Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
G20 Leaders’ Summit begins in New Delhi today
Spouses of participating G20 Head of States visits special agriculture exhibition organized by Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare at IARI Campus, PUSA, today
Exhibition features many fascinating elements like ‘Agri Street’, Live Cooking Session by celebrity chefs Kunal Kapur, Anahita Dhondy and Ajay Chopra, and interaction with farmers and start-ups
09 SEP 2023 5:06PM by PIB Delhi
The first ladies and spouses of G20 member countries experienced the Agricultural prowess of India first-hand, in a one-of-akind exhibition organized by Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare at IARI Campus,Pusa,today. The event featured a range of captivating components, such as a millet-focused live cooking session led by celebrity chefs KunalKapur, Anahita Dhondy, and Ajay Chopra, as well as the display of cutting-edge agricultural technology from prominent Indian startups, interaction with Indian women agri-champions, ‘Agri-Street’.
The spouses made their way to the exhibition area, prior to that they had a brief pitstop at the ‘Rangoli Area’, which featured two massive ‘Millet Rangolis’. The beautiful artworks were prepared using millet grains and local Indian motifs. The first rangoli captured the theme of “Harmony of Harvest” unveiling India's deep-rooted agricultural traditions. This installation showcased India's agricultural strength, emphasizing women's pivotal roles in enhancing agricultural resilience. Curated with indigenous toys symbolizing women's diverse agricultural contributions, millets, and rustic terracotta pots, this captivating Rangoli became a major highlight of the event. The second rangoli piece echoed India's cultural philosophy - "The World is One Family", emphasizing global unity. India as a prominent agriculture nation, plays a crucial role in global food security. The second rangoli, thus, celebrated India's global commitment towards unity and sustenance.
In the exhibition area, the spouses witnessed the dynamic Agri-startup ecosystem, where 15 Agri-startups showcased their innovative tech solutions to address ground-level challenges and digitize agriculture. Climate Smart Agriculture, Innovation in Agriculture Value Chain, Agri-logistics & Supply Chains, Quality Assurance for Sustainable Consumption, and Millets: Sustaining Health, Empowering Agriculture, were a few themes that were covered in the exhibition. Additionally, diverse members of Farmer Producer Organizations (FPOs) from across the nation displayed a range of edible products marketed nationwide, aligned with the theme 'Empowering Rural Prosperity through Collective Agriculture.'
An enthralling 'Live Cooking Session' showcased a wide variety of millet-based culinary delights. This event was aligned with the celebrations of the International Year of Millets.It was helmed by three celebrity chefs - KunalKapur, Anahita Dhondy, and Ajay Chopra, who were joined by two culinary experts from the ITC Group, chef Kusha and chef Nikita.In the designated 'Live Cooking Area,' these five chefs prepared a 'full course meal' with a special focus on millets. This meal encompassed appetizers, salads, main courses, and desserts.
Chef Anahita, Chef Kunal, and Chef Ajay were each responsible for crafting a starter, main course, and dessert. For instance, Chef Anahita created a Raw Banana Barnyard Millet Tikki topped with puffed Amaranth. Meanwhile, Chef Kunal whipped up a delightful Jowar-Mushroom Khichda. Finally, Chef Ajay brought the multi-course millet experience to a close with a Millet Thekua and a Lemon Shrikhand Mille-feuille dessert. Within the exhibition, there was a dedicated culinary section that showcased millet-based dishes from all G20 member countries, paying homage to each nation that participated in the event.
The exhibition also highlighted India's Research and Development achievements via the stalls presented by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), demonstrating the latest innovations in precision agriculture, agricultural technology, and mechanization advancements driving sector growth. Each stall showcased specific crop advancements backed by government initiatives. Some of the key stalls focused on themes like the journey of the Basmati revolution, its role in the prosperity of millions of Basmati farmers, and its status as a 5 billion USD forex earner. Another stall highlighted India's status as the "Land of Spices" emphasizing the wide variety and global fame of Indian spices, along with future scope. A neighbouring stall provided insights into the nutritional and medicinal significance of mushrooms, their extensive diversity in India, and their potential for export. Additionally, the esteemed guests also viewed the sensor-based system that facilitated the real-time monitoring of environmental conditions during the transportation, storage, and ripening of bananas, among other interesting exhibits of ICAR.
