Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Rewari, Haryana
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Ram Ram to all of Haryana from Rewari, the land of valour! So many old memories become fresh again whenever I visit Rewari. My connection with Rewari has always been unique. I know that the people of Rewari love Modi immensely. And just as my friend Rao Inderjit ji and Chief Minister Manohar Lal ji told me that when the Bharatiya Janata Party declared me as the PM candidate in 2013, my first program was held in Rewari and at that time Rewari blessed me with 272 plus seats. And your blessings turned into success. Now people are saying that when I have come to Rewari once again, this time it will be 400 plus (seats), with the NDA government 400 plus (seats) with your blessings.
Friends,
The importance of seats in democracy is undeniable, but for me, along with that, the blessings of the people are a great asset. Today, as Bharat has reached new heights globally, it is because of your blessings, it's the miracle of your blessings. I returned late last night after a trip to two countries. The respect that Bharat receives today in the UAE and Qatar, the well-wishes that pour in from every corner, it's not just the respect of Modi; it's the respect of every Indian, it's yours. When Bharat successfully hosted the G-20 Summit, it was because of your blessings. When the Indian Tricolour reached the moon, where no one else could reach, it was because of your blessings. In the past 10 years, Bharat has risen from the 11th position to become the 5th largest economic power and it is all due to your blessings. And now, I need your blessings during my third term to make Bharat the world's third-largest economic power in the coming years.
My brothers and sisters of Haryana,
For building a ‘Viksit Bharat’, it's also crucial for Haryana to develop. Haryana will only progress when modern roads are built here. Haryana will only progress when there is a modern railway network. Haryana will only progress when there are large and good hospitals here. Just a while ago, I got the opportunity to dedicate projects worth nearly 10,000 crore rupees related to such works to Haryana. This includes Rewari AIIMS, Gurugram Metro, several railway lines, and new trains. Among these, there's also a modern and magnificent museum built through the Krishna Circuit scheme in Jyotisar. And the blessings of Lord Ram are such that nowadays, I get the opportunity to be associated with such sacred works everywhere; this is the grace of Lord Ram. This museum will acquaint the world with the message of the Bhagavad Gita by Lord Shri Krishna and the role of this holy land. I extend hearty congratulations to the people of entire Haryana, including Rewari, for these facilities.
Brothers and sisters,
These days, there's much discussion about Modi's guarantees in the country and around the world. And Rewari is the first witness to Modi's guarantee. Here, I had given some assurances to the country as the candidate for the PM's post. The nation desired that Bharat’s stature should rise globally. We have demonstrated this. The nation desired the construction of the grand Ram temple in Ayodhya. Today, the entire nation is witnessing the divine presence of Lord Ram in the grand Ram temple. Even those from the Congress who used to consider our Lord Ram as fictional, who never wanted a temple of Lord Ram to be built in Ayodhya, are now starting to chant 'Jai Siya Ram'.
Friends,
For decades, the Congress put roadblocks in the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. I had given you a guarantee that I would remove Article 370 from Jammu and Kashmir. Despite lots of efforts by the Congress, today, Article 370 has been consigned to the annals of history. Today, women, Dalits, backward classes, and indigenous people have started to receive their rights in Jammu and Kashmir. That's why people have taken another resolve, and the public is saying and you are also saying – the BJP, which removed (Article) 370, will be welcomed with 370 seats. The BJP's 370 (seats) will propel NDA beyond 400 (seats).
Friends,
Right here in Rewari, I had given the guarantee to implement One Rank One Pension (OROP) for ex-servicemen. The Congress only falsely promised to implement OROP by earmarking a budget of mere Rs 500 crores. I have fulfilled the pledge taken from the brave land of Rewari with your blessings. Under OROP, One Rank One Pension, so far, ex-servicemen have received nearly one lakh crore rupees. And among the major beneficiaries are also the ex-servicemen from Haryana. If I just speak about the families of soldiers from Rewari, they have received over 600 crore rupees from OROP alone. Now tell me, the Congress had allocated in the budget for the ex-servicemen of the entire country even less than the amount which Rewari's soldier families have received. Only 500 crore rupees! It's because of such lies and deceit that the country has rejected Congress.
