Cabinet
Cabinet approves Minimum Support Prices (MSP) for Kharif Crops for Marketing Season 2024-25
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the increase in the Minimum Support Prices (MSP) for all mandated Kharif Crops for Marketing Season 2024-25.
Government has increased the MSP of Kharif Crops for Marketing Season 2024-25, to ensure remunerative prices to the growers for their produce. The highest absolute increase in MSP over the previous year has been recommended for oilseeds and pulses viz. nigerseed (Rs.983/- per quintal) followed by sesamum (Rs.632/- per quintal) and tur/arhar (Rs.550/- per quintal).
Minimum Support Prices for all Kharif crops for Marketing Season 2024-25
Rs. per quintal
Crops
MSP
2024-25
Cost* KMS
2024-25
Margin over
cost (%)
MSP
2023-24
MSP Increase
in 2024-25
over 2023-24
Cereals
Paddy
Common
2300
1533
50
2183
117
Grade A^
2320
-
-
2203
117
Jowar
Hybrid
3371
2247
50
3180
191
Maldandi"
3421
-
-
3225
196
Bajra
2625
1485
77
2500
125
Ragi
4290
2860
50
3846
444
Maize
2225
1447
54
2090
135
Pulses
Tur /Arhar
7550
4761
59
7000
550
Moong
8682
5788
50
8558
124
Text Box: Page 2 of 5
Crops
MSP
2024-25
Cost* KMS
2024-25
Margin over
cost (%)
MSP
2023-24
MSP Increase
in 2024-25
over 2023-24
Urad
7400
4883
52
6950
450
Oilseeds
Groundnut
6783
4522
50
6377
406
Sunflower Seed
7280
4853
50
6760
520
Soybean (Yellow)
4892
3261
50
4600
292
Sesamum
9267
6178
50
8635
632
Nigerseed
8717
5811
50
7734
983
Commercial
Cotton
(Medium Staple)
7121
4747
50
6620
501
(Long Stapler
7521
-
-
7020
501
*Refers to cost which includes all paid out costs such as those incurred on account of hired human labour, bullock labour/machine labour, rent paid for leased in land, expenses incurred on use of material inputs like seeds, fertilizers, manures, irrigation charges, depreciation on implements and farm buildings, interest on working capital, diesel/electricity for operation of pump sets etc., miscellaneous expenses and imputed value of family labour.
A Cost data are not separately compiled for Paddy (Grade A), Jowar (Maldandi) and Cotton (Long staple)
The increase in MSP for Kharif Crops for Marketing Season 2024-25 is in line with the Union Budget 2018-19 announcement of fixing the MSP at a level of at least 1.5 times of the All-India weighted average cost of production, The expected margin to farmers over their cost of production are estimated to be highest in case of bajra (77%) followed by tur (59%), maize (54%) and urad (52%). For rest of the crops, margin to farmers over their cost of production is estimated to be at 50%.
In the recent years, Government has been promoting the cultivation of crops, other than cereals such as pulses and oilseeds, and Nutri-cereals/ Shree Anna, by offering a higher MSP for these crops.
During the period 2003-04 to 2013-14 for 14 crops covered under Kharif Marketing Season, the minimum absolute increase in MSP was Rs.745/- per quintal for Bajra and maximum absolute increase was Rs.3,130/- per quintal for Moong while during the period 2013-14 to 2023-24, the minimum absolute increase in MSP was Rs.780/- per quintal for Maize and maximum absolute increase was Rs.4,234/- per quintal for Nigerseed. Details are at Annexure-I.
During the period 2004-05 to 2013-14, the procurement of 14 crops covered under Kharif Marketing Season was 4,675.98 Lakhs Metric Ton (LMT) while during the period 2014-15 to 2023-24, procurement of these crops was 7,108.65 LMT. The year-wise details are at Annexure-II.
As per the 3rd Advance Estimates of production for 2023-24, total foodgrain production in the country is estimated at 3288.6 Lakhs Metric Ton (LMT), and oilseeds production is touching 395.9 LMT. During 2023-24, kharif production of rice, pulses, oilseeds and nutri-cereals/Shree Anna and cotton is estimated to be 1143.7 LMT, 68.6 LMT, 241.2 LMT, 130.3 LMT and 325.2 Lakh bales, respectively.
Annexure-I Rs.per quintal
Crops
MSP
2003-04
MSP
2013-14
MSP
2023-24
. .
Increase in
MSP in
2013-14
over 2003-
04
. .
Increase in
MSP in
over 2023-24 over
2013-14
Cereals
A
B
C
D=B-A
E=C-B
Paddy
Common
550
1310
2183
760
873
Grade A^
580
1345
2203
765
858
Jowar
Hybrid
505
1500
3180
995
1680
MaldandiA
-
1520
3225
1705
Bajra
505
1250
2500
745
1250
Ragi
505
1500
3846
995
2346
Maize
505
1310
2090
805
780
Pulses
Tur /Arhar
1360
4300
7000
2940
2700
Moong
1370
4500
8558
3130
4058
Urad
1370
4300
6950
2930
2650
Oilseeds
Groundnut
1400
4000
6377
2600
2377
Sunflower Seed
1250
3700
6760
2450
3060
Soybean (Yellow)
930
2560
4600
1630
2040
Sesamum
1485
4500
8635
3015
4135
Nigerseed
1155
3500
7734
2345
4234
Commercial
Cotton
(Medium
Staple)
1725
3700
6620
1975
2920
(Long Staple)"
1925
4000
7020
2075
3020
Annexure-II
Procurement of Kharif Crops 2004-05 to 2013-14 and 2014-15 to
2023-24
In LMT
Crops
2004-05 to 2013-14
2014-15 to 2023-24
Cereals
A
B
Paddy
4,590.39
6,914.98
Jowar
1.92
5.64
Bajra
5.97
14.09
Ragi
0.92
21.31
Maize
36.94
8.20
Pulses
Tur /Arhar
0.60
19.55
Moong
0.00
1
Urad
0.86
8.75
Oilseeds
Groundnut
3.45
32.28
Sunflower Seed
0.28
Soybean (Yellow)
0.01
1.10
Sesamum
0.05
0.03
Nigerseed
0.00
0.00
Commercial
Cotton
34.59
63.41
Total
4,675.98
7,108.65

କ୍ୟାବିନେଟ
୨୦୨୪-୨୫ ବିପଣନ ଋତୁ ପାଇଁ ଖରିଫ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ବୃଦ୍ଧିକୁ କ୍ୟାବିନେଟ୍ ମଞ୍ଜୁରି
19 JUN 2024 7:55PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଆଜି ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ୨୦୨୪-୨୫ ବିପଣନ ଋତୁ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଖରିଫ ଫସଲର ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ (ଏମଏସପି) ବୃଦ୍ଧିକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି ।
କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଲାଭଦାୟକ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବିପଣନ ଋତୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ଖରିଫ ଫସଲର ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି । ଗତ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ଡାଲି ଜାତୀୟ ଫସଲ ଯଥା କଳା ରାଶି (କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୯୮୩ ଟଙ୍କା) ଏବଂ ରାଶି (କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୬୩୨/- ଟଙ୍କା) ଏବଂ ହରଡ଼ (କ୍ବିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୫୫୦ ଟଙ୍କା) ପାଇଁ ଏମଏସପିରେ ସର୍ବାଧିକ ନିରପେକ୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ସୁପାରିସ କରାଯାଇଛି।
ବିପଣନ ଋତୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଖରିଫ ଫସଲ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ସହାୟକ ମୂଲ୍ୟ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା
କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଟଙ୍କାରେ
ଫସଲ
ଏମଏସପି
୨୦୨୪-୨୫
ମୂଲ୍ୟ * କେଏମଏସ
୨୦୨୪-୨୫
ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ସୀମା (%)
ଏମଏସପି
୨୦୨୩-୨୪
୨୦୨୩-୨୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪-୨୫ରେ
ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି
ଶସ୍ୟ
ଧାନ
ସାଧାରଣ
୨୩୦୦
୧୫୩୩
୫୦
୨୧୮୩
୧୧୭
ଗ୍ରେଡ୍ ଏ^
୨୩୨୦
-
-
୨୨୦୩
୧୧୭
ଯଅ
ହାଇବ୍ରିଡ୍
୩୩୭୧
୨୨୪୭
୫୦
୩୧୮୦
୧୯୧
ମାଲଦାଣ୍ଡି"
୩୪୨୧
-
-
୩୨୨୫
୧୯୬
ବାଜରା
୨୬୨୫
୧୪୮୫
୭୭
୨୫୦୦
୧୨୫
ମାଣ୍ଡିଆ
୪୨୯୦
୨୮୬୦
୫୦
୩୮୪୬
୪୪୪
ମକା
୨୨୨୫
୧୪୪୭
୫୪
୨୦୯୦
୧୩୫
ଡାଲି
ହରଡ଼
୭୫୫୦
୪୭୬୧
୫୯
୭୦୦୦
୫୫୦
ମୁଗ
୮୬୮୨
୫୭୮୮
୫୦
୮୫୫୮
୧୨୪
ଫସଲ
ଏମଏସପି
୨୦୨୪-୨୫
କେଏମଏସ
୨୦୨୪-୨୫ରେ ଖର୍ଚ୍ଚ *
ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଲାଭ ସୀମା(%)
ଏମଏସପି
୨୦୨୩-୨୪
୨୦୨୩-୨୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୪-୨୫ରେ
ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି
ବିରି
୭୪୦୦
୪୮୮୩
୫୨
୬୯୫୦
୪୫୦
ତୈଳବୀଜ
ଚିନାବାଦାମ
୬୭୮୩
୪୫୨୨
୫୦
୬୩୭୭
୪୦୬
ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି
୭୨୮୦
୪୮୫୩
୫୦
୬୭୬୦
୫୨୦
ସୋୟାବିନ୍ (ହଳଦିଆ)
୪୮୯୨
୩୨୬୧
୫୦
୪୬୦୦
୨୯୨
ରାଶି
୯୨୬୭
୬୧୭୮
୫୦
୮୬୩୫
୬୩୨
କଳା ରାଶି
୮୭୧୭
୫୮୧୧
୫୦
୭୭୩୪
୯୮୩
ବାଣିଜ୍ୟିକ
କପା
(ମଧ୍ୟମ ଷ୍ଟେପଲ୍)
୭୧୨୧
୪୭୪୭
୫୦
୬୬୨୦
୫୦୧
(ଲଙ୍ଗ ଷ୍ଟେପଲର)
୭୫୨୧
-
-
୭୦୨୦
୫୦୧
*ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଫସଲ ଅମଳ ପାଇଁ ଆରମ୍ଭରୁ ଶେଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରାଯାଉଥିବା ସବୁ ବ୍ୟୟ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏଥିରେ ଶ୍ରମିକ, ବଳଦ ଶ୍ରମ/ମେସିନ ଶ୍ରମ, ଜମି ଭାଗ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ, ବିହନ, ସାର, ଖତ, ଜଳସେଚନ ଶୁଳ୍କ, ଉପକରଣ ଏବଂ କୃଷି ଭବନ ଉପଯୋଗ ବାବଦ ଖର୍ଚ୍ଚ, ଚଳନ୍ତି ପୁଞ୍ଜି ଉପରେ ସୁଧ, ପମ୍ପ ସେଟ୍‌ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଡିଜେଲ/ବିଦ୍ୟୁତ ଖର୍ଚ୍ଚ ଆଦି ସମେତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ପାରିବାରିକ ଶ୍ରମର ଲାଗୁ ମୂଲ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି ।
ଧାନ (ଗ୍ରେଡ୍ ଏ), ଜୁଆର (ମାଲଦାଣ୍ଡି) ଏବଂ କପା (ଲଙ୍ଗ ଷ୍ଟେପଲ) ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟ ତଥ୍ୟ ପୃଥକ ଭାବରେ ସଂକଳିତ କରାଯାଏ ନାହିଁ।
ସର୍ବଭାରତୀୟ ସ୍ତରରେ ଲାଗୁ ହାରାହାରି ଉତ୍ପାଦନ ମୂଲ୍ୟର ଅତି କମରେ ୧.୫ ଗୁଣ ସ୍ତରରେ ଏମଏସପି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବାକୁ କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ ୨୦୧୮-୧୯ରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା। ଏହାକୁ ଆଧାର କରି ବିପଣନ ଋତୁ ୨୦୨୪-୨୫ ପାଇଁ ଖରିଫ ଫସଲର ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ଆଶାନୁରୂପ ଲାଭ ସୀମା ବାଜରା (୭୭%) ଏବଂ ହରଡ଼ (୫୯%) କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହାପଛକୁ ମକା (୫୪%) ଓ ହରଡ଼ (୫୨%)ରୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ମିଳିବ । ଅବଶିଷ୍ଟ ଫସଲ ପାଇଁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦନ ଖର୍ଚ୍ଚ ବାବଦରେ ୫୦ ପ୍ରତିଶତ ମାର୍ଜିନ ମିଳିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ସରକାର ଡାଲି ଜାତୀୟ ଓ ତୈଳବୀଜ ଏବଂ ପୋଷ-ଶସ୍ୟ/ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଭଳି ଶସ୍ୟ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ ଫସଲ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁ ଅଧୀନରେ ୨୦୦୩-୦୪ରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧୪ଟି ଫସଲକୁ ସାମିଲ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏମଏସପିରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ନିରପେକ୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ବାଜରା ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୭୪୫/- ଟଙ୍କା ଥିଲା ଏବଂ ମୁଗ ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ସର୍ବାଧିକ ନିରପେକ୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ୩,୧୩୦/- ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ୨୦୧୩-୧୪ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ ମଧ୍ୟରେ ମକା ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଏମଏସପି କୁଇଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୭୮୦/- ଟଙ୍କା ଏବଂ କଳା ରାଶି ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ସର୍ବାଧିକ ୪,୨୩୪/- ଟଙ୍କା ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିଲା। ଏହାର ବିବରଣୀ ସଂଲଗ୍ନକ -୧ରେ ରହିଛି।
୨୦୦୪-୦୫ରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ମଧ୍ୟରେ ଖରିଫ ବିପଣନ ଋତୁରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ୧୪ଟି ଫସଲ କ୍ରୟ ପରିମାଣ ୪,୬୭୫.୯୮ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍ଏମଟି) ହୋଇଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪-୧୫ରୁ ୨୦୨୩-୨୪ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଫସଲ କ୍ରୟ ୭,୧୦୮.୬୫ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଥିଲା। ବର୍ଷ ପିଛା ବିବରଣୀ ସଂଲଗ୍ନକ-୨ରେ ରହିଛି।
୨୦୨୩-୨୪ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନର ତୃତୀୟ ଅଗ୍ରୀମ ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ, ଦେଶରେ ସମୁଦାୟ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ୩୨୮୮.୬ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ (ଏଲ୍ଏମଟି) ଏବଂ ତୈଳବୀଜ ଉତ୍ପାଦନ ୩୯୫.୯ ଲକ୍ଷ ଏଲଏମଟି ଛୁଇଁଛି। ୨୦୨୩-୨୪ ରେ ଚାଉଳ, ଡାଲି, ତୈଳବୀଜ ଓ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ/ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ଓ କପାର ଖରିଫ ଉତ୍ପାଦନ ଯଥାକ୍ରମେ ୧୧୪୩.୭ ଏଲଏମଟି, ୬୮.୬ ଏଲଏମଟି, ୨୪୧.୨ ଏଲଏମଟି, ୧୩୦.୩ ଲକ୍ଷ ଏଲଏମଟି ଓ ୩୨୫.୨ ଲକ୍ଷ ଗଣ୍ଠିଲି ହେବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ସଂଲଗ୍ନକ-୧ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଟଙ୍କା
ଫସଲ
ଏମଏସପି
୨୦୦୩-୦୪
ଏମଏସପି
୨୦୧୩-୧୪
ଏମଏସପି
୨୦୨୩-୨୪
. .
୨୦୦୩-୦୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି
. .