The ‘Agriculture Street’ was another major component of the exhibition curated by the Ministry, serving as a captivating journey into India's agricultural legacy and offering insight into its vibrant past as well as the future. Here the Ministry presented a comprehensive view of agricultural practices, uniting experts, scientists, and farmers under one roof. This street was composed of nine interactive stalls, each adorned with rustic decor, creating an immersive environment for the spouses of G20 Head of States. Here, they could explore the diverse facets of agriculture, with a particular emphasis on millets. It also highlighted India's initiatives aimed at enhancing food and nutritional security. One of the key highlights of the Agri Gully were the exhibits of Lahri Bai, a young female farmer from Dindori, Madhya Pradesh who conserved more than 150 indigenous seed varieties including about 50 varieties of millet seeds in her two-room hut earning the title of ‘Millet Queen’ of India.
After the event concluded, the G20 Spouses received a token of appreciation in the form of a hamper. The hamper's contents were carefully chosen to represent India's vibrant cultural and artistic heritage. These items included handwoven stoles crafted from silk sourced from the Sal forests of Chhattisgarh, a handcrafted bell metal figurine created using an ancient lost wax technique reminiscent of the method used for the iconic 'Dancing Girl' artifact from the Harappan civilization (3300 BCE to 1300 BCE), and a Cheriyal Painting.
The visit provided the First Ladies and Spouses with an understanding of the progress India has made in the agricultural sector, including the area of millet farming. The women farmers who were invited from 10millet producing states which are Rajasthan, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Uttarakhand, Odisha, Chhattisgarh, Bihar and Assam symbolize the grassroots-level changes occurringand interacting with them allowed the first ladies and spouses to gain insight into the evolving millet value chain in the country. Renowned chefs curated a remarkable feast to emphasize the versatility of millets and Indian cuisine to the distinguished guests, while Start-Ups and Farmer Producer Organizations (FPOs) showcased their latest technologies and products, creating a unique and memorable experience for all those in attendance.

লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
G20 লীদর্স সম্মিৎ ঙসিদগী দিল্লীদা হৌখ্রে
ঙসি IARI কেম্পস, PUSAদা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা অখন্নবা এগ্রিকলচর একজিবিসনদা শরুক য়ারিবা G20গী লৈবাকশিংগী মকোকশিংগী লোইনবী/মপুরোইবশিংনা চৎখ্রে
একজিবিসন অসিদা ‘এগ্রি স্ত্রীৎ’, মশক নাইরবা চেফ কুনাল কাপুর, অনাহিতা ধোনদি অমসুং অজয় চোপ্রাগী লাইব কুকিং সেসন, অমসুং লৌমীশিং অমদি স্তার্তঅপশিংগা ৱারী শাবা অসিগুম্বা পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা থৌরম কয়া য়াওখি
09 SEP 2023 5:06PM by PIB Imphal
ঙসি পুসাদা লৈবা IARI কেম্পসতা লৌউ-শিংউ অমসুং লৌমীশিংগী য়াইফ থৌরাং মন্ত্রালয়না অহানবা ওইনা পাঙথোকপা একজিবিসন অসিদা G20 মেম্বর ওইরিবা লৈবাকসশিংগী ফর্স্ত লেদীশিং অমসুং মপুরোইবশিংনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী মতিক-ময়াই হকথেংননা উবা ফংখি। থৌরম অসিদা মশক নাইবা কুনাল কাপুর, অনাহিতা ধোনদি অমসুং অজয় চোপ্রাগী মিল্লেৎতা য়ুম্ফম ওইবা লাইব কুকিং সেসন লোয়ননা মশক নাইবা ইন্দিয়ন স্তার্ত-অপশিংদগী কত্তিং-এদজ এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজী দিস্প্লে তৌবা , ভারতকী নুপী এগ্রি-কম্পিয়নশিংগা ৱারী শাবা, ‘এগ্রি স্ত্রীৎ’ অসিগুম্বা পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা থৌরম কয়া য়াওখি।
লোইনবীশিং/মপুরোইবশিংনা একজিবিসন এরিয়াদা চৎখি মসিগী মমাংদা অচৌবা ‘মিল্লেৎ রঙ্গোলি’ অনি য়াওরিবা ‘রঙ্গোলি এরিয়া’ অমদা ঙাইহাক পিৎস্তোপ তৌখি। ফজরবা আর্তৱার্কশিং অদু মিল্লেৎ গ্রেনশিং অমসুং লমদম অসিগী ভারতকী মোতিফশিং শীজিন্নদুনা শেমখি। অহানবা রঙ্গোলিনা ভারতকী অরিবা লৌউ-শিংউগী চৎনবী উৎলিবা “হরমোনী ওফ হর্ভেস্ত” হায়বা থিম ওইখি। মসি ইনস্তোলেসন তৌবা অসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী তৌবা ঙম্বা অদু উৎখি, লৌউ শিংউ মপাঙ্গল কনখৎহনবদা লৌরিবা নুপীশিংনা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অদুদা মীৎয়েং চংখি। নুপীশিংনা লৌউ-শিংউদা শরুক তম্মিবা কয়া উৎলিবা ইন্দিজিনস তোইশিং মিল্লেৎ, অমসুং রস্তিক তেরসকোত্তা চফুশিংনা নীংথিনা শেম্বা, ফজরবা রঙ্গোলি অসিনা থৌরম অসিগী মেজর হাইলাইৎ ওইকি। অনিশুবা রঙ্গোলি পিচ অসিনা ভারতকী কলচরেল ফিলোসোফী – “দি ৱর্ল্দ ইস ৱান ফেমিলি” তাক্লি, মসিনা গ্লোবেল য়ুনিতীদা মীৎয়েং থমখি। ভারতনা লৌউ-শিংউগী অচৌবা লৈবাক অমা ওইনা গ্লোবেল ফুদ সেক্যুরিতীদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। অনিশুবা রঙ্গোলি অসিনা অপুনবা অমসুং তুং কোইবগী মাইকৈদা ভারতকী গ্লোবেল কম্মিৎমেন্ত অদু তাকখি।