Friends,
I had also guaranteed the residents of Rewari and the people of Haryana that an AIIMS would be established here. Today, the construction process of AIIMS has begun, and our Rao Inderjit is not only continuously advocating for this work but also diligently following up on it. Today, the foundation stone of AIIMS has been laid. And I assure you that today the foundation stone of AIIMS has been laid and we will also inaugurate it. This will provide you with better healthcare facilities, create opportunities for young people to become doctors, and generate numerous employment and self-employment opportunities. The 22nd AIIMS of the country is being established in Rewari. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved. Since independence until 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In the past 10 years, more than 300 new medical colleges have been established. In Haryana too, the work of establishing at least one medical college in every district is progressing rapidly.
Friends,
I can enumerate numerous guarantees that have been fulfilled with the blessings of the people of the country. However, what is the track record of the Congress? The track record of the Congress is to keep more than half of the country's population deprived of basic necessities for decades, to torment them. The track record of the Congress is to prioritize the interests of just one family over the welfare of the nation and its citizens. The track record of the Congress consists of the biggest scams in history. The track record of the Congress is to promote terrorism and separatism. The track record of the Congress is to weaken both the army and the soldiers. It is essential to remember these facts because even today, the team of Congress remains the same, the leaders remain the same, their intentions remain the same, and their loyalty lies only with one family. Therefore, their policies will also be the same, which include looting, corruption, and destruction.
Friends,
The Congress believes that staying in power is its inherent right. That's why ever since this poor son became the Prime Minister; they have been conspiring against me one after another. But I am blessed with the divine support of the people. People stand as a shield to every conspiracy of the Congress. The more conspiracies the Congress hatches, the stronger the people make me, bestowing their blessings upon me. This time too, the Congress has opened all fronts against me. But when there is the security shield of my country's people, when the blessings of the people are with me, when mothers and sisters stand as a shield, then we not only overcome crises but also propel the nation forward. And that's why, what I am experiencing from every corner of Bharat with the blessings of all of you and people are saying -- NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats!
Friends,
In the grip of a single family's affection, the Congress is going through its most pitiable phase in its history today, even in Haryana. Their leaders are unable to handle their own start-up, yet they dream of running the country. Look at the condition of the Congress today, the senior leaders of Congress are leaving them one by one. Those who once intended to join them are also avoiding them. Today, the situation is such that the Congress doesn't even have its workers left. Wherever the Congress is in power, even their governments are not stable. Today, there are difficulties in paying salaries and pensions in Himachal Pradesh. The Congress government in Karnataka is also unable to work on development plans.
Brothers and sisters,
On one side, there is the misrule of the Congress, and on the other side, there is the good governance of the BJP. There has been a double-engine government for 10 years in Haryana. Therefore, whatever schemes Modi has made for the welfare of the poor, Haryana is at the forefront in implementing them. Haryana is also making unprecedented progress in the field of agriculture, and the scope of industries is continuously expanding here. The southern part of Haryana, which was lagging behind in development, is now rapidly moving forward. Major projects related to roads, railways, and metros are passing through this region. The inauguration of the first phase of the Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has been completed. The country's longest expressway is passing through the districts of Gurugram, Palwal, and Nuh in Haryana.
Friends,
Before 2014, an average budget of 300 crore rupees was allocated annually for the development of railways in Haryana. 300 crore rupees only! This year, a budget of nearly 3,000 crore rupees has been allocated for the railways in Haryana. Now, see the difference between 300 crore and 3,000 crore rupees. And this difference has come in the last 10 years. The new railway lines like Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat, and the doubling of railway lines like Ambala Cantt-Dappar will benefit millions of people. When such facilities are created, life becomes easier, and business also becomes easier.
Brothers and sisters,
Farmers in this area used to face a lot of problems with water scarcity. The state government has also done commendable work to address this issue. Hundreds of major companies from around the world are operating in Haryana today. This has provided employment to a large number of young people.
Friends,
Haryana is also making a name for itself in the textile industry. More than 35% of the carpets and about 20% of the textiles exported from the country are produced in Haryana itself. Our small industries are propelling the textile industry in Haryana. Panipat is renowned for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles, and Bhiwani for non-woven fabrics. In the last 10 years, the central government has provided assistance of billions of rupees for MSMEs and small industries. This has not only strengthened the existing small and cottage industries but has also led to the establishment of thousands of new industries in Haryana.
