কৃষি মন্ত্ৰালয়
আজি দিল্লীত আৰম্ভ হৈছে জি-২০ নেতা সন্মিলন
আজি পি ইউ এছ এৰ আই এ আৰ আই কেম্পাছত কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ে আয়োজন কৰা বিশেষ কৃষি প্ৰদৰ্শনী পৰিদৰ্শন কৰে অংশগ্ৰহণকাৰী জি-২০ ৰাষ্ট্ৰৰ মুৰব্বীসকলৰ পত্নীসকলে
প্ৰদৰ্শনীত ‘এগ্ৰি ষ্ট্ৰীট’, চেলিব্ৰিটি চেফ কুনাল কাপুৰ, অনাহিতা ধোণ্ডী আৰু অজয় ​​চোপ্ৰাৰ লাইভ কুকিং ছেছন, আৰু কৃষক আৰু ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে মত বিনিময়ৰ দৰে বহুতো আকৰ্ষণীয় উপাদান প্ৰদৰ্শন কৰা হয়
09 SEP 2023 5:06PM by PIB Guwahati
জি-২০ৰ সদস্য দেশসমূহৰ প্ৰথম মহিলা আৰু পত্নীসকলে ভাৰতৰ কৃষি দক্ষতা প্ৰত্যক্ষভাৱে অনুভৱ কৰে, কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ উদ্যোগত আজি আই এ আৰ আই কেম্পাছ, পুছাত আয়োজন কৰা একক প্ৰদৰ্শনীত। এই অনুষ্ঠানত চেলিব্ৰিটি চেফ কুনাল কাপুৰ, অনাহিতা ধোণ্ডী, আৰু অজয় চোপ্ৰাৰ নেতৃত্বত মিলেটকেন্দ্ৰিক লাইভ ৰন্ধন ছেছনৰ লগতে বিশিষ্ট ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ অত্যাধুনিক কৃষি প্ৰযুক্তিৰ প্ৰদৰ্শন, ভাৰতীয়ৰ সৈতে পাৰস্পৰিক ক্ৰিয়া-কলাপ, মহিলা কৃষি-চেম্পিয়ন, 'এগ্ৰি-ষ্ট্ৰীট' আদি একাধিক আকৰ্ষণীয় উপাদানৰ ব্যৱস্থা কৰা হয়।
পত্নীসকল প্ৰদৰ্শনী এলেকালৈ যায়, তাৰ আগতে তেওঁলোকে ‘ৰংগোলি এৰিয়া’ত চমুকৈ পিটষ্টপ কৰিছিল, য’ত দুটা বিশাল ‘মিলেট ৰংগোলি’ আছিল। মিলেট শস্য আৰু স্থানীয় ভাৰতীয় মটিফ ব্যৱহাৰ কৰি সুন্দৰ শিল্পকৰ্ম প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল। প্ৰথমখন ৰংগোলিয়ে ভাৰতৰ গভীৰ শিপাই থকা কৃষি পৰম্পৰাক উন্মোচন কৰি “শস্য চপোৱাৰ সমন্বয়” বিষয়টোক ধৰি ৰাখিছিল। এই উপস্থাপনে ভাৰতৰ কৃষি শক্তি প্ৰদৰ্শন কৰে, কৃষি স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মহিলাৰ বৈচিত্ৰ্যময় কৃষি অৱদানৰ প্ৰতীক থলুৱা খেলনা, মিলেট, আৰু গাঁৱলীয়া টেৰাকোটাৰ পাত্ৰৰে কিউৰেট কৰা এই মনোমোহা ৰংগোলি অনুষ্ঠানটোৰ এটা ডাঙৰ আকৰ্ষণ হৈ পৰিছিল। দ্বিতীয় ৰংগোলি উপস্থাপনটোৱে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক দৰ্শনৰ প্ৰতিধ্বনি দিছিল - "বিশ্ব এক পৰিয়াল", বিশ্ব ঐক্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। বিশিষ্ট কৃষি ৰাষ্ট্ৰ হিচাপে ভাৰতে বিশ্ব খাদ্য সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰে। এইদৰে দ্বিতীয়খন ৰংগোলিয়ে ভাৰতৰ ঐক্য আৰু জীৱিকাৰ প্ৰতি বিশ্বব্যাপী দায়বদ্ধতাক উদযাপন কৰে।
প্ৰদৰ্শনী এলেকাত পত্নীসকলে গতিশীল এগ্ৰি-ষ্টাৰ্টআপ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ সাক্ষী হৈছিল, য’ত ১৫টা এগ্ৰি-ষ্টাৰ্টআপে ভূমি পৰ্যায়ৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মোকাবিলা কৰিবলৈ আৰু কৃষি ডিজিটেলাইজ কৰিবলৈ নিজৰ উদ্ভাৱনীমূলক টেক সমাধান প্ৰদৰ্শন কৰিছিল। জলবায়ু স্মাৰ্ট কৃষি, কৃষিৰ উদ্ভাৱন মূল্য শৃংখল, কৃষি লজিষ্টিক আৰু যোগান শৃংখল, বহনক্ষম ব্যৱহাৰৰ বাবে গুণগত নিশ্চয়তা, আৰু মিলেট: বহনক্ষম স্বাস্থ্য, কৃষিক শক্তিশালী কৰা আদি কেইটামান বিষয়বস্তু প্ৰদৰ্শনীত আলোচনা কৰা হয়। ইয়াৰ উপৰিও সমগ্ৰ দেশৰ কৃষক উৎপাদক সংস্থাসমূহৰ (এফ পি অ’) বিভিন্ন সদস্যই দেশজুৰি বজাৰত বিক্ৰী কৰা খাদ্য সামগ্ৰীৰ এক পৰিসৰ প্ৰদৰ্শন কৰে, যিবোৰ ‘সামূহিক কৃষিৰ জৰিয়তে গ্ৰাম্য সমৃদ্ধি সবলীকৰণ’ শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কৰা হয়।
