প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাঙথোকপা ২১শুবা হিন্দুস্তান তাইম্স লীদরসিপ সম্মিত ২০২৩দা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Imphal
হিন্দুস্তান তাইম্সকী সোভনা ভরতিয়া জী, অদোমগী কাঙবুগী লুপ্লোয় পুম্নমক, মফমসিদা তিনবিরিবা মীথুং পুম্নমক, ইবেম্মা অমদি ইবুংঙোশিং‍।
ইহান হানবদা ঐনা ময়ামগী মফমদা ঙাকপিনবা হায়জরি‍ মরমদি ঐ মীখলগী মতাঙদা চৎলুবনা মফমসি য়ৌরকপদা খরা থেঙদোকখ্রে‍। অদুবু এয়রপোর্ততগী হকথেংননা ময়ামগী নাক্তা লাকচরিবনি‍। সোভনা জীনা য়াম্না নীংথিনা ঙাংবিখ্রে, হায়বদি ফোঙদোকপিখিবা ৱাফমশিংদু ফজৈ, করিগুম্বা মতমদা পাবসু ফংগনি হায়না থাজৈ‍। ফরে মদুদা খরা থেঙখ্রে‍।
মরূপশিং,
ময়াম পুম্নমকপু খুরুমজরি‍। হিন্দুস্তান তাইম্স লীদর্সিপ সম্মিত্তা অমুক্কা হন্না ঐবু অদোম্না পাউজেল পীবিরক্তুনা শরুক য়াহনবিবগীদমক ঐনা HT গ্রুপপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍। ২০১৪দা ঐখোয়গী লৈঙাক শেমলকপা মতমদা, অমদি ঐখোয়না থৌগল তৌবা হৌরকপা মতমদা, লৈখিবা সম্মিত অসিগী থীমদি রিসেপিং ইন্দিয়া হায়বদি HT Group না ভাররত্তা অহোংবা কয়া অমা লাক্লগনি, Reshape তৌরগনি হায়বা খংলম্মি‍। ২০১৯ ঐখোয়গী লৈঙাক্না হান্নদগী হেন্না মশিং য়াম্না ফংদুনা অমুক হন্না লাকপদা, মতমদুদা থমখিবা থীমদুনা কন্ভরসেসন ফোর এ বেত্তা তুমোরো ওইখি‍। অদোম্না HT সম্মিতকী খুত্থাঙদা মালেমগী মফমদা ভারতনা হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মায়কৈদা খোঙ থাংজিল্লি হায়বগী পাউজেল পীখি‍। হৌজিক ইং ২০২৩ সিদা লৈবাকসিদা মথঙ চহিদা পাঙথোক্কদবা মীখলগী মতাঙদা ঙাংনরিবা মরমসিদা, থম্লিবা অদোমগী থীম্না – বীয়োন্দ বেরিয়র্স… অদুগা ঐ মীয়ামগী মরক্তা লৈজবা, হিংজবা মীওই, রাজনিতীগী মীওই ওইরুবনা অমদি মীয়ামগী মীহুৎ ওইরুবনা ঐনা মসিদা পাউজেল অমা উবা ফংই‍। অয়াম্বা মতমদা ওপিনিয়ন পোল মীখলগী চয়োল খরগী মমাঙদা লাকই অদুগা করি ওইরবা য়াবগে হায়বা তাকই‍। অদুবু অদোম্না ময়েক শেংনা খঙহনবিরে মদুদি মীয়াম্না হন্দক্তি পল পুম্নমক নমখায়দুনা ঐখোয়দা শৌগৎপিরক্কনি হায়বা‍। ২০২৪ মীখলগী রিজল্ত বীয়োন্দ বেরিয়র্স ওইরগনি‍।
মরূপশিং,
‘রিসেপিং ইন্দিয়া’ দগী ‘বীয়োন্দ বেরিয়র্স’ ফাওবগী ভারতকী খোঙচৎনা লাক্কদৌরিবা মশেক মঙাল চাউরবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফম থোল্লি‍। য়ুম্ফম অসিদা চাওখৎপা ভারত শেমগৎকদৌরিবনি, মপাঙ্গল কনবা অমদি নুংঙাই য়াইফবা ভারত অমা শেমগৎকদৌরিবনি‍। মতম শাংনা, ভারত অমদি ঐখোয় ভারত মচাশিংবু য়াম্লবা পলশিং থেংনবা তারম্মি‍। ঐখোয়না থেংনরকখিবা মীনাই নাইথাংগী শাংলবা মতমনা ভারতপু অফা অপুন কয়ানা থনবা লমদম ওইহল্লম্মি‍। নীংতম ঈহৌগী মতমদা হৌরকখিবা ঈথক ইপোম, পোকখিবা ইহুল, অমত্তা ওইবগী ইথিল পোকখিবশিংদুনা অসিগুম্বা অফা অপুন কয়া নমখায়খি‍। নীংতম্লবা মতুংদা হায়রিবা খোঙজেল অদু লেপ্তনা মাঙদা চঙশিনখিগনি হায়না খল্লম্মি, অদুবু লাইবক থিবদি অদুম্না ওইরকখিদে‍। মখল কয়াগী অফা অপুন্না ঐখোয়গী লৈবাকসিদা পুনখি, থাজরম্বা খোঙজেল অদুদা মাঙদা চঙশিনবা ঙমখিদে‍। অচৌবা পল অমা হায়রগদি ৱাখলগী পলনা ওইরম্মি‍। পল খরদি অশেঙবা ওইরম্মি‍। পল খরনা ৱাখলনা শাগৎপা ওইরম্মি, অদুগা খরনা হেঞ্জিন্না খঞ্জিনবা ওইরম্মি, পাকথোক চাউথোকহন্দুনা ঐখোয়গী মাঙদা অচৌবা পল অমগুম থম্লম্মি‍। ২০১৪গী মতুংদগীনি ভারতনা লেপ্পা লৈতনা অফা অপুনশিংদুবু থুগাইনবগীদমক হোৎনরকখিব‍া‍। ঐখোয়না পল কয়া অমা লান্থোক্লক্লে খনবদা ঐ নুংঙাইব ফাওই অদুগা হৌজিক ঐখোয়না ‘বীয়োন্দ বেরিয়র্স’কী মরমদা ৱারী শান্নরি‍। ঙসিদি ভারতনা পল খুদিংমক নমখায়দুনা থাগী লৈমায়দা, কনামত্তন য়ৌবা ঙমদ্রিবা মফমদুদা য়ৌরে‍। ঙসি ভারতনা শিংনবা খুদিংমক লান্থোক্তুনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন্দা অহানবা মফম কল্লে‍। ঙসি ভারতনা অফা অপুন খুদিংদগী থোরক্তুনা মোবাইল মেনুফেকচরিংদা মাঙজিল থারি‍। ঙসি ভারতনা স্তার্তঅপকী তাইবঙদা মকোক থোংবা অহুমসুবা মফম কল্লি‍। ঙসি ভারতনা মালেমদা খ্বায়দগী চাউবা স্কিল্দ পুল মফমসিদা শেম্লি‍। ঙসি ভারতনা G20 নচিংবা থৌরমশিং পাঙথোকপদা লানঙম ফিরাল থেৎলি‍। ঙসি ভারতনা মাগী অফা অপুন পুম্নমক্তগী মনিং তমদুনা মাঙদা চঙশিল্লি‍। অদুগা অদোমসু তাবিরম্লগনি – থৱানমিচাকশিংগী ৱাংমদা অতৈ তেংবানবশিংসু লৈরি‍। ভারতনা হৌজিক লৈরিবা ফীভমসিদা লেপকদবা নত্তে‍।
মরূপশিং,
ঐনা হৌজিক হায়খিবগুম, খ্বায়দগী চাউবা পলদি ঐখোয়গী ৱাখল্লোন্না ওইরম্মি, মেন্তেল বেরিয়রশিংনা ওইরম্মি‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না ৱাফম কয়া তাবা ফংখি‍। লৈবাক অসিদা করিসু ওইথোক্লরোই… লৈবাকসিদা অহোংবা করিমত্তা পুরকপা ঙম্লরোই… অমদি মফমসিদদি অসুম্না লোইনা তৌনৈ… করিগুম্বা থেঙনা লাক্লবসু ভারতকী পুঙনি হায়না চাওথোকচবগা লোয়ননা হায়নৈ‍। শেঞ্জা থুমজাগী মতাঙদসু, মদুদি করিসু তৌবা ঙম্লরোই সাহব, মসিদি লৈঙাক্কীনি…অদুগা থৌদোক খরদি লৈবাক পুম্বদা ৱাখলগী পল নমখায়রগা মপান থোরক্নবা পুক্নিং থৌগৎপসু য়াওই‍। গান্ধী জীনা দান্দী খোঙচৎ চৎখিবা থুম খুজোক অমগীদমক্তনি, অদুবু লৈবাক পুম্বা হৌরকখি, ঐখোয় নীং তম্বা ফংবা ঙমগনি হায়বগী ৱাখল্লোন মীয়ামগী পুক্নিংদা পোকহনখি‍। হন্দক চন্দ্রয়ান মায় পাকখিবনা মীওই করোর ১৪০মক খুদক্তা সাইন্তিস্ত ওইহনখিদে, এস্ত্রোনোৎ ওইহনখিদে‍। অদুবু লৈবাক পুম্বদা মশানা মশাবু থাজবগী ফীভম অমা শেমখি হায়বা ঙসিসু ঐখোয়না খঙবা ঙম্মি‍। মদুদগি করি থোরকখি – ঐখোয় তৌবা ঙম্মি, ঐখোয় সেক্তর খুদিংদা মাঙদা চঙশিনবা ঙম্মি হায়বা ৱাখল্লোন লাকখি‍। ঙসি ভারত মচা পুম্বগী মফমদা অচেৎপা থৌনানা থল্লি‍। লু-নানবগী হীরমদা অদোমসু নীংশিংবিরমগনি‍। লাল কীলাদগী পি.এম.না লু-নানবগী ৱা ঙাংবাো তোইলেৎকী ৱা ঙাংবা ফম অদুগী ইকায়খুম্নবগী মায়োক্তনি হায়না মীওই খরনা হায়নখি‍। সেনিতরী পেদনচিংবা ৱাহৈশিং অসি মীয়াম্না, মরুওইনা নুপাশিংনা হায়নবা হঙ্গোইনবা ৱাহৈ ওইরম্মি‍। ঐনা লাল কীলাদগী ৱাফম অসি হৌদোকখি‍। অদুগা মদুদগী ৱাখল্লোন হোংদোকপা হৌনরকখি‍। ঙসি লু-নানবা হায়বসি মীয়ামগী ঈহৌ ওইরে‍। অদোমসু নীংশিংবিয়ু, খাদীবু কনানসু পাম্নরমদে‍। ঐখোয়গুম্বা নেতাশিংগী ৱাফমখক্তা ওইরম্মি, মীখল মতমদা কুর্তা অশাঙবা অমা শেৎলগা লাকপদুখক ওইনরম্মি‍। অদুবু হৌখিবা চহি ১০ অসিদা খাদী য়োনবগী চাং শরুক অহুম হেন্না হেনগৎলে‍।
মরূপশিং,
জনধন বেঙ্ক একাউন্তকী মায় পাকপা লৈবাক মীয়াম্না খঙই‍। অদুবু ঐখোয়না থৌরাং অসি পুরকপদা, অখঙ অহৈ খরনা একাউন্তশিং অসি হাংদোক্লিবা অসি মাঙ তাক্নবনি, লায়রবশিংনা মদুদা শেল অমত্তসু হাপ্পিরোই হায়নখি‍। লৈখিবা ৱাফমদি শেল খক্তগী ৱাফম নত্তে‍। ৱাখলগী পল নমখায়নবনি, ৱাখল্লোন হোংদোক্নবনি‍। মখোয়না লায়রবশিংগী ইকায়খুম্নবা, মখোয়গী মশাবু থাক ৱাংনা থাঙ্গৎচবগী মতৌবু কৈদৌঙৈদসু খঙবা ঙমদে, জনধন য়োজনানা লায়রবশিংবু মীৎকপ থোকহনখিবা মখোয়না খঙদে‍। মখোয়দা বেঙ্ক ফাওবা চৎনবগী মথৌনা ফাওবা লৈজরমদে, মখোয়দা কিবা ফাওরম্মি‍। মখোয়গী মফমদদি বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈবা হায়বসি ইনাকখুনবশিংগী ৱাফম ওইরম্মি‍। অদুগা বেঙ্কনা মখোয়গী য়ুমদা লাকপা মতমদা, মখোয়দা থাজবা অমা পোকহনখি, মশাবু থাক ৱাংনা থাঙ্গৎচবা ঙমহনখি, মখোয়গী পুক্নিং ৱাখলদা অনৌবা ময়োল চোংলকখি‍। ঙসি মখোয়না ইকায়খুম্নবগা লোয়ননা মখোয়গী ফুরিৎখাউদগী রুপে কার্দ লৌধোক্লি, রুপে কার্দ শীজিন্নরি‍। অদুগা ঐখোয়দি খঙই, ঙসিদগী চহি ৫-১০গী মমাঙদা অচৌবা হোতেলশিংদা অচৌ অশাং মীওইশিংনা চা থকপা তৌবা মতমদা মখোয়গী মরক্তা অথোই অহেন তান্নরম্মি, মখোয়না ৱাল্লেৎ লৌথোরকপা মতমদা মদুদা কার্দ ১৫-২০ য়াউবা উৎপা পাম্নরম্মি, কার্দ উত্থোকপা ফেসন অমা ওইনরম্মি, কার্দকী মশিংনা মখোয়গী স্তেতস উৎনরম্মি‍। মোদীনা মদুবু লায়রবশিংগী ফুরিৎখাউদ হাপখি‍। মদুনা পুক্নিংগী পল নমখায়হনখি‍।
মরূপশিং,
ঙসিদি লায়রবশিংগী পুক্নিংদা ইনাকখুনবশিংগী মফমদা লৈরম্বা অদু মখোয়গী মনাক্তসু লৈরে হায়বা ৱাখল ফাওরে‍। ৱাখল্লোন অসিনা থৌনা হাপ্তুনা মহৈ কয়া পুরকখি‍। AC কাদা মশিং অমদি নেরেতিবকী তাইবংদা লৈরম্বা মীওইশিং, লায়রবশিংগী খুন্নাই শেন্মিৎলোন্দা মপাঙ্গল হাপ্লকখিববু কৈদৌঙৈদসু খঙবা ঙম্লরোইদবনি‍। অদুবু ঐদি লায়রবা ইমুংদগী লাকখিবনি, লায়রবা হায়বদু করিনো হায়বা খঙলগা লাক্লবনি, মরম অসিনা ঐনা খঙই মদুদি লৈঙাক্কী অসিগুম্বা থৌরাংশিংনা পল পুম্নমক নমখায়বগী থবক তৌরি‍। ৱাখল্লোন্দা হোংলক্লিবা অসি লৈবাক্কী মনুংদখক্তা নত্তে, মপান্দসুনি‍। মমাঙদা তেরোরিস্ত লান্দা তৌরকপদা, ঐখোয়গী লৈঙাক্না মালেমগী মফমদা ঐখোয়গী মতেঙ পাংবিয়ু হায়জরম্মি, শেলগী তেংবাং হেনগৎহন্নবা কোয়চৎ চৎপা তারম্মি‍। তেরোরিস্তশিংবু থিংবিয়ু হায়জরম্মি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্তা তেরোরিস্ত লান্দা তারকপদা ঐখোয়না থৌদাং য়াদুনা মালেম পুম্বদা ইশাবু ঙাকথোকচনবা ৱাফম থমখি‍। ভারতনা পায়খৎলকখিবা থবক অসিনা মালেমগী ৱাখল্লোন হোংদোকখি‍। চহি ১০গী মমাঙদা মালেম্না ভারত অসি ক্লাইমেৎ এক্সনগী পান্দমদা খোঙলৌ পল্লৌবা অমা ওইনা উনরম্মি, নেগেতিব ওইনা লৌনরম্মি‍। অদুবু ঙসিদি ভারতনা মালেমগী ক্লাইমেৎ এক্সনগী পান্দমশিংবু লমজিংলি, ঐখোয়গী তার্গেৎ মতমগী মমাঙদা ফংদুনা উৎলি‍। ঙসি ৱাখল্লোন হোংদোকপগী মমি ঐখোয়না শান্ন-খোৎনবগী লমদসু উবা ফংলি‍। মীয়াম্না শান্নরোয়শিংদা শান্নববুদি শান্নরে করিয়রগী মতাঙদদি করি তৌগদৌরি, থবক করম্বা মতমদা তৌগদৌরি হায়না হংনরম্মি‍। লৈঙাক্নসু শান্নরোয়শিংবু তাইবঙ মপুগী থৌজালদা থাদোকপিরম্মি‍। মখোয়দা শেলগী তেঙবাং চাউনা পাংবসু তৌরমদে অদুগা শান্ন-খোৎনবগী মচাক মথুমদসু পুক্নিং চঙলমদে‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না হায়রিবা পল অসিদু লৌথোকখি‍। ঙসিদি তুর্নামেন্ত অমগী মতুংদা অমদা শরুক য়াদুনা মফমসিদা মেদলগী নোং চুররে‍।
মরূপশিং,
ভারত্তা হৈথোই শিংথোইবা মীওইশিংগী অৱাৎপা লৈতে, রিসোর্সকী অৱাৎপা লৈতে‍। ঐখোয়গী ইমাঙদা য়াম্না চাউবা অমদি তশেং তশেংবা পল অমা তাদুনা লৈরম্মি – মদুদি লায়রবগী পলনি‍। লায়রবা হায়বসি খোল্লাউ লাউবনা কোকহনগদবা নত্তে, পাম্বৈ পুথোক্তুনা কোকহনগদবনি‍, খুজিল থৌরাং অমদি লীচৎনা কোকহনগদবনি‍। মফমসিদা মমাঙগী লৈঙাকশিংগী মফমদা লৈরম্বা ৱাখল্লোন্না লায়রবশিংবু খুন্নাইদা অমদি শেন্মিৎলোনগী লমদা মাঙদা চঙশিনবা ঙমহল্লমদে‍। লায়রবশিংগী মফমদা লায়রববু থেংননবা অমদি মায় পাক্না থেংননবা মতিং চাউনা লৈ হায়বা ঐ খঙই‍। ঐখোয়না মদুবু ঙাক্লৌ পীবিবা তাই, মখোয়দা তঙায় ফদবা খুদোংচাবশিং ফংহনবিবা তাই, মখোয়দা মপাঙ্গল হাপ্পিবা তাই‍। মরম অসিনা ঐখোয়গী লৈঙাক্না হায়রিবা খুরৌশিং অসিবু লৌথোক্নবগীদমক, লায়রবশিংবু মপাঙ্গল হাপ্লগা, মখোয়গী থবকপু ঐখোয়না খ্বায়দগী মরুওইবা মীৎয়েঙ থমখি‍। ঐখোয়না মীয়ামগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকপদা নত্তনা লায়রবগী কোমদগী কাখৎলক্নবগী মতেঙসু পাংলি‍। মসিগী মহৈ ঙসি লৈবাকসিনা ময়েক শেংনা উবা ফংলি‍। হৌজিক্তসু সোভনা জীনা হায়খিবগুম শুপ্নতগী চহি ৫দা মীওই করোর ১৩ লায়রবগী পনখৈ ৱাংমদগী থোরকখ্রে‍। মসিনা তাকপদি ঐখোয় তৌবা ঙমগনি, মীওই করোর ১৩না লায়রবগী পল নমখায়দুনা থোরক্লগা লৈবাক্কী নিও মিদ্দল ক্লাসতা য়াওরক্লে‍।
মরূপশিং,
ভারতকী চাওখৎপগী লম্বীদা য়াম্না চাউবা পল অমগসু লৈরি, মদুদি ইমুং মনুংগী অমদি শাগৈ নাতৈগী ওইবা ফম অসিনি‍। মরুওইবা ইমুং খরগা মরী লৈনবা নৎত্রগা মপাঙ্গল য়াম্না লৈবা মীওইশিংগা খঙনবা মীওইশিংখক্তনা লায়না মাঙদা চঙশিনবা ঙম্মি‍। লৈবাকসিগী মীচম মীয়ামদি কনানসু থৌশাবিদে‍। শান্ন-খোৎনবদা ওইরবসু, রাজনিতীদা ওইরবসু, নৎত্রগা অতৈ হীরমশিংদা ওইরবসু, লৈবাক্কী মীচম মীয়াম্না মখোয় অচৌবা ইমুং অমগা মরী লৈনদ্রবদি মখোয়দা মায় পাকপগী থাজবা য়াম্না নেম্লম্মি‍। অদুবু, অদোম্না হৌখিবা চহি খরসিদা উবিরম্লগনি মদুদি হায়রিবা হীরমশিং অসিদা লৈবাকসিগী মীচম মীয়ামসু হৌজিক্তি মপাঙ্গল হাপ্পা, পুক্নিং থৌগৎপগী ইথিল লাকপা হৌরে‍। হৌজিক্তি মখোয়দা মপাঙ্গল কনবা মীওই অমগী মনাক্তা কোইইন ইন্নরুনবগী, মখোয়গী মতেঙ লৌরুনবগী ৱাখল ৱাবা লৈনদ্রে‍। ঙরাংগী মীথানবিদ্রবা হীরোশিংনা ঙসি লৈবাকশিংগী হীরোশিং ওইররে!
মরূপশিং,
ভারত্তা চহি কয়া মতমগা চুনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱাৎপনা ঐখোয়গী চাওখৎ লম্বীদা অচৌবা অমদি তশেং তশেংবা পল অমগুম লৈরি‍। ঐখোয়না মসিগী পাম্বৈ পুথোক্লে, ভারত্তা মালেমগী খ্বায়দগী চাউবা ইনফ্রাস্ত্রকচর বিল্দিং দ্রাইব হৌরে‍। ঙসি লৈবাকসিদা তুংলমচৎকা চুনবা মচাক মথুম শেমগৎ শাগৎলি‍। ঐনা ময়ামগী মফমদা, ভারতকী খোজেল অমদি পাক চাউবগী মতঙদা ৱাখলনা লামশিনবা লায়গদবা খুদম খরা পীজগে‍। ইং ২০১৩-১৪তা নোংমদা কিলোমিতর ১২গী হায়ৱে শেম্লম্মি‍। মতমদু ঐনা মীয়ামগী থৌগল তৌবা হৌদ্রিঙৈগী মমাঙগী ৱাফম্নি‍। ২০২২-২৩দা ঐখোয়না চাউরাক্না নোংমদা কিলোমিতর ৩০গী চাংদা হায়ৱে শেম্লি‍। ২০১৪দা লৈবাকসিগী ময়োল্লম ৫ দা মেত্রোগী কন্নেক্তিবিতী লৈরম্মি‍। ২০২৩দা লৈবাসিগী ময়োল্লম ২০দা মেত্রো রেল কন্নেক্তিবিতী লৈরে‍। ২০১৪দা লৈবাকসিদা মথৌ তৌবা এয়রপোর্ত চাউরাক্না ৭০ রোম লৈরম্মি‍। ২০২৩দা মসিগী মশিং চাউরাক্না ১৫০ রোম শুরে, হায়বদি শরুক অনি হেনগৎলে‍। ২০১৪দা লৈবাকসিদা মেদিকেল কলেজ চাউরাক্না ৩৮০ রোম লৈরম্ম‍ি‍। ২০২৩দা মশিং মেদিকেল কলেজ ৭০০ হেন্না লৈরে‍। ২০১৪দা গ্রাম পঞ্চায়তশিংদা শুপ্নতগী কিলোমিতর ৩৫০ ফাওবখক্তদা ওপ্তিকেলফাইবর ফংলম্মি‍। ২০২৩দা ঐখোয়না চাউরাক্না কিলোমিতর লাখ ৬ লোম তিংদুনা গ্রাম পঞ্চায়তশিংবু শম্নহল্লে‍। ২০১৪দা খুঙ্গং চাদা ৫৫ খক পি.এম. গ্রাম সরক য়োজনানা য়ৌরমমি‍। ঐখোয়না কিলোমিতর লাখ ৪ হেনবগী লম্বী শেমদুনা মশিং অসি চাদা ৯৯ য়ৌহল্লে‍। ২০১৪ ফাওবদা, ভারত্তা চাউরাক্না কিলোমিতর লিশিং ২০ লোমগী রেল লম্বীশিং ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরম্মি‍। মুন্না তাবিয়ু‍। চহি ৭০দা শুপ্নতগী রেল লাইন কিলোমিতর লিশিং ২০খক্তদা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরম্মি‍। অদুগা ঐখোয়গী লৈঙাক্না চহি ১০দা কিলোমিতর লিশিং ৪০গী ময়াগী রেল লম্বী ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌরি‍। মসিনি ঙসিগী ভারতকী খোঙজেল, পাক চাউবা অমদি ভারতকী মায় পাকপগী মতৌ‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাকসিনা মীৎয়েঙদা লৈবা মাল্লমপা পল খরদগীসু লান্থোরক্লে‍। ৱাফম অমদি মফমসিদা খুজিল থৌরাং য়াৎলিবা মীওইশিং, ঐখোয়গী রাজনিতীগী অখঙ অহৈশিংগী ৱাখল্লোন্নি‍। মখোয়গী ৱাখলদা অফবা শেন্মিৎলোন, অফবা রাজনিতী হায়বসি ওইথোক্লোই হায়বা খল্লম্মি‍। লৈঙাক কয়ানসু অসুম্না লৌনরম্মি অমদি মদুনা মরম ওইরগা লৈবাক্কী রাজনিতি অমদি শেন্মিৎলোন অনিগী মতাঙদা খুদোংচাবদা থোক্তুনা লৈরম্মি‍। অদুবু ঐখোয়না অফবা শেন্মিৎলোন অমদি অফবা রাজনিতিবু পুনশিন্দুনা উৎলে‍। ঙসিদি অফবা শেন্মিৎলোনসু, অফবা রাজনিতিসু লৈরে হায়বা পুম্নমক্না য়ানরে‍। ঐখোয়গী হেন্না ফবা শেন্মিৎলোনগী খুজিল থৌরাংনা লৈবাকসিদা খুমাঙ চাওশিনবগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোরক্লি‍। মসিনা খুন্নাইগী কাঙলুপ খুদিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি অমদি হায়রিবা মীওইশিংসিনা ঐখোয়দা মশিং য়াম্না মায় পাকহন্নবগীদমক পাল্লিবা লৈঙাক্কীদমক ভোৎ পীরক্লি‍। GST ওইরবসু, বেঙ্কিং ক্রাইসিসকী পাম্বৈ ওইরবসু, কোবিদ লাংফমদগী নান্থোরক্নবগী শেমখিবা কাঙলোনবু ওইরবসু, ঐখোয়না মতম পুম্বদা হায়রিবা লৈবাকসিদা লোং তর্ম সোলুসন পীগদবা কাঙলোনশিং খনখি, অমদি মীয়ামদা লোং তর্মদা কান্নবা ফংহনখি‍।
মরূপশিং,
ৱুমেন্স রিজর্বেসন বিল অসি ৱাখলনা শাগৎপা পলগী খুদম অমনি‍। দেকেদ কয়া পন্দুনা লৈরুরবা মতুংদা বিল অসি কৈদৌঙৈদসু পাস তৌবা ঙম্লরোই হায়না লৌনরম্মি‍। অদুবু হৌজিক্তি পল অসি ঐখোয়না লান্থোক্লে‍। নারীশক্তি বন্দন অধিনিয়ম ঙসিদি অশেঙবা ওইরে‍।
মরূপশিং,