Friends,
Rewari is also known for the craftsmanship of Vishwakarma companions. The brass work and craftsmanship here are very famous. For the first time, we have started a major scheme named PM Vishwakarma for artisans associated with 18 businesses. Millions of beneficiaries across the country are joining the PM Vishwakarma scheme. The BJP government is planning to spend 13,000 crore rupees on this scheme. This scheme is going to change the lives of our traditional artisans and their families.
Brothers and sisters,
Modi's guarantee is with those who have nothing to offer as collateral. Small farmers in the country had nothing to offer as collateral to banks. Modi gave them the guarantee of the PM Kisan Samman Nidhi. There was nothing to offer as collateral in banks for the sons and daughters of poor, Dalit, backward, and OBC families. Modi started the Mudra Yojana and began giving loans without collateral. Many companions have been doing small businesses on carts and stalls in the country. They have been doing these jobs in cities for decades. They also had nothing to offer as collateral. Modi has also taken their guarantee through the PM SVANidhi scheme.
Friends,
What was the situation of our sisters in the villages 10 years ago? Most of the time, our sisters would be involved in arranging water, collecting firewood, or other arrangements for cooking. Modi brought free gas connections, brought water pipelines to the doorstep. Today, my sisters in the villages of Haryana are getting facilities and their time is also saved. Not only this, arrangements have also been made for sisters to increase their income now that they have ample of free time. In the last 10 years, we have connected 10 crore sisters from across the country with self-help groups. This includes lakhs of sisters from Haryana as well. These groups of sisters have been given assistance worth crores of rupees. My effort is to make as many sisters as possible 'Lakhpati Didi'. So far, 1 crore sisters have become 'Lakhpati Didis'. A few days ago, the budget that we introduced has a goal of making 3 crore sisters 'Lakhpati Didis'. We have also started the Namo Drone Didi scheme. Under this, training will be given to groups of sisters to operate drones and drones will be provided to them. These drones will be used in farming activities and this will provide additional income to the sisters.
Friends,
