Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh programme
24 FEB 2024 2:50PM by PIB Delhi
Jai Johar!
Chhattisgarh's Chief Minister Vishnu Deo Sai ji, Chhattisgarh's ministers, other representatives, and people from every corner of Chhattisgarh! I have been told that thousands of people have gathered at more than 90 locations. My dear family members who have gathered from all corners! First of all, I congratulate the lakhs of family members gathered at all the assembly seats of Chhattisgarh. You have blessed us abundantly in the assembly elections. It is the result of your blessings that today we are amidst you with the resolution of ‘Viksit Chhattisgarh’. BJP has built it, BJP will transform it, and this fact is being reaffirmed today through this event.
Friends,
The development of ‘Viksit Chhattisgarh’ will come through the empowerment of the poor, farmers, youth, and women. The foundation of ‘Viksit Chhattisgarh’ will be strengthened by modern infrastructure. Therefore, today the inauguration and dedication of projects worth nearly 35,000 crore rupees related to the development of Chhattisgarh have taken place. These projects include various initiatives related to coal, solar energy, electricity, and connectivity. These projects will create new employment opportunities and avenues for the youth of Chhattisgarh. Congratulations to all my brothers and sisters of Chhattisgarh for these projects.
Friends,
Today, the 1600 megawatt super thermal power station Stage-One of NTPC has been dedicated to the nation. Along with this, the foundation stone for the 1600 megawatt Stage-Two of this modern plant has also been laid. These plants will provide electricity to the citizens at a lower cost. We also aim to make Chhattisgarh a major centre for solar energy. Today, large solar plants have been inaugurated in Rajnandgaon and Bhilai. These plants are equipped with arrangements to provide electricity to the surrounding areas even at night. The goal of the Indian government is not only to provide electricity to the people through solar power but also to bring their electricity bills to zero. Modi wants every home to become a solar home. Modi wants to provide another source of income to every family by generating electricity at home and selling the surplus electricity. With this aim, we have launched the PM Surya Ghar Muft Bijli Yojana, which is currently for one crore families. Under this scheme, the government will provide assistance for installing solar panels on the rooftops, and the money will be directly transferred to the bank accounts. Families will receive free electricity up to 300 units, and for any excess electricity generated, the government will make the purchase. This will earn families thousands of rupees every year. The government is also focusing on making our farmers energy producers. The government is also providing assistance for solar pumps and installing small solar plants on the edges of fields or on barren land.
Brothers and sisters,
The way the double engine government in Chhattisgarh is fulfilling its promises is highly commendable. Lakhs of farmers in Chhattisgarh have already been given a bonus due for two years. During the elections, I had given a guarantee to the tendu leaf collectors that their wages would be increased, and the double engine government has fulfilled this guarantee as well. The previous Congress government not only hindered the construction of homes for the poor but also put roadblocks. Now, the BJP government has swiftly started working on building homes for the poor. The government is also rapidly advancing the Har Ghar Jal scheme. Orders have been given to investigate the irregularities in the PSC exam. I congratulate the sisters of Chhattisgarh for the Mahtari Vandana Yojana. This scheme will benefit lakhs of sisters. All these decisions show that the BJP not only says but also does what it says. That's why people say, Modi's guarantee means a guarantee of fulfilment.
Friends,
Chhattisgarh has hard working farmers, talented youth, and a treasure trove of natural resources. Everything needed for development was present in Chhattisgarh before and is still available today. However, those who ruled the country for a long time after independence did not have a visionary mindset. They only made decisions while keeping their political interests in mind for five years. The Congress formed governments repeatedly, but forgot to build the future of Bharat because their only goal was to form a government. Advancing the nation was not part of their agenda. Even today, the situation and direction of Congress politics remain the same. The Congress cannot think beyond dynastic politics, corruption, and appeasement. Those who work only for their families can never think about your families. Those who are only focused on securing the future of their own children can never worry about the future of your children. But for Modi, all of you are Modi's family. Your dreams are Modi's resolve. Therefore, today I am talking about Viksit Bharat Viksit Chhattisgarh.
This ‘sevak’ has given the guarantee of his hard work and dedication to the 140 crore citizens of the country. In 2014, Modi had given the guarantee that the government would be such that every Indian's head would be held high with pride all over the world. I dedicated myself completely to fulfil this guarantee. In 2014, Modi guaranteed that there would be no compromise for the poor in the government. Those who looted the poor would have to return the money to the poor. Today, strict action is being taken against those who have looted the money of the poor. The money saved from being looted from the poor is being used in schemes for the welfare of the poor. Free ration, free treatment, affordable medicines, houses for the poor, piped water in every home, gas connections to every home, toilets in every home - all these tasks are being accomplished. These facilities are reaching the homes of those poor who had never even imagined them. During the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Modi's guaranteed vehicle reached every village. And now, the Hon’ble Chief Minister shared all the achievements of the guaranteed vehicle, boosting enthusiasm.
Friends,
Ten years ago, Modi gave another guarantee. At that time, I said that we would create a Bharat where the dreams of our previous generations, which they had seen with great hope, nurtured those dreams, would be realized. Today, the new Bharat being built is just like the dreams our ancestors had seen. Did anyone think ten years ago that digital payments could be possible even in villages? Or banking related works, bill payments, submitting applications could be done from home? Did anyone ever think that a son who had gone to work away from his state could send money to his family in the village at the blink of an eye? Did anyone ever think that the BJP government at the Centre would send money and a message would immediately come on the mobile phone of the poor man that the money has been deposited? Today, this has become possible. You will remember, there was a Prime Minister from the Congress. He said for his own Congress government, for his own government, that if 1 rupee is sent from Delhi, only 15 paise reaches the village, 85 paise disappears along the way. If this situation had continued, today you can imagine what the situation would have been like. Now, calculate, in the past 10 years, the BJP government has sent more than 34 lakh crore rupees, more than 34 lakh crore rupees, this figure is not small, through DBT, Direct Benefit Transfer, meaning money reaches directly to your bank account from Delhi. Through DBT, more than 34 lakh crore rupees have been sent to the bank accounts of the people of the country. Now, imagine, if there had been a Congress government and the tradition of 15 paise out of 1 rupee had continued, then what would have happened. Out of 34 lakh crore rupees, middlemen would have embezzled 29 lakh crore rupees.
The BJP government has also provided assistance of 28 lakh crore rupees to youths for employment and self-employment under the Mudra Yojana. If there had been a Congress government, their middlemen would have embezzled around 24 lakh crore rupees. The BJP government has transferred nearly 2.75 lakh crore rupees to the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi scheme. If there had been a Congress government, they would have taken away about 2.25 lakh crore rupees for themselves, and the money would not have reached the farmers. Today, it is the BJP government that has ensured the rights of the poor, that has given them their due. When corruption stops, development plans begin, and many opportunities for employment emerge. Along with that, modern facilities for education and health are also being developed in the surrounding areas. The wide roads being built today, the new railway lines being laid, are all a result of the good governance of the BJP government.
Brothers and sisters,
The dream of a ‘Viksit Chhattisgarh’ will be fulfilled through initiatives that meet the modern needs of the 21st century. If Chhattisgarh develops, nothing can stop Bharat from progressing. When Bharat becomes the world's third-largest economic power in the next five years, Chhattisgarh will also rise to new heights of development. This is a significant opportunity, especially for first-time voters and young students in schools and colleges. ‘Viksit Chhattisgarh’ will fulfil their dreams. Congratulations to all of you once again on these development initiatives.
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বিকসিত ভারত বিকসিত ছতিসগর থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
24 FEB 2024 2:50PM by PIB Imphal
জয় জোহার !