অদোমগা ৱারী শাবদা, হৌরকপদা ঐনা অতোপ্পা ৱাফম অমসু থমখি, কা হেঞ্জিন্না খনবা বলগী মতাঙদা পনখি‍। ঐখোয়গী লৈবাকসিদা লৈরিবা পল খরা, পরৈ চেনবা ৱাফম খরদি লৈঙাক্না মরম ওইরগা অমদি পন্দিতশিংনা মরম ওইরগা, খন্ন-নৈনবা মীওইশিংনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী রাজনিতীগী কান্ননবগী লমদা অয়েৎ অপন থোকহল্লম্বা খরা লৈরম্মি, মখোয়বু কয়া য়াম্না চাউথোকহল্লমবগে হায়ববু, খুদম ওইনা জম্মু কাস্মিরদগী আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্নবগী ৱাফম লাকপা খুদিং ৱাফম কয়া মাঙদা চোংথোরকখি‍। নাকল অমদা সাইকোলোজিস্তশিংনা অসুম্না তৌরবদি অতিয়া অসি কেল্লক্লগদবগুম ফোঙদোক্লম্মি‍। অদুবু ৩৭০ মুত্থৎখিবনা মফম পুম্বসিদা নুংঙাই য়াইফবা, ইং তপ্পা অমদি চাওখৎপগী অনৌবা লম্বীশিং হাংদোক্লি‍। লাল চৌক্তা উরিবা শক্তম্না মতৌ করম্না জম্মু-কাস্মিরগী ফীভম ফগৎলক্লি হায়বা উৎলি‍। ঙসি মফমদুদা তেরোরিজম লৈত্রে, তুরিজম লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লে‍। জমমু-কাস্মির চাওখৎপগী অনৌবা পন্দোল লোমহন্নবগীদমক ঐখোয়না খোঙফম চেৎনা লেপ্লি‍।
মরূপশিং,
মফমসিদা তিনবিরিবা মী কয়া অমদি মীদিয়াগী লমদগীনি‍। ঐখোয়দা ব্রেকিং নিউজ য়ৌহনবা মীদিয়াগী মশিং য়াম্না য়াম্মি‍। মরক মরক্তা ব্রেকিং নিউজ পুরকপগী মচত্তি ফৈ, অদুবু মতৌ করম্না ব্রেকিং নিউজ ওইরক্লিবনো অমদি হৌজিক করি ওইরিবগে হায়বদুসু নৈনবিবা মথৌ তাই‍। ২০১৩ দগী ২০২৩ ফাওবগী মরক্তা দেকেদ অমখক্কী খেন্নবা লৈরবসু মতমসিদি হোংলক্লিবা মতৌসিদি মালেম অমদি অতিয়াগী থাক্তা খেন্নৈ‍। ২০১৩দা শেন্মিৎলোনগী মতাঙদা কভর তৌরম্বা মীওইশিংদি মতৌ করম্না রেতিং এজেন্সীশিংনা, ভারতকী GDP গী গ্রোথ ফোর্কাস্তপু মখাদা কুমথরকপগী ৱাফম ফোঙদোকপিরম্বা নীংশিংবিরমগনি‍। অদুবু ২০২৩দা মপুং ফানা তাইওন্নবা ওইরে‍। মালেমগী লূপশিং অমদি রেতিং এজেন্সীশিংনা হৌজিক্তা ঐখোয়গী গ্রোথ ফোর্কাস্ততা মথক্তা কারকপগী ৱাফম ফোঙদোক্লি‍। ২০১৩দা বেঙ্কিং সেক্তরগী ফীভম চাদবগী পাউ লাক্লম্মি‍। অদুবু হৌজিক ২০২৩ অসিদদি ঐখোয়গী বেঙ্কশিং মখোয়গী খ্বায়াদগী য়াম্বা শেন্দোংগী পর্ফোর্মেন্স উৎলি‍। ২০১৩দা লৈবাকসিদা অগস্তা ৱেস্তলেন্দ হেলিকোপ্তর ৱাথোক্কী পাউ শন্দোক্লম্মি‍। অদুবু ২০২৩দা পাউচে অমদি পাউ চেনেলশিংদা ভারতকী দিফেন্স এক্সপোর্তকী রেকোর্দ ৱাংনা লৈবগী পাউ য়াওরি‍। ২০১৩-১৪গা য়েংনবদা শরুক ২০ হেন্না ফীভম ফগৎলকপা উরি‍। রেকোর্দ ওইবা স্কামশিংদগী রেকোর্দ ওইবা এক্সপোর্ত ফাওবগী শাংলবা লম্বী অসি লাক্লিবনি‍।
মরূপশিং,
২০১৩দা শেলথুমগী ফীভম ফত্তবনা মরম ওইরগা মিদ্দল ক্লাসকী মঙলানশিং কায়নরে হায়বা হেদলাইন পীবা নেস্নেল অমদি ইন্তরনেস্নেল চেফোঙ কয়া অদোম্না উবা ফংবিরমগনি‍। অদুবু মরুপশিং, ২০২৩দা কনানা অহোংবা পুরকপগে? শান্ন-খোৎনবদা ওইরবসু, স্তার্তঅপ, স্পেস নৎত্রগা তেক্নোলোজীদা ওইরমসু লৈবাক্কী মিদল ক্লাসনা চাওখৎপগী খোঙচৎ খুদিংদা খ্বায়দগী মাঙজিল থানা লেপ্পা ঐখোয়না উরি‍। হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতকী মিদল ক্লাসনা খোঙজেল য়াঙনা চেনখৎলক্লি‍। মখোয়গী শেন্থোক, মখোয়গী মশিং হেনগৎলক্লে‍। ২০১৩-১৪দা চাউরাক্না মীওই করোর ৪ রোম ইনকম তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌরম্মি‍। ২০১২-২৪দা মশিং অসি শরুক অনিরোম হেনগত্তুনা মীওই করোর ৭ মখায় হেনবনা ইনকম তেক্স রিতর্ন ফাইল তৌরি‍। তেক্স ইনফোর্মেসনগা মরী লৈনবা স্তদীশিংনা ২০১৪দা মীন ইনকম লুপা লাখ মরি মখায়গী মখাদা লৈরম্বা অদু ২০২৩দা লুপা লাখ ১৩ য়ৌরে হায়না উৎলি‍। মসিনা তাক্লিবদি, ভারতকী মীয়াম লৱর ইনকম গ্রুপ্তগী হাইয়র ইনকম গ্রুপ্তা চঙশিল্লক্লি হায়বসিনি‍। হিন্দুস্তান তাইম্সনা হৌখিবা নুমিৎ খরনিসিদা ফোঙখিবা আর্তিকল অমদা ইনকম তেক্স দেতাগা মরী লৈনবা নুংঙাইরবা অচুম্বা ৱাফম কয়া ফোঙখিবা ঐ নীংশিংলি‍। য়াম্না পুক্নিং