President's Secretariat
ADDRESS TO THE NATION BY THE PRESIDENT OF INDIA SMT. DROUPADI MURMU ON THE EVE OF REPUBLIC DAY 2024
25 JAN 2024 7:42PM by PIB Delhi
My Dear Fellow Citizens,
Namaskar!
My heartiest greetings to all of you on the eve of the 75th Republic Day! My heart is filled with pride when I look back and see how far we have travelled despite adversities. The 75th year of the Republic is truly a historic milestone in the journey of the nation in many ways. This is an especially festive occasion, just as we celebrated the unique greatness and diverse culture of our nation during the Azadi ka Amrit Mahotsav, when we completed 75 years of Independence.
Tomorrow is the day when we celebrate the commencement of the Constitution. Its Preamble begins with the words “We, the People of India”, highlighting the theme of the document, namely, democracy. In India, democratic system is much older than the concept of western democracy. That is the reason why India is called the “mother of democracy”.
After a long and difficult struggle, on 15th August, 1947, India became free from foreign rule. Yet, the task of framing the principles and processes that would govern the country and unleash its true potential was still a work in progress. The Constituent Assembly spent nearly three years holding detailed discussions on all aspects of governance and produced the great founding document of our nation, the Constitution of India. Today, the nation gratefully remembers the leaders as well as the officials who contributed to the framing of our splendid and inspiring Constitution.
The nation is in the early years of Amrit Kaal, the period leading to the centenary of Independence. This is the time of an epochal transformation. We are given a golden opportunity to take the country to new heights. Contribution from every citizen will be crucial to achieve our goals. For this, I will appeal to all my fellow citizens to abide by our Fundamental Duties enshrined in the Constitution. These duties are essential obligations of every citizen towards making Bharat a developed nation when it completes 100 years of independence. Here, I think of Mahatma Gandhi who had rightly said, “No people have risen who thought only of rights. Only those did so who thought of duties.”
My Dear Fellow Citizens,
Republic Day is an occasion to recall our foundational values and principles. When we contemplate any one of them, we are naturally guided to the rest. Democracy implies diversity of culture, beliefs and practices. Celebrating diversity implies equality, which is upheld by justice. Freedom is what makes it all possible. The totality of these values and principles is what makes us Indian. Guided by the sagacity of Dr. B. R. Ambedkar, the spirit of the Constitution, imbued with these foundational values and principles, has led us invariably on the path of social justice to put an end to all kinds of discrimination.
I would like to mention here that the celebration of the birth centenary of a tireless champion of social justice, Shri Karpoori Thakur Ji, concluded yesterday. Karpoori Ji was one of the greatest advocates of backward classes who dedicated his life for their welfare. His life was a message. I pay my tribute to Karpoori Ji for enriching public life through his contributions.
The ethos of our Republic brings together more than 1.4 billion of us to live as one family. For this largest family in the world, co-existence is not an imposition of geography but a source of happiness, which finds expression in our Republic Day celebrations.
Earlier this week, we witnessed the historic consecration ceremony of the idol of Prabhu Shri Ram in the glorious new temple constructed at His birthplace in Ayodhya. When this event will be seen in the wider perspective, the future historians will consider it a landmark in India’s continued re-discovery of its civilisational heritage. The construction of the temple commenced after the due judicial process and the decision of the highest court of the land. Now it stands as a grand edifice, giving a befitting expression not only of people’s faith but also as a testament to people’s enormous trust in judicial process.
My Dear Fellow Citizens,
Our National festivals are momentous occasions when we together look back and look ahead. If we look at the year since the last Republic Day, there is much to be pleased about. The successful organising of the Group of 20 Summit in the capital, under India’s presidency, was an unprecedented achievement. What was all the more noteworthy was the way the people were involved in the G20 events. The ideas and inputs travelled not downwards from the top but upwards from the bottom. The magnificent event provided lessons for all in making citizens participants in strategic and diplomatic matters that are, in the final analysis, going to shape their own future. The G20 Summit also boosted India’s emergence as the voice of the Global South, adding a necessary element to the international discourse.