ছতিসগরগী চীফ মিনিস্তর বিষ্ণু দেব সাই জি, ছতিসগরগী মিনিস্তরশিং, অতোপ্পা মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং ছতিসগরগী মফম কয়াদগী লাক্লিবা মীওইশিং, মফম ৯০ হেনবদা মীওই লিশিং কয়া শরুক য়ারি হায়বা ঐ খঙলে। মফম কয়াদা থৌরম অসি শরুক য়ারিবা ঐগী ইমুং-মনুংগী মীওইশিং। অহানবদা, ছতিসগরগী এশেমব্লি কেন্দ্র পুম্নমক থৌরম অসি শরুক য়াবগীদমক ইমুং লাখ কয়াদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। এশেমব্লি মীখলদা অদোম্না ঐখোয়দা থৌজাল উৎখ্রে। অদোমগী থৌজাল অদুনা মরম ওইদুনা ঙসি ঐখোয় ছতিসগর চাউখৎনবা ৱারেপকা লোয়ননা অদোম ময়ামগী মরক্তা তিল্লে। বি.জে.পিনা মসি শেমখিবনি, বি.জে.পিনা মসি হেন্না ফগৎহনগনি অমসুং ঙসিগী থৌরম অসিনা মখা তানা থাজবা অদু উৎলে।
মরুপশিং,
লায়রবশিং, লৌমীশিং, নহারোলশিং অমসুং নারী শক্তি চাউখৎহল্লবা মতমদা বিকসিত ছতিসগর শেমগৎকনি। মতমগী অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচরনা বিকসিত ছতিসগর অমগী য়ুম্ফম মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। মরম অদুনা ঙসি ছতিসগরগী চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈনবা লুপা করোর ৩৫,০০০ হেনবগী তোঙান-তোঙানবা প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে, মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রোজেকশিংগী মনুংদা লম্বীশিং, রেলৱেশিং, কোয়লা, পৱার অমসুং সোলার ইনর্জি য়াওরি। ঙসি শঙ্গারিবা নত্ত্রগা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেকশিংনা ছতিসগরগী মীয়ামদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক ছতিসগরগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি এন.তি.পি.সিগী সুপর থর্মেল পৱার প্রোজেক মীয়ামদা কৎথোকখ্রে অমসুং মেগাৱাত ১৬০০গী স্তেজ-২গী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা প্লান্তশিং অসিনা শেন য়াম্না চঙহন্দনা হৌজিক মীয়ামদা ইলেক্ত্রিসিতি ফংহল্লগনি। ছতিসগর সোলার ইনর্জিগী ময়োল অমা ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে অমসুং রাজনন্দগাউ অমসুং ভিলাদা লৈরিবা মীয়ামদা খুৎশীন্নখ্রবা সোলার পৱার প্লান্তশিংনা নুমিদাংগী মতমদা ফাওবা অনকপা মফমশিংদা মৈ ফংহনবা ঙমগনি। কঞ্জুমরশিংগী ইলেক্ত্রিসিতি বিলশিং জিরো ওইহন্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা য়ুম করোর ১ পি.এম সুর্য়া ঘর ফ্রি ইলেক্ত্রিসি স্কিম্না কোনশিল্লে। স্কিম অসিগী মখাদা, য়ুম মথক্তা সোলার পেনেলশিং থম্বগীদমক সরকারনা বেঙ্ক একাউন্তশিংদা হকথেংননা শেন্থং হাপচিনগনি অমসুং লেম্না ইলেক্ত্রিসিতি য়ুনিত ৩০০ পীগনি অমসুং অহেনবা পুথোরকপা মৈ সরকারনা লৈগনি অমসুং মীয়ামদা লুপা লিশিং কয়াগী অহেনবা শেনফম ফংহনগনি। শীজিন্নদবা লমহাংশিংদা অপীকপা সোলার প্লান্তশিং লিংখৎনবা লৌমীশিং মতেং পাংদুনা অন্নাদাতাদগী উর্জদাতা ওন্থোক্নবা সরকারনা থবক পায়খৎলে।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
