প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না ভারত মন্দপমদা পাংথোকপা ৱর্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া 2023 হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
03 NOV 2023 2:01PM by PIB Imphal
ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াবীরিবা ঐহাক্কী কেন্দ্রগী কেবিনেতকী মরুপ শ্রী পিয়ুশ গোয়লজী, গিরিরাজ সিংহজী, পাশুপতি পারসজী, পুরুশোত্তম রুপালাজী, প্রহলাদ সিংহ পতেলজী, মালেমগী তোঙানব-তোঙানবা লৈবাকশিংদগী লাক্লিবা মীথুংলেন, রাজ্যশিংদগী লাক্লিবা মন্ত্রী, ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্তঅপ মালেমগী মরুপ খুদিংমক, লৈবাক শিনবা থুংবগী ঐহাক্কী লৌমী ইচিল ইনাওশিং, ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং পুম্নমকপু ঐহাক্না ইকায় খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা ৱর্ল্দ ফুদ ইন্দিয়া গ্লোবেল কনফরেন্স অসিদা তরাম্না ওকচরি।
ঐহাক হৌজিক তেক্নোলজী পেভিলিয়ন য়েংজরুরে। মফমসিদা শিন লাঙলিবা তেক্নোলোজী পেভিলিয়ন, স্তার্তঅপ পেভিলিয়ন অমসুং ফুদ স্ত্রীতকুম্বা খুদোংচাবা কয়া শিন-লাঙলিবা অসি তসেংনা মশক থোকই। মহাও অমসুং তেক্নোলোজীগী মসিগুম্বা পুনশিন্নবগী মতৌনা অনৌবা ফ্যুচর অমা শেম্লগনি, অনৌবা শেন্মিৎলোনগী শাহৌদা শাফু পীগনি। হোংবা নাইবা ঙসিগী মালেমসিনা 21শুবা চহি চা অসিদা থেংনরিবা খ্বাইদগী অচৌবা শিংনবশিংগী মরক্তা ফুদ সেক্যুরিতীসু য়াওরি। মরম অদুনা, ৱর্ল্স ফুদ ইন্দিয়াগী থৌরম অসি য়াম্না মরু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
প্রোসেস ফুদ ইন্দস্ত্রী অসিবু ভারত্তা ঙসি সনরাইস সেক্তর অমা ওইনা য়েংনরি। অহানবা ৱর্ল্দ ফুদ ইন্দিয়াগী থৌরমদগী ফংখিবা কান্নবশিংনা মসিগী অচৌবা খুদম অমা ওইরি। হৌখিবা চহি 9দা, সেক্তর অসিদা লুপা করোর লিশিং য়াংখৈগী FDI লাকখি। মসিদি ভারত সরকারগী প্রো-ইন্দস্ত্রী অমসুং প্রো-ফার্মর পোলিসীগী মহৈনি। ঐখোয়না ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরগীদমক্তা PLI স্কিমসু হৌদোক্লে। মসিগী মখাদা, ইন্দস্ত্রী অমসুং অনৌবা প্লেয়রশিংনা কান্নবা য়াম্না ফংলি।
ঙসিদি, পোস্ত-হার্ভেতস্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা প্রোজেক্ত লিশিং কয়াগী থবকশিং এগ্রি ইনফ্রা ফন্দগী মখাদা ভারত্তা পাংথোক্লি। মসিদসু, লুপা করোর লিশিং য়াংখৈ হেনবগী শেনফম থাদরি। ফিশরী অমসুং এনিমেল হসবেন্দরীগী ওইনসু, প্রোসেসিং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মরী লৈননা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদনবা পুক্নিংসু থৌগৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা শেম্লিবা ইনভেস্তর ফ্রেনলী পোলিসীশিং অসিনা ফুদ সেক্তরবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎলি। হৌখিবা চহি 9দা তৌখিবা এগ্রি এক্সপোর্তশিংদা প্রোসেস ফুদকী শরুক অসি হান্নদগী হেনগৎলগা চাদা 23গী চাংদা য়ৌখ্রে। চহি 9গী মনুং অসিদা, প্রোসেস ফুদকী এক্সপোর্ত্তা চাউরাক্না চাদা 150 হেনগৎখি। ঐখোয়না ঙসিদি, USD মিলিয়ন 50,000দগী হেনবা এগ্রো এক্সপোর্ত তৌদুনা মালেমগী 7শুবা থাক্তা লৈরে। মমাংদা হান্না ঙম্লমদবা মওংদা শাহৌ লৌবা ঙমখিদবা ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা সেক্তর অমত্তা ভারত্তা ঙসি লৈত্রে। মসিদি ফুদ সেক্তরগা মরী লৈনবা কম্পেনী অমসুং স্তার্তঅপ খুদিংগী য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমা ওইরে।
মরুপশিং,
খোঙজেল য়াঙনা অমসুং অথুবা মতমদা গ্রোথ লৌরিবা অসিমক ঐখোয়না খোঙফম চেৎখিবা অমসুং নীংহন্নবা লৈতনা হোৎনখিবদগী ওইথোক্লিবনি। ঐখোয়গী সরকারগী মতমদা ভারতনা খ্বাইদগী ইহান হানবা এগ্রি এক্সপোর্ত পোলিসী শেমখি। ঐখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবা কোনবা লোজিস্তিক্স অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী নেতৱর্ক অমসু শেমখ্রে।
ঙসিদি, খুঙ্গং অমসুং খুঙ্গংগী থাক্তা লৈবা মফম 100 হেনবদা এক্সপোর্ত হব লৈরে, মসিনা মরম ওইরগা জিলাশিংনা মালেমগী কৈথেলদা হকথেংননা পোত্থোক থাবা ঙমলে। মমাংদা, লৈবাক অসিদা মেগা ফুদ পার্ক অনিখক লৈরম্বনি। ঙসিদি, মসিগী মশিংনা 20দগী হেল্লে। ঐখোয়গী প্রোসেসিং কেপাসিতী অসি মমাংদা মেত্রিক তন লাখ 12 ওইরম্মি, ঙসিদি, মসিনা মেত্রিক তন লাখ 200দগীসু হেল্লে। মসিনা হায়বদি, চহি 9গী মনুংদা শরুক 15 হেন্না হেনগৎলে হায়বনি।
মালেমগী কৈথেলদা অহানবা ওইনা য়ৌবা পোত্থোক কয়া অমসু য়াওরি। খুদম ওইনা হায়রবদা – হিমাচল প্রদেশকী চনম অমুবা, কৎচকী দ্রাগোন ফ্রুইত নত্ত্রগা কমলম, মধ্য প্রদেশকী সোয়া মিক পাউদর, লদাখকী কার্কিচু শেম, পঞ্জাবকী কেবেন্দিশ লফোই, জম্মুগী গুচ্চী মশ্রুম, কর্নাতকাগী খোইহী অহিংবা। মীরম লৈবাক্তা য়াম্না পাম্নবা মসিগুম্বা পোত্থোক কয়া ঐখোয়না থাদোক্লে। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়গী ওইবা মালেমগী অচৌবা কৈথেল অমা লৈরে হায়বনি।
মরুপশিং,
ভারতকী মনুংদসু ৱাফম অমা থোক্লকলি। ঐহাক্না মসিদা মীয়ামগী পুক্নিং চীংশিনবা পাম্মি। ঙসিদি, ভারত্তা অর্বানাইজেসন অসি খোঙজেল য়াঙনা পাংথোক্লি। খুদোংচাবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, য়ুমগী মপান্দা থবক তৌবা মীওইশিংগী মশিংসু য়াম্না হেনগৎলক্লি। মসিনা মরম ওইরগা, পেকেজ ফুদকী দিমান্দ য়াম্না হেনগৎলে। মসিনা ঐখোয়গী লৌমী, স্তার্তঅপ অমসুং অপীকপা ইন্তর্প্রাইসশিংগী মফমদা হান্না লৈরমদবা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লে। মসিগুম্বা খুদোংচাবা, মিৎয়েং শানবা পোলিসীশিংদা অদোমগী থৌরাংশিংসু য়াম্না পাক চাউবগী মথৌ তারি।
মরুপশিং,
ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা উরিবা ভারতকী শাহৌগী ৱারি অসিদা মরু ওইবা ফম্বাক অহুম য়াওরি। অপীকপা লৌমী, স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রী অমসুং নুপীশিং। অপীকপা লৌমীশিংনা শরুক য়াবা অমসুং মখোয়না খুদোংচাবা হেন্না ফংহন্নবগীদমক্তা ঐখোয়না ফার্মর প্রদ্যুস ওর্গনাইজেসন (FPO) অসিবু কান্নবা প্লেতফোর্ম অমা ওইনা শিজিন্নরি। ঐখোয়না ভারত্তা অনৌবা FPO 10,000 শেমহল্লি, মসিগী মনুংদগী লিশিং তরেত্তী হান্ননা শেম্বা লোইখ্রে। মসিনা লৌমীশিংনা কৈথেলদা য়ৌবা অমসুং প্রোসেসিং তৌবগী খুদোংচাবশিংবু হেন্না খুমাং চাউশিনহল্লি। স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রীশিংনা শরুক য়াবগী চাং হেনগৎহন্নবা, চাউরাক্না মাইক্রো ইন্তর্প্রাইস লাখ অনিবু ফুদ প্রোসেসিং তৌনবগীদমক্তা শেমখ্রে। ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত – ODOPগুম্বা স্কিমশিংনা অপীকপা লৌমী অমসুং স্মোল স্কেল ইন্দস্ত্রীশিংদা অনৌবা শক্তাক অমা পীরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতনা মালেমদা নুপীনা লমজিংদুনা চাউখৎপা পুরকপগী লম্বী তাক্লি। ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা নুপীশিংনা শরুক তম্বগী চাংসু লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীনসু মসিগী কান্নবা ফংলি। ভারত্তা ঙসি সেল্ফ হেল্প গ্রুপ করোর মাপন্দগী হেন্না লৈরে। মমাংগী চহি লিশিং কয়াদগী, ফুদ সাইন্সকী মকোক থোংবা সাইন্তিস্তশিং অসি নুপীনা ওইদুনা লাক্লি হায়বা অদোমসু খঙলবনি। ঐখোয়না চিঞ্জাক মখল কয়া উরিবা অসিসু ভারতকী নুপী সাইন্তিস্তশিংগী স্কিল অমসুং লৌশিংদগী ফংলিবনি। অচার, পাফোর, চিপ্স, মুরব্বাগুম্বা পোত্থোক কয়া অমা নুপীশিংনা মশাগী য়ুমদুনা শেম-শাদুনা কৈথেলদা মরাং কায়না ফংহল্লি।
ভারতকী নুপীশিংগী মফমদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীবু লুচিংবা ঙম্বগী পোকপদগী পীথোকচরক্লবা মতিক মগুন লৈজৈ। মরম অদুনা, নুপী, কোত্তেজ ইন্দস্ত্রী অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু থাক খুদিংদা তেংবাংদুনা খুমাং চাউশিনহল্লিবনি। ঙসিগী থৌরম অসিদসু, নুপীশিংনা চলায়জরিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ লাখ অমা হেনবগী মফমদা লুপা করোর কয়াগী সীদ কেপিতেল পীরি, অদুগা ঐহাক্না হৌজিক তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা মফমসিদগী মখোয়গী একাউন্ততা শেল হাপখ্রবনি। ঐহাক্না নুপীশিং অসিবু অখন্নবা ওইনা থাগৎচরি অমসুং য়াইফ পাউজেলসু পীজরি।
মরুপশিং,
ভারত্তা কলচরেল দাইবর্সিতী অমা লৈরিবা অসিগা চপ মান্নবা মওংদা ফুদ দাইবর্সিতীসু লৈরিবনি। ঐখোয়গী মসিগুম্বা ফুদ দাইবর্সিতী অসিনা মালেমগী ইনভেস্তর খুদিংগী শেল হেন্না তানবগী থোওং অমসু ওইরি। ঙসিদি, মালেম্না ভারত্তা থৱাই চঙবা হেল্লিবমখৈ, অদোম খুদিংগী খুদোংচাবসু হেনগৎলক্লি। মালেমগী ফুদ ইন্দস্ত্রীনা ভারতকী চিঞ্জাক্কী চৎনবীদগী তমজগদবা য়াম্না লৈরিবনি।
পুন্সি খুদিংগী শরুক অমা, নত্ত্রগা ইমুংশিংগী ৱাখল্লোনগী শরুক অমা মতম পুম্বদা ওইদুনা লাক্লিবা ৱাফম অমা ঐখোয়গী লমদমসিদা লৈরি। ঐখোয়গী হায়নবী অমা লৈ – ‘য়থা অন্নম, তথা মন্নম’। মসিনা হায়বদি, ঐখোয়না চারিবা অদুগা মান্ননা ঐখোয়না ৱাখল খল্লি হায়বনি। অদুনা, চিঞ্জাক্না হকচাংগী নুংঙাই য়াইফবগী হীরম ওইবতা নত্তনা, ঐখোয়গী মেন্তেল হেল্থতসু মরু ওইবা থৌদাং য়াই। ভারতকী সস্তেনেবল ওইবা ফুদ কলচর অসিদি চাউখৎ থৌরাংগী চহি লিশিং কয়াগী খোঙচৎকী মহৈনি। ঐখোয়না ইপা-ইপুশিংনা চাবা থকপগী হৈনবীবু আয়ুর্বেদগা মরী লৈনহল্লমখি। আয়ুর্বেদদা হায়বা অমা লৈ – ‘ঋত ভুক’ – কুমগী মখা পোন্না চা-থকপা, ‘মতি ভুক’ – বেলেন্স দাইত, অমসুং ‘হতি ভুক’ – হকশেলদা কান্নবা চিঞ্জাক। মসিদি ভারতকী সাইন্তিফিক ওইবা ৱাখল্লোনগী মরু ওইবা শরুক অমনি।
হৱাই-চেংৱাইগী লল্লোন ইতিকশিং অসিগী খুত্থাংদগী মালেম্না ভারতকী মসিগুম্বা লৌশিংদগী কান্নবা ফংগনি, অদুগা অখন্নবা ওইনা, মরু-মরাংগী লল্লোন ইতিক্তগী মরু ওইনা লৌশিং অসি চহি চা কয়াদগী ফংদুনা লাক্লিবনি। ঐখোয়না ঙসি গ্লোবেল ফুদ এক্যুরিতীগী ৱারি শাবা, গ্লোবেল হেল্থকী মতাংদা য়াম্না লুনা খল্লিবা অসি য়েংলুরবদি, ঐখোয়গী ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীশিংনা সস্তেনেবল ওইবা অমসুং অফবা চিঞ্জাক চাবগী হৈনবগী মসিগুম্বা অরিবা লৌশিং অসি নীংথিনা খঙবগী মথৌ তারে। মসিবু থবক্তা ওন্থোকপগী মথৌ তারে।
ঐহাক অদোমগী মফমদা মিল্লেৎকী খুদম অমা পীজগে। মালেম্না চহি খুদিংগী মিল্লেৎকী চহি পাংথোক্লি। মিল্লেতনা ঐখোয়গী সুপরফুদ বক্কেৎকী শরুক অমা ওই হায়বসি পুম্নমক্না খঙলবনি। ঐখোয়না ভারত্তা মসিবু শ্রী অন্না হায়বা শক্তাক পীরি। সিভিলাইজেসন কয়া অমনা মিল্লেত্তা চহি চা কয়াদগী অহানবা প্রাইওরিতী পীদুনা লাক্লি। অদুবু, মমাংগী দিকেদ খরদগী, ভারত য়াওনা অতোপ্পা লৈবাক কয়াদা মিল্লেত অসি ফুদ হেবিত্তগী মাঙশিল্লক্লি। মসিনা গ্লোবেল হেল্থতা য়াম্না চাউবা অকায়বা পী। লোয়ননা, সস্তেনেবল ওইনা লৌ-উবা, সস্তেনেবল ইকোনোমীদসু মসিগী চৈথেং ফংলে।
ভারতনা হৌদোক্তুনা মালেমদা ঙসিদি মিল্লেৎকী মতাংদা এৱিয়র্নেস শন্দোক্নবা খোঙথাং অমা হৌদোকখ্রে। মালেমগী য়োগ নুমিৎনা য়োগবু মালেমগী কাচিন কোয়া খুদিংদা য়ৌহনখিবগুম্না মিল্লেৎপুসু মালেমগী মফম খুদিংদা য়ৌহনবা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ভারতনা G20দা মালেমগী লুচিংবা কয়াবু হন্দক্তা য়ুম্বু ওইখি, মদুদা পুম্নমক্কী পুখুমদা মিল্লেৎকী মথেল য়াওবা মখৈ থাক ৱাংনা মিল্লেৎপু পুখৎখি।
ঙসিদি, ভারতকী চাউর-চাউরবা কম্পেনী কয়ানা মিল্লেত্তগী শেম্বা প্রোসেস তৌরবা চিঞ্জাক কয়া কৈথেলদা য়ৌহল্লে। মাইকৈ অসিদা অহেনবা খুদোংচাবা কয়া থোক্লকহন্নবা, শ্রী অন্নাবু ফুদ মার্কেতকী শরুক চাউনা কনবা ঙমহন্নবা অদোম্না খন্নবীয়ু, অপুনবা রোদমেপ অমা শেম্বীয়ু, অদুগা মদুনা লৌমী অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংবুসু কান্নবা ফংহল্লু।
মরুপশিং,
কনফরেন্স অসিদা, ফ্যুচরিস্তিক সবজেক্ত কয়া অমা অদোমগী মাঙদা খন্ন-নৈনগদৌরি। ইন্দস্ত্রী অমসুং মালেমগী অপাম্বশিংবু খঙদুনা অদোম্না ৱা খন্নবীয়ু অমসুং পুম্নমকপু মাইকৈ অদুদা পুবীয়ু। খুদম ওইনা হায়রবদা, G20না নই-দিল্লী দিক্লারেসন্দা সস্তেনেবল ওইবা লৌউ-শিংউ, ফুদ সেক্যুরিতী অমসুং ন্যুত্রিসন সেক্যুরিতীদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা পার্ত্নর খুদিংগী হীরম অসিদা অচৌবা থৌদাং লৈরি। ঐখোয়সু মসিগীদমক্তা শেম শাদুনা লৈবগী তঙাই ফদবা লৈরিবনি।
ঐখোয়না লৈবাক্কী অঙাং, নুপীমচা অমসুং মীরোনবী করোর 10দগী হেনবগী মফমদা মচি ওইবা চিঞ্জাক পীজরি। দাইবর্সিফাইদ ফুদ বাস্কেত অমগী মাইকৈদা ঐখোয়গী চিঞ্জাক য়েন্থোকপগী প্রোগ্রাম্বু পুবগী মতমদু হৌজিক লাক্লে। মসিগা মান্ননা, ঐখোয়না ফুদ-হার্ভেস্ত-লোস অসিসু হন্থহনবা তাবনি। পেকেজিং নীংথিনা তৌবা ঙম্নবা অফবা তেক্নোলোজী পুরক্নবা ঐখোয়না হোৎনবা তারি। চিঞ্জাক লেমহন্দনবা হোৎনবা হায়বসিনা সস্তেনেবল ওইবা পুন্সি মহিং হিংবদা অচৌবা শিংনবা অমসু ওইরি। ঐখোয়গী পোত্থোকশিং অসি লেমদনবা মওংদা শেম শাগদবনি।
মসিদা তেক্নোলোজীগী মরু ওইবা থৌদাং অমুক য়াওরি। ঐখোয়না য়াম্না থুনা অমাঙ-অতা থোকপা পোত্থোকশিংগী প্রোসেসিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙবা তাই। মসিদগী পোৎ মাঙবসু হন্থগনি, লৌমীশিংদসু কান্নগনি, অদুগা মমল য়াম্না হোংবগী মতৌসু থিংবদা মতেং ফংগনি। ঐখোয়না লৌমীশিংগী অপাম্বা অমসুং কঞ্জ্যুমরশিংগী পেনবগী মতৌগী মরক্তা মান্নবা খল অমা পুরকপা তাই। মসিগুম্বা হীরম শিং অসি থৌরম অসিদা শোইদনা খন্নগনি হায়বগী ঐহাক্না থাজবা থম্মি। মসিদগী লাক্কদৌরিবা ৱারোইশিন অসিনা সস্তেনেবল ওইবা অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী লৈবা তুংগী মতমগী মালেম অমগী ফম্বাক শেমগনি।
ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ঙসিগা মরী লৈনবা হীরমগী মতাংদা খঙবা, খঙবা পাম্বা দিল্লী অমসুং দিল্লীগী মনাক নকপগী মীওইশিং, এগ্রিকলচর য়ুনিভর্সিতী মহৈরোই ওইরো, স্তার্তঅপ মালেমগী মীওই ওইরো, লৌমীগী লুপকী মীওই ওইরো, ঐহাক্না করিগুম্বা খরা হায়জনীংই। মসিগী থৌরম অসি নুমিৎ হুম্নি চত্থগনি, অদোম শোইদনা লাকপীয়ু, পুং মরি মঙা কাইথোকপীয়ু, অদুগা মালেম অসি কয়া য়াম্না খোঙজেল য়াঙনা হোংলি হায়বা য়েংবীয়ু। ঐখোয়গী লবুক্তা শিজিন্নরিবা পোৎলম খুদিংবু মওং কয়া য়াম্না শিজিন্নবা য়াবগে, ভেল্যু ইদিসন তৌদুনা ঐখোয়গী শেন্থোক কয়া য়াম্না হেনগৎহনবা য়াবগে হায়বা ৱাফম খুদিংমক মফমসিদা লৈরবনি।
ঐহাক্না ফংজবা মতম খরসিদা ঐহাক্না উজখিবা খুদিংমক ইথিল পীনিংঙাই ঙাক্তনি। ঐহাক্না হায়জনীংবদি, স্তোল খুদিংদা চৎপীদুনা অদোম্না য়েংলিবা/উরিবশিংবু মীয়ামদা খঙহনবা, ভেল্যু ইদিসন তৌবগী থবকশিংদি অদোম্না পাংথোকপা য়াই। অদুগা ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদসু হায়জগনি, দিল্লী লাকপা য়াবা ওইরবদি, নুমিৎ হুম্নিখক কাইথোকপীদুনা অশুক চাউনা পাংথোক্লিবা থৌরম অসিগী কান্নবা লৌবীয়ু। থাজবা অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না মীয়ামদগী কায়নবগী য়াথং নিজরি। পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি।
থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at inauguration of World Food India 2023 in Bharat Mandapam
03 NOV 2023 2:01PM by PIB Delhi
Present in the program are my colleagues from Union Cabinet, Shri Piyush Goyal ji, Giriraj Singh ji, Pashupati Paras ji, Purshottam Rupala ji, Prahlad Singh Patel ji, and all the distinguished guests from various countries, ministers from states, colleagues from the business and start-up world, our farmer brothers and sisters from across the country, respected ladies and gentlemen, a warm welcome to all of you at the World Food India Global Conference.
