Election Commission
With General Elections 2024 underway, ECI is on track for the highest ever seizures of inducements recorded in the 75-year history of Lok Sabha elections in the country
ECI cracks down on money power: Rs.100 crore seizure each day since 1st March
Rs. 4650 crores seized even before polling begins: Higher than total seizures in 2019 polls
Commissions says action will continue to be strict and non-stop
15 APR 2024 12:19PM by PIB Delhi
With General Elections 2024 underway, ECI is on track for the highest ever seizures of inducements recorded in the 75-year history of Lok Sabha elections in the country. Enforcement Agencies have made a record seizure of over Rs. 4650 crores in ECI’s resolute fight against money power even before the first phase of polling for the 18th Lok Sabha elections commences on Friday. This marks a sharp increase over Rs 3475 crores seized during the entire Lok Sabha election in 2019. Significantly, 45% of the seizures are of drugs and narcotics, that are under the special focus of the Commission. The seizures have been possible by comprehensive planning, scaled up collaboration and unified deterrence action from agencies, proactive citizen participation and optimal engagement of technology.
Use of black money, over and above political financing and accurate disclosure thereof, may disturb the level playing field in favour of more resourceful party or candidate in specific geographies. The seizures are a critical part of ECI resolve to conduct the Lok Sabha elections free of inducements and electoral malpractices and to ensure a level playing field. CEC Shri Rajiv Kumar, while announcing the polls last month, underlined Money Power as one of the ‘4M’ challenges. On 12th April, Commission led by CEC Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu reviewed all Central Observers deployed in Phase -1 of elections going to poll on 19th April. Tightening, monitoring and checking were amongst the focus of deliberations to ensure inducement-free electoral process.
The enhanced seizures reflect ECI’s unwavering commitment to monitor inducements and curb electoral malpractices for a ‘level playing field’, particularly in favour of smaller and less resourceful parties.
Image 4
In an incident in Nilgiris, Tamil Nadu, the Commission suspended the flying squad team leader for laxity in duty and selective checking of a cavalcade of a prominent leader. Similarly, officials checked vehicles in the convoy of CM of a state and also vehicle of a Dy CM in another state. Commission has also taken strict action against approximately 106 government servants who have been found assisting politicians in campaigning, thereby violating the Code of Conduct and instructions.
In the press briefing during announcement of Parliamentary elections, CEC Shri Rajiv Kumar stressed in his presentation on strict compliance of BCAS instructions on surveillance and inspection of non-scheduled aircrafts and helicopters by Income tax, airport authorities and SPs of concerned districts, border agencies to keep close watch on international checkposts and GST authorities to closely monitor godowns, especially makeshift godowns meant for storing freebies. The Commission during reviews had always emphasized that there will be multi-pronged surveillance on all modes of transport - check posts and nakas for road transport, Coast guard for coastal routes and DMs and SPs alongside agencies for air routes including checking of helicopters and non-scheduled flights.
Details of State /UT wise and category wise seizures as on 13.04.2024 is placed at Annexure A.
How has it been made possible?
1. Election Seizure Management System (ESMS)- breaking silos and bringing all enforcement agencies on one platform through use of technology is proving to be a game changer. With the introduction of technology in monitoring process, ESMS, an ECI in-house developed portal is proving to be a catalyst. The novel innovation for real time reporting of interceptions and seizures, avoiding duplication of seizures was tested in the last round of Assembly elections.
The portal facilitates digital trails and availability of seizure information at the click of a mouse enabling quick and timely reviews at all controlling levels. As per data, 6398 District nodal officers of various agencies, 734 state nodal officers, 59000 flying squads (FS) and Statics Surveillance Teams (SST) have been on boarded on ESMS platform for exhaustive real time monitoring and updates. All nodal officials have been trained on various aspects of using ESMS. The system took firm root during Assembly elections during 2023, when Rs 2014.26 crores was seized as against Rs 239.35 crores in the previous corresponding elections. With successful implementation and feedback from the field in the last round of assembly elections, it has been reviewed and made robust before implementation in ongoing elections.
1. Meticulous and exhaustive planning, involvement of largest number of Enforcement Agencies: The largest number of enforcement agencies both from Centre and States have been assembled for collaborative effort among agencies.
S. No.
Cohort
Agencies
1
Cash & Precious Metals
Income Tax, state Police, RBI, SLBC, AAI, BCAS, State Civil Aviation, Enforcement Directorate, Dept. of Post, CISF
2
Liquor
State Police, State Excise, RPF
3
Narcotics
State Police, NCB, ICG, DRI
4
Freebies
CGST, SGST, State Transport Department, Customs, State Police
5
Border and Other agencies
Assam Rifles, BSF, SSB, ITBP, CRPF, Forest Department, State Police
1. Months prior to elections and more intensively from January 2024, senior officials from the Election Commission visited every State and Union territory to emphasize the importance of combating the influence of money in elections. Furthermore, districts were thoroughly reviewed, and discussions were held with Chief Secretaries, Directors General of Police (DGPs), and heads of enforcement agencies to assess their performance and encourage heightened vigilance against the misuse of financial resources during elections. Field-level personnel are also subject to ongoing reviews by Chief Electoral Officers (CEOs), Observers, and District Electoral Officers (DEOs). Often, discoveries made by one agency ‘inform and guide’ the actions of others, leading to a unified and widespread deterrent effect. Commission has also emphasized the importance of joint teams comprising relevant agencies in inspecting inducements through various means—road, rail, sea, and air—during electoral visits to States/UTs. As a result, in January and February, the months preceding the official announcement, countrywide seizures totalling another Rs 7502 crores were recorded in form of cash, liquor, drugs, precious metals and freebies. This brings total seizure to over Rs 12000 crores so far with six weeks still left in the election period.