We also progressed further towards the ideal of gender equality, when the Parliament passed the historic Women’s Reservation Bill. I believe the Nari Shakti Vandan Adhiniyam will prove to be a revolutionary tool of women’s empowerment. It will also go a long way in improving the processes of our governance. When more women will be involved in the matters of collective importance, our administrative priorities will be more in tune with the needs of the masses.
It was also the year when India went to the moon, becoming the first to land on the lunar south pole region. After Chandrayaan-3, the Indian Space Research Organisation rolled out a solar mission as well. Recently, Aditya L1 was successfully put into the halo orbit. We began the new year with the launch of our first X-ray Polarimeter Satellite called XPoSat which will study space mysteries like black holes. Many more space missions are planned in the current calendar year. I am happy to add that India’s space journey is slated to cross new milestones. Preparations for the Gaganyaan mission, our first human spaceflight programme, are proceeding smoothly. We have always been proud of our scientists and technology experts, but now they are aiming far higher than before and delivering too. India’s space programme is aimed at expanding and deepening the role of science and technology for the benefit of the entire humanity. The amount of enthusiasm we see in the country for the ISRO’s initiatives is heartening. New achievements in this area have fired the imagination of the young generation. More children, I am sure, will become interested in science and cultivate a scientific temper. It will also inspire more youngsters, especially young women, to pursue careers in science and technology.
My Dear Fellow Citizens,
India is moving ahead with confidence, which comes from and is also reflected by the robust health of the economy. Our GDP growth rate has remained the highest among major economies in recent years, and we have all reasons to believe that this extraordinary performance will continue in the year 2024 and beyond. What I find particularly noteworthy is that the same farsighted planning that fuels the economy has also given a push to the welfare drive to make the development inclusive in every sense of the term. The government had increased the scope of schemes to provide free food to the weaker sections of society during the pandemic days. These measures were later continued to extend a helping hand to the vulnerable population to come out of that crisis. Expanding the scope of that initiative, the government has decided to provide free food grains to over 81 crore people for five years. This may be the biggest welfare initiative of its kind in history.
Moreover, there have been a number of mission-mode schemes to increase the ease of living for all citizens. From the availability of safe and adequate drinking water at home to the security of having one’s own home, these are basic minimum requirements, not privileges. These matters are beyond any political or economic ideology and must be seen from a humanitarian perspective. The government has not only expanded and enhanced the welfare schemes, but it has also redefined the idea of welfare itself. It will be a proud day for us all when India becomes one of those few countries where homelessness is a rarity. Similarly, the National Education Policy gives adequate thrust to bridge the digital divide and create a uniform educational structure for the benefit of the underprivileged students. The expanding insurance cover of the Ayushman Bharat scheme aims to bring together all beneficiaries under its umbrella and provides a great reassurance to the poor and the vulnerable.
Our sportspersons have raised India’s profile on the international stage. In the Asian Games held last year, we made history with a record-breaking tally of 107 medals, and we won 111 medals in Asian Para Games. We are glad to see that women are making very impressive contribution to our medal tally. Our sports-stars have inspired children to take up diverse sports and games, helping them boost their self-confidence. I am sure that our sportspersons, who are infused with this new confidence, will deliver an improved performance in the upcoming Paris Olympics.
Dear Fellow Citizens,
In recent times, many conflicts have emerged around the world and several parts of it have been suffering from violence. When each of the two conflicting sides believes that it is right and the other is wrong, the way out should be found in the light of reason. Unfortunately, instead of reason, fears and prejudices have fueled passions, leading to relentless violence. There have been a series of humanitarian tragedies on a large scale, and we feel aggrieved over the human suffering. In such times, we recall Lord Buddha’s words:
न हि वेरेन वेरानि, सम्मन्तीध कुदाचनम्
अवेरेन च सम्मन्ति, एस धम्मो सनन्तनो
It means:
“Not at any time are enmities appeased here through enmity but they are appeased through non-enmity. This is the eternal law.”
