Ministry of Health and Family Welfare
Viksit Bharat Sankalp Yatra
1232 Health camps have been conducted in 203 Gram Panchayats reporting a total footfall of more than 1,66,000 people
More than 33,000 Ayushman cards were created at the camps and over 21,000 physical cards were distributed
More than 41,000 people screened for TB and over 4,000 people referred to higher Public Health Facilities
Over 24,000 people were screened for SCD and 1100 referred to higher public health facilities
Around 1,35,000 people were screened for Hypertension and Diabetes and more than 10,000 people were referred to higher public health facilities
22 NOV 2023 1:51PM by PIB Delhi
In a groundbreaking initiative aimed at saturating the benefits of Central government schemes across the nation, Prime Minister Narendra Modi launched the Viksit Bharat Sankalp Yatra on November 15 from Khunti, Jharkhand. To facilitate immediate services, various camps are being set up by departments such as the postal department, health department, and others. The yatra, designed to inform and empower citizens about the government's flagship schemes, aims to create awareness and deliver the benefits of welfare programs directly to the people.
On the occasion of Janjatiya Gaurav Divas, Prime Minister Narendra Modi flagged off specially designed IEC Vans carrying messages of government schemes. As a part of On-Spot services under the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Health Camps are being organized at the places of halt of the IEC Van in the Gram Panchayats.
In the first week, as on 21 November 2023, 1232 Health camps have been conducted in 203 Gram Panchayats reporting a total footfall of more than 1,66,000 people.
Lower Subansiri, Arunachal Pradesh
Dang, Gujarat
Rajouri, J&K
North and Middle Andaman
Koraput, Odisha
Vanthadapalli ASR, Andhra Pradesh
The following activities are being carried out in the Health camps:
1. Ayushman Bharat - Pradhan Mantri Jan Arogya Yojna (AB-PMJAY): Under the flagship scheme of MoHFW for the Viksit Bharat Sankalp Yatra, Ayushman cards are being created using the Ayushman app and physical cards are being distributed to the beneficiaries. By the end of first week, more than 33,000 Ayushman cards were created at the camps and more than 21,000 physical cards were distributed.
2. Tuberculosis (TB): Screening of patients for TB is being carried out for symptoms, sputum testing, and by using NAAT machines wherever available. Case suspected to have TB are referred to higher facilities. By the end of First week, more than 41,000 people have been screened out of which more than 4,000 were referred to higher Public Health Facilities.
Under Pradhan Mantri TB Mukt Bharat Abhiyan (PMTBMA), consent is being taken for patients suffering from TB for receiving assistance from Nikshay Mitras. Attendees willing to be Nikshay Mitras are also being provided on-spot registration. By the end of first week, more than 2,500 patients gave consent under PMTBMBA and more than 1400 new Nikshay Mitras were registered
Under Nikshay Poshan Yojna (NPY), monetary assistance is provided to TB patients through Direct benefit Transfer. For this purpose, details of bank account of the pending beneficiaries are being collected and accounts are being Aadhaar seeded. By the end of first week, details of 966 such beneficiaries were collected.
3. Sickle Cell Disease: In areas with predominant Tribal population, screening of eligible population (upto 40 years of age) is being done for the detection of Sickle Cell Disease (SCD) through the Point of Care (PoC) tests for SCD or through Solubility Test. Cases testing positive are being referred to higher centers for management. By the end of first week, more than 24,000 people were screened, out of which 1100 were found to be positive and referred to higher public health facilities.
4. Non Communicable Diseases (NCDs): Screening of eligible population (30 years and above) is being done for Hypertension and Diabetes and cases suspected to be positive are being referred to higher centers. By the end of first week, around 1,35,000 people were screened for Hypertension and Diabetes. More than 7000 people were suspected to be positive for Hypertension and more than 7,000 were suspected to be positive for Diabetes and more than 10,000 people were referred to higher public health facilities.
After completion of one week of Yatra some of the positive reports from the States are as under:
Jharkhand - SCDs screening undertaken in PVTG areas along with VBSP camps. First time sickle cell screening started in all districts of Jharkhand during VBSY. DD and DNH have also added an extra van - Shramyogi swasthya seva mobile van along with the Yatra van .This Van will accompany all route of Yatra.
Jammu and Kashmir - Despite challenges such as the harsh winter and restricted movement in remote areas like GP Dawar, excellent coordination is being done with the army and local volunteers to ensure the delivery of essential services to the population of around 35,000.
Arunachal Pradesh - The community of Tawang district took the initiative to organize educational plays, such as Nukkad and natak, to raise awareness.
Some states also informed of the issues being faced by them. Strike of Community Health Officers (CHOs) in Maharashtra posed a challenge in organizing the health camps but the camps were held successfully with the ANMs and ASHAs carrying out all activities. In Maharashtra, it was also reported that the VANs reached remote areas and hamlets ensuring that these essential services were accessible to all.
This Yatra also played a significant role in mobilizing and promoting the Ayushman Golden Card scheme. Andhra Pradesh and several blocks in Maharashtra demonstrated remarkable success in fostering community engagement during the yatra period. Gujarat used Yatra platform for the efficient distribution of Aadhaar cards and ration cards. Tripura leveraged this platform to effectively issue income certificates and handicapped certificates during the VBSP.
Most states have reported that health camps have facilitated easy identification and mobilization of individuals suspected of having diseases such as sickle cell, tuberculosis, diabetes, and hypertension.

ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା
୨୦୩ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ୧୨୩୨ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ, ଯେଉଁଥିରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ୧,୬୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ
ଶିବିରରେ ୩୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ୨୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ
୪୧,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ଯକ୍ଷ୍ମା ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ବଡ଼ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ହୋଇଛନ୍ତି
ଏସସିଡି ପାଇଁ ୨୪,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୧୦୦ ଲୋକଙ୍କୁ ବଡ଼ ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଇଥିଲା
ପ୍ରାୟ ୧,୩୫,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଓ ମଧୁମେହ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ୧୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି
22 NOV 2023 1:51PM by PIB Bhubaneswar
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଯୋଜନାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁଫଳ ପହଞ୍ଚାଇବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ଖୁଣ୍ଟିରୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରାକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବିପୁଳ ସଫଳତା ମିଳିଛି । ଡାକ ବିଭାଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଭାଗ ଭଳି ଏକାଧିକ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ତୁରନ୍ତ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ଶିବିର ମାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅବଗତ ଓ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ଯାତ୍ରାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ କଲ୍ୟାଣକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସୁଫଳ ସିଧାସଳଖ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚାଇବା।
ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଅବସରରେ ଏକାଧିକ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ବାର୍ତ୍ତା ନେଇ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଆଇଇସି ଭ୍ୟାନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ ସ୍ପଟ ବା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥଳରେ ସେବା ପ୍ରଦାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ଆଇଇସି ଭ୍ୟାନର ଅଟକିଥିବା ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହରେ, ୨୧ ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା, ୨୦୩ ଟି ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ୧୨୩୨ ଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି ଯେଉଁଥିରେ ସମୁଦାୟ ୧,୬୬,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି।
ଲୋୟର ସୁବନସିରି, ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
ଡାଙ୍ଗ, ଗୁଜରାଟ
ରାଜୌରୀ, ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର
ଉତ୍ତର ଓ ମଧ୍ୟ ଆଣ୍ଡାମାନ
କୋରାପୁଟ, ଓଡ଼ିଶା
ବାନ୍ଥଡାପଲ୍ଲୀ ଏଏସଆର, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିରଗୁଡ଼ିକରେ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ କରାଯାଉଛି:
1. ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ - ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଆରୋଗ୍ୟ ଯୋଜନା (ଏବି-ପିଏମଜେଏୱାଇ): ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଫ୍ଲାଗସିପ୍ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆପ୍ ବ୍ୟବହାର କରି ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରାଯାଉଛି ଏବଂ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏହି କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଶିବିରରେ ୩୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ କାର୍ଡ ତିଆରି କରାଯାଇ ୨୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କାର୍ଡ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥିଲା।
2. ଯକ୍ଷ୍ମା (ଟିବି): ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କ ଲକ୍ଷଣକୁ ଦେଖି ସ୍କ୍ରିନିଂ, ସ୍ପୁଟମ୍ ପରୀକ୍ଷା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସ୍ଥାନରେ ନାଟ୍ ମେସିନ୍ ବ୍ୟବହାର କରି କରାଯାଉଛି। ଯକ୍ଷ୍ମା ଥିବା ସନ୍ଦେହ ହେଲେ ରୋଗୀଙ୍କୁ ପରିସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୪୧ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ବଡ଼ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯକ୍ଷ୍ମା ମୁକ୍ତ ଭାରତ ଅଭିଯାନ (ପିଏମଟିବିଏମଏ) ଅଧୀନରେ ଯକ୍ଷ୍ମାରେ ପୀଡ଼ିତ ରୋଗୀଙ୍କୁ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ରଙ୍କ ଠାରୁ ସହାୟତା ପାଇବା ପାଇଁ ସମ୍ମତି ନିଆଯାଉଛି । ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିବା ପ୍ରତିଯୋଗୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନ-ସ୍ପଟ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପିଏମଟିବିଏମବିଏ ଅଧୀନରେ ୨,୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ରୋଗୀ ସମ୍ମତି ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ୧୪୦୦ରୁ ଅଧିକ ନୂତନ ନିକ୍ଷୟ ମିତ୍ର ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି
ନିକ୍ଷୟ ପୋଷଣ ଯୋଜନା (ଏନପିୱାଇ) ଅଧୀନରେ ଯକ୍ଷ୍ମା ରୋଗୀଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର (ଡିବିଟି) ମାଧ୍ୟମରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଏ । ଏଥିପାଇଁ ବାକି ଥିବା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟର ବିବରଣୀ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବା ସହ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଆଧାର ସିଡ୍ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୯୬୬ ଜଣ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବିବରଣୀ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଛି।
1. ସିକେଲ ସେଲ ରୋଗ: ଅଧିକ ଆଦିବାସୀ ଜନସଂଖ୍ୟା ଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ରକ୍ତଶିକୁଳୀ ବା ସିକଲ୍‌ ସେଲ୍‌ ରୋଗ ପାଇଁ ପଏଣ୍ଟ ଅଫ୍ କେୟାର (ପିଓସି) ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ କିମ୍ବା ସଲୁବଲିଟୀ ବା ଦ୍ରବଣୀୟତା ପରୀକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ସିକେଲ ସେଲ ରୋଗ (ଏସସିଡି) ଚିହ୍ନଟ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟା (୪୦ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି | ପଜିଟିଭ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ମାମଲାଗୁଡ଼ିକୁ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଉଚ୍ଚ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଉଛି | ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ୨୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କର ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୧୦୦ ପଜିଟିଭ୍ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇ ଉଚ୍ଚ ସରକାରୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଇଛି।
