প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
নতুন দিল্লীত অনুষ্ঠিত ২১ সংখ্যক হিন্দুস্তান টাইমছ নেতৃত্ব সন্মিলন ২০২৩ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Guwahati
শোভানা ভাৰতীয় জী, আপোনাৰ দলৰ সকলো সদস্য, ইয়াত উপস্থিত থকা সকলো অতিথি, হিন্দুস্তান টাইমছৰ ভদ্ৰমহিলাসকল।
প্ৰথমেই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত ক্ষমা খুজিব বিচাৰিছো কাৰণ মই নিৰ্বাচনী সভাত আছিলো, গতিকে তাৰ পৰা উভতি অহাত কিছু পলম হৈছিল। কিন্তু বিমানবন্দৰৰ পৰা পোনে পোনে আপোনাৰ ওচৰ পালোঁহি।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোকে নমস্কাৰ। হিন্দুস্তান টাইমছৰ নেতৃত্ব সন্মিলনৰ বাবে পুনৰ এবাৰ ইয়ালৈ আমন্ত্ৰণ জনোৱাৰ বাবে হিন্দুস্তান টাইমছ গ্ৰুপক মই কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো। ২০১৪ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ গঠন হৈছিল আৰু আমাৰ সেৱাৰ সময় আৰম্ভ হৈছিল, তেতিয়া এই সন্মিলনৰ বিষয়বস্তু আছিল-ভাৰতক পুনৰ গঠন কৰা অৰ্থাৎ হিন্দুস্তান টাইমছ গ্ৰুপে ধৰি লৈছিল যে আগন্তুক সময়ত ভাৰতত বহু কথা সলনি হ’ব, ইয়াক পুনৰ গঠন কৰা হ’ব। ২০১৯ চনত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰখন আগৰ তুলনাত বৃহৎ সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে ঘূৰি আহিছিল, তেতিয়া আপুনি থিমটো ৰাখিছিল– Conversations for a Better Tomorrow. হিন্দুস্তান টাইমছ সন্মিলনৰ জৰিয়তে আপুনি বিশ্ববাসীক এটা বাৰ্তা দিলে যে ভাৰত উন্নত ভৱিষ্যতৰ পথত আগবাঢ়িছে। এতিয়া যেতিয়া দেশত অহা বছৰ অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া নিৰ্বাচনৰ বিষয়ে আলোচনা হ’ব, তেতিয়া আপোনালোকৰ বিষয়বস্তু হ’ল-বাধাৰ বাহিৰত। আৰু মই জনসাধাৰণৰ মাজত বাস কৰা এজন ব্যক্তি, এজন ৰাজনৈতিক ব্যক্তি আৰু এজন জনপ্ৰতিনিধি হিচাপে ইয়াৰ মাজত এটা বাৰ্তা দেখিবলৈ পাইছো। সাধাৰণতে নিৰ্বাচনৰ কেইসপ্তাহমান আগতেই অ’পিনিয়ন প’ল প্ৰকাশ পায় আৰু নিৰ্বাচনৰ ফলাফল কি হ’ব সেই কথা কয়। কিন্তু আপুনি স্পষ্ট ইংগিত দিছে যে এইবাৰ দেশৰ জনসাধাৰণে সকলো বাধা ভাঙি আমাক সমৰ্থন কৰিবলৈ ওলাইছে। ২০২৪ চনৰ নিৰ্বাচনৰ ফলাফলত আমাৰ সন্মুখত কোনো বাধা নাথাকিব।
বন্ধুসকল,
‘ৰিশ্বেপিং ইণ্ডিয়া’ৰ পৰা ‘বিয়ণ্ড বেৰিয়াৰছ’লৈ ভাৰতৰ এই যাত্ৰাই আগন্তুক উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ ভেটি স্থাপন কৰিছে। এই ভেটিৰ ওপৰত এখন উন্নত ভাৰত গঢ়া হ’ব, এখন ভৱিষ্যৎ আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত গঢ়া হ’ব৷ দীৰ্ঘদিন ধৰি ভাৰত আৰু ভাৰতীয়সকলে বহু বাধাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছে। আমাৰ ওপৰত হোৱা আক্ৰমণ আৰু দীৰ্ঘদিনীয়া দাসত্বই ভাৰতক বহু বান্ধোনত বান্ধি ৰাখিছিল। স্বাধীনতা আন্দোলনৰ সময়ত উদ্ভৱ হোৱা জোৱাৰ, আবেগ, আৰু একতাৰ অনুভূতিয়ে এনে বহু বাধা ভাঙি পেলাইছিল। স্বাধীনতাৰ পিছতো এই গতি অব্যাহত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছিল যদিও দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে সেয়া নহ’ল। বহু ধৰণৰ নিষেধাজ্ঞাৰ দ্বাৰা বান্ধ খাই থকা আমাৰ দেশখনে যি গতিত আগবাঢ়িব লাগিছিল, সেই গতিৰে আগবাঢ়িব পৰা নাছিল। এটা ডাঙৰ বাধা আছিল মানসিক বাধা। কিছুমান বাধা আছিল বাস্তৱিক। কিছুমান বাধা অনুভৱ কৰা হৈছিল আৰু সৃষ্টি কৰা হৈছিল, আৰু কিছুমান বাধা অতিৰঞ্জিত কৰি আমাৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰা হৈছিল। ২০১৪ চনৰ পৰা ভাৰতে এই বাধাসমূহ ভংগ কৰিবলৈ অহৰহ কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰি আহিছে। মই সন্তুষ্ট যে আমি বহু বাধা অতিক্ৰম কৰিছো আৰু এতিয়া আমি ‘বিয়ণ্ড বেৰিয়াৰ’ৰ কথা কৈছো। আজি প্ৰতিটো বাধা ভাঙি ভাৰতে সেই চন্দ্ৰত উপনীত হৈছে য’ত আগতে কোনেও পোৱা নাছিল। আজি ভাৰতে প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰি ডিজিটেল লেনদেনত এক নম্বৰ স্থান লাভ কৰিছে। আজি ভাৰতে প্ৰতিটো বাধা অতিক্ৰম কৰি মোবাইল নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত আগভাগ লৈছে। আজি ভাৰত ষ্টাৰ্টআপৰ জগতৰ শীৰ্ষ তিনিটাৰ ভিতৰত আছে। আজি ভাৰতে সৃষ্টি কৰিছে বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দক্ষ পুল। আজি ভাৰতে জি-২০ৰ দৰে ইভেণ্টত পতাকা উত্তোলন কৰিছে। আজি ভাৰত প্ৰতিটো বন্ধনৰ পৰা নিজকে মুক্ত কৰি আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
মই এতিয়াই কোৱাৰ দৰে ইয়াত আটাইতকৈ ডাঙৰ বাধা আছিল মানসিকতা। এই মানসিকতাৰ বাবেই আমি আগতে সকলো ধৰণৰ কথা শুনিছিলোঁ। এই দেশত একো হ'ব নোৱাৰে... এই দেশত একো সলনি হ'ব নোৱাৰে... আৰু ইয়াত সকলো এনেদৰে চলি থাকে... দেৰিকৈ আহিলেও আমি কৈছিলোঁ-Indian Time, এইবোৰ আমি বহুত গৌৰৱেৰে কৈছিলো। দুৰ্নীতিৰ সন্দৰ্ভত ইয়াৰ বাবে একো কৰিব নোৱাৰি ছাৰ, জীয়াই থাকিবলৈ শিকক...যদি কিবা এটা চৰকাৰে বনায় তেন্তে তাৰ গুণগত মান নিশ্চয় বেয়া হ'ব ছাৰ, সেয়া চৰকাৰ...কিছুমান ঘটনা ঘটে যিয়ে সমগ্ৰ দেশক ভাঙিবলৈ প্ৰেৰণা দিয়ে মানসিক বাধা আৰু ওলাই আহিব। ডাণ্ডী মাৰ্চত গান্ধীজীয়ে লওঁতে নিমখ এচিকুট আছিল, কিন্তু গোটেই দেশ থিয় হ’ল, আমি স্বাধীনতা লাভ কৰিব পাৰো বুলি মানুহৰ বিশ্বাস বাঢ়ি গৈছিল। বৰ্তমান চন্দ্ৰযানৰ সফলতাৰ বাবে কোনো ১৪০ কোটি দেশবাসীয়ে হঠাৎ বিজ্ঞানী বা মহাকাশচাৰী হোৱা নাই। কিন্তু আজিও আমি সমগ্ৰ দেশতে আত্মবিশ্বাসেৰে ভৰা এক পৰিবেশ অনুভৱ কৰিছো। আৰু যি ওলায় – আমি কৰিব পাৰো, প্ৰতিটো খণ্ডতে আগবাঢ়িব পাৰো। আজি প্ৰতিজন ভাৰতীয় উচ্চ মনোভাৱেৰে ভৰি পৰিছে। পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বিষয়টো আপোনাৰ মনত থাকিব। একাংশ লোকে কৈছিল যে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লালকিল্লাৰ পৰা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু শৌচাগাৰৰ কথা কোৱাটো এই পদৰ মৰ্যাদাৰ বিৰোধী। চেনিটেৰী পেড আছিল এনে এটা শব্দ যিটো মানুহে বিশেষকৈ পুৰুষে স্বাভাৱিক কথিত ভাষাতো কোৱাৰ পৰা বিৰত আছিল। এই বিষয়বোৰ মই লালকিল্লাৰ পৰাই উত্থাপন কৰিলোঁ। আৰু তাৰ পৰাই আৰম্ভ হ’ল মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন। আজি স্বচ্ছতা এক গণ আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। মনত আছে, কোনেও খাদীৰ বিষয়েও কোৱা নাছিল। কিন্তু এতিয়া যোৱা ১০ বছৰত খাদীৰ বিক্ৰী তিনিগুণতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
জন ধন বেংক একাউণ্টৰ সফলতা দেশবাসীয়ে জানে। কিন্তু আমি যেতিয়া এই আঁচনিখন লৈ আহিছিলো, তেতিয়া একাংশ বিশেষজ্ঞই কৈছিল যে এই একাউণ্টবোৰ খুলিলে সম্পদৰ অপচয় হ’ব, দুখীয়াই এইবোৰত এটকাও বিনিয়োগ নকৰে। কিন্তু আমাৰ মতে সেইবোৰ কেৱল টকাৰ কথা নাছিল। মানসিক বাধা ভাঙি, মানসিকতা সলনি কৰাৰহে কথা আছিল। জন ধন যোজনাই তেওঁলোকৰ মাজত যি গৌৰৱ আৰু আত্মসন্মান জাগ্ৰত কৰিছিল, সেই গৌৰৱ এইসকল লোকে কেতিয়াও বুজিব পৰা নাছিল। বেংকৰ দুৱাৰমুখলৈ যোৱাৰ সাহস তেওঁৰ নাছিল, ভয় খাইছিল। তেওঁলোকে ভাবিছিল যে বেংক একাউণ্ট থকাটো ধনী মানুহৰহে কথা। কিন্তু বেংকৰ দুৱাৰমুখলৈ আহি আমাৰ দুখীয়া-দৰিদ্ৰ ভাই-ভনীসকলৰ আস্থা জাগি উঠিল, আত্মসন্মান জাগি উঠিল, মনৰ মাজত এটা নতুন বীজ গজি উঠিল। আজি তেওঁলোকে গৌৰৱেৰে পকেটৰ পৰা RuPay কাৰ্ড উলিয়াই RuPay কাৰ্ড ব্যৱহাৰ কৰে। আৰু আমি জানো যে ৫-১০ বছৰ আগতে পৰিস্থিতি এনেকুৱা আছিল যে যেতিয়া ডাঙৰ ডাঙৰ মানুহে ডাঙৰ হোটেল এখনত খাইছিল, তেতিয়া তেওঁলোকৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা হৈছিল, যেতিয়াই তেওঁ মানিবেগটো উলিয়াইছিল, তেতিয়াই তেওঁ ১৫-২০ খন কাৰ্ড দেখুৱাই দিয়াটোও ফেশ্বনেবল আছিল, কাৰ্ডৰ সংখ্যাটো আছিল ষ্টেটাছৰ কথা। কিন্তু এই কাৰ্ড মোদীয়ে দুখীয়াৰ পকেটত ভৰাই দিলে। মানসিক বাধা কেনেকৈ ভাঙি যায়, দেখিলে নহয়।