চিংশিনবা মশিং অমদি চহিদা লুপা লাখ ৫ মখায়দগী হৌরগা লুপা লাখ ২৫ ফাওবগী মনুংদা তলব ফংবশিংগী মতাঙদনি‍। ইং ২০১১-১২দা হায়রিবা সেলরী ব্রেকেৎ অসিদা শেল তানবা অপুনবা ইনকম পুনশিল্লগা য়েংবদা মশিং অসি চাউরাক্না লুপা করোর লাখ অহুম য়ৌফাত্তবনি‍। হায়বদি মতমদুদা ভারত্তা লুপা লাখ মঙা মখায়দগী লুপা লাখ কুনমঙা ফাওবগী মনুংদা তলব ফংবা মীওইশিংগী তলব পুনশিল্লগা শুপ্নতগী লুপা করোর লাখ অহুম য়ৌফাত্তনা লৈরম্মি‍। ২০২১ ফাওবদা মশিং অসি হেনগৎলক্তুনা লুপা করোর লাখ ১৪ মখশয় য়ৌরে‍। মসিনা তাকপদি শরুক ৫ রোম হেনগৎলে হায়বনি‍। মসিগী মরম অনি ময়েক শেংনা লৈ‍। লুপা লাখ মঙা মখায়দগী লুপা লাখ ২৫ ফাওবগী তলব ফংবা মীশিং য়াম্না হেনগৎলে‍ অমদি ব্রেকেৎ অসিদা মীশিংগী তলব য়াম্না হেনগৎলে হায়বনি‍। অদুগা ঐনা ময়ামদা নীংশিংজনিংবা ৱাফম অমদি, হায়রিবা এনালাইসিস অসি তলব ওইনা লাকপা শেন্থোকখক্তদা য়ুম্ফম ওইবনি‍। করিগুম্বা মসিদা বিজিনেসকী শেন্থোক, য়ুমগী লনথুমদগী লাকপা শেনফম, অতৈ ইনভেস্তমেন্ততগী লাকপা শেন্থোক হায়রিবশিং অসি তিনশিল্লবদি মশিং অসি য়াম্না হেনগৎলক্কনি‍।
মরূপশিং,
ভারত্তা মশিং হেনগৎলক্লিবা মিদল ক্লাস অমদি হন্থরক্লিবা লায়রবা অনিসিনা য়াম্না চাউবা শেন্মিৎলোনগী সাইকল অমগী য়ুম্ফম ওইরি‍। লায়রবগী পনখৈগী ৱাংমদা থোরক্লিবা, নিও মিদল ক্লাসকী শরুক ওইরক্লিবা মীওইশিং অসিনা লৈবাকসিগী কঞ্জুম্পসন গ্রোথতা খোঙজেল হাপ্নবা অচৌবা ফোর্স অমা ওইরক্লি‍। হায়রিবা দিমান্দ অসিবু পীননবগী থৌদাং ঐখোয়গী মিদল ক্লাসকী মীওইশিংনা লৌরি‍। করিগুম্বা লায়রবা মীওই অমনা খোঙউপ লৈগে খল্লবদি মিদল ক্লাসকী দুকান্দগী লৈগনি, মসিগী ৱাহন্থোক্তি মসিনা মিদল ক্লাসকী শেন্থোক হেনগৎহল্লি, লায়রবশিংগী পুন্সিদা অহোংবা লাকই‍। অসিগুম্বা অচৌবা সাইকল অমগী মতমদা ঙসি ভারতনা চৎলি‍। হায়বদি লৈবাকসিদা হন্থরক্লিবা লায়রবা মশিংসিনা মিদল ক্লাসশিংদা কান্নবা পীরি‍। লায়রবা অমদি মিদল ক্লাসকী মীওইশিংগী হোৎনবা কনবা মতৌসিনা ঙসি লৈবাকসিদা চাওখৎপা পুরক্নবগী মতিক হাপ্লি‍। মখোয়গী মতিক্না ভারতনা শেন্মিৎলোনগী লমদা ১০ শুবা মফম কল্লম্বদগী ৫ শুবা খ্বায়দগী চাউবা শেন্মিৎলোন ওইরক্লি‍। অদুগা হায়রিবা থৌনা অসিনা হৌজিক ঐখোয়গী অহুমশুবা তর্মদা ভারতপু মালেমগী মকোক থোংবা শেন্মিৎলোন ৩গী মনুং চলহনগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
অমঢৎ কাল অসিদা লৈবাকসিনা ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎপা ভারত ওইহন্নবা থবক পায়খৎলি‍। পল খুদিংমক নমখায়দুনা ঐখোয় ঐখোয়গী পান্দম ফংবদা মায় পাক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। ঙসি লায়রবদগী লায়রবা মীওইশিংদগী হৌরগা মালেমগী খ্বায়দগী ইনাক খুল্লবা ইন্ভেস্তরশিং ফাওবনা হৌজিক অসি ভারতকী মতম্নি – This is Bharat’s Time হায়না লৌনরক্লি‍। ভারত মচা খুদিংগী মশান মশাবু থাজবনা ঐখোয়গী খ্বায়দগী চাউবা পাঙ্গল ওইরি‍। মসিগী থৌনান ঐখোয়না পল খুদিংবু লানবা ঙমগনি‍। অদুগা ২০৪৭দা মফমসিদা তিনবিরিবা মীওইশিংগী মরক্তা কনা কনা লৈখিগদগে হায়বদি খঙদে অদুবু ২০৪৭দা হিন্দুস্তান তাইম্স লীদর্সিপ সম্মিত পাঙথোকপা মতমদা, মদুগী থীম Developed Nation, What Next ওইগনি হায়বসিমদি ঐ থাজবা অমগা লোয়ননা হায়বা ঙম্মি‍। অমুক্কা হন্না, সম্মিত অসিগীদমক ময়াম পুম্নমক্কী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। হন্না হন্না থাগৎচরি‍।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 21st Hindustan Times Leadership Summit 2023 in New Delhi
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Delhi
Shobhana Bhartia ji, all the members of your team from Hindustan Times, and all the guests present here, ladies and gentlemen.