ছতিসগরদা দবল ইঞ্জিন সরকারনা পীখিবা থাজবশিং থবক ওইনা পাংথোকপগীদমক থাগৎচরি। রাজ্য অসিগী লৌমী লাখ কয়া চহি অনি পন্দুনা লাক্লবা বোনস অমা ফংলে। তেন্দু মনা খোমজিনবা শিন্মীশিংগী খুৎশুমল হেনগৎহন্নবা মীখলদা ঐনা থাজবা পীখিবা অদু দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। মমাঙদা কংগ্রেস সরকারনা লায়রবশিংগী য়ুম শাবদা অপনবা পীখি। হৌজিক বি.জে.পি সরকারনা য়াম্না য়াংনা লায়রবশিংগী য়ুম শারে। পি.এম অৱাস য়োজনা অমসুং হর ঘর নল সে জল য়োজনাগুম্বা স্কিমশিং অনৌবা খোঙজেল অমগা লোয়ননা থবক পায়খৎলি। তোঙান-তোঙানবা পরিক্ষাশিংদা অরানবা চৎথখিবশিং থিজিল্লে। মেহতারি বন্দন য়োজনাগীদমক রাজ্য অসিগী নুপীশিং ঐনা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। ইচল লাখ কয়া স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলগনি। দল অসিনা থাজবা পীখিবশিং থবক ওইনা পাংথোক্লে হায়বা ৱারেপশিং অসিনা উৎলে। মরম অদুনা মীয়াম্না হায়নরিবনি, মোদীগী গরেন্তি হায়বদি থবক ওইনা পাংথোকপা অদুবুনি।
মরুপশিং,
ছতিসগরগী থবক শুবা-নোম্বা কনবা লৌমীশিং, হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিং অমসুং মহৌশাগী লনশিং লৈরি অমসুং খুদিংমক অসি বিকসিত ওইরক্নবা দরকার ওই। চাউখৎনবা দরকার ওইবা খুদিংমক, ছতিসগরগী হান্নদগী লৈজরি অমসুং ঙসিশু লৈরি। অদুবু নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা মতম শাংনা পানখিবা সরকারনা অচৌবা পান্দম থমখিদে। মখোয়গী রাজনিতিগী খুদোংচাবশিং য়েংলগা চহি ৫ খক্তগী ওইবা ৱারেপশিং লৌখি। কংগ্রেসনা হঞ্জিন হঞ্জিন সরকারশিং শেমখি,অদুবু মখোয়না তুংগী ভারত অমা শেমগৎপা কাউখি, সরকার শেম্বা খক্তনা থবক্নি, লৈবাক অসি চাউখৎহনবা মখোয়গী পান্দমদা য়াওদে। ঙসি ফাওবা ফিবম অমসুং কংগ্রেসকী রাজনিতিগী মাইওন হোংবা লৈতে। মমাঙগী সরকারশিংগী তুংগী উবা ঙমদবা অমসুং মশাগীতা খনবা শাগৈগী রাজনিতিনা মরম ওইদুনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা থিন্থবনি। মোদীগী মফমদা, অদোম মহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওইনি অমসুং অদোমগী মঙলানশিং মহাক্কী ৱাশকশিংনি। মরম অদুনা ঙসি ঐনা বিকসিত ভারত অমসুং বিকসিত ছতিসগরগী মরমদা ৱা ঙাংলিবনি। ভারতমচা করোর ১৪০গী মীওই অমমমদা মীনাই অসিনা মহাক্কী ৱাশকশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা অমসুং মহাক্না মীয়াম নুংশিবগী গরেন্তি পীরি। লায়রবশিংগী য়াইফনবা থবক পায়খৎতনা তোক্লোই হায়না ২০১৪দা মোদীনা থাজবা পীখি। লায়রবা মীয়ামগী শেন হুরানবশিং লায়রবশিংগী শেন হল্লক্কদবনি। ঙসি, লায়রবশিংগী শেন হুরানখিবশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎলে। হায়রিবা শেনফম অদু লায়রবা মীয়ামগী য়াইফনবা স্কিমগীদমক শীজিন্নরে। লায়রবশিংদা লেম্না চেঙ, লেম্না লায়য়েংবা, মমল হোংবা হিদাক-লাংথকশিং, য়ুম, তোতি ঈশিং, গ্যাস কন্নেক্সন অমসুং তোইলেতশিং ফংহল্লে। লায়রবশিংগী য়ুমদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসি ফংগনি হায়বা কৈদৌঙৈদা মঙদা ফাওবা মঙলম্বা নত্তে। মরম অদুনা বিকসিত ভারত সংকল্প যাত্রাগী মখাদা খুঙ্গং খুদিংমক্তা মোদীগী কি গরেন্তিগী গারি য়ৌরে। গরেন্তি গারিনা পাংথোকখিবা থবক মশিং হৌজিক ইকায়খুম্নরবা চীফ মিনিস্তরনা হায়রে অমসুং থবক হেন্না পাংথোক্নবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
