প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হাৰিয়ানাৰ ৰেৱাৰীত উন্নয়নমূলক কামৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
বীৰৰ জন্মভূমি ৰেৱাৰীৰ পৰা সমগ্ৰ হাৰিয়ানালৈ ৰাম-ৰাম! যেতিয়াই মই ৰেৱাৰীলৈ আহো, বহুতো পুৰণি স্মৃতিয়ে মনত ভূমুকি মাৰেহি। ৰেৱাৰীৰ সৈতে মোৰ সম্পৰ্ক নিতান্তই পৃথক। মই জানো ৰেৱাৰীৰ মানুহে মোদীক বাৰুকৈয়ে ভাল পায়। আৰু অলপ আগতে মাত্ৰ মোৰ বন্ধু ৰাও ইন্দ্ৰজিৎ জীয়ে কোৱাৰ দৰে, মুখ্যমন্ত্ৰী মনোহৰ লালজীয়ে কোৱাৰ দৰে ২০১৩ চনত যেতিয়া ‘ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টী’য়ে মোক প্ৰধানমন্ত্ৰী পদৰ প্ৰাৰ্থী হিচাপে ঘোষণা কৰিছিল, মোৰ প্ৰথম কাৰ্যসূচী ৰেৱাৰীত অনুষ্ঠিত হৈছিল আৰু সেই সময়ত ৰেৱাৰীয়ে ‘২৭২’ অতিক্ৰম কৰাৰ আশীৰ্বাদ দিছিল। আৰু আপোনালোকৰ সেই আশীৰ্বাদ বাস্তৱ হৈছিল। এতিয়াও মানুহে কৈছে যে মই আকৌ এবাৰ ৰেৱাৰীলৈ আহিছোঁ, গতিকে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ হৈছে, এইবাৰ ৪০০ পাৰ, এন ডি এ চৰকাৰ ৪০০ পাৰ, অৰ্থাত এনডিএই ৪০০ অতিক্ৰম কৰি চৰকাৰ গঠন কৰিব।
বন্ধুসকল,
গণতন্ত্ৰত আসনৰ সংখ্যা নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণতো হয়েই, কিন্তু, তাৰ লগতে জনতা-জনাৰ্দ্দনৰ আশীৰ্বাদ হৈছে মোৰ বাবে বহুত ডাঙৰ সম্পদ। আজি যে ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’বলৈ সক্ষম হৈছে, এয়া আপোনালোক সকলোৰে আশীৰ্বাদৰ বাবেই হৈছে, ই আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰে সম্ভৱ হোৱা এক আশ্চৰ্য। দুদেশীয় ভ্ৰমণৰ পিছত মই যোৱা নিশা ভাৰতলৈ উভতি আহিছোঁ। ভাৰতে আজি ‘ইউএই’ আৰু কাটাৰত যি ধৰণৰ সন্মান লাভ কৰিছে, প্ৰতিটো কোণৰ পৰাই ভাৰতে শুভকামনা লাভ কৰিছে। সেই সন্মান কেৱল মোদীৰ নহয়। সেই সন্মান আপোনালোক সকলোৰে, প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰে। ভাৰতে সফলতাৰে ‘জি-২০ সন্মিলন’ অনুষ্ঠিত কৰিছে, সেয়ও আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰেই সম্ভৱ হৈছে। ভাৰতৰ ত্ৰিৰংগ পতাকা চন্দ্ৰত উত্তোলিত হৈছে, য'ত কোনো উপস্থিত হ'বগৈ পৰা নাছিল, সেয়াও আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰেই সম্ভৱ হৈছিল। ১০টা বছৰত ভাৰত ১১ নম্বৰৰ পৰা ৫ নম্বৰ অৰ্থনৈতিক মহাশক্তি লৈ উঠিল, আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ বাবেই এয়া সম্ভৱ হ’ল। আৰু এতিয়া মই মোৰ তৃতীয়টো কাৰ্যকালত, আগন্তুক বছৰচেৰেকত ভাৰতক ‘বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ অৰ্থনৈতিক শক্তি’ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ মোক আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ প্ৰয়োজন।
হাৰিয়ানাৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল,
উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিবলৈ হাৰিয়ানাৰ বিকাশ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু হাৰিয়ানা তেতিয়াহে বিকশিত হ'ব যেতিয়া ইয়াত আধুনিক পথ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব। হাৰিয়ানা তেতিয়াহে বিকশিত হ'ব যেতিয়া ৰে’লপথৰ আধুনিক ‘নেটৱৰ্ক’ গঢ়ি উঠিব। হাৰিয়ানা তেতিয়াহে বিকশিত হ'ব যেতিয়া ডাঙৰ আৰু ভাল চিকিৎসালয় স্থাপিত হ’ব। অলপ আগতে মাত্ৰ মই প্ৰায় ১০,০০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এলানি প্ৰকল্প হাৰিয়ানাক হস্তান্তৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছোঁ। ইয়াত ‘ৰেৱাৰী এইমছ’, ‘গুৰুগ্ৰাম মেট্ৰ' সেৱা’, বহুতো ৰে’লপথ, নতুন ৰে’লৰ চলাচলৰ আৰম্ভণি সামৰি লোৱা হৈছে। তাৰে ভিতৰত ‘জ্যোতিসাৰ’ত ‘কৃষ্ণ চাৰ্কিট’ পৰিকল্পনাৰে নিৰ্মিত এটা আধুনিক আৰু বিশাল সংগ্ৰহালয়ো আছে। আৰু ভগৱান ৰামৰ আশীৰ্বাদ এনেকুৱা যে আজিকালি মই সকলো ঠাইতে এনে ধৰণৰ ধাৰ্মিক কামৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পোৱা হৈছোঁ, এয়া হৈছে ৰামজীৰ কৃপা। এই সংগ্ৰহালয়টোৱে ভগৱান কৃষ্ণৰ ‘গীতা বাৰ্তা’ আৰু এই পবিত্ৰ ভূমিখণ্ডৰ ভূমিকাৰ বিষয়ে বিশ্বক পৰিচিত কৰিব। এই সুবিধাসমূহৰ বাবে মই ৰেৱাৰীকে ধৰি সমগ্ৰ হাৰিয়ানাবাসীক অভিনন্দন জনাইছোঁ।
ভাই-ভনীসকল,
আজিকালি দেশ আৰু বিশ্বত মোদীৰ ‘গেৰাণ্টী’ৰ বিষয়ে যথেষ্ট আলোচনা চলিবলৈ লৈছে। আৰু ৰেৱাৰী আকৌ মোদীৰ ‘গেৰাণ্টী’ৰ প্ৰথম সাক্ষী আছিল। ইয়াত, প্ৰধানমন্ত্ৰী পদৰ এগৰাকী প্ৰাৰ্থী হিচাপে মই দেশক কিছুমান ‘গেৰাণ্টী’ দিছিলো। দেশখনে বিচাৰিছিল যে বিশ্বত ভাৰতৰ বিশ্বাসযোগ্যতা বৃদ্ধি পাওক। এয়া আমি কৰি দেখুৱালোঁ। দেশখনে বিচাৰিছিল যে অযোধ্যাত এটা বিশাল ৰাম মন্দিৰ নিৰ্মাণ কৰা হওক। আজি সমগ্ৰ দেশে ‘বিৰাজে ৰাম লাল্লা’ৰ বিশাল ৰাম মন্দিৰ দৰ্শন কৰিবলৈ লৈছে। তদুপৰি, আমাৰ ভগৱান ৰামক কাল্পনিক বুলি কোৱা কংগ্ৰেছৰ লোকসকলে, যিসকলে কেতিয়াও অযোধ্যাত ভগৱান ৰামৰ মন্দিৰ নিৰ্মাণ হোৱাটো বিচৰা নাছিল, তেওঁলোকে ‘জয় চিয়া ৰাম’ উচ্চাৰণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছে কেবা দশক ধৰি জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰা ‘অনুচ্ছেদ ৩৭০’ আঁতৰোৱাত বাধা দি আহিছিল। মই আপোনালোকক ‘গেৰাণ্টী’ দিছিলো যে মই জম্মু আৰু কাশ্মীৰৰ পৰা ‘অনুচ্ছেদ ৩৭০’ আঁতৰোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিম। আজি কংগ্ৰেছৰ হেজাৰ চেষ্টা স্বত্বেও ইতিহাসৰ পৃষ্ঠাৰ পৰা ‘অনুচ্ছেদ-৩৭০’ হেৰাই যাবলৈ বাধ্য হৈছে। আজি জম্মু-কাশ্মীৰৰ মহিলা, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী, জনজাতীয় লোকসকলে তেওঁলোকৰ অধিকাৰ লাভ কৰিছে। সেয়েহে ৰাইজে আন এটা প্ৰস্তাৱ লৈছে আৰু ৰাইজে কৈছে, আপোনালোকে কৈছে- ‘যিজনে ৩৭০ আঁতৰাইছিল সেই বিজেপিক ৩৭০খন আসনৰে তিলক পিন্ধোৱা হ'ব’। বিজেপিৰ ৩৭০ খন আসনেই এন ডি এক ৪০০ৰ ঘৰ অতিক্ৰম কৰাব।
বন্ধুসকল,
এই ৰেৱাৰীতে মই প্ৰাক্তন সৈনিকসকলক ‘এক পদ এক পেঞ্চন’ ব্যৱস্থা বলবত্কৰণৰ ‘গেৰাণ্টী’ দিছিলো। কংগ্ৰেছে মাত্ৰ ৫০০ কোটি টকা দেখুৱাই ‘এক পদ এক পেঞ্চন’ কাৰ্যকৰী কৰিম বুলি মিছা মাতিছিল। ৰেৱাৰীৰ বীৰভূমিত গ্ৰহণ কৰা সেই সংকল্প মই আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদেৰে পূৰণ কৰিছো। এই পৰ্যন্ত, ‘অ’আৰঅ’পি’-ৰ অধীনত, ‘এক পদ এক পেঞ্চন’ৰ অধীনত প্ৰাক্তন সৈনিকসকলে প্ৰায় এক লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে। আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা লাভান্বিত হোৱা হিতাধিকাৰীসকলৰ ভিতৰত হাৰিয়ানাৰ প্ৰাক্তন সৈনিকসকলো আছে। কেৱল ৰেৱাৰীৰ সৈনিকসকলৰ পৰিয়ালৰ বিষয়ে ক'লে, তেওঁলোকে ‘অ'আৰঅ'পি’ৰ পৰা ৬০০ কোটি টকাৰো অধিক লাভ কৰিছে। আপোনালোকে মোক কওকচোন, ৰেৱাৰীৰ সৈনিকসকলৰ পৰিয়ালে লাভ কৰা ধনৰ পৰিমাণতকৈ কংগ্ৰেছে সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰাক্তন সৈনিকসকলৰ বাবে বাজেটত ৰখা ধনৰ পৰিমাণ কম নাছিলনে, মাত্ৰ ৫০০ কোটি। এনে মিছা কথা আৰু প্ৰৱঞ্চনাৰ বাবেই দেশখনে কংগ্ৰেছক প্ৰত্যাখ্যান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