I have come here after watching the technology pavilion here. The arrangements regarding technology pavilion, start-up pavilion, and food streets are marvelous. This fusion of taste and technology will give birth to a new future, providing momentum to a new economy. Food security is one of the major challenges in the changing world of the 21st century. Therefore, this World Food India event has become even more significant.
Friends,
The processed food industry is being viewed as a sunrise sector today in Bharat. The results obtained from the inaugural World Food India are a significant example of this. There has been an influx of 50,000 crore rupees in this sector in the past nine years. This is a result of the pro-industry and pro-farmer policies of the Indian government. We have initiated the PLI scheme for the food processing sector, providing special assistance to both established industries and new players.
Currently, work is underway on thousands of projects for post-harvest infrastructure under the Agri Infra Fund in Bharat. More than 50,000 crore rupees have been invested in this initiative. Investments worth thousands of crore rupees are also being made to encourage processing infrastructure for fisheries and animal husbandry today.
Friends,
The investor-friendly policies implemented in Bharat today are propelling the food sector to new heights. The share of processed food in our agricultural exports has increased from 13% to 23% in the past nine years. There has been an impressive growth of nearly 150% in the export of processed food over the last nine years. Currently, we stand at the 7th position globally, having exported agro products worth more than 50,000 million USD. There is hardly any sector related to the food processing industry where Bharat has not achieved an unexpected growth. This presents a golden opportunity for every company and start-up associated with the food sector.
Friends,
This growth is undeniably appearing both speedy and rapid, but behind it lies our consistent and dedicated hard work. It was during our government's tenure that Bharat formulated its first agri export policy. We established a nationwide logistics and infrastructure network.
Today, there are more than 100 export hubs at the district-level in Bharat, directly connecting districts to the global market. Initially, there were only two mega food parks in the country. Now, this number has surpassed 20. Earlier, our processing capacity was 12 lakh metric tons and it has now exceeded 200 lakh metric tons. That's more than a 15-fold increase in 9 years!
Numerous products are entering foreign markets for the first time, such as black garlic from Himachal Pradesh, dragon fruit or kamalam from Kutch, soya milk powder from Madhya Pradesh, karkichoo apple from Ladakh, cavendish banana from Punjab, gucchi mushroom from Jammu, raw honey from Karnataka, and many more. These products have become favourites in several countries, creating a significantly large market for you worldwide.
Friends,
Internally, another factor is emerging in Bharat, and I would like to draw your attention to it. Today, urbanization is rapidly increasing in Bharat. The number of people working outside their homes is also growing along with expanding opportunities. This has led to a significant increase in the demand for packaged food, creating unexplored opportunities for our farmers, start-ups, and small entrepreneurs. Therefore, your plans should be as ambitious as these possibilities and policies.
Friends,
Three key pillars stand out in the growth story of Bharat’s food processing sector: small farmers, small industries, and women! To increase the participation and benefits of small farmers, we have effectively utilized Farmer Produce Organizations (FPOs) as a platform. We are establishing 10,000 new FPOs in Bharat and 7,000 of them are already in operation. This is increasing the reach of farmers to the market and improving the availability of processing facilities. Approximately 2 lakh micro-enterprises are being organized in the food processing sector to enhance the participation of small-scale industries. Initiatives like One District One Product (ODOP) have also provided a new identity to small farmers and small-scale industries.
Friends,
Today, Bharat is showcasing the path of women-led development to the world. The participation of women in the economy of Bharat is consistently increasing, and the food processing industry is benefiting from it as well. Currently, more than 9 crore women in Bharat are associated with self-help groups. As you all know, leading scientists in the field of food science in Bharat have been women for centuries. The variety and diversity of food we see are the result of the skills and knowledge of Indian women. Many products in the market, such as pickles, papads, chips, and preserves, have been managed by women from their homes.
