Election Commission
With General Elections 2024 underway, ECI is on track for the highest ever seizures of inducements recorded in the 75-year history of Lok Sabha elections in the country
ECI cracks down on money power: Rs.100 crore seizure each day since 1st March
Rs. 4650 crores seized even before polling begins: Higher than total seizures in 2019 polls
Commissions says action will continue to be strict and non-stop
15 APR 2024 12:19PM by PIB Delhi
With General Elections 2024 underway, ECI is on track for the highest ever seizures of inducements recorded in the 75-year history of Lok Sabha elections in the country. Enforcement Agencies have made a record seizure of over Rs. 4650 crores in ECI’s resolute fight against money power even before the first phase of polling for the 18th Lok Sabha elections commences on Friday. This marks a sharp increase over Rs 3475 crores seized during the entire Lok Sabha election in 2019. Significantly, 45% of the seizures are of drugs and narcotics, that are under the special focus of the Commission. The seizures have been possible by comprehensive planning, scaled up collaboration and unified deterrence action from agencies, proactive citizen participation and optimal engagement of technology.
Use of black money, over and above political financing and accurate disclosure thereof, may disturb the level playing field in favour of more resourceful party or candidate in specific geographies. The seizures are a critical part of ECI resolve to conduct the Lok Sabha elections free of inducements and electoral malpractices and to ensure a level playing field. CEC Shri Rajiv Kumar, while announcing the polls last month, underlined Money Power as one of the ‘4M’ challenges. On 12th April, Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu reviewed all Central Observers deployed in Phase -1 of elections going to poll on 19th April. Tightening, monitoring and checking were amongst the focus of deliberations to ensure inducement-free electoral process.
The enhanced seizures reflect ECI’s unwavering commitment to monitor inducements and curb electoral malpractices for a ‘level playing field’, particularly in favour of smaller and less resourceful parties.
Image 4
In an incident in Nilgiris, Tamil Nadu, the Commission suspended the flying squad team leader for laxity in duty and selective checking of a cavalcade of a prominent leader. Similarly, officials checked vehicles in the convoy of CM of a state and also vehicle of a Dy CM in another state. Commission has also taken strict action against approximately 106 government servants who have been found assisting politicians in campaigning, thereby violating the Code of Conduct and instructions.
In the press briefing during announcement of Parliamentary elections, CEC Shri Rajiv Kumar stressed in his presentation on strict compliance of BCAS instructions on surveillance and inspection of non-scheduled aircrafts and helicopters by Income tax, airport authorities and SPs of concerned districts, border agencies to keep close watch on international checkposts and GST authorities to closely monitor godowns, especially makeshift godowns meant for storing freebies. The Commission during reviews had always emphasized that there will be multi-pronged surveillance on all modes of transport - check posts and nakas for road transport, Coast guard for coastal routes and DMs and SPs alongside agencies for air routes including checking of helicopters and non-scheduled flights.
Details of State /UT wise and category wise seizures as on 13.04.2024 is placed at Annexure A.
How has it been made possible?
1. Election Seizure Management System (ESMS)- breaking silos and bringing all enforcement agencies on one platform through use of technology is proving to be a game changer. With the introduction of technology in monitoring process, ESMS, an ECI in-house developed portal is proving to be a catalyst. The novel innovation for real time reporting of interceptions and seizures, avoiding duplication of seizures was tested in the last round of Assembly elections.
The portal facilitates digital trails and availability of seizure information at the click of a mouse enabling quick and timely reviews at all controlling levels. As per data, 6398 District nodal officers of various agencies, 734 state nodal officers, 59000 flying squads (FS) and Statics Surveillance Teams (SST) have been on boarded on ESMS platform for exhaustive real time monitoring and updates. All nodal officials have been trained on various aspects of using ESMS. The system took firm root during Assembly elections during 2023, when Rs 2014.26 crores was seized as against Rs 239.35 crores in the previous corresponding elections. With successful implementation and feedback from the field in the last round of assembly elections, it has been reviewed and made robust before implementation in ongoing elections.
1. Meticulous and exhaustive planning, involvement of largest number of Enforcement Agencies: The largest number of enforcement agencies both from Centre and States have been assembled for collaborative effort among agencies.
S. No.
Cohort
Agencies
1
Cash & Precious Metals
Income Tax, state Police, RBI, SLBC, AAI, BCAS, State Civil Aviation, Enforcement Directorate, Dept. of Post, CISF
2
Liquor
State Police, State Excise, RPF
3
Narcotics
State Police, NCB, ICG, DRI
4
Freebies
CGST, SGST, State Transport Department, Customs, State Police
5
Border and Other agencies
Assam Rifles, BSF, SSB, ITBP, CRPF, Forest Department, State Police
1. Months prior to elections and more intensively from January 2024, senior officials from the Election Commission visited every State and Union territory to emphasize the importance of combating the influence of money in elections. Furthermore, districts were thoroughly reviewed, and discussions were held with Chief Secretaries, Directors General of Police (DGPs), and heads of enforcement agencies to assess their performance and encourage heightened vigilance against the misuse of financial resources during elections. Field-level personnel are also subject to ongoing reviews by Chief Electoral Officers (CEOs), Observers, and District Electoral Officers (DEOs). Often, discoveries made by one agency ‘inform and guide’ the actions of others, leading to a unified and widespread deterrent effect. Commission has also emphasized the importance of joint teams comprising relevant agencies in inspecting inducements through various means—road, rail, sea, and air—during electoral visits to States/UTs. As a result, in January and February, the months preceding the official announcement, countrywide seizures totalling another Rs 7502 crores were recorded in form of cash, liquor, drugs, precious metals and freebies. This brings total seizure to over Rs 12000 crores so far with six weeks still left in the election period.