চহি ১০গী মমাঙদা মোদীনা অতোপ্পা গরেন্তি অমা পীখি। মালেমগী ভারতকী শক্তমগী মতাংদা ভারতমচা খুদিংমক চাউথোকচবা পোকহনগনি হায়না ঐনা ২০১৪দা থাজবা পীখি। ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংগী অনিংবশিং থুংহনগনি হায়না মোদীনা গরেন্তি পীখি। হৌজিক য়েংউ, মফম খুদিং, ঐখোয়গী ইপা-ইপুশিংনা মঙলম্বা মঙশিংগা চপ মান্নবা অনৌবা ভারত অমা শেমগৎলে। খুঙ্গংশিং ফাওবা দিজিতেল পেমেন্তশিং পাংথোক্কনি হায়বা চহি ১০গী মমাঙদা কনাগুম্বা অমনা খনখিবরা? বেঙ্কগী থবক, বিলশিং পীবা নত্ত্রগা এপ্লিকেসনশিং থাবা, মসি য়ুমদগী পাংথোকপা য়াগনি হায়না খনখিবরা? মপান লমদা শিন্মী অমা ওইনা থবক শুবা চৎখিবা মচানুপা অমনা মীৎনা কুপ্পা অমদা খুঙ্গংদা মহাক্কী ইমুংদা শেন থারকপা য়াগনি হায়না কনাগুম্বা অমনা খনখিবরা ? কেন্দ্রগী বি.জে.পি সরকারনা শেন হাপচিনগনি অমসুং লায়রবা অমগী মোবাইল ফোন্দা শেন হাপচিল্লে হায়না খুদক্তা মেসেজ থারক্কনি হায়না কনাগুম্বা অমনা খনখিবা লৈবরা ? ঙসিদি মসি থবক ওইনা পাংথোক্লে। মতম অমদা, কংগ্রেসকী প্রধান মন্ত্রী অমা লৈরমখি, দিল্লিদগী খুঙ্গংদা লুপা ১ থাবা মতমদা শুপ্নগী পৈশা ১৫ খক য়ৌগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। পৈশা ১৫ ফংখি, অদুগা পৈশা ৮৫ না লম্বীদা মাঙখি। করিগুম্বা ফিবম অসি লেংদনা লৈরবদি, হৌজিক্কী ফিবম করি ওইগনি হায়বা অদোম খন্দুনা য়েংউ। হৌজিক অদোম পারগা য়েংউ, হৌজিক পাল্লিবা সরকার অসিনা দাইরেক্ত বেনিফিদ ত্রান্সফরগী খুৎথাংদা মীয়ামগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর লাখ ৩৪ ত্রান্সফর তৌখ্রে। হৌজিক খনসি, করিগুম্বা কংগ্রেস সরকার অমা লৈরম্লবদি অমসুং লুপা ১গী মনুংদা পৈশা ১৫ খক ফংলমগনি অমসুং লুপা করোর লাখ ৩৪গী মনুংদা, লুপা করোর লাখ ২৯ মিদলমেন খরনা ফংলমগনি। মুদ্রা য়োজনাগী মখাদা থবক ফংনবা অমসুং মশানা মশাবু থবক পীজনবা নহারোলশিংদা লুপা করোর লাখ ২৮ পীখ্রে। করিগুম্বা কংগ্রেস সরকার লৈরম্লবদি, মসিগী মিদলমেন্না লুপা করোর লাখ ২৪ ফংলমগনি। পি.এম কিষান সম্মান নিধিগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২.৭৫গী শেন্থং পীখ্রে। করিগুম্বা কংগ্রেসগী সরকার অমা লৈরম্লবদি, মখোয়না লুপা করোর লাখ ২.২৫ ফংখিগনি, শেনফম অসি লৌমীশিংগী মখুত্তা য়ৌরম্লোই। ঙসিদি বি.জে.পি সরকারনা লায়রবশিংদা মখোয়গী হকশিং পীরে। শেঞ্জা-থুমজা তোকপা মতমদা, চাউখৎপা হৌরক্কনি অমসুং থবক ফংনবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। অফবা লৈঙাক লাকপদগী হকশেলগী খুদোংচাবশিং অমসুং মহৈ-মশিং তম্বগী ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎলে অমসুং অনৌবা লম্বীশিং অমসুং রেল লাইনশিং শেমগৎলে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহিচাগী অনৌবা দরকার ওইবশিং ফংহল্লবা মতমদা বিকসিত ছতিসগর অমা শেম্বা ঙমগনি। করিগুম্বা ছতিসগর চাউখৎলবদি, মতম অদুদা কনাগুম্বা অমনা ভারতকী চাউখৎলকপা থিংবা ঙমগদরা? মথং চহি ৫দা মালেমদা ভারতনা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরকপা মতমদা, ছতিসগর চাউখৎপগী অনৌবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্লগনি। মসি, মরুওইনা অহানবা ওইনা ভোৎ থাদগদৌরিবশিং অমসুং স্কুল অমসুং কলেজ তম্লিবা নহারোলশিংগী অচৌবা খুদোংচাবা অমনি। বিকসিত ছতিসগরনা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনহনগনি। হায়রিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎচরি !