Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 21st Hindustan Times Leadership Summit 2023 in New Delhi
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Delhi
Shobhana Bhartia ji, all the members of your team from Hindustan Times, and all the guests present here, ladies and gentlemen.
Firstly, I apologize to all of you because I was in an election meeting, so it took me a little while to get here. But I've arrived directly from the airport to be among you. Shobhana ji was speaking very well. The issues that she raised were good. I will definitely get a chance to read it sometime as I arrived late.
Friends,
Greetings to all of you! Once again, you have invited me to the Hindustan Times Leadership Summit, for which I am very grateful to the HT Group. When our government was formed in 2014, and our term started, the theme of this summit at that time was "Reshaping India," meaning the HT Group believed that a lot would change in Bharat in the near future and there would be a reshape. When our government returned with even more majority in 2019, at that time, you kept the theme as "Conversations for a Better Tomorrow." You conveyed a message to the world through the HT Summit that Bharat is progressing towards a better future. Now that the country is set for elections next year, your theme in 2023 is "Beyond Barriers." As someone who lives among the people, a political figure, and a representative of the people, I see a message in it. Usually, opinion polls come a few weeks before the elections and predict what will happen. But you have clearly indicated that the people of the country are going to break all barriers this time and support us. The 2024 election results will be beyond barriers.
Friends,
The journey of Bharat from 'Reshaping India' to 'Beyond Barriers' has laid the foundation for a bright future ahead. On this foundation, we will build a developed, grand, and prosperous Bharat. For a long time, Bharat and the people of the country have faced numerous barriers. The prolonged periods of attacks and slavery bound Bharat in many shackles. The spirit that emerged during the independence movement, the passion that was born, and the sense of community that developed, broke many of these shackles. After gaining independence, there was hope that this momentum would continue, but unfortunately, it did not. Our country, bound in various types of barriers, could not move forward at the pace it was capable of. One significant barrier was the mentality, mental barriers. Some barriers were real, some were perceived, and some were exaggerated. Since 2014, Bharat has been consistently working hard to break these barriers. I am satisfied that we have overcome many barriers, and now we are talking about 'Beyond Barriers.' Today, Bharat, while breaking every barrier, has reached the moon, where no one else has reached. Today, Bharat is the number one in digital transactions, overcoming every challenge. Today, Bharat leads in mobile manufacturing, emerging from every barrier. Today, Bharat is among the top three in the world of start-ups. Today, Bharat is building the world's largest skilled pool. Today, Bharat is being talked about in events like G20. Today, Bharat is moving forward, freeing itself from every restraint. And you must have heard - सितारों के आगे जहां और भी है (there is more beyond the stars). Bharat is not going to stop at this point.
Friends,
As I was saying, the biggest barrier here was our mindset. There were mental barriers. Due to this mindset, we used to hear things like, "Nothing can happen in this country... Nothing can change in this country... and everything works like this here." Even if someone arrived late, they proudly called it "Indian Time." There were beliefs like, "Corruption, oh, nothing can be done about that, just learn to live with it... If the government has made something, its quality must be poor, it's government-made..." However, some events occur that inspire the entire country to break mental barriers and come out of them. When Gandhi ji picked up a pinch of salt during the Dandi March, it was just a symbol, but the whole country stood up, and people gained confidence that we can achieve independence. The success of Chandrayaan did not suddenly turn 140 crore citizens into scientists, nor did they become astronauts. But we are still experiencing an atmosphere filled with self-confidence throughout the country. And what comes out of it is – “we can do it, we can progress in every sector.” Today, every Indian is filled with high spirits. You might recall the issue of cleanliness. Some people used to say that talking about cleanliness from the Red Fort, addressing the issue of toilets, goes against the dignity of the PM's position. The term "sanitary pad" was something people, especially men, avoided mentioning in common parlance. I raised these issues from the Red Fort, and that's where the change in mindset began. Today, cleanliness has become a people's movement. Remember, nobody was interested about khadi. At the most, it was relegated to be worn by the politicians, especially during elections, to just wear a long kurta and show up. But in the last 10 years, khadi sales have increased by more than three times.
Friends,
The success of Jan Dhan bank accounts is known to the citizens. However, when we introduced this scheme, some experts said that opening these accounts is a waste of resources, as the poor won't deposit even a single penny in them. It wasn't just about the money; it was about breaking mental barriers, changing mindsets. These people never understood the pride, the self-respect of the poor that the Jan Dhan Yojana instilled. For the poor, going to the doors of banks was a daunting task; they were scared. Having a bank account was a luxury for them. When they saw that banks were coming to their doors, it instilled a new confidence, a new pride, and a new seed in their minds. Today, they take out their RuPay cards from their wallets with great pride and use them. We know that 5-10 years ago, the situation was such that even in a big hotel where important people were dining, there was competition among them. When someone paid the bill, they wanted to show that there were 15-20 cards in their wallet. Showing cards was a fashion, and the number of cards was a status symbol. Modi put it directly in the pocket of the poor. This is how mental barriers are broken.
Friends, today the poor feel that what the rich have, I also have. This seed has grown into a banyan tree, yielding numerous fruits. Those living in air-conditioned rooms and the narrative-driven world will never understand the psychological empowerment of the poor. But I come from a poor family, lived through poverty, and that's why I know that the government's efforts have broken many barriers. This mindset change has not only occurred within the country but has also been felt externally.
Earlier, when there was a terrorist attack, our governments used to appeal to the world to help us, would go to other countries in a bid to increase global opinion against terrorist attacks. But when a terrorist attack happened during our government's tenure, the country which was responsible for it had to plead with the world to save itself. Bharat’s actions changed the world's mindset. Ten years ago, the world thought that Bharat was an obstacle to Climate Action, a hindrance, a negative force. But today, Bharat is leading the world in Climate Action commitments, achieving its targets ahead of schedule. The impact of changing mindsets is also evident in the world of sports. People used to tell athletes, "You play, but what will you do in your career? What job will you have?" Even governments had left athletes to fend for themselves, with little financial aid and no attention to sports infrastructure. Our government removed this barrier as well. Now, we are witnessing a shower of medals in one tournament after another.
Friends,
Bharat has no lack of capability or resources. The significant and real barrier we face is poverty. Poverty cannot be fought with slogans but with solutions. It can be defeated not with slogans but with policies and intentions. The thinking of previous governments in our country did not allow the poor to progress socially and economically. I believe that the poor themselves have the strength to fight poverty and emerge victorious in that battle. We need to support them, provide them with basic facilities, and empower them. That's why our government made it a top priority to break these barriers and empower the poor. We haven't just changed lives; we have also assisted the poor in rising above poverty. As a result, the country is witnessing a clear transformation. Shobhana ji mentioned that in just five years, more than 13 crore people have risen above poverty. This means that 13 crore people have broken the barriers of poverty and joined the Neo Middle Class of the country.
Friends,
Bharat has faced a significant real barrier to development in the form of nepotism and dynastic politics. Only those could easily move forward if he was connected to a special family or knew a powerful individual. There was nobody to take care of the common citizens. Whether in sports, science, politics, or receiving honours like the Padma awards, the common citizen of the country felt that success was elusive if one wasn't associated with a prominent family. However, in the past few years, you have witnessed that in all these fields, the ordinary citizens of the country now feel empowered and encouraged. Now, they don't worry about having to navigate through influential individuals or seek their assistance. Yesterday's unsung heroes are the country’s heroes today!
Friends,
For years, the lack of modern infrastructure in Bharat has stood as a significant and real barrier to our development. We have found a solution to this, initiating the world's largest infrastructure building drive in Bharat. Today, the country is undergoing unprecedented infrastructure development. Let me give you some examples that will give you an idea of the speed and scale of the progress of the country. In the fiscal year 2013-14, we were constructing 12 kilometers of highways every day. I'm talking about the period before my tenure began. In 2022-23, we have built approximately 30 kilometers of highways every day. In 2014, there was metro rail connectivity in five cities of the country. In 2023, metro rail connectivity exists in 20 cities. In 2014, the country had about 70 operational airports. By 2023, this number has reached nearly 150, doubling the figure. In 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In 2023, we have more than 700 medical colleges. In 2014, only 350 kilometers of optical fiber had reached the gram panchayats. By 2023, we have laid nearly 6 lakh kilometers of optical fiber, connecting the gram panchayats. In 2014, only 55 percent of villages were connected through the PM Gram Sadak Yojana. By constructing more than 4 lakh kilometers of roads, we have taken this figure to 99 percent. Until 2014, approximately 20,000 kilometers of railway lines in Bharat were electrified. Pay attention now. In 70 years, electrification was done for 20,000 kilometers of railway lines. Whereas our government has electrified nearly 40,000 kilometers of railway lines in just 10 years. This is the speed, scale, and symbol of Bharat’s success today.
Friends,
In recent years, our country has overcome some perceived barriers as well. There was an issue in the minds of our policymakers and political experts here. They believed that good economics and good politics cannot coexist. Many governments accepted this belief, leading to difficulties for the country on both political and economic fronts. However, we have demonstrated by bringing good economics and good politics together. Today, everyone acknowledges that good economics and good politics can go hand in hand. Our sound economic policies have opened new paths for progress in the country. This has transformed the lives of every section of society, and these very people have given us such a significant mandate for providing stable governance. Whether it's the Goods and Services Tax (GST), resolving the banking crisis, or formulating policies to overcome the COVID crisis... we have always chosen policies that offer long-term solutions for the country and guarantee long-term benefits for the citizens.
Friends,
An example of a Perceived Barrier is the Women's Reservation Bill. After hanging in limbo for decades, it seemed like this bill would never pass. But now, we have overcome this barrier. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam is a reality today.
Friends,
Speaking with you, I initially touched upon the topic of exaggerated barriers. In our country, there were some challenges and issues that were blown out of proportion by previous governments, experts, and individuals with a penchant for controversy, all for their political interests. For instance, whenever the discussion about revoking Article 370 in Jammu and Kashmir arose, it created a significant uproar. It was almost as if a psychological pressure was created, suggesting that if such a step was taken, it would lead to a catastrophic situation. However, the abrogation of Article 370 has opened new paths of prosperity, peace, and development throughout the region. Pictures of Lal Chowk illustrate how Jammu and Kashmir is undergoing a transformation. Terrorism is gradually diminishing, and tourism is consistently on the rise there. We are committed to see Jammu and Kashmir reaching new heights of development.
Friends,
Many individuals in the media sector are present here. The relevance of media delivering breaking news has been significant. While it's traditional to provide breaking news from time to time, it is essential to analyze how breaking news has evolved from what it was before to what it is now. Although a decade has passed from 2013 to 2023, the changes that have occurred during this period are like night and day. Those who covered the economy in 2013 will remember how rating agencies used to downwardly revise Bharat’s GDP growth forecast. However, the situation is entirely different in 2023. International institutions and rating agencies are now upwardly revising our growth forecast. In 2013, there would be news about the distressed condition of the banking sector. But in 2023, our banks are showcasing their best-ever profits and performance. In 2013, the news about the Agusta Westland helicopter scandal prevailed in the country. However, in 2023, newspapers and news channels report that Bharat’s defence exports have reached a record high. It has grown more than 20 times compared to 2013-14. From record scams to record exports, we have come a long way.
Friends,
In 2013, you could find many national and international publications that used to give headlines stating that the dreams of the middle class have been destroyed due to challenging economic conditions. But, my friends, who is bringing about a change in 2023? Whether it is sports, start-ups, space, or technology, the middle class of the country is at the forefront of every development journey. In the past few years, the middle class of the country has made rapid progress. Their income has increased, and their size has grown. In 2013-14, about 4 crore people filed income tax returns. In 2023-24, this number has doubled, and more than 7.5 crore people have filed income tax returns. A study related to tax information reveals that the mean income, which was less than four lakh rupees in 2014, has now increased to thirteen lakh rupees in 2023. This means that millions of people have moved from lower-income groups to higher-income groups in the country. I remember that there was an article in Hindustan Times a few days ago that presented many interesting facts related to income tax data. One particularly interesting figure is the annual income of those earning from five lakh rupees to twenty-five lakh rupees. If we add up the total income of those in this salary bracket in the financial year 2011-12, the figure was even less than 2.75 lakh crores. By 2021, this has increased to over 14 lakh crores. This means it has increased fivefold. There are two clear reasons for this. The number of those earning salaries from five and a lakh to twenty-five lakh rupees has increased significantly, and there has also been a substantial increase in the salaries of people in this bracket. And I will remind you again that this analysis is based only on salaried income. If we include income from business, earnings from house property, income from other investments, and add it all up, this figure will increase even more.
Friends,
The growing middle class and decreasing poverty in Bharat are becoming the foundation of a significant economic cycle. Those who are emerging from poverty, becoming part of the neo-middle class, are now a substantial force driving the country's consumption growth. The responsibility of fulfilling this demand falls on our middle class. If a poor person wants to buy new shoes, they purchase them from a middle-class shop, meaning that the income of the middle class is increasing, and the life of the poor is changing. Bharat is currently going through a positive cycle where decreasing poverty is benefiting the middle class. The aspirations and willpower of people from the poor and middle classes are empowering the country's development. The strength of these people has transformed Bharat from the 10th largest economy to the 5th largest in terms of GDP. Now, this same willpower is set to propel Bharat into the top 3 economies in the world in our third term.
Friends,
In this ‘Amrit Kaal’, the country is working towards becoming a ‘Viksit Bharat’ by 2047. I believe that overcoming every barrier, we will successfully reach our goals. Today, from the poorest to the wealthiest investors in the world, everyone believes that "This is Bharat’s Time." The self-confidence of every Indian is our greatest strength. With this strength, we can overcome any barrier. I don't know how many will be here in 2047, but I confidently say, when the Hindustan Times Leadership Summit takes place in 2047, its theme will be "Developed Nation, What Next?" Once again, I extend my best wishes to all of you for this summit. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ୨୧ତମ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ୨୦୨୩ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Bhubaneswar
ଶୋଭନା ଭରତିଆ ଜୀ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସର, ଆପଣଙ୍କ ଟିମର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ଅତିଥି, ମହିଳା ଏବଂ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିମାନେ।
ପ୍ରଥମେ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି କାରଣ ମୁଁ ନିର୍ବାଚନ ମଇଦାନରେ ଥିଲି, ତେଣୁ ସେଠାରୁ ଟିକେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଗଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ସିଧାସଳଖ ପହଞ୍ଚିଲି। ଶୋଭନା ଜୀ ବହୁତ ଭଲ କହୁଥିଲେ, ଅର୍ଥାତ୍ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ଭଲ ଥିଲା, ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହାକୁ କେବେ ନା କେବେ ପଢିବେ। ଏଥିରେ ବିଳମ୍ବ ହୋଇଗଲା।
ସାଥୀମାନେ
ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର। ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ମୋତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ଏଚ୍ ଟି ଗ୍ରୁପକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୪ରେ ଆମ ସରକାର ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆମର ସେବା ଅବଧି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା 'ଭାରତର ପୁନର୍ଗଠନ ଅର୍ଥାତ୍ ଏଚ୍ ଟି ଗ୍ରୁପ୍, ଯାହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତରେ ବହୁତ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବ। ୨୦୧୯ରେ ଯେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ନେଇ ଫେରିଲା, ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଥିମ୍ ରଖିଥିଲେ- କନଭର୍ସେସନ୍ ଫର୍ ଏ ବେଟର ଟୁମରୋ। ଆପଣ ଏଚ୍ ଟି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱକୁ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଛି ଯେ ଭାରତ ଏକ ଉନ୍ନତ ଭବିଷ୍ୟତ ପଥରେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି । ଏବେ ୨୦୨୩ରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ନିର୍ବାଚନକୁ ନେଇ ଆଲୋଚନା ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି- ବିୟଣ୍ଡ ବ୍ୟାରିୟର... ଏବଂ ଯଦି ମୁଁ ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବି, ଜୀବନ ଜୀଉଁଥିବା ମଣିଷ ଅଟେ। ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହୁଛି, ଜଣେ ରାଜନୈତିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ଜଣେ ଜନପ୍ରତିନିଧି, ତେବେ ମୁଁ ଏଥିରେ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଖୁଛି । ସାଧାରଣତଃ ନିର୍ବାଚନର କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଜନମତ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆସି କ'ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ତାହା କହିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଏଥର ସମସ୍ତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ଦେଶବାସୀ ଆମକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ବୋଲି ଆପଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛନ୍ତି। ୨୦୨୪ ନିର୍ବାଚନ ଫଳାଫଳ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବାହାରେ ରହିବ।
ସାଥୀମାନେ
'ପୁନର୍ଗଠନ ଭାରତ'ରୁ ବିୟଣ୍ଡ ବ୍ୟାରିୟର୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତର ଏହି ଯାତ୍ରା ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଛି। ଏହି ଭିତ୍ତିରେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ, ଏକ ଭବ୍ୟ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଭାରତ ଓ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଅନେକ ବାଧାବିଘ୍ନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛୁ। ଆମ ଉପରେ ହୋଇଥିବା ଆକ୍ରମଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦିନର ଦାସତ୍ୱ ଭାରତକୁ ଅନେକ ବନ୍ଧନରେ ବାନ୍ଧି ରଖିଥିଲା । ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ଜୁଆର ଉଠିଥିଲା, ସାମୂହିକତାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟିରେ ତାହା ସେ ଏଭଳି ଅନେକ ବନ୍ଧନକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଏହି ଗତି ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ ତାହା ହୋଇପାରିନଥିଲା । ଅନେକ କଟକଣା ରେ ବନ୍ଧା ହୋଇଥିବା ଆମ ଦେଶ ଯେତିକି ବେଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା କଥା ସେ ବଢ଼ିପାରିଲା ନାହିଁ। ସେଠାରେ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ମାନସିକତା କରାଯାଇଥିଲା। କିଛି ଅତିରଞ୍ଜିତ ଥିଲା, ବଢ଼େଇ ଚଢ଼େଇ ଆମ ସମମୁଖରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ। ବାସ୍ତବରେ କିଛି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବାସ୍ତବ ଥିଲା। କେତେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅତ୍ୟୁକ୍ତିଜନକ ଥିଲା। ୨୦୧୪ ରୁ ଭାରତ ଏହି ବନ୍ଧନକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି । ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଆମେ ଅନେକ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ 'ବିୟଣ୍ଡ ବ୍ୟାରିୟର' ବିଷୟରେ କହୁଛୁ । ଆଜି ଭାରତ ସବୁ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ଚନ୍ଦ୍ରରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ଯେଉଁଠାରେ କେହି ପହଞ୍ଚି ନାହାନ୍ତି। ଆଜି ଭାରତ ଡିଜିଟାଲ କାରବାରରେ ସବୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇପାରିଛି । ଆଜି ଭାରତ ସବୁ ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ମୋବାଇଲ୍ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଦୁନିଆରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ତିନୋଟି ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ କୁଶଳୀ ପୁଲ୍ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି। ଜି-୨୦ ଭଳି ଘଟଣାରେ ଆଜି ଭାରତ ଚମକି ଉଠିଛି। ଆଜି ଭାରତ ସବୁ ବନ୍ଧନରୁ ନିଜକୁ ମୁକ୍ତ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଏବଂ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ଶୁଣିଥିବେ- ତାରକାମାନଙ୍କ ଆଗରେ ଆହୁରି ଅଧିକ ଅଛି । ଭାରତ, ଏଥିରେ ଅଟକିବ ନାହିଁ।
ସାଥୀମାନେ
ଯେମିତି ମୁଁ କେବଳ କହୁଥିଲି, ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା ଆମ ମାନସିକତା, ଆମର ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା। ଏହି ମାନସିକତା କାରଣରୁ ଆମେ ଅନେକ କଥା ଶୁଣୁଥିଲୁ । ଏହି ଦେଶରେ କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ... ଏ ଦେଶରେ କିଛି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ, ଏହିପରି ସବୁ ଏଠାରେ ଚାଲିଥାଏ... ବିଳମ୍ବ ହୋଇଯାଏ ତେବେ ସେ କହୁଥିଲେ- ଭାରତୀୟ ସମୟ, ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବର ସହ କହୁଥିଲେ। ଦୁର୍ନୀତିରେ ଏହାର କିଛି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ସାର୍, ବଞ୍ଚିବା ଶିଖନ୍ତୁ... ଯଦି ସରକାର କିଛି କରିଛନ୍ତି, ତା'ହେଲେ ତାହାର ଗୁଣବତ୍ତା ଖରାପ ହେବ ସାର୍, ଏହା ହେଉଛି ସରକାର... ଏମିତି କିଛି ଘଟଣା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ବାହାରକୁ ଆସିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ । ଦାଣ୍ଡି ପଦଯାତ୍ରାରେ ଗାନ୍ଧିଜୀ ଯେତେବେଳେ ଏହାକୁ ଉଠାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଲୁଣ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଠିଆ ହେଲା, ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇପାରିବା, ଲୋକଙ୍କର ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା। ବର୍ତ୍ତମାନ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ଯୋଗୁଁ ହଠାତ୍ କୌଣସି ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହୋଇନାହାନ୍ତି, ମହାକାଶଚାରୀ ହୋଇନାହାନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏବେ ବି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ବାତାବରଣ ଅନୁଭବ କରୁଛୁ । ଏବଂ ଯାହା ବାହାରିବ- ଆମେ କରିପାରିବା, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବା। ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଉତ୍ସାହରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟ ଆପଣଙ୍କର ମନେଥିବ। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ଏହି କଥା ବିଷୟରେ କହିବା, ଶୌଚାଳୟ ବିଷୟରେ କହିବା ପଦର ମର୍ଯ୍ୟାଦା ବିରୋଧୀ ବୋଲି କିଛି ଲୋକ କହୁଥିଲେ। ସାନିଟାରି ପ୍ୟାଡ୍ ଏକ ଶବ୍ଦ ଥିଲା ଯାହାକୁ ଲୋକମାନେ, ବିଶେଷକରି ପୁରୁଷମାନେ ସାଧାରଣ ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ କହିବାଠାରୁ ଦୂରେଇ ରୁହନ୍ତି। ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ ମୁଁ ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲି। ଆଉ ସେଇଠି ହିଁ ମାନସିକତା ବଦଳିବାକୁ ଲାଗିଲା । ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଆପଣଙ୍କର ମନେ ଅଛି, କେହି ଖଦିକୁ ପଚାରୁ ନ ଥିଲେ । ଆମ ଭଳି ଅନେକ ନେତା ମଧ୍ୟ ଲମ୍ବା କୁର୍ତ୍ତା ପିନ୍ଧି ନିର୍ବାଚନରେ ପହଞ୍ଚୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖଦିର ବିକ୍ରି ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଜନଧନ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍ର ସଫଳତା ଦେଶବାସୀ ଜାଣନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏହି ଯୋଜନା ଆଣିଥିଲୁ, ସେତେବେଳେ କିଛି ବିଶେଷଜ୍ଞ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲିବା ସମ୍ବଳର ଅପଚୟ, ଗରିବ ମାନେ ଏଥିରେ ଗୋଟିଏ ପଇସା ବି ରଖିବେ ନାହିଁ । ଏହା କେବଳ ଟଙ୍କା ବିଷୟରେ ନୁହେଁ । ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗିବା, ମାନସିକତା ବଦଳାଇବା ନେଇ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଲୋକମାନେ ଗରିବଙ୍କର ସେହି ଅଭିମାନକୁ, ସେହି ସ୍ବାଭିମାନକୁ କେବେ ବୁଝି ପାରିନଥିଲେ । ସେ ବ୍ୟାଙ୍କର ଦ୍ୱାରକୁ ଯିବାକୁ ସାହସ କରୁନଥିଲେ, ସେ ଭୟଭୀତ ହେଉଥିଲେ । ତାଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ରହିବା ମଧ୍ୟ ଧନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ କଥା ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ସେ ଦେଖିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କମାନେ ନିଜେ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ମନରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିଛନ୍ତି, ଏକ ସ୍ୱାଭିମାନ ଜନ୍ମ ନେଲା, ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ନୂତନ ବୀଜ ଉଠିଲା । ଆଜି ସେ ଗର୍ବର ସହ ନିଜ ପକେଟରୁ ରୁପେ କାର୍ଡ ବାହାର କରି ରୁପେ କାର୍ଡ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆମେ ଜାଣିଛୁ, ୫-୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ପରିସ୍ଥିତି ଏପରି ଥିଲା ଯେ ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଲୋକମାନେ ଏକ ବଡ଼ ହୋଟେଲରେ ଖାଦ୍ୟ ଖାଉଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପର୍ସ ବାହାର କରୁଥିଲେ, ସେମାନେ ଦେଖୁଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କ ପର୍ସରେ ୧୫-୨୦ଟି କାର୍ଡ ଅଛି, କାର୍ଡର ଦେଖାଇବା ମଧ୍ୟ ଫ୍ୟାସନ ଥିଲା, କାର୍ଡ ସଂଖ୍ୟା ଏକ ଷ୍ଟାଟସ୍ ବିଷୟ ଥିଲା । ମୋଦି ଏହାକୁ ଗରିବଙ୍କ ପକେଟରେ ରଖି ଦେଲେ। ମାନସିକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କିପରି ଭାଙ୍ଗି ଦିଆଯାଇଥାଏ।
ସାଥୀମାନେ, ଆଜି ଗରିବମାନେ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଧନୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଯାହା ଅଛି, ମୋ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ତାହା ଅଛି। ଏହି ମଞ୍ଜି ବରଗଛରେ ପରିଣତ ହୋଇ ଅନେକ ଫଳ ଦେଇଛି। ଏସି ରୁମର ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ନେରେଟିଭ୍ ଥିବା ଦୁନିଆରେ ରହୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଗରିବଙ୍କ ଏହି ମାନସିକ ସଶକ୍ତୀକରଣକୁ କେବେ ବି ବୁଝିପାରିବେ ନାହିଁ । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏକ ଗରିବ ପରିବାରରୁ ଆସିଛି, ଦାରିଦ୍ର୍ୟତାକୁ ଜୀଇଁକରି ଏଠାକୁ ଆସିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ସରକାରଙ୍କ ଏହି ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା କେତେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗିଯାଇଛି । ମାନସିକତାର ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ କେବଳ ଦେଶ ଭିତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ବାହାରେ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି। ପୂର୍ବରୁ ଯେତେବେଳେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ସରକାର ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ନିବେଦନ କରୁଥିଲେ, ଆମକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମତାମତ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଯିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କୁ ଅଟକାନ୍ତୁ। ଯଦି ଆମ ସରକାରରେ ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହୁଏ, ତେବେ ଆକ୍ରମଣ ପାଇଁ ଦାୟୀ ଦେଶ ନିଜକୁ ବଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ନିବେଦନ କରିଥାଏ । ଭାରତର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ବିଶ୍ୱର ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇ ଦେଇଥିଲା। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱ ଭାବୁଥିଲା ଯେ ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟର ସମାଧାନରେ ଭାରତ ବାଧକ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅଛି, ଏହା ନକାରାତ୍ମକତା ଅଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଜଳବାୟୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂକଳ୍ପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି ଏବଂ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛି । ଆଜି କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତରେ ବଦଳୁଥିବା ମାନସିକତାର ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଲୋକମାନେ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ କହୁଥିଲେ, 'ତୁମେ ଖେଳୁଛ କିନ୍ତୁ ତୁମେ ତୁମ କ୍ୟାରିୟରରେ କ'ଣ କରିବ, ତୁମେ ତୁମ କାମରେ କ'ଣ କରିବ? ସରକାର ମଧ୍ୟ ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ଭଗବାନଙ୍କ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିନଥିଲା କି କ୍ରୀଡ଼ା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇନଥିଲା। ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏବେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଟୁର୍ଣ୍ଣାମେଣ୍ଟରେ ପଦକ ବର୍ଷା ହେବାରେ ଲାଗିଛି।
ସାଥୀମାନେ,