একজিবিসন এরিয়াদা লোইনবীশিং/মপুরোইবশিংনা দাইনামিক এগ্রি-স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম উবা ফংখি, মসিদা এগ্রি-স্তার্তঅপ 15না গ্রাউন্দ-লেবেলদা থেংনরিবা শীংনবশিং কোকহন্নবা অমসুং এগ্রিকলচর দিজিতাইজ তৌনবা মখোয়গী ইন্নোবেতিব তেক সোল্যুসনশিং উৎখি। ক্লাইমেৎ স্মার্ত এগ্রিকলচর, ইন্নোবেসন ইন এগ্রিকলচর ভেল্যু চেন, এগ্রি-লোজিস্তিক্স এন্দ সপ্লাই চেন, ক্বালিতী এস্যুরেন্স ফোর সস্তেনেবল কঞ্জুম্পসন, অমসুং মিল্লেৎস: সস্তেনিং হেল্থ, এম্পাৱরিং এগ্রিকলচর অসি একজিবিসন অসিদা কোনশিনখিবা থীম খরা ওইরি। অহেনবা ওইনা লৈবাক শিনবা থুংবদগী ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিং (FPO)গী মেম্বর কয়ানা ‘এম্পাৱরিং রুরেল প্রোস্পেরিতী থ্রু কল্লেক্তিব এগ্রিকলচর’ হায়বা থিমগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা মার্কেতেদ তৌরিবা ইদিবল প্রদক্ত কয়ামরুম দিস্প্লে তৌখি।
‘লাইব কুকিং সেসন’ অমনা মিল্লেৎতা য়ুম্ফম ওইবা মথেল লুকোই মখল কয়া উৎখি। থৌরম অসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎস পালন তৌরিবা অসিগী পরিং মখাদা পাঙথোকপনি। মসিদা মশক নাইবা চেফ অহুম – কুনাল কাপুর, অনাহিতা ধোনদি, অমসুং অজয় চোপ্রা য়াওখি, মখোয়বু ITC গ্রুপকী কলিনরী এক্সপর্ত অনি, চেফ কুশা অমসুং চেফ নিকিতাসু য়াওখি। ‘লাইব কুকিং এরিয়া’ অসিদা চেফ মঙানা মিল্লেৎশিংদা অখন্ননা মীৎয়েং থম্বা ‘ফুল কোর্স মীল’ শেম শাখি। মীল অসিদা এপেতাইজর, সলদ, মেন কোর্স অমসুং দেজর্তশিং য়াওখি।
চেফ অনাহিতা, চেফ কুনাল অমসুং চেফ অজয়না স্তার্তর, মেন কোর্স অমসুং দেজর্তশিং শেম্বগী থৌদাং লৌখি। খুদম ওইনা, চেফ অনাহিতানা পফ অমারন্থনা মথক্তা তোংবা রো বনানা বর্নয়ার্দ মিল্লেৎ তিক্কি শেমখি। অমরোমদা চেফ কুআলনা অহাওবা জোৱর-মুশরুম কিচদা শেমখি। অরোইবদা চেফ অজয়না মিল্লেৎ থেকুৱা অমসুং লেমন শ্রিখান্দ মিল্লে-ফেয়ুল দেজের্ত অমগা লোয়ননা মলতি-কোর্স মিল্লেৎ এক্সপরিয়েন্স লোইশিনখি। একজিবিসন মনুংদা G20 মেম্বর ওইরিবা লৈবাক পুম্নমক্কী মিল্লেৎ-বেজ দিশশিং উৎপা দেদিকেতেদ কলিনরী সেক্সন অমা থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা লৈবাক খুদিংমকপু ইকাই খুম্নবা উৎপা ওইনা পাঙথোকখি।
একজিসন অসিদা ভারতকী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তগী মাইপাকশিং অদু ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্চ (ICAR)গী স্তোলশিংগী খুত্থাংদা প্রিসিজন এগ্রিকলচর, এগ্রিকলচরেল তেক্নোলোজীদা পুথোকখিবা খ্বাইদগী নৌবা ইন্নোবেসনশিং অমসুং সেক্তরদা গ্রোথ লৈহল্লিবা মেকানাইজেসন এদভান্সমেন্তশিং উৎখি। মরু ওইবা স্তোলশিংনা বাস্মতি রিভোল্যুসনগী খোঙচৎ, বাস্মতি থারিবা লৌমী মিলিয়ন কয়া চাউখৎপদা মসিনা লৌরিবা থৌদাং অমসুং 5 বিলিয়ন USD ফোরেক্স আর্নর অমা ওইরবগী মাগী স্তেতস অসিগুম্বা থিমশিংদা মীৎয়েং চংখি। অতোপ্পা স্তোলনা “লেন্দ ওফ স্পেসিস” ওইনা ভারতকী লৈরিবা স্তেতস উৎখি। থংনবদা ফম্বা স্তোলনা চেঙ্গুমগী ন্যুত্রিস্নেল অমসুং মেদিসিনেলগী ওইবা মরু ওইবশিং, ভারত্তা মখোয়গী এক্সতেন্সিব দাইভর্সিতী লৈরিবা অমসুং এক্সপোর্ত তৌনবগী মখোয়গী পোতেন্সিএলগী মতাংদা খঙহনখি। অহানবা ওইনা ইকাই খুম্নরবা মীথুংলেনশিংনা ICARগী পুক্নিং চীংশিন্নীংঙাই ওইবা একজিবিৎশিংগী মনুংদা লফোইশিংগী ত্রান্সপোর্তেসন স্তোরেজ অমসুং রাইপনিংগী মনুংদা লৈগদবা এনভাইর্নমেন্তেল কন্দিসনশিংগী রিএল-তাইম মোনিতরিং তৌবদা মতেং পাংনবা সেন্সর-বেজ সিস্তেমসু য়েংখি।