2. Increased focus on drug menace in society: Notably, there was a substantial focus on drug seizures, which accounted for approximately 75% of the total seizures in January and February 2024. Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar had emphasized the importance of agencies' efforts in seizing drugs and narcotics during his visits to nodal agencies. He highlighted that besides the risk of dirty money being used to influence elections, drugs pose a serious social menace with the potential to harm communities, particularly youth. The Commission has also collaborated with the Directorate General of the Narcotics Control Bureau and its senior officials to identify key routes and corridors for drug trafficking and ensure effective countermeasures are in place. Over the past few years, significant seizures have been made during elections to State Assemblies, including during the operation of Model Code of Conduct in States like Gujarat, Punjab, Manipur, Nagaland, Tripura, and Mizoram.
Checking of vehicles by Static Surveillance Team in Arunachal Pradesh
Seizure of liquor in Kalaburagi District in Karnataka
1. Identification of Expenditure Sensitive Constituencies: 123 Parliamentary Constituencies are marked as Expenditure Sensitive Constituencies for more focussed vigil. These constituencies had either had a history of distribution of inducements in previous elections or have inter-state and international borders with potential inflow of drugs, cash, and liquor.
2. Deployment of Expenditure Observers: Senior officers appointed as Expenditure Observers serve as the eyes and ears of the Commission for a fair and inducement free elections. A total of 656 Expenditure Observers have been assigned to Parliamentary Constituencies, while 125 are deployed in Assembly Constituencies across Arunachal Pradesh, Odisha, Andhra Pradesh, and Sikkim. Special Expenditure Observers with a brilliant track record of domain expertise and experience with election processes have also been deployed in States/UTs.
3. Use of cVigil: cVigil app of the Commission has also reinforced the expenditure monitoring process through complaints directly from citizens on distribution of any type of inducements. Since announcement of election schedule, a total of 3262 complaints have been received pertaining to distribution of cash, liquor and freebies.
4. No harassment to citizens: At the beginning of the current elections, there were reports in the media about tourists undergoing unnecessary checks and hassles by ground-level teams. Taking this matter seriously, the Commission promptly issued an advisory to all Chief Electoral Officers (CEOs) regarding the need for a careful and courteous approach when inspecting tourists and citizens. Additionally, the Commission directed the constituted 'District Grievance Committees (DGC)' to hold daily hearings at designated locations for the swift resolution of grievances related to seizures. CEOs and DEOs were instructed to ensure the effective functioning of these committees.
These measures serve as the cornerstone of a comprehensive expenditure monitoring process, resulting in increased seizures with least inconvenience to the public. With campaigning intensifying in the days ahead, the Commission stands prepared to enhance its vigilance to ensure an inducement-free electoral process in line with its commitment.
******
DK/RP
Annexure A- State/UT wise seizure details as on April 13, 2024
Election Seizure Management System
Date of Print: 13.04.2024 09:53 pm
Filter Date: From 01-03-2024 To 13-04-2024
S.N
State
Cash (Rs. Crore)
Liquor Qty (Litres)
Liquor Value (Rs. Crore)
Drugs Value (Rs. Crore)
Precious Metal Value (Rs. Crore)
Freebies / Other Items Value (Rs.
Crore)
Total (Rs. Crore)
1
Andaman And Nicobar Islands
0.2283950
3129.11
0.0744660
2.0127000
0.0000000
0.0000000
2.3155610
2
Andhra Pr.
32.1549530
1022756.48
19.7198350
4.0635400
57.1427590
12.8933650
125.9744520
3
Arunachal Pr.
6.4626890
157056.59
2.8799110
0.8182360
2.6378890
0.7295980
13.5283230
4
Assam
3.1780990
1594842.47
19.2702290
48.7692370
44.2246890
25.6795360
141.1217900
5
Bihar
6.7770240
845758.18
31.5729460
37.5943630
19.7613200
60.0628720
155.7685250
6
Chandigarh
0.9690950
29027.47
0.9157730
2.0751550
0.5269720
0.0000000
4.4869950
7
Chhattisgarh
11.9818310
55690.73
1.3978870
17.1809360
2.5824360
26.3291050
59.4721950
8
DD&DNH
0.3949850
8351.26
0.2149490
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.6099340
9
Goa
15.6452760
101446.04
2.3307540
3.2368700
3.7885940
1.1857350
26.1872290
10
Gujarat
6.5565420
760062.82
21.9468710
485.9946220
36.4879620
54.3495200
605.3355170
11
Haryana
3.8467740
191840.41
5.6527380
5.4925780
1.7325760
1.1865960
17.9112620
12
Himachal Pr.
