକ ସହାୟତା, ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା କୁ ନେଇ ଆମର ସହଯୋଗ ରହିଛି। ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଲୋକଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ଓ ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରତି ଭାରତ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରହିଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଏସସିଓ ପରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ । ଏହି ପ୍ରୟାସ ଜାତିସଂଘ ଓ ଏହାର ନିରାପତ୍ତା ପରିଷଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସାରିତ ହେଲେ ହିଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହେବ। ଆମେ ଆଶା କରୁଛୁ ଯେ ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ଆଗକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ସହମତି ବିକଶିତ କରିପାରିବା ।
ଏସସିଓର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏଜେଣ୍ଡାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଭାରତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଆମେ ଏସସିଓ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଫୋରମ୍ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଇନୋଭେସନ୍ ଉପରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଗୋଷ୍ଠୀ ପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସଂସ୍ଥାଗତ କରିଛୁ । ୧୦୦ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ସମେତ ଭାରତରେ ୧,୩୦,୦୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସହିତ ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇପାରିବ ।
ଡାକ୍ତରୀ ଏବଂ ଚିକିତ୍ସା ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବିଷୟରେ, ଆପଣ ଜାଣିଥିବେ ଯେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ଗୁଜୁରାଟରେ ଏକ ଗ୍ଲୋବାଲ ସେଣ୍ଟର ଫର ପାରମ୍ପରିକ ମେଡିସିନ ସ୍ଥାପନ କରିଛି । ଏସସିଓରେ ଭାରତ ପାରମ୍ପରିକ ଔଷଧ ଉପରେ ଏକ ନୂତନ ଏସସିଓ ୱାର୍କିଂ ଗ୍ରୁପ ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି ।
ଶିକ୍ଷା, ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ପ୍ରମୁଖ ସ୍ତମ୍ଭ । ସି-୫ ସହଯାଗୀମାନଙ୍କ ସହ ହେଉ କିମ୍ବା ‘ପେଡାଶୀ ଆଗ‘ କିମ୍ବା ବିସ୍ତାରିତ ପଡ଼ୋଶୀ ଙ୍କ ସହ ହେଉ ଆମେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ।
ଯେହେତୁ ଅଧିକାଂଶ ଦେଶ ଏସସିଓ ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷକ ବା ଆଲୋଚନା ଅଂଶୀଦାର ଭାବରେ ସହଯୋଗ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଆମକୁ ଉତ୍ତମ ଭାବରେ ଯୋଗାଯୋଗ କରିବାକୁ ଏବଂ ଆମର ସହମତିକୁ ଗଭୀର କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଉଚିତ୍ । ଇଂରାଜୀକୁ ତୃତୀୟ ସରକାରୀ ଭାଷାର ମାନ୍ୟତା ଦେବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ।
ଏକ ସଫଳ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଆମେ କାଜାଖ ପକ୍ଷକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛୁ । ବିଶ୍ୱବନ୍ଧୁ ବା ବିଶ୍ୱର ବନ୍ଧୁ ହିସାବରେ ଭାରତ ସବୁବେଳେ ନିଜର ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହ ସହଯୋଗ କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବ । ଏସସିଓର ଆଗାମୀ ଦିଗରେ ଚୀନ ସଫଳ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛୁ ।