Ministry of Housing & Urban Affairs
Swachhata Hi Seva- 2023 launched today
Swachhata has become a foundational tenet in not just every government scheme but also in the way of life of citizens: Union Minister Shri Hardeep S Puri
12 crore toilets have been built in last nine years, liberating the country from the scourge of open defecation: Shri Hardeep S Puri
15 SEP 2023 3:51PM by PIB Delhi
Swachh Bharat Mission is also a shining example of the philosophy of ‘Antyodaya Se Sarvodaya’. It has prioritised the marginalised and vulnerable sections of our cities, and has striven to uplift and empower the urban poor, said Shri Hardeep Singh Puri, Minister of Housing & Urban Affairs and Petroleum & Natural Gas today. He was speaking at the launch of Swachhata Hi Seva – 2023.
As a prelude to Swachh Bharat Diwas, the annual Swachhata Hi Seva (SHS) fortnight is being jointly organised by Swachh Bharat Mission-Urban and Grameen between 15th Sept to 2nd Oct ‘23. The fortnight aims to mobilize the participation of crores of citizens across the country via various activities such as Indian Swachhata League 2.0, SafaiMitra Suraksha Shivir and mass cleanliness drives.
SHS-2023 was launched by Minister of Jal Shakti Shri Gajendra Singh Shekhawat, Minister of Housing & Urban Affairs Shri Hardeep Singh Puri and Minister of Rural Development & Panchayati Raj Shri Giriraj Singh in the presence of Shri Kaushal Kishore, Minister of State for Housing & Urban Affairs, Smt. Vini Mahajan, Secretary, Drinking Water and Sanitation Department and Sh. Manoj Joshi, Secretary Ministry of Housing & Urban Affairs through a virtual programme.
During the event, senior officials from cities of Leh, Ladakh; Pimpri, Maharashtra; Meerut, Uttar Pradesh; Lakhimpur, Assam shared best practices of Swachhata related activities in their respective cities.
A video on SHS- 2023 was launched during the event. In addition to this the event also witnessed launch of logo, website and portal of SHS- 2023. ‘Indian Swachhata League (ISL) 2.0’, ‘Safaimitra Suraksha Shivir’ Logos and ‘Citizens’ Portal’ were also launched on this occasion.
Speaking about the SBM and launch of SHS 2023, Shri Hardeep Singh Puri, said that the upcoming ninth anniversary of the Swachh Bharat Mission and the launch of ‘Swachhata hi Seva’ 2023 is a moment of celebration. It is a time to reaffirm ourselves to the cause of keeping our cities clean. With the launch of the Swachhata hi Seva fortnight, we re-dedicate ourselves to the cause of Swachhata, the Minister added.
Addressing the participants, Housing & Urban Affairs Minister Shi Hardeep Singh Puri said that when the honourable Prime Minister announced the Swachh Bharat Mission from the ramparts of the Red Fort on 15 August 2014, such a large-scale transformation had never been imagined before. Despite a poor performance on sanitation till then, India achieved the target of ODF in the next five years. All 4,884 ULBs (100%) in India are now Open Defecation Free (ODF).
Talking about the transformation brought by SBM, Shri Puri said that by building 73.62 lakh toilets (67. 1 lakh individual household toilets and 6.52 lakh community and public toilets), we have provided dignity and health to millions of urban poor. 95% wards in India have 100% door-to-door collection of waste. More than 88% of the wards have source segregation of waste. This was possible because the Swachh Bharat Mission evolved to become a ‘Jan Andolan’ instead of a typical sarkari programme, he added.
Shri Hardeep Singh Puri emphasised that the Swachhata has become a foundational tenet in not just every government scheme but also in the way of life of citizens.
Drawing attention to the achievements of SBM so far, the Housing & Urban Minister said that 12 crore toilets have been built in last nine years, liberating the country from the scourge of open defecation. Our solid waste management, almost non-existent at the mission's inception, now stands at an impressive 76%, and soon, we will achieve 100%, he added.
He further informed that the urban component of the mission has now been extended till 2026 through the Swachh Bharat Mission – Urban 2.0 (SBM-U 2.0). It aims to make all our cities ‘Garbage Free’ and remediate legacy dumpsites. The focus areas of SBM-U 2.0 encompass a range of aspects, including Material Recovery Facilities (MRFs), Waste-to-Energy plants (WtE plants), construction and demolition waste management, Refuse Derived Fuel (RDF) plants, scientific landfill sites, and the remediation of legacy waste.
In his concluding remarks, the Minister expressed hope that every city, village, ward, and neighbourhood pledges to contribute their shramdan (voluntary labour) to the cause of Swachhata. He urged the individuals to take a pledge to ensure that our cities are free from garbage, and complete Swachhata become a reality.
About ‘Swachhata Hi Seva’:
As a run up to Swachh Bharat Diwas on 2nd October, 2023, a day that the nation celebrates the birth anniversary of Mahatma Gandhi, the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) and Dept. of Drinking Water and Sanitation, Ministry of Jal Shakti are organizing the ‘Swachhata Hi Seva’ fortnight 15th September to 2nd October, 2023, in collaboration with other Ministries, to celebrate 9 years of Swachh Bharat Mission.
The backbone of the Mission has been jan andolan for swachhata. The theme for SHS 2023 is “Garbage Free India”. Events planned as part of the fortnight will serve as a build up to Swachhata Diwas 2023 and reaffirm the commitment of all to make India clean and garbage free.
SHS-2023 will focus on achieving visibly higher order of cleanliness across local bodies through the spirit of voluntarism and shramdaan, as well as on the welfare of SafaiMitras. All Ministries and Depts. will be organizing swachhata drives across offices, public places of high footfall such as bus stands, railway stations, beaches, tourist spots, zoos, national parks and sanctuaries, historical monuments, heritage sites, river fronts, ghats, drains and nallahs in both rural and urban areas of the States/UTs.
The activities will include removal of garbage from all important spaces, clearing of legacy waste, repairing, painting, cleaning, and branding of all sanitation assets such as litter bins, public toilets, garbage points, waste transportation vehicles, and Material Recovery Facilities, saturating markets, public spaces, and tourist spots with SBM wall paintings and dustbins, organizing swachhata quizzes, plantation drives, swachhata pledges and swachhata runs etc.
Following are the key activities to be organized under SHS- 2023:
1. Swachhata Hi Seva – Fortnight long Cleanliness Drives
Swachhata will reverberate in the air this fortnight as everyone will fight against garbage with massive cleaning drives & innovative and unique methods of awareness for ‘twin bin’ and source segregation. As a part of SHS 2023, all Government of India Ministries, PSUs, State Govts. and local bodies will be organizing massive cleanliness drives across various locations. The inter-sectoral activities will be cleaning of high footfall tourist spots/ pilgrim sites under Tourism Ministry, ‘Har Pathri Saaf Suthari’ cleanliness activities of railway platforms and adjacent areas by Railways, Dept of Higher Education & School Education will involve universities and school students for SHS activities, while MoPNG will organize cleanliness and awareness drives across petrol pumps etc.
1. Indian Swachhata League 2.0
The second edition of the first-of-its-kind ‘India Swachhata League’ is all set to take the nation by a storm. Led by the youth, the Season 2 of ISL promises to be even more exciting and fun-filled cleanliness league. More than 4,000 city teams are ready to win the battle against garbage on the 17th of September through youth-led citizen teams. This year, city teams will rally to clean beaches, hills, and tourist places. ISL 2.0 will mobilize youth groups at scale to take sustained ownership for swachhata this fortnight. The swachhata league will act as a catalyst for youth action under Swachh Bharat Mission
1. SafaiMitra Suraksha Shivir
As we complete nine years of Swachh Bharat Mission- Urban and two years of SBM-U 2.0 and to pay tribute to Mahatma Gandhi, single window welfare camps in the form of SafaiMitra Suraksha Shivir will be organized by various cities across the nation from 17th September, 2023 onwards. These Shivirs are aimed at saturating welfare schemes for sanitation workers and their dependents and to improve their well-being and quality of life. The objective of the shivir is to target all sanitation workers in Solid Waste Management (SWM) & Used Water Management (UWM). The key activities will focus on mass awareness, preventive health checkups, yoga shivirs and extending entitlement of various welfare benefits of central & State Schemes in convergence with various ministries. This saturation approach for administering welfare schemes will help enhance the safety, well-being and provide social protection to sanitation workers.

হাউছিং আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়
আজি ‘স্বচ্ছতা হি সেৱা- ২০২৩’ মুকলি
স্বচ্ছতা কেৱল চৰকাৰী প্ৰতিখন আঁচনিতে নহয়, মানুহৰ জীৱন ধাৰণৰ সৈতেও জড়িত হৈ পৰিছে: কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদ্বীপ এছ পুৰী
বিগত ৯ বছৰত ১২ কোটি শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ দ্বাৰা দেশখন মুকলিত শৌচ কৰাৰ পৰা মুক্ত হৈছে: শ্ৰী হৰদীপ এছ পুৰী
15 SEP 2023 3:51PM by PIB Guwahati
'স্বচ্ছ ভাৰত মিছন 'অন্ত্যদয় চে সৰ্বোদয়' দৰ্শনৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ। ই আমাৰ চহৰসমূহৰ প্রান্তিক আৰু দুৰ্বল শ্ৰেণীসমূহক প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰাৰ লগতে নগৰীয়া দৰিদ্ৰ লোকসকলক উন্নত আৰু স্বাৱলম্বী কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে।' স্বচ্ছতা হি সেৱা – ২০২৩ ৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত আজি ভাষণ প্ৰদান কৰি এইদৰে কয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা আৰু পেট্ৰ'লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে।
স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসৰ আৰম্ভণি হিচাপে, ১৫ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰলৈ, বাৰ্ষিক স্বচ্ছতা হি সেৱা (এছএইচএছ) পষেক স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-নগৰ আৰু গ্ৰামীণৰ দ্বাৰা যুটীয়াভাৱে আয়োজন কৰা হৈছে। এই পষেকৰ লক্ষ্য হৈছে ভাৰতীয় স্বচ্ছতা লীগ ২.০, চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰ আৰু গণ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানৰ দৰে বিভিন্ন কাৰ্যকলাপৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি নাগৰিকৰ অংশগ্ৰহণৰ লগতে একত্ৰিত কৰা।
এক ভাৰ্চুৱেল অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱত, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী, গ্ৰামোন্নয়ন আৰু পঞ্চায়তী ৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী গিৰিৰাজ সিঙে 'স্বচ্ছতা হি সেৱা কাৰ্যসূচী'ৰ উদ্বোধন কৰাৰ লগতে এই অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল নগৰ পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী কৌশল কিশোৰ,মহাজন, খোৱা পানী আৰু অনাময় বিভাগৰ সচিব শ্ৰীমতী বিনী, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব মনোজ যোশী।
এই অনুষ্ঠানতে লেহ, লাডাখ, পিম্প্ৰি, মহাৰাষ্ট্ৰ; মীৰাট, উত্তৰ প্ৰদেশ, লখিমপুৰ আৰু অসমৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে তেওঁলোকৰ নিজ নিজ চহৰত স্বচ্ছতা সম্পৰ্কীয় কাৰ্যকলাপৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতিসমূহৰ বিষয়ে প্ৰকাশ কৰে।
অনুষ্ঠানত এছএইচএছ-২০২৩-ৰ এটা ভিডিঅ' মুকলিৰ উপৰিও অনুষ্ঠানটোত এছএইচএছ-২০২৩ৰ লগ', ৱেবছাইট আৰু পৰ্টেল মুকলি কৰা হয়। এই উপলক্ষে 'ইণ্ডিয়ান স্বচ্ছতা লীগ (আইএছএল) ২.০', 'চফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰ' লগ’ আৰু 'নাগৰিক পৰ্টেল'ও মুকলি কৰা হয়।
'স্বচ্ছ ভাৰত মিছন' আৰু 'স্বচ্ছতা হি সেৱা' ২০২৩ ৰ শুভাৰম্ভৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে কয় যে, স্বচ্ছ ভাৰত মিছনৰ আগন্তুক নৱম বাৰ্ষিকী আৰু 'স্বচ্ছতা হি সেৱা' ২০২৩ৰ শুভাৰম্ভ উদযাপনৰ এক মুহূৰ্ত। এয়াই আমাৰ চহৰসমূহক পৰিষ্কাৰ কৰি ৰখাৰ বাবে নিজকে পুনৰ নিশ্চিত কৰাৰ সময়। মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয়, 'স্বচ্ছতা হি সেৱা পষেকৰ শুভাৰম্ভৰ লগে লগে আমি স্বচ্ছতাৰ উদ্দেশ্যে নিজকে পুনৰ সমৰ্পিত কৰিছোঁ।'
অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক সম্বোধন কৰি গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী ছি হৰদীপ সিং পুৰীয়ে উল্লেখ কৰি কয়, 'যেতিয়া মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০১৪ চনৰ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লাৰ পৰা স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান ঘোষণা কৰিছিল, তেতিয়া ইমান বৃহৎ পৰিমাণৰ পৰিৱৰ্তনৰ কথা আগতে কেতিয়াও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিলোঁ। তেতিয়া অনাময় ব্যৱস্থাৰ প্ৰদৰ্শন দুৰ্বল হোৱা স্বত্বেও, ভাৰতে অহা পাঁচ বছৰত অ'ডিএফৰ লক্ষ্য প্ৰাপ্ত কৰিব। ভাৰতৰ সকলো অৰ্থাৎ ৪৮৮৪ ইউএলবিয়েই (১০০%) এতিয়া মুকলিত শৌচমুক্ত (অ'ডিএফ)।
এছবিএমৰ দ্বাৰা অনা পৰিৱৰ্তনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি শ্ৰী পুৰীয়ে কয় যে ৭৩.৬২ লাখ শৌচালয় (৬৭. ১ লাখ ব্যক্তিগত ঘৰুৱা শৌচালয় আৰু ৬.৫২ লাখ সামূহিক আৰু ৰাজহুৱা শৌচালয়) নিৰ্মাণ কৰি আমি লাখ লাখ নগৰাঞ্চলৰ দৰিদ্ৰ লোকক মৰ্যাদা আৰু সুস্বাস্থ্য প্ৰদান কৰিছোঁ। তেওঁ লগতে কয়, ভাৰতৰ ৯৫% ৱাৰ্ডত ১০০% ঘৰে ঘৰে আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ কৰা হয়। ৮৮% তকৈও অধিক ৱাৰ্ডত আৱৰ্জনাৰ উৎস পৃথকীকৰণ আছে। এইটো সম্ভৱ হৈছিল কিয়নো স্বচ্ছ ভাৰত মিছন এক সাধাৰণ চৰকাৰী কাৰ্যসূচীৰ পৰিৱৰ্তে 'জন আন্দোলন'লৈ পৰিণত হৈছিল।
শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীয়ে লগতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে স্বচ্ছতা কেৱল প্ৰতিটো চৰকাৰী আঁচনিতে নহয়, নাগৰিকসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ পথতো এক আধাৰশিলা নীতি হৈ পৰিছে।
এছবিএমৰ বৰ্তমানৰ সফলতাৰ প্ৰতি দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰি গৃহ আৰু নগৰ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে, বিগত ন বছৰত ১২ কোটি শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত দেশখন মুকলিত শৌচ কৰাৰ পৰা মুক্ত হৈছে। এই মিছনৰ আৰম্ভণিতে আমাৰ কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰায় অস্তিত্বহীন আছিল, কিন্তু বৰ্তমান ই আকৰ্ষণীয় ৭৬%ত উপনীত হৈছে, আৰু শীঘ্ৰেই আমি ১০০% প্ৰাপ্ত কৰিম।'
তেওঁ লগতে জনায় যে স্বচ্ছ ভাৰত মিছন – নগৰ ২.০ (এছবিএম-ইউ ২.০)ৰ জৰিয়তে এই অভিযানৰ নগৰীয় উপাদান এতিয়া ২০২৬ চনলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে আমাৰ সকলো চহৰক 'আৱৰ্জনা মুক্ত' কৰা আৰু বহু বছৰৰ পৰা থকা আৱৰ্জনাৰ ক্ষেত্ৰসমূহৰ উচিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা। এছ.বি.এম.-ইউ. ২.০-ৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰবোৰত বিভিন্ন দিশ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে, যাৰ ভিতৰত আছে সামগ্ৰী পুনৰুদ্ধাৰ সুবিধা (এম.আৰ.এফ.), আৱৰ্জনাৰ পৰা শক্তি প্ৰকল্প (ডব্লিউ.টি.ই. প্ৰকল্প), নিৰ্মাণ আৰু আৱৰ্জনা ধ্বংস ব্যৱস্থাপনা, ৰিফিউজ ডিৰাইভড ফুৱেল (আৰ.ডি.এফ.) প্ৰকল্প, বৈজ্ঞানিক লেণ্ডফিল চাইট, আৰু উত্তৰাধিকাৰী আৱৰ্জনাৰ সঠিক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ।
সামৰণি ভাষণত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে প্ৰতিখন চহৰ, গাওঁ, ৱাৰ্ড আৰু চুবুৰীয়াই স্বচ্ছতাৰ বাবে তেওঁলোকৰ শ্ৰমদান (স্বেচ্ছামূলক শ্ৰমিক)ৰ অৱদান আগবঢ়োৱাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰিব বুলি আশা ব্যক্ত কৰে। তেওঁ ব্যক্তিসকলক আমাৰ চহৰসমূহ যাতে আৱৰ্জনাৰ পৰা মুক্ত হয় তাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ল'বলৈ আৰু স্বচ্ছতা সম্পূৰ্ণ কৰাটো বাস্তৱত পৰিণত হ'বলৈ আহ্বান জনায়।
'স্বচ্ছতা হি সেৱা' সম্পৰ্কে:
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ ৯ বছৰ উদযাপন কৰি ২ অক্টোবৰ, ২০২৩ দিনটোত স্বচ্ছ ভাৰত দিৱসৰ কেন্দ্ৰীকৰণ হিচাপে, গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় (এম.ও.এইচ.ইউ.এ.) আৰু খোৱা পানী আৰু অনাময় বিভাগ, জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ে অন্যান্য মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত ১৫ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ২ অক্টোবৰ, ২০২৩ লৈ 'স্বচ্ছতা হি সেৱা' পষেকৰ আয়োজন কৰিছে।
এই মিছনৰ মেৰুদণ্ড হৈছে স্বচ্ছতাৰ বাবে জন আন্দোলন । এছএইচএছ ২০২৩ ৰ বিষয়বস্তু হৈছে "আৱৰ্জনা মুক্ত ভাৰত"। পষেকৰ অংশ হিচাপে অনুষ্ঠানসমূহে স্বচ্ছতা দিৱস ২০২৩ৰ বাবে এক হৈ কাম কৰিব আৰু ভাৰতক পৰিষ্কাৰ আৰু আৱৰ্জনা মুক্ত কৰাৰ বাবে সকলোৰে প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ নিশ্চিত কৰিব।
এছ.এইচ.এছ.-২০২৩এ স্বেচ্ছাসেৱী আৰু শ্ৰমদানৰ মনোভাৱৰ জৰিয়তে স্থানীয় সংস্থাসমূহত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ দৃশ্যমান উচ্চ ক্ৰম প্ৰাপ্ত কৰাৰ লগতে চাফাই মিত্ৰসকলৰ কল্যাণৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। সকলো মন্ত্ৰালয় আৰু বিভাগে ৰাজ্য/ কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ গ্ৰাম্য আৰু নগৰৰ কাৰ্যালয়, উচ্চ পদযাত্ৰাৰ ৰাজহুৱা স্থান যেনে, বাছ আস্থান, ৰে'ল ষ্টেচন, সমুদ্ৰ তীৰ, পৰ্যটনস্থলী, চিৰিয়াখানা, ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান আৰু অভয়াৰণ্য, ঐতিহাসিক স্মৃতিস্তম্ভ, ঐতিহ্যক্ষেত্ৰ, নদীৰ ঘাট আদিত স্বচ্ছতা অভিযানৰ আয়োজন কৰিব।
এই কাৰ্যকলাপসমূহৰ ভিতৰত অন্তৰ্ভুক্ত থাকিব- সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানৰ পৰা আৱৰ্জনা আঁতৰ কৰা, উত্তৰাধিকাৰী আৱৰ্জনা পৰিষ্কাৰ কৰা, মেৰামতি, ৰং কৰা, পৰিষ্কাৰ কৰা, আৰু সকলো অনাময় সম্পদ যেনে আৱৰ্জনা পাত্ৰ, ৰাজহুৱা শৌচালয়, আৱৰ্জনাৰ স্থান, আৱৰ্জনা পৰিবহণ বাহন, আৰু সামগ্ৰী পুনৰুদ্ধাৰ সুবিধা, সংপৃক্ত বজাৰ, ৰাজহুৱা স্থান, আৰু এছবিএম দেৱাল ৰং কৰা স্বচ্ছতা কুইজৰ আয়োজন কৰা, বৃক্ষৰোপণ অভিযান, আদিৰ দৰে সকলো অনাময় সম্পদৰ ব্ৰেণ্ডিং। স্বচ্ছতাৰ প্ৰতিশ্ৰতি আৰু স্বচ্ছতা ৰাণ ইত্যাদি।
এছ.এইচ.এছ.-২০২৩ৰ অধীনত আয়োজনৰ মুখ্য কাৰ্যকলাপসমূহ:
১. স্বচ্ছতা হি সেৱা – পষেকীয়া পৰিচ্ছন্নতা অভিযান
এই পষেকত স্বচ্ছতা বতাহত প্ৰতিধ্বনিত হ'ব কিয়নো সকলোৱে 'টুইন বিন' আৰু উৎস পৃথকীকৰণৰ বাবে বৃহৎ পৰিষ্কাৰ অভিযান আৰু উদ্ভাৱনীমূলক আৰু অনন্য সজাগতাৰ পদ্ধতিৰে আৱৰ্জনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিব। এছ.এইচ.এছ. ২০২৩ৰ অংশ হিচাপে, ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰালয়, পি.এছ.ইউ., ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু স্থানীয় সংস্থাসমূহে বিভিন্ন স্থানত বৃহৎ পৰিচ্ছন্নতা অভিযানৰ আয়োজন কৰিব। পৰ্যটন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত আন্তঃখণ্ড কাৰ্যকলাপসমূহ উচ্চ পদযাত্ৰা পৰ্যটন স্থল/তীৰ্থযাত্ৰী স্থানসমূহ পৰিষ্কাৰ কৰা, ৰে'লৱে বিভাগৰ অধীনত, 'হৰ পাথৰী চাফ চুথাৰী'ৰ পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা কাৰ্যকলাপেৰে ৰে'লৱে প্লেটফৰ্ম পৰিষ্কাৰ কৰা উচ্চ শিক্ষা আৰু বিদ্যালয়ৰ শিক্ষা বিভাগে বিশ্ববিদ্যালয় আৰু বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলক এছ এইচ এছৰ কাৰ্যসূচীৰ বাবে জড়িত কৰিব, আনহাতে এমঅ'পিএনজি-এ পেট্ৰ’ল পাম্প আদিৰ মাজেৰে পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু সজাগতা অভিযানৰ আয়োজন কৰিব।
২. ভাৰতীয় স্বচ্ছতা লীগ ২.০
প্ৰথমটো ‘ইণ্ডিয়া স্বচ্ছতা লীগ’ৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণে দেশখনত ধুমুহা গতিত লৈ যাবলৈ সাজু হৈছে। যুৱক-যুৱতীসকলৰ নেতৃত্বত আই এছ এলৰ দ্বিতীয় ছিজনটোৱে আৰু অধিক ৰোমাঞ্চকৰ আৰু আমোদজনক পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ লীগ কৰি তুলিবলৈ গৈ আছে। যুৱ নেতৃত্বাধীন দলৰ জৰিয়তে ১৭ ছেপ্টেম্বৰত ৪,০০০ তকৈও অধিক নগৰ দলে আৱৰ্জনাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত জয়ী হ'বলৈ সাজু হৈছে। এই বছৰ, নগৰৰ গোটসমূহে সমুদ্ৰ তীৰ, পাহাৰ আৰু পৰ্যটনস্থলী পৰিষ্কাৰৰ বাবে সমদল কৰিব। আইএছএল ২.০ য়ে এই পষেকত স্বচ্ছতাৰ বাবে নিৰন্তৰ কৰা স্বচ্ছতা লীগে স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানৰ অধীনত যুৱকাৰ্যৰ বাবে অনুঘটক হিচাপে কাম কৰিব।
৩. চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰ
আমি স্বচ্ছ ভাৰত মিছন-নগৰআৰু দুবছৰৰ এছবিএম-ইউ 2.0 সম্পূৰ্ণ কৰাৰ লগে লগে আৰু মহাত্মা গান্ধীক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ বাবে, ১৭ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৩ তাৰিখৰ পৰা সমগ্ৰ দেশৰ বিভিন্ন চহৰে চাফাই মিত্ৰ সুৰক্ষা শিবিৰৰ ৰূপত ছিংগল ৱিনড' ৱেলফেয়াৰ শিবিৰ আয়োজন কৰিব। এই শিৱিৰসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে অনাময় কৰ্মী আৰু তেওঁলোকৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলসকলৰ বাবে কল্যাণমূলক আঁচনিবোৰ সংপৃক্ত কৰা আৰু তেওঁলোকৰ কল্যাণ আৰু জীৱনৰ মানদণ্ড উন্নত কৰা। শিবিৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে কঠিন আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা (এছডব্লিউএম) আৰু ব্যৱহৃত পানী ব্যৱস্থাপনা (ইউডব্লিউএম)ৰ সৈতে জড়িত সকলো অনাময় কৰ্মীক লক্ষ্য কৰা। গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰ্যকলাপসমূহত বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ গণ সজাগতা, প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য পৰীক্ষা, যোগ শিৱিৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক আঁচনিসমূহৰ বিভিন্ন কল্যাণমূলক লাভালাভৰ অধিকাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ'ব। কল্যাণমূলক আঁচনি পৰিচালনাৰ বাবে এই সংপৃক্ততা পদ্ধতিয়ে সুৰক্ষা, কল্যাণ বৃদ্ধি কৰাত আৰু অনাময় কৰ্মীসকলক সামাজিক সুৰক্ষা প্ৰদান কৰাত সহায় কৰিব।