Election Commission
ECI directs Chief Secretaries and Director General of Police of all States/UTs and heads of central agencies to ensure peaceful and inducement free General Elections 2024
Strict vigil to be kept along interstate & international borders to plug inflow of illicit liquor, cash, drugs, arms and freebies
03 APR 2024 6:31PM by PIB Delhi
The Election Commission of India today convened a crucial meeting with all States/UTs to review and assess the law and order situation, prevention of illicit activities, seizures and strict vigil across inter-state and international borders in the ongoing General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies 2024 for a free, fair, peaceful and inducement free elections. The purpose of the combined review was to bring all concerned stakeholders together on the same platform for a seamless coordination and cooperation amongst officials of the neighboring states/UTs along with central agencies guarding the borders. The Commission, in detail, reviewed critical issues pertaining to each State/UT.
The meeting chaired by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu was attended by top officials from States/UTs and central agencies guarding the borders.
CEC Rajiv Kumar in his opening remarks underscored Commission’s commitment to ensuring free, fair, peaceful, and inducement-free elections, and called upon all stakeholders to work together seamlessly to uphold the integrity of the electoral process and ensure level playing field. He directed States/UTs to ensure that every voter can exercise their right to vote without fear or intimidation. CEC Shri Kumar called on all States/UTs and agencies to convert their ‘resolve’ into concrete ‘actions’ for a free, fair, peaceful and intimidation-free elections.
Key issues discussed during the meeting included the need for enhanced coordination among neighboring States/UTs, diligent deployment of CAPF provided adequately in all States/UTs; logistical support for movement and transport on CAPF personnel in bordering poll going State/UT; identification and monitoring of flashpoints in border areas that may have ramifications on the election process; preemptive measures to address communal tensions based on past experiences, and the imperative of securing porous borders against illegal activities. The Commission underscored the importance of strict vigilance to curb the movement of contraband items, including narcotics, liquor, arms, and explosives across international borders. Directed for identification of exit and entry points for movement of liquor and cash along the borders, curbing of illegal Ganja cultivation in some states.
The Commission reviewed support from Indian Air force and state civil aviation department for sorties to ferry polling teams in challenging regions of 11 states like Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Maharashtra. Directions were given for adequate security measures to safeguard political functionaries and candidates based on threat perception, particularly in states like Chhattisgarh and Jammu & Kashmir. The recent violence and turmoil in Manipur and ramifications in conduct of peaceful elections were also addressed, with the Commission urging swift action to assist Internally Displaced Persons and ensure their participation in the electoral process.
The following general directions were given:
Law & Order related
1. Integrated check posts at International and Inter state borders for strict surveillance
2. Sharing of Intelligence on criminals and antisocial elements between bordering districts
3. Sealing of inter-state borders for preventing bogus voting during last 48 hours
4. Regular inter-state coordination meetings of border districts
5. Intensify patrolling on inter-state border districts by state police
6. Additional nakas to be set up at strategic locations in coordination with bordering states.
7. Seal inter-state border on poll day
8. Excise Commissioners of bordering states/UTs to ensure checking of genuineness of the permits, surprise checks of liquor shops especially in border districts.
9. Timely deposition of licensed weapons and execution of Non- Bailable Warrants
10. Action against absconders, history sheeters, criminals involved in election related offences
11. Adequate security cover to political functionaries/ candidates based on threat perception
Expenditure Monitoring:
1. Plugging the inflow of illicit liquor, cash, drugs along inter-state and international borders.
2. Strengthening monitoring at checkposts with CCTV Camera installation
3. Joint checking and operations by police, excise, transport, GST and forest department
4. Strict vigil along helipads, airports, bus stations and railway stations
5. Strict action against liquor and drug kingpins; curtail flow of country made liquor; establish forward and backward linkages to plug it systemically
6. Mapping of sensitive routes for transport of liquor, cash, drugs and freebies
Directions to Central Agencies
1. Strict vigil along Indo-Myanmar border by Assam Rifles; Indo Nepal Border by SSB especially in areas having porous border with Nepal; Indo- Bangladesh border and western borders by BSF; Indo-China border by ITBP, and in states with coastal area by Indian Coast Guard.
2. Assam Rifles to hold regular joint security coordination meetings with State Police, CAPF, etc.
3. SSB to keep strict watch over international borders with Nepal and Bangladesh for any illicit activity, specially before 72 hours of poll.