2. ଅଣ ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ (ଏନସିଡି): ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଏବଂ ମଧୁମେହ ପାଇଁ ଯୋଗ୍ୟ ଜନସଂଖ୍ୟା (୩୦ ବର୍ଷ କିମ୍ବା ତା'ଠାରୁ ଅଧିକ) ସ୍କ୍ରିନିଂ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପଜିଟିଭ୍ ସନ୍ଦିଗ୍ଧ ରୋଗୀଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ କେନ୍ଦ୍ରକୁ ପଠାଯାଉଛି। ପ୍ରଥମ ସପ୍ତାହ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ପ୍ରାୟ ୧,୩୫,୦୦୦ ଲୋକଙ୍କର ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଓ ମଧୁମେହ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ୭୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପରେ ପଜିଟିଭ୍ ଥିବା ସନ୍ଦେହ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ୭ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ମଧୁମେହ ପଜିଟିଭ୍ ଥିବା ସନ୍ଦେହ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ ୧୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ବଡ଼ ସରକାରୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକେନ୍ଦ୍ରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ଯାତ୍ରାର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂରିବା ପରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରୁ କେତେକ ସକାରାତ୍ମକ ରିପୋର୍ଟ ନିମ୍ନରେ ଦିଆଗଲା :
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ - ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ଶିବିର ସହିତ ଅତି ପଛୁଆ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟ (ପିଭିଟିଜି) ଅଞ୍ଚଳରେ ଏସସିଡି ସ୍କ୍ରିନିଂ । ବିକଶିତ ଭାରତ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସିକଲ୍ ସେଲ୍ ସ୍କ୍ରିନିଂ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଯାତ୍ରା ବାହନ ସହ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ବାହନ ଶ୍ରମଯୋଗୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ମୋବାଇଲ୍ ବାହନ ମଧ୍ୟ ଡିଡି ଓ ଡିଏନ୍ଏଚ୍ ଯୋଡ଼ିଛନ୍ତି। ଏହି ବାହନ ଯାତ୍ରାର ସମସ୍ତ ମାର୍ଗ ସହିତ ଯିବ।
ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀର- ଜିପି ଦାଓ୍ଵାର ଭଳି ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳରେ କଠିନ ଶୀତ ଏବଂ ସୀମିତ ଗମନାଗମନ ଭଳି ଆହ୍ୱାନ ସତ୍ତ୍ୱେ ପ୍ରାୟ ୩୫,୦ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସେନା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱେଚ୍ଛାସେବୀମାନଙ୍କ ସହ ଉତ୍ତମ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରାଯାଉଛି ।
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ - ତୱାଙ୍ଗ ଜିଲ୍ଲାର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ପଥପ୍ରାନ୍ତ ନାଟକ ଏବଂ ନାଟକ ପରି ଶୈକ୍ଷିକ ନାଟକ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି।
କେତେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଧିକାରୀ (ସିଏଚ୍ଓ)ଙ୍କ ଧର୍ମଘଟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ଏକ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା କିନ୍ତୁ ଏଏନଏମ ଏବଂ ଆଶା କର୍ମୀମାନେ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପାଦନ କରିବା ସହିତ ଶିବିରଗୁଡିକ ସଫଳତାର ସହ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା । ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସେବା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ପାଇଁ ସଂକଳ୍ପ ଯାତ୍ରା ବାହନ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବସ୍ତିରେ ପହଞ୍ଚିଥିବା ସୂଚନା ମିଳିଛି।
ଏହି ଯାତ୍ରା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଗୋଲଡେନ କାର୍ଡ ଯୋଜନାକୁ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା । ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବିଭିନ୍ନ ବ୍ଲକରେ ସାମୂହିକ ସଂପୃକ୍ତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଆଧାର କାର୍ଡ ଏବଂ ରାସନ କାର୍ଡର ଦକ୍ଷ ବଣ୍ଟନ ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଯାତ୍ରା ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲା । ତ୍ରିପୁରା ଭିବିଏସପି ସମୟରେ ଆୟ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଏବଂ ଭିନ୍ନକ୍ଷମ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ଜାରି କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଲାଭ ଉଠାଇଥିଲା ।
ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟ ରିପୋର୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଶିବିର ଦ୍ୱାରା ସିକେଲ ସେଲ, ଯକ୍ଷ୍ମା, ମଧୁମେହ ଏବଂ ଉଚ୍ଚ ରକ୍ତଚାପ ଭଳି ରୋଗ ଥିବା ସନ୍ଦେହ କରାଯାଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସହଜରେ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ ଏକତ୍ରିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ।