Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing a gathering in Delhi after returning from ISRO Centre in Bengaluru
26 AUG 2023 3:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
This morning, I was in Bengaluru. I arrived very early in the morning and decided to meet the scientists who have brought such great achievements to the country. So, I went there early in the morning. However, the way people celebrated the success of Chandrayaan, holding the Tricolour in their hands even before sunrise, was incredibly inspiring. And now the sun is scorching equally in this intense heat which can even pierce the skin. It's fortunate for me too to be a part of the celebration and share in the joy of Chandrayaan's success in this intense heat with you who have come here. I congratulate all of you for this, and for me, it's also a privilege to be a part of this celebration. I congratulate all of you for this.
Today, when I arrived at ISRO in the morning, I had the privilege of releasing the images captured by Chandrayaan for the first time. Perhaps, you might have seen those images on TV as well by now. Those beautiful images were a significant scientific success in itself. Traditionally, it's a global tradition to name such points which are part of such successful campaigns. After much deliberation, I felt that the point where Chandrayaan-3 has successfully landed should be given a name, and that name is 'Shivshakti'. When we talk about Lord Shiva, it signifies auspiciousness, and when we talk about power, it signifies the strength of the women of my country. When we talk about Lord Shiva, the Himalayas come to mind, and when we talk about Shakti (power), Kanyakumari comes to mind. Therefore, that point has been named ‘Shivshakti’ to capture the essence of this sentiment from the Himalayas to Kanyakumari. In fact, this name was brought to my notice during Chandrayaan-2 in 2019. However, my mind wasn't ready. Deep down in my mind, I had resolved that Chandrayaan-2 Point would only get a name after we truly succeed in our journey. And when Chandrayaan-3 succeeded, the point of Chandrayaan-2 also got its name, and that point has been named 'Tiranga' (the Indian Tricolour flag). The Tricolour gives the strength to overcome all challenges and the Tricolour provides the inspiration to manifest every dream. Hence, as Chandrayaan-2 faced failure and Chandrayaan-3 achieved success, the Tricolour turned into inspiration. This is why the Chandrayaan-2 point will now be known as Tiranga. Another significant aspect that I mentioned this morning is that August 23 is a milestone in India's scientific journey of development. Therefore, every year, India will celebrate August 23 as National Space Day.
Friends,
I was in South Africa for the BRICS Summit in the past few days. This time, along with members of the BRICS Summit, the entire Africa was also invited there. During the BRICS Summit, I observed that there was hardly anyone in the world who did not mention Chandrayaan, or had not conveyed their congratulations. The congratulations I received there, I instantly shared them with all the scientists. And I'm also sharing all the congratulations from across the world with you.
Friends,
Everyone wanted to know about Chandrayaan's journey, its timeless accomplishment, and the impact of New India, new dreams, new resolutions, and successive achievements, one after another. The world is sensing the emergence of a new influence, based on the capabilities of our Indian Tricolour, our successes and achievements. Today, the world is not only experiencing this influence but also acknowledging and respecting it.
Friends,
After the BRICS Summit, I went to Greece. It had been 40 years since any Indian Prime Minister had visited Greece. I am fortunate that many tasks that are left undone are destined to be done by me. India was accorded respect for its capabilities in Greece as well. Greece perceives that it can become a gateway to Europe due to the friendship between India and Greece and the friendship between India and Greece will serve as a significant means to strengthen the relationships between India and the European Union.
Friends,
We also have some responsibilities in the days to come. Scientists have done their part. Whether it's satellites or Chandrayaan's journey, it has a significant impact on the lives of ordinary people. Therefore, we need to work so that the interest of the youth of my country in science and technology develops further. We are not just people who get stuck with celebrations, enthusiasm, and energy. When we achieve success, we are prepared to take strong steps forward for new advancements. Hence, we should explore how space science can work, how satellite capabilities can be used and how this journey can be useful for good governance, for last-mile delivery, for improvements in the lives of ordinary people. And therefore, I am sounding out all the departments of the government to use space science, space technology and the capabilities of satellites for improvement in delivery, quick response, transparency and perfection. We need to explore all these aspects within our respective departments. I also wish to organize hackathons for the country's youth in the coming days. In recent days, the country's students have provided excellent ideas by working non-stop for 30-40 hours during various hackathons, creating an environment of innovation. I want to initiate a series of such hackathons very soon. This will allow the young minds, the young talents of the country, to use space science, satellites, and technology for finding solutions to the challenges faced by ordinary people. We will work in that direction.
Alongside this, we also need to attract the new generation towards science. The 21st century is technology-driven, and the country that progresses ahead in the world will be the one with prowess in science and technology. Therefore, the demand of the time is that by 2047, as we strive to make our country a developed India, we must advance further on the path of science and technology with greater strength. We need to prepare our new generation right from childhood with a scientific temperament. Hence, the significant success we have achieved, the enthusiasm and energy we have, need to be channelled into strength. To channelize this strength, a quiz competition will begin on MyGov from September 1. Through this, our youth will engage with small questions and answers, and gradually develop an interest. Our new education policy has made ample provisions for science and technology. Our new education policy is such that gives significant emphasis to this, and the quiz competition will help our students develop interest in science and technology. Today, I would like to tell the youth of the country, to the students of my country, and to every school, to participate actively in this quiz competition which is centred round Chandrayaan. Millions and millions of youth in the country should become a part of it, and we should take it forward. I believe this will yield significant results.
Today, I want to draw your attention to one more thing. Despite the world's increasing curiosity, attraction, and belief in India, there are still occasions when it should experience these aspects first hand. There will be an immediate opportunity before us, especially for the people of Delhi, and that is the G20 Summit. In a way, the world's significant decision-making leadership will be on the soil of Delhi, in the land of India. While the entire India is the host, the guests are coming to Delhi.
The hosting of the G20 Summit is a responsibility of the entire country, but the greater responsibility lies with my brothers and sisters of Delhi, the citizens of Delhi. Therefore, we need to show the world that Delhi can handle this responsibility without any glitches. The privilege of raising the flag of our country's honour, dignity, and prestige is in the hands of the people of Delhi. There is bound to be some inconvenience when a significant number of guests come. Even when some 5-7 guests visit us, we accommodate them in the main sofa even though we have to sit on smaller chairs. We have the tradition of ‘Atithi Devo Bhava’ i.e., treating guests as gods. The more respect, honour, and welcome we extend to the leaders of the world, the more will they enhance our own pride, our dignity, and our reputation. Therefore, there will be numerous activities taking place here from September 5th to September 15th. Therefore, I apologize in advance to the people of Delhi for the inconvenience which will be caused to them in the days to come. I request the citizens of Delhi to be patient with the inconveniences that may arise during these upcoming days. I urge them to understand that these guests are everyone's guests, and we might experience some discomfort, changes in traffic arrangements, and restrictions on movement. But some things are necessary. And as we know if there is a wedding in the family, even if a small cut happens while trimming nails, people say, "Take care, it's a special occasion, nothing bad should happen." Therefore, this is a significant opportunity, and just as in a family, all these guests are ours. With the collective efforts of all of us, I believe that our G20 Summit will be spectacular, vibrant, and the entire Delhi will be immersed in colours. My fellow citizens of Delhi will showcase this through their endeavours, and I have full confidence in this.
My dear brothers and sisters, my family members,