ଭାରତରେ କ୍ଷମତାର ଅଭାବ ନାହିଁ, ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ନାହିଁ। ଆମ ସାମ୍ନାରେ ଏକ ବିରାଟ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ରହିଛି। ଦାରିଦ୍ର୍ୟର ମୁକାବିଲା କେବଳ ସମାଧାନ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇପାରିବ, ସ୍ଲୋଗାନ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ । ଦାରିଦ୍ର୍ୟକୁ ସ୍ଲୋଗାନ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ନୀତି ଓ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ପରାସ୍ତ କରାଯାଇପାରିବ । ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତାଧାରା ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ ସ୍ତରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଦେଇନଥିଲା। ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼ିବା ଏବଂ ସେହି ଲଢ଼େଇଜିତିବା ପାଇଁ ଗରିବଙ୍କ ପାଖରେ ଯଥେଷ୍ଟ କ୍ଷମତା ଅଛି । ଆମକୁ ତାଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରିବାକୁ ପଡିବ, ତାଙ୍କୁ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଦେବାକୁ ପଡିବ, ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ସେଥିପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରି ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ଆମେ କେବଳ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ କୁ ବଦଳାଇନାହୁଁ ବରଂ ଗରିବଙ୍କର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥିଲୁ । ଯାହାର ଫଳାଫଳ ଆଜି ଦେଶରେ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ଆଉ ଏବେ ଶୋଭନା ଜୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ୫ ବର୍ଷରେ ୧୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ମୁକୁଳିଛନ୍ତି । ଅର୍ଥାତ୍ ଆମେ କହିପାରିବା ଯେ ୧୩ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଭାଙ୍ଗି ଦେଶର ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତର ବିକାଶ, ପରିବାରବାଦ ଓ ଭାଇ-ବନ୍ଧୁଭାବ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ବିରାଟ ବାସ୍ତବ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। କେବଳ ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିବାରର ବ୍ୟକ୍ତି କିମ୍ବା ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଜାଣିଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହିଁ ସହଜରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ। ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠୁନାହିଁ। କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉ, ବିଜ୍ଞାନ ହେଉ, ରାଜନୀତି ହେଉ ବା ପଦ୍ମ ପୁରସ୍କାର, ଦେଶର ସାଧାରଣ ଲୋକ ଅନୁଭବ କରୁଥିଲେ ଯେ ଯଦି ସେ କୌଣସି ବଡ଼ ପରିବାର ସହ ଜଡ଼ିତ ନ ଥିବେ, ତେବେ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସଫଳତାର ସମ୍ଭାବନା ବହୁତ କମ୍। କିନ୍ତୁ ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣ ମାନେ ଦେଖିଥିବେ ଯେ ଏହି ସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶର ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ଏବେ ସଶକ୍ତ ଓ ଉତ୍ସାହିତ ଅନୁଭବ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏବେ ସେମାନେ ଆଉ ଚିନ୍ତା କରୁନାହାନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କୁ ଜଣେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଭେଟିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତାଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟ ନେବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗତକାଲିର ଅଜଣା ହିରୋମାନେ ଆଜି ଦେଶର ହିରୋ !
ସାଥୀମାନେ,
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତରେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭାବ ଆମ ବିକାଶ ପଥରେ ଏକ ବଡ଼ ଏବଂ ବାସ୍ତବ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଜିଛି । ଆମେ ଏହାର ସମାଧାନ ବାହାର କରିଛୁ, ଭାରତରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ ଅଭିଯାନ । ଆଜି ଦେଶରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ କିଛି ଉଦାହରଣ ଦେବି, ଯାହା ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତର ଗତି ଏବଂ ସ୍କେଲ ବିଷୟରେ ଧାରଣା ଦେବ । ୨୦୧୩-୧୪ରେ ଦୈନିକ ୧୨ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। ମୋର ସେବା ଅବଧି ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ କହୁଛି । ୨୦୨୨-୨୩ରେ ଆମେ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୩୦ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶର ୫ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସଂଯୋଗ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୨୩ରେ ଦେଶର ୨୦ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସଂଯୋଗ ରହିଛି। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୭୦ଟି ବିମାନ ବନ୍ଦର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା। ୨୦୨୩ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୧୫୦ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଅର୍ଥାତ୍ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ୨୦୧୪ରେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୮୦ଟି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଥିଲା। ୨୦୨୩ରେ ୭୦୦ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ରହିଛି। ୨୦୧୪ରେ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତରେ ମାତ୍ର ୩୫୦ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ଆମେ ପ୍ରାୟ ୬ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟର ଅପ୍ଟିକ୍ ଫାଇବର ବିଛାଇ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡ଼ିକୁ ସଂଯୋଗ କରିଛୁ। ୨୦୧୪ରେ ମାତ୍ର ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ଗାଁକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରାମ ସଡ଼କ ଯୋଜନାରେ ସଂଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା। ୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ କରି ଆମେ ଏହି ସଂଖ୍ୟାକୁ ୯୯ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛୁ। ୨୦୧୪ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଶୁଣନ୍ତୁ। ୭୦ ବର୍ଷରେ ୨୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ। ଆମ ସରକାର ୧୦ ବର୍ଷରେ ପ୍ରାୟ ୪୦ ହଜାର କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନକୁ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଆଜିର ଭାରତର ଗତି, ବ୍ୟାପକତା ଏବଂ ସଫଳତାର ପ୍ରତୀକ ଅଟେ।
ସାଥୀମାନେ
ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଆମ ଦେଶ କେତେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକରୁ ମଧ୍ୟ ମୁକୁଳିଛି। ଏକ ସମସ୍ୟା ଆମର ଏଠାରେ ନୀତି ନିର୍ଧାରକ, ଆମର ରାଜନୈତିକ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମନରେ ମଧ୍ୟ ସମସ୍ୟା ଥିଲା। ସେ ମାନୁଥିଲେ ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି, ଭଲ ରାଜନୀତି ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ଅନେକ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କାରଣରୁ ଦେଶ ଉଭୟ ରାଜନୈତିକ ଓ ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ଲାଗିଲା । କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ଭାବରେ ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଭଲ ରାଜନୀତି ଦେଖାଇଛୁ । ଭଲ ଅର୍ଥନୀତି, ଭଲ ରାଜନୀତି ଅଛି ବୋଲି ଆଜି ସମସ୍ତେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଉତ୍ତମ ଅର୍ଥନୈତିକ ନୀତି ଦେଶରେ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଖୋଲିଛି । ଏହା ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗର ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଥିଲା ଏବଂ ଏହି ଲୋକମାନେ ଆମକୁ ଏତେ ବଡ଼ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠତା ଦେବା ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ପାଇଁ ଭୋଟ୍ ଦେଇଛନ୍ତି । ଜିଏସ୍ ଟି ହେଉ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସଙ୍କଟର ସମାଧାନ ହେଉ, କୋଭିଡ୍ ସଙ୍କଟରୁ ମୁକୁଳିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୀତି... ଆମେ ସବୁବେଳେ ଏପରି ନୀତି ଚୟନ କରିଥାଉ ଯାହା ଦେଶକୁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ସମାଧାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଲାଭର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ
ପ୍ରତିବନ୍ଧକର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେଉଛି ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ ବିଲ୍ । ଦୀର୍ଘ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଟକି ରହିବା ପରେ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ଏହି ବିଲ୍ କେବେ ବି ପାରିତ ହେବ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଏବେ ଆମେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛୁ। ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନା ଆଇନ ଆଜି ଏକ ସତ୍ୟ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାକୁ ଆରମ୍ଭରେ ମୁଁ ଅନ୍ୟ ଏକ ବିଷୟ କହିଥିଲି ଏବଂ ଅତିରଞ୍ଜିତ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଥିଲି | ଆମ ଦେଶରେ କିଛି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଥିଲା, କିଛି ସମସ୍ୟା ଏମିତି ମଧ୍ୟ ଥିଲା, ଯାହାକୁ ପୂର୍ବ ସରକାର ଏବଂ ପଣ୍ଡିତମାନେ ନିଜର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରଚାର କରିଥିଲେ, ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଯେତେବେଳେ କେହି ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରରୁ ଧାରା ୩୭୦ ହଟାଇବା କଥା କହୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଅନେକ କଥା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥାନ୍ତା । ଏପରି ମାନସିକ ଚାପ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା ଯେ ଯଦି ଏମିତି ହେବ ତେବେ ଆକାଶ ମାଟିକୁ ଆସିବ। କିନ୍ତୁ ଧାରା ୩୭୦ ଉଚ୍ଛେଦ ସେହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳରେ ସମୃଦ୍ଧି, ଶାନ୍ତି ଓ ବିକାଶର ନୂଆ ବାଟ ଖୋଲିଛି। ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକିପରି ରୂପାନ୍ତରିତ ହେଉଛି ତାହା ଲାଲ୍ ଚୌକର ଫଟୋଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି। ଆଜି ସେଠାରେ ଆତଙ୍କବାଦର ଅନ୍ତ ଘଟୁଛି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଜମ୍ମୁ-କଶ୍ମୀରକୁ ବିକାଶର ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି।
ସାଥୀମାନେ
ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିବା ଅଧିକାଂଶ ଲୋକ ଗଣମାଧ୍ୟମ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଆସିଛନ୍ତି। ଆମ ପାଇଁ ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ଆଣିଥିବା ଗଣମାଧ୍ୟମର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ବହୁତ ଅଧିକ ରହିଛି। ସମୟ ସମୟରେ ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ଦେବାର ପରମ୍ପରା ଠିକ୍ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ କେଉଁ ପ୍ରକାର ବ୍ରେକିଂ ନ୍ୟୁଜ୍ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ କ'ଣ ହେଉଛି ତାହାର ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ମଧ୍ୟ ଜରୁରୀ । ୨୦୧୩ରୁ ୨୦୨୩ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦଶନ୍ଧି ବିତିଯାଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ସ୍ଥଳ ଓ ଆକାଶ ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି। ଯେଉଁମାନେ ୨୦୧୩ରେ ଅର୍ଥନୀତିକୁ କଭର କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ମନେ ରଖିବେ ଯେ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସିଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଭାରତର ଜିଡିପି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ୨୦୨୩ରେ ଏହାର ଠିକ୍ ବିପରୀତ ଘଟଣା ଘଟୁଛି। ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ରେଟିଂ ଏଜେନ୍ସିଏବେ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପୂର୍ବାନୁମାନକୁ ସଂଶୋଧନ କରୁଛନ୍ତି। ୨୦୧୩ ମସିହାରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ କ୍ଷେତ୍ରର ଖରାପ ଅବସ୍ଥା ନେଇ ଖବର ଆସିଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଏବେ ୨୦୨୩ରେ ଆମ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ସେମାନଙ୍କର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଲାଭ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଦେଖାଉଛନ୍ତି। ୨୦୧୩ରେ ଦେଶରେ ଅଗସ୍ତା ୱେଷ୍ଟଲ୍ୟାଣ୍ଡ ହେଲିକପ୍ଟର ଦୁର୍ନୀତି ର ଖବର ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ୨୦୨୩ରେ ଖବରକାଗଜ ଓ ନ୍ୟୁଜ୍ ଚ୍ୟାନେଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନି ଏବେ ରେକର୍ଡ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ ତୁଳନାରେ ଏହା ୨୦ ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ରେକର୍ଡ ଠକେଇଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ରେକର୍ଡ ରପ୍ତାନି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ବହୁତ ଆଗକୁ ଯାଇଛୁ।
ସାଥୀମାନେ
୨୦୧୩ମସିହାରେ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଜାତୀୟ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରକାଶନ ମିଳିବ ଯେଉଁଥିରେ ଶୀର୍ଷକ ଥିଲା ଯେ କଠିନ ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ନଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ସାଥୀମାନେ, ୨୦୨୩ରେ କିଏ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛି? କ୍ରୀଡ଼ା ହେଉ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ହେଉ, ମହାକାଶ ହେଉ କି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଆକାର ବଢ଼ିଛି। ୨୦୧୩-୧୪ରେ ପ୍ରାୟ ୪ କୋଟି ଲୋକ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିଥିଲେ। ୨୦୨୩-୨୪ରେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି ଏବଂ ସାଢ଼େ ୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଆୟକର ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିଛନ୍ତି। ଟିକସ ତଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ୨୦୧୪ରେ ସାଢ଼େ ୪ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଆୟ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୨୩ରେ ଏହା ୧୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ନିମ୍ନ ଆୟବର୍ଗରୁ ଉଚ୍ଚ ଆୟବର୍ଗକୁ ଚାଲିଯାଇଛନ୍ତି। ମୋର ମନେ ଅଛି, ନିକଟରେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସରେ ଏକ ଲେଖା ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ଆୟକର ତଥ୍ୟ ସହ ଜଡିତ ଅନେକ ରୋଚକ ତଥ୍ୟ କୁହାଯାଇଥିଲା । ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆକର୍ଷଣୀୟ ଚିତ୍ର ହେଉଛି ଯେଉଁମାନେ ବାର୍ଷିକ ୫.୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦରମା ପାଆନ୍ତି । ୨୦୧୧-୧୨ ବର୍ଷରେ ଯଦି ଆମେ ଏହି ଦରମା ବର୍ଗରେ ରୋଜଗାରକାରୀଙ୍କ ମୋଟ ଆୟକୁ ମିଶାଇବୁ, ତେବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୨.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍ ଭାରତରେ ଯେଉଁମାନେ ସାଢ଼େ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ପଚିଶ ଲକ୍ଷ ବେତନ ପାଉଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମୋଟ ଦରମାକୁ ଯଦି ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ତାହା ତିନି ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ କମ୍ ଥିଲା। ୨୦୨୧ ସୁଦ୍ଧା ଏହା ୧୪.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟିକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଏହା ୫ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହାର ଦୁଇଟି କାରଣ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି। ସାଢ଼େ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷରୁ ୨୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦରମା ପାଉଥିବା ଲୋକଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହି ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ଦରମା ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ମନେ ପକାଇଦେବି, ଏହି ବିଶ୍ଳେଷଣ କେବଳ ବେତନଭୋଗୀ ଆୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ। ଯଦି ବ୍ୟବସାୟରୁ ଆୟ, ଗୃହ ସମ୍ପତ୍ତିରୁ ଆୟ, ଅନ୍ୟ ନିବେଶରୁ ଆୟ ଏବଂ ଏହାକୁ ମିଶାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ଏହି ସଂଖ୍ୟା ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ।
ସାଥୀମାନେ
ଭାରତରେ ବଢୁଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ ଏକ ବିଶାଳ ଅର୍ଥନୈତିକ ଚକ୍ରର ଆଧାର ପାଲଟିଛି । ଯେଉଁମାନେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ନବ-ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀର ଅଂଶ ପାଲଟିଯାଉଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଏବେ ଦେଶର ଉପଭୋକ୍ତା ଅଭିବୃଦ୍ଧିପାଇଁ ଏକ ବିରାଟ ଶକ୍ତି ଭାବେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି। ଆମ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଏହି ଦାବି ପୂରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଯଦି କୌଣସି ଗରିବ ଲୋକ ନୂଆ ଜୋତା କିଣିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତେବେ ସେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଦୋକାନରୁ କିଣୁଛନ୍ତି, ଅର୍ଥାତ୍ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଆୟ ବଢିଥାଏ, ଗରିବଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ବଦଳିଯାଏ। ଏହା ହେଉଛି ଆଜିର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସାଇକେଲିଂ ସମୟ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ । ଅର୍ଥାତ୍ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କମିବା ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏଭଳି ଗରିବ ଓ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଆଜି ଦେଶର ବିକାଶକୁ ଶକ୍ତି ଦେଉଛି। ଏହି ଲୋକମାନଙ୍କର ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ଦଶମ ଅର୍ଥନୀତିରୁ ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିରେ ପରିଣତ କରିଛି । ଆଉ ଏବେ ଏହି ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ୩ଟି ଅର୍ଥନୀତି ରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ
ଏହି ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ରେ ପରିଣତ ହେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଆମେ ଆମ ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇପାରିବୁ। ଆଜି ଗରିବରୁ ଗରିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆରମ୍ଭ କରି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଧନୀ ନିବେଶକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ | ଏହା ହେଉଛି ଭାରତର ସମୟ | ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ହିଁ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଏହା ବଳରେ ଆମେ ଯେକୌଣସି ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଅତିକ୍ରମ କରିପାରିବା। ଏବଂ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ୨୦୪୭ରେ, ଏଠାରୁ କିଏ ହେବ, ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ କହୁଛି, ୨୦୪୭ରେ, ଯେତେବେଳେ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନ ଟାଇମ୍ସ ଲିଡରସିପ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେବ - ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର, ପରବର୍ତ୍ତୀ କ'ଣ? ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା । ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।