Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of World Food India 2023 in Bharat Mandapam
03 NOV 2023 2:01PM by PIB Delhi
Present in the program are my colleagues from Union Cabinet, Shri Piyush Goyal ji, Giriraj Singh ji, Pashupati Paras ji, Purshottam Rupala ji, Prahlad Singh Patel ji, and all the distinguished guests from various countries, ministers from states, colleagues from the business and start-up world, our farmer brothers and sisters from across the country, respected ladies and gentlemen, a warm welcome to all of you at the World Food India Global Conference.
I have come here after watching the technology pavilion here. The arrangements regarding technology pavilion, start-up pavilion, and food streets are marvelous. This fusion of taste and technology will give birth to a new future, providing momentum to a new economy. Food security is one of the major challenges in the changing world of the 21st century. Therefore, this World Food India event has become even more significant.
Friends,
The processed food industry is being viewed as a sunrise sector today in Bharat. The results obtained from the inaugural World Food India are a significant example of this. There has been an influx of 50,000 crore rupees in this sector in the past nine years. This is a result of the pro-industry and pro-farmer policies of the Indian government. We have initiated the PLI scheme for the food processing sector, providing special assistance to both established industries and new players.
Currently, work is underway on thousands of projects for post-harvest infrastructure under the Agri Infra Fund in Bharat. More than 50,000 crore rupees have been invested in this initiative. Investments worth thousands of crore rupees are also being made to encourage processing infrastructure for fisheries and animal husbandry today.
Friends,
The investor-friendly policies implemented in Bharat today are propelling the food sector to new heights. The share of processed food in our agricultural exports has increased from 13% to 23% in the past nine years. There has been an impressive growth of nearly 150% in the export of processed food over the last nine years. Currently, we stand at the 7th position globally, having exported agro products worth more than 50,000 million USD. There is hardly any sector related to the food processing industry where Bharat has not achieved an unexpected growth. This presents a golden opportunity for every company and start-up associated with the food sector.
Friends,
This growth is undeniably appearing both speedy and rapid, but behind it lies our consistent and dedicated hard work. It was during our government's tenure that Bharat formulated its first agri export policy. We established a nationwide logistics and infrastructure network.
Today, there are more than 100 export hubs at the district-level in Bharat, directly connecting districts to the global market. Initially, there were only two mega food parks in the country. Now, this number has surpassed 20. Earlier, our processing capacity was 12 lakh metric tons and it has now exceeded 200 lakh metric tons. That's more than a 15-fold increase in 9 years!
Numerous products are entering foreign markets for the first time, such as black garlic from Himachal Pradesh, dragon fruit or kamalam from Kutch, soya milk powder from Madhya Pradesh, karkichoo apple from Ladakh, cavendish banana from Punjab, gucchi mushroom from Jammu, raw honey from Karnataka, and many more. These products have become favourites in several countries, creating a significantly large market for you worldwide.
Friends,
Internally, another factor is emerging in Bharat, and I would like to draw your attention to it. Today, urbanization is rapidly increasing in Bharat. The number of people working outside their homes is also growing along with expanding opportunities. This has led to a significant increase in the demand for packaged food, creating unexplored opportunities for our farmers, start-ups, and small entrepreneurs. Therefore, your plans should be as ambitious as these possibilities and policies.
Friends,
Three key pillars stand out in the growth story of Bharat’s food processing sector: small farmers, small industries, and women! To increase the participation and benefits of small farmers, we have effectively utilized Farmer Produce Organizations (FPOs) as a platform. We are establishing 10,000 new FPOs in Bharat and 7,000 of them are already in operation. This is increasing the reach of farmers to the market and improving the availability of processing facilities. Approximately 2 lakh micro-enterprises are being organized in the food processing sector to enhance the participation of small-scale industries. Initiatives like One District One Product (ODOP) have also provided a new identity to small farmers and small-scale industries.
Friends,
Today, Bharat is showcasing the path of women-led development to the world. The participation of women in the economy of Bharat is consistently increasing, and the food processing industry is benefiting from it as well. Currently, more than 9 crore women in Bharat are associated with self-help groups. As you all know, leading scientists in the field of food science in Bharat have been women for centuries. The variety and diversity of food we see are the result of the skills and knowledge of Indian women. Many products in the market, such as pickles, papads, chips, and preserves, have been managed by women from their homes.