বন্ধুসকল, আজি দুখীয়াই অনুভৱ কৰে যে ধনীসকলৰ যি আছে, তেওঁৰো আছে। এচি ৰুমত বহা আৰু ভ্ৰান্ত ধাৰণাৰ জগতত বাস কৰা মানুহে দুখীয়াৰ এই মানসিক সবলীকৰণ কেতিয়াও বুজি নাপাব। কিন্তু মই এটা দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ পৰা আহিছো, দৰিদ্ৰতা জীয়াই থকাৰ পিছত ইয়ালৈ আহিছো, গতিকে মই জানো যে চৰকাৰৰ এই প্ৰচেষ্টাই বহু বাধা ভাঙিবলৈ কাম কৰিছে। এই মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন কেৱল দেশৰ ভিতৰতে নহয়, বাহিৰতো আহিছে। আগতে যেতিয়াই সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হৈছিল, আমাৰ চৰকাৰে আমাক সহায় কৰিবলৈ বিশ্ববাসীক আহ্বান জনাইছিল, বিশ্বৰ মতামত বৃদ্ধি কৰিবলৈ যাবলগীয়া হৈছিল। সন্ত্ৰাসবাদীক বন্ধ কৰক। আমাৰ চৰকাৰত যদি সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণ হয়, তেন্তে আক্ৰমণৰ বাবে দায়ী দেশখনে সমগ্ৰ বিশ্বকে নিজকে বচাবলৈ আহ্বান জনায়। ভাৰতৰ এই কাৰ্যই বিশ্বৰ মানসিকতা সলনি কৰি দিলে। ১০ বছৰ আগতে বিশ্বই ভাৰতক জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ দিশত নেতিবাচক চিন্তাৰ দেশ বুলি গণ্য কৰিছিল। কিন্তু আজি ভাৰতে বিশ্বৰ জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ৰোধৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি আহিছে আৰু সময়ৰ আগতেই নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে। আজি আমি ক্ৰীড়াৰ জগতখনতো মানসিকতা সলনিৰ প্ৰভাৱ দেখিবলৈ পাইছো। আগতে মানুহে খেলুৱৈসকলক কৈছিল, খেলত ব্যস্ত থাকিলে আপুনি আপোনাৰ কেৰিয়াৰত কি কৰিব, আপোনাৰ চাকৰিটো কি হ’ব? চৰকাৰসমূহেও খেলুৱৈসকলক ভগৱানৰ কৃপাত এৰি থৈ দিছিল। না তেওঁলোকে বিশেষ আৰ্থিক সহায় আগবঢ়াইছিল, না ক্ৰীড়াৰ আন্তঃগাঁথনিৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিছিল। আমাৰ চৰকাৰে এই বাধাও আঁতৰাই পেলালে। এতিয়া আজি ইখনৰ পিছত সিখন প্ৰতিযোগিতাত আমাৰ খেলুৱৈয়ে দেশলৈ পদক কঢ়িয়াই আনিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ সামৰ্থ্য বা সম্পদৰ অভাৱ নাই। আমি সন্মুখীন হোৱা উল্লেখযোগ্য আৰু বাস্তৱিক বাধাটো হ’ল দৰিদ্ৰতা। দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে শ্লোগানেৰে যুঁজিব নোৱাৰি, ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজন হৈছে উচিত সমাধান। ইয়াক শ্লোগানেৰে নহয় নীতি আৰু উদ্দেশ্যেৰে পৰাস্ত কৰিব পাৰি। আমাৰ দেশৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ চিন্তা-চৰ্চাই দুখীয়াক সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক দিশত আগবাঢ়ি যাবলৈ নিদিলে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে দুখীয়াৰ নিজেই দৰিদ্ৰতাৰ সৈতে যুঁজি সেই যুদ্ধত বিজয়ী হৈ ওলাই অহাৰ শক্তি আছে। আমি তেওঁলোকক সহায় কৰিব লাগিব, তেওঁলোকক মৌলিক সুবিধা প্ৰদান কৰিব লাগিব, আৰু তেওঁলোকক শক্তিশালী কৰিব লাগিব। সেইবাবেই আমাৰ চৰকাৰে এই বাধাসমূহ ভংগ কৰি দুখীয়াক সবলীকৰণ কৰাটো সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে। আমি কেৱল জীৱন সলনি কৰা নাই; আমি দৰিদ্ৰসকলক দৰিদ্ৰতাৰ ওপৰলৈ উঠিবলৈও সহায় কৰিছো। ফলস্বৰূপে দেশত এক স্পষ্ট পৰিৱর্তন দেখা গৈছে৷ শোভানা জীয়ে উল্লেখ কৰে যে মাত্ৰ পাঁচ বছৰত ১৩ কোটিৰো অধিক লোক দৰিদ্ৰতাৰ সীমাৰেখাৰ ওপৰলৈ উঠিছে। অৰ্থাৎ ১৩ কোটি লোকে দৰিদ্ৰতাৰ বাধা ভাঙি দেশৰ নতুন মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীত যোগদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
বছৰ বছৰ ধৰি ভাৰতত আধুনিক আন্তঃগাঁথনিৰ অভাৱ আমাৰ উন্নয়নৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য আৰু বাস্তৱিক বাধা হিচাপে থিয় দিছে। আমি ইয়াৰ সমাধান বিচাৰি পাইছো, ভাৰতত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ অভিযান আৰম্ভ কৰিছো। আজি দেশত অভূতপূৰ্ব আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ ঘটিছে। দেশৰ প্ৰগতিৰ গতি আৰু পৰিসৰৰ এক ধাৰণা দিব পৰা কিছুমান উদাহৰণ দিওঁ। ২০১৩-১৪ বিত্তীয় বৰ্ষত আমি প্ৰতিদিনে ১২ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰি আছিলো। মোৰ কাৰ্যকাল আৰম্ভ হোৱাৰ আগৰ সময়ছোৱাৰ কথা কৈছো। ২০২২-২৩ চনত আমি প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩০ কিলোমিটাৰ ঘাইপথ নিৰ্মাণ কৰিছো। ২০১৪ চনত দেশৰ পাঁচখন চহৰত মেট্ৰ’ ৰে’ল সংযোগ আছিল। ২০২৩ চনত ২০খন চহৰত মেট্ৰ’ ৰে’ল সংযোগ বিদ্যমান। ২০১৪ চনত দেশত প্ৰায় ৭০টা কাৰ্যকৰী বিমানবন্দৰ আছিল। ২০২৩ চনলৈকে এই সংখ্যা প্ৰায় ১৫০ ত উপনীত হৈছে, যাৰ ফলত এই সংখ্যা দুগুণ হৈছে। ২০১৪ চনত দেশত প্ৰায় ৩৮০ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল। ২০২৩ চনত আমাৰ ৭০০ৰো অধিক চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছে। ২০১৪ চনত মাত্ৰ ৩৫০ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰহে গাঁও পঞ্চায়তসমূহত উপস্থিত হৈছিল। ২০২৩ চনৰ ভিতৰত আমি প্ৰায় ৬ লাখ কিলোমিটাৰ অপটিকেল ফাইবাৰ স্থাপন কৰিছো, গ্ৰাম পঞ্চায়তসমূহক সংযোগ কৰি। ২০১৪ চনত পি এম গ্ৰাম সদক যোজনাৰ জৰিয়তে মাত্ৰ ৫৫ শতাংশ গাঁও সংযোগ কৰা হৈছিল। ৪ লাখ কিলোমিটাৰতকৈও অধিক পথ নিৰ্মাণ কৰি আমি এই সংখ্যা ৯৯ শতাংশলৈ লৈ গৈছো। ২০১৪ চনলৈকে ভাৰতৰ প্ৰায় ২০,০০০ কিলোমিটাৰ ৰেলপথ বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছিল। এতিয়াই মন দিয়ক। ৭০ বছৰত ২০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰেলপথৰ বাবে বিদ্যুৎকৰণ কৰা হ’ল। আনহাতে আমাৰ চৰকাৰে মাত্ৰ ১০ বছৰত প্ৰায় ৪০ হাজাৰ কিলোমিটাৰ ৰেলপথ বিদ্যুৎ সংযোগ কৰিছে। এইটোৱেই হৈছে আজিৰ ভাৰতৰ সফলতাৰ গতি, পৰিসৰ আৰু প্ৰতীক।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়া বছৰবোৰত আমাৰ দেশখনেও কিছুমান অনুভূত বাধা অতিক্ৰম কৰিছে। ইয়াত আমাৰ নীতি নিৰ্ধাৰক আৰু ৰাজনৈতিক বিশেষজ্ঞসকলৰ মনত এটা বিষয় আছিল। তেওঁলোকৰ মতে ভাল অৰ্থনীতি আৰু ভাল ৰাজনীতিয়ে সহাৱস্থান কৰিব নোৱাৰে। বহু চৰকাৰে এই বিশ্বাস মানি লৈছিল, যাৰ ফলত ৰাজনৈতিক আৰু অৰ্থনৈতিক দুয়োটা দিশতে অসুবিধাৰ সৃষ্টি হৈছিল। অৱশ্যে আমি ভাল অৰ্থনীতি আৰু ভাল ৰাজনীতিক একত্ৰিত কৰি ইয়াক সকলোৰে সন্মুখত প্ৰদৰ্শন কৰিছো। আজি সকলোৱে স্বীকাৰ কৰিছে যে ভাল অৰ্থনীতি আৰু ভাল ৰাজনীতি একেলগে চলিব পাৰে। আমাৰ সুস্থ অৰ্থনৈতিক নীতিয়ে দেশৰ প্ৰগতিৰ নতুন পথ মুকলি কৰিছে। ইয়াৰ ফলত সমাজৰ প্ৰতিটো শ্ৰেণীৰ জীৱন পৰিৱৰ্তন হৈছে, আৰু এইসকল লোকেই আমাক সুস্থিৰ শাসন ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰিছে। সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰে (জি এছ টি) হওক, বেংকিং সংকট সমাধানে হওক, কভিড সংকট দূৰ কৰাৰ নীতি প্ৰণয়নে হওক, আমি সদায় এনে নীতি বাছি লৈ আহিছো যিয়ে দেশৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী সমাধানসূত্ৰ আগবঢ়ায় আৰু নাগৰিকৰ বাবে দীৰ্ঘম্যাদী সুবিধাৰ নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰে।
বন্ধুসকল,
আন এটা বাধাৰ উদাহৰণ হ’ল মহিলা সংৰক্ষণ বিধেয়ক। দশক দশক ধৰি ওলমি থকাৰ পিছত এনে লাগিছিল যেন এই বিধেয়কখন কেতিয়াও গৃহীত নহ’ব। কিন্তু এতিয়া, আমি এই বাধা অতিক্ৰম কৰিছো। নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়মে আজি এক বাস্তৱ ৰূপ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশত কিছুমান প্ৰত্যাহ্বান আৰু বিষয় আছিল যিবোৰ পূৰ্বৰ চৰকাৰ, বিশেষজ্ঞ, আৰু বিতৰ্কৰ প্ৰতি প্ৰৱণ ব্যক্তিয়ে অনুপাতৰ বাহিৰত উৰুৱাই দিছিল, এই সকলোবোৰ নিজৰ ৰাজনৈতিক স্বাৰ্থৰ বাবে। উদাহৰণস্বৰূপে, জম্মু-কাশ্মীৰত যেতিয়াই ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ বিষয়ে আলোচনাৰ সৃষ্টি হৈছিল, তেতিয়াই ই এক উল্লেখযোগ্য হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰিছিল। প্ৰায় এনেকুৱা লাগিছিল যেন মানসিক চাপৰ সৃষ্টি হৈছিল, ইয়াৰ পৰা অনুমান কৰিব পাৰি যে যদি এনে পদক্ষেপ লোৱা হয় তেন্তে ইয়াৰ ফলত এক বিপৰ্যয়জনক পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হ’ব। কিন্তু ৩৭০ অনুচ্ছেদ বাতিলৰ ফলত সমগ্ৰ অঞ্চলটোত সমৃদ্ধি, শান্তি, উন্নয়নৰ নতুন পথ মুকলি হৈছে। লাল চ’কৰ ছবিয়ে জম্মু-কাশ্মীৰত কেনেদৰে ৰূপান্তৰ ঘটিছে সেই কথা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। সন্ত্ৰাসবাদ ক্ৰমান্বয়ে হ্ৰাস পাইছে, আৰু তাত পৰ্যটন ধাৰাবাহিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। জম্মু-কাশ্মীৰে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হোৱা দেখিবলৈ আমি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত ক্ৰমবৰ্ধমান মধ্যবিত্ত শ্ৰেণী আৰু হ্ৰাস পোৱা দৰিদ্ৰতাই এক উল্লেখযোগ্য অৰ্থনৈতিক চক্ৰৰ ভেটি হৈ পৰিছে। যিসকল দৰিদ্ৰতাৰ পৰা ওলাই আহিছে আৰু নতুনকৈ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ অংশ হৈ পৰিছে, তেওঁলোক এতিয়া দেশৰ কনজামচন বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য শক্তি। এই দাবী পূৰণৰ দায়িত্ব আমাৰ মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ ওপৰত পৰে। যদি কোনো দুখীয়া মানুহে নতুন জোতা কিনিব বিচাৰে তেন্তে মধ্যবিত্তৰ দোকানৰ পৰা ক্ৰয় কৰে, অৰ্থাৎ মধ্যবিত্তৰ উপাৰ্জন বাঢ়িছে, আৰু দুখীয়াৰ জীৱন সলনি হৈছে। বৰ্তমান ভাৰতে এক ইতিবাচক চক্ৰৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে য’ত দৰিদ্ৰতা হ্ৰাস পোৱাৰ ফলত মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোক উপকৃত হৈছে। দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ লোকৰ আকাংক্ষা আৰু ইচ্ছাশক্তিয়ে দেশৰ উন্নয়নক সবল কৰি তুলিছে। এই লোকসকলৰ শক্তিয়ে ভাৰতক জিডিপিৰ ফালৰ পৰা দশম বৃহত্তম অৰ্থনীতিৰ পৰা ৫ম বৃহত্তম অৰ্থনীতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছে। এতিয়া এই একে ইচ্ছাশক্তিয়ে আমাৰ তৃতীয় কাৰ্যকালত ভাৰতক বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৩ খন অৰ্থনীতিলৈ আগুৱাই নিব।
বন্ধুসকল,
এই ‘অমৃত কাল’ত দেশে ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত ‘বিক্ষিত ভাৰত’ হোৱাৰ দিশত কাম কৰি আছে।মই বিশ্বাস কৰোঁ যে প্ৰতিটো বাধা অতিক্ৰম কৰি আমি সফলতাৰে নিজৰ লক্ষ্যত উপনীত হ’ম। আজি বিশ্বৰ আটাইতকৈ দৰিদ্ৰৰ পৰা ধনী বিনিয়োগকাৰীলৈকে সকলোৱে বিশ্বাস কৰে যে "এইটো ভাৰতৰ সময়।" প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ আত্মবিশ্বাস আমাৰ সৰ্বোচ্চ শক্তি। এই শক্তিৰে আমি যিকোনো বাধা অতিক্ৰম কৰিব পাৰো। ২০৪৭ চনত ইয়াত কিমানজন থাকিব নাজানো, কিন্তু আত্মবিশ্বাসেৰে কওঁ, ২০৪৭ চনত যেতিয়া হিন্দুস্তান টাইমছৰ নেতৃত্ব সন্মিলন অনুষ্ঠিত হ'ব, তেতিয়া ইয়াৰ বিষয়বস্তু হ'ব "উন্নত ৰাষ্ট্ৰ, পৰৱৰ্তী কি?" আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে এই শীৰ্ষ সন্মিলনৰ বাবে শুভেচ্ছা জনাইছো। আপোনাক অশেষ ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the 21st Hindustan Times Leadership Summit 2023 in New Delhi
04 NOV 2023 10:58PM by PIB Delhi
Shobhana Bhartia ji, all the members of your team from Hindustan Times, and all the guests present here, ladies and gentlemen.
Firstly, I apologize to all of you because I was in an election meeting, so it took me a little while to get here. But I've arrived directly from the airport to be among you. Shobhana ji was speaking very well. The issues that she raised were good. I will definitely get a chance to read it sometime as I arrived late.
Friends,
Greetings to all of you! Once again, you have invited me to the Hindustan Times Leadership Summit, for which I am very grateful to the HT Group. When our government was formed in 2014, and our term started, the theme of this summit at that time was "Reshaping India," meaning the HT Group believed that a lot would change in Bharat in the near future and there would be a reshape. When our government returned with even more majority in 2019, at that time, you kept the theme as "Conversations for a Better Tomorrow." You conveyed a message to the world through the HT Summit that Bharat is progressing towards a better future. Now that the country is set for elections next year, your theme in 2023 is "Beyond Barriers." As someone who lives among the people, a political figure, and a representative of the people, I see a message in it. Usually, opinion polls come a few weeks before the elections and predict what will happen. But you have clearly indicated that the people of the country are going to break all barriers this time and support us. The 2024 election results will be beyond barriers.
Friends,