Haryana is a state of tremendous opportunities. I would especially tell the first-time voters of Haryana, those aged 18-20-22, that your future is going to be very bright. The double-engine government is committed to developing ‘Viksit Haryana’ for you. We are striving to create new job opportunities in every sector from technology to textiles and from tourism to trade. Today, the whole world is eager to invest in Bharat. And Haryana is emerging as an excellent destination for investment. An increase in investment means an increase in new job opportunities as well. Therefore, it is essential to continue giving your blessings to the double-engine government. Once again, congratulations to you for AIIMS and projects worth thousands of crores of rupees! Say with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রেৱারিদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Imphal
ভারত মাতাগী কি জয়,
ভারত মাতাগী কি জয়,
ভারত মাতাগী কি জয়,
রেৱারিদগী হরিয়ানা শীনবা থুংনা রাম-রাম ! ঐনা রেৱারিদা লাকপদা হৌখ্রবা থৌদোক কয়া অমুক নিংশিংহল্লে। রেৱারিগা ঐগী লৈনবা মরী অসি তোঙানবা অমনি। রেৱারিগী মীয়াম্না মোদী অসুক্কী মতিক নুংশি হায়বা ঐ খঙই। ঐগী মরুপ রাও ইন্দ্রজিৎ অমসুং চীফ মিনিস্তর মনোহর লাল জিনা হায়বগী মতুংইন্না, ২০২৩দা বি.জে.পিনা ঐ প্রধান মন্ত্রীগী কেন্দিদেদ ওইনা লাউথোকখি, ঐগী অহানবা থৌরম রেৱারিদা পাংথোকখি অমসুং ঐখোয় সিত ২৭২ হেন্না ফংখি। অদোম্না পীখিবা থৌজাল অদু মাইপাকখি। ঙসি ঐ অমুক হন্না রেৱারিদা লাক্লে, মসি অদোমগী থৌজালদগী, হন্দক এন.দি.এ সিত ৪০০ হেন্না ফংগনি।
মরুপশিং,
গনতন্ত্রগী সরকার অমদা সিতশিং অসি য়াম্না মরুওই। মীয়ামগী থৌজাল অসিগী ঐগী অচৌবা লন অমনি। ঙসি ভারতনা মালেমদা অনৌবা থাকশিংদা চাউখৎলক্লিবা অসি অদোমগী থৌজালদগীনি। লৈবাক অনিদা চৎলুরুবা মতুংদা ঙরাং নুমিদাং অথেংবদা ঐ ভারত্তা হল্লক্লে। ঙসি ভারতনা য়ু.এ.ই অমসুং কাতরদগী ফংখিবা ইকায়খুম্নবা অদু ভারতকী মীয়াম্না ফংবা ইকায়খুম্নবনি। ভারতনা মাইপাক্না জি-২০ মীফম পাংথোকখিবা অদু অদোমগী থৌজালদগীনি। অদোমগী থৌজালদগী ভারতকী মচু অহুমগী ফিরাল থাগী লৈমায়দা পাইহনখিবনি। চহি ১০দা, ভারত মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমিগী ১১শুবা মফমদা লৈরম্বদগী ৫শুবা মফমদা হাইগৎলক্লে। মসি অদোমগী থৌজালদগী ঙমখিবনি। ঐগী অহুমশুবা তার্মদা, অদোমগী থৌজালদগী লাক্লিবা চহিশিংদা ভারত মালেমদা ৩শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইবা ঙম্লগনি।
মরুপশিং,
বিকসিত ভারতকী বিকসি হরিয়ানা ওইহনবা য়াম্না মরুওই। অনৌবা লম্বীশিং শেমগৎলবা মতমদা হরিয়ানা চাউখৎলক্কনি। অনৌবা রেলৱে নেতৱার্ক লৈরবা মতমদা হরিয়ানা চাউখৎলক্কনি। অচৌবা অমসুং অফবা হোস্পিতালশিং লৈরবা মতমদা হরিয়ানা চাউখৎকনি। হরিয়ানদা লুপা করোর লিশিং ১০ রোমগী প্রোজেকশিং খুৎশিন্নবগী থৌরম খুদোংচাবা অমা ঙাইহাক্কী মমাংদা ঐনা ফংখ্রে। জয়তিসারদা কৃষ্ণ সর্কুইত স্কিমদা শেমগৎলিবশিংগী মনুংদা রেৱারি এ.আই.আই.এম.এস, গুরুগ্রাম মেত্রো, রেল লাইনশিং, অনৌবা ত্রেনশিং অমসুং অচৌবা মিউজম অমা য়াওরি। প্রভু রামগী থৌজালগা লোয়ননা হৌজিক অসিগুম্বা শেংলবা মফমশিংদা চৎপগী খুদোংচাবা ঐ ফংলে। মিউজম অসিদা ভাগবন কৃষ্ণগী গীতাগী পাউজেল অমসুং শেংলবা মফম অসিনা লৌখিবা থৌদাং মালেমদা খঙহনগনি। খুদোংচাবশিং অসিগীদমক ঐনা রেৱারি য়াওনা হরিয়ানা শীনবা থুংবগী মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং,