0.2235760
355123.80
5.2488070
2.2543480
0.0335000
0.1547150
7.9149460
13
Jammu And Kashmir
1.2466890
23964.59
0.6300640
2.3529220
0.0025800
0.0559150
4.2881700
14
Jharkhand
4.2282350
158054.60
3.4131010
35.1123330
0.3980360
8.6841250
51.8358300
15
Karnataka
35.5380070
13052708.14
124.3380670
18.7566280
41.9368860
60.8632560
281.4328440
16
Kerala
10.9301610
49212.31
2.0053870
14.2861250
21.0896510
5.0468590
53.3581830
17
Ladakh
0.0000000
18.83
0.0011580
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0011580
18
Lakshadweep
0.0000000
35.55
0.0181200
0.0556000
0.0000000
0.0000000
0.0737200
19
Madhya Pr.
13.3794000
1633114.94
25.7788940
25.8906670
8.7413820
38.4886970
112.2790400
20
Maharashtra
40.0560580
3556027.76
28.4656210
213.5643290
69.3837180
79.8780460
431.3477720
21
Manipur
0.0003530
36489.36
0.4067430
31.1167990
3.8523740
8.9337170
44.3099860
22
Meghalaya
0.5048930
42655.42
0.6695960
26.8558810
0.0000000
7.3595450
35.3899150
23
Mizoram
0.1119530
105488.00
3.7789580
37.1563530
0.0000000
5.8545950
46.9018590
24
Nagaland
0.0000000
26537.76
0.2617410
2.9973300
0.0000000
4.9314800
8.1905510
25
NCT OF
Delhi
11.2862670
67046.55
1.4250850
189.9424280
32.2370250
1.1788900
236.0696950
26
Odisha
1.4750630
1324111.29
16.2141150
39.0155790
6.4600000
43.9682390
107.1329960
27
Puducherry
0.0000000
818.56
0.0173900
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0173900
28
Punjab
5.1334400
2206988.94
14.4041880
280.8158050
10.5262050
0.9652680
311.8449060
29
Rajasthan
35.8561600
3798601.52
40.7857900
119.3799370
49.2176960
533.2869270
778.5265100
30
Sikkim
0.3015000
6145.30
0.1195790
0.0141580
0.0000000
0.0015000
0.4367370
31
Tamil Nadu
53.5886800
590297.33
4.4342350
293.0253640
78.7575380
31.0436110
460.8494280
32
Telangana
49.1818260
685838.52
19.2125880
22.7139650
12.3893650
18.3519690
121.8497130
33
Tripura
0.4830040
136617.51
2.1921530
16.8726420
0.6326870
3.3093150
23.4898010
34
Uttar Pr.
24.3163150
1059181.84
35.3357200
53.9802710
20.6561230
11.4803120
145.7687410
35
Uttarakhand
6.1560290
67488.22
3.0093810
9.8666220
3.2938600
0.2153580
22.5412500
36
West Bengal
13.2002790
2077396.55
51.1733990
25.5883020
33.6120330
96.0305140
219.6045270
TOTAL (Rs.
Crore)
395.3935510
35829924.75
489.3162390
2068.8526250
562.1058560
1142.4991800
4658.1674510
Grand Total (CR): 4658.1674510

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ৰ প্ৰস্তুতি অব্যাহত থকাৰ মুহূৰ্ততে দেশৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ৭৫ বছৰীয়া ইতিহাসৰ সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ ‘অভিপ্ৰেৰিত’ ধন তথা সা-সামগ্ৰী জব্দ কৰাৰ পথত আগবাঢ়িছে ‘ইচিআই’
ধনবলৰ ওপৰত ‘ইচিআই’-ৰ প্ৰচণ্ড প্ৰহাৰ: ১ মাৰ্চৰ পৰা প্ৰতিদিনে ১০০ কোটি টকা জব্দ
ভোটগ্ৰহণ আৰম্ভ হোৱাৰ আগতেই ৪৬৫০ কোটি টকা জব্দ: ২০১৯ ৰ নিৰ্বাচন সময়ত কৰা মুঠ জব্দৰ পৰিমাণতকৈয়ো অধিক
আয়োগে কয় যে পদক্ষেপ কঠোৰ কৰা হ’ব আৰু অবিৰাম চলি থাকিব
15 APR 2024 12:19PM by PIB Guwahati
সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ প্ৰস্তুতি পৰ্ব চলি থকাৰ মুহূৰ্ততে দেশৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ ৭৫ বছৰীয়া ইতিহাসত লিপিবদ্ধ কৰা সৰ্বাধিক পৰিমাণৰ অভিপ্ৰেৰিত ধন তথা সা-সামগ্ৰী জব্দ কৰাৰ পথত আগবাঢ়িছে ইচিআই। শুকুৰবাৰে অষ্টাদশ লোকসভা নিৰ্বাচনপ্ৰথম পৰ্যায়ৰ ভোটগ্ৰহণ আৰম্ভ হোৱাৰ আগতেই ধনবলৰ বিৰুদ্ধে ইচিআই-য়ে অব্যাহত ৰখা দৃঢ় যুঁজত প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাসমূহে ৪৬৫০ কোটি টকাৰো অধিক ধন জব্দ কৰি অভিলেখ ৰচনা কৰিছে। এই পৰ্যন্ত জব্দ কৰা ধনৰ পৰিমাণে ২০১৯ চনত সমগ্ৰ লোকসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত জব্দ কৰা ৩৪৭৫ কোটি টকা পৰিমাণৰ জব্দকৃত ধনৰাশিকো অতিক্ৰম কৰাৰ তথ্য চিহ্নিত কৰিছে। তাৎপৰ্যপূৰ্ণভাৱে, জব্দ কৃত ৪৫%ই হৈছে ড্ৰাগছ আৰু নিচাজাতীয় সামগ্ৰী, যাৰ বিৰুদ্ধে আয়োগে বিশেষ ত্পৰতা অভ্যাহত ৰাখিছে। ব্যাপক পৰিকল্পনা, সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতা বৃদ্ধি আৰু একত্ৰিত প্ৰতিৰোধ, নাগৰিকসকলৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ আৰু প্ৰযুক্তিৰ অনুকূল ব্যৱহাৰৰ সুবাদত জব্দকৃত ধন বা সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ সৰ্বাধিক কৰাটো সম্ভৱ হৈছে।