The journey of Bharat from 'Reshaping India' to 'Beyond Barriers' has laid the foundation for a bright future ahead. On this foundation, we will build a developed, grand, and prosperous Bharat. For a long time, Bharat and the people of the country have faced numerous barriers. The prolonged periods of attacks and slavery bound Bharat in many shackles. The spirit that emerged during the independence movement, the passion that was born, and the sense of community that developed, broke many of these shackles. After gaining independence, there was hope that this momentum would continue, but unfortunately, it did not. Our country, bound in various types of barriers, could not move forward at the pace it was capable of. One significant barrier was the mentality, mental barriers. Some barriers were real, some were perceived, and some were exaggerated. Since 2014, Bharat has been consistently working hard to break these barriers. I am satisfied that we have overcome many barriers, and now we are talking about 'Beyond Barriers.' Today, Bharat, while breaking every barrier, has reached the moon, where no one else has reached. Today, Bharat is the number one in digital transactions, overcoming every challenge. Today, Bharat leads in mobile manufacturing, emerging from every barrier. Today, Bharat is among the top three in the world of start-ups. Today, Bharat is building the world's largest skilled pool. Today, Bharat is being talked about in events like G20. Today, Bharat is moving forward, freeing itself from every restraint. And you must have heard - सितारों के आगे जहां और भी है (there is more beyond the stars). Bharat is not going to stop at this point.
Friends,
As I was saying, the biggest barrier here was our mindset. There were mental barriers. Due to this mindset, we used to hear things like, "Nothing can happen in this country... Nothing can change in this country... and everything works like this here." Even if someone arrived late, they proudly called it "Indian Time." There were beliefs like, "Corruption, oh, nothing can be done about that, just learn to live with it... If the government has made something, its quality must be poor, it's government-made..." However, some events occur that inspire the entire country to break mental barriers and come out of them. When Gandhi ji picked up a pinch of salt during the Dandi March, it was just a symbol, but the whole country stood up, and people gained confidence that we can achieve independence. The success of Chandrayaan did not suddenly turn 140 crore citizens into scientists, nor did they become astronauts. But we are still experiencing an atmosphere filled with self-confidence throughout the country. And what comes out of it is – “we can do it, we can progress in every sector.” Today, every Indian is filled with high spirits. You might recall the issue of cleanliness. Some people used to say that talking about cleanliness from the Red Fort, addressing the issue of toilets, goes against the dignity of the PM's position. The term "sanitary pad" was something people, especially men, avoided mentioning in common parlance. I raised these issues from the Red Fort, and that's where the change in mindset began. Today, cleanliness has become a people's movement. Remember, nobody was interested about khadi. At the most, it was relegated to be worn by the politicians, especially during elections, to just wear a long kurta and show up. But in the last 10 years, khadi sales have increased by more than three times.
