Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Mansukh Mandaviya reviews COVID-19 Situation and Preparedness of public health system for Surveillance, Containment and Management in view of rising COVID-19 Cases in some parts of the country
It is important to be on alert and be prepared against new and emerging strains of COVID-19 virus: Dr Mandaviya
Reiterates the need for joint efforts between Centre and States to ensure efficient management of COVID-19
“Let us undertake mock drills once every three months at both Central and State levels and share best practices”
States to monitor emerging evidences of COVID-19 cases, symptoms and case severity to plan appropriate public health response
States/UTs advised to send samples of all Covid-19 positive cases to INSACOG labs to facilitate tracking of new variants
States urged to create awareness, manage infodemic and ensure dissemination of factually correct information
20 DEC 2023 1:01PM by PIB Delhi
Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare today chaired a high-level meeting to review the COVID-19 situation in India and preparedness of public health system for surveillance, containment and management of COVID-19 in view of the recent spike in cases of COVID-19 in some states. He was joined by Prof. S P Singh Baghel and Dr Bharati Pravin Pawar, Union Ministers of State for Health and Family Welfare. Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog was also present.
State Ministers who joined the meeting include Shri Alo Libang, Chief Minister and Minister of Health (Aruachal Pradesh); Shri Brajesh Pathak, Deputy Chief Minister and Health Minister (Uttar Pradesh); Shri Dhan Singh Rawat, Health Minister (Uttarakhand) who was present physically; Shri Dinesh Gundu Rao, Health Minister (Karnataka); Shri Anil Vij, Health Minister (Haryana); Smt. Veena George, Health Minister (Kerala), Shri Vishwajit Pratapsingh Rane, Health Minister (Goa); Shri Keshab Mahanta, Health Minister (Assam), Shri Banna Gupta, Health Minister (Jharkhand); Dr Balbir Singh, Health Minister (Punjab); Shri Saurabh Bharadwaj, Health Minister (Delhi); Dr. (Col.) Dhani Ram Shandil, Health Minister (Himachal Pradesh); Prof. Dr. Tanajirao Sawant, Health Minister (Maharashtra); Shri Damodar Rajanarasimha, Health Minister (Telangana); Dr Sapam Ranjan, Health Minister (Manipur); Shri Niranjan Pujari, Health Minister (Odisha); Shri Rangaswamy, Administrator (Puducherry); among others.
Underlining the challenge posed by the increasing number of COVID-19 cases in some countries across the world such as China, Brazil, Germany and United States, Union Health Minister noted the importance of being prepared and remaining alert against new and emerging strains of COVID-19, especially in view of the upcoming festive season. Underlying and reiterating that COVID is not over yet, he requested states to monitor emerging evidences of COVID-19 cases, symptoms and case severity to plan appropriate public health response.
Dr Mandaviya stressed the need for collective efforts between the Centre and the States to deal with the emerging situation in the spirit of “Whole of Government” approach. He directed for strengthening the surveillance system for whole genome sequencing of positive case samples to track the variants through Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG) network to ensure timely detection of newer variants, circulating in the country. This would facilitate undertaking of appropriate public health measures in a timely manner, he noted. States/UTs have been requested to ramp up testing and refer large number of samples of COVID-19 positive cases and pneumonia-like illness to INSACOG Genome Sequencing Laboratories (IGSLs) on a daily basis, for sequencing, to track new variants, if any.
The Union Health Minister urged all the states to remain alert, increase surveillance and ensure adequate stock of medicines, oxygen cylinders and concentrators, ventilators and vaccines, He asked officials to undertake mock drills every three months at both the Central and State levels to assess functionality of PSA plants, Oxygen concentrators and cylinders, ventilators, etc., and encouraged the sharing of best practices. He also urged states to create awareness on respiratory hygiene and ensure dissemination of factually correct information and counter fake news to manage infodemic and mitigate any panic. The Union Health Minister urged States/UTs to share information on cases, tests, positivity etc., in real time on the COVID portal to enable timely monitoring and prompt public health measures. He assured the states of all support from the Centre.
Through a presentation, Shri Sudhansh Pant, Secretary, Union Health Ministry briefed the Union Health Minister on the global COVID19 situation and the domestic scenario. It was informed that while active COVID cases in India are significantly less compared to the global scenario, in the last two weeks there has been a steep rise in active cases from 115 on 6th Dec 2023 to 614 on date. It was also noted that 92.8% of the cases are home isolated, indicating mild illness. No increase in hospitalization rates have been witnessed due to COVID-19, the cases that are hospitalized are due to other medical conditions – COVID-19 is an incidental finding. A rise in daily positivity rate has been observed in a few states like Kerala, Maharashtra, Jharkhand and Karnataka.