নিৰ্দিষ্ট ভৌগোলিক ক্ষেত্ৰত অধিক সম্পদশালী দল বা প্ৰাৰ্থীৰ সপক্ষে ক'লা ধনৰ ব্যৱহাৰ, ৰাজনৈতিক কাম-কাজত অধিকৰো অধিক বিত্তীয় যোগান আৰু ইয়াৰ সঠিক প্ৰকাশে নিৰ্বাচনী যুঁজত প্ৰাৰ্থীসকলৰ মাজত সমানে যুঁজাৰ প্ৰেক্ষাপটটোত ব্যাঘাত জন্মাব পাৰে। জব্দ কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ হৈছে প্ৰলোভন আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অপব্যৱহাৰ মুক্ত ভাবে লোকসভাৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে প্ৰাৰ্থীসকলক সমানে যুঁজাৰ পৰিৱেশ প্ৰদান কৰাৰ বাবে ইচিআইয়ে গ্ৰহণ কৰা সংকল্পৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ। চিইচি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে যোৱা মাহত নিৰ্বাচন ঘোষণা কৰাৰ সময়ত ধনবলক '৪-এম' প্ৰত্যাহ্বানৰ অন্যতম বুলি উল্লেখ কৰিছিল। ১২ এপ্ৰিলত চিইচি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ নেতৃত্বত গঠিত আয়োগে নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সান্ধুৰ সৈতে ১৯ এপ্ৰিলত ভোটগ্ৰহণ অনুষ্ঠিত হ'বলৈ যোৱা নিৰ্বাচনৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ বাবে নিয়োজিত সকলো কেন্দ্ৰীয় পৰ্যবেক্ষকৰ পৰ্যালোচনা কৰে। প্ৰলোভন-মুক্ত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আলোচনাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু আছিল কঠোৰতা অৱলম্বন, নিৰীক্ষণ আৰু পৰীক্ষণ।
জব্দকৃত ধন তথা সা-সামগ্ৰী বৰ্ধিত পৰিমাণে 'সমান যুঁজিব পৰা প্ৰেক্ষাপট' ৰচনাৰ বাবে প্ৰলোভন নিৰীক্ষণ কৰা আৰু নিৰ্বাচনী অসদাচৰণ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে ইচিআই-য়ে গ্ৰহণ কৰা, বিশেষকৈ সৰু আৰু কম সম্পদশালী দলবোৰৰ পক্ষত, অটল প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাকে প্ৰতিফলিত কৰে।
Image 4
তামিলনাডুৰ নীলগিৰিৰ এক ঘটনাত, এজন বিশিষ্ট নেতাৰ কনভয়ত তালাচী চলোৱাৰ নামত আভুৱা ভৰা আৰু কৰ্তব্যত গাফিলতি কৰাৰ বাবে ফ্লাইং স্কোৱাডৰ এটা দলৰ নেতাগৰাকীক আয়োগে নিলম্বন কৰে। একেদৰে, বিষয়াসকলে এখন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ কনভয়ৰ বাহন আৰু আন এখন ৰাজ্যত এজন উপ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ বাহনো পৰীক্ষা কৰিছিল। আয়োগে প্ৰায় ১০৬ গৰাকী চৰকাৰী কৰ্মচাৰীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, যিসকলে ৰাজনীতিবিদসকলক প্ৰচাৰত সহায় কৰা দেখা গৈছিল, তেওঁলোকৰ এনে কাৰ্যই নিৰ্বাচনী আচৰণ বিধি আৰু নিৰ্দেশনা উলংঘা কৰিছে।
সংসদীয় নিৰ্বাচন ঘোষণাৰ সময়ত সংবাদমেলত মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় চেকপোষ্ট আৰু জিএছটি কৰ্তৃপক্ষৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নজৰ ৰখা, গুদামসমূহ, বিশেষকৈ বিনামূলীয়াকৈ দিবলৈ অনা সামগ্ৰীসমূহ ৰখাৰ বাবে নিৰ্দ্ধাৰিত ভড়ালসমূহ নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আয়কৰ, বিমানবন্দৰ কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংশ্লিষ্ট জিলাৰ আৰক্ষী অধীক্ষক, সীমান্ত সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা অনিৰ্ধাৰিত বিমান আৰু হেলিকপ্টাৰৰ নিৰীক্ষণ আৰু পৰিদৰ্শনৰ ক্ষেত্ৰত বিচিএএছ-ৰ নিৰ্দেশনাসমূহ কঠোৰভাৱে পালন কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। পৰ্যালোচনাৰ সময়ত আয়োগে সকলো ধৰণৰ পৰিবহণ- পথ পৰিবহণৰ বাবে চেক পোষ্ট আৰু নাকা’, উপকূলীয় পথৰ বাবে উপকূলৰক্ষী বাহিনী আৰু হেলিকপ্টাৰ আৰু অনা-অনুসূচিত বিমানকে ধৰি বিমান পথৰ বাবে সংস্থাসমূহৰ সৈতে জিলা দণ্ডাধীশ আৰু আৰক্ষী অধীক্ষকসকলে বহুমুখী নিৰীক্ষণৰ দিহা কৰাত সদায় গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
১৩.০৪.২০২৪ তাৰিখে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি আৰু শ্ৰেণী অনুসৰি জব্দকৃত ধন তথা সামগ্ৰীৰ বিৱৰণ পৰিশিষ্ট –ক ত উল্লেখ কৰা হৈছে।
এয়া কেনেকৈ সম্ভৱ হৈছে?
১. নিৰ্বাচন জব্দ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী (ইএছএমএছ)- প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ জৰিয়তে সকলো প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাক এটা মঞ্চত সমবেত কৰাটো এক পট-পৰিৱৰ্তনকাৰী পদক্ষেপ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। নিৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াত প্ৰযুক্তিৰ প্ৰৱৰ্তনৰ লগতে ইচিআই-য়ে বিকশিত কৰা পৰ্টেল ইএছএমএছ-য়ে এক অনুঘটকৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। তত্কালীন ভাবে ধৰা পেলোৱা আৰু জব্দকৃত সাগ্ৰীৰ তথ্য অৱগতকৰণ, জব্দকৃত সামগ্ৰীৰ পুনৰাবৃত্তি পৰিহাৰকৰণৰ বাবে নতুন উদ্ভাৱন সন্দৰ্ভত বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ অন্তিম পৰ্যায়ত পৰীক্ষা কৰা হৈছিল।
সকলো নিয়ন্ত্ৰণ স্তৰত দ্ৰুত আৰু সময়মতে পৰ্যালোচনা সক্ষম কৰা পৰ্টেলটোৱে ডিজিটেল ট্ৰেইল আৰু মাউচৰ এটা ক্লিকতে জব্দকৃত সামগ্ৰীৰ তথ্য উপলব্ধ কৰাত সহায় কৰে। তথ্য অনুসৰি, বিভিন্ন সংস্থাৰ ৬৩৯৮ গৰাকী জিলা নোডেল বিষয়া, ৭৩৪ গৰাকী ৰাজ্যিক নোডেল বিষয়া’, ৫৯০০০ ফ্লাইং স্কোৱাড (এফএছ) আৰু ষ্টেটিকছ ছাৰ্ভিলেঞ্চ টিম (এছএছটি)ক সম্পূৰ্ণ বাস্তৱ সময় নিৰীক্ষণ আৰু আপডেট-ৰ বাবে ইএছএমএছ প্লেটফৰ্মত সমাৱেশিত কৰা হৈছে। সকলো নোডেল বিষয়াক ইএছএমএছ ব্যৱহাৰৰ বিভিন্ন দিশ সন্দৰ্ভত প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে। পূৰ্বৰ সংশ্লিষ্ট নিৰ্বাচনৰ সময়ৰ ২৩৯.৩৫ কোটি টকাৰ বিপৰীতে ২০২৩ চনৰ বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ সময়ত যেতিয়া ২০১৪.২৬ কোটি টকা জব্দ কৰা হৈছিল,তেতিয়া এই ব্যৱস্থাটোৱে বিশেষ দৃঢ়তা লাভ কৰিছিল। বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ অন্তিম পৰ্যায়ত সফল ৰূপায়ণ আৰু ক্ষেত্ৰখনৰ পৰা লাভ কৰা মতামতৰ আধাৰত চলিত নিৰ্বাচনত ৰূপায়ণৰ আগতে ইয়াক পৰ্যালোচনা কৰাৰ লগতে শক্তিশালী কৰা হৈছে।
২. সতৰ্ক আৰু সম্পূৰ্ণ পৰিকল্পনা, সৰ্বাধিক সংখ্যক প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাৰ অন্তৰ্ভুক্তি: কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্য দুয়োৰে পৰা সৰ্বাধিক সংখ্যক প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাক সংস্থাসমূহৰ মাজত সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ বাবে একত্ৰিত কৰা হৈছে।
ক্ৰমিক নং
গোট
সংস্থাসমূহ
নগদ ধন তথা মূল্যবান ধাতু
আয়কৰ, ৰাজ্যিক আৰক্ষী, আৰবিআই, এছএলবিচি, এএআই, বিচিএএছ, ৰাজ্যিক অসামৰিক বিমান পৰিবহণ, প্ৰৱৰ্তক সঞ্চালকালয়, ডাক বিভাগ, চিআইএছএফ
সুৰা
ৰাজ্যিক আৰক্ষী, ৰাজ্যিক আবকাৰী, আৰপিএফ
নিচাযুক্ত দ্ৰব্য
ৰাজ্যিক আৰক্ষী, এনচিবি, আইচিজি, ডিআৰআই
বিনামূলীয়া সামগ্ৰী
চিজিএছটি, এছজিএছটি, ৰাজ্যিক পৰিবহণ বিভাগ, শুল্ক, ৰাজ্যিক আৰক্ষী
সীমান্ত তথা অন্যান্য সংস্থাসমূহ
আছাম ৰাইফলছ, বিএছএফ, এছএছবি, আইটিবিপি, বন বিভাগ, ৰাজ্যিক আৰক্ষী
৩. নিৰ্বাচনৰ কেইমাহমান আগতে আৰু জানুৱাৰী ২০২৪-ৰ পৰা অধিক নিবিড়ভাৱে, নিৰ্বাচন আয়োগৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে নিৰ্বাচনত ধনৰ প্ৰভাৱৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ প্ৰতিখন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল ভ্ৰমণ কৰিছিল। তদুপৰি, জিলাসমূহত পুংখানুপুংখ পৰ্যালোচনা কৰা হৈছিল, আৰু মুখ্য সচিব, আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান (ডিজিপি), আৰু প্ৰৱৰ্তনকাৰী সংস্থাসমূহৰ মুৰব্বীসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ প্ৰদৰ্শন মূল্যাঙ্কন কৰিবলৈ আৰু নিৰ্বাচনৰ সময়ত বিত্তীয় সম্পদৰ অপব্যৱহাৰৰ বিৰুদ্ধে অধিক সতৰ্কতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ ক্ষেত্ৰ পৰ্যায়ৰ কৰ্মচাৰীসকল মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া (মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া), পৰ্যবেক্ষক আৰু জিলা নিৰ্বাচনী বিষয়া (ডিইঅ')ৰ দ্বাৰা চলি থকা পৰ্যালোচনাসাপেক্ষ আলোচনা কৰা হৈছিল। প্ৰায়ে, এটা সংস্থাই কৰা আৱিষ্কাৰসমূহে আন সংস্থাসমূহৰ কাৰ্য্যক 'অৱগত আৰু নিৰ্দেশনা' প্ৰদান কৰে, যিয়ে এক একত্ৰিত আৰু ব্যাপক প্ৰতিৰোধক প্ৰভাৱ সম্ভৱ কৰি তোলে। আয়োগে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ নিৰ্বাচনী ভ্ৰমণৰ সময়ত বিভিন্ন উপায়েৰে প্ৰলোভন নিৰীক্ষণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সংশ্লিষ্ট সংস্থাসমূহক লৈ গঠিত যুটীয়া দল গঠনতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ফলস্বৰূপে, চৰকাৰী ঘোষণাৰ আগৰ মাহবোৰত, জানুৱাৰী আৰু ফেব্ৰুৱাৰীমাহত দেশজুৰি ৭৫০২ কোটি টকা নগদ ধন, সুৰা, ড্ৰাগছ, মূল্যৱান ধাতু আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰী জব্দ কৰা হৈছিল। ইয়াকে ধৰি এই পৰ্যন্ত জব্দকৃত ধন তথা সা-সামগ্ৰীৰ মুঠ পৰিমাণ হৈছে ১২০০০ কোটি টকাৰো অধিক আৰু নিৰ্বাচনৰ সময়ছোৱাৰ এতিয়াও ছটা সপ্তাহ বাকী আছে।
৪. সমাজত ড্ৰাগছৰ বিপদকৰ প্ৰতি অধিক গুৰুত্ব: লক্ষণীয়ভাৱে, ড্ৰাগছ জব্দ কৰাত যথেষ্ট গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, যাৰ পৰিমাণ ২০২৪চনৰ জানুৱাৰী আৰু ফেব্ৰুৱাৰী মাহত জব্দকৃত মুঠ সা-সামগ্ৰীৰ প্ৰায় ৭৫% আছিল। মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে নোডেল সংস্থাসমূহৰ ভ্ৰমণৰ সময়ত ড্ৰাগছ আৰু নিচাজাতীয় সামগ্ৰী জব্দ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সংস্থাসমূহৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে নিৰ্বাচনক প্ৰভাৱিত কৰিবলৈ কলা ধন দুৰ্ব্যৱহাৰৰ আশংকাৰ লগতে ড্ৰাগছৰ ফলত সম্প্ৰদায়, বিশেষকৈ যুৱপ্ৰজন্মৰ ক্ষতিয়ে এক গুৰুতৰ সামাজিক ব্যাধিৰ সৃষ্টি কৰিছে। আয়োগে ড্ৰাগছ সৰবৰাহৰ বাবে মুখ্য পথ আৰু কৰিডৰসমূহ চিনাক্ত কৰিবলৈ আৰু কাৰ্যকৰী প্ৰতিৰোধ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ নাৰ্কোটিক্স নিয়ন্ত্ৰণ ব্যুৰোৰ সঞ্চালকালয় আৰু ইয়াৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সহযোগিতা স্থাপন কৰিছে। যোৱা কেইবছৰমানত গুজৰাট, পঞ্জাৱ, মণিপুৰ, নাগালেণ্ড, ত্ৰিপুৰা আৰু মিজোৰামৰ দৰে ৰাজ্যসমূহত নিৰ্বাচনী আদৰ্শ আচৰণ বিধি বলবতকৰণৰ সময়কে ধৰি বিধানসভাৰ নিৰ্বাচনৰ সময়ত লক্ষণীয় পৰিমাণ ধন তথা সা-সামগ্ৰী জব্দ কৰা হৈছে।
অৰুণাচল প্ৰদেশত ষ্টেটিক ছাৰ্ভিলেঞ্চ টীমৰ দ্বাৰা বাহনৰ পৰীক্ষা
কৰ্ণাটকৰ কালাবুৰাগী জিলাত সুৰা জব্দ
৫. ব্যয় সংবেদনশীল সমষ্টিৰ চিনাক্তকৰণ: ১২৩ টা সংসদীয় সমষ্টিক সতৰ্কতাৰ বাবে অধিক গুৰুত্ব দিয়া ব্যয় সংবেদনশীল সমষ্টি হিচাপে চিহ্নিত কৰা হয়। পূৰ্বৰ নিৰ্বাচনত এই সমষ্টিসমূহৰ হয় প্ৰলোভন বিতৰণৰ ইতিহাস আছে অথবা ড্ৰাগছ, নগদ ধন আৰু সুৰাৰ সম্ভাৱ্য প্ৰবাহৰ সৈতে আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমা আছে।