From Vardhaman Mahavir and Samrat Ashok to the Father of the Nation, Mahatma Gandhi, India has time and again shown that non-violence is not just an ideal that may be difficult to achieve but it is a distinct possibility – in fact, it is a lived reality for many. Let us hope that the regions embroiled in conflicts will find a peaceful way to resolve conflicts and bring about peace.
India’s ancient wisdom can also help the world find a way out of the global environmental crisis. I am glad to see India at the forefront of promoting renewable sources of energy and taking a leadership position in global climate action. India has launched the ‘LiFE Movement’ for adoption of environment-conscious lifestyle. The global community has appreciated our country’s emphasis on individual behaviour-change for dealing with the issues of climate change. People everywhere can and must contribute by bringing their lifestyle in tune with Mother Nature. That will not only help save the planet for the generations to come but will also enhance the quality of life.
Dear Fellow Citizens,
The period of Amrit Kaal is also going to be the period of unprecedented technological changes. Technological advances like Artificial Intelligence and machine learning have moved from headlines into our daily lives at a breathtaking speed. There are numerous areas of concern in the foreseeable future, but there are also exciting opportunities ahead, especially for the youth. They are exploring new frontiers. We need to do all we can to remove hurdles from their path and let them unleash their full potential. What they want is equality of opportunity. What they want is not the same old rhetoric of equality, but the realisation of our cherished ideal of equality.
It is, after all, their confidence that is building the India of tomorrow. Moreover, the mind of the youth is shaped by teachers, who are the real architects of the nation’s future. I would also like to make a thankful mention of our farmers and labourers who toil silently and make a mighty contribution to creating a better future for the nation. On the eve of this auspicious occasion, India also gratefully salutes the members of our Armed Forces, Police and Para-military Forces, without whose valour and vigil we would not have scaled the great heights we have.
Before I conclude, let me offer my greetings to the members of the judiciary and civil services. My Republic Day greetings to the officials of India’s missions abroad and the diaspora community! Let us all dedicate ourselves to serve the nation and fellow citizens in every way we can. My best wishes to all of you in this endeavour.
Thank you.
Jai Hind!
Jai Bharat!

রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
রিপব্লিক দে ২০২৪ মাঙওইননা ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা মীয়ামদা পীবা পাউজেল
25 JAN 2024 7:42PM by PIB Imphal
নুংশিরবা ঐগী ইরৈচাশিং,
খুরুমজরি!
৭৫শুবা রিপব্লিক দে মাঙওইননা মীয়ামদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি। খুদোংথিবা কয়া মায়োকনরসু ঐনা হন্না য়েংবদা অমসুং ঐখোয় কয়া য়াম্না লাপ্না লাকলবগে হায়বা খঙবদা ঐগী থম্মোয় অসি চাউথোকচবনা থল্লে। ৭৫শুবা রিপব্লিক দে অসি হিরম কয়াদা লৈবাক অসিগী খোঙচত্তা তশেংনা পুৱারি ওইরবা মাইপাকপা অমনি। মসি লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ৭৫ মপুংফারকপা ঐখোয়গী লৈবাক্কী অজাদি কা অমৃত মহোৎসব মনুংদা ঐখোয়গী তোপ-তোপ্পা অচৌবা অমসুং মখল কয়াগী নাৎ-চৎনবীশিং ঐখোয়না হরাওবা ফোঙদোকপা অখন্নবা থৌরম অমনি।
হয়েং অসি ঐখোয়না ঐখোয়গী সংবিধান চৎনবা হৌখিবা নুমিৎ হরাওবা ফোঙদোকপা নুমিৎনি। সংবিধানগী প্রিয়েম্বলদা “ ঐখোয় ভারতকী মীয়াম’ হায়বা ৱাহৈশিংনা হৌদুনা, লাইরিক অসিগী থিম দেমোক্রেসি মশক তাকখি। ভারত্তা দেমোক্রেসিগী থবক অসি নোংচুপলোমগী দেমোক্রেসিদগী হেন্না লিরে। মরম অদুনা ভারত অসি দেমোক্রেসিগী মমানি হায়নরিবনি।
মতম শাংনা লান্থেংনরবা মতুংদা ওগস্ত ১৫, ১৯৪৭ দা ভারত নিংতম্বা ফংখি। অদুবু লৈবাক অসি ঙাক্নবা অচুম্বা ফিদমশিং শেম্বা অমসুং থৌরাং তৌবা ৱাৎখি অমসুং লৈবাক অসিগী অশেংবা থৌনা ফুদোকনবা থবক হৌজিক পায়খৎলি। লৈবাক ঙাকপগী অকুপ্পা ৱাফমশিং অখন্নবা কন্সতিয়ুয়েন্ত এশেমব্লিনা চহি অহুম মতম লৌখি অমসুং ভারতকী সংবিধান পুথোকখি। ঐখোয়গী সংবিধান শেম্বদা শরুক য়াখিবা লুচিংবশিং অমসুং ওফিসিএলশিং ঙসি লৈবাক অসিনা নিংশিংলি।
নিংতম্বা চহি ১০০ গী ময়া নকশিনলকপগা লোয়ননা লৈবাক অসি অমৃত কালগী অঙনবা চহিদা লৈরি। মতম অসি অচৌবা অওনবা অমা পুরকপা অমনি। লৈবাক অসি অনৌবা থাকশিংদা পুখৎনবা ঐখোয়দা অফবা খুদোংচাবা অমা পীরে। মসিগীদমক, সংবিধান্না পীরিবা ঐখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোক্নবা ঐনা ঐগী লৈবাক্কী মীয়ামদা হায়জরি। লৈবাক অসিনা নিংতম্বা চহি ১০০ শুরকপদা ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহননবা মীয়াম্না মখোয়গী মথৌশিং পাংথোকপা তঙাইফদে। মহাত্মা গান্ধীনা হায়খিবা “হকশিং ফংনবা খক খল্লিবশিংগী মথক্তা কনা অমতা লৈতে। মথৌ পাংথোক্নবা খল্লিবা মীওইশিং খক্তা লৈগনি”।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
রিপব্লিক দে অসি ঐখোয়গী মরুওইবা গুনশিং অমসুং অচুম্বা ফিদমশিং নিংশিংনবা থৌরম অমনি। ঐখোয়না মখোয়গী মনুংদা অমা হেক্তা থবক ওইনা পাংথোকপা মতমদা, ঐখোয় মশা মরোমদোম লমজিংগনি। দেমোক্রেসিদা নাৎ, থাজবশিং অমসুং থবকশিং য়াওরি। অচুম্বনা পুরকপা মান্নবা ঐখোয়না হরাওবা ফোঙদোক্লি। নিংতম্বনা পুম্নমক অসি ওইথোকপনি। হায়রিবা গুনশিং অমসুং অচুম্বা ফিদমশিংনা ঐখোয় ভারতমচাশিং শেম্বনি। দোক্তর বি.আর অম্বেদকারনা লমজিংদুনা, সংবিধান্দা হায়রিবা গুনশিং অমসুং ফিদমশিং য়াওদুনা ঐখোয় খুন্নাইগী অচুম্বা লম্বীদা লমজিংদুনা মখল খুদিংমক্কী তাথি-তাওইনা তৌবা লোইশিনখিবনি।
খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবা চোকথবা নাইদনা হোৎনখিবা শ্রী কারপুর থাকুর জিগী মপোক কুমওন থৌরম ঙরাং পাংথোকখিবা অদু ঐনা পনবা পাম্মী। কারপুর জি লায়রবশিংগীদমক য়াইফনবা মহাক্কী পুন্সি কৎথোকখিবা শক্নাইরবা মীওই অমনি। মহাক্কী থবকশিংনা মীয়ামগী পুন্সিগী ফিবমশিং ফগৎহনবগীদমক কারপুর জিগী মফমদা ঐনা ঐগী ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী চৎনবীশিংনা ঐখোয় বিল্লিয়ন ১.৪ হেনবা ইমুং অমগুম পুন্না লৈমিননরি। মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ইমুং অসিগীদমক, লম্মিৎ-তুমিৎকী ফিবম্না পুন্না হিংমিন্নবা নত্তে, মসি হরাওবগী হৌরকফম অমনি, মসি ঐখোয়গী রিপব্লিক দেগী থৌরমশিংদা উবা ফংগনি।
চয়োল অসিগী অঙনবদা, মহাক্কী পোক্নফম অযোধ্যাদা নৌনা শাবা লাইশঙদা ভাগবান শ্রী রামগী মীতম লেংশিনবগী পুৱারি ওইরবা থৌরম ঐখোয়না উখ্রে। থৌরম অসি অশানবা মীৎয়েং অমা য়েংবদা, ভারতনা লৈবাক অসিগী সভেত্যাগী হেরিতেচ অমুক হন্না মশক খঙবনি হায়না তুংগী পুৱারি থিজিনবশিংনা নৈনগনি। হৌজিক মসি অচৌবা লাইশঙ অমা ওইনা লৈরে অমসুং মীয়ামগী থাজবা ফজনা ফোঙদোকপা খক নত্তনা জুদিসিয়েলগী থবকশিংদা মীয়াম্না থাজবগী খুদম অমসু ওইরে।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
ঐখোয়না পুন্না অমতা ওইনা তুংলোমদা অমসুং মাঙলোমদা য়েংবা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী কুহ্মৈশিং অসি অচৌবা থৌরমশিং ঙাক্তনি। করিগুম্বা ঐখোয়না মমাঙগী রিপব্লিক দে য়েংলবদি, অপেনবা ওইগনি। ভারতনা প্রসিদেন্ত ওইদুনা কোনুংদা জি-২০ মীফম মাইপাক্না পাংথোকখিবা অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মাইপাকপনি। হেন্না শিংথানিঙাই ওইরিবদি মীয়াম্না জি-২০গী থৌরমশিং শরুক য়াখিবা মওং অদুনি। অনৌবা ৱাখলশিং অমসুং থবকশিং মথক্তগী মখাদা তাউথরকপা নত্তে, মখোঙদগী হৌরকপা ঙাক্নি। চিংলেমলবা থৌরম অদুনা মীয়াম্না অরুবা অমসুং দিপ্লোমেতিক ওইবা ৱাফমশিং শরুক য়ানবগী পারাশিং তম্বীরে অমসুং অরোইবদা মখোয় মশাগী তুংলমচৎ শেম্বা ঙমহল্লে। জি-২০ মীফম্না গ্লোভেল সাউথকী খোল্লাউ ওইনা ভারতকী ফিবম ফগৎহল্লে অমসুং মালেমগী থবক-থৌরমশিংদা দরকার ওইবা মচাক অমা হাপচিল্লে।