মই ৰেৱাৰীৰ বাসিন্দা আৰু হাৰিয়ানাৰ পৰিয়ালসমূহকো ইয়াত ‘এইমছ’ স্থাপন কৰাৰ ‘গেৰাণ্টী’ দিছিলো। আজি ইয়াত ‘এইমছ’ নিৰ্মাণৰ প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছে। আৰু আমাৰ ৰাও ইন্দ্ৰজিতে এই কামটোৰ বাবে নেৰানেপেৰাকৈ, তেওঁ কথা কম কয়, কিন্তু তেওঁ যিটো কৰিম বুলি ভাবে তাৰ বাবে উঠি-পৰি লাগি থাকে। আজি ‘এইমছ’ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেয়েহে মই ‘গেৰাণ্টী’ দিছো, আৰু মই আপোনালোকক ক'ম যে আজি আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। আৰু উদ্বোধনো আমিয়েই কৰিমহি। আৰু ইয়াৰ জৰিয়তে আপোনালোকে উন্নত চিকিৎসা লাভতো কৰিবই, যুৱক-যুৱতীসকলে চিকিৎসক হোৱাৰ সুযোগো পাব। আৰু নিযুক্তি আৰু স্ব-নিয়োজনৰ বাবে বহুতো সুযোগ ওলাব। দেশৰ ২২ সংখ্যক ‘এইমছ’খন ৰেৱাৰীত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। যোৱা ১০টা বছৰত ১৫খন নতুন ‘এইমছ’লৈ অনুমোদন জনোৱা হৈছে। স্বাধীনতাৰ পৰা ২০১৪ চনলৈকে দেশত প্ৰায় ৩৮০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়হে আছিল। যোৱা ১০টা বছৰত ৩০০তকৈয়ো অধিক নতুন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। হাৰিয়ানাতো প্ৰতিখন জিলাত কমেও এখন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰাৰ কাম দ্ৰুত গতিত চলি আছে।
বন্ধুসকল,
মই বহুতো ‘গেৰাণ্টী’ গণিব পাৰোঁ যিবোৰ মোৰ দেশবাসীৰ আশীৰ্বাদত পূৰণ কৰা হৈছে। কিন্তু, কংগ্ৰেছৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ কি? কংগ্ৰেছৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ হৈছে দেশৰ জনসংখ্যাৰ আধাতকৈ অধিক লোকক কেবা দশক ধৰি সৰু সৰু প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ পৰা বঞ্চিত কৰি ৰখা, ত্ৰস্তমান কৰি ৰখা। কংগ্ৰেছৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ হ'ল কেৱল এটা পৰিয়ালৰ স্বাৰ্থক দেশ আৰু দেশবাসীৰ স্বাৰ্থতকৈ অধিক বুলি ভবা। কংগ্ৰেছৰ ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ হৈছে ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ কেলেংকাৰীৰ। সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বিচ্ছিন্নতাবাদক উত্সাহিত কৰাৰো এক ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ আছে কংগ্ৰেছৰ। সেনা আৰু সামৰিক বাহিনী দুয়োকে দুৰ্বল কৰাৰ এক ‘ট্ৰেক ৰেকৰ্ড’ আছে কংগ্ৰেছৰ। এই কথাবোৰ মনত ৰখাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিয়নো আজিও কংগ্ৰেছ দল একে, নেতা একে, উদ্দেশ্য একে আৰু তেওঁলোকৰ আনুগত্যও একেটা পৰিয়ালৰ বাবেই। গতিকে নীতিও একেই হ'ব, য'ত লুণ্ঠন, দুৰ্নীতি আৰু ধ্বংস থাকিব।
বন্ধুসকল,
কংগ্ৰেছে ভাবে যে ক্ষমতাত থকাটো তেওঁলোকৰ জন্মসিদ্ধ অধিকাৰ। সেয়েহে দৰিদ্ৰৰ এই পুত্ৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছৰে পৰা তেওঁলোকে মোৰ বিৰুদ্ধে এটাৰ পিছত এটাকৈ ষড়যন্ত্ৰ কৰি আহিছে। কিন্তু ঈশ্বৰৰূপী জনতা-জনাৰ্দ্দনৰ আশীৰ্বাদ মোৰ লগত আছে। কংগ্ৰেছৰ প্ৰতিটো ষড়যন্ত্ৰৰ সন্মুখত, ৰাইজে ঢাল হিচাপে থিয় দিয়েহি। কংগ্ৰেছে যিমানেই ষড়যন্ত্ৰ কৰে, ৰাইজে মোক সিমানেই শক্তিশালী কৰে, তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ দিয়ে। এইবাৰো, কংগ্ৰেছে মোৰ বিৰুদ্ধে সকলো অস্ত্ৰকে এৰিবলৈ ধৰিছে। কিন্তু দেশৰ জনসাধাৰণৰ সুৰক্ষা কৱচ, আৰু যেতিয়া জনসাধাৰণ সুৰক্ষা কৱচ লগত থাকে, জনতা-জনাৰ্দ্দনৰ আশীৰ্বাদ থাকে, মাতৃ আৰু ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদ ঢাল হিচাপে থিয় হয়হি, তেতিয়া তেওঁলোকে সংকটবোৰ অতিক্ৰম কৰাই নিয়ে আৰু দেশকো আগুৱাই লৈ যায়। আৰু সেয়া হৈছে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ, দেশৰ কোণে কোণে মই এই কথা অনুভৱ কৰি আহিছোঁ। সেয়েহে মানুহে কৈছে- এন ডি এ চৰকাৰ, ৪০০ পাৰ। এন ডি এ চৰকাৰ, ৪০০ পাৰ। এন ডি এ চৰকাৰ, ৪০০ পাৰ। এন ডি এ চৰকাৰ, ৪০০ পাৰ।
বন্ধুসকল,
এটা পৰিয়ালৰ মোহত আৱদ্ধ কংগ্ৰেছ, হাৰিয়ানাৰো সেই একেই পৰিস্থিতি, আজি ই নিজৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ দুখজনক পৰ্যায়ৰ মাজেৰে আগবাঢ়িছে। তেওঁলোকৰ নেতাই নিজৰ এটা ‘ষ্টাৰ্ট-আপ’কে চম্ভালিব পৰা নাই, এইসকল লোকে আকৌ দেশখন চম্ভলাৰ সপোন দেখে। আজি কংগ্ৰেছৰ অৱস্থা চাওক, কংগ্ৰেছৰ পুৰণি নেতাসকলে এজন এজনকৈ দলটো এৰি যাবলৈ লৈছে। যিসকলে এটা সময়ত তেওঁলোকৰ সৈতে জোঁট বান্ধিব বিচাৰিছিল তেওঁলোকেও এতিয়া এইসকলৰ পৰা আঁতৰি যাবলৈ ধৰিছে। আজি পৰিস্থিতি এনেকুৱা হৈছেগৈ যে কংগ্ৰেছৰ নিজৰ কৰ্মীও বাকী থকাগৈ নাই। য'ত কংগ্ৰেছ শাসনত আছে, তেওঁলোকে আনকি নিজৰ চৰকাৰখনকো চম্ভালিব পৰা নাই। আজি হিমাচলত দৰমহা আৰু পেঞ্চন দিবলৈকো অসুবিধাৰ সন্মুখীন হবলগীয়া হৈছে। কৰ্ণাটকত উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ কামো কংগ্ৰেছ চৰকাৰে কৰিব পৰা নাই।
ভাই-ভনীসকল,
এফালে কংগ্ৰেছৰ অপশাসন আছে আৰু আনফালে বিজেপিৰ সুশাসন আছে। ইয়াত ১০ বছৰৰ বাবে এটা ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰ আছে। সেয়েহে, দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে যি আঁচনিয়েই মোদীয়ে যুগুতাইছে, সেইবোৰৰ ১০০ শতাংশ ৰূপায়ণৰ ক্ষেত্ৰত হাৰিয়ানা শীৰ্ষস্থানত আছে। হাৰিয়ানাই কৃষিৰ ক্ষেত্ৰতো অভূতপূৰ্ব অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু উদ্যোগসমূহৰ পৰিসৰো নিৰন্তৰ ভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত পিছ পৰি থকা দক্ষিণ হাৰিয়ানা আজি দ্ৰুত গতিত আগবাঢ়িছে। পথেই হওক, ৰে'লৱে’ বা ‘মেট্ৰো’ৱেই হওক, এই প্ৰকল্পসমূহৰ সৈতে সম্পৰ্কিত যিবোৰ ডাঙৰ প্ৰকল্প আছে, সেইবোৰ এই অংশটোৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে। ‘দিল্লী-দৌচা-লালসোত এক্সপ্ৰেছৱে’’ৰ প্ৰথম পৰ্যায় উদ্বোধন কৰা হৈছে। দেশৰ আটাইতকৈ দীঘল ‘এক্সপ্ৰেছৱে’’ হাৰিয়ানাৰ গুৰুগ্ৰাম, পালৱাল আৰু নুহ জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ আগতে হাৰিয়ানাত ৰে'লৱে’ৰ বিকাশৰ বাবে গড় বাজেট আছিল প্ৰতি বছৰে ৩০০ কোটি টকা, ৩০০ কোটি টকা। এই বছৰ হাৰিয়ানাৰ ৰে'লৱে’ৰ বাবে প্ৰায় ৩,০০০ কোটি টকাৰ বাজেট ধাৰ্য কৰা হৈছে। এতিয়া চাওক ৩০০ কোটি, আৰু ক'ত ৩০০০ কোটি। আৰু এই পাৰ্থক্যটো যোৱা ১০টা বছৰত আহিছে। ‘ৰোহতক-মেহম-হাঁচী’, ‘জিন্দ-সোনিপত’ৰ দৰে নতুন ৰে'লপথ আৰু ‘আম্বালা কেণ্ট-ডাপ্পাৰ’ৰ দৰে ৰেলপথৰ দ্বৈতকৰণৰ ফলত লাখ লাখ লোক উপকৃত হ'ব। যেতিয়া এনে সুবিধাবোৰ নিৰ্মিত হয়, জীৱন সহজ হৈ উঠে আৰু ব্যৱসায় সহজ হৈ উঠে।
ভাই-ভনীসকল,
এই অঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ পানীৰ যথেষ্ট সমস্যা আছিল। ৰাজ্য চৰকাৰেও এই সমস্যা সমাধানৰ বাবে এক প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। আজি হাৰিয়ানাৰ পৰা বিশ্বৰ শ শ ডাঙৰ কোম্পানীয়ে কাম কৰি আছে। বহু সংখ্যক যুৱকে ইয়াত নিযুক্তি লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানাই বস্ত্ৰ আৰু পোছাক উদ্যোগতো সুনাম অৰ্জন কৰিছে। দেশৰ পৰা ৰপ্তানি কৰা ৩৫ শতাংশতকৈয়ো অধিক কাৰ্পেট আৰু প্ৰায় ২০ শতাংশ পোছাক হাৰিয়ানাত তৈয়াৰ কৰা হয়। হাৰিয়ানাৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগক আমাৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহে উত্সাহিত কৰি আহিছে। পানীপত আজি হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ বাবে, ফৰিদাবাদ বস্ত্ৰ উৎপাদনৰ বাবে, গুৰুগ্ৰাম ৰেডিমেড পোছাকৰ বাবে, সোনিপত ‘টেকনিকেল বস্ত্ৰ’ৰ বাবে, আৰু ভিৱানী ‘নন উভেন’ পোছাকৰ বাবে বিখ্যাত। যোৱা ১০টা বছৰত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ‘এমএছএমই’ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ বাবে লাখ লাখ কোটি টকা প্ৰদান কৰিছে। ইয়াৰ ফলত পুৰণি ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ আৰু কুটিৰ উদ্যোগসমূহ কেৱল শক্তিশালী হোৱাই নহয়, হাৰিয়ানাতো হাজাৰ হাজাৰ নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ৰেৱাৰী বিশ্বকৰ্মা বন্ধুসকলৰ কাৰিকৰীৰ বাবেও জনাজাত। ইয়াৰ পিতলৰ কাৰুকাৰ্য আৰু হস্তশিল্প বহুতেই বিখ্যাত। প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমি ১৮টা ব্যৱসায়ৰ সৈতে জড়িত এনে পৰম্পৰাগত শিল্পীসকলৰ বাবে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা’ নামৰ এখন ডাঙৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। সমগ্ৰ দেশৰ লাখ লাখ হিতাধিকাৰীয়ে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী বিশ্বকৰ্মা যোজনা’ত যোগদান কৰিছে। বিজেপি চৰকাৰে এই আঁচনিখনত ১৩ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই আঁচনিয়ে এই পৰম্পৰাগত শিল্পী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালসমূহৰ জীৱন সলনি কৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
মোদীৰ ‘গেৰাণ্টী’ সেইকল লোকৰ বাবে যিসকলৰ ‘গেৰাণ্টী’ দিবলৈ সম্বল নাই। দেশৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকজনৰ বেংকসমূহক ‘গেৰাণ্টী’ দিবলৈ সম্বল নাছিল। মোদীয়ে তেওঁলোকক ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি’ৰ ‘গেৰাণ্টী’ দিছিল। দেশৰ দৰিদ্ৰ, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু ‘অ'বিচি’ পৰিয়ালসমূহৰ পুত্ৰ আৰু কন্যাসকলৰ বাবে বেংকত ‘গেৰাণ্টী’ দিবলৈ সম্বল নাছিল। মোদীয়ে ‘মুদ্ৰা আঁচনি’ আৰম্ভ কৰিছিল আৰু ‘গেৰাণ্টী’ নোলোৱাকৈয়ে ঋণ দিয়াৰ ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰিছিল। দেশৰ বহুতো বন্ধুৱে পথৰ দাঁতিত সৰু-সুৰা ব্যৱসায় কৰি জীৱন নিৰ্বাহ কৰি আহিছিল। এইসকল বন্ধুৱে কেবা দশক ধৰি চহৰসমূহত এই কাম কৰি আহিছে। তেওঁলোকৰ ওচৰত ‘গেৰাণ্টী’ দিবলৈ সম্বল নাছিল। ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী স্বনিধি আঁচনি’ৰে এওলোকৰ ‘গেৰাণ্টী’ও মোদীয়ে লৈছে।
বন্ধুসকল,
১০ বছৰ আগলৈকে গাঁওবোৰত আমাৰ ভগ্নীসকলৰ অৱস্থা কি আছিল? ভগ্নীসকলৰ বেছিভাগ সময় পানী অনাৰ বাবে, ৰন্ধা-বঢ়া কৰাৰ বাবে, খৰি লুৰা বা অন্যান্য ব্যৱস্থাত অতিবাহিত হৈছিল। মোদীয়ে বিনামূলীয়া গেছ সংযোগৰ আঁচনি আনিছিল, ঘৰলৈ পানীৰ নলৰ আঁচনি আনিছিল। আজি হাৰিয়ানাৰ গাঁৱৰ মোৰ ভগ্নীসকলে সুবিধা লাভ কৰিছে আৰু সময় ৰাহি হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, ভগ্নীসকলে যাতে তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিবলৈ এই সময় ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰে তাৰ ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে। যোৱা ১০টা বছৰত, আমি সমগ্ৰ দেশৰ ১০ কোটি ভগ্নীক আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছো। হাৰিয়ানাৰো লাখ লাখ ভগ্নী আছে। ভগ্নীসকলৰ এই গোটবোৰক লাখ লাখ কোটি টকাৰ সহায় আগবঢ়োৱা হৈছে। মোৰ প্ৰয়াস হৈছে অধিক সংখ্যক ভগ্নীক ‘লাখপতি দিদি’ কৰি তোলা। এতিয়ালৈকে ১ কোটি ভগ্নী ‘লাখপতি দিদি’ হৈছে। আমি কেইদিনমান আগতে অনা বাজেটত, ৩ কোটি ভগ্নীক লাখপতি কৰি তুলিবলৈ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। আমি নমো ‘ড্ৰোন দিদি আঁচনি’ও আৰম্ভ কৰিছো। ইয়াৰ অধীনত, ভগ্নীসকলৰ গোটসমূহক ‘ড্ৰোন’ চলাবলৈ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হ'ব আৰু ‘ড্ৰোন’ প্ৰদান কৰা হ'ব। এই ‘ড্ৰোন’সমূহ খেতিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব আৰু ই ভগ্নীসকলৰ বাবে অতিৰিক্ত ধন উপাৰ্জন কৰিব।
বন্ধুসকল,
হাৰিয়ানা হৈছে আশ্চৰ্যকৰ সম্ভাৱনাৰ ৰাজ্য। মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভোট দিবলৈ যোৱা হাৰিয়ানাৰ ভোটাৰসকলক, যিসকলৰ বয়স ১৮-২০-২২ বছৰ তেওঁলোকক বিশেষভাৱে ক'ব বিচাৰো যে আপোনালোকৰ ভৱিষ্যত অতি উজ্জ্বল হ'ব। ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰে আপোনালোকৰ বাবে এখন উন্নত হাৰিয়ানা গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰয়াস কৰি আছে। প্ৰযুক্তিৰ পৰা বস্ত্ৰলৈ, পৰ্যটনৰ পৰা বাণিজ্যলৈকে, আমি প্ৰতিটো খণ্ডত নতুন নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টিৰ বাবে চেষ্টা কৰি আছো। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিবলৈ আগ্ৰহী। আৰু হাৰিয়ানা বিনিয়োগৰ বাবে এখন ভাল ৰাজ্য হিচাপে উদীয়মান হৈছে। আৰু বৰ্ধিত বিনিয়োগৰ অৰ্থই হৈছে নতুন চাকৰিৰ সুযোগৰো বৃদ্ধি। সেয়েহে, ‘দ্বৈত ইঞ্জিন’ চৰকাৰে এনেদৰে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ এনেদৰেই লাভ কৰি থকটো খুবেই গুৰুত্বপূৰ্ণ হব। আকৌ এবাৰ ‘এইমছ’ৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ। মোৰ সৈতে কওক –
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
ভাৰত মাতা কী জয়,
বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Rewari, Haryana
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Ram Ram to all of Haryana from Rewari, the land of valour! So many old memories become fresh again whenever I visit Rewari. My connection with Rewari has always been unique. I know that the people of Rewari love Modi immensely. And just as my friend Rao Inderjit ji and Chief Minister Manohar Lal ji told me that when the Bharatiya Janata Party declared me as the PM candidate in 2013, my first program was held in Rewari and at that time Rewari blessed me with 272 plus seats. And your blessings turned into success. Now people are saying that when I have come to Rewari once again, this time it will be 400 plus (seats), with the NDA government 400 plus (seats) with your blessings.