‘এগ্রিকলচর স্ত্রীৎ’ অসি মন্ত্রালয়না পুথোকখিবা একজিবিসনগী মরু ওইবা মচাক অমা ওইখি, মসিনা ভারতকী লৌউ-শিংউগী লেগেসীগী ফজরবা খোঙচৎ অদু উৎলি অমসুং ফজরবা মাগী মমাং লোয়ননা তুংলমচৎকী ইনসাইৎ পীরি। মসিদা মন্ত্রালয়না এগ্রিকলচরেল প্রেক্তিসশিং উৎখি, এক্সপর্ত, বিজ্ঞানিক অমসুং লৌমীশিংবু রুফ অমগী মখাদা পুনশিনখি। স্ত্রীৎ অসিদা ইন্তরেক্তিব স্তোল মঙা য়াওখি, অমমমদা রস্তিক দেকোরনা লৈতেংখি, মসিনা G20 লৈবাক্কী মকোকশিংগী লোইনবীশিং/মপুরোইবগীদমক পুক্নিং চীংশিনখি। মফম অসিদা মখোয়না মিল্লেৎশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংবগা লোয়ননা এগ্রিকলচরগী কান্নবা কয়া অদু উৎখি। মসিনা ফুদ অমসুং ন্যুত্রিস্নেল সেক্যুরিতী হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মিবা ভারতকী থৌশিলসু উৎখি। মধ্য প্রদেশকী দিনদোরিদগী নহা ওইরিবা নুপী লৌমী, লাহরি বাইগী একজিবিৎ এগ্রি গল্লীনা ‘মিল্লেৎ ক্বিন ওফ ইন্দিয়া’গী মীংথোল ফংবগা লোয়ননা মহাক্কী কা অনি লৈবা শঙদা মিল্লেৎ মরু মখল 50 য়াওনা ইন্দিজিনস ওইবা মরু মখল 150 হেন্না য়োকখৎতুনা থম্বা অদু উৎলি।
থৌরম অসি লোইরবা মতুংদা G20গী লোইনবীশিং/মপুরোইবশিংনা হেম্পরগী মওংদা তোকন ওফ এপ্রিচিএসন ফংখি। হেম্পরশিং অদুদা নীংথিনা খল্লগা ভারতকী ফজরবা কলচরেল অমসুং আর্তিস্তিক হেরিতেজ উৎলিবা পোৎলমশিং য়াওখি। পোৎলমশিং অদুদা ছত্তিসগরগী সাল ফোরেস্তকী মুগানা শেম্বা খুৎনা শাবা স্তোলশিং, হরাপ্পান সিবিলাইজেসন (3300 BCE দগী 1300 BCE)গী মমিং লৈরবা ‘দান্সিং গর্ল’ শেম্বদা শীজিন্নবা মাংলুরবা ৱেস তেক্নিক অদু শীজিন্নদুনা শেম্বা বেল মেতল ফিগরিন অমসুং চেরিয়ল পেন্তিং য়াওখি।
খোঙচৎ অসিনা ফর্স্ত লেদীশিং অমসুং মপুরোইবশিংদা ভারতনা এগ্রিকলচর সেক্তরদা খুমাং চাউশিল্লিবা অদু খঙহনখি। মিল্লেৎ পুথোক্লিবা রাজ্য 10, রাজস্থান, মহারাস্ত্র, কর্নাতকা, মধ্য প্রদশ, তামিল নাদু, উত্তরাখন্দ, ওরিশা, ছত্তিসগর, বিহার অমসুং অসামদগী বর্তন তৌখিবা নুপী লৌমীশিংনা পুরক্লিবা গ্রাসরুৎ-লেবেলগী অহোংবশিং উৎখি অমসুং মখোয়গা লোয়ননা ফর্স্ত লেদীশিং অমসুং মপুরোইবশিংনা ৱারী শাদুনা লৈবাক অসিগী হৌগৎলক্লিবা মিল্লেৎ ভেল্যূ চেনগী মরমদসু খঙবা ঙমহনখি। মশক নাইরবা চেফশিংনা মিল্লেৎকী ভর্সেতাইলিতী অমসুং ভারতকী মথেল লুকোইশিং য়াওবা চাকলেন অমা অথোইবা মীথুংলেনশিংগীদমক শেমখি, অমরোমদা স্তার্ত-অপশিং অমসুং ফার্মর প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসনশিংনা মখোয়গী খ্বাইদগী নৌবা তেক্নোলোজীশিং অমসুং প্রদক্তশিং উৎখি।