মোদীগী গরেন্তিগী মতাংদা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা য়াম্না কন্না ৱারিনরে। রেৱারিদা অহানবা ওইনা মোদীগী গরেন্তি উরে। প্রধান মন্ত্রী ফমগী কেন্দিদেদ অমা ওইনা, লৈবাক মীয়ামদা ঐনা গরেন্তি খর পীরি। মালেমদা ভারতকী মিংচৎ হেনগৎহনবা লৈবাক অসিনা পাম্লি। মসি ঐখোয়না পাংথোক্লে। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অযোধ্যাদা রাম মন্দির শাবা পাম্মী। ঙসিদি লৈবাক শীনবা থুংনা অচৌবা রাম মন্দিরদা ভাগবন রাম লালা দর্শন তৌরে। অযোধ্যাদা রাম মন্দির শাবা পামখিদবা কংগ্রেসনা ঐখোয়গী ভাগবান রাম অসি ৱাখলনা শাগৎপনি হায়খি অমসুং হৌজিক জয় সিয়া রাম হায়বা হৌরক্লে।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্নবা হোৎনবদা চহি কয়া কংগ্রেসনা অপনবা পীখি। জম্মু অমসুং কাস্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্কনি হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা পীখি। ঙসিদি, কংগ্রেসনা কন্না হোৎনরবশু, পুৱারিগী লামায়দগী আর্তিকেল ৩৭০ মাঙখ্রে। ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মিরদা নুপীশিং, দলিতশিং, তোল্লবশিং অমসুং ত্রাইবেলশিং মখোয়গী হকশিং ফংবা হৌরে। মরম অদুনা মীয়াম্না অতোপ্পা ৱারেপ অমা লৌখী অমসুং মীয়াম্না হায়খি ৩৭০ লৌথোকখিবা দল অমা, বি.জে.পিনা সিত ৩৭০ ফংগনি। বি.জে.পি খক্তনা ৩৭০ ফংবদা এন.দি.এ ৪০০ হেনগনি।
মরুপশিং,
ঐনা রেৱারিদা এক্স-সর্বিসমেন্দা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনহনগনি হায়বগী থাজবা পীখি। লুপা করোর ৫০০ খক উত্তুনা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন চৎনবগী মতাংদা কংগ্রেসনা মীয়ামদা ওইদবা ঙাংখি। অদোমগী থৌজালগা লোয়ননা রেৱারিদগী লৌখিবা ৱারেপ অদু ঐনা থবক ওইনা পাংথোক্লে। হৌজিক ফাওবদা, ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সনগী মখাদা, এক্স-সর্বিসমেন্না লুপা করোর লাখ ১ রোম ফংখ্রে। মসিগী অচৌবা বেনিফিসরিশিংদি হরিয়ানাগী এক্স-সর্বিসমেন্নি। রেৱারি মথন্তগী লান্মীগী ইমুংশিংনা লুপা করোর ৬০০ হেন্না ফংলে। রেৱারিগী ইমুংশিংনা ফংখিবা শেনফমদগী তাবা লুপা করোর ৫০০গী শেনফম অমা লৈবাক শীনবা থুংবগী এক্স-সর্বিসমেনগী বজেত অমা কংগ্রেসনা থমখি। মসিগুম্বা ওইদবা ঙাংবা অমসুং নমথাক তৌবা অসিদগী লৈবাক অসিনা কংগ্রেস য়াদবনি।
মরুপশিং,