এটা মনোমোহা ‘লাইভ কুকিং ছেছন’ত মিলেট ভিত্তিক ৰান্ধনীশালৰ বিভিন্ন ধৰণৰ আনন্দ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানটো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মিলেট বছৰ উদযাপনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কৰা হয়। এই অনুষ্ঠানত তিনিজন চেলিব্ৰিটি চেফ - কুনাল কাপুৰ, অনাহিতা ধোণ্ডী, আৰু অজয় চোপ্ৰা, আইটিচি গ্ৰুপৰ দুজন ৰন্ধন বিশেষজ্ঞ চেফ কুশ আৰু চেফ নিকিতাই যোগদান কৰে। 'লাইভ কুকিং এৰিয়া' নামৰ এই পাঁচজন চেফে মিলেটৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি 'ফুল কোৰ্চ মিল' প্ৰস্তুত কৰিছিল। এই খাদ্যত এপেটাইজাৰ, চালাড, মূল খাদ্য, আৰু ডেজাৰ্ট আদি অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়।
চেফ অনাহিতা, চেফ কুনাল, আৰু চেফ অজয়ে প্ৰত্যেকেই ষ্টাৰ্টাৰ, মেইন কোৰ্চ, আৰু ডেজাৰ্ট তৈয়াৰ কৰাৰ দায়িত্ব লৈছিল। উদাহৰণস্বৰূপে, চেফ অনাহিতাই ৰ’ বেনানা বাৰ্নিয়াৰ্ড মিলেট টিকি তৈয়াৰ কৰিছিল আৰু তাৰ ওপৰত পাফড অমৰান্ত আছিল। ইফালে চেফ কুনালে এটা আনন্দদায়ক জোৱাৰ-মাছৰুম খিচদা হুইপ আপ কৰিলে। অৱশেষত চেফ অজয়ে মিলেট থেকুৱা আৰু লেমন শ্ৰীখণ্ড মিলে-ফিউইল ডেজাৰ্টৰ জৰিয়তে মাল্টি কোৰ্চ মিলেটৰ অভিজ্ঞতাৰ অন্ত পেলায়। প্ৰদৰ্শনীৰ ভিতৰতে এটা নিবেদিত ৰান্ধনীশাল আছিল যিয়ে জি-২০ৰ সকলো সদস্য দেশৰ মিলেট ভিত্তিক খাদ্য প্ৰদৰ্শন কৰে, অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰা প্ৰতিখন দেশক শ্ৰদ্ধা জ্ঞাপন কৰে।
এই প্ৰদৰ্শনীত ভাৰতীয় কৃষি গৱেষণা পৰিষদে উপস্থাপন কৰা ষ্টলসমূহৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ সাফল্যৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়, য’ত নিখুঁত কৃষি, কৃষি প্ৰযুক্তি, আৰু খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত সহায়ক হোৱা যান্ত্ৰিকীকৰণৰ উন্নতিৰ শেহতীয়া উদ্ভাৱনসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰা হয়। প্ৰতিটো ষ্টলত চৰকাৰী পদক্ষেপৰ সমৰ্থনত নিৰ্দিষ্ট শস্যৰ উন্নতি প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছিল। কিছুমান মূল ষ্টলত বাছমতী বিপ্লৱৰ যাত্ৰা, লাখ লাখ বাছমতী কৃষকৰ সমৃদ্ধিত ইয়াৰ ভূমিকা, আৰু ৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা উপাৰ্জনকাৰী হিচাপে ইয়াৰ মৰ্যাদা আদি বিষয়বস্তুৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। আন এটা ষ্টলে ভাৰতৰ মছলাৰ বিস্তৃত বৈচিত্ৰ্য আৰু বিশ্বব্যাপী খ্যাতিৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ পৰিসৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি "মছলাৰ দেশ" হিচাপে