On the new JN.1 variant of SARS-CoV-2, it was informed that the variant is currently under intense scientific scrutiny, but not a cause of immediate concern. No clustering of cases has been observed in India due to JN.1 and all the cases were found to be mild and all of them have recovered without any complications.
Dr V K Paul reiterated the need for a whole-of-government approach to tackle with the challenge posed by the surge in COVID cases and the emergence of a new variant. He informed that the scientific community in India is closely investigating the new variant but stressed on the need for states to ramp up testing and strengthen their surveillance systems.
Dr Rajiv Bahl, Secretary, Department of Health Research and DG, ICMR informed that ICMR is currently working on genome sequencing of the new JN.1 variant. He urged states to monitor the COVID-19 scenario and increase RT-PCR tests but noted that there is no cause for panic.
State Health Ministers appreciated the support and guidance received from the Centre. They assured to increase testing and surveillance measures in view of the rising cases in some states.
Smt. L S Changsan, Addl. Secretary, Union Health Ministry; senior officials from the Health Ministry, ICMR, and NCDC were present in the meeting.

হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা লৈবাক্কী শরুক খরদা কোবিদ-19 কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা কোবিদ-19গী ওইরিবা ফীভম অমসুং সর্ভিলেন্স, কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্তগীদমক পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগী শেম শারিবা য়েংশিনখ্রে
কোবিদ-19 ভাইরসকী অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা স্ত্রেনশিংগী মায়োক্তা চেকশিন্না লৈবা অমসুং শেম শাবা মরু ওই: দা. মন্দাবিয়া
কোবিদ-19গী মেনেজমেন্ত নীংথিনা তৌবা ঙম্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী মরক্তা অপুনবা খোঙথাংশিংগী মথৌ তাই হায়না নৌনা ফোঙদোকখ্রে
“ঐখোয়না কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাকশিংদা থা অহুম খুদিংগী মোক দ্রিলশিং তৌগদবনি অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং শিয়র তৌগদবনি”
মতিক চাবা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স থৌরাং তৌনবা রাজ্যশিংনা কোবিদ-19 কেসশিং, লাইওংশিং অমসুং কেস সিভিয়রিতীগী থোরক্লিবা ইভিদেন্সশিং য়েংশিনগদবনি
রাজ্যশিং/UTশিংদা অনৌবা ভেরিয়েন্তশিং ত্রেক তৌবদা মতেং পাংনবা INSACOG লেবশিংদা কোবিদ-19 পোজিতিব কেস পুম্নমক্কী সেম্পলশিং থানবা পাউতাক পীখি
রাজ্যশিংদা এৱের্নেস পীনবা, ইনফোদেমিক মেনেজে তৌনবা অমসুং অচুম্বা মরিক চুম্বা পাউশিং শন্দোক্নবা হায়খ্রে
20 DEC 2023 1:01PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ঙসি ভারততা কোবিদ-19গী ওইরিবা ফীভম য়েংশিন্নবা অমসুং রাজ্য খরদা কোবিদ-19গী কেসশিং হন্দক হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা কোবিদ-19গী সর্ভিলেন্স, কন্তেনমেন্ত অমসুং মেনেজমেন্তগীদমক পব্লিক হেল্থ সিস্তেম শেম-শাদুনা লৈনবা অৱাংবা থাক্কী য়েংশিন মীফম অমগী ময়াই তাংবল লৌখ্রে। মহাক্কা লোয়ননা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশিং, প্রোফেসর এস পি সিংহ বাঘেল অমসুং দা. ভারতি প্রবিন পাৱর, NITI আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ), দা. ভি কে পোলসু শরুক য়াখি।