মফম অসিদা এ.আই.আই.এম.এস অমা শানবা ঐনা হরিয়ানাগী ইমুংশিং অমসুং রেৱারগী মীয়ামদা থাজবা পীরি। ঙসি এ.আই.আই.এম.এস অমা শানবা উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসি ঐখোয়না শঙ্গানগি। মসিদগী অদোম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলগনি অমসুং নহারোলশিং দোক্তরশিং ওইরক্নবা খুদোংচাবশিং ফংলগনি। মসিনা মশানা মশাবু থবক পীজবা অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া ফংলগনি। লৈবাক অসিগী ২২শুবা এ.আই.আই.এম.এস ৱেরারিদা শারগনি। হৌখিবা চহি ১০দা অনৌবা এ.আই.আই.এম.এস ১৫ শানবা অয়াবা পীখ্রে। নিংতম্বদগী ২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা মেদিকেল কলেজ ৩৮০ শাখ্রে। হৌখিবা চহি ১০দা লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল কলেজ ৩০০ হেন্না শাখ্রে। হরিয়ানাদশু জিলা খুদিংমক্তা মেদিকেল কলেজ অমমম শানবা থবক য়াংনা পায়খৎলি।
মরুপশিং,
লৈবাক মীয়ামগী থৌজালশিংগা লোয়ননা থবক ওইনা পাংথোকখ্রবা অসিগুম্বা থাজবা কয়া ঐনা মশিং থিবা ঙমগনি। অদুবু কংগ্রেসকী করি রেকোর্দ লৈবগে? কংগ্রেসকী রেকোর্দতি চহি কয়া লৈবাক অসিগী অপুনবা মীশিংগী তঙ্খায় অমা তঙাইফদবা দরকার ওইবশিং ফংহন্দনা লৈহনবা অদুনি। কংগ্রেসকী ত্রেক রেকোর্দতি লৈবাক অসিগী অমসুং লৈবাক্কী মীয়ামগী য়াইফনবদগী ইমুং অমা খক্তগী য়াইফনবা থবক তৌবা অদুনি। পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা স্কামশিংগী কংগ্রেসকী রেকোর্দ লৈরি। কংগ্রেসকী রেকোর্দতি তেরোরিজম অমসুং সেপেরেতিজমনি। কংগ্রেসকী রেকোর্দতি আর্মি অমসুং লান্মীশিং মপাঙ্গল শোন্থহনবনি। কংগ্রেসকী কাংবু অমসুং লুচিংবশিং চপ মান্নৈ, ৱাখল্লোন চপ মান্নে অমসুং চপ মান্নবা ইমুং অমদা মখোয় থাজবা লৈবা মরম্না হায়রিবা থবকশিং অসি নিংশিংগদবনি। হুরানবা, শেঞ্জা-থুমজা অমসুং মাঙহনবগী থৌশিল অসি চপ মান্নৈ।
মরুপশিং,
সরকার পায়বা হায়বসি মখোয়গী পোকপদগী য়াওরক্লবা হকনি হায়না কংগ্রেসনা খল্লি। মরম অদুনা লায়রবা মচা অসিনা প্রধান মন্ত্রী ওইরকপদা, মহাক মীওই অমগী মতুংদা মীওই অমনা মহাক্কী মথক্তা মরাল শিখি। অদুবু ঐঙোন্দা ঈশ্বরগুম্লবা মীয়ামগী থৌজাল ফংলে। কংগ্রেসকী লৌতুনবা খুদিংমক্তা মীয়াম্না চুঙ্গোই ওইনা লেপ্লে। কংগ্রেসনা হেন্না মরাল শিরক্লিবমখৈ, মীয়াম্না হেন্না ঐগী থৌনা হাপ্লে অমসুং মখোয়গী থৌজাল ফংলে। হন্দকশু মাইকৈ খুদিংমক্তা কংগ্রেসনা ঐগী মথক্তা মরাল শীরক্লি। ঐগী লৈবাক্কী মীয়াম্না চুঙ্গোই ওইবা মতমদা, ইমাশিং অমসুং ইচলশিংনা চুঙ্গোই ওইবা মতমদা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী অৱাবশিং কোকহনগনি অমসুং লৈবাক অসি চাউখৎলক্কনি। ভারতকী মফম খুদিংমক্তা চৎলুবা মতমদা ঐ মীয়ামগী থৌজাল ফংলে। মরম অদুনা মীয়াম্না হায়রিবনি- এন.দি.এ সরকার সিত ৪০০ হেনগনি।
মরুপশিং,
কংগ্রেসকী হৌজিক ওইরিবা ফিবম য়েংসি। মখোয়গী লুচিংবশিংনা মখোয় মশাগী স্তার্দঅপ য়েংশিনবা ঙমদ্রে। হায়রিবা মীওইশিং অসিনা লৈবাক অসি লৌশিন্নবা মঙ মঙলি। অরিবা কংগ্রেস লুচিংবশিং দল অসি নোংম-নোংমগী থাদোরক্লি। দল অসিদা শরুক য়ানবা থৌরাং তৌরম্বশিং মখোয়দগী লাপ্না চেনখ্রে। কংগ্রেসনা সরকার পায়বা মতমদা ফাওবা, মখোয় মশাগী সরকারশিং ফাওবা শেন্নবা ঙমদে। ঙসিদি, হিমাচলগী মীয়ামদা তোলোব অমসুং পেন্সন পীবা ফাওবা ৱারে। কংগ্রেস সরকারনা কর্নাতকাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক ফাওবা পায়খৎপা ঙমদ্রে।