4. Ensure area familiarization for newly inducted CAPF companies in coordination with civil administration.
5. Establish Joint Check Posts in coordination with State Police
Chief Secretary, DGP, Principal Secretary (Home), Pr Secretary (Excise), Chief Electoral officer and State Police Nodal Officer of all States/UTs. Heads of Central Agencies involved in guarding borders namely Border Security Force, Assam Rifles, Sashastra Seema Bal, Indo Tibetan Border Police and Coast Guard along with heads of CRPF, Central CAPF nodal officer, Additional Secretary MHA and representatives from M/o Defence and Railways attended the review meeting.

ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ মুখ্য সচিব আৰু আৰক্ষী সঞ্চালক প্ৰধান আৰু কেন্দ্ৰীয় সংস্থাৰ মুৰব্বীক শান্তিপূৰ্ণ আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত সাধাৰণ নিৰ্বাচন ২০২৪ নিশ্চিত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে
অবৈধ সুৰা, নগদ ধন, ড্ৰাগছ, অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰীৰ প্ৰবাহ বন্ধ কৰিবলৈ আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত কঠোৰ সতৰ্কতা অৱলম্বন কৰা হ'ব
03 APR 2024 6:31PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে আজি মুক্ত, নিকা, শান্তিপূৰ্ণ আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত নিৰ্বাচনৰ বাবে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠক আহ্বান কৰি চলিত লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভা ২০২৪ৰ সময়ছোৱাত আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিৰ নিৰীক্ষণ আৰু পৰ্যবেক্ষণ, অবৈধ কাৰ্যকলাপ ৰোধ কৰা, বাজেয়াপ্ত কৰা আৰু আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত কঠোৰ সতৰ্কতা অৱলম্বনৰ পোষকতা কৰে। এই সংযুক্ত পৰ্যালোচনাৰ উদ্দেশ্য হৈছে সীমান্ত পহৰা দিয়া কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ লগতে চুবুৰীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ বিষয়াসকলৰ মাজত এক নিৰৱচ্ছিন্ন সমন্বয় আৰু সহযোগিতাৰ বাবে একেখন মঞ্চত সংশ্লিষ্ট সকলো অংশীদাৰক একত্ৰিত কৰা। আয়োগে বিতংভাৱে প্ৰতিখন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে জড়িত জটিল বিষয়সমূহ পৰ্যালোচনা কৰে।
মুখ্য নিৰ্বাচন আয়ুক্ত শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত হোৱা বৈঠকত ইচি শ্ৰী জ্ঞানেশ কুমাৰ আৰু শ্ৰী সুখবীৰ সিং সন্ধুৰ লগতে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ শীৰ্ষ বিষয়া আৰু সীমান্ত পহৰা দিয়া কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ শীর্ষ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে।
চিইচি ৰাজীৱ কুমাৰে তেওঁৰ মুকলি ভাষণত মুক্ত, নিকা, শান্তিপূৰ্ণ, আৰু প্ৰৰোচনামুক্ত নিৰ্বাচন নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আয়োগৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ অখণ্ডতা বজাই ৰাখিবলৈ আৰু সমতাপূৰ্ণ খেলপথাৰ নিশ্চিত কৰিবলৈ সকলো অংশীদাৰক একেলগে নিৰৱচ্ছিন্নভাৱে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক নিৰ্দেশ দিয়ে যে প্ৰতিজন ভোটাৰে যাতে আশংকা বা ভয়-ভাবুকি নোহোৱাকৈ নিজৰ ভোটাধিকাৰ প্ৰয়োগ কৰিব পাৰে। চিইচি শ্ৰী কুমাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু সংস্থাক নিজৰ ‘সংকল্প’ক সুনিৰ্দিষ্ট ‘কাৰ্য্য’লৈ ৰূপান্তৰিত কৰি মুক্ত, নিকা, শান্তিপূৰ্ণ আৰু ভয়-ভাবুকিমুক্ত নিৰ্বাচনৰ বাবে আহ্বান জনায়।
বৈঠকত আলোচনা কৰা মূল বিষয়সমূহৰ ভিতৰত আছিল চুবুৰীয়া ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তা, সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত পৰ্যাপ্তভাৱে প্ৰদান কৰা চিএপিএফৰ অধ্যৱসায়ী নিয়োগ; সীমান্তৱৰ্তী নিৰ্বাচনলৈ যোৱা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত চিএপিএফৰ কৰ্মীসকলৰ চলাচল আৰু পৰিবহণৰ বাবে লজিষ্টিক সহায়; সীমান্ত অঞ্চলত ফ্লেছপইণ্ট চিনাক্ত আৰু নিৰীক্ষণ কৰা যিবোৰে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত প্ৰভাৱ পেলাব পাৰে; অতীতৰ অভিজ্ঞতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি সাম্প্ৰদায়িক উত্তেজনা দূৰ কৰাৰ বাবে পূৰ্ব ব্যৱস্থা, আৰু অবৈধ কাৰ্যকলাপৰ বিৰুদ্ধে ছিদ্ৰযুক্ত সীমা সুৰক্ষিত কৰাৰ অতি প্ৰয়োজনীয়। আয়োগে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তৰ সিপাৰে নিচাযুক্ত দ্ৰব্য, সুৰা, অস্ত্ৰ, বিস্ফোৰককে ধৰি নিষিদ্ধ সামগ্ৰীৰ চলাচল ৰোধৰ বাবে কঠোৰ সতৰ্কতাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। সীমান্তত সুৰা আৰু নগদ ধনৰ চলাচলৰ বাবে প্ৰস্থান আৰু প্ৰৱেশ পইণ্ট চিনাক্তকৰণৰ বাবে নিৰ্দেশ দিয়া, কিছুমান ৰাজ্যত অবৈধ গাঞ্জা খেতি ৰোধ কৰা।
আয়োগে অৰুণাচল প্ৰদেশ, ছত্তীশগড়, মহাৰাষ্ট্ৰৰ দৰে ১১খন ৰাজ্যৰ প্ৰত্যাহ্বানমূলক অঞ্চলত ভোটগ্ৰহণকাৰী দলক ফেৰীৰে লৈ যোৱাৰ বাবে ভাৰতীয় বায়ুসেনা আৰু ৰাজ্যিক অসামৰিক বিমান পৰিবহণ বিভাগৰ পৰা সমৰ্থন পৰ্যালোচনা কৰে। বিশেষকৈ ছত্তীশগড় আৰু জম্মু-কাশ্মীৰৰ দৰে ৰাজ্যত ভাবুকিৰ ধাৰণাৰ ভিত্তিত ৰাজনৈতিক কৰ্মী আৰু প্ৰাৰ্থীসকলক সুৰক্ষিত কৰাৰ বাবে পৰ্যাপ্ত নিৰাপত্তা ব্যৱস্থাৰ বাবে নিৰ্দেশনা দিয়া হৈছিল। শেহতীয়াকৈ মণিপুৰত হোৱা হিংসা আৰু অস্থিৰতা আৰু শান্তিপূৰ্ণ নিৰ্বাচন চলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰ শাখা-প্ৰশাখাৰ বিষয়েও আলোচনা কৰা হয়, আয়োগে আভ্যন্তৰীণভাৱে স্থানচ্যুত লোকসকলক সহায় কৰাৰ লগতে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে ক্ষিপ্ৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
নিম্নোল্লিখিত সাধাৰণ নিৰ্দেশনাসমূহ দিয়া হৈছে:
আইন-শৃংখলা সম্পৰ্কীয়
১। কঠোৰ চোৱাচিতাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাজ্যিক সীমান্তত সংহত চেক পোষ্ট
২। সীমান্তৱৰ্তী জিলাসমূহৰ মাজত অপৰাধী আৰু অসামাজিক উপাদানসমূহৰ ওপৰত চোৰাংচোৱাৰ ভাগ-বতৰা
৩। অন্তিম ৪৮ ঘন্টাত ভুৱা ভোটদান ৰোধ কৰাৰ বাবে আন্তঃৰাজ্যিক সীমান্ত ছীল কৰা
৪। সীমান্ত জিলাসমূহৰ নিয়মীয়া আন্তঃৰাজ্যিক সমন্বয় সভা
৫। আন্তঃৰাজ্যিক সীমান্ত জিলাসমূহত ৰাজ্যিক আৰক্ষীৰ টহল তীব্ৰতৰ কৰা
৬। সীমান্তৱৰ্তী ৰাজ্যসমূহৰ সমন্বয়ত কৌশলগত স্থানত অতিৰিক্ত নাকা স্থাপন কৰা হ’ব।