মীফম অদুদা শরুক য়াখিবা রাজ্যগী মন্ত্রীশিং অদুদা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রী শ্রী অলো লিবাং (অরুনাচল প্রদেশ); উপ মুখ্য মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রী শ্রী ব্রজেশ পথক (উত্তর প্রদেশ); হকশেল মন্ত্রী শ্রী ধন সিংহ রাৱত (উত্তরাখন্দ)না হকথেংননা শরুক য়াখি; হকশেল মন্ত্রী শ্রী দিনেস গুন্দু রাও (কর্নাতকা); হকশেল মন্ত্রী শ্রী অনিল ভিজ (হরিয়ানা); হকশেল মন্ত্রী শ্রীমতি বীনা জোর্জ (কেরালা), হকশেল মন্ত্রী শ্রী বিশ্বাজিৎ প্রতাপ সিংহ রানে (গোৱা); হকশেল মন্ত্রী শ্রী কেশব মহন্তা (অসাম); হকশেল মন্ত্রী শ্রী বন্না গুপ্তা (ঝারখন্দ); হকশেল মন্ত্রী দা. বালবির সিংহ (পঞ্জাব); হকশেল মন্ত্রী শ্রী সৌরব ভারদ্বাজ (দিল্লী); হকশেল মন্ত্রী দা. (কর্নেল) ধানি রাম শান্দিল (হিমাচল প্রদেশ); হকশেল মন্ত্রী প্রোফেসর দা তানজিরাও সাৱন্ত (মহারাস্ত্র); হকশেল মন্ত্রী শ্রী দমোদ রাজানরসিমহা (তেলঙ্গানা); হকশেল মন্ত্রী দা. সাপম রঞ্জন (মনিপুর); হকশেল মন্ত্রী শ্রী নিরনজন পুজারি (ওরিশা); এদমিনিস্ত্রেতর শ্রী রঙ্গাস্বামী (পুদুচেরী)সু শরুক য়াখি।
চিনা, ব্রাজিল, জর্মনী অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসগুম্বা মালেমগী লৈবাক খরদা কোবিদ-19 কেসশিংগী মশিং হেনগৎলকপনা থোকহল্লিবা শীংনবশিং অসিগী মতাংদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা মরু ওইনা লাক্কদৌরিবা হরাও কুহ্মৈগী পন্থা অসি য়েংগা কোবিদ-19গী অনৌবা অমসুং থোরক্লিবা স্ত্রেনশিংদগী শেম শাদুনা লৈবা অমসুং চেকশিন্না লৈবা মরু ওই থমখি। কোবিদ অসি লোইদ্রি হায়না নৌনা ফোঙদোক্তুনা মহাক্না রাজ্যশিংদা মতিক চাবা পব্লিক হেল্থ রেস্পোন্স থৌরাং তৌনবা রাজ্যশিংনা কোবিদ-19 কেসশিং, লাইওংশিং অমসুং কেস সিভিয়রিতীগী থোরক্লিবা ইভিদেন্সশিং য়েংশিনগদবনি হায়খি।
দা, মন্দাবিয়ানা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংগী মরক্তা “হোল ওফ গভর্নমেন্ত” এপ্রোচকা লোয়ননা ওইরক্লিবা ফীভম অসি লাকশিন্নবা পুন্না খোঙথাংশিং লৌখৎপা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না লৈবাক অসিদা শন্দোরক্লিবা অনৌবা ভেরিয়েন্তশিং মতম চানা খঙদোক্নবা ইন্দিয়া SARS-CoV-2 জেনোমিক্স কনসোর্তিয়ম (INSACOG) নেৎৱার্ক্কী খুত্থাংদা ভেরিয়েন্তশিং ত্রেক তৌনবা পোজিতিব কেস সেম্পলশিংগী হোল জিনোম সিক্বেন্সীং তৌনবগীদমক সর্ভিলেন্স সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা য়াথং পীখি। মসিনা মতম চানা মতিক চাবা পব্লিক হেল্থ মিজরশিং পাইখৎপদা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। রাজ্যশিং/UTশিংদা কোবিদ-19 পোজিতিব কেসশিং অমসুং ন্যুমোনিয়া গুম্বা লাইনাশিংগী তেস্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা অমসুং সিক্বেন্সীগীদমক, অনৌবা ভেরিয়েন্তশিং ত্রেক তৌনবা নুমিৎ খুদিংগী INSACOG জিনোম সিক্বেন্সী লেবোরেতোরীশিং (IGSLs)দা সেম্পলশিং মশিং য়াম্না রিফর তৌনবা হায়খি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা চেকশিন্না লৈনবা, সর্ভিলেন্স হেনগৎহন্নবা অমসুং হীদাক-লাংথকশিং, ওক্সিজেন সিলিন্দরশিং অমসুং কনসেন্ত্রেতরশিং, ভেন্তিলেতরশিং অমসুং ভেক্সিনশিংগী স্তোক মরাং কাইনা থম্নবা হায়খি। মহাক্না ওফিসিএলশিংদা PSA প্লান্তশিং, ওক্সিজেন কনসেন্ত্রেতরশিং অমসুং সিলিন্দরশিং, ভেন্তিলেতরশিং অসিনচিংবগী ফঙ্কস্নেলিতী এসেস তৌনবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী থাক অনিমক্তা থা অহুম খুদিংগী মোক দ্রিলশিং তৌনবা হায়খি অমসুং খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং শিয়র তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না রাজ্যশিংদা রেস্পিরেতরী হাইজীনগী মরমদা এৱের্নেস পীনবা অমসুং অচুম্বা মরিক চুম্বা ই-পাউ শন্দোক্নবা অমসুং ইনফোদেমিক মেনেজ তৌনবা অরানবা পাউশিং লাকশিন্নবা অমসুং পাখৎপা হন্থহন্নবসু হায়খি। কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা রাজ্যশিং/UTশিংদা কেসশিং, তেস্তশিং, পোজিতিবিতীনচিংবগী মতাংদা মতম চানা মোনিতর তৌনবা অমসুং পব্লিক হেল্থ মিকরশিং পাইখৎনবা কোবিদ পোর্তেলদা রিএল তাইমদা ই-পাউ শিয়র তৌনবা হায়খি। মহাক্না রাজ্য পুম্নমক্তা কেন্দ্রদগী তেংবাং পীগনি হায়না থাজবা পীখি।
প্রজেন্তেসন অমগী খুত্থাংদা শ্রী সুধান্স পেন্ত, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরীনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীদা মালেমগী কোবিদ-19গী ওইরিবা ফীভম অমসুং লমদম অসিগী ফীভমগী মতাংদা পাউদমখি। ভারত্তা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি মালেমগা য়েংনবদা য়াম্না নেম্মি, হৌখিবা চয়োল অনি অসিদা এক্তিব কেসশিং অসি দিসেম্বর 6, 2023দা 115 ওইরম্বদগী ঙসি 614দা হেনগৎলকখি হায়না পাউদমখি। কেসশিংগী 92.8% অসি হোম আইসোলেসন্দা লৈরি, মসিনা মাইল ওই তাক্লি। কোবিদ-19না মরম ওইদুনা হোস্পিতেলাইজেসন তৌবগী মশিং হেনগৎলকপা উবা ফংদে, হোস্পিতেলাইজ তৌরকখিবা কেসশিং অসি অতৈ মেদিকেল কন্দিসনশিংনা মরম ওইরগনি – কোবিদ-19 অসি ইন্সিদেন্তেল ফাইন্দিং অমনি। কেরালা, মহারাস্ত্র, ঝারখন্দ অমসুং কর্নাতকাগুম্বা রাজ্য খরদা নোংমগী পোজিতিবিতী রেত হেনগৎলকপা উবা ফংখি।
SARS-CoV-2গী অনৌবা JN.1 ভেরিয়েন্তগী মতাংদা ভেরিয়েন্ত অসি হৌজিক্কী ওইনা কন্না সাইন্তিফিক স্ক্রুতিনী তৌরি অদুনি খুদক্কী ওইনা অকনবা মীৎয়েং চংবগী মথৌ তাদে হায়খি। JN.1 না মরম ওইরগা ভারত্তা কেসশিংগী ক্লস্তরিং তৌবা থেংনরে অমসুং কেস পুম্নমক মাইল্দ ওই অমসুং মখোয় পুম্নমক কমপ্লিকেসন লৈতনা রিকবর তৌখি।
দা. ভি কে পোলনা নৌহোনা কোবিদ কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অমসুং অনৌবা ভেরিয়েন্ত অমা থোরক্লিবা অসিনা থোকহল্লিবা শীংনবা লাকশিন্নবা হোল-ওফ-গভর্নমেন্ত এপ্রোচ অমগী মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা অনৌবা ভেরিয়েন্ত অসি কুপ্না য়েংশিল্লি অদুবু তেস্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মখোয়গী সর্ভিলেন্স সিস্তেম মপাঙ্গল কনহনবা মথৌ তাই হায়না রাজ্যশিংদা হায়খি।
দিপার্তমেন্ত ওফ হেল্থ রিসর্চকী সেক্রেতরী, অমসুং DG, ICMR দা. রাজিব বাহলবা হায়খি হৌজিক ICMRনা অনৌবা JN.1 ভেরিয়েন্তগী জিনোম সিক্বেন্সী তৌনবা হোৎনরি। মহাক্না রাজ্যশিংদা কোবিদ-19গী ফীভম য়েংশিন্নবা অমসুং RT-PCR তেস্তশিং তৌবা হেনগৎহন্নবা হায়খি অদুবু মসি পাখৎনীংঙাইদে ওইদে হায়খি।
রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীশিংনা কেন্দ্রদগী ফংলিবা সপ্পোর্ত অমসুং গাইদেন্স অসিবু থাগৎখি। মখোয়না রাজ্য খরদা কেসশিং হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলগা তেস্ত তৌবা অমসুং সর্ভিলেন্সকী খোঙথাংশিং হেনগৎহনগনি থাজবা পীখি।
মীফম অদুদা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল সেক্রেতরী, শ্রীমতি এল. এস. চাংসন; হকশেল মন্ত্রালয়, ICMR, অমসুং NCDCগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা শরুক য়াখি।