Leading the food processing industry comes naturally to Indian women. To promote this, women at every level, cottage industries, and self-help groups are being encouraged. In today's program, more than one lakh women who run women self-help groups have been provided with seed capital worth crores of rupees, and I have already deposited it into their accounts using technology. I extend special congratulations and best wishes to these women.
Friends,
Bharat boasts as much cultural diversity as it does in food diversity. Our food diversity is a dividend for every investor worldwide. The increased curiosity towards Bharat globally is a tremendous opportunity for all of you. The food industry worldwide has much to learn from the food traditions of Bharat.
For centuries, a saying has been a part of life, a part of every family's mindset in our country and that is ‘यथा अन्नम्, तथा मन्नम्’ i.e., as the food we eat, so is our state of mind. In other words, the food we consume not only plays a significant role in our physical health but also has a profound impact on our mental well-being. Bharat’s sustainable food culture is the result of a journey of development spanning thousands of years. Our ancestors integrated food habits with Ayurveda. Ayurveda emphasizes 'Ritbhuk,' meaning eating according to the season, 'Mitbhuk,' meaning a balanced diet, and 'Hitbhuk,' meaning healthy foods. These principles are crucial components of Bharat’s scientific understanding.
The world will benefit from this centuries-old knowledge of Bharat through trade in food and especially spices. Today, as we discuss global food security and express concerns about global health, it has become essential for our food processing industry to explore, understand, and adopt this ancient knowledge of sustainable and healthy food habits.
I give you the example of millets. This year, the world is observing the International Millets Year. We all know that millets are a part of our superfood bucket. We have given it the recognition as "Shree Anna" in Bharat. For centuries, millets, or Shree Anna, had been given a top priority in most civilizations. However, in recent decades, millets went out of practice in food habits in Bharat and many other countries. This had significant repercussions on global health, sustainable farming, and a sustainable economy.
Bharat has taken the lead in creating awareness about millets once again globally. I firmly believe that, just as International Yoga Day brought yoga to every corner of the world, now millets will also reach every corner of the world. Recently, when Bharat hosted the world leaders here during the G20 Summit, they appreciated dishes made from millets.
Today, many major companies in Bharat are launching processed food items made from millets in the market. I urge you all to discuss how to create more opportunities in this direction, how to increase Shree Anna's market share in the food market, and prepare a collective roadmap for the benefit of both the industry and farmers.
Friends,
You will be discussing several futuristic subjects in this conference. It's important to delve into both industry-specific and broader global interests. For instance, the G20 Group has emphasized sustainable agriculture, food security, and nutrition security in the Delhi Declaration. All the stakeholders in the food processing have a significant role in these matters, and we need to prepare ourselves accordingly.
We provide nutritious food to more than 100 million children, girls, and pregnant women in our country. Now is the time to shift our food distribution programs towards a diversified food basket. Similarly, we must work towards reducing post-harvest losses, introducing better technology in packaging, and addressing the challenge of food wastage for a sustainable lifestyle. Our products should be designed in a way that minimizes wastage.
Technology can play a crucial role in this context. We need to increase the processing of perishable products, which will reduce wastage, benefit farmers, and help control price fluctuations. It's essential to strike a balance between the interests of farmers and consumer satisfaction. I believe that this conference will provide detailed discussions on these topics. The outcomes will lay the foundation for a sustainable and food-secured future worldwide.
Once again, I extend my best wishes to all of you. For those in and around Delhi with an interest in these subjects, whether students of agricultural universities, individuals in the start-up world, or leaders of farmer organizations, I urge you to participate in the three-day festival. Dedicate a few hours to witness how rapidly the world is changing and explore the various ways we can utilize products from our fields and add value. The festival showcases numerous opportunities.
