ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ହରିୟାଣାର ରେଓ୍ଵାଡ଼ିରେ ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ,
ବୀର ଭୂମି ରେଓ୍ଵାଡ଼ିରୁ ସମଗ୍ର ହରିୟାଣାକୁ ରାମ-ରାମ! ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ବି ରେଓ୍ଵାଡ଼ିକୁ ଆସେ, ଅନେକ ପୁରୁଣା ସ୍ମୃତି ତାହା ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ରେଓ୍ଵାଡ଼ିଙ୍କ ସହ ମୋର ସମ୍ପର୍କ ଭିନ୍ନ ଥିଲା। ମୁଁ ଜାଣେ ରେଓ୍ଵାଡ଼ିବାସୀ ମୋଦିଙ୍କୁ ବହୁତ ଭଲ ପାଆନ୍ତି। ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୋର ବନ୍ଧୁ ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ୍ ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ମନୋହର ଲାଲ ଜୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୩ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ମୋତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ମୋର ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ରେୱାଡ଼ିରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ରେୱାଡ଼ି ୨୭୨ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କର ସେହି ଆଶୀର୍ବାଦ ସିଦ୍ଧି ହୋଇଗଲା । ଏବେ ଲୋକମାନେ କହୁଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ରେଓ୍ଵାଡ଼ି ଆସିଛି, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ହେଉଛି, ଏଥର ୪୦୦ ଅତିକ୍ରମ କରିବ, ଏନ୍ ଡିଏ ସରକାର, ୪୦୦ ପାର ।
ସାଥୀମାନେ
ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ଆସନର ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି କିନ୍ତୁ ମୋ ପାଇଁ ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପତ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ନୂଆ ଶିଖର ପହଞ୍ଚିଛି, ତେଣୁ ଏହା ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଯୋଗୁଁ ହୋଇପାରିଛି ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର କମାଲ। ଦୁଇ ଦେଶ ଗସ୍ତ ସାରି ମୁଁ ଗତକାଲି ବିଳମ୍ବିତ ରାତିରେ ଭାରତ ଫେରିଥିଲି। ୟୁଏଇ ଓ କତାରରେ ଆଜି ଭାରତକୁ ଯେଉଁ ଭଳି ସମ୍ମାନ ମିଳୁଛି, କୋଣ ଅନୁକୋଣରୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମିଳୁଛି। ଏହି ସମ୍ମାନ କେବଳ ମୋଦୀଙ୍କର ନୁହେଁ। ଏହି ସମ୍ମାନ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କର, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର । ଭାରତ ସଫଳତାର ସହ ଜି-୨୦ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଛି, ତେଣୁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି। ଭାରତର ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ କେହି ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲେ, ତେଣୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ଏହା ଘଟିଛି । ୧୦ ବର୍ଷ ରେ ଭାରତ ୧୧ ନମ୍ବରରୁ ୫ ନମ୍ବର ଅର୍ଥନୈତିକ ମହାଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି, ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ହୋଇଛି । ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ମୋର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଅଛି, ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଚାହୁଁଛି ।
ହରିୟାଣାର ମୋର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ,
ବିକଶିତ ଭାରତ ଗଠନ ପାଇଁ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ଏବଂ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ସେତେବେଳେ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହେବ । ରେଳବାଇର ଆଧୁନିକ ନେଟୱାର୍କ ହେଲେ ହିଁ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ହେବ । ବଡ଼ ଓ ଭଲ ଡାକ୍ତରଖାନା ହେଲେ ହିଁ ହରିୟାଣାର ବିକାଶ ହେବ। କିଛି ଦିନ ତଳେ ହରିୟାଣାକୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଏଠାରେ ରେଓ୍ଵାଡ଼ି ଏମ୍ସ, ଗୁରୁଗ୍ରାମ ମେଟ୍ରୋ, ଅନେକ ରେଳ ଲାଇନ୍, ନୂଆ ଟ୍ରେନ୍ ରହିଛି। ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଜ୍ୟୋତିସାରରେ କ୍ରିଷ୍ଣା ସର୍କିଟ ପ୍ଲାନରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ଆଧୁନିକ ଓ ଭବ୍ୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ଆଉ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏମିତି ଯେ ଆଜିକାଲି ମୋତେ ସବୁଠି ଏଭଳି ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳୁଛି, ଏହା ହେଉଛି ରାମଜୀଙ୍କ କୃପା । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଗୀତା ବାର୍ତ୍ତା ଏବଂ ଏହି ପବିତ୍ର ଭୂମିର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ବିଶ୍ୱକୁ ଅବଗତ କରାଇବ । ଏହି ସୁବିଧା ପାଇଁ ମୁଁ ରେଓ୍ଵାଡ଼ିଙ୍କ ସମେତ ସମଗ୍ର ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜିକାଲି ଦେଶ ଓ ବିଶ୍ୱରେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ନେଇ ଅନେକ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । ଏବଂ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛନ୍ତି ରେୱାଡ଼ି। ଏଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାର୍ଥୀ ଭାବେ ମୁଁ ଦେଶକୁ କିଛି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି। ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ବୃଦ୍ଧି ହେଉ ବୋଲି ଦେଶ ଚାହୁଁଥିଲା। ଆମେମାନେ ଏହା କଲୁ। ସମଗ୍ର ଦେଶ ଚାହୁଁଥିଲା ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ ହେଉ। ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶ ରାମ ମନ୍ଦିରରେ ବିରାଜିତ ରାମଲଲାଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ଲୋକମାନେ ଆମ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କୁ କାଳ୍ପନିକ କହୁଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଭଗବାନ ରାମଙ୍କ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁନଥିଲେ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଜୟ ସିୟା ରାମ କହିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କୁ କଂଗ୍ରେସ ଅଟକାଇଥିଲା। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି ଯେ ମୁଁ ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବି। ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରୟାସ ସତ୍ତ୍ୱେ ଇତିହାସର ପୃଷ୍ଠାରେ ଧାରା-୩୭୦ ହଜିଯାଇଛି। ଆଜି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରର ମହିଳା, ଦଳିତ, ପଛୁଆ, ଆଦିବାସୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଅଧିକାର ମିଳୁଛି। ସେଥିପାଇଁ ଲୋକମାନେ ଆଉ ଏକ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣ କହୁଛନ୍ତି, ଆପଣମାନେ କହୁଛନ୍ତି- ଯିଏ ୩୭୦କୁ ହଟାଇଛି, ବିଜେପିକୁ ୩୭୦ ଆସନରେ ଟିକା ଦିଆଯିବ। ବିଜେପିର ୩୭୦ ଆସନ ଏନଡିଏରେ ୪୦୦ରେ ପହଞ୍ଚିବ ।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାରେ ରେଓ୍ଵାଡ଼ିରେ ମୁଁ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ୱାନ୍ ରାଙ୍କ ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଲାଗୁ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। କଂଗ୍ରେସ ମାତ୍ର ୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଦେଖାଇ ଓ୍ଵାନ୍ ରେଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଲାଗୁ କରିବା କଥା ମିଛ କହୁଥିଲା। ରେଓ୍ଵାରିର ବୀର ଭୂମିରୁ ନିଆଯାଇଥିବା ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପୂରଣ କରିଛି। ଓଆରଓପି ଅଧୀନରେ ଓ୍ଵାନ୍ ରାଙ୍କ୍ ଓ୍ଵାନ୍ ପେନ୍ ସନ୍ ଅଧୀନରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନେ ପାଖାପାଖି ଏକ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପାଇସାରିଲେଣି। ଏବଂ ଏଥିରେ ମୁଖ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀ ହେଉଛନ୍ତି ହରିୟାଣାର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକ । କେବଳ ରେଓ୍ଵାରିର ସୈନିକଙ୍କ ପରିବାର ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଗଲେ ସେମାନେ ଓଆରଓପିରୁ ୬୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି। ଆପଣ ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ରେଓ୍ଵାରିର ସୈନିକଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଯେତିକି ଟଙ୍କା ମିଳିଥିଲା, ସମଗ୍ର ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ସୈନିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କଂଗ୍ରେସ ବଜେଟ୍ରେ ରଖିଥିବା ଅର୍ଥଠାରୁ କମ୍, ମାତ୍ର ୫୦୦ କୋଟି। ଏଭଳି ମିଥ୍ୟା ଓ ପ୍ରତାରଣା ଯୋଗୁଁ ଦେଶ କଂଗ୍ରେସକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ମୁଁ ରେଓ୍ଵାଡ଼ି ବାସିନ୍ଦାମାନେ ଏବଂ ହରିୟାଣାର ପରିବାରକୁ ଏଠାରେ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି। ଆଜି ଏଠାରେ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏବଂ ଆମର ରାଓ ଇନ୍ଦ୍ରଜିତ୍ ଏହି କାମ ବିଷୟରେ କମ୍, କିନ୍ତୁ ସେ ଯାହା ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ ସେଥିରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ଆଜି ଏମ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇ କହୁଛି ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଆଜି ତାହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ମଧ୍ୟ ଆମେ କରିବୁ । ଏବଂ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଆପଣଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ମଧ୍ୟ ମିଳିବ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । ଏବଂ ରୋଜଗାର ଏବଂ ସ୍ୱରୋଜଗାର ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ରେଓ୍ଵାରିରେ ଦେଶର ୨୨ତମ ଏମ୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୫ଟି ନୂତନ ଏମ୍ସ ମଞ୍ଜୁର ହୋଇଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୮୦ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୩୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି। ହରିୟାଣାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତି ଜିଲ୍ଲାରେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ପୂରଣ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିକୁ ମୁଁ ଗଣନା କରିପାରିବି । କିନ୍ତୁ କଂଗ୍ରେସର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ କ'ଣ? କଂଗ୍ରେସର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ହେଉଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଦେଶର ଅଧାରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଛୋଟ ଛୋଟ ଆବଶ୍ୟକତାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା। କଂଗ୍ରେସର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ହେଉଛି କେବଳ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ଦେଶ ଓ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବା । କଂଗ୍ରେସର ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଇତିହାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଦୁର୍ନୀତି ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ବିଚ୍ଛିନ୍ନତାବାଦକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବାରେ କଂଗ୍ରେସର ରେକର୍ଡ ରହିଛି। ଉଭୟ ସେନା ଓ ସେନାକୁ ଦୁର୍ବଳ କରିବାର ରେକର୍ଡ କଂଗ୍ରେସର ରହିଛି। ଏସବୁ କଥା ମନେ ରଖିବା ଜରୁରୀ, କାରଣ ଆଜି ବି କଂଗ୍ରେସ ଦଳ ସମାନ, ନେତା ସମାନ, ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସମାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆନୁଗତ୍ୟ ଗୋଟିଏ ପରିବାର ପ୍ରତି ରହିଛି। ତେଣୁ ନୀତି ମଧ୍ୟ ସମାନ ହେବ, ଯେଉଁଥିରେ ଲୁଟ୍, ଦୁର୍ନୀତି ଓ ଭଙ୍ଗାରୁଜା ହେଉଛି।
ସାଥୀମାନେ
କଂଗ୍ରେସ ଭାବୁଛି କ୍ଷମତାରେ ରହିବା ତା'ର ଜନ୍ମଗତ ଅଧିକାର। ସେଥିପାଇଁ ଗରିବଙ୍କ ଏହି ପୁଅ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରଠାରୁ ସେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ମୋ ବିରୋଧରେ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ସେମାନେ କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଭଗବାନଙ୍କର ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋ ସହିତ ଅଛି । କଂଗ୍ରେସର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର ଆଗରେ ଜନସାଧାରଣ ଢାଲ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି। କଂଗ୍ରେସ ଯେତେ ଅଧିକ ଷଡ଼ଯନ୍ତ୍ର କରିବ, ଲୋକମାନେ ମୋତେ ସେତିକି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବେ, ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେବେ। ଏଥର ମଧ୍ୟ କଂଗ୍ରେସ ମୋ ବିରୋଧରେ ସବୁ ମୋର୍ଚ୍ଚା ଖୋଲିଛି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ମୋ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ସୁରକ୍ଷା ଢାଲ ଅଛି, ଲୋକଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ, ମା' ଭଉଣୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଢାଲ ଭାବେ ଠିଆ ହୋଇଛି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ସଙ୍କଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଆଗେଇ ନେଉଛନ୍ତି। ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦରେ ମୁଁ ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଅନୁଭବ କରୁଛି । ସେଥିପାଇଁ ଲୋକେ କହୁଛନ୍ତି- ଏନଡିଏ ସରକାର, ୪୦୦ ପାର । ଏନଡିଏ ସରକାର, ୪୦୦ ପାର । ଏନଡିଏ ସରକାର, ୪୦୦ ପାର । ଏନଡିଏ ସରକାର, ୪୦୦ ପାର ।
ସାଥୀମାନେ
ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ସଂପୃକ୍ତି ଭିତରେ ଫସି ରହିଥିବା କଂଗ୍ରେସ ଏବେ ହରିୟାଣାରେ ସମାନ ସ୍ଥିତିରେ ରହିଛି, ଆଜି ଆମର ଇତିହାସ ସବୁଠାରୁ ଦୁଃଖଦ ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ସେମାନଙ୍କ ନେତା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ଭାଳି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆଜି କଂଗ୍ରେସର ସ୍ଥିତି ଉପରେ ନଜର ପକାନ୍ତୁ, କଂଗ୍ରେସର ପୁରୁଣା ନେତାମାନେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସେମାନଙ୍କୁ ଛାଡ଼ି ଚାଲିଯାଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ ଏକଦା ସେମାନଙ୍କ ସହ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଦୂରେଇ ଯାଉଛନ୍ତି। ଆଜି ସ୍ଥିତି ଏପରି ହୋଇଛି ଯେ କଂଗ୍ରେସର ନିଜର କର୍ମକର୍ତ୍ତା ବି ନାହାନ୍ତି। ଯେଉଁଠି କଂଗ୍ରେସ ସରକାରରେ ଅଛି, ସେଠାରେ ନିଜ ସରକାର ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭାଳି ପାରୁନାହାନ୍ତି। ଆଜି ହିମାଚଳର ଲୋକମାନେ ଦରମା ଓ ପେନସନ ଦେବାରେ ମଧ୍ୟ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଉନ୍ନୟନ ମୂଳକ ଯୋଜନା ରେ କାମ କରିପାରୁନାହାନ୍ତି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୋଟିଏ ପଟେ କଂଗ୍ରେସର କୁଶାସନ ଥିବା ବେଳେ ଅନ୍ୟପଟେ ବିଜେପିର ସୁଶାସନ । ୧୦ ବର୍ଷ ହେଲା ଏଠାରେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ରହିଛି। ତେଣୁ ଗରିବଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ମୋଦି ଯେଉଁ ସବୁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ଶତ ପ୍ରତିଶତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ହରିୟାଣା ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି। ହରିୟାଣା ମଧ୍ୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ଏବଂ ଶିଳ୍ପର ପରିସର ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ବିକାଶରେ ପଛରେ ପଡ଼ିଥିବା ଦକ୍ଷିଣ ହରିୟାଣା ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରୁଛି। ସଡ଼କ ହେଉ, ରେଳ ବାଇ ହେଉ କି ମହାନଗର, ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଜଡ଼ିତ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଦିଲ୍ଲୀ-ଦୌସା-ଲାଲସୋଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି । ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଲମ୍ବା ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ହରିୟାଣାର ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ପଲୱାଲ ଏବଂ ନୁହ ଜିଲ୍ଲା ଦେଇ ଯାଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ହରିୟାଣାରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ହାରାହାରି ବଜେଟ୍ ୩୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଚଳିତ ବର୍ଷ ହରିୟାଣାରେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ପାଖାପାଖି ୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବଜେଟ୍ ରଖାଯାଇଛି। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ କେଉଁଠି ୩୦୦ କୋଟି ଓ କେଉଁଠି ୩୦୦୦ କୋଟି । ଏବଂ ଏହି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆସିଛି। ରୋହତକ-ମେହମ-ହଂସି, ଜିନ୍ଦ-ସୋନିପତ ଭଳି ନୂଆ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ ଅମ୍ବାଲା କ୍ୟାଣ୍ଟ-ଡାପର ଭଳି ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଉପକୃତ ହେବେ । ଏଭଳି ସୁବିଧା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ଜୀବନ ସହଜ ହେବା ସହ ବ୍ୟବସାୟ ସହଜ ହୋଇଥାଏ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଏହି ଅଂଚଳର ଚାଷୀଙ୍କୁ ବହୁ ପାଣି ସମସ୍ୟା ରହିଥିଲା । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ହରିଆଣାରୁ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଶତାଧିକ ବଡ଼ ବଡ଼ କମ୍ପାନି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର ମିଳିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ହରିଆଣା ଟେକ୍ସଟାଇଲ ଏବଂ ପୋଷାକ ଶିଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ନିଜର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଦେଶରୁ ରପ୍ତାନି ହେଉଥିବା କାର୍ପେଟ୍ ର ୩୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ପୋଷାକ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ। ହରିୟାଣାର ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ଆମର କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ପାନିପତ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦ, ବୟନ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଫରିଦାବାଦ, ପ୍ରସ୍ତୁତ ପୋଷାକ ପାଇଁ ଗୁରୁଗ୍ରାମ, ବୈଷୟିକ ବସ୍ତ୍ର ପାଇଁ ସୋନିପତ ଏବଂ ଅଣ ବୁଣା ପୋଷାକ ପାଇଁ ଭିୱାନୀ ଆଜି ପ୍ରସିଦ୍ଧ । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏମଏସଏମଇ ଏବଂ କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାରଣରୁ ପୁରୁଣା କ୍ଷୁଦ୍ର ଶିଳ୍ପ ଓ କୁଟୀର ଶିଳ୍ପ କେବଳ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇନାହିଁ, ହରିୟାଣାରେ ହଜାର ହଜାର ନୂଆ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ରେଓ୍ଵାରି ବିଶ୍ୱକର୍ମା ସାଥୀଙ୍କ କାରିଗରୀ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ପିତ୍ତଳ କାରିଗରୀ ଓ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ ଏଠାରେ ବହୁତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆମେ ୧୮ଟି ବ୍ୟବସାୟ ସହ ଜଡିତ ଏଭଳି ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ନାମକ ଏକ ବଡ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ପିଏମ୍ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ହେଉଛନ୍ତି। ବିଜେପି ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା ରେ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଏହି ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗର ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ତାଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି ଯାହାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ କିଛି ନାହିଁ । ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକଙ୍କ ପାଖରେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବା ପାଇଁ କିଛି ନଥିଲା। ମୋଦି ସେମାନଙ୍କୁ ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଦେବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲେ। ଦେଶର ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଓ ଓବିସି ପରିବାରର ପୁଅ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ କିଛି ନଥିଲା। ମୋଦି ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରି ବିନା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିରେ ଋଣ ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଦେଶର ଅନେକ ବନ୍ଧୁ ରାସ୍ତାକଡ଼ରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ବ୍ୟବସାୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ପାର୍ଟନରମାନେ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସହରରେ ଏହି କାମ କରି ଆସୁଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେବାକୁ ମଧ୍ୟ କିଛି ନଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନାରୁ ମଧ୍ୟ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ନେଇଛନ୍ତି ମୋଦି ।
ସାଥୀମାନେ
୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗାଁରେ ଆମ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅବସ୍ଥା କ'ଣ ଥିଲା? ଭଉଣୀଙ୍କ ଅଧିକାଂଶ ସମୟ ପାଣି, କାଠ କିମ୍ବା ରୋଷେଇ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କଟିଥିଲା। ମାଗଣା ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଆଣିଲେ ମୋଦି, ଘରକୁ ପାଣି ନଳ ଆଣିଲେ । ଆଜି ହରିୟାଣାର ଗାଁରେ ମୋ ଭଉଣୀମାନେ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସମୟ ବଞ୍ଚାଯାଉଛି। କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ ଭଉଣୀମାନେ ଯେପରି ଏହି ସମୟକୁ ନିଜର ରୋଜଗାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରିପାରିବେ ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ବିଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ ଦେଶର ୧୦ କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କୁ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛୁ । ହରିୟାଣାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି। ଏହି ଭଉଣୀ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ଦିଆଯାଇଛି। ମୋର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କୁ କୋଟିପତି ଦିଦି କରିବା। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ୧ କୋଟି ଭଉଣୀ କୋଟିପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି। କିଛି ଦିନ ତଳେ ଆମେ ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ଆଣିଛୁ ସେଥିରେ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀ ଦିଦିଙ୍କୁ କୋଟିପତି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଆମେ ନମୋ ଡ୍ରୋନ ଦିଦି ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଏହା ଅଧୀନରେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଡ୍ରୋନ୍ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ଦିଆଯିବ ଏବଂ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଆଯିବ। ଏହି ଡ୍ରୋନକୁ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବ |
ସାଥୀମାନେ
ହରିୟାଣା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସମ୍ଭାବନାର ରାଜ୍ୟ । ୧୮-୨୦-୨୨ ବର୍ଷ ବୟସର ହରିୟାଣାର ଯେଉଁ ଭୋଟରମାନେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ବିଶେଷ ଭାବେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ବହୁତ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବିକଶିତ ହରିୟାଣା ନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି। ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବୟନଶିଳ୍ପ, ପର୍ଯ୍ୟଟନଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ବାଣିଜ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଏବଂ ହରିୟାଣା ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ପାଇଁ ଏକ ଭଲ ରାଜ୍ୟ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଏବଂ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବଢିବା ଅର୍ଥ ହେଉଛି ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପାଇବା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ତେଣୁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଙ୍କୁ ଏଭଳି ଆଶୀର୍ବାଦ ମିଳିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଜରୁରୀ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଏମ୍ସ ପାଇଁ, ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଅଭିନନ୍ଦନ । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Rewari, Haryana
16 FEB 2024 4:17PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Ram Ram to all of Haryana from Rewari, the land of valour! So many old memories become fresh again whenever I visit Rewari. My connection with Rewari has always been unique. I know that the people of Rewari love Modi immensely. And just as my friend Rao Inderjit ji and Chief Minister Manohar Lal ji told me that when the Bharatiya Janata Party declared me as the PM candidate in 2013, my first program was held in Rewari and at that time Rewari blessed me with 272 plus seats. And your blessings turned into success. Now people are saying that when I have come to Rewari once again, this time it will be 400 plus (seats), with the NDA government 400 plus (seats) with your blessings.
Friends,
The importance of seats in democracy is undeniable, but for me, along with that, the blessings of the people are a great asset. Today, as Bharat has reached new heights globally, it is because of your blessings, it's the miracle of your blessings. I returned late last night after a trip to two countries. The respect that Bharat receives today in the UAE and Qatar, the well-wishes that pour in from every corner, it's not just the respect of Modi; it's the respect of every Indian, it's yours. When Bharat successfully hosted the G-20 Summit, it was because of your blessings. When the Indian Tricolour reached the moon, where no one else could reach, it was because of your blessings. In the past 10 years, Bharat has risen from the 11th position to become the 5th largest economic power and it is all due to your blessings. And now, I need your blessings during my third term to make Bharat the world's third-largest economic power in the coming years.
My brothers and sisters of Haryana,
For building a ‘Viksit Bharat’, it's also crucial for Haryana to develop. Haryana will only progress when modern roads are built here. Haryana will only progress when there is a modern railway network. Haryana will only progress when there are large and good hospitals here. Just a while ago, I got the opportunity to dedicate projects worth nearly 10,000 crore rupees related to such works to Haryana. This includes Rewari AIIMS, Gurugram Metro, several railway lines, and new trains. Among these, there's also a modern and magnificent museum built through the Krishna Circuit scheme in Jyotisar. And the blessings of Lord Ram are such that nowadays, I get the opportunity to be associated with such sacred works everywhere; this is the grace of Lord Ram. This museum will acquaint the world with the message of the Bhagavad Gita by Lord Shri Krishna and the role of this holy land. I extend hearty congratulations to the people of entire Haryana, including Rewari, for these facilities.
Brothers and sisters,
These days, there's much discussion about Modi's guarantees in the country and around the world. And Rewari is the first witness to Modi's guarantee. Here, I had given some assurances to the country as the candidate for the PM's post. The nation desired that Bharat’s stature should rise globally. We have demonstrated this. The nation desired the construction of the grand Ram temple in Ayodhya. Today, the entire nation is witnessing the divine presence of Lord Ram in the grand Ram temple. Even those from the Congress who used to consider our Lord Ram as fictional, who never wanted a temple of Lord Ram to be built in Ayodhya, are now starting to chant 'Jai Siya Ram'.
Friends,
For decades, the Congress put roadblocks in the removal of Article 370 from Jammu and Kashmir. I had given you a guarantee that I would remove Article 370 from Jammu and Kashmir. Despite lots of efforts by the Congress, today, Article 370 has been consigned to the annals of history. Today, women, Dalits, backward classes, and indigenous people have started to receive their rights in Jammu and Kashmir. That's why people have taken another resolve, and the public is saying and you are also saying – the BJP, which removed (Article) 370, will be welcomed with 370 seats. The BJP's 370 (seats) will propel NDA beyond 400 (seats).
Friends,
Right here in Rewari, I had given the guarantee to implement One Rank One Pension (OROP) for ex-servicemen. The Congress only falsely promised to implement OROP by earmarking a budget of mere Rs 500 crores. I have fulfilled the pledge taken from the brave land of Rewari with your blessings. Under OROP, One Rank One Pension, so far, ex-servicemen have received nearly one lakh crore rupees. And among the major beneficiaries are also the ex-servicemen from Haryana. If I just speak about the families of soldiers from Rewari, they have received over 600 crore rupees from OROP alone. Now tell me, the Congress had allocated in the budget for the ex-servicemen of the entire country even less than the amount which Rewari's soldier families have received. Only 500 crore rupees! It's because of such lies and deceit that the country has rejected Congress.
Friends,
I had also guaranteed the residents of Rewari and the people of Haryana that an AIIMS would be established here. Today, the construction process of AIIMS has begun, and our Rao Inderjit is not only continuously advocating for this work but also diligently following up on it. Today, the foundation stone of AIIMS has been laid. And I assure you that today the foundation stone of AIIMS has been laid and we will also inaugurate it. This will provide you with better healthcare facilities, create opportunities for young people to become doctors, and generate numerous employment and self-employment opportunities. The 22nd AIIMS of the country is being established in Rewari. In the last 10 years, 15 new AIIMS have been approved. Since independence until 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In the past 10 years, more than 300 new medical colleges have been established. In Haryana too, the work of establishing at least one medical college in every district is progressing rapidly.
Friends,
I can enumerate numerous guarantees that have been fulfilled with the blessings of the people of the country. However, what is the track record of the Congress? The track record of the Congress is to keep more than half of the country's population deprived of basic necessities for decades, to torment them. The track record of the Congress is to prioritize the interests of just one family over the welfare of the nation and its citizens. The track record of the Congress consists of the biggest scams in history. The track record of the Congress is to promote terrorism and separatism. The track record of the Congress is to weaken both the army and the soldiers. It is essential to remember these facts because even today, the team of Congress remains the same, the leaders remain the same, their intentions remain the same, and their loyalty lies only with one family. Therefore, their policies will also be the same, which include looting, corruption, and destruction.
Friends,
The Congress believes that staying in power is its inherent right. That's why ever since this poor son became the Prime Minister; they have been conspiring against me one after another. But I am blessed with the divine support of the people. People stand as a shield to every conspiracy of the Congress. The more conspiracies the Congress hatches, the stronger the people make me, bestowing their blessings upon me. This time too, the Congress has opened all fronts against me. But when there is the security shield of my country's people, when the blessings of the people are with me, when mothers and sisters stand as a shield, then we not only overcome crises but also propel the nation forward. And that's why, what I am experiencing from every corner of Bharat with the blessings of all of you and people are saying -- NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats! NDA government, 400 plus seats!
Friends,
In the grip of a single family's affection, the Congress is going through its most pitiable phase in its history today, even in Haryana. Their leaders are unable to handle their own start-up, yet they dream of running the country. Look at the condition of the Congress today, the senior leaders of Congress are leaving them one by one. Those who once intended to join them are also avoiding them. Today, the situation is such that the Congress doesn't even have its workers left. Wherever the Congress is in power, even their governments are not stable. Today, there are difficulties in paying salaries and pensions in Himachal Pradesh. The Congress government in Karnataka is also unable to work on development plans.