2. Increased focus on drug menace in society: Notably, there was a substantial focus on drug seizures, which accounted for approximately 75% of the total seizures in January and February 2024. Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar had emphasized the importance of agencies' efforts in seizing drugs and narcotics during his visits to nodal agencies. He highlighted that besides the risk of dirty money being used to influence elections, drugs pose a serious social menace with the potential to harm communities, particularly youth. The Commission has also collaborated with the Directorate General of the Narcotics Control Bureau and its senior officials to identify key routes and corridors for drug trafficking and ensure effective countermeasures are in place. Over the past few years, significant seizures have been made during elections to State Assemblies, including during the operation of Model Code of Conduct in States like Gujarat, Punjab, Manipur, Nagaland, Tripura, and Mizoram.
Checking of vehicles by Static Surveillance Team in Arunachal Pradesh
Seizure of liquor in Kalaburagi District in Karnataka
1. Identification of Expenditure Sensitive Constituencies: 123 Parliamentary Constituencies are marked as Expenditure Sensitive Constituencies for more focussed vigil. These constituencies had either had a history of distribution of inducements in previous elections or have inter-state and international borders with potential inflow of drugs, cash, and liquor.
2. Deployment of Expenditure Observers: Senior officers appointed as Expenditure Observers serve as the eyes and ears of the Commission for a fair and inducement free elections. A total of 656 Expenditure Observers have been assigned to Parliamentary Constituencies, while 125 are deployed in Assembly Constituencies across Arunachal Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh, and Sikkim. Special Expenditure Observers with a brilliant track record of domain expertise and experience with election processes have also been deployed in States/UTs.
3. Use of cVigil: cVigil app of the Commission has also reinforced the expenditure monitoring process through complaints directly from citizens on distribution of any type of inducements. Since announcement of election schedule, a total of 3262 complaints have been received pertaining to distribution of cash, liquor and freebies.
4. No harassment to citizens: At the beginning of the current elections, there were reports in the media about tourists undergoing unnecessary checks and hassles by ground-level teams. Taking this matter seriously, the Commission promptly issued an advisory to all Chief Electoral Officers (CEOs) regarding the need for a careful and courteous approach when inspecting tourists and citizens. Additionally, the Commission directed the constituted 'District Grievance Committees (DGC)' to hold daily hearings at designated locations for the swift resolution of grievances related to seizures. CEOs and DEOs were instructed to ensure the effective functioning of these committees.
These measures serve as the cornerstone of a comprehensive expenditure monitoring process, resulting in increased seizures with least inconvenience to the public. With campaigning intensifying in the days ahead, the Commission stands prepared to enhance its vigilance to ensure an inducement-free electoral process in line with its commitment.
******
DK/RP
Annexure A- State/UT wise seizure details as on April 13, 2024
Election Seizure Management System
Date of Print: 13.04.2024 09:53 pm
Filter Date: From 01-03-2024 To 13-04-2024
S.N
State
Cash (Rs. Crore)
Liquor Qty (Litres)
Liquor Value (Rs. Crore)
Drugs Value (Rs. Crore)
Precious Metal Value (Rs. Crore)
Freebies / Other Items Value (Rs.
Crore)
Total (Rs. Crore)
1
Andaman And Nicobar Islands
0.2283950
3129.11
0.0744660
2.0127000
0.0000000
0.0000000
2.3155610
2
Andhra Pr.
32.1549530
1022756.48
19.7198350
4.0635400
57.1427590
12.8933650
125.9744520
3
Arunachal Pr.
6.4626890
157056.59
2.8799110
0.8182360
2.6378890
0.7295980
13.5283230
4
Assam
3.1780990
1594842.47
19.2702290
48.7692370
44.2246890
25.6795360
141.1217900
5
Bihar
6.7770240
845758.18
31.5729460
37.5943630
19.7613200
60.0628720
155.7685250
6
Chandigarh
0.9690950
29027.47
0.9157730
2.0751550
0.5269720
0.0000000
4.4869950
7
Chhattisgarh
11.9818310
55690.73
1.3978870
17.1809360
2.5824360
26.3291050
59.4721950
8
DD&DNH
0.3949850
8351.26
0.2149490
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.6099340
9
Goa
15.6452760
101446.04
2.3307540
3.2368700
3.7885940
1.1857350
26.1872290
10
Gujarat
6.5565420
760062.82
21.9468710
485.9946220
36.4879620
54.3495200
605.3355170
11
Haryana
3.8467740
191840.41
5.6527380
5.4925780
1.7325760
1.1865960
17.9112620
12
Himachal Pr.