Friends,
The success of Jan Dhan bank accounts is known to the citizens. However, when we introduced this scheme, some experts said that opening these accounts is a waste of resources, as the poor won't deposit even a single penny in them. It wasn't just about the money; it was about breaking mental barriers, changing mindsets. These people never understood the pride, the self-respect of the poor that the Jan Dhan Yojana instilled. For the poor, going to the doors of banks was a daunting task; they were scared. Having a bank account was a luxury for them. When they saw that banks were coming to their doors, it instilled a new confidence, a new pride, and a new seed in their minds. Today, they take out their RuPay cards from their wallets with great pride and use them. We know that 5-10 years ago, the situation was such that even in a big hotel where important people were dining, there was competition among them. When someone paid the bill, they wanted to show that there were 15-20 cards in their wallet. Showing cards was a fashion, and the number of cards was a status symbol. Modi put it directly in the pocket of the poor. This is how mental barriers are broken.
Friends, today the poor feel that what the rich have, I also have. This seed has grown into a banyan tree, yielding numerous fruits. Those living in air-conditioned rooms and the narrative-driven world will never understand the psychological empowerment of the poor. But I come from a poor family, lived through poverty, and that's why I know that the government's efforts have broken many barriers. This mindset change has not only occurred within the country but has also been felt externally.
Earlier, when there was a terrorist attack, our governments used to appeal to the world to help us, would go to other countries in a bid to increase global opinion against terrorist attacks. But when a terrorist attack happened during our government's tenure, the country which was responsible for it had to plead with the world to save itself. Bharat’s actions changed the world's mindset. Ten years ago, the world thought that Bharat was an obstacle to Climate Action, a hindrance, a negative force. But today, Bharat is leading the world in Climate Action commitments, achieving its targets ahead of schedule. The impact of changing mindsets is also evident in the world of sports. People used to tell athletes, "You play, but what will you do in your career? What job will you have?" Even governments had left athletes to fend for themselves, with little financial aid and no attention to sports infrastructure. Our government removed this barrier as well. Now, we are witnessing a shower of medals in one tournament after another.
Friends,
Bharat has no lack of capability or resources. The significant and real barrier we face is poverty. Poverty cannot be fought with slogans but with solutions. It can be defeated not with slogans but with policies and intentions. The thinking of previous governments in our country did not allow the poor to progress socially and economically. I believe that the poor themselves have the strength to fight poverty and emerge victorious in that battle. We need to support them, provide them with basic facilities, and empower them. That's why our government made it a top priority to break these barriers and empower the poor. We haven't just changed lives; we have also assisted the poor in rising above poverty. As a result, the country is witnessing a clear transformation. Shobhana ji mentioned that in just five years, more than 13 crore people have risen above poverty. This means that 13 crore people have broken the barriers of poverty and joined the Neo Middle Class of the country.
Friends,
Bharat has faced a significant real barrier to development in the form of nepotism and dynastic politics. Only those could easily move forward if he was connected to a special family or knew a powerful individual. There was nobody to take care of the common citizens. Whether in sports, science, politics, or receiving honours like the Padma awards, the common citizen of the country felt that success was elusive if one wasn't associated with a prominent family. However, in the past few years, you have witnessed that in all these fields, the ordinary citizens of the country now feel empowered and encouraged. Now, they don't worry about having to navigate through influential individuals or seek their assistance. Yesterday's unsung heroes are the country’s heroes today!
Friends,
For years, the lack of modern infrastructure in Bharat has stood as a significant and real barrier to our development. We have found a solution to this, initiating the world's largest infrastructure building drive in Bharat. Today, the country is undergoing unprecedented infrastructure development. Let me give you some examples that will give you an idea of the speed and scale of the progress of the country. In the fiscal year 2013-14, we were constructing 12 kilometers of highways every day. I'm talking about the period before my tenure began. In 2022-23, we have built approximately 30 kilometers of highways every day. In 2014, there was metro rail connectivity in five cities of the country. In 2023, metro rail connectivity exists in 20 cities. In 2014, the country had about 70 operational airports. By 2023, this number has reached nearly 150, doubling the figure. In 2014, there were around 380 medical colleges in the country. In 2023, we have more than 700 medical colleges. In 2014, only 350 kilometers of optical fiber had reached the gram panchayats. By 2023, we have laid nearly 6 lakh kilometers of optical fiber, connecting the gram panchayats. In 2014, only 55 percent of villages were connected through the PM Gram Sadak Yojana. By constructing more than 4 lakh kilometers of roads, we have taken this figure to 99 percent. Until 2014, approximately 20,000 kilometers of railway lines in Bharat were electrified. Pay attention now. In 70 years, electrification was done for 20,000 kilometers of railway lines. Whereas our government has electrified nearly 40,000 kilometers of railway lines in just 10 years. This is the speed, scale, and symbol of Bharat’s success today.