Brothers and sisters,
On one side, there is the misrule of the Congress, and on the other side, there is the good governance of the BJP. There has been a double-engine government for 10 years in Haryana. Therefore, whatever schemes Modi has made for the welfare of the poor, Haryana is at the forefront in implementing them. Haryana is also making unprecedented progress in the field of agriculture, and the scope of industries is continuously expanding here. The southern part of Haryana, which was lagging behind in development, is now rapidly moving forward. Major projects related to roads, railways, and metros are passing through this region. The inauguration of the first phase of the Delhi-Dausa-Lalsot section of the Delhi-Mumbai Expressway has been completed. The country's longest expressway is passing through the districts of Gurugram, Palwal, and Nuh in Haryana.
Friends,
Before 2014, an average budget of 300 crore rupees was allocated annually for the development of railways in Haryana. 300 crore rupees only! This year, a budget of nearly 3,000 crore rupees has been allocated for the railways in Haryana. Now, see the difference between 300 crore and 3,000 crore rupees. And this difference has come in the last 10 years. The new railway lines like Rohtak-Meham-Hansi and Jind-Sonipat, and the doubling of railway lines like Ambala Cantt-Dappar will benefit millions of people. When such facilities are created, life becomes easier, and business also becomes easier.
Brothers and sisters,
Farmers in this area used to face a lot of problems with water scarcity. The state government has also done commendable work to address this issue. Hundreds of major companies from around the world are operating in Haryana today. This has provided employment to a large number of young people.
Friends,
Haryana is also making a name for itself in the textile industry. More than 35% of the carpets and about 20% of the textiles exported from the country are produced in Haryana itself. Our small industries are propelling the textile industry in Haryana. Panipat is renowned for handloom products, Faridabad for textile production, Gurugram for readymade garments, Sonipat for technical textiles, and Bhiwani for non-woven fabrics. In the last 10 years, the central government has provided assistance of billions of rupees for MSMEs and small industries. This has not only strengthened the existing small and cottage industries but has also led to the establishment of thousands of new industries in Haryana.
Friends,
Rewari is also known for the craftsmanship of Vishwakarma companions. The brass work and craftsmanship here are very famous. For the first time, we have started a major scheme named PM Vishwakarma for artisans associated with 18 businesses. Millions of beneficiaries across the country are joining the PM Vishwakarma scheme. The BJP government is planning to spend 13,000 crore rupees on this scheme. This scheme is going to change the lives of our traditional artisans and their families.
Brothers and sisters,
Modi's guarantee is with those who have nothing to offer as collateral. Small farmers in the country had nothing to offer as collateral to banks. Modi gave them the guarantee of the PM Kisan Samman Nidhi. There was nothing to offer as collateral in banks for the sons and daughters of poor, Dalit, backward, and OBC families. Modi started the Mudra Yojana and began giving loans without collateral. Many companions have been doing small businesses on carts and stalls in the country. They have been doing these jobs in cities for decades. They also had nothing to offer as collateral. Modi has also taken their guarantee through the PM SVANidhi scheme.
Friends,
What was the situation of our sisters in the villages 10 years ago? Most of the time, our sisters would be involved in arranging water, collecting firewood, or other arrangements for cooking. Modi brought free gas connections, brought water pipelines to the doorstep. Today, my sisters in the villages of Haryana are getting facilities and their time is also saved. Not only this, arrangements have also been made for sisters to increase their income now that they have ample of free time. In the last 10 years, we have connected 10 crore sisters from across the country with self-help groups. This includes lakhs of sisters from Haryana as well. These groups of sisters have been given assistance worth crores of rupees. My effort is to make as many sisters as possible 'Lakhpati Didi'. So far, 1 crore sisters have become 'Lakhpati Didis'. A few days ago, the budget that we introduced has a goal of making 3 crore sisters 'Lakhpati Didis'. We have also started the Namo Drone Didi scheme. Under this, training will be given to groups of sisters to operate drones and drones will be provided to them. These drones will be used in farming activities and this will provide additional income to the sisters.
Friends,
Haryana is a state of tremendous opportunities. I would especially tell the first-time voters of Haryana, those aged 18-20-22, that your future is going to be very bright. The double-engine government is committed to developing ‘Viksit Haryana’ for you. We are striving to create new job opportunities in every sector from technology to textiles and from tourism to trade. Today, the whole world is eager to invest in Bharat. And Haryana is emerging as an excellent destination for investment. An increase in investment means an increase in new job opportunities as well. Therefore, it is essential to continue giving your blessings to the double-engine government. Once again, congratulations to you for AIIMS and projects worth thousands of crores of rupees! Say with me:
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.