মরুপশিং,
নাকল অমদা কংগ্রেসনা অরানবা লৈঙাক চৎথরি অমসুং অতোপ্পা অমদা বি.জে.পিগী অফবা লৈঙাক লৈরি। হৌখিবা চহি ১০দা রাজ্য অসিদা দবল ইঞ্জিন সরকার অমা লৈরে। মরম অদুনা মোদীনা লায়রবশিংগী পায়খৎপা স্কিম খুদিংমক, হরিয়ানাদা চাদা ১০০ পায়খৎলে। লৌউ-শিংউ অমসুং উদোগশিংগী লমদা হরিয়ানা মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চাউখৎলে। চাউখৎপদা মনিংদা লৈরম্বা সাউথ হরিয়ানা ঙসিদি খোঙজেল য়াংনা চাউখৎলে। লম্বী, রেল নত্ত্রগা মেত্রোগী অচৌবা প্রোজেকশিং রাজ্য অসি ফাওদুনা চৎলে। দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী দিল্লি-দাউসা-লালসোতকী অহানবা ফেজ শঙ্গারে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী শাংবা এক্সপ্রেসৱে হরিয়ানাগী গুরুগ্রাম,পালৱাল অমসুং নুহ জিলাশিং ফাউদুনা চৎলি।
মরুপশিং,
২০১৪গী মমাঙদা, চহি খুদিংগী হরিয়ানাদা রেলৱে শেমগৎনবা বজেৎ চাংচত্তা লুপা করোর ৩০০ ওইখি। চহি অসিগী বজেত্তা, হরিয়ানাদা রেলৱেগী বজেত চাউরাক্না লুপা করোর লিশিং ৩ ওইখি। হৌজিক লুপা করোর ৩০০ অমসুং লুপা করোর লিশিং ৩ উরে। মসিগী খেন্নবা অসি চহি ১০দা লাকখিবনি। রোহতাক-মেহাম-হান্সি, জিন্দ-সোনিপত অনৌবা রেলৱে লাইনশিং অমসুং অম্বলা কেন্ত-দাপ্পার দবল লাইন ওইহনবনা মীওই লাখ কয়া কান্নবা ফংলগনি। অসিগুম্বা খুদোংচাবশিং শেমগৎপা মতমদা, হিংবদা অমসুং ললোন-ইতিক পাংথোকপদা লাইহনগনি।
মরুপশিং,
লমদম অসিগী লৌমীশিং ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নরি। মসি কোকহন্নবা রাজ্য সরকারনা শিংথাবা য়াবা থবকশিং পায়খৎলে। ঙসিদি হরিয়ানাদা মালেমগী অচৌবা কম্পেনি চা কয়া থবক তৌরে। মসিদা নহারোল লিশিং কয়া থবক ফংলে।
মরুপশিং,
হরিয়ানা তেক্সতাইল অমসুং এপ্পারেল উদোগকী মমিং চৎলি। লৈবাক অসিগী মপান্দা থাদোক্লিবা কার্পেতশিংগী চাদা ৩৫ অমসুং লৈবাক অসিদা শাবা ফিরোলশিংগী চাদা ২০ হরিয়ানাদগীনি। ঐখোয়গী অপীকপা উদোগশিংনা হরিয়ানাগী তেক্সতাইল উদোগ চাউখৎহনবনি। ইয়োংগী পোৎথোকশিংগীদমক পানিপত, তেক্সতাইলগী পোৎথোকশিংগীদমক ফরিদবাদ, ফিরোলশিংগীদমক গুরুগ্রাম, তেক্নিকেল তেক্সতাইলশিংগীদমক সোনিপত অমসুং নন-ৱুভন তেক্সতাইলশিংগীদমক ভিৱানি মমিং চৎলি। হৌখিবা চহি ১০দা এম.এস.এম.ইশিং অমসুং অপীকপা উদোগশিংদা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাখ কয়াগী শেন্থং পীখ্রে। মসিনা মরম ওইদুনা, অরিবা অপীকপা উদোগশিং অমসুং য়ুমগী উদোগশিং মপাঙ্গল কনখৎহল্লে অমসুং হরিয়ানাদা অনৌবা উদোগ লিশিং কয়া লিংখৎলে।
মরুপশিং,
রেৱারি অসি বিশ্বকর্মা মরুপশিংগী খুৎ-শা হৈবগী মমিং চৎলি। রেৱারীগী বিশ্বকর্মশিংগী ব্রাসকী থবক হৈবা অমসুং হেন্দিক্রাফতা হৈথোই শিংথোইবগী মতাংদা মীয়াম্না খঙনরি। অহানবা ওইনা ঐখোয়না শীনফম ১৮গা মরী লৈনবা মখোয়গুম্বা আর্তিসানশিংগী ওইনা পি.এম.-বিশ্বকর্মা য়োজনা হৌদোক্লে। লৈবাক্কী বেনেফিশরী লাক্ষ কয়ানা য়োজনা অসিগী শরুক ওইরি অমসুং ঐখোয়গী নাৎকী আর্তিসান অমসুং মখোয়গী ইমুংশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা সরকারনা লুপা করোর ১৩,০০০ চাদিং তৌরি।