Friends,
In recent years, our country has overcome some perceived barriers as well. There was an issue in the minds of our policymakers and political experts here. They believed that good economics and good politics cannot coexist. Many governments accepted this belief, leading to difficulties for the country on both political and economic fronts. However, we have demonstrated by bringing good economics and good politics together. Today, everyone acknowledges that good economics and good politics can go hand in hand. Our sound economic policies have opened new paths for progress in the country. This has transformed the lives of every section of society, and these very people have given us such a significant mandate for providing stable governance. Whether it's the Goods and Services Tax (GST), resolving the banking crisis, or formulating policies to overcome the COVID crisis... we have always chosen policies that offer long-term solutions for the country and guarantee long-term benefits for the citizens.
Friends,
An example of a Perceived Barrier is the Women's Reservation Bill. After hanging in limbo for decades, it seemed like this bill would never pass. But now, we have overcome this barrier. The Nari Shakti Vandan Adhiniyam is a reality today.
Friends,
Speaking with you, I initially touched upon the topic of exaggerated barriers. In our country, there were some challenges and issues that were blown out of proportion by previous governments, experts, and individuals with a penchant for controversy, all for their political interests. For instance, whenever the discussion about revoking Article 370 in Jammu and Kashmir arose, it created a significant uproar. It was almost as if a psychological pressure was created, suggesting that if such a step was taken, it would lead to a catastrophic situation. However, the abrogation of Article 370 has opened new paths of prosperity, peace, and development throughout the region. Pictures of Lal Chowk illustrate how Jammu and Kashmir is undergoing a transformation. Terrorism is gradually diminishing, and tourism is consistently on the rise there. We are committed to see Jammu and Kashmir reaching new heights of development.
Friends,
Many individuals in the media sector are present here. The relevance of media delivering breaking news has been significant. While it's traditional to provide breaking news from time to time, it is essential to analyze how breaking news has evolved from what it was before to what it is now. Although a decade has passed from 2013 to 2023, the changes that have occurred during this period are like night and day. Those who covered the economy in 2013 will remember how rating agencies used to downwardly revise Bharat’s GDP growth forecast. However, the situation is entirely different in 2023. International institutions and rating agencies are now upwardly revising our growth forecast. In 2013, there would be news about the distressed condition of the banking sector. But in 2023, our banks are showcasing their best-ever profits and performance. In 2013, the news about the Agusta Westland helicopter scandal prevailed in the country. However, in 2023, newspapers and news channels report that Bharat’s defence exports have reached a record high. It has grown more than 20 times compared to 2013-14. From record scams to record exports, we have come a long way.
Friends,
In 2013, you could find many national and international publications that used to give headlines stating that the dreams of the middle class have been destroyed due to challenging economic conditions. But, my friends, who is bringing about a change in 2023? Whether it is sports, start-ups, space, or technology, the middle class of the country is at the forefront of every development journey. In the past few years, the middle class of the country has made rapid progress. Their income has increased, and their size has grown. In 2013-14, about 4 crore people filed income tax returns. In 2023-24, this number has doubled, and more than 7.5 crore people have filed income tax returns. A study related to tax information reveals that the mean income, which was less than four lakh rupees in 2014, has now increased to thirteen lakh rupees in 2023. This means that millions of people have moved from lower-income groups to higher-income groups in the country. I remember that there was an article in Hindustan Times a few days ago that presented many interesting facts related to income tax data. One particularly interesting figure is the annual income of those earning from five lakh rupees to twenty-five lakh rupees. If we add up the total income of those in this salary bracket in the financial year 2011-12, the figure was even less than 2.75 lakh crores. By 2021, this has increased to over 14 lakh crores. This means it has increased fivefold. There are two clear reasons for this. The number of those earning salaries from five and a lakh to twenty-five lakh rupees has increased significantly, and there has also been a substantial increase in the salaries of people in this bracket. And I will remind you again that this analysis is based only on salaried income. If we include income from business, earnings from house property, income from other investments, and add it all up, this figure will increase even more.
Friends,
The growing middle class and decreasing poverty in Bharat are becoming the foundation of a significant economic cycle. Those who are emerging from poverty, becoming part of the neo-middle class, are now a substantial force driving the country's consumption growth. The responsibility of fulfilling this demand falls on our middle class. If a poor person wants to buy new shoes, they purchase them from a middle-class shop, meaning that the income of the middle class is increasing, and the life of the poor is changing. Bharat is currently going through a positive cycle where decreasing poverty is benefiting the middle class. The aspirations and willpower of people from the poor and middle classes are empowering the country's development. The strength of these people has transformed Bharat from the 10th largest economy to the 5th largest in terms of GDP. Now, this same willpower is set to propel Bharat into the top 3 economies in the world in our third term.
Friends,
In this ‘Amrit Kaal’, the country is working towards becoming a ‘Viksit Bharat’ by 2047. I believe that overcoming every barrier, we will successfully reach our goals. Today, from the poorest to the wealthiest investors in the world, everyone believes that "This is Bharat’s Time." The self-confidence of every Indian is our greatest strength. With this strength, we can overcome any barrier. I don't know how many will be here in 2047, but I confidently say, when the Hindustan Times Leadership Summit takes place in 2047, its theme will be "Developed Nation, What Next?" Once again, I extend my best wishes to all of you for this summit. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.