Election Commission
ECI directs Chief Secretaries and Director General of Police of all States/UTs and heads of central agencies to ensure peaceful and inducement free General Elections 2024
Strict vigil to be kept along interstate & international borders to plug inflow of illicit liquor, cash, drugs, arms and freebies
03 APR 2024 6:31PM by PIB Delhi
The Election Commission of India today convened a crucial meeting with all States/UTs to review and assess the law and order situation, prevention of illicit activities, seizures and strict vigil across inter-state and international borders in the ongoing General Elections to Lok Sabha and State Legislative Assemblies 2024 for a free, fair, peaceful and inducement free elections. The purpose of the combined review was to bring all concerned stakeholders together on the same platform for a seamless coordination and cooperation amongst officials of the neighboring states/UTs along with central agencies guarding the borders. The Commission, in detail, reviewed critical issues pertaining to each State/UT.
The meeting chaired by Chief Election Commissioner Shri Rajiv Kumar along with ECs Shri Gyanesh Kumar and Shri Sukhbir Singh Sandhu was attended by top officials from States/UTs and central agencies guarding the borders.
CEC Rajiv Kumar in his opening remarks underscored Commission’s commitment to ensuring free, fair, peaceful, and inducement-free elections, and called upon all stakeholders to work together seamlessly to uphold the integrity of the electoral process and ensure level playing field. He directed States/UTs to ensure that every voter can exercise their right to vote without fear or intimidation. CEC Shri Kumar called on all States/UTs and agencies to convert their ‘resolve’ into concrete ‘actions’ for a free, fair, peaceful and intimidation-free elections.
Key issues discussed during the meeting included the need for enhanced coordination among neighboring States/UTs, diligent deployment of CAPF provided adequately in all States/UTs; logistical support for movement and transport on CAPF personnel in bordering poll going State/UT; identification and monitoring of flashpoints in border areas that may have ramifications on the election process; preemptive measures to address communal tensions based on past experiences, and the imperative of securing porous borders against illegal activities. The Commission underscored the importance of strict vigilance to curb the movement of contraband items, including narcotics, liquor, arms, and explosives across international borders. Directed for identification of exit and entry points for movement of liquor and cash along the borders, curbing of illegal Ganja cultivation in some states.
The Commission reviewed support from Indian Air force and state civil aviation department for sorties to ferry polling teams in challenging regions of 11 states like Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Maharashtra. Directions were given for adequate security measures to safeguard political functionaries and candidates based on threat perception, particularly in states like Chhattisgarh and Jammu & Kashmir. The recent violence and turmoil in Manipur and ramifications in conduct of peaceful elections were also addressed, with the Commission urging swift action to assist Internally Displaced Persons and ensure their participation in the electoral process.
The following general directions were given:
Law & Order related
1. Integrated check posts at International and Inter state borders for strict surveillance
2. Sharing of Intelligence on criminals and antisocial elements between bordering districts
3. Sealing of inter-state borders for preventing bogus voting during last 48 hours
4. Regular inter-state coordination meetings of border districts
5. Intensify patrolling on inter-state border districts by state police
6. Additional nakas to be set up at strategic locations in coordination with bordering states.
7. Seal inter-state border on poll day
8. Excise Commissioners of bordering states/UTs to ensure checking of genuineness of the permits, surprise checks of liquor shops especially in border districts.
9. Timely deposition of licensed weapons and execution of Non- Bailable Warrants
10. Action against absconders, history sheeters, criminals involved in election related offences
11. Adequate security cover to political functionaries/ candidates based on threat perception
Expenditure Monitoring:
1. Plugging the inflow of illicit liquor, cash, drugs along inter-state and international borders.
2. Strengthening monitoring at checkposts with CCTV Camera installation
3. Joint checking and operations by police, excise, transport, GST and forest department
4. Strict vigil along helipads, airports, bus stations and railway stations
5. Strict action against liquor and drug kingpins; curtail flow of country made liquor; establish forward and backward linkages to plug it systemically
6. Mapping of sensitive routes for transport of liquor, cash, drugs and freebies
Directions to Central Agencies
1. Strict vigil along Indo-Myanmar border by Assam Rifles; Indo Nepal Border by SSB especially in areas having porous border with Nepal; Indo- Bangladesh border and western borders by BSF; Indo-China border by ITBP, and in states with coastal area by Indian Coast Guard.