সংসদনা পুৱারি ওইরবা ৱুমেন্স রিজার্বেসন বিল পাস তৌদুনা নুপা-নুপী থোং মাননা লৈনবগী মাইকৈদা ঐখোয় খুমাঙ চাউশিল্লে। নারী শক্তি বন্দন অধিনিয়মনা নুপীশিং শক্তি পীনবা অওনবা খুৎলায় অমা ওইগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়গী লৈবাক ঙাকপগী থবকশিং ফগৎহনগদবা য়াম্না ৱাৎলি। অপুনবা মরুওইবা থবকশিংদা নুপীশিং মশিং য়াম্না শরুক য়ারবা মতমদা, ঐখোয়গী লৈবাক ঙাকপগী মরুওইবশিং মীয়ামগী দরকার ওইবশিং হেন্না ফংহনবা ঙমগনি।
ভারতনা থাদা চৎপা মতমদা, থাগী খা-মেরু লমদমদা অহানবা ওইনা খোঙদাবা লৈবাক ওইখি। চন্দ্রয়ান-৩ মতুংদা, ইসরোনা সোলার মিসন অমসু পাংথোক্লে। ইকুই কুইদনা, অদিত্যা এল-১ মাইপাক্না হালো ওর্বিত্তা থমখ্রে । ব্লেক হোলগুম্বা সুন্দ্রংগী অঙকপশিং থিজিন্নবা ঐখোয়গী অহানবা এক্স-রে পোলিমিতর সেতেল্লাইত এক্সপোসেত ঐখোয়না চহি হৌরকপদা থাগৎখ্রে। চৎলিবা চহি অসিদা অহেনবা স্পেস মিসন কয়া থৌরাং তৌরে। ভারতকী স্পেসকী খোঙচৎ অনৌবা মাইপাকপা কয়া পুরকপদা ঐ হরাওই। ঐখোয়গী অহানবা মীওইবা য়াওবা স্পেসফ্লাইত প্রোগ্রাম, গাগনয়ান মিসনগী শেম-শাবা মপুংফানা চৎথরি। ঐখোয়না মতম খুদিংদা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিং অমসুং তেক্নোলোজিগী অখঙ-অহৈশিংগীদমক চাউথোকচবা ফাওরি, হৌজিক মখোয়না হান্নগী হেন্না ৱাংনা পানদম থম্লে অমসুং থবক ওইনশু পাংথোকপা ঙম্লে। ভারতকী স্পেসকী থবক থৌরমশিং পাকথোক-চাউথোক্লি অমসুং মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিনা অহেনবা থৌদাং লৌরি। ইসরোগী থবকশিংদা হরাওবা ঐখোয়না লৈবাক অসিদা উরিবা অসি অপেনবা ফাওই। হিরম অসিদা অনৌবা মাইপাকপশিং অসিনা নহারোলশিংগী অনৌবা ৱাখল হেন্না ফগৎহল্লে। অঙাং মশিং য়াম্না সাইন্সতা থৱায় য়াওবা হেনগৎলক্কনি অমসুং সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোন চেনগনি হায়না ঐনা থাজৈ। মসিনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি শীনফম অমা ওইনবা নহারোলশিং মরুওইনা নুপীশিং ইথিল পীগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
থাজবা অমগা লোয়ননা ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মসি অফবা শেন-থুমগী ফিবমদা মমি তারে। চহি খর অসিদা ঐখোয়গী জি.দি.পি হেনগৎলকপগী চাং অচৌবা ইকোনোমিশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী ৱাংলে অমসুং মসিগী ফিবম অসি চৎলিবা চহি ২০২৪ অমসুং মসিগী মতুংদা মখা তানা লৈগনি হায়বগী থাজবা য়াবা মরম কয়া ঐখোয়গী লৈরি। শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা মীৎয়েং শানবা থৌশিলশিংনা কাংলুপ খুদিংমক কোনশিনবা য়াইফ-থৌরাংগী থবকশিংদা ইনোৎ অমা পীরে হায়বা ঐনা খঙলিবা অসি থাগৎনিঙাইনি। লাইচৎ মনুংদা খুন্নাইগী লায়রবা কাংলুপশিংদা লেম্না চেঙ পীবগী স্কিমশিং সরকারনা পাকথোক-চাউথোকহল্লে। মসিগী খুদোংচাবশিং অসি খুদোংথিনিঙাই ওইরবা কাংলুপকী মীওইশিংদা মখা তানা মতেং পাংলে। থবক অসি পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা চহি মঙাগী ওইনা মীওই করোর ৮১ হেনবদা লেম্না চেঙ পীনবা সরকারনা ৱারেপ লৌরে। মসি পুৱারিদা খ্বাইদগী চাউবা য়াইফ-থৌরাংগী থবক ওইগনি।
মীয়াম হিংবদা লাইবা হেনগৎহননবা মিসন-মোদকী স্কিম কয়া লৈরে। য়ুমদা অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহনবদগী হৌরগা কনাগুম্বা অমগী য়ুমগী সেকুরিতি ফাওবা, হায়রিবা তঙাইফদবা দরকার ওইবশিং অসি খুদোংচাবা অমা ওইহন্দ্রে। হায়রিবা থবকশিং অসি রাজনিতি নত্ত্রগা শেন্মিৎলোনগী ৱাখল্লোনগী ৱাংমদনি অমসুং মসি মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা মীৎয়েং অমদা উগদবনি। সরকারনা য়াইফ-থৌরাংগী স্কিমশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা খক নত্তনা, মসি য়াইফ-থৌরাং মশামক্কী ৱাখল্লোন নৌনা মশক তাক্লে। য়ুম লৈতবা মীওই মশিং য়াম্না লীক্না লৈবা লৈবাক খরগী মনুংদা ভারত লৈবাক অমা ওইরকপা অসি ঐখোয় খুদিংমক চাউথোকচনবগী নুমিৎ অমা ওইরগনি। দিজিতেলগী খেন্নবশিং লৈহন্দনবা অমসুং লায়রবা মহৈরোয়শিং লাইরিক-লাইশু তম্বগী মান্নবা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিনা অকনবা থবক পায়খৎলে। অয়ুস্মান ভারত স্কিম্না ইন্সুরেন্স পাক-চাউনা কোনশিন্দুনা বেনিফিসরি খুদিংমক কোনশিননবা অমসুং লায়রবা অমসুং তোললবশিং অচৌবা থাজবা পীনবা পানদম থম্লি।
ঐখোয়গী শান্নরোয়শিং মালেমগী ফম্বাক্তা ভারতকী মিংচৎ ফগৎহল্লে। হৌখিবা চহিদা পাংথোকখিবা এসিয়ান গেমসতা , ঐখোয়না পুৱারি ওইনা রেকোর্দ থুগায়দুনা মেদল ১০৭ ফংখি অমসুং এসিয়ান পেরা গেমসতা ঐখোয়না মেদল ১১১ ফংখি। ঐখোয়গী মেদল মশিংদা নুপীশিংনা য়াম্না চাউনা মতেং পাংবা উবদা ঐখোয় হরাওই। মখল কয়াগী মশান্নশিং অমসুং গেমসশিং শান্নবা অমসুং মখা মশানা মশা থাজবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংনবা ঐখোয়গী স্পোর্তস স্তারশিংনা অঙাংশিংদা ইথিল পীরে। অনৌবা থাজবনা থল্লবা ঐখোয়গী শান্নরোয়শিংনা লাক্লিবা পেরিস ওলেম্পিক্তা ফজনা শান্নগনি হায়না ঐ থাজৈ।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
হন্দক মালেম শীনবা থুংনা লাল কয়া থোক্লে অমসুং মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিং হিংশাগী চৈথেং ফংলি। মুক্নরিবা নাকল অনিমক্না মখোয়না চুম্মী অমসুং অতোপ্পা নাকল অদুনা লাল্লি হায়না থাজনরি। মরম চানা মসি কোক্নবা পাম্বৈ পুথোক্কদনি। লাইবক থিবদি, মরমশিং থিদোকপগী মহুত্তা, অকিবশিং অমসুং লান্না লৌনবনা লেপ্পা নাইদনা হিংশা থোকহল্লে। পাক-শান্না মীওই কয়া অৱা-অনা নংলে অমসুং মীওইবগী অৱাবশিং উবদা ঐখোয় থম্মোয় কায়রে। অসিগুম্বা মতম অসিদা, ঐখোয়গী ভাগবান বুদ্ধগী ৱাহৈশিং নিংশিংলি:
हि वेरेन वेरानि, सम्मन्तीध कुदाचनम्
अवेरेन सम्मन्ति, एस धम्मो सनन्तनो
মসিনা হায়রি:
“মতম পুম্নমক্তা য়েংথিনবদা অফবা পুরক্তে অদুবু য়েক্নবা থমদবনা নুংশিনবা পুরকই। মসি মুৎপা নাইদ্রবা আইন্নি”।