৬. ব্যয় পৰ্যবেক্ষকৰ নিযুক্তি: ব্যয় পৰ্যবেক্ষক হিচাপে নিযুক্ত জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে এক নিৰপেক্ষ আৰু প্ৰলোভনমুক্ত নিৰ্বাচনৰ বাবে আয়োগৰ চকু আৰু কাণস্বৰূপ হৈ কাৰ্য নিৰ্বাহ কৰে। সংসদীয় সমষ্টিসমূহত মুঠ ৬৫৬ গৰাকী, আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশ, উৰিষ্যা, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু ছিকিমৰ বিধানসভা সমষ্টিসমূহত ১২৫ গৰাকী ব্যয় পৰ্যবেক্ষক নিয়োগ কৰা হৈছে। সংশ্লিষ্ট ক্ষেত্ৰৰ বিশেষজ্ঞতা আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে অভিজ্ঞতাৰ এক উজ্জ্বল ট্ৰেক ৰেকৰ্ড থকা বিশেষ ব্যয় পৰ্যবেক্ষকসকলক ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত নিয়োজিত কৰা হৈছে।
৭. চিভিজিলৰ ব্যৱহাৰ: আয়োগৰ চিভিজিল এপটোৱে যিকোনো প্ৰকাৰৰ প্ৰলোভন বিতৰণৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিকৰ পৰা পোনপটীয়াকৈ লাভ কৰা অভিযোগৰ জৰিয়তে ব্যয় নিৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াটো শক্তিশালী কৰিছে। নিৰ্বাচনৰ সময়সূচী ঘোষণা কৰাৰ পিছত, নগদ ধন, সুৰা আৰু বিনামূলীয়া বিতৰণ সম্পৰ্কীয় মুঠ ৩২৬২ টা অভিযোগ লাভ কৰা হৈছে।
৮. নাগৰিকসকলক অসুবিধাত নেপেলোৱা: চলিত নিৰ্বাচনৰ আৰম্ভণিতে পৰ্যটকসকলে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ দলসমূহৰ দ্বাৰা অপ্ৰয়োজনীয় পৰীক্ষণ আৰু অসুবিধাৰ সন্মুখীন হোৱা বুলি সংবাদ মাধ্যমত বাতৰি প্ৰকাশ পাইছিল। এই বিষয়টো গুৰুত্বসহকাৰে লৈ আয়োগে পৰ্যটক আৰু নাগৰিকসকলক নিৰীক্ষণ কৰোঁতে সতৰ্কতা আৰু নম্ৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তা সম্পৰ্কে সকলো মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়াক (মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া) তৎক্ষণাৎ এক পৰামৰ্শ জাৰি কৰে। ইয়াৰ উপৰিও, আয়োগে গঠন কৰা 'জিলা অভিযোগ সমিতিসমূহক জব্দ সম্পৰ্কীয় অভিযোগৰ দ্ৰুত সমাধানৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত স্থানত দৈনিক শুনানি অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছিল। মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া আৰু ডিইঅ'সকলক এই সমিতিসমূহৰ কাৰ্যকৰিতা নিশ্চিত কৰিবলৈও নিৰ্দেশ দিয়া হৈছিল।
এই পদক্ষেপসমূহে এক ব্যাপক ব্যয় নিৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়াৰ আধাৰশিলা হিচাপে কাম কৰে, যাৰ ফলত জনসাধাৰণৰ বাবে নিম্নতম অসুবিধাৰ সৈতে জব্দকৃত সা-সামগ্ৰীৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি হৈছে। আগন্তুক দিনবোৰত প্ৰচাৰ তীব্ৰ হোৱাৰ লগে লগে আয়োগে ইয়াৰ প্ৰতিশ্ৰুতি অনুসৰি এক প্ৰলোভন-মুক্ত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়া নিশ্চিত কৰিবলৈ সতৰ্কতা বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰস্তুত হৈ আছে।
******
DK/RP/KB
পৰিশিষ্ট- ক
১৩ এপ্ৰিল, ২০২৪ তাৰিখে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল অনুসৰি জব্দ কৰাৰ বিৱৰণ
নিৰ্বাচন জব্দ ব্যৱস্থাপনা প্ৰণালী
ছপাৰ তাৰিখ: ১৩.০৪.২০২৪ সন্ধিয়া ০৯:৫৩ বজাত
পৰিশোধনৰ তাৰিখ: ০১-০৩-২০২৪ ৰ পৰা ১৩-০৪-২০২৪ লৈ
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
নগদ (কোটি টকা)
সুৰা
পৰিমাণ (লিটাৰ)
সুৰা
মূল্য (কোটি টকা)
ড্ৰাগছ মূল্য (কোটি টকা)
মূল্যবান ধাতু মূল্য (কোটি টকা)
বিনামূলীয়া আৰু অন্যান্য সামগ্ৰী মূল্য (কোটি টকা)
মূঠ (কোটি টকা))
1
আন্দামান আৰু নিকোবৰ
0.2283950
3129.11
0.0744660
2.0127000
0.0000000
0.0000000
2.3155610
2
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
32.1549530
1022756.48
19.7198350
4.0635400
57.1427590
12.8933650
125.9744520
3
অৰুণাচল প্ৰদেশ
6.4626890
157056.59
2.8799110
0.8182360
2.6378890
0.7295980
13.5283230
4
অসম
3.1780990
1594842.47
19.2702290
48.7692370
44.2246890