Friends,
The importance of seats in democracy is undeniable, but for me, along with that, the blessings of the people are a great asset. Today, as Bharat has reached new heights globally, it is because of your blessings, it's the miracle of your blessings. I returned late last night after a trip to two countries. The respect that Bharat receives today in the UAE and Qatar, the well-wishes that pour in from every corner, it's not just the respect of Modi; it's the respect of every Indian, it's yours. When Bharat successfully hosted the G-20 Summit, it was because of your blessings. When the Indian Tricolour reached the moon, where no one else could reach, it was because of your blessings. In the past 10 years, Bharat has risen from the 11th position to become the 5th largest economic power and it is all due to your blessings. And now, I need your blessings during my third term to make Bharat the world's third-largest economic power in the coming years.
My brothers and sisters of Haryana,
For building a ‘Viksit Bharat’, it's also crucial for Haryana to develop. Haryana will only progress when modern roads are built here. Haryana will only progress when there is a modern railway network. Haryana will only progress when there are large and good hospitals here. Just a while ago, I got the opportunity to dedicate projects worth nearly 10,000 crore rupees related to such works to Haryana. This includes Rewari AIIMS, Gurugram Metro, several railway lines, and new trains. Among these, there's also a modern and magnificent museum built through the Krishna Circuit scheme in Jyotisar. And the blessings of Lord Ram are such that nowadays, I get the opportunity to be associated with such sacred works everywhere; this is the grace of Lord Ram. This museum will acquaint the world with the message of the Bhagavad Gita by Lord Shri Krishna and the role of this holy land. I extend hearty congratulations to the people of entire Haryana, including Rewari, for these facilities.
Brothers and sisters,
These days, there's much discussion about Modi's guarantees in the country and around the world. And Rewari is the first witness to Modi's guarantee. Here, I had given some assurances to the country as the candidate for the PM's post. The nation desired that Bharat’s stature should rise globally. We have demonstrated this. The nation desired the construction of the grand Ram temple in Ayodhya. Today, the entire nation is witnessing the divine presence of Lord Ram in the grand Ram temple. Even those from the Congress who used to consider our Lord Ram as fictional, who never wanted a temple of Lord Ram to be built in Ayodhya, are now starting to chant 'Jai Siya Ram'.
Friends,
For decades, the Congress put roadblocks in the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. I had given you a guarantee that I would remove Article 370 from Jammu and Kashmir. Despite lots of efforts by the Congress, today, Article 370 has been consigned to the annals of history. Today, women, Dalits, backward classes, and indigenous people have started to receive their rights in Jammu and Kashmir. That's why people have taken another resolve, and the public is saying and you are also saying – the BJP, which removed (Article) 370, will be welcomed with 370 seats. The BJP's 370 (seats) will propel NDA beyond 400 (seats).
Friends,
Right here in Rewari, I had given the guarantee to implement One Rank One Pension (OROP) for ex-servicemen. The Congress only falsely promised to implement OROP by earmarking a budget of mere Rs 500 crores. I have fulfilled the pledge taken from the brave land of Rewari with your blessings. Under OROP, One Rank One Pension, so far, ex-servicemen have received nearly one lakh crore rupees. And among the major beneficiaries are also the ex-servicemen from Haryana. If I just speak about the families of soldiers from Rewari, they have received over 600 crore rupees from OROP alone. Now tell me, the Congress had allocated in the budget for the ex-servicemen of the entire country even less than the amount which Rewari's soldier families have received. Only 500 crore rupees! It's because of such lies and deceit that the country has rejected Congress.
Friends,
I had also guaranteed the residents of Rewari and the people of Haryana that an AIIMS would be established here. Today, the construction process of AIIMS has begun, and our Rao Inderjit is not only continuously advocating for this work but also diligently following up on it. Today, the foundation stone of AIIMS has been laid. And I assure you that today the foundation stone of AIIMS has been laid and we will also inaugurate it. This will provide you with better healthcare facilities, create opportunities for young people to become doctors, and generate numerous employment and self-employment opportunities. The 22nd AIIMS of the country is being established in Rewari. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved. Since independence until 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In the past 10 years, more than 300 new medical colleges have been established. In Haryana too, the work of establishing at least one medical college in every district is progressing rapidly.
Friends,
I can enumerate numerous guarantees that have been fulfilled with the blessings of the people of the country. However, what is the track record of the Congress? The track record of the Congress is to keep more than half of the country's population deprived of basic necessities for decades, to torment them. The track record of the Congress is to prioritize the interests of just one family over the welfare of the nation and its citizens. The track record of the Congress consists of the biggest scams in history. The track record of the Congress is to promote terrorism and separatism. The track record of the Congress is to weaken both the army and the soldiers. It is essential to remember these facts because even today, the team of Congress remains the same, the leaders remain the same, their intentions remain the same, and their loyalty lies only with one family. Therefore, their policies will also be the same, which include looting, corruption, and destruction.
Friends,
The Congress believes that staying in power is its inherent right. That's why ever since this poor son became the Prime Minister; they have been conspiring against me one after another. But I am blessed with the divine support of the people. People stand as a shield to every conspiracy of the Congress. The more conspiracies the Congress hatches, the stronger the people make me, bestowing their blessings upon me. This time too, the Congress has opened all fronts against me. But when there is the security shield of my country's people, when the blessings of the people are with me, when mothers and sisters stand as a shield, then we not only overcome crises but also propel the nation forward. And that's why, what I am experiencing from every corner of Bharat with the blessings of all of you and people are saying -- NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats!