୨୦୧୩-୧୪ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏମଏସପି ବୃଦ୍ଧି
ଶସ୍ୟ
A
B
C
D=B-A
E=C-B
ଧାନ
ସାଧାରଣ
୫୫୦
୧୩୧୦
୨୧୮୩
୭୬୦
୮୭୩
ଗ୍ରେଡ୍ ଏ^
୫୮୦
୧୩୪୫
୨୨୦୩
୭୬୫
୮୫୮
ଯଅ
ହାଇବ୍ରିଡ୍
୫୦୫
୧୫୦୦
୩୧୮୦
୯୯୫
୧୬୮୦
ମାଲଦାଣ୍ଡି ଏ
-
୧୫୨୦
୩୨୨୫
୧୭୦୫
ବାଜରା
୫୦୫
୧୨୫୦
୨୫୦୦
୭୪୫
୧୨୫୦
ମାଣ୍ଡିଆ
୫୦୫
୧୫୦୦
୩୮୪୬
୯୯୫
୨୩୪୬
ମକା
୫୦୫
୧୩୧୦
୨୦୯୦
୮୦୫
୭୮୦
ଡାଲି
ହରଡ଼
୧୩୬୦
୪୩୦୦
୭୦୦୦
୨୯୪୦
୨୭୦୦
ମୁଗ
୧୩୭୦
୪୫୦୦
୮୫୫୮
୩୧୩୦
୪୦୫୮
ବିରି
୧୩୭୦
୪୩୦୦
୬୯୫୦
୨୯୩୦
୨୬୫୦
ତୈଳବୀଜ
ଚିନାବାଦାମ
୧୪୦୦
୪୦୦୦
୬୩୭୭
୨୬୦୦
୨୩୭୭
ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି
୧୨୫୦
୩୭୦୦
୬୭୬୦
୨୪୫୦
୩୦୬୦
ସୋୟାବିନ୍ (ହଳଦିଆ)
୯୩୦
୨୫୬୦
୪୬୦୦
୧୬୩୦
୨୦୪୦
ରାଶି
୧୪୮୫
୪୫୦୦
୮୬୩୫
୩୦୧୫
୪୧୩୫
କଳା ରାଶି
୧୧୫୫
୩୫୦୦
୭୭୩୪
୨୩୪୫
୪୨୩୪
ବାଣିଜ୍ୟିକ
କପା
(ମାଧ୍ୟମ)
ଷ୍ଟେପଲ)
୧୭୨୫
୩୭୦୦
୬୬୨୦
୧୯୭୫
୨୯୨୦
(ଲଙ୍ଗ ଷ୍ଟେପଲ)"
୧୯୨୫
୪୦୦୦
୭୦୨୦
୨୦୭୫
୩୦୨୦
ସଂଲଗ୍ନକ - ୨
ଖରିଫ ଫସଲ କ୍ରୟ ୨୦୦୪-୦୫ରୁ ୨୦୧୩-୧୪ ଓ ୨୦୧୪-୧୫ରୁ ୨୦୨୩-୨୪
ଏଲମଟିରେ
ଫସଲ
୨୦୦୪-୦୫ରୁ ୨୦୧୩-୧୪
୨୦୧୪-୧୫ରୁ ୨୦୨୩-୨୪
ଶସ୍ୟ
A
B
ଧାନ
୪,୫୯୦.୩୯
୬,୯୧୪.୯୮
ଯଅ
୧.୯୨
୫.୬୪
ବାଜରା
୫.୯୭
୧୪.୦୯
ମାଣ୍ଡିଆ
୦.୯୨
୨୧.୩୧
ମକା
୩୬.୯୪
୮.୨୦
ଡାଲି
ହରଡ଼
୦.୬୦
୧୯.୫୫
ମୁଗ
୦.୦୦
୧
ବିରି
୦.୮୬
୮.୭୫
ତୈଳବୀଜ
ଚିନାବାଦାମ
୩.୪୫
୩୨.୨୮
ସୂର୍ଯ୍ୟମୁଖୀ ମଞ୍ଜି
୦.୨୮
ସୋୟାବିନ୍ (ହଳଦିଆ)
୦.୦୧
୧.୧୦
ରାଶି
୦.୦୫
୦.୦୩
କଳା ରାଶି
୦.୦୦
୦.୦୦
ବାଣିଜ୍ୟିକ
କପା
୩୪.୫୯
୬୩.୪୧
ସମୁଦାୟ
୪,୬୭୫.୯୮
୭,୧୦୮.୬୫