Though my time was limited, witnessing what was available here left a significant impact on me. Therefore, I encourage everyone here to visit each stall, observe the items displayed, and contribute to their advancement and value addition. I also urge people across the country, if they are planning to visit Delhi, to make the most of the three-day event. Take advantage of this grand gathering. With these expectations, I extend my heartfelt wishes to all.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত মণ্ডপমত ৱৰ্ল্ড ফুড ইণ্ডিয়া ২০২৩ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
03 NOV 2023 2:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী পীয়ুষ গোৱেলজী, গিৰিৰাজ সিংজী, পশুপতি পাৰসজী, পৰুষোত্তম ৰূপালাজী, প্ৰহ্লাদ সিং পেটেলজী, বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশৰ সকলো অতিথি, ৰাজ্যসমূহৰ পৰা অহা মন্ত্ৰীসকল, উদ্যোগ আৰু ষ্টাৰ্টআপ জগতৰ সকলো বন্ধু, দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ আমাৰ কৃষক ভাই-ভনীসকল, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল, ৱৰ্ল্ড ফুড ইণ্ডিয়া ২০২৩লৈ আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম, অভিনন্দন জনাইছোঁ।
মই এইমাত্ৰ প্ৰযুক্তি পেভিলিয়ন ভ্ৰমণ কৰাৰ পিছত ইয়ালৈ আহিছোঁ। প্ৰযুক্তি পেভিলিয়ন, ষ্টাৰ্টআপ পেভিলিয়ন আৰু ফুড ষ্ট্ৰীটৰ দৰে ইয়াত যিধৰণে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে সেয়া আশ্চৰ্যজনক। সোৱাদ আৰু প্ৰযুক্তিৰ এই সংমিশ্ৰণে এক নতুন ভৱিষ্যতৰ জন্ম দিব, এক নতুন অৰ্থনীতি ত্বৰান্বিত কৰিব। আজিৰ পৰিৱৰ্তনশীল পৃথিৱীত, খাদ্য সুৰক্ষাও একবিংশ শতিকাৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰত্যাহ্বান। সেয়েহে, ৱৰ্ল্ড ফুড ইণ্ডিয়াৰ এই অনুষ্ঠানটো আৰু অধিক গুৰুত্বপূৰ্ণ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত সংসাধিত খাদ্য উদ্যোগক আজি সম্ভাৱনাপূৰ্ণ খণ্ড হিচাপে দেখা গৈছে। প্ৰথম ৱৰ্ল্ড ফুড ইণ্ডিয়া আয়োজন কৰি লাভ কৰা ফলাফলবোৰো ইয়াৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। যোৱা ৯ বছৰত, এই খণ্ডত ৫০,০০০ কোটি টকাৰ এফডিআই আহিছে। এয়া হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ উদ্যোগ আৰু কৃষক পন্থী নীতিৰ ফলাফল। আমি খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডৰ বাবে পিএলআইৰ এক আঁচনি আৰম্ভ কৰিছোঁ। ইয়াৰ অধীনত, উদ্যোগ আৰু নতুন বিনিয়োগকাৰীসকলে বিশেষ সাহায্য লাভ কৰিছে।
আজি ভাৰতৰ কৃষি ইনফ্ৰা পুঁজিৰ অধীনত শস্য চপোৱাৰ পিছত আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ প্ৰকল্পৰ কাম চলি আছে। ইয়াত, ৫০হাজাৰ কোটি টকাৰ অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে। মীন পালন আৰু পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰত আন্তঃগাঁথনি প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ ক্ষেত্ৰত হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগক প্ৰোৎসাহিত কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা এই বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল নীতিসমূহে খাদ্য খণ্ডক এক নতুন পৰ্যায়লৈকে লৈ গৈছে। যোৱা ন বছৰত, আমাৰ কৃষিজাত ৰপ্তানিত সংসাধিত খাদ্যৰ অংশ ১৩% ৰ পৰা ২৩% লৈ বৃদ্ধি হৈছে। ন বছৰত, সংসাধিত খাদ্যৰ ৰপ্তানি প্ৰায় ১৫০% বৃদ্ধি হৈছে। আজি, আমি ৫০,০০০ নিযুত আমেৰিকান ডলাৰৰ অধিক ৰপ্তানি কৰি গোলকীয় স্তৰত ৭ নম্বৰলৈ আহিছোঁ। খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ সৈতে সম্পৰ্কিত কোনো খণ্ড নাই য'ত ভাৰতে অপ্ৰত্যাশিত বিকাশ সাধন কৰা নাই! এই খাদ্য খণ্ড, খাদ্য খণ্ডৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো কোম্পানীৰ বাবে, প্ৰতিটো ষ্টাৰ্টআপৰ বাবে এক সোণালী সুযোগ।
বন্ধুসকল,
এই বিকাশ নিজেই দ্ৰুত আৰু দ্ৰুত যেন লাগিছে, ইয়াৰ আঁৰত আমাৰ স্থিৰ আৰু সমৰ্পিত কঠোৰ পৰিশ্ৰমো আছে। আমাৰ চৰকাৰৰ সময়ত ভাৰতে প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৃষি-ৰপ্তানি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছিল। আমি দেশব্যাপী লজিষ্টিক আৰু আন্তঃগাঁথনিৰ এটা নেটৱৰ্ক নিৰ্মাণ কৰিছোঁ।
আজি ভাৰতত ১০০তকৈও অধিক জিলা আৰু জিলা পৰ্যায়ৰ ৰপ্তানি কেন্দ্ৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ পৰা জিলাবোৰ আন্তৰ্জাতিক বজাৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযুক্ত হৈছে। আগতে দেশত ২খন বৃহৎ ফুড পাৰ্ক আছিল। আজি এই সংখ্যা ২০তকৈ অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আগতে আমাৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ ক্ষমতা আছিল ১২ লাখ মেট্ৰিক টন। এতিয়া ই ২০০ লাখ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক। অৰ্থাৎ, ৯ বছৰত ১৫ গুণতকৈ অধিক বৃদ্ধি!
বহুতো সামগ্ৰী আছে যি প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদেশী বজাৰলৈ গৈ আছে। যেনে হিমাচল প্ৰদেশৰ ক'লা নহৰু, কচ্ছৰ ড্ৰেগন ফল বা কমলম, মধ্য প্ৰদেশৰ চয়া গাখীৰ পাউডাৰ, লাডাখৰ কাৰ্কিচু আপেল, পঞ্জাৱৰ কেভেণ্ডিশ কল, জম্মুৰ গুচ্চি কাঠফুলা, কৰ্ণাটকৰ খাটি মৌ, এনে বহুতো সামগ্ৰী আছে যি বহুতো দেশত প্ৰথম পছন্দ হৈ পৰিছে, মানুহে বহুত ভাল পোৱা গৈছে। অৰ্থাৎ সমগ্ৰ বিশ্বতে আপোনাসৱৰ বাবে এক বিশাল বজাৰ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ ভিতৰতো আন এটা কাৰক উদ্ভৱ হৈছে। মই ইয়াৰ প্ৰতিও আপোনাসৱৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰিছোঁ। আজি ভাৰতত দ্ৰুতগতিত নগৰায়ন বৃদ্ধি পাইছে। বৰ্ধিত সুযোগৰ সৈতে, ঘৰৰ বাহিৰত কাম কৰা লোকৰ সংখ্যাও বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ ফলত, পেকেটযুক্ত খাদ্যৰ চাহিদা যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে, যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ই আমাৰ কৃষক, আমাৰ ষ্টাৰ্টআপ আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগীসকলৰ বাবে অনাৱিষ্কৃত সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে। এই সম্ভাৱনাবোৰৰ বাবে, এই উচ্চাভিলাষী নীতিবোৰৰ বাবে আপোনাসৱৰ পৰিকল্পনাও সমানে উচ্চাকাংক্ষী হোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ খণ্ডত ভাৰতৰ বিকাশৰ কাহিনীৰ তিনিটা প্ৰধান স্তম্ভ আছে। ক্ষুদ্ৰ কৃষক, ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগ, আৰু মহিলা! আমি ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ অংশগ্ৰহণ আৰু লাভ বৃদ্ধিৰ বাবে কৃষক উৎপাদন সংস্থা (এফপিঅ')ক এক কাৰ্যকৰী মঞ্চ হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিছো। ভাৰতত, আমি ১০,০০০ নতুন এফপিঅ' সৃষ্টি কৰি আছোঁ, যাৰ ভিতৰত ৭,০০০ ইতিমধ্যে নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। ই কৃষকসকলৰ বাবে বজাৰৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ আৰু প্ৰক্ৰিয়াকৰণ সুবিধাৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰিছে। ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণত প্ৰায় ২ লাখ ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগৰ আয়োজন কৰা হৈছে। ৱান ডিষ্ট্ৰিক্ট ৱান প্ৰডাক্ট-অ'ডিঅ'পিৰ দৰে আঁচনিয়ে ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু ক্ষুদ্ৰ উদ্যোগসমূহকো এক নতুন পৰিচয় প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে বিশ্বক মহিলাৰ নেতৃত্বাধীন বিকাশৰ পথ দেখুৱাইছে। ভাৰতৰ অৰ্থনীতিত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। ই খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগকো লাভান্বিত কৰিছে। আজি, ভাৰতত ৯০ নিযুতৰো অধিক মহিলা আত্ম-সহায়ক গোটৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। আপোনাসৱ সকলোৱে জানে, মহিলাসকল হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি ভাৰতত খাদ্য বিজ্ঞানৰ আগশাৰীৰ বিজ্ঞানী হৈ আহিছে। আমি দেখা খাদ্য বৈচিত্ৰ্য হৈছে ভাৰতীয় মহিলাসকলৰ দক্ষতা আৰু জ্ঞানৰ ফল। মহিলাসকলে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ পৰা আচাৰ, পাপৰ, চিপচ, মুৰব্বাৰ দৰে বহুতো সামগ্ৰীৰ বজাৰ চলাই আহিছে।
ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগৰ নেতৃত্ব দিয়াৰ এক প্ৰাকৃতিক ক্ষমতা আছে। ইয়াৰ বাবে, প্ৰতিটো স্তৰত মহিলা, কুটিৰ উদ্যোগ আৰু আত্ম-সহায়ক গোটবোৰক উন্নীত কৰা হৈছে। আজি এই কাৰ্যসূচীত মহিলা আত্ম-সহায়ক গোট পৰিচালনা কৰা ১ লাখৰো অধিক মহিলাক কোটি কোটি টকাৰ বীজ মূলধন প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু মই ইতিমধ্যে ইয়াৰ পৰা তেওঁলোকৰ একাউণ্টত কাৰিকৰীভাৱে জমা দিছো। মই এই মহিলাসকলক বিশেষ অভিনন্দন জনাইছোঁ, মই মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত যিমানেই সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্য আছে, সিমানেই আছে খাদ্য বৈচিত্ৰ্য। আমাৰ খাদ্য বৈচিত্ৰ্য পৃথিৱীৰ প্ৰতিজন বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে এক লভ্যাংশ। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে ভাৰতৰ বিষয়ে যিধৰণে কৌতূহল বৃদ্ধি পাইছে, ই আপোনালোক সকলোৰে বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ খাদ্য উদ্যোগটোৱে ভাৰতৰ খাদ্য পৰম্পৰাৰ পৰাও বহুত শিকিব লাগিব।