2. Assam Rifles to hold regular joint security coordination meetings with State Police, CAPF, etc.
3. SSB to keep strict watch over international borders with Nepal and Bangladesh for any illicit activity, specially before 72 hours of poll.
4. Ensure area familiarization for newly inducted CAPF companies in coordination with civil administration.
5. Establish Joint Check Posts in coordination with State Police
Chief Secretary, DGP, Principal Secretary (Home), Pr Secretary (Excise), Chief Electoral officer and State Police Nodal Officer of all States/UTs. Heads of Central Agencies involved in guarding borders namely Border Security Force, Assam Rifles, Sashastra Seema Bal, Indo Tibetan Border Police and Coast Guard along with heads of CRPF, Central CAPF nodal officer, Additional Secretary MHA and representatives from M/o Defence and Railways attended the review meeting.

ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ
ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଲୋଭନମୁକ୍ତ ସାଧାରଣ ନିର୍ବାଚନ ୨୦୨୪ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ ଏବଂ ପୋଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସି ମୁଖ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଦିଆଗଲା ଆଦେଶ
ଚୋରା ମଦ, ନଗଦ ଟଙ୍କା, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ମାଗଣା ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖାଯିବ
03 APR 2024 6:31PM by PIB Bhubaneswar
ଅବାଧ, ନିରପେକ୍ଷ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ପ୍ରଲୋଭନମୁକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ଚଳିତ ଲୋକସଭା ଓ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି, ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ରୋକିବା ଏବଂ ଏହା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଆଜି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳମାନଙ୍କ ସହ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଠକରେ ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ମିଳିତ ସମୀକ୍ଷାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ସୀମା ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରୁଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ମଞ୍ଚରେ ଏକାଠି କରିବା । ଆୟୋଗ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସହ ଜଡ଼ିତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ।
ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ କୁମାରଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଏହି ବୈଠକରେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ଶ୍ରୀ ଜ୍ଞାନେଶ କୁମାର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସୁଖବୀର ସିଂ ସାନ୍ଧୁଙ୍କ ସହ ସୀମା ସୁରକ୍ଷାରେ ନିୟୋଜିତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏଜେନ୍ସିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୁକ୍ତ ରାଜୀବ କୁମାର ତାଙ୍କ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବକ୍ତବ୍ୟରେ ଅବାଧ, ନିରପେକ୍ଷ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ପ୍ରଲୋଭନମୁକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ସମାନ ସୁଯୋଗ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କୁ ମିଳିତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭୋଟର ଯେପରି ବିନା ଭୟରେ କିମ୍ବା ବିନା ଭୟରେ ନିଜର ମତଦାନ ଅଧିକାର ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସିଇସି ଶ୍ରୀ କୁମାର ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଏକ ଅବାଧ, ନିରପେକ୍ଷ, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଧମକମୁକ୍ତ ନିର୍ବାଚନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ 'ସଂକଳ୍ପ'କୁ ଦୃଢ଼ 'କାର୍ଯ୍ୟରେ' ପରିଣତ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ବୈଠକରେ ପଡ଼ୋଶୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ବଢ଼ାଇବା, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଥିବା ସିଏପିଏଫର