25.6795360
141.1217900
5
বিহাৰ
6.7770240
845758.18
31.5729460
37.5943630
19.7613200
60.0628720
155.7685250
6
চণ্ডীগড়
0.9690950
29027.47
0.9157730
2.0751550
0.5269720
0.0000000
4.4869950
7
চত্তিশগড়
11.9818310
55690.73
1.3978870
17.1809360
2.5824360
26.3291050
59.4721950
8
দাদ্ৰা, দমন ডিউ আৰু নগৰ হাভেলী
0.3949850
8351.26
0.2149490
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.6099340
9
গোৱা
15.6452760
101446.04
2.3307540
3.2368700
3.7885940
1.1857350
26.1872290
10
গুজৰাট
6.5565420
760062.82
21.9468710
485.9946220
36.4879620
54.3495200
605.3355170
11
হাৰিয়ানা
3.8467740
191840.41
5.6527380
5.4925780
1.7325760
1.1865960
17.9112620
12
হিমাচল প্ৰদেশ
0.2235760
355123.80
5.2488070
2.2543480
0.0335000
0.1547150
7.9149460
13
জম্মু-কাশ্মীৰ
1.2466890
23964.59
0.6300640
2.3529220
0.0025800
0.0559150
4.2881700
14
ঝাৰখণ্ড
4.2282350
158054.60
3.4131010
35.1123330
0.3980360
8.6841250
51.8358300
15
কৰ্ণাটক
35.5380070
13052708.14
124.3380670
18.7566280
41.9368860
60.8632560
281.4328440
16
কেৰালা
10.9301610
49212.31
2.0053870
14.2861250
21.0896510
5.0468590
53.3581830
17
লাডাখ
0.0000000
18.83
0.0011580
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0011580
18
লাক্ষাদ্বীপ
0.0000000
35.55
0.0181200
0.0556000
0.0000000
0.0000000
0.0737200
19
মধ্য প্ৰদেশ
13.3794000
1633114.94
25.7788940
25.8906670
8.7413820
38.4886970
112.2790400
20
মহাৰাষ্ট্ৰ
40.0560580
3556027.76
28.4656210
213.5643290
69.3837180
79.8780460
431.3477720
21
মণিপুৰ
0.0003530
36489.36
0.4067430
31.1167990
3.8523740
8.9337170
44.3099860
22
মেঘালয়
0.5048930
42655.42
0.6695960
26.8558810
0.0000000
7.3595450
35.3899150
23
মিজোৰাম
0.1119530
105488.00
3.7789580
37.1563530
0.0000000
5.8545950
46.9018590
24
নাগালেণ্ড
0.0000000
26537.76
0.2617410
2.9973300
0.0000000
4.9314800
8.1905510
25
দিল্লী ৰাজধানী এলেকা
11.2862670
67046.55
1.4250850
189.9424280
32.2370250
1.1788900
236.0696950
26
ওড়িশা
1.4750630
1324111.29
16.2141150
39.0155790
6.4600000
43.9682390
107.1329960
27
পুডুচেৰী
0.0000000
818.56
0.0173900
0.0000000
0.0000000
0.0000000
0.0173900
28
পাঞ্জাৱ
5.1334400
2206988.94
14.4041880
280.8158050
10.5262050
0.9652680
311.8449060
29
ৰাজস্থান
35.8561600
3798601.52
40.7857900
119.3799370
49.2176960
533.2869270
778.5265100
30
ছিক্কিম
0.3015000
6145.30
0.1195790
0.0141580
0.0000000
0.0015000
0.4367370
31
তামিলনাডু
53.5886800
590297.33
4.4342350
293.0253640
78.7575380
31.0436110
460.8494280
32
তেলেংগানা
49.1818260
685838.52
19.2125880
22.7139650
12.3893650
18.3519690
121.8497130
33
ত্ৰিপুৰা
0.4830040
136617.51
2.1921530
16.8726420
0.6326870
3.3093150
23.4898010
34
উত্তৰ প্ৰদেশ
24.3163150
1059181.84
35.3357200
53.9802710
20.6561230
11.4803120
145.7687410
35
উত্তৰাখণ্ড
6.1560290
67488.22
3.0093810
9.8666220
3.2938600
0.2153580
22.5412500
36
পশ্চিম বংগ
13.2002790
2077396.55
51.1733990
25.5883020
33.6120330
96.0305140
219.6045270
মুঠ (কোটি টকা)
395.3935510
35829924.75
489.3162390
2068.8526250
562.1058560
1142.4991800
4658.1674510
সৰ্ব মুঠ (কেটি)Grand Total (CR): ৪৬৫৮.১৬৭৪৫১০