বহু শতাব্দী ধৰি, আমাৰ ওচৰত এটা বস্তু আছে যি হৈছে জীৱনৰ এটা অংশ, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ চিন্তাধাৰাৰ এটা অংশ। ইয়াত কোৱা হৈছে-'যথা অন্নম, তথা মন্নম'। অৰ্থাৎ আমি যিধৰণৰ খাদ্য খাও, আমাৰ মনটোও তেনেধৰণৰ হয়। অৰ্থাৎ, খাদ্য কেৱল আমাৰ শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ বাবেই এক ডাঙৰ কাৰক নহয়, ই আমাৰ মানসিক স্বাস্থ্যৰ ক্ষেত্ৰতো এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰে। ভাৰতৰ বহনক্ষম খাদ্য সংস্কৃতি হৈছে হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ ফলাফল। আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে খাদ্যাভ্যাসক আয়ুৰ্বেদৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিছিল। আয়ুৰ্বেদত, কোৱা হয়-‘ऋत-भुक्’, যাৰ অৰ্থ হৈছে ঋতু অনুসৰি খোৱা, ‘मित् भुक्’ৰ অৰ্থ হৈছে সন্তুলিত আহাৰ, আৰু '‘हित भुक्’, অৰ্থাৎ স্বাস্থ্যকৰ খাদ্য, ই ভাৰতৰ বৈজ্ঞানিক উপলব্ধিৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ।
শতিকাজুৰি ভাৰতৰ পৰা হোৱা খাদ্যশস্য আৰু বিশেষকৈ মচলাৰ ব্যৱসায়ৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ এই জ্ঞানৰ পৰা লাভান্বিত হ'ব। আজি, যেতিয়া আমি বৈশ্বিক খাদ্য সুৰক্ষাৰ কথা কওঁ, যেতিয়া বৈশ্বিক স্বাস্থ্যক লৈ ইমান উদ্বেগ প্ৰকাশ কৰা হয়, তেতিয়া আমাৰ খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ উদ্যোগে বহনক্ষম আৰু স্বাস্থ্যকৰ খাদ্যাভ্যাসৰ এই প্ৰাচীন জ্ঞানৰ বিষয়ে জনাটো, বুজি পোৱাৰ লগতে সেয়া গ্ৰহণ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে।
মই আপোনাসৱক বাজৰাৰ এটা উদাহৰণ দিওঁ। এই বছৰ বিশ্বই আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰিছে। আমি সকলোৱে জানো যে বাজৰাবোৰ আমাৰ চুপাৰফুড বাকেটৰ অংশ। ভাৰতত, আমি ইয়াক শ্ৰীঅন্নৰ পৰিচয় দিছো। বহু শতাব্দী ধৰি, বেছিভাগ সভ্যতাত বাজৰা, অৰ্থাৎ শ্ৰীঅন্নক যথেষ্ট অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছিল। কিন্তু, যোৱা কেইটামান দশকত, তেওঁলোকে ভাৰতকে ধৰি বহুতো দেশৰ খাদ্যাভ্যাসৰ পৰা ই আঁতৰি গৈছে। ইয়াৰ ফলত বিশ্বব্যাপী স্বাস্থ্য, বহনক্ষম কৃষি আৰু বহনক্ষম অৰ্থনীতিৰ এক বৃহৎ ক্ষতি হৈছে।
ভাৰতৰ উদ্যোগত আজি বিশ্বত পুনৰ বাজৰাৰ বিষয়ে এক সজাগতা অভিযান আৰম্ভ হৈছে। মই নিশ্চিত যে আন্তৰ্জাতিক যোগ দিৱসে যোগক বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণলৈ লৈ যোৱাৰ দৰে, এতিয়া বাজৰাও বিশ্বৰ প্ৰতিটো কোণত উপনীত হ'ব। কিছুদিন আগতে, যেতিয়া ভাৰতে জি-২০ সন্মিলনত বিশ্বৰ ডাঙৰ নেতাসকলক আতিথ্য প্ৰদান কৰিছিল, আৰু এই ঠাইতে, তেওঁলোকে বাজৰাৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা ব্যঞ্জনবোৰো ভাল পাইছিল।