Firstly, I apologize to all of you because I was in an election meeting, so it took me a little while to get here. But I've arrived directly from the airport to be among you. Shobhana ji was speaking very well. The issues that she raised were good. I will definitely get a chance to read it sometime as I arrived late.
Friends,
Greetings to all of you! Once again, you have invited me to the Hindustan Times Leadership Summit, for which I am very grateful to the HT Group. When our government was formed in 2014, and our term started, the theme of this summit at that time was "Reshaping India," meaning the HT Group believed that a lot would change in Bharat in the near future and there would be a reshape. When our government returned with even more majority in 2019, at that time, you kept the theme as "Conversations for a Better Tomorrow." You conveyed a message to the world through the HT Summit that Bharat is progressing towards a better future. Now that the country is set for elections next year, your theme in 2023 is "Beyond Barriers." As someone who lives among the people, a political figure, and a representative of the people, I see a message in it. Usually, opinion polls come a few weeks before the elections and predict what will happen. But you have clearly indicated that the people of the country are going to break all barriers this time and support us. The 2024 election results will be beyond barriers.
Friends,
The journey of Bharat from 'Reshaping India' to 'Beyond Barriers' has laid the foundation for a bright future ahead. On this foundation, we will build a developed, grand, and prosperous Bharat. For a long time, Bharat and the people of the country have faced numerous barriers. The prolonged periods of attacks and slavery bound Bharat in many shackles. The spirit that emerged during the independence movement, the passion that was born, and the sense of community that developed, broke many of these shackles. After gaining independence, there was hope that this momentum would continue, but unfortunately, it did not. Our country, bound in various types of barriers, could not move forward at the pace it was capable of. One significant barrier was the mentality, mental barriers. Some barriers were real, some were perceived, and some were exaggerated. Since 2014, Bharat has been consistently working hard to break these barriers. I am satisfied that we have overcome many barriers, and now we are talking about 'Beyond Barriers.' Today, Bharat, while breaking every barrier, has reached the moon, where no one else has reached. Today, Bharat is the number one in digital transactions, overcoming every challenge. Today, Bharat leads in mobile manufacturing, emerging from every barrier. Today, Bharat is among the top three in the world of start-ups. Today, Bharat is building the world's largest skilled pool. Today, Bharat is being talked about in events like G20. Today, Bharat is moving forward, freeing itself from every restraint. And you must have heard - सितारों के आगे जहां और भी है (there is more beyond the stars). Bharat is not going to stop at this point.
Friends,
As I was saying, the biggest barrier here was our mindset. There were mental barriers. Due to this mindset, we used to hear things like, "Nothing can happen in this country... Nothing can change in this country... and everything works like this here." Even if someone arrived late, they proudly called it "Indian Time." There were beliefs like, "Corruption, oh, nothing can be done about that, just learn to live with it... If the government has made something, its quality must be poor, it's government-made..." However, some events occur that inspire the entire country to break mental barriers and come out of them. When Gandhi ji picked up a pinch of salt during the Dandi March, it was just a symbol, but the whole country stood up, and people gained confidence that we can achieve independence. The success of Chandrayaan did not suddenly turn 140 crore citizens into scientists, nor did they become astronauts. But we are still experiencing an atmosphere filled with self-confidence throughout the country. And what comes out of it is – “we can do it, we can progress in every sector.” Today, every Indian is filled with high spirits. You might recall the issue of cleanliness. Some people used to say that talking about cleanliness from the Red Fort, addressing the issue of toilets, goes against the dignity of the PM's position. The term "sanitary pad" was something people, especially men, avoided mentioning in common parlance. I raised these issues from the Red Fort, and that's where the change in mindset began. Today, cleanliness has become a people's movement. Remember, nobody was interested about khadi. At the most, it was relegated to be worn by the politicians, especially during elections, to just wear a long kurta and show up. But in the last 10 years, khadi sales have increased by more than three times.
Friends,
The success of Jan Dhan bank accounts is known to the citizens. However, when we introduced this scheme, some experts said that opening these accounts is a waste of resources, as the poor won't deposit even a single penny in them. It wasn't just about the money; it was about breaking mental barriers, changing mindsets. These people never understood the pride, the self-respect of the poor that the Jan Dhan Yojana instilled. For the poor, going to the doors of banks was a daunting task; they were scared. Having a bank account was a luxury for them. When they saw that banks were coming to their doors, it instilled a new confidence, a new pride, and a new seed in their minds. Today, they take out their RuPay cards from their wallets with great pride and use them. We know that 5-10 years ago, the situation was such that even in a big hotel where important people were dining, there was competition among them. When someone paid the bill, they wanted to show that there were 15-20 cards in their wallet. Showing cards was a fashion, and the number of cards was a status symbol. Modi put it directly in the pocket of the poor. This is how mental barriers are broken.
Friends, today the poor feel that what the rich have, I also have. This seed has grown into a banyan tree, yielding numerous fruits. Those living in air-conditioned rooms and the narrative-driven world will never understand the psychological empowerment of the poor. But I come from a poor family, lived through poverty, and that's why I know that the government's efforts have broken many barriers. This mindset change has not only occurred within the country but has also been felt externally.
Earlier, when there was a terrorist attack, our governments used to appeal to the world to help us, would go to other countries in a bid to increase global opinion against terrorist attacks. But when a terrorist attack happened during our government's tenure, the country which was responsible for it had to plead with the world to save itself. Bharat’s actions changed the world's mindset. Ten years ago, the world thought that Bharat was an obstacle to Climate Action, a hindrance, a negative force. But today, Bharat is leading the world in Climate Action commitments, achieving its targets ahead of schedule. The impact of changing mindsets is also evident in the world of sports. People used to tell athletes, "You play, but what will you do in your career? What job will you have?" Even governments had left athletes to fend for themselves, with little financial aid and no attention to sports infrastructure. Our government removed this barrier as well. Now, we are witnessing a shower of medals in one tournament after another.
Friends,
Bharat has no lack of capability or resources. The significant and real barrier we face is poverty. Poverty cannot be fought with slogans but with solutions. It can be defeated not with slogans but with policies and intentions. The thinking of previous governments in our country did not allow the poor to progress socially and economically. I believe that the poor themselves have the strength to fight poverty and emerge victorious in that battle. We need to support them, provide them with basic facilities, and empower them. That's why our government made it a top priority to break these barriers and empower the poor. We haven't just changed lives; we have also assisted the poor in rising above poverty. As a result, the country is witnessing a clear transformation. Shobhana ji mentioned that in just five years, more than 13 crore people have risen above poverty. This means that 13 crore people have broken the barriers of poverty and joined the Neo Middle Class of the country.
Friends,
Bharat has faced a significant real barrier to development in the form of nepotism and dynastic politics. Only those could easily move forward if he was connected to a special family or knew a powerful individual. There was nobody to take care of the common citizens. Whether in sports, science, politics, or receiving honours like the Padma awards, the common citizen of the country felt that success was elusive if one wasn't associated with a prominent family. However, in the past few years, you have witnessed that in all these fields, the ordinary citizens of the country now feel empowered and encouraged. Now, they don't worry about having to navigate through influential individuals or seek their assistance. Yesterday's unsung heroes are the country’s heroes today!
