Election Commission
Citizens join big time with EC to check electoral malpractices and enforce clean elections
Over 4.24 lakh complaints received from cVigil in last two months; 99.9% cases disposed of
Flying squads rush to location of violation in minutes helped by geo-tagging
18 MAY 2024 1:23PM by PIB Delhi
In the Lok Sabha polls 2024, the cVIGIL app of Election Commission of India has emerged as a highly effective tool in the hands of people to flag election code violations. Since the announcement of the General Elections 2024, over 4.24 lakh complaints have been received through this App as on May 15, 2024. Out of these 4,23,908 complaints have been disposed of and the remaining 409 cases are under process. Nearly, 89% complaints were resolved within a 100 minutes timeline, a promise by ECI, firmly held.
Citizens have used this APP for checking electoral malpractices in use of loudspeakers beyond prescribed time or noise levels, campaigning during ban period, placing banners or posters without permission, deployment of vehicles beyond permitted limit, property defacement, display firearms/ intimidation and in checking inducements. The category wise complaints are given below:
cVigil is a user-friendly and easy to operate application, which connects vigilant citizens with the District Control Room, Returning Officer and Flying Squads Teams. By using this app, the citizens can immediately report on incidents of political misconduct within minutes and without having to rush to the office of the returning officer. As soon as the complaint is sent on the cVigil app, the complainant will receive a unique ID through which the person will be able to track the complaint on their mobile.
A trinity of factors working simultaneously makes cVIGIL a success. Users capture audios, photos or videos in real-time, and a “100-minute” countdown for time-bound response to complaints is ensured. The app automatically enables a geo-tagging feature as soon as the user switches on their camera in the cVIGIL to report a violation. This means that flying squads can know the precise location of a reported violation, and the image captured by citizens could be used as evidence in the court of law. Citizens can also report complaints anonymously. To prevent misuse, the cVIGIL app incorporates several safeguards, including geographical restrictions, time constraints on reporting, and mechanisms for filtering out duplicate or frivolous complaints. The app is one amongst the armoury of Apps built by the Commission to leverage technology and facilitate voters and political parties.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ନିର୍ବାଚନୀ ଦୁର୍ନୀତି ରୋକିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛ ନିର୍ବାଚନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ନାଗରିକମାନେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ସହ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି
ଗତ ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସିଭିଜିଲରୁ ୪.୨୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଛି। ୯୯.୯% ମାମଲାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି
ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗିଂ ସହାୟତାରେ ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଉଲ୍ଲଂଘନ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚୁଛନ୍ତି
18 MAY 2024 1:23PM by PIB Bhubaneswar
ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ରେ ନିର୍ବାଚନ ଆଚରଣ ବିଧି ଉଲ୍ଲଂଘନକୁ ଦର୍ଶାଇବା ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ହାତରେ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଅସ୍ତ୍ର ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛି ଭାରତୀୟ ନିର୍ବାଚନ କମିଶନଙ୍କ ସିଭିଜିଲ୍ ଆପ୍ । ୨୦୨୪ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ଘୋଷଣା ହେବା ପରଠାରୁ ୨୦୨୪ ମେ ୧୫ ତାରିଖ ସୁଦ୍ଧା ଏହି ଆପ୍ ଜରିଆରେ ୪.୨୪ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଅଭିଯୋଗ ଆସିଛି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୪ ଲକ୍ଷ ୨୩ ହଜାର ୯୦୮ଟି ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ବାକି ୪୦୯ ଟି ମାମଲାର ବିଚାର ଚାଲିଛି। ପ୍ରାୟ ୮୯% ଅଭିଯୋଗର ସମାଧାନ ୧୦୦ ମିନିଟ୍ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିଲା, ଯାହାକୁ ଇସିଆଇ ଦୃଢ଼ତାର ସହ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା।
ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ କିମ୍ବା ଶବ୍ଦ ସ୍ତରଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଉଡସ୍ପିକର ବ୍ୟବହାରରେ ନିର୍ବାଚନୀ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ରୋକିବା, ନିଷିଦ୍ଧ ଅବଧିରେ ପ୍ରଚାର କରିବା, ବିନା ଅନୁମତିରେ ବ୍ୟାନର କିମ୍ବା ପୋଷ୍ଟର ଲଗାଇବା, ଅନୁମୋଦିତ ସୀମାଠାରୁ ଅଧିକ ଗାଡି ମୁତୟନ, ସମ୍ପତ୍ତି ବିକୃତି, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର/ ଧମକ ଦେବା ଏବଂ ପ୍ରଲୋଭନ ରୋକିବାରେ ନାଗରିକମାନେ ଏହି ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରେଣୀଭିତ୍ତିକ ଅଭିଯୋଗ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଯାଇଛି:
ସିଭିଜିଲ୍ ହେଉଛି ଏକ ଉପଭୋକ୍ତା-ଅନୁକୂଳ ଏବଂ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ସହଜ ଆପ୍ଲିକେସନ୍, ଯାହା ସଚେତନ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଜିଲ୍ଲା ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କକ୍ଷ, ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସର ଏବଂ ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ ଟିମ୍ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରେ । ଏହି ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ନାଗରିକମାନେ କିଛି ମିନିଟ୍ ମଧ୍ୟରେ ଏବଂ ରିଟର୍ଣ୍ଣିଂ ଅଫିସରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ନଯାଇ ରାଜନୈତିକ ଅସଦାଚରଣ ଘଟଣା ସମ୍ପର୍କରେ ତୁରନ୍ତ ରିପୋର୍ଟ କରିପାରିବେ। ସିଭିଜିଲ୍ ଆପ୍ ରେ ଅଭିଯୋଗ ପଠାଯିବା ମାତ୍ରେ ଅଭିଯୋଗକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ୟୁନିକ୍ ଆଇଡି ମିଳିବ, ଯାହା ଜରିଆରେ ବ୍ୟକ୍ତି ଜଣକ ନିଜ ମୋବାଇଲରେ ଅଭିଯୋଗ ଟ୍ରାକ୍ କରିପାରିବେ।
ଏକା ସାଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା କାରକଗୁଡ଼ିକ ସିଭିଜିଲ୍‌ କୁ ସଫଳ କରିଥାଏ । ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ରିୟଲ ଟାଇମରେ ଅଡିଓ, ଫଟୋ କିମ୍ବା ଭିଡିଓ କ୍ୟାପ୍ଚର କରନ୍ତି ଏବଂ ଅଭିଯୋଗର ସମୟଭିତ୍ତିକ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ପାଇଁ "100 ମିନିଟ୍" କାଉଣ୍ଟଡାଉନ୍ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଏ । ଉଲ୍ଲଂଘନ ବିଷୟରେ ଜଣାଇବା ପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତା ସିଭିଜିଲରେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ୟାମେରା ଅନ୍ କରିବା ମାତ୍ରେ ଏହି ଆପ୍ ସ୍ୱତଃସ୍ପୃତ ଭାବରେ ଏକ ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗିଂ ଫିଚର୍ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଫ୍ଲାଇଂ ସ୍କ୍ୱାଡ୍ ରିପୋର୍ଟ ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲଂଘନର ସଠିକ ସ୍ଥାନ ଜାଣିପାରିବେ ଏବଂ ନାଗରିକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠା ହୋଇଥିବା ଫଟୋକୁ ଅଦାଲତରେ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ। ନାଗରିକମାନେ ବେନାମୀ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଅଭିଯୋଗ ଜଣାଇପାରିବେ। ଏହାର ଅପବ୍ୟବହାର ରୋକିବା ପାଇଁ ସିଭିଆଇଜିଆଇଏଲ୍ ଆପ୍ ରେ ଭୌଗୋଳିକ କଟକଣା, ରିପୋର୍ଟିଂ ରେ ସମୟ ସୀମା ଏବଂ ନକଲି କିମ୍ବା ଅଯଥା ଅଭିଯୋଗକୁ ଫିଲ୍ଟର କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସମେତ ଅନେକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏବଂ ଭୋଟର ତଥା ରାଜନୈତିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ଆପ୍ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏହି ଆପ୍ ଅନ୍ୟତମ ।