৭। ভোটদানৰ দিনা আন্তঃৰাজ্যিক সীমান্ত ছীল
৮। সীমান্তৱৰ্তী ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ আবকাৰী আয়ুক্তসকলে অনুমতি পত্ৰৰ প্ৰকৃততা পৰীক্ষা নিশ্চিত কৰা, বিশেষকৈ সীমান্ত জিলাৰ সুৰাৰ বিপণীসমূহৰ আকস্মিক পৰীক্ষা।
৯। অনুজ্ঞাপত্ৰপ্ৰাপ্ত অস্ত্ৰ সময়মতে জমা দিয়া আৰু নন-বেইলেবল ৱাৰেণ্ট কাৰ্যকৰী কৰা
১০। নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় অপৰাধত জড়িত পলাতক, ইতিহাস পত্ৰিকাভুক্ত, অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ
১১। ভাবুকিৰ ধাৰণাটোৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ৰাজনৈতিক কৰ্মী/প্ৰাৰ্থীসকলক পৰ্যাপ্ত নিৰাপত্তা আৱৰণ
ব্যয় নিৰীক্ষণ:
১। আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত অবৈধ সুৰা, নগদ ধন, ড্ৰাগছৰ প্ৰবাহ প্লাগ কৰা।
২। চিচিটিভি কেমেৰা স্থাপনৰ জৰিয়তে চেকপোষ্টত নিৰীক্ষণ শক্তিশালী কৰা
৩। আৰক্ষী, আবকাৰী, পৰিবহণ, জিএছটি আৰু বন বিভাগৰ যৌথ পৰীক্ষণ আৰু অভিযান
৪। হেলিপেড, বিমানবন্দৰ, বাছ ষ্টেচন আৰু ৰে'ল ষ্টেচনৰ কাষত কঠোৰ সতৰ্কতা
৫। সুৰা আৰু ড্ৰাগছৰ কিংপিনৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱস্থা; দেশত নিৰ্মিত সুৰাৰ প্ৰবাহ হ্ৰাস কৰা; ইয়াক ব্যৱস্থাগতভাৱে প্লাগ কৰিবলে আগলৈ আৰু পিছলৈ সংযোগ স্থাপন কৰক
৬। সুৰা, নগদ ধন, ড্ৰাগছ আৰু বিনামূলীয়া সামগ্ৰী পৰিবহণৰ বাবে স্পৰ্শকাতৰ পথৰ মেপিং
কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহলৈ নিৰ্দেশনা:
১। ভাৰত-ম্যানমাৰ সীমান্তত অসম ৰাইফলছৰ কঠোৰ সতৰ্কতা; বিশেষকৈ নেপালৰ সৈতে ছিদ্ৰযুক্ত সীমান্ত থকা অঞ্চলত এছএছবিয়ে ভাৰত-নেপাল সীমান্ত; ভাৰত-বাংলাদেশ সীমান্ত আৰু পশ্চিম সীমা বিএছএফৰ দ্বাৰা; ভাৰত-চীন সীমা আইটিবিপিৰ দ্বাৰা, আৰু উপকূলীয় অঞ্চল থকা ৰাজ্যসমূহত ভাৰতীয় উপকূলৰক্ষীৰ দ্বাৰা।
২। অসম ৰাইফলছে ৰাজ্যিক আৰক্ষী, চিএপিএফ আদিৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যুটীয়া নিৰাপত্তা সমন্বয় বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিব ।
৩। যিকোনো অবৈধ কাৰ্যকলাপৰ বাবে বিশেষকৈ ভোটগ্ৰহণৰ ৭২ ঘণ্টাৰ পূৰ্বে নেপাল আৰু বাংলাদেশৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তত কঠোৰ নজৰ ৰাখিব এছএছবিয়ে।
৪। অসামৰিক প্ৰশাসনৰ সৈতে সমন্বয়ত নতুনকৈ নিযুক্তি পোৱা চিএপিএফ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এলেকাৰ পৰিচিতি নিশ্চিত কৰা।
৫। ৰাজ্যিক আৰক্ষীৰ সমন্বয়ত যৌথ পৰীক্ষা চকী স্থাপন কৰা
মুখ্য সচিব, ডিজিপি, প্ৰধান সচিব (গৃহ), প্ৰধান সচিব (আবকাৰী), মুখ্য নিৰ্বাচনী বিষয়া আৰু সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৰাজ্যিক আৰক্ষী ন’ডেল বিষয়া। সীমান্ত ৰক্ষণাবেক্ষণৰ লগত জড়িত কেন্দ্ৰীয় সংস্থাসমূহৰ মুৰব্বী ক্ৰমে সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনী, অসম ৰাইফলছ, সশস্ত্ৰ সীমা বাল, ভাৰত তিব্বতী সীমান্ত আৰক্ষী আৰু উপকূলৰক্ষীৰ লগতে চিআৰপিএফৰ মুৰব্বী, কেন্দ্ৰীয় চিএপিএফৰ ন’ডেল বিষয়া, অতিৰিক্ত সচিব এমএইচএ আৰু প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু ৰে’লৱেৰ প্ৰতিনিধিয়ে পৰ্যালোচনা সভাত অংশগ্ৰহণ কৰে।