ভাৰতৰ মৰ্যাদাক উজ্জ্বল কৰি তোলে। ওচৰৰ এটা ষ্টলে কাঠফুলাৰ পুষ্টি আৰু ঔষধি তাৎপৰ্য্য, ভাৰতত ইয়াৰ বিস্তৃত বৈচিত্ৰ্য আৰু ৰপ্তানিৰ সম্ভাৱনাৰ বিষয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰে। ইয়াৰ উপৰিও সন্মানীয় অতিথিসকলে আইচিএআৰৰ অন্যান্য আকৰ্ষণীয় প্ৰদৰ্শনীৰ লগতে কলৰ পৰিবহণ, সংৰক্ষণ আৰু পকোৱাৰ সময়ত পৰিৱেশৰ অৱস্থাৰ বাস্তৱ সময়ৰ নিৰীক্ষণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা চেন্সৰ ভিত্তিক ব্যৱস্থাটোও চায়।
মন্ত্ৰালয়ে কিউৰেট কৰা প্ৰদৰ্শনীখনৰ আন এক প্ৰধান উপাদান আছিল ‘এগ্ৰি ষ্ট্ৰীট’, যিয়ে ভাৰতৰ কৃষি উত্তৰাধিকাৰৰ এক মনোমোহা যাত্ৰা হিচাপে কাম কৰিছিল আৰু ইয়াৰ সজীৱ অতীতৰ লগতে ভৱিষ্যতৰ বিষয়েও অন্তৰ্দৃষ্টি প্ৰদান কৰিছিল। ইয়াত মন্ত্ৰালয়ে কৃষি পদ্ধতিৰ এক বিস্তৃত দৃষ্টিভংগী উপস্থাপন কৰে, বিশেষজ্ঞ, বিজ্ঞানী, আৰু কৃষকসকলক এখন চালিৰ তলত একত্ৰিত কৰে। এই ৰাস্তাটো নটা ইন্টাৰেক্টিভ ষ্টলৰ দ্বাৰা গঠিত আছিল, প্ৰতিটো গাঁৱলীয়া সজ্জাৰে সজ্জিত, যিয়ে জি-২০ ৰাষ্ট্ৰৰ মুৰব্বীৰ পত্নীসকলৰ বাবে এক নিমজ্জিত পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছিল। ইয়াত তেওঁলোকে মিলেটৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দি কৃষিৰ বিভিন্ন দিশসমূহ অন্বেষণ কৰিব পাৰিছিল। খাদ্য আৰু পুষ্টিৰ সুৰক্ষা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে ভাৰতৰ পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰা হয়। কৃষি গলিৰ অন্যতম মূল আকৰ্ষণ আছিল মধ্যপ্ৰদেশৰ ডিণ্ডোৰীৰ এগৰাকী যুৱতী মহিলা কৃষক লাহৰী বাইৰ প্ৰদৰ্শনী যিয়ে নিজৰ দুটা কোঠাৰ জুপুৰিটোত প্ৰায় ৫০বিধ মিলেটৰ গুটিকে ধৰি ১৫০টাতকৈও অধিক থলুৱা বীজৰ জাত সংৰক্ষণ কৰি খিতাপ অৰ্জন কৰে ভাৰতৰ ‘মিলেট কুইন’ হিচাপে।
অনুষ্ঠানটো সমাপ্ত হোৱাৰ পিছত জি-২০ পত্নীসকলে হেম্পাৰৰ ৰূপত প্ৰশংসাৰ চিন লাভ কৰে। ভাৰতৰ সজীৱ সাংস্কৃতিক আৰু কলাত্মক ঐতিহ্যক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিবলৈ হেম্পাৰৰ ভিতৰৰ বস্তুবোৰ সযতনে বাছি লোৱা হৈছিল। এই সামগ্ৰীসমূহৰ ভিতৰত আছিল ছত্তীশগড়ৰ ছাল অৰণ্যৰ পৰা আহৰণ কৰা ৰেচমৰ পৰা তৈয়াৰী হাতেৰে বোৱা ষ্টোল, হৰপ্পা সভ্যতাৰ (খ্ৰীষ্টপূৰ্ব ৩৩০০ৰ পৰা ১৩০০ চনলৈকে) আইকনিক ‘ডান্সিং গাৰ্ল’ শিল্পকৰ্মৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা পদ্ধতিৰ কথা মনত পেলোৱা প্ৰাচীন হেৰুৱা মমৰ কৌশল ব্যৱহাৰ কৰি নিৰ্মাণ কৰা হাতেৰে নিৰ্মিত বেল ধাতুৰ মূৰ্তি খ্ৰীষ্টপূৰ্ব), আৰু এখন চেৰিয়াল পেইন্টিং।
এই ভ্ৰমণে প্ৰথম মহিলা আৰু পত্নীসকলক মিলেট খেতিকে ধৰি কৃষি খণ্ডত ভাৰতে যি অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে সেই বিষয়ে বুজাবুজিৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। ৰাজস্থান, মহাৰাষ্ট্ৰ, কৰ্ণাটক, মধ্যপ্ৰদেশ, তামিলনাডু, উত্তৰাখণ্ড, ওড়িশা, ছত্তীশগড়, বিহাৰ আৰু অসমৰ পৰা আমন্ত্ৰিত হোৱা মহিলা কৃষকসকলে কৰি থকা তৃণমূল পৰ্যায়ৰ পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰতীক আৰু তেওঁলোকৰ সৈতে মত বিনিময় কৰি প্ৰথম মহিলা আৰু পত্নীসকলে দেশৰ বিকশিত মিলেটৰ মূল্য শৃংখলৰ বিষয়ে অন্তৰ্দৃষ্টি লাভ কৰে। বিশিষ্ট চেফসকলে বিশিষ্ট অতিথিসকলক মিলেট আৰু ভাৰতীয় খাদ্যৰ বহুমুখীতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিবলৈ এক উল্লেখযোগ্য ভোজৰ আয়োজন কৰে, আনহাতে ষ্টাৰ্ট-আপ আৰু কৃষক উৎপাদক সংস্থাসমূহে (এফপিঅ’) তেওঁলোকৰ শেহতীয়া প্ৰযুক্তি আৰু সামগ্ৰীসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰি উপস্থিত থকা সকলোৰে বাবে এক অনন্য আৰু স্মৰণীয় অভিজ্ঞতাৰ সৃষ্টি কৰে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
G20 Leaders’ Summit begins in New Delhi today
Spouses of participating G20 Head of States visits special agriculture exhibition organized by Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare at IARI Campus, PUSA, today
Exhibition features many fascinating elements like ‘Agri Street’, Live Cooking Session by celebrity chefs Kunal Kapur, Anahita Dhondy and Ajay Chopra, and interaction with farmers and start-ups
09 SEP 2023 5:06PM by PIB Delhi
The first ladies and spouses of G20 member countries experienced the Agricultural prowess of India first-hand, in a one-of-akind exhibition organized by Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare at IARI Campus,Pusa,today. The event featured a range of captivating components, such as a millet-focused live cooking session led by celebrity chefs KunalKapur, Anahita Dhondy, and Ajay Chopra, as well as the display of cutting-edge agricultural technology from prominent Indian startups, interaction with Indian women agri-champions, ‘Agri-Street’.
The spouses made their way to the exhibition area, prior to that they had a brief pitstop at the ‘Rangoli Area’, which featured two massive ‘Millet Rangolis’. The beautiful artworks were prepared using millet grains and local Indian motifs. The first rangoli captured the theme of “Harmony of Harvest” unveiling India's deep-rooted agricultural traditions. This installation showcased India's agricultural strength, emphasizing women's pivotal roles in enhancing agricultural resilience. Curated with indigenous toys symbolizing women's diverse agricultural contributions, millets, and rustic terracotta pots, this captivating Rangoli became a major highlight of the event. The second rangoli piece echoed India's cultural philosophy - "The World is One Family", emphasizing global unity. India as a prominent agriculture nation, plays a crucial role in global food security. The second rangoli, thus, celebrated India's global commitment towards unity and sustenance.