କଡ଼ାକଡ଼ି ମୁତୟନ ଉପରେ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ନିର୍ବାଚନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବଳ (ସିଏପିଏଫ୍) ଯବାନଙ୍କ ଗମନାଗମନ ଓ ପରିବହନ ପାଇଁ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସହାୟତା; ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଇଥିବା ସୀମାନ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଫ୍ଲାସ୍ ପଏଣ୍ଟ ଚିହ୍ନଟ ଏବଂ ତଦାରଖ; ଅତୀତର ଅନୁଭୂତି ଆଧାରରେ ସାମ୍ପ୍ରଦାୟିକ ଉତ୍ତେଜନାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକ ପଦକ୍ଷେପ ତଥା ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବିରୋଧରେ ସୀମାକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ବୈଠକରେ ଜୋର ଦିଆଯାଇଥିଲା। । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ, ମଦ କାରବାର, ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ବିସ୍ଫୋରକ ସମେତ ନିଷିଦ୍ଧ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ଉପରେ ରୋକ୍ ଲଗାଇବା ପାଇଁ କଡ଼ା ସତର୍କତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଉପରେ ଆୟୋଗ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି। ସୀମାରେ ମଦ ଓ ନଗଦ ଟଙ୍କା ପରିବହନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ଥାନ ଓ ପ୍ରବେଶ ପଥ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ସହ କେତେକ ରାଜ୍ୟରେ ବେଆଇନ ଗଞ୍ଜେଇ ଚାଷ ଉପରେ ରୋକ୍ ଲଗାଇବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି।
ଆୟୋଗ ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଛତିଶଗଡ଼, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭଳି ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟର ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଞ୍ଚଳରେ ନିର୍ବାଚନ ଟିମ୍ ପରିବହନ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ବିଭାଗର ସହଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ। ବିଶେଷ କରି ଛତିଶଗଡ଼ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଓ କଶ୍ମୀର ଭଳି ରାଜ୍ୟରେ ବିପଦ ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ ରାଜନୈତିକ କର୍ମୀ ଏବଂ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି। ମଣିପୁରରେ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ହିଂସା ଓ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ବାଚନ ପରିଚାଳନାରେ ପଡ଼ିଥିବା ପ୍ରଭାବକୁ ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବିସ୍ଥାପିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଗ ତ୍ୱରିତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ନିମ୍ନଲିଖିତ ସାଧାରଣ ନିର୍ଦ୍ଦେଶନାମା ଦିଆଯାଇଥିଲା:
ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ
କଡ଼ା ତଦାରଖ ପାଇଁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଓ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମାରେ ସମନ୍ୱିତ ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଅପରାଧୀ ଓ ଅସାମାଜିକ ତତ୍ତ୍ୱଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁଇନ୍ଦା ସୂଚନା ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ
ଶେଷ ୪୮ ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଜାଲ୍ ଭୋଟିଂ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମା ସିଲ୍
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକର ନିୟମିତ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସମନ୍ୱୟ ବୈଠକ
ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାଗୁଡ଼ିକରେ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ପକ୍ଷରୁ ପାଟ୍ରୋଲିଂ ଜୋରଦାର କରିବା
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ଅତିରିକ୍ତ ତନଖି ଫାଟକ ସ୍ଥାପନ କରିବା
ନିର୍ବାଚନ ଦିନ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ସୀମା ସିଲ୍ କରିବା
ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଅବକାରୀ କମିଶନରମାନେ ପରମିଟର ସତ୍ୟତା ଯାଞ୍ଚ, ବିଶେଷ କରି ସୀମାନ୍ତ ଜିଲ୍ଲାମାନଙ୍କରେ ମଦ ଦୋକାନଗୁଡ଼ିକର ଅଚାନକ ଯାଞ୍ଚ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବେ।
ଲାଇସେନ୍ସପ୍ରାପ୍ତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଠିକ୍ ସମୟରେ ଦାଖଲ ଏବଂ ଜାମିନ ବିହୀନ ୱାରେଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା
ନିର୍ବାଚନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅପରାଧରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଫେରାର, ହିଷ୍ଟ୍ରିସିଟର, ଅପରାଧୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ
ବିପଦ ଧାରଣା ଆଧାରରେ ରାଜନୈତିକ କର୍ମକର୍ତ୍ତା/ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁରକ୍ଷା ସୁରକ୍ଷା
ବ୍ୟୟ ନିରୀକ୍ଷଣ:
ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମାରେ ଚୋରା ମଦ, ନଗଦ ଟଙ୍କା, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟର ପ୍ରବାହକୁ ରୋକିବା।
ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ଲଗାଇବା ସହ ଚେକପୋଷ୍ଟରେ ମନିଟରିଂ କୁ କଡ଼ାକଡ଼ି କରିବା
ପୋଲିସ, ଅବକାରୀ, ପରିବହନ, ଜିଏସଟି ଓ ବନ ବିଭାଗର ମିଳିତ ଚେକିଂ ଓ ଅପରେସନ
ହେଲିପ୍ୟାଡ୍, ବିମାନବନ୍ଦର, ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଓ ରେଳ ଷ୍ଟେସନରେ କଡ଼ା ନଜର
ମଦ ଓ ନିଶା ବେପାରୀଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ; ଦେଶୀ ମଦ ପ୍ରବାହକୁ ହ୍ରାସ କରିବା; ଏହାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ ଭାବରେ ପ୍ଲଗ୍ କରିବା ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଏବଂ ପଛୁଆ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ
ମଦ, ନଗଦ ଟଙ୍କା, ନିଶା ଦ୍ରବ୍ୟ ଓ ମାଗଣା ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ପାଇଁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ମାର୍ଗର ଅନୁଧ୍ୟାନ
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ
ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ପକ୍ଷରୁ ଭାରତ-ମିଆଁମାର ସୀମାରେ କଡ଼ା ନଜର; ଏସଏସବି ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ନେପାଳ ସୀମା ବିଶେଷ କରି ନେପାଳ ସହ ଲାଗିଥିବା ସୀମା ଅଞ୍ଚଳରେ ନିରୀକ୍ଷଣ; ବିଏସଏଫ ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ବାଂଲାଦେଶ ସୀମା ଓ ପଶ୍ଚିମ ସୀମା; ଆଇଟିବିପି ଦ୍ୱାରା ଭାରତ-ଚୀନ ସୀମା ଏବଂ ଉପକୂଳବର୍ତ୍ତୀ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତୀୟ ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ ଦ୍ୱାରା ସୀମା ଉପରେ ନଜର ରଖାଯିବ
ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ ରାଜ୍ୟ ପୋଲିସ, ସିଏପିଏଫ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ନିୟମିତ ମିଳିତ ସୁରକ୍ଷା ସମନ୍ୱୟ ବୈଠକ କରାଯିବ।
ବିଶେଷ କରି ମତଦାନର ୭୨ ଘଣ୍ଟା ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ବେଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ପାଇଁ ନେପାଳ ଓ ବାଂଲାଦେଶ ସହ ଲାଗିଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୀମା ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିବ ଏସଏସବି ।
ବେସାମରିକ ପ୍ରଶାସନ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ନୂତନ ଭାବେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସିଏପିଏଫ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ପାଇଁ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା
ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ସହ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରି ଯୁଗ୍ମ ଚେକ୍ ପୋଷ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା
ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ମୁଖ୍ୟ ଶାସନ ସଚିବ, ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ଗୃହ), ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ (ଅବକାରୀ), ମୁଖ୍ୟ ନିର୍ବାଚନ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ପୁଲିସ ନୋଡାଲ ଅଫିସରଙ୍କ ସମେତ ସୀମା ସୁରକ୍ଷାରେ ନିୟୋଜିତ ରହିଥିବା କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଂସ୍ଥା ଯଥା ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ, ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ, ସଶସ୍ତ୍ର ସୀମା ବଳ, ଭାରତ ତିବ୍ବତୀୟ ସୀମା ପୋଲିସ, ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀ, ସିଆରପିଏଫ ମୁଖ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସେହିପରି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସିଏପିଏଫ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ମଧ୍ୟ ବୈଠକରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।