আজি, ভাৰতৰ বহুতো ডাঙৰ কোম্পানীয়ে বজাৰত বাজৰাৰ পৰা তৈয়াৰ কৰা সংসাধিত খাদ্য সামগ্ৰী মুকলি কৰি আছে। আপোনালোক সকলোৱে আলোচনা কৰা উচিত যে কেনেদৰে এই দিশত অধিক সুযোগ সৃষ্টি কৰিব পাৰি, খাদ্যশস্যৰ অংশ কেনেদৰে বৃদ্ধি কৰিব পাৰি, ইয়াৰ বাবে এক সামূহিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিব লাগে, যি উদ্যোগ আৰু কৃষক উভয়কে লাভান্বিত কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই সন্মিলনত, আপোনাসৱৰ সন্মুখত বহুতো ভৱিষ্যতৰ বিষয় আলোচনা কৰা হব। আপোনাসৱে উদ্যোগ আৰু বৃহৎ গোলকীয় স্বাৰ্থ দুয়োটাৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা উচিত আৰু সেই দিশত পদক্ষেপ লোৱা উচিত। উদাহৰণ স্বৰূপে, জি-২০ গোটে দিল্লী ঘোষণাপত্ৰত বহনক্ষম কৃষি, খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পুষ্টি সুৰক্ষাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ সৈতে জড়িত সকলো অংশীদাৰৰ এই বিষয়ত এক ডাঙৰ ভূমিকা আছে। আমি ইয়াৰ বাবে নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব।
আমি দেশৰ ১০ কোটিৰো অধিক শিশু, ছোৱালী আৰু গৰ্ভৱতী মহিলাক পুষ্টিকৰ খাদ্য প্ৰদান কৰোঁ। এতিয়া খাদ্য বিতৰণ কাৰ্যসূচীক এক বৈচিত্ৰ্যময় খাদ্য বাস্কেটৰ ফালে আগুৱাই নিয়াৰ সময়। একেদৰে, আমি শস্য চপোৱাৰ পিছত হোৱা লোকচান আৰু হ্ৰাস কৰিব লাগিব। পেকেজিঙত উন্নত প্ৰযুক্তি আনিবলৈ কাম কৰিব লাগিব। খাদ্যৰ অপচয় প্ৰতিৰোধ কৰাটোও বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ বাবে এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান। আমাৰ সামগ্ৰীবোৰ এনেকুৱা হ'ব লাগে যাতে সেইবোৰে অপচয় ৰোধ কৰে।
প্ৰযুক্তিয়েও ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে। আমি পচনশীল সামগ্ৰীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ অধিক বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। ই অপচয় হ্ৰাস কৰিব, কৃষকসকলক লাভান্বিত কৰিব, আৰু মূল্যৰ তাৰতম্য প্ৰতিহত কৰাত সহায় কৰিব। আমি কৃষকসকলৰ স্বাৰ্থ আৰু উপভোক্তাৰ সন্তুষ্টিৰ মাজত ভাৰসাম্য ৰাখিব লাগিব। মই নিশ্চিত যে, এই অনুষ্ঠানত এনে সকলো বিষয় বিতংভাৱে আলোচনা কৰা হ'ব। ইয়াত লাভ কৰা ফলাফলবোৰে বিশ্বৰ বাবে এক বহনক্ষম আৰু খাদ্য-সুৰক্ষিত ভৱিষ্যতৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
পুনৰ এবাৰ, আপোনালোক সকলোকে মোৰ শুভেচ্ছা। আৰু মই সেইসকল লোক যিসকলে দিল্লী, দিল্লীৰ আশে-পাশে আছে, যিসকল কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ শিক্ষাৰ্থী, ষ্টাৰ্টআপ জগতৰ লোক, কৃষক সংগঠন চলাই থকা লোকসকল; মই তেওঁলোকক অনুৰোধ জনাম... তিনিদিনীয়া উৎসৱ ইয়াত চলিব; আপোনাসৱে নিশ্চয়কৈ আহিব... দুইৰ পৰা চাৰি ঘণ্টা অতিবাহিত কৰক... পৃথিৱীখন কিমান দ্ৰুতগতিত সলনি হৈ আছে চাওক। আমি আমাৰ খেতিপথাৰত কিমান ধৰণে সকলো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰোঁ। মূল্য যোগ কৰি আমি কেনেকৈ আমাৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰিব পাৰোঁ? আজি ইয়াত বহুতো বস্তু আছে।
মোৰ হাতত যিমান সময় আছিল, সেই সময়খিনিত মই ইয়াত যি সুযোগ দেখিবলৈ পালোঁ, ই সঁচাকৈয়ে চিত্তাকৰ্ষক। আৰু সেয়েহে মই ইয়াত থকা সকলোকে প্ৰতিটো ষ্টললৈ আৰু সেই বস্তুবোৰ চাবলৈ অনুৰোধ কৰিবলৈ আহিছোঁ, সেই বস্তুবোৰ আগুৱাই নিয়াৰ লগতে আপোনাসৱে সেইবোৰত মূল্য সংযোজনৰ কামো কৰিব পাৰে। সেয়ে মই দেশৰ জনসাধাৰণক তিনিদিনীয়া অনুষ্ঠানটোৰ সুবিধা ল'বলৈ আৰু ইমান ডাঙৰ বিশাল অনুষ্ঠানৰ সুযোগ গ্ৰহণ কৰিবলৈও অনুৰোধ কৰিম। এই প্ৰত্যাশাৰে, আপোনালোক সকলোকে বহুত অভিনন্দন।
বহুত বহুত ধন্যবাদ।