Prime Minister's Office
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister chairs High Level Task Force meeting on air pollution in Delhi-NCR
Reviews various measures being undertaken to prevent and abate air pollution in Delhi-NCR
Need to shift to cleaner fuels and e-vehicles, also develop EV charging infrastructure
Calls for strict implementation of the actions listed in GRAP
Ensure reduction in paddy stubble burning across Punjab, Haryana and Uttar Pradesh: Principal Secretary
Multiple steps to improve preparedness for dealing with the issue of adverse air quality in Delhi-NCR decided in the review meeting
13 OCT 2023 6:58PM by PIB Delhi
Dr. P. K. Mishra, Principal Secretary to the Prime Minister, chaired High Level Task Force meeting on air pollution in Delhi-NCR at the Prime Minister’s Office (PMO) today. The meeting was held to review the preparedness of various stakeholders to deal with the issue of adverse air quality in Delhi-NCR as the winter season approaches.
During the meeting, Principal Secretary discussed in detail about various measures being undertaken to reduce the impact of different sources of air pollution including industrial pollution; vehicular pollution; dust from construction and demolition (C&D) activities; dust from roads and ROWs; burning of municipal solid waste (MSW), biomass & misc. waste; agricultural stubble burning; and dispersed sources. Greening and plantation initiatives to abate air pollution were also deliberated during the meeting.
Principal Secretary also discussed the implementation of Graded Response Action Plan (GRAP), its monitoring and measures to improve its enforcement at field level. He said that strict implementation of the actions listed in the GRAP by all concerned is critical to prevent worsening of air quality.
Dr. M. M. Kutty, Chairman, CAQM inform that industries of NCR are being shifted to cleaner fuels and out of 240 industrial areas, as many as 211 have already been provided CNG connection. Similarly, out of 7759 fuel-based industries, as many as 7449 have shifted to PNG/approved fuels.
Chairman, CAQM also briefed that there has been increase in e-vehicles and presently 4,12,393 e-vehicles are registered in NCR. The number of e-buses and battery charging stations has also increased and now there are 4793 EV charging points in Delhi.
As regards, Construction and Demolition (C&D) waste management, CAQM informed that 5 C&D waste processing facilities with the capacity of 5150 tonnes per day (TPD) are operationalised and one more facility with 1000 TPD capacity is in pipeline in Delhi. In Haryana, C&D facility with 600 TPD capacity is operational and 700 TPD is in pipeline. In Uttar Pradesh, 1300 TPD is operational and 2 facilities is in pipeline. All the states were requested to augment C&D waste processing capacities.
In an effort to ensure reduction of the paddy stubble burning across Punjab, Haryana and Uttar Pradesh, Principal Secretary to the PM instructed close monitoring of the issue by the Chief Secretaries of the three states. He advised the in-situ management of paddy stubble through Crop Residue Management (CRM) machines, and use of bio-decomposers. He also advised Indian Council of Agriculture Research (ICAR) to improve the technology. Elaborating on ex-situ management of paddy stubble, he advised working on developing economic use of paddy straw. He stressed on developing adequate storage facilities for baled straw along with infrastructure for baling, briquetting and pelleting etc. for effective ex-situ utilisation of paddy straw. Further, strict adherence to the stipulated targets for co-firing of biomass, with focus on paddy straw, in the thermal power plants biomass was also discussed.
During the discussion, Principal Secretary emphasized on a multi-pronged approach comprising several measures, such as procurement of biomass pellets, adopting the benchmark price issued by the Ministry of Power, expanding gas infrastructure and supply in the entire NCR region by March 2024, and ensuring expeditious supply of biomass on demand. Further, there should be intensified drives to replace overaged vehicles, vehicles which are visibly polluting because of overloading and other reasons, and stricter implementation of actions envisaged in the Graded Response Action Plan (GRAP) by all concerned.
The meeting was attended by all major stakeholders viz. Secretaries to the Govt. of India in the Ministries of Environment, Agriculture, Power, Petroleum, Road Transport & Highways, Housing and Urban Affairs, Animal Husbandry & Dairying, besides the Commission for Air Quality Management in NCR and Adjoining Areas, Chief Secretaries of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh, Rajasthan and NCT of Delhi, Central Pollution Control Board and the respective State Pollution Control Boards / DPCC were present in the review meeting.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.কে মিশ্রানা লুচিংদুনা দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎ শেংদবগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী তাক্স ফোর্সকী মীফম পাংথোকখ্রে
দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎ শেংদবা মাংজৌননা ঙাকথোক্নবা অমসুং থেংননবা পায়খৎলিবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং হন্না য়েংশিনখ্রে
মৈখু থাংদবা থাউশিং অমসুং ই-গারিশিং শীজিন্নবা অমসুং ই.ভি চার্জ তৌফমশিং শেমগৎপা দরকার ওইরে
জি.আর.এ.পিদা য়াওরবা থবকশিং অকনবা মওংদা পায়খৎনবা তকশিনখ্রে
পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেসতা চরু মৈ থাবা হন্থহন্নবা থবকশিং পায়খৎকদবনি: প্রিন্সিপাল সেক্রতরি
দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎকী ফিবম ফৎজিল্লক্ত্রিবা অসি থেংননবা থৌরাং তৌবা হেনগৎহন্নবা তোঙান-তোঙানবা থবকশিং মীফম অদুদা ৱারেপ লৌখি
13 OCT 2023 6:58PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসতা প্রধান মন্ত্রীগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি দোক্তর পি.কে মিশ্রানা লুচিংদুনা দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎ শেংদবগী মতাংদা অৱাংবা থাক্কী তাক্স ফোর্সকী মীফম পাংথোকখ্রে। নিংথম থা য়ৌরকপগা লোয়ননা দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎকী ফিবম ফৎজিল্লক্ত্রিবা অসি থেংননবা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংনা থৌরাং তৌরিবা অসি হন্না য়েংশিন্নবা মীফম অসি পাংথোকপনি।
উদোগকী পোল্লুসন, গারিগী পোল্লুসন, য়ুম-কৈ শাবা অমসুং য়ুম শিদোকপগী থবকশিংদগী থোরকপা উফুল, লম্বীশিং অমসুং আর.ও.দব্লিউশিংগী উফুলশিং, মিউনিসিপাল সোলিস ৱেস্ত মৈ থাবা, বাইওমাস অমসুং অতোপ্পা অমোৎপা, চরু মৈ থাবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা নুংশিৎ মোৎহনবগী হৌরকফশিং হন্থহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা মীফম অদুদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা খন্নখি। নুংশিৎ মোৎপা হন্থহন্নবা উ থাবগী থবকশিং পায়খৎনবসু মীফম মনুংদা খন্নখি।
গ্রেদেদ রেসপোন্স এক্সন প্লান(জি আর এ পি), মসি য়েংশিনবা অমসুং থবক ওইনা পায়খৎপা হেনগৎহন্নবগী মতাংদসু প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা খন্নখি। মহাক্না হায়খি দিল্লি-এন.সি.আরদা নুংশিৎকী ফিবম ফৎজিল্লক্ত্রিবা অসি থেংননবা জি.আর.এ.পিদা য়াওরবা থবকশিং মরী লৈনবশিংনা চপ চানা পায়খৎপা অসি য়াম্না মরুওই।
সি.এ.ক্বিউ.এমগী চিয়ারমেন দোক্তর এম.এম.কুত্তিনা হায়খি এন.সি.আরগী উদোগশিং মৈখু থাংদবা ফুয়েলশিং শীজিন্নবা হৌরে অমসুং উদোগকী মফম ২৪০গী মনুংদা মফম ২১১ হান্ননা সি.এন.জি কন্নেক্সন লৈখ্রে। থাউ শীজিন্নবা উদোগ ৭৭৫৯গী মনুংদা, উদোগ ৭৪৪৯ পি.এন.জি/অয়াবা পীরবা থাউশিং শীজিন্নরে।
সি.এ.ক্বিউ.এমগী চিয়ারমেন্না হায়খি ই-ভেহিকলশিং শীজিন্নবা হেনগৎলক্লে অমসুং হৌজিক এন.সি.আরদা ই-ভেহিকল ৪,১২,৩৯৩ রেজিস্তার তৌরে। ই-বস মশিং অমসুং চার্জ তৌফম স্তেসনশিংগী মশিংশু হেনগৎলে অমসুং হৌজিক দিল্লিদা ই.ভি চার্জ তৌফম ৪৭৯৩ লৈরে।
য়ুম-কৈ শাবা অমসুং য়ুম শিদোকপগী থবকশিংদগী থোরকপা অমোৎপশিং লোইশিনবগী মতাংদা সি.এ.ক্বিউ.এমনা হায়খি নোংমদা অমোৎপা তন ৫১৫০ লোইশিনবা ঙম্বা য়ুম-কৈ শাবা অমসুং য়ুম শিদোকপগী থবকশিংদগী থোরকপা অমোৎপশিং লোইশিন্নবা মফম ৫ লৈরে অমসুং দিল্লিদা নোংমদা তন ১০০০ লোইশিনবা ঙমগদবা অতোপ্পা সেন্তর অমা থবক হৌরগনি। উত্তর প্রদেসতা নোংমদা অমোৎপা তন ১৩০০ লোইশিল্লি অমসুং অতোপ্পা সেন্তর ২ থবক হৌনবা থৌরাং তৌদুনা লৈরে। হায়রিবা রাজ্যশিং অসিদা য়ুম-কৈ শাবা অমসুং য়ুম শিদোকপগী থবকশিংদগী থোরকপা অমোৎপশিং লোইশিনবগী থবক ফগৎহন্নবা খঙহনখ্রে।
পঞ্জাব, হরিয়ানা অমসুং উত্তর প্রদেসতা চরু মৈ থাবা হন্থহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মতাংদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা হায়খি ৱাফম অসি রাজ্যশিং অসিগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিশিংনা য়াম্না কুপ্না য়েংশিল্লি। ক্রোপ রেসিদু মেনেজমেন্ত মেছিনশিং অমসুং বাইও-দিকম্পোজরশিং শীজিন্নদুনা লৌফমদা চরু লোইশিন্নবা থবক পায়খৎকদবনি। ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিছার্সনা তেক্নোলোজি ফগৎহনগদবনি। লৌফমগী ৱাংমদা চরু লোইশিন্নবা, শেন-থুম তানবগী থবকশিংদা চরু শীজিন্নবগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবা হোৎনগদবনি। চরু পুন্নবা, পৈদুনা থম্নবা অমসুং লীদুনা থম্নবা মতিক চাবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎকদবনি। চরু, নাপী মৈ থাবা অমসুং থর্মেল পৱার প্লান্তশিংগী বাইওমাসশিংগী মথক্তা অকনবা থবক লৌখৎনবসু খন্নখি।
মীফম মনুংদা প্রিন্সিপাল সেক্রেতরিনা হায়খি বাইওমাস পেল্লেতশিং লৈশিনবা, পৱার মিনিস্ত্রিনা পীবা মমল চৎনবা, গ্যাস ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা অমসুং মার্চ ২০২৪ ফাওবদা এন.সি.আর লমদম শীনবা থুংনা গ্যস ফংহনবা অমসুং দরকার লৈবা মফমদা বাইওমাস য়াংনা ফংহনবা য়াওনা তোঙান-তোঙানবা পাম্বৈশিং খন্নরে। চহি হেল্লবা গারিশিং অমসুং মৈখু থোকপা উরবা গারিশিং শীন্দোক্নবা অমসুং মরী লৈনবা খুদিংমক্না জি.আর.এ.পিদা য়াওরিবা থবকশিং মপুংফানা পাংথোক্নবা তকশিনখ্রে।
মীফম অদুদা ভারত সরকারগী ইনভাইরোনমেন্ত, এগ্রিকলচর, পৱার, পেত্রোলিয়ম, রোদ ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজ, হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স, এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিয়িং মিনিস্ত্রিশিংগী সেক্রেতরিশিং, এন.সি.আরগী কম্মিসন ফোর এয়র ক্বালিতি মেনেজমেন্ত, পঞ্জাব, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেস, রাজস্থান অমসুং দিল্লি এন.সি.আরগী চীফ সেক্রেতরিশিং, সেন্ত্রেল পোল্লুসন কন্ত্রোল বোর্দ অমসুং স্তেৎ পোল্লুসন কন্ত্রোল বোর্দশিং শরুক য়াখি।