Leading the food processing industry comes naturally to Indian women. To promote this, women at every level, cottage industries, and self-help groups are being encouraged. In today's program, more than one lakh women who run women self-help groups have been provided with seed capital worth crores of rupees, and I have already deposited it into their accounts using technology. I extend special congratulations and best wishes to these women.
Friends,
Bharat boasts as much cultural diversity as it does in food diversity. Our food diversity is a dividend for every investor worldwide. The increased curiosity towards Bharat globally is a tremendous opportunity for all of you. The food industry worldwide has much to learn from the food traditions of Bharat.
For centuries, a saying has been a part of life, a part of every family's mindset in our country and that is ‘यथा अन्नम्, तथा मन्नम्’ i.e., as the food we eat, so is our state of mind. In other words, the food we consume not only plays a significant role in our physical health but also has a profound impact on our mental well-being. Bharat’s sustainable food culture is the result of a journey of development spanning thousands of years. Our ancestors integrated food habits with Ayurveda. Ayurveda emphasizes 'Ritbhuk,' meaning eating according to the season, 'Mitbhuk,' meaning a balanced diet, and 'Hitbhuk,' meaning healthy foods. These principles are crucial components of Bharat’s scientific understanding.
The world will benefit from this centuries-old knowledge of Bharat through trade in food and especially spices. Today, as we discuss global food security and express concerns about global health, it has become essential for our food processing industry to explore, understand, and adopt this ancient knowledge of sustainable and healthy food habits.
I give you the example of millets. This year, the world is observing the International Millets Year. We all know that millets are a part of our superfood bucket. We have given it the recognition as "Shree Anna" in Bharat. For centuries, millets, or Shree Anna, had been given a top priority in most civilizations. However, in recent decades, millets went out of practice in food habits in Bharat and many other countries. This had significant repercussions on global health, sustainable farming, and a sustainable economy.
Bharat has taken the lead in creating awareness about millets once again globally. I firmly believe that, just as International Yoga Day brought yoga to every corner of the world, now millets will also reach every corner of the world. Recently, when Bharat hosted the world leaders here during the G20 Summit, they appreciated dishes made from millets.
Today, many major companies in Bharat are launching processed food items made from millets in the market. I urge you all to discuss how to create more opportunities in this direction, how to increase Shree Anna's market share in the food market, and prepare a collective roadmap for the benefit of both the industry and farmers.
Friends,
You will be discussing several futuristic subjects in this conference. It's important to delve into both industry-specific and broader global interests. For instance, the G20 Group has emphasized sustainable agriculture, food security, and nutrition security in the Delhi Declaration. All the stakeholders in the food processing have a significant role in these matters, and we need to prepare ourselves accordingly.
We provide nutritious food to more than 100 million children, girls, and pregnant women in our country. Now is the time to shift our food distribution programs towards a diversified food basket. Similarly, we must work towards reducing post-harvest losses, introducing better technology in packaging, and addressing the challenge of food wastage for a sustainable lifestyle. Our products should be designed in a way that minimizes wastage.
Technology can play a crucial role in this context. We need to increase the processing of perishable products, which will reduce wastage, benefit farmers, and help control price fluctuations. It's essential to strike a balance between the interests of farmers and consumer satisfaction. I believe that this conference will provide detailed discussions on these topics. The outcomes will lay the foundation for a sustainable and food-secured future worldwide.
Once again, I extend my best wishes to all of you. For those in and around Delhi with an interest in these subjects, whether students of agricultural universities, individuals in the start-up world, or leaders of farmer organizations, I urge you to participate in the three-day festival. Dedicate a few hours to witness how rapidly the world is changing and explore the various ways we can utilize products from our fields and add value. The festival showcases numerous opportunities.
Though my time was limited, witnessing what was available here left a significant impact on me. Therefore, I encourage everyone here to visit each stall, observe the items displayed, and contribute to their advancement and value addition. I also urge people across the country, if they are planning to visit Delhi, to make the most of the three-day event. Take advantage of this grand gathering. With these expectations, I extend my heartfelt wishes to all.
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.