Friends,
In the grip of a single family's affection, the Congress is going through its most pitiable phase in its history today, even in Haryana. Their leaders are unable to handle their own start-up, yet they dream of running the country. Look at the condition of the Congress today, the senior leaders of Congress are leaving them one by one. Those who once intended to join them are also avoiding them. Today, the situation is such that the Congress doesn't even have its workers left. Wherever the Congress is in power, even their governments are not stable. Today, there are difficulties in paying salaries and pensions in Himachal Pradesh. The Congress government in Karnataka is also unable to work on development plans.
Brothers and sisters,
On one side, there is the misrule of the Congress, and on the other side, there is the good governance of the BJP. There has been a double-engine government for 10 years in Haryana. Therefore, whatever schemes Modi has made for the welfare of the poor, Haryana is at the forefront in implementing them. Haryana is also making unprecedented progress in the field of agriculture, and the scope of industries is continuously expanding here. The southern part of Haryana, which was lagging behind in development, is now rapidly moving forward. Major projects related to roads, railways, and metros are passing through this region. The inauguration of the first phase of the Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has been completed. The country's longest expressway is passing through the districts of Gurugram, Palwal, and Nuh in Haryana.
Friends,
Before 2014, an average budget of 300 crore rupees was allocated annually for the development of railways in Haryana. 300 crore rupees only! This year, a budget of nearly 3,000 crore rupees has been allocated for the railways in Haryana. Now, see the difference between 300 crore and 3,000 crore rupees. And this difference has come in the last 10 years. The new railway lines like Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat, and the doubling of railway lines like Ambala Cantt-Dappar will benefit millions of people. When such facilities are created, life becomes easier, and business also becomes easier.
Brothers and sisters,
Farmers in this area used to face a lot of problems with water scarcity. The state government has also done commendable work to address this issue. Hundreds of major companies from around the world are operating in Haryana today. This has provided employment to a large number of young people.
Friends,
Haryana is also making a name for itself in the textile industry. More than 35% of the carpets and about 20% of the textiles exported from the country are produced in Haryana itself. Our small industries are propelling the textile industry in Haryana. Panipat is renowned for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles, and Bhiwani for non-woven fabrics. In the last 10 years, the central government has provided assistance of billions of rupees for MSMEs and small industries. This has not only strengthened the existing small and cottage industries but has also led to the establishment of thousands of new industries in Haryana.
Friends,
Rewari is also known for the craftsmanship of Vishwakarma companions. The brass work and craftsmanship here are very famous. For the first time, we have started a major scheme named PM Vishwakarma for artisans associated with 18 businesses. Millions of beneficiaries across the country are joining the PM Vishwakarma scheme. The BJP government is planning to spend 13,000 crore rupees on this scheme. This scheme is going to change the lives of our traditional artisans and their families.
Brothers and sisters,
Modi's guarantee is with those who have nothing to offer as collateral. Small farmers in the country had nothing to offer as collateral to banks. Modi gave them the guarantee of the PM Kisan Samman Nidhi. There was nothing to offer as collateral in banks for the sons and daughters of poor, Dalit, backward, and OBC families. Modi started the Mudra Yojana and began giving loans without collateral. Many companions have been doing small businesses on carts and stalls in the country. They have been doing these jobs in cities for decades. They also had nothing to offer as collateral. Modi has also taken their guarantee through the PM SVANidhi scheme.
Friends,
What was the situation of our sisters in the villages 10 years ago? Most of the time, our sisters would be involved in arranging water, collecting firewood, or other arrangements for cooking. Modi brought free gas connections, brought water pipelines to the doorstep. Today, my sisters in the villages of Haryana are getting facilities and their time is also saved. Not only this, arrangements have also been made for sisters to increase their income now that they have ample of free time. In the last 10 years, we have connected 10 crore sisters from across the country with self-help groups. This includes lakhs of sisters from Haryana as well. These groups of sisters have been given assistance worth crores of rupees. My effort is to make as many sisters as possible 'Lakhpati Didi'. So far, 1 crore sisters have become 'Lakhpati Didis'. A few days ago, the budget that we introduced has a goal of making 3 crore sisters 'Lakhpati Didis'. We have also started the Namo Drone Didi scheme. Under this, training will be given to groups of sisters to operate drones and drones will be provided to them. These drones will be used in farming activities and this will provide additional income to the sisters.
Friends,
Haryana is a state of tremendous opportunities. I would especially tell the first-time voters of Haryana, those aged 18-20-22, that your future is going to be very bright. The double-engine government is committed to developing ‘Viksit Haryana’ for you. We are striving to create new job opportunities in every sector from technology to textiles and from tourism to trade. Today, the whole world is eager to invest in Bharat. And Haryana is emerging as an excellent destination for investment. An increase in investment means an increase in new job opportunities as well. Therefore, it is essential to continue giving your blessings to the double-engine government. Once again, congratulations to you for AIIMS and projects worth thousands of crores of rupees! Say with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.