Friends,
For years, the lack of modern infrastructure in Bharat has stood as a significant and real barrier to our development. We have found a solution to this, initiating the world's largest infrastructure building drive in Bharat. Today, the country is undergoing unprecedented infrastructure development. Let me give you some examples that will give you an idea of the speed and scale of the progress of the country. In the fiscal year 2013-14, we were constructing 12 kilometers of highways every day. I'm talking about the period before my tenure began. In 2022-23, we have built approximately 30 kilometers of highways every day. In 2014, there was metro rail connectivity in five cities of the country. In 2023, metro rail connectivity exists in 20 cities. In 2014, the country had about 70 operational airports. By 2023, this number has reached nearly 150, doubling the figure. In 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In 2023, we have more than 700 medical colleges. In 2014, only 350 kilometers of optical fiber had reached the gram panchayats. By 2023, we have laid nearly 6 lakh kilometers of optical fiber, connecting the gram panchayats. In 2014, only 55 percent of villages were connected through the PM Gram Sadak Yojana. By constructing more than 4 lakh kilometers of roads, we have taken this figure to 99 percent. Until 2014, approximately 20,000 kilometers of railway lines in Bharat were electrified. Pay attention now. In 70 years, electrification was done for 20,000 kilometers of railway lines. Whereas our government has electrified nearly 40,000 kilometers of railway lines in just 10 years. This is the speed, scale, and symbol of Bharat’s success today.
Friends,
In recent years, our country has overcome some perceived barriers as well. There was an issue in the minds of our policymakers and political experts here. They believed that good economics and good politics cannot coexist. Many governments accepted this belief, leading to difficulties for the country on both political and economic fronts. However, we have demonstrated by bringing good economics and good politics together. Today, everyone acknowledges that good economics and good politics can go hand in hand. Our sound economic policies have opened new paths for progress in the country. This has transformed the lives of every section of society, and these very people have given us such a significant mandate for providing stable governance. Whether it's the Goods and Services Tax (GST), resolving the banking crisis, or formulating policies to overcome the COVID crisis... we have always chosen policies that offer long-term solutions for the country and guarantee long-term benefits for the citizens.
Friends,
An example of a Perceived Barrier is the Women's Reservation Bill. After hanging in limbo for decades, it seemed like this bill would never pass. But now, we have overcome this barrier. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam is a reality today.
Friends,
Speaking with you, I initially touched upon the topic of exaggerated barriers. In our country, there were some challenges and issues that were blown out of proportion by previous governments, experts, and individuals with a penchant for controversy, all for their political interests. For instance, whenever the discussion about revoking Article 370 in Jammu and Kashmir arose, it created a significant uproar. It was almost as if a psychological pressure was created, suggesting that if such a step was taken, it would lead to a catastrophic situation. However, the abrogation of Article 370 has opened new paths of prosperity, peace, and development throughout the region. Pictures of Lal Chowk illustrate how Jammu and Kashmir is undergoing a transformation. Terrorism is gradually diminishing, and tourism is consistently on the rise there. We are committed to see Jammu and Kashmir reaching new heights of development.
Friends,
Many individuals in the media sector are present here. The relevance of media delivering breaking news has been significant. While it's traditional to provide breaking news from time to time, it is essential to analyze how breaking news has evolved from what it was before to what it is now. Although a decade has passed from 2013 to 2023, the changes that have occurred during this period are like night and day. Those who covered the economy in 2013 will remember how rating agencies used to downwardly revise Bharat’s GDP growth forecast. However, the situation is entirely different in 2023. International institutions and rating agencies are now upwardly revising our growth forecast. In 2013, there would be news about the distressed condition of the banking sector. But in 2023, our banks are showcasing their best-ever profits and performance. In 2013, the news about the Agusta Westland helicopter scandal prevailed in the country. However, in 2023, newspapers and news channels report that Bharat’s defence exports have reached a record high. It has grown more than 20 times compared to 2013-14. From record scams to record exports, we have come a long way.
Friends,
In 2013, you could find many national and international publications that used to give headlines stating that the dreams of the middle class have been destroyed due to challenging economic conditions. But, my friends, who is bringing about a change in 2023? Whether it is sports, start-ups, space, or technology, the middle class of the country is at the forefront of every development journey. In the past few years, the middle class of the country has made rapid progress. Their income has increased, and their size has grown. In 2013-14, about 4 crore people filed income tax returns. In 2023-24, this number has doubled, and more than 7.5 crore people have filed income tax returns. A study related to tax information reveals that the mean income, which was less than four lakh rupees in 2014, has now increased to thirteen lakh rupees in 2023. This means that millions of people have moved from lower-income groups to higher-income groups in the country. I remember that there was an article in Hindustan Times a few days ago that presented many interesting facts related to income tax data. One particularly interesting figure is the annual income of those earning from five lakh rupees to twenty-five lakh rupees. If we add up the total income of those in this salary bracket in the financial year 2011-12, the figure was even less than 2.75 lakh crores. By 2021, this has increased to over 14 lakh crores. This means it has increased fivefold. There are two clear reasons for this. The number of those earning salaries from five and a lakh to twenty-five lakh rupees has increased significantly, and there has also been a substantial increase in the salaries of people in this bracket. And I will remind you again that this analysis is based only on salaried income. If we include income from business, earnings from house property, income from other investments, and add it all up, this figure will increase even more.
Friends,
The growing middle class and decreasing poverty in Bharat are becoming the foundation of a significant economic cycle. Those who are emerging from poverty, becoming part of the neo-middle class, are now a substantial force driving the country's consumption growth. The responsibility of fulfilling this demand falls on our middle class. If a poor person wants to buy new shoes, they purchase them from a middle-class shop, meaning that the income of the middle class is increasing, and the life of the poor is changing. Bharat is currently going through a positive cycle where decreasing poverty is benefiting the middle class. The aspirations and willpower of people from the poor and middle classes are empowering the country's development. The strength of these people has transformed Bharat from the 10th largest economy to the 5th largest in terms of GDP. Now, this same willpower is set to propel Bharat into the top 3 economies in the world in our third term.
Friends,
In this ‘Amrit Kaal’, the country is working towards becoming a ‘Viksit Bharat’ by 2047. I believe that overcoming every barrier, we will successfully reach our goals. Today, from the poorest to the wealthiest investors in the world, everyone believes that "This is Bharat’s Time." The self-confidence of every Indian is our greatest strength. With this strength, we can overcome any barrier. I don't know how many will be here in 2047, but I confidently say, when the Hindustan Times Leadership Summit takes place in 2047, its theme will be "Developed Nation, What Next?" Once again, I extend my best wishes to all of you for this summit. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.