0.2235760
355123.80
5.2488070
2.2543480
0.0335000
0.1547150
7.9149460
13
Jammu And Kashmir
1.2466890
23964.59
0.6300640
2.3529220
0.0025800
0.0559150
4.2881700
14
Jharkhand
4.2282350
158054.60
3.4131010
35.1123330
0.3980360
8.6841250
51.8358300
15
Karnataka
35.5380070
13052708.14
124.3380670
18.7566280
41.9368860
60.8632560
281.4328440
16
Kerala
10.9301610
49212.31
2.0053870
14.2861250
21.0896510
5.0468590
53.3581830
17
Ladakh
0.0000000
18.83
0.0011580
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0011580
18
Lakshadweep
0.0000000
35.55
0.0181200
0.0556000
0.0000000
0.0000000
0.0737200
19
Madhya Pr.
13.3794000
1633114.94
25.7788940
25.8906670
8.7413820
38.4886970
112.2790400
20
Maharashtra
40.0560580
3556027.76
28.4656210
213.5643290
69.3837180
79.8780460
431.3477720
21
Manipur
0.0003530
36489.36
0.4067430
31.1167990
3.8523740
8.9337170
44.3099860
22
Meghalaya
0.5048930
42655.42
0.6695960
26.8558810
0.0000000
7.3595450
35.3899150
23
Mizoram
0.1119530
105488.00
3.7789580
37.1563530
0.0000000
5.8545950
46.9018590
24
Nagaland
0.0000000
26537.76
0.2617410
2.9973300
0.0000000
4.9314800
8.1905510
25
NCT OF
Delhi
11.2862670
67046.55
1.4250850
189.9424280
32.2370250
1.1788900
236.0696950
26
Odisha
1.4750630
1324111.29
16.2141150
39.0155790
6.4600000
43.9682390
107.1329960
27
Puducherry
0.0000000
818.56
0.0173900
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0173900
28
Punjab
5.1334400
2206988.94
14.4041880
280.8158050
10.5262050
0.9652680
311.8449060
29
Rajasthan
35.8561600
3798601.52
40.7857900
119.3799370
49.2176960
533.2869270
778.5265100
30
Sikkim
0.3015000
6145.30
0.1195790
0.0141580
0.0000000
0.0015000
0.4367370
31
Tamil Nadu
53.5886800
590297.33
4.4342350
293.0253640
78.7575380
31.0436110
460.8494280
32
Telangana
49.1818260
685838.52
19.2125880
22.7139650
12.3893650
18.3519690
121.8497130
33
Tripura
0.4830040
136617.51
2.1921530
16.8726420
0.6326870
3.3093150
23.4898010
34
Uttar Pr.
24.3163150
1059181.84
35.3357200
53.9802710
20.6561230
11.4803120
145.7687410
35
Uttarakhand
6.1560290
67488.22
3.0093810
9.8666220
3.2938600
0.2153580
22.5412500
36
West Bengal
13.2002790
2077396.55
51.1733990
25.5883020
33.6120330
96.0305140
219.6045270
TOTAL (Rs.
Crore)
395.3935510
35829924.75
489.3162390
2068.8526250
562.1058560
1142.4991800
4658.1674510
Grand Total (CR): 4658.1674510

ইলেক্সন কমিসন
জেনরেল ইলেক্সন 2024 নকশিল্লকপগা ইরোইননা ECIনা লৈবাক অসিদা লোক সভা মীখলশিংগী চহি 75গী পুৱারীদা রেকোর্দ ওইনা ইন্দ্যুসমেন্ত খ্বাইদগী য়াম্না ফাগৎপা ঙমখ্রে
ECI না মনী পাৱর থীংনবা হোৎনরি: মার্চ 1দগী হৌদুনা নোংমদা লুপা করোর 100 ফাগৎলি
মীখল পাঙথোক্ত্রিঙৈ মমাংদা ফাওবা লুপা করোর 4650 ফাগৎখ্রে: 2019গী মীখলশিংদা ফাগৎখিবা অপুনবদগী হেন্না ৱাংই
কম্মিসন্না মখা তানা অকনবা অমসুং লেপ্পা লৈতবা এক্সন লৌখৎখিগনি হায়খ্রে
15 APR 2024 12:19PM by PIB Imphal
জেনরেল ইলেক্সন 2024 নকশিল্লকপগা ইরোইননা ECIনা লৈবাক অসিদা লোক সভা মীখলশিংগী চহি 75গী পুৱারীদা রেকোর্দ ওইনা ইন্দ্যুসমেন্ত খ্বাইদগী য়াম্না ফাগৎনবা চংশিল্লি। এনফোর্মেন্তনা ইরাই নুমিৎতগী হৌগদবা 18শুবা লোক সভা মীখলশিংগী অহানবা তাঙ্কক্কী মমাংদা মনী পাৱর থেংননবা ECIগী অচেৎপা ফিরেপতা লুপা করোর 4650 হেন্না ফাগৎপগী রেকোর্দ অমা থমখ্রে। মসিনা 2019দা পাঙথোকখিবা অপুনবা লোক সভা মীখল মনুংদা ফাগৎখিবা লুপা করোর 3475দগী চাউনা হেনগৎলকপা ওইরি।
শীংথানীংঙাই ওইনা ফাগৎখিবশিংগী 45%দি কম্মিসনগী অখন্নবা মীৎয়েং মখাদা লৈবা দ্রগ অমসুং নারকোতিক্স ওইরি। মপুং ফানা থৌরাং তৌবা, পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং এজেন্সীশিংগী মরক্তগী অমত্তা ওইবা থীংনবা থবকশিং লৌখৎপা, প্রোএক্তিব সিতিজন পার্তিসিপেসন অমসুং তেক্নোলোজীবু খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নবনা মরম ওইদুনা ফাগৎপা অসি ওইথোকপা ঙমখ্রে।
রাজনিতীগী শেন থাদবগী মথক্তা, ব্লেক মনী শীজিন্নবা অমসুং মদুগী অচুম্বা পাউ ফোংদোকপা অসিনা অখন্নবা জিওগ্রাফীশিংদা হেন্না রিসোর্স লৈবা পার্তি নত্ত্রগা মীরেপ অমগী মায়কৈদা লেবেল প্লেয়িং ফিল্দদা অকাইবা থোকহনবা য়াই। লোক সভাগী মীখল অসি ইন্দুসমেন্ত অমসুং ইলেক্তোরেল মেলপ্রাক্তিসশিং য়াওদনা পাংথোক্নবা অমসুং লেবেল প্লায়িং ফিল্দ অমা লৈহন্নবা ফাগৎলিবা অসি ECIগী ৱারেপকী মরুওইবা শরুক অমনি। CEC শ্রী রাজীব কুমারনা মমাং থাদা মীখলশিং অসি লাউথোক্লদুনা, মনী পাৱর অসি ‘4M গী শীংনবশিংগী মরক্তা অমনি হায়না ফোংদোকখি। এপ্রিল 12দা, CEC শ্রী রাজীব কুমারনা লুচিংবা কম্মিসন্না ECশিং শ্রী জ্ঞানেশ কুমার অমসুং শ্রী সুখবির সিংহ সান্ধুগা লোয়ননা এপ্রিল 19দা পাংথোক্কদৌরিবা মীখলগী ফেজ-1দা দিপ্লোই তৌগদবা সেন্ত্রেল ওবজর্ভর পুম্নমক য়েংশিনখি। ইলেক্তোরেল প্রোসেস অসি ইন্দ্যুসমেন্ত-ফ্রি ওইহন্নবগীদমক চেকশিন থৌরাংশিং, মোনিতরিং অমসুং চেক তৌবদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংদুনা খন্ন-নৈনখি।
ফাগৎপা হেনগৎলক্লিবা অসিনা ECIনা মরুওইনা অপীকপা অমসুং রিসোর্স লৈতবা পার্তিশিংগী কান্ননবগীদমক্তা ‘লেবেল প্লেয়িং ফিল্দ’ অমগীদমক ইন্দ্যুসমেন্ত য়েংশিনবা অমসুং ইলেক্তোরেল মেলেপ্রাক্তিসশিং লাকশিন্নবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরিবা অদু উৎলি।
Image 4
তামিল নাদুগী নীলগিরিসতা থোকখিবা থৌদোক অমদা, কম্মিসন্না ফ্লাইয়িং স্ক্বার্দকী তিম লিদরবু মথৌ তৌবদা পুক্নিং চংদবা অমসুং শক্নাইরবা লুচিংবা অমগী কাভালকেদতা সেলেক্তিব ওইবা চেক তৌবগীদমক সস্পেন্দ তৌখি। মতৌ অসুম্না, ওফিসিএলশিংনা রাজ্য অমগী CM গী কনভোইদা য়াওরিবা গারীশিং অমসুং অতোপ্পা রাজ্য অমগী Dy CM গী গারীশিংসু চেক তৌখি। কম্মিসন্না কোদ ওফ কন্দক্ত অমসুং ইন্সত্রক্সনশিং থুগাইদুনা কেম্পেন পাংথোকপদা রাজনিতীগী মীওইশিং মতেং পাংলমখিবা সরকারগী সর্ভেন্ত 106 রোমগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎখ্রে।
পার্লিয়ামেন্তরী ইলেক্সন লাউথোকপগী পাউগী মীফমদা CEC শ্রী রাজীব কুমারনা মহাক্কী প্রজেন্তেসনদা ইনকম তেক্স, এয়রপোর্ত ওথোরিতীশিংনা নন-সেদ্যুল্দ এয়রক্রাফশিং অমসুং হেলিকোপ্তরশিংগী সর্ভিলেন্স অমসুং ইন্সপেক্সনদা BCASকী কাংলোনশিং কন্না ঙাক্নবা অমসুং মরী লৈনবা জিলাশিংগী SPশিং, ঙমখৈগী এজেন্সীশিংনা ইন্তর্নেস্নেল চেক পোস্তশিংদা কুপ্না য়েংশিনবা অমসুং GST ওথোরিতীশিংনা গোদাউনশিং মরু ওইনা ফ্রীবিজ থম্নবা শেম্বা মেকশিফ গোদাউনশিং কুপ্না য়েংহন্নবা খঙহনখি। রিভ্যুশিং অসিগী মনুংদা কম্মিসন্না মতম পুম্নমক্তা অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি ত্রান্সপোর্তকী মওং পুম্নমক্তা মল্তি-প্রোং সর্ভিলেন্স লৈগনি- রোদ ত্রান্সপোর্তকীদমক চেক পোস্তশিং অমসুং নকাস, কোস্তেল রুতশিংগীদমক কোস্ত গার্দ অমসুং এয়র রুতশিংগীদমক এজেন্সীশিংগা লোয়ননা DMশিং অমসুং SPশিংনা হেলিকোপ্তরশিং অমসুং নন-সেদ্যুল ফ্লাইতশিং চেক তৌগনি।
এনেক্সর Aদা 13.04.2024 ফাওবদা রাজ্য/UT অমসুং কেতেগোরী অমমমগী ফাগৎখিবগী অকুপ্পা ৱারোলশিং পীরি।
মসি করম্না ওইথোকপা ঙমহনখিবগে?
1. ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম (ESMS) - সিলোশিং থুগাইবা অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা এনফোর্সমেন্ত এজেন্সী পুম্নমকপু প্লেৎফোর্ম অমদা পুনশিনবা অসিনা গেম চেঞ্জর অমা ওইরে। মোনিতরিং প্রোসেস্তা তেক্নোলোজী পুশিল্লকপগা লোয়ননা, ECIগী ইন্তর-হাউস দিবেলপ তৌরবা পোর্তেল অমা ওইরিবা ESMS না কেতালিস্ত অমা ওইরে। ইন্তর্সেপ্সন অমসুং সিজর তৌবগী রিপোর্ত তৌবগী রিএল তাইমগী অনৌবা থৌওং অসি সিজরগী দুপ্লিকেসন ঙাকথোক্তুনা এসেমব্লী ইলেক্সনগী অরোইবা রাউন্দদা চাংয়েং তৌখি।
পোর্তেল অসিনা দিজিতেল ত্রেলশিং অমসুং কন্ত্রোল লেবেল পুম্নমক্তা অথুবা মতমদা অমসুং মতম চানা রিভ্যু তৌবা য়াহন্নবা মাউস অমা ক্লিক তৌরগা সিজর ইনফোর্মেসন ফংহনবদা মতেং পাংই। দেতাগী মতুং ইন্না তোঙান তোঙানবা এজেন্সীশিংগী দিস্ত্রিক্ত নোদেল ওফিসর 6398, স্তেত নোদেল ওফিসর 734, ফ্লায়িং স্ক্ৱাদ 59000 অমসুং স্তেতিক্স সর্ভিলেন্স তীম (SST).) অসি রিএল তাইম মোনিতরিং অমসুং অপদেৎশিংগীদমক ESMS প্লেতফোর্মদা বোর্দ তৌখ্রে। নোদেল ওফিসিএল পুম্নমকপু ESMS শীজিন্নবগী তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা ত্রেনিং পীখ্রে। 2023গী এসেমব্লী মীখলগী মতমদা সিস্তেম অসিনা মপাঙ্গল কনবা হৌরকখি। মমাংগী মীখলদা লুপা করোর 239.35গা চাংদম্নবদা লুপা করোর 2014.26 ফাগৎখি। হৌখিবা রাউন্দগী এসেমব্লী ইলেক্সনদা মায় পাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌবদগী অমসুং ফিল্দদগী ফীদবেক ফংবদগী, হৌজিক পাঙথোক্কদৌরিবা ইলেক্সনশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌদ্রিঙৈদা মসিগী রিভ্যু তৌখ্রে অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে।
1. এনফোর্সমেন্ত এজেন্সী মশিং য়াম্না য়াওদুনা হৈশিংননা অমসুং পাক চাউনা থৌরাং তৌবা: এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবগীদমক কেন্দ্র অমসুং রাজ্য অনিমক্কী এজেন্সী অনিমক্কীদমক এনফোর্মেন্ত এজেন্সীশিং মশিং য়াম্না পুনশিনখি।
সিরিএল মশিং
মান্নবা কাংলুপ
এজেন্সীশিং
1
শেল অমসুং মমল য়াম্বা ধাতু
ইনকম তেক্স, স্তেৎ পুলিস, RBI, SLBC, AAI, BCAS, স্তেৎ সিভিল এভিএসন, এনফোর্মেন্ত দিরেক্তোরেৎ, দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত, CISF
2
য়ু
স্তেৎ পুলিস, স্তেৎ একসাইজ, RPF
3
নার্কোতিক্স
স্তেৎ পুলিস, NCB, ICG, DRI
4
ফ্রীবিজ
CGST, SGST, স্তেৎ ত্রান্সপোর্ত দিপার্তমেন্ত, কস্তমস, স্তেৎ পুলিস
5
বোর্দর অমসুং অতৈ এজেন্সীশিং
অসাম রাইফল, BSF, SSB, ITBP, CRPF, ফোরেস্ত দিপার্তমেন্ত, স্তেৎ পুলিস
1. জনুৱারী 2024দগী মীখলশিংগী মমাংদগী মীখলদা শেলগী শক্তি শীজিন্নবা লাকশিনবগী মরু ওইবা অদু ইলেক্সন কমিসনগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী খুদিংমক্তা চৎতুনা খঙহনখি। মসিগী মথক্তা, দিস্ত্রিক্তশিং অসি কুপ্না য়েংশিনখি অমসুং চীফ সেক্রেতরীশিং, পুলিসকী দাইরেক্তর জেনরেলশিং (DGPশিং), অমসুং এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী মকোকশিংগা লোয়ননা মখোয়গী পর্ফোমেন্স য়েংশিন্নবা অমসুং মীখলগী মতমদা ফাইনান্সিএল রিসোর্সশিং লান্না শীজিন্নবগী মায়োক্তা অহেনবা চেকশিন থৌরাং লৌখৎনবা খন্ন-নৈনখি। ফিল্দ লেবেলগী পর্সনেলশিং অসি চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসরশিং (CEOশিং), ওবজর্ভরশিং, অমসুং দিস্ত্রিক্ত ইলেক্তোরেল ওফিসরশিং (DEOশিং) না লেপ্তনা য়েংশিল্লি। অয়াম্বা মতমদা, এজেন্সী অমনা থেংনরকপা অসিনা অতোপ্পশিংগী থবকশিংবু 'ইনফোর্মেৎ অমসুং গাইদ' তৌই, মসিনা য়ুনিফাইদ অমসুং পাক শন্না শন্দোকপা থীংনবা ইফেক্ত অমা থোকহল্লি। রাজ্যশিং/UTশিংদা মীখলগী খোঙচৎ মনুংদা তোঙান তোঙানবা পাম্বৈশিং - লম্বী, রেল, সমুদ্র অমসুং এয়রগী খুত্থাংদা ইন্দক্সনশিং য়েংশিন্নবা মরী লৈনবা এজেন্সীশিং য়াওবা জোইন্ত তীমশিংগী মরুওইবা অদুসু কম্মিসন্না ফোংদোকখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, ওফিসিএল ওইনা লাউথোক্ত্রিঙৈ মমাংগী থাশিং, জনুৱারী অমসুং ফেব্রুৱারীদা, লৈবাক শিনবা থুংনা লুপা করোর 7502গী শেনফম অমা শেল, দ্রিঙ্ক, দ্রগ, মমল য়াম্লবা ধাতু অমসুং ফ্রিবিজগী মওংদা ফাগৎপা থেংনখি। মীখল পাঙথোক্নবা হপ্তা তরুক ৱাৎলিঙৈ ফাওবদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা অপুনবা লুপা করোর 12000গী চাংদা ফাগৎপা ওইহল্লি।
2. খুন্নাইদা দ্রগনা পীবা চৈথেংদা মীৎয়েং চংবা হেনগৎপা: মরুওইনা, জনুৱারী অমসুং ফেব্রুৱারী 2024দা ফাগৎখিবা অপুনবা ফাগৎখিবগী চাউরাক্না 75% ওইখিবা দ্রগ ফাগৎপদা অহেনবা মীৎয়েং থমখি। চীফ ইলেক্সন কম্মিস্নর শ্রী রাজীব কুমারনা নোদেল এজেন্সীশিংদা চৎলুবা মতমদা দ্রগ অমসুং নারকোতিকশিং ফাগৎপদা এজেন্সীশিংনা হোৎনরিবা অসিগী মরুওইবা অদু পনখি। ইলেক্সনদা ইথিল পীনবগীদমক অরানবা শেল শীজিন্নবগী রিস্ককী মথক্তা, দ্রগশিংনা কম্ম্যুনিতীশিংদা, মরু ওইনা নহাশিংদা অকায়বা পীরকপা য়াবা অচৌবা খুন্নাইগী ওইবা খুদোংথীবা অমা ওইরি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। দ্রগ ত্রাফিক তৌনবগী মরুওইবা লম্বীশিং অমসুং কোরিদোরশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং মতিক চাবা কাউন্তরমেজরশিং পায়খৎনবা কম্মিসননা নারকোতিক্স কন্ত্রোল ব্যুরোগী দাইরেক্তোরেত জেনরেল অমসুং মসিগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা থবক তৌমিন্নখি। হৌখিবা চহি খরা অসিদা, গুজরাত, পঞ্জাব, মণিপুর, নাগালেন্দ, ত্রিপুরা অমসুং মিজোরামগুম্বা রাজ্যশিংদা মোদেল কোদ ওফ কন্দক্ত চৎনহনবগা লোয়ননা রাজ্যগী এসেমব্লীগী মীখলগী মতমদা য়াম্না চাউনা ফাগৎপা ঙমখ্রে।
অরুনাচল প্রদেশতা স্তেতিক সর্ভিলেন্স তীমনা গারীশিং চেক তৌবা
কর্নাতকাগী কালাবুরাগি জিলাদা য়ু ফাগৎপা
1. এক্সপেন্দিচর সেন্সিতিব কন্সিতিত্যুএন্সীশিং মশক খঙদোকপা: পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সী 123 অসি হেন্না মীৎয়েং চঙবা ঙম্নবা এক্সপেন্দিচর সেন্সিতিব কন্সতিত্যুএন্সী ওইনা মার্ক তৌখ্রে। হায়রিবা কন্সতিত্যুএন্সীশিং অসি মমাংগী মীখলশিংদা ইন্দ্যুস্মেন্তশিং য়েন্থোকপগী হিস্তরী অমা লৈরম্মি নত্রগা দ্রগ, শেল অমসুং য়ু থাদবগী ওইথোকপা য়াবা ইন্তর-স্তেৎ অমসুং ইন্তর্নেস্নেলগী ঙমখৈ লৈরম্মি।
2. এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভরশিং দিপ্লোই তৌবা: এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর ওইনা খল্লবা মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা কম্মিসনগী মীখলদা অচুম্বা অমসুং ইন্দ্যুসমেন্ত ফ্রী ওইবা মীখল অমা পাঙথোক্নবা মীৎয়েং চংনবা মথৌ তৌই। পার্লিয়ামেন্তরী কন্সতিত্যুএন্সিশিংদা অপুনবা এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভর 656নি, অদুগা অরুনাচল প্রদেশ, ওদিশা, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং সিক্কিমগী এসেমব্লি কন্সতিত্যুএন্সিশিংদা 125নি। রাজ্যশিং/UTশিংদা ইলেক্সন প্রোসেসকী লমদা হৈ-শিংবা অমসুং এক্সপিরিয়েন্স লৈরবা স্পিসিএল এক্সপেন্দিচর ওবজর্ভরশিংসু দিপ্লোই তৌখি।
3. সিভিজিল শীজিন্নবা: কম্মিসনগী সিভিজিল এপ অসিনা মখল খুদিংমক্কী ইন্দ্যুসমেন্তশিং য়েন্থোকপগী মতাংদা প্রজাশিংগী মরক্তগী হকথেংননা কমপ্লেন্তশিং লৌখৎতুনা শেল থাদবগী মোনিতরিং প্রোসেসসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লে। মীখলগী মতম লাউথোকখিবা মতমদগী হৌরগা, শেল থাদবা, য়ু থকপা অমসুং ফ্রীবিশিং য়েন্থোকপগী মতাংদা অপুনবা কমপ্লেন্ত 3262 লাকখ্রে।
4. প্রজাশিংদা হরাস্মেন্ত চত্থদবা: হৌজিক পাঙথোক্লিবা মীখল অসিগী হৌরকপদা, তুরিস্তশিংনা গ্রাউন্দ লেভেলগী তীমশিংনা দরকার লৈতনা চেক তৌবা অমসুং অৱাবা পীবগী মতাংদা মীদিয়াদা পাউ কয়া ফোঙদোকখি। কম্মিসন্না হীরম অসিবু কুপ্না লৌদুনা তুরিস্ত অমসুং প্রজাশিং য়েংশিনবা মতমদা চেকশিন্না অমসুং নীংথিনা চৎপগী তঙাই ফদবা লৈবগী মতাংদা চীফ ইলেক্তোরেল ওফিসর (CEO) পুম্নমক্তা এদভাইজরি অমা থাগৎখি। মসিগী মথক্তা, কম্মিসন্না শেমখিবা 'দিস্ত্রিক্ত গ্রিভেন্স কম্মিতীশিং (DGC)দা সিজরগা মরী লৈনবা গ্রিভেন্সশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবগীদমক মশক খঙদোক্লবা মফমশিংদা নুমিৎ খুদিংগী হিয়রিং পাংথোক্নবা খঙহনখি। CEOশিং অমসুং DEOশিংবু কম্মিতীশিং অসি মপুং ফানা মথৌ পাংথোক্নবা খঙহনখি।
হায়রিবা খোঙথাংশিং অসিনা পাক-শন্না শেল থাদবা য়েংশিনবগী থৌওং অমদা য়ুম্ফম ওইদুনা মীয়ামদা অপনবা লৈতনা ফাগৎপা হেনগৎহল্লি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিংদা কেম্পেন চত্থবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, কম্মিসন্না মখোয়গী অচেৎপা থাজবা অদুগী মতুং ইন্না ইলেক্তোরেল প্রোসেস অসি ইন্দ্যুসমেন্ত-ফ্রী অমা ওইহন্নবা মখোয়গী চেকশিন থৌরাংবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা শেম-শারি।
******
DK/RP
ইলেক্সন সিজর মেনেজমেন্ত সিস্তেম
প্রিন্ত তৌখিবগী তাং: 13.04.2024 09:53 pm
ফিলতর তৌখিবা তাং: 01-03-2024 দগী 13-04-2024 ফাওবা
S.N
রাজ্য
শেল (লুপা করোর)
য়ুগী চাং (লিতর)
য়ুগী ভেল্যু (লুপা করোর)
দ্রগকী ভেল্যু (লুপা করোর)
মমল তাংবা ধাতুগী ভেল্যু (লুপা করোর)
ফ্রিবিজ/ অতৈ আইতেমশিংগী ভেল্যু (লুপা করোর)
অপুনবা (লুপা করোর)
1
অন্দামনা অমসুং নিকোবর ইথৎ
0.2283950
3129.11
0.0744660
2.0127000
0.0000000
0.0000000
2.3155610
2
অন্ধ্র প্রদেশ
32.1549530
1022756.48
19.7198350
4.0635400
57.1427590
12.8933650
125.9744520
3
অরুনাচল প্রদেশ
6.4626890
157056.59
2.8799110
0.8182360
2.6378890
0.7295980
13.5283230
4
অসাম
3.1780990
1594842.47
19.2702290
48.7692370
44.2246890
25.6795360
141.1217900
5
বিহার
6.7770240
845758.18
31.5729460
37.5943630
19.7613200
60.0628720
155.7685250
6
চান্দিগর
0.9690950
29027.47
0.9157730
2.0751550
0.5269720
0.0000000
4.4869950
7
ছত্তিসগর
11.9818310
55690.73
1.3978870
17.1809360
2.5824360
26.3291050
59.4721950
8
DD&DNH
0.3949850
8351.26
0.2149490
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.6099340
9
গোৱা
15.6452760
101446.04
2.3307540
3.2368700
3.7885940
1.1857350
26.1872290
10
গুজরাত
6.5565420
760062.82
21.9468710
485.9946220
36.4879620
54.3495200
605.3355170
11
হরিয়ানা
3.8467740
191840.41
5.6527380
5.4925780
1.7325760
1.1865960
17.9112620
12
হিমাচল প্রদেশ
0.2235760
355123.80
5.2488070
2.2543480
0.0335000
0.1547150
7.9149460
13
জম্মু অমসুং কাশ্মির
1.2466890
23964.59
0.6300640
2.3529220
0.0025800
0.0559150
4.2881700
14
ঝারখন্দ
4.2282350
158054.60
3.4131010
35.1123330
0.3980360
8.6841250
51.8358300
15
কর্নাতকা
35.5380070
13052708.14
124.3380670
18.7566280
41.9368860
60.8632560
281.4328440
16
কেরালা
10.9301610
49212.31
2.0053870
14.2861250
21.0896510
5.0468590
53.3581830
17
লদাখ
0.0000000
18.83
0.0011580
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0011580
18
লক্ষদ্বীপ
0.0000000
35.55
0.0181200
0.0556000
0.0000000
0.0000000
0.0737200
19
মধ্য প্রদেশ
13.3794000
1633114.94
25.7788940
25.8906670
8.7413820
38.4886970
112.2790400
20
মহারাস্ত্র
40.0560580
3556027.76
28.4656210
213.5643290
69.3837180
79.8780460
431.3477720
21
মনিপুর
0.0003530
36489.36
0.4067430
31.1167990
3.8523740
8.9337170
44.3099860
22
মেঘালয়
0.5048930
42655.42
0.6695960
26.8558810
0.0000000
7.3595450
35.3899150
23
মিজোরাম
0.1119530
105488.00
3.7789580
37.1563530
0.0000000
5.8545950
46.9018590
24
নাগালেন্দ
0.0000000
26537.76
0.2617410
2.9973300
0.0000000
4.9314800
8.1905510
25
দিল্লী NCT
11.2862670
67046.55
1.4250850
189.9424280
32.2370250
1.1788900
236.0696950
26
ওরিশা
1.4750630
1324111.29
16.2141150
39.0155790
6.4600000
43.9682390
107.1329960
27
পুদুচেরী
0.0000000
818.56
0.0173900
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0173900
28
পঞ্জাব
5.1334400
2206988.94
14.4041880
280.8158050
10.5262050
0.9652680
311.8449060
29
রাজস্থান
35.8561600
3798601.52
40.7857900
119.3799370
49.2176960
533.2869270
778.5265100
30
সিক্কিম
0.3015000
6145.30
0.1195790
0.0141580
0.0000000
0.0015000
0.4367370
31
তামিল নাদু
53.5886800
590297.33
4.4342350
293.0253640
78.7575380
31.0436110
460.8494280
32
তেলঙ্গানা
49.1818260
685838.52
19.2125880
22.7139650
12.3893650
18.3519690
121.8497130
33
ত্রিপুরা
0.4830040
136617.51
2.1921530
16.8726420
0.6326870
3.3093150
23.4898010
34
উত্তর প্রদেশ
24.3163150
1059181.84
35.3357200
53.9802710
20.6561230
11.4803120
145.7687410
35
উত্তরাখন্দ
6.1560290
67488.22
3.0093810
9.8666220
3.2938600
0.2153580
22.5412500
36
ৱেস্ত বেঙ্গল
13.2002790
2077396.55
51.1733990
25.5883020
33.6120330
96.0305140
219.6045270
অপুনবা (লুপা করোরদা)
395.3935510
35829924.75
489.3162390
2068.8526250
562.1058560
1142.4991800
4658.1674510
অপুনবা (CR): 4658.1674510