In the exhibition area, the spouses witnessed the dynamic Agri-startup ecosystem, where 15 Agri-startups showcased their innovative tech solutions to address ground-level challenges and digitize agriculture. Climate Smart Agriculture, Innovation in Agriculture Value Chain, Agri-logistics & Supply Chains, Quality Assurance for Sustainable Consumption, and Millets: Sustaining Health, Empowering Agriculture, were a few themes that were covered in the exhibition. Additionally, diverse members of Farmer Producer Organizations (FPOs) from across the nation displayed a range of edible products marketed nationwide, aligned with the theme 'Empowering Rural Prosperity through Collective Agriculture.'
An enthralling 'Live Cooking Session' showcased a wide variety of millet-based culinary delights. This event was aligned with the celebrations of the International Year of Millets.It was helmed by three celebrity chefs - KunalKapur, Anahita Dhondy, and Ajay Chopra, who were joined by two culinary experts from the ITC Group, chef Kusha and chef Nikita.In the designated 'Live Cooking Area,' these five chefs prepared a 'full course meal' with a special focus on millets. This meal encompassed appetizers, salads, main courses, and desserts.
Chef Anahita, Chef Kunal, and Chef Ajay were each responsible for crafting a starter, main course, and dessert. For instance, Chef Anahita created a Raw Banana Barnyard Millet Tikki topped with puffed Amaranth. Meanwhile, Chef Kunal whipped up a delightful Jowar-Mushroom Khichda. Finally, Chef Ajay brought the multi-course millet experience to a close with a Millet Thekua and a Lemon Shrikhand Mille-feuille dessert. Within the exhibition, there was a dedicated culinary section that showcased millet-based dishes from all G20 member countries, paying homage to each nation that participated in the event.
The exhibition also highlighted India's Research and Development achievements via the stalls presented by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), demonstrating the latest innovations in precision agriculture, agricultural technology, and mechanization advancements driving sector growth. Each stall showcased specific crop advancements backed by government initiatives. Some of the key stalls focused on themes like the journey of the Basmati revolution, its role in the prosperity of millions of Basmati farmers, and its status as a 5 billion USD forex earner. Another stall highlighted India's status as the "Land of Spices" emphasizing the wide variety and global fame of Indian spices, along with future scope. A neighbouring stall provided insights into the nutritional and medicinal significance of mushrooms, their extensive diversity in India, and their potential for export. Additionally, the esteemed guests also viewed the sensor-based system that facilitated the real-time monitoring of environmental conditions during the transportation, storage, and ripening of bananas, among other interesting exhibits of ICAR.
The ‘Agriculture Street’ was another major component of the exhibition curated by the Ministry, serving as a captivating journey into India's agricultural legacy and offering insight into its vibrant past as well as the future. Here the Ministry presented a comprehensive view of agricultural practices, uniting experts, scientists, and farmers under one roof. This street was composed of nine interactive stalls, each adorned with rustic decor, creating an immersive environment for the spouses of G20 Head of States. Here, they could explore the diverse facets of agriculture, with a particular emphasis on millets. It also highlighted India's initiatives aimed at enhancing food and nutritional security. One of the key highlights of the Agri Gully were the exhibits of Lahri Bai, a young female farmer from Dindori, Madhya Pradesh who conserved more than 150 indigenous seed varieties including about 50 varieties of millet seeds in her two-room hut earning the title of ‘Millet Queen’ of India.
After the event concluded, the G20 Spouses received a token of appreciation in the form of a hamper. The hamper's contents were carefully chosen to represent India's vibrant cultural and artistic heritage. These items included handwoven stoles crafted from silk sourced from the Sal forests of Chhattisgarh, a handcrafted bell metal figurine created using an ancient lost wax technique reminiscent of the method used for the iconic 'Dancing Girl' artifact from the Harappan civilization (3300 BCE to 1300 BCE), and a Cheriyal Painting.
The visit provided the First Ladies and Spouses with an understanding of the progress India has made in the agricultural sector, including the area of millet farming. The women farmers who were invited from 10millet producing states which are Rajasthan, Maharashtra, Karnataka, Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Uttarakhand, Odisha, Chhattisgarh, Bihar and Assam symbolize the grassroots-level changes occurringand interacting with them allowed the first ladies and spouses to gain insight into the evolving millet value chain in the country. Renowned chefs curated a remarkable feast to emphasize the versatility of millets and Indian cuisine to the distinguished guests, while Start-Ups and Farmer Producer Organizations (FPOs) showcased their latest technologies and products, creating a unique and memorable experience for all those in attendance.