ভরধমান মহাবির অমসুং নিংথৌরেল অশোক অমসুং জাতিগী মপা মহাত্মা গান্ধী ফাওবনা, অহিংশা অসি ফংবদা ৱাবা ফিদম অমা নত্তে, মসি মীওই কয়াগী অশেংবা পুন্সি অমনি হায়না হঞ্জিন-হঞ্জিন উৎখি। মুক্নবনা থল্লবা লৈবাকশিং মুক্নবা লোইশিন্নবা অমসুং শান্তি পুরক্নবা শান্তি ওইবা পাম্বৈ অমা ফংগনি হায়না ঐখোয় থাজবা থম্লসি।
মালেমগী মহৌশাগী অৱাবশিং কোকহনবদা ভারতকী অরিবা লৌশিংনা মালেমগী মতেং পাংগনি। রিনিউএবল ইনর্জি ফংফম শেমগৎপদা ভারতনা মাঙজিল থাবা উবদা মালেমগী ক্লাইমেত এক্সনগী মাংজিল থাবদা ঐ হরাওই। মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবমগা চুনবা পুন্সি মহিং লৈহননবা ভারতনা ‘লাইফ মিসন’ হৌদোক্লে। অইং-অশাগী খল হোংলকপা থেংননবা লনাই মীওই অমগী লমচৎ-শাজৎ অহোংবা পুরক্নবা ঐখোয়গী লৈবাক্না তকশিল্লিবা অসিদা মালেমগী মীয়াম্না থাগৎনরে। মখোয়গী পুন্সি মহিং মহৌশা লাইরেম্বীগা চুননা হিংনবা মফম খুদিংমক্তা লৈরবা মীয়াম্না মতেং পাংগদবনি। মসিনা তুংগী মীরোলশিংগীদমক মালেম অসি কনবা খক নত্তনা পুন্সিগী মগুন হেনগৎহনগনি।
ঐগী নুংশিরবা ইরৈচাশিং,
অমৃত কালগী মতম অসি মমাঙদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা তেক্নোলোজিগী অহোংবশিং পুরকপা মতম অমসু ওইহনগদবনি। আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং মেছিন লার্নিংগুম্বা তেক্নোলোজিগী খুমাঙ চাউশিনবশিং খোঙজেল য়াংনা হেদলাইনশিংদগী ঐখোয়গী নুমিৎ খুদিংগী পুন্সিদা চঙশিল্লক্লি। তুংদা খুদোংথিনিঙাই ওইরকপা য়াবা কয়াশু লৈরে, অদুবু নহারোলশিংগী ওইনা অঙকপা খুদোচাবা কয়াশু লৈরে। মখোয়না অনৌবা হিরম কয়া থিরি। মখোয়গী লম্বীদা লৈরিবা অপনবশিং ঐখোয়না লৌথোক্কদবনি অমসুং মখোয়গী থৌনা ফুদোকহনগদবনি। মখোয়না পাম্লিবদি খুদোংচাবা চপ মাননা ফংবনি। মখোয়গী থাজবনা হয়েংগী ভারত শেমগৎলিবনি। অদুবু, নহারোলগী ৱাখল অসি লৈবাক অসিগী তুংগী অশেংবা আর্কিতেকশিং ওজাশিংনা শেম্বনি। তুমিন্না থবক কন্না শুরিবা লৈবাক অসি তুংদা হেন্না ফনবা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরিবা ঐখোয়গী লৌমীশিং অমসুং শিন্মীশিং ঐনা থাগৎপা পাম্মী। শেংলবা থৌরম অসি মাংওইননা, ঐখোয়গী আর্মদ ফোর্সশিং, পুলিস অমসুং পেরা-মিলিতরি ফোর্সশিংগী মীওইশিং ভারতনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। মখোয়গী থৌনা অমসুং মিকুপ-নাহুম শিংবা য়াওদনা ঐখোয়না ফংলিবা চাউখৎপগী অচৌবা ফিবমশিং অসি য়ৌবা ঙম্লোই।
ঐগী ৱারোল লোইশিন্দ্রিঙৈ মমাঙদা, জুদিসিয়ারি অমসুং সিবিল সর্বিসেসকী মীওইশিং ঐনা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতকী মিসনশিংগী ওফিসিএলশিং অমসুং মপান লৈবাকশিংদা লৈরিবা ভারতমচাশিংদা ঐগী রিপব্লিক দে য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐখোয়না ঙমজবা মওংদা লৈবাক অমসুং মীয়ামগী সেবা তৌনবা ঐখোয় পুম্নমক কৎথোক্লসি। মীয়াম পুম্নমক ঐগী য়াইফ-পাউজল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।
জয় হিন্দ!
জয় ভারত!