Election Commission
Citizens join big time with EC to check electoral malpractices and enforce clean elections
Over 4.24 lakh complaints received from cVigil in last two months; 99.9% cases disposed of
Flying squads rush to location of violation in minutes helped by geo-tagging
18 MAY 2024 1:23PM by PIB Delhi
In the Lok Sabha polls 2024, the cVIGIL app of Election Commission of India has emerged as a highly effective tool in the hands of people to flag election code violations. Since the announcement of the General Elections 2024, over 4.24 lakh complaints have been received through this App as on May 15, 2024. Out of these 4,23,908 complaints have been disposed of and the remaining 409 cases are under process. Nearly, 89% complaints were resolved within a 100 minutes timeline, a promise by ECI, firmly held.
Citizens have used this APP for checking electoral malpractices in use of loudspeakers beyond prescribed time or noise levels, campaigning during ban period, placing banners or posters without permission, deployment of vehicles beyond permitted limit, property defacement, display firearms/ intimidation and in checking inducements. The category wise complaints are given below:
cVigil is a user-friendly and easy to operate application, which connects vigilant citizens with the District Control Room, Returning Officer and Flying Squads Teams. By using this app, the citizens can immediately report on incidents of political misconduct within minutes and without having to rush to the office of the returning officer. As soon as the complaint is sent on the cVigil app, the complainant will receive a unique ID through which the person will be able to track the complaint on their mobile.
A trinity of factors working simultaneously makes cVIGIL a success. Users capture audios, photos or videos in real-time, and a “100-minute” countdown for time-bound response to complaints is ensured. The app automatically enables a geo-tagging feature as soon as the user switches on their camera in the cVIGIL to report a violation. This means that flying squads can know the precise location of a reported violation, and the image captured by citizens could be used as evidence in the court of law. Citizens can also report complaints anonymously. To prevent misuse, the cVIGIL app incorporates several safeguards, including geographical restrictions, time constraints on reporting, and mechanisms for filtering out duplicate or frivolous complaints. The app is one amongst the armoury of Apps built by the Commission to leverage technology and facilitate voters and political parties.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
নিৰ্বাচনী অনিয়ম ৰোধ আৰু স্বচ্ছ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নিৰ্বাচন আয়োগৰ সৈতে ব্যাপকভাৱে জড়িত হৈ পৰিছে নাগৰিকসকল
বিগত দুটা মাহত চি-ভিজিল এপত ৪.২৪ লাখতকৈ অধিক লোকৰ অভিযোগ লাভ কৰা হৈছে; ৯৯.৯% গোচৰ নিষ্পত্তি কৰা হৈছে
জিঅ’-টেগিঙৰ সহায়ত ফ্লাইং স্কোয়াডসমূহে মিনিটৰ ভিতৰতে নীতি উলংঘা কৰা স্থানত উপস্থিত হয়
18 MAY 2024 1:23PM by PIB Guwahati
২০২৪ চনৰ লোকসভা নিৰ্বাচনত ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ চি-ভিজিল এপটো নিৰ্বাচনী সংহিতা উলংঘা ৰোধ কৰাৰ বাবে মানুহৰ হাতত এক অতি ফলপ্ৰসূ আহিলা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ২০২৪ চনৰ সাধাৰণ নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ পিছৰে পৰা ২০২৪ চনৰ ১৫ মে’লৈকে এই এপৰ জৰিয়তে ৪.২৪ লাখৰো অধিক অভিযোগ লাভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৪,২৩,৯০৮টা অভিযোগ ইতিমধ্যে নিষ্পত্তি কৰা হৈছে আৰু বাকী ৪০৯টা গোচৰ প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে। প্ৰায় ৮৯% অভিযোগ ১০০ মিনিটৰ ভিতৰত সমাধান কৰি ইচিআয়ে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দৃঢ় কৰিছিল।
নিৰ্ধাৰিত সময় বা শব্দৰ মাত্ৰাৰ বাহিৰত লাউডস্পীকাৰৰ ব্যৱহাৰ, নিষেধাজ্ঞাৰ সময়ছোৱাত প্ৰচাৰ চলোৱা, অনুমতি অবিহনে বেনাৰ বা পোষ্টাৰ স্থাপন কৰা, অনুমোদিত সীমাৰ বাহিৰত বাহন নিয়োগ কৰা, সম্পত্তি বিকৃত কৰা, প্ৰদৰ্শনী আগ্নেয়াস্ত্ৰ/ভয় দেখুৱাই আৰু প্ৰৰোচনা পৰীক্ষাৰ বাবে এই এপ ব্যৱহাৰ কৰিছে৷ শ্ৰেণী অনুসৰি অভিযোগসমূহ তলত দিয়া হৈছে:
চিভিজিল(cVigil) হৈছে ব্যৱহাৰকাৰী অনুকূল আৰু পৰিচালনা কৰাত সহজ এপ্লিকেচন, যিয়ে সজাগ নাগৰিকসকলক জিলা নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ, ৰিটাৰ্নিং বিষয়া আৰু ফ্লাইং স্কোয়াড দলৰ সৈতে সংযোগ কৰে। এই এপটো ব্যৱহাৰ কৰি নাগৰিকে তৎক্ষণাত ৰাজনৈতিক অসৎ আচৰণৰ ঘটনাৰ খবৰ দিব পাৰে মিনিটৰ ভিতৰতে আৰু ৰিটাৰ্ণিং অফিচাৰৰ কাৰ্যালয়ত অৱগত কৰে। চিভিজিল এপত অভিযোগ প্ৰেৰণ কৰাৰ লগে লগে অভিযোগকাৰীয়ে লাভ কৰিব একক আইডি যাৰ জৰিয়তে ব্যক্তিজনে নিজৰ মোবাইলত অভিযোগ অনুসৰণ কৰিব পাৰিব।
একেলগে কাম কৰা কাৰকৰ ত্ৰিত্বই চিভিজিলক সফল কৰি তোলে। ব্যৱহাৰকাৰীসকলে অডিঅ', ফটো বা ভিডিঅ'সমূহ সঠিক সময়ত ধৰি ৰাখে আৰু অভিযোগৰ প্ৰতি সময় নিৰ্ধাৰণ কৰা সঁহাৰিৰ বাবে “১০০ মিনিটৰ” কাউণ্টডাউন নিশ্চিত কৰা হয়। ব্যৱহাৰকাৰীয়ে চিভিজিলত নিজৰ কেমেৰা অন কৰাৰ লগে লগে এপটোৱে স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে এটা জিঅ’-টেগিং বৈশিষ্ট্য সক্ষম কৰি কোনো বিধি উলংঘাৰ ৰিপ’ৰ্ট দিয়ে। অৰ্থাৎ ফ্লাইং স্কোয়াডে ৰিপ’ৰ্ট কৰা উলংঘাৰ সঠিক স্থান জানিব পাৰে আৰু নাগৰিকে বন্দী কৰা ছবিখন আদালতত প্ৰমাণ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যাব। নাগৰিকে নিজৰ নাম উল্লেখ নকৰাকৈও অভিযোগ দাখিল কৰিব পাৰে। অপব্যৱহাৰ ৰোধ কৰিবলৈ, চিভিজিল এপটোৱে ভৌগোলিক নিষেধাজ্ঞা, প্ৰতিবেদন কৰাৰ সময়ৰ বাধা আৰু নকল বা তুচ্ছ অভিযোগসমূহ ফিল্টাৰ কৰাৰ ব্যৱস্থাকে ধৰি কেইবাটাও সুৰক্ষা ব্যৱস্থা অন্তৰ্ভুক্ত কৰিছে। প্ৰযুক্তিৰ লাভ উঠাবলৈ আৰু ভোটাৰ আৰু ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ সুবিধা প্ৰদানৰ বাবে আয়োগে নিৰ্মাণ কৰা এপৰ সঁজুলিৰ ভিতৰত এই এপটো অন্যতম।