মরুপশিং,
মোদীগী গেরেন্তী অসিদি বেঙ্কতা গেরেন্তী পীবা ঙমদবা মীওইশিংগীদমক্তনি। অপীকপা লৌমীশিংদা পি.এম. কিসান সম্মান নিধী পীবা, লাইরবা, দলিত, শোত্থরবা অমসুং ও.বি.সি. খুন্নাইশিংদা কোলেতরেল য়াওদবা লোন পীবগী মুদ্র য়োজনা অমসুং স্ত্রীত ভেন্দরশিংগী পি.এম. স্বনিধী য়োজনা পীবগী থবকশিং পায়খৎলে। মোদীনা মুদ্রা য়োজনা হৌদোক্তুনা গরেন্তী য়াওদনা লোনশিং পীখি। ঐগী লৈবাক্কী মরুপ কয়া লম্বী নাকলদা পোৎ য়োন্দুনা ললোন-ইতিক পাংথোক্লি। মরুপশিং অসি চহি কয়া সহরশিংদা অসিগুম্বা থবকশিং তৌদুনা লাক্লি। মখোয়গী গরেন্তী অমতা লৈতে। পি.এম শ্বানিধি য়োজনাদা মোদীনা মখোয়গী গরেন্তী ওইরি।
মরুপশিং,
চহি ১০গী মমাঙদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ঐখোয়গী ইচলশিংগী ফিবম করি ওইম্ববগে? ইচল অয়াম্বা ঈশিং য়োকপা, চাক থোংবা অমসুং অতোপ্পা থবকশিং তৌদুনা মতম হৌখি। মোদীনা মখোয়গী য়ুমশিংদা লেম্না গ্যাস পীরে, তোতি ঈশিং তাহল্লে। ঙসিদি হরিয়ানাগী ঐগী ইচলশিং খুদোংচাবশিং ফংলে অমসুং মখোয়গী মতম মাঙদ্রে। মসি খক নত্তনা, ইচলশিং অহাংবা মতমশিং শীজিন্নদুনা অহেনবা শেন তানবা ঙম্নবা থবকশিং পায়খৎলে। হৌখিবা চহি ১০দা, ঐখোয়না লৈবাক অসিগী ইচল করোর ১০ সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা লোয়ননা থবক তৌহল্লে। মসিদা হরিয়ানাগী নুপী লাক্ষ কয়া য়াওরিবা। হায়রিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং অসিদা লুপা করোর কয়াগী শেনফমগী তেংবাং পীখ্রে। হৌজিক ফাওবদা লৈবাক্কী নুপী করোর অমা হেনবনা লাক্ষপতি দিদি ওইনখ্রে অমসুং মখোয়গী মশিং অসিবু করোর ৩দা হেনগৎহন্নবা হন্দক্কী বজেৎকী থৌরাংশিং লৈরি। প্রধান মন্ত্রীনা নামো দ্রোন দিদি স্কিমগী মখাদা নুপী কাঙলুপশিংবু লৌ উবদা দ্রোন শিজিন্নবগী ত্রেনিং পীরি অমসুং মসিনা মখোয়গী চাগা তানবগী অহেনবা পাম্বৈ অমসু ওইরি।
মরুপশিং,
হরিয়ানা অসি নীংথিরবা খুদোংচাবা কয়াগী রাজ্যনি। চহি ১৮-২২ গী মনুংদা লৈবা হরিয়ানাগী খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ভোত থাদগদৌরিবা মীওইশিংগী তুংগী য়াইফরবা মতম লৈরগনি। দবল ইঞ্জিন সরকার অসিনা হরিয়ানাবু চাউখৎপা রাজ্য অমা ওইহন্নবা অমসুং তেক্নোলোজী, তেক্সতাইল, তুরিজম নত্ত্রগা ত্রেদ ওইরো, সেক্তর খুদিংদা থবক্কী অহেনবা খুদোংচাবা লৈহন্নবা কন্না হোৎনরি। হরিয়ানানা ইনভেস্তমেন্ত তৌবগী অফবা রাজ্য ওইরক্লি অমসুং ইনভেস্তমেন্ত হেনগৎপা হায়বনা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া লাকহনবনি। দবল ইঞ্জিন সরকারনা মখা তানা অদোমগী থৌজালশিং ফংবা অসি য়াম্না মরুওই। অদোমগী এ.আই.আই.এম.এস অমসুং লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজকশিংগীদমক ঐনা অমুক হন্না হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐগা লোয়ননা পুন্না লাউমিন্নসি-
ভারত মাতাগী কি জয়,
ভারত মাতাগী কি জয়,
ভারত মাতাগী কি জয়,
অদোম থাগৎচরি।