In just a few days, the festival of Raksha Bandhan is approaching. Sisters tie a rakhi to their brothers. And we have all grown up saying, "Chanda Mama". From childhood, we are taught about Chanda Mama, and from childhood, we are taught that earth is our mother. The earth is our “mother” and the moon is “mama”. It means that our Mother Earth is the sister of Chanda Mama. Our Mother Earth is going to celebrate the festival of Raksha Bandhan with Chanda Mama this time. And so, let's celebrate this Raksha Bandhan festival in a splendid way, with brotherhood, unity, and a loving atmosphere, so that in the G20 Summit too, this brotherhood, this unity, this love, our culture, and our traditions introduce the world to this essence. I believe that the upcoming festivals will be grand, and in September, our achievements will once again introduce India in various ways on the world stage. Just as the scientists have raised our flag high with the success of Chandrayaan, we, the citizens of Delhi, will strengthen that flag with our splendid hosting of the G20 Summit. I have full confidence in this. I extend my warm wishes to all of you who have gathered here in this bright sunshine to collectively celebrate the achievements of our scientists, to wave our Tricolour with pride, and I offer my heartfelt congratulations. Let's chant together –
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বেঙ্গলুরুগী ISRO সেন্তরদগী হল্লক্লবা মতুংদা দিল্লীদা পাঙথোকপা থৌরম অমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
26 AUG 2023 3:30PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ঙসি অয়ুক ঐহাক বেঙ্গলুরুদা অয়ুক অঙনবদা থুংখি অমসুং লৈবাক অসিগী অচৌবা মাইপাকপা পুরকখিবা বিজ্ঞানিকশিংবু দর্শন তৌনবা ঐহাক্না চৎকে হায়না ৱারেপ লৌখি মরম অসিনা অয়ুক অঙনবদা মফম অসিদা চৎখি। নুমিৎ ফাওবা থোক্ত্রিঙৈ মমাংদগী অয়ুক্তগী হৌনা জনতা জনর্দন্না চন্দ্রয়ান মাইপাকপগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্লিবা অসি য়াম্না ইথিল পীনীংঙাই ওইরি অমসুং হৌজিক নুমিৎ ঙন্থোইরি অমসুং থা অসিগী নুমিৎনা উনশা অসিবু শাহনখি। শারবা নুংশা মরক্তা মফম অসিদা নখোয়না লাকপীবা অমসুং চন্দ্রয়ানগী নুংঙাইবা ফোঙদোকপদা শরুক য়াবীবা ঐহাক্কী লাইবক ফবনি অমসুং ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকপা অসিগী শরুক অমা ওইবা ফংজরি। মসিগীদমক ঐহাক্না ময়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
ঙসি ঐহাক্না অয়ুক্তা ইস্রোদা য়ৌরকপা মতমদা চন্দ্রয়াননা লৌখিবা ফোতোশিং অদু অহানবা ওইনা ফোঙবগী খুদোংচাবা অমসু ফংজখি। হৌজিক্তি অদোম্নসু TVদা অদুগুম্বা পিকচরশিং অদু উবা ফংলমগনি। অদুগুম্বা ফজরবা পিকচরশিং অদুনা মশা মথন্তা ঐখোয়গী মাঙদা অচৌবা সাইন্তিফিক ওইবা মাইপাকপা অমগী লিননিং পিকচর অমা উবা ফংহনখি। মহৌসানা মালেম অসিদা চৎনবী অমা লৈরি মদুদি অসিগুম্বা মায় পাকপা মিসন অমগীদমক মখোয়দা পোইন্ত খরা পীরি, মরম অদুনা য়াম্না খন্থরবা মতুংদা চন্দ্রয়ান-3 লেন্দ তৌখিবা পোইন্ত অদু মমিং অমা থোনখি অমসুং মসিগী মমিং ‘সিব শক্তি’ থোনখি অমসুং সিবকী মতাংদা হায়রগদি সুভমনি অমসুং শক্তিগী মতাংদা হায়রগদি মসি ঐগী লৈবাক্কি নারী শক্তিনি। সিবকী মতাংদা হায়রগদি হিমালয়গী ৱাফম অসি ৱাখলদা লাকই অদুগা শক্তিগী মতাংদা হায়রগদি কন্যাকুমারিনা ৱাখলদা লাকই, মতম অদুদা হিমালয়দগী কন্যাকুমারি ফাওবা মসিগী মমি তাহন্নবগীদমক্তা ‘সিব শক্তি’ হায়বা মিং অসি লেপখি। মসিগা লোয়ননা 2019দা চন্দ্রয়ান-2গী মমিং থোনবগী খন্ন-নৈনবা অদু মতম অদুদা ঐঙোন্দা লাকখি, অদুবু ৱাখলদদি শেম-শাদুনা লৈখিদে, পুক্নিংদা ৱারেপ লৌখি মদুদি পোইন্ত 2 অসিসু ঐখোয়না ঐখোয়গী মিসন অসি তশেংনা খঙবা মতমদা মমিং অদু ফংগনি। খোঙচৎ অদুদা মায় পাক্কদবনি। অমসুং চন্দ্রয়ান-3 মাইপাকখি, মরম অদুনা ঙসিদি চন্দ্রয়ান-2 ওইরম্বা পোইন্ত অদুসু মমিং থোল্লে অমসুং পোইন্ত অদুবু ‘তিরঙ্গা’ হায়না মমিং থোনখ্রে। তিরঙ্গানা খুদোংথিবা খুদিংমক লান্থেংননবা পাঙ্গল পীরি, তিরঙ্গানা মঙলান খুদিংমক মংফাওনহন্নবা ইথিল পীরি অমসুং মরম অসিনা চন্দ্রয়ান-2না মাইপাকথিবা অমা অমসুং চন্দ্রয়ান-3দা মাইপাকপা অমা খুদোল তমখি, মদুগী মতুংদা তিরঙ্গানা ইথিল পীখি। অমসুং মরম অসিনা চন্দ্রয়ান-2 গী পোইন্ত অসি হৌজিক তিরঙ্গা হায়না খঙনরগনি। ঐহাক্না ঙসি অয়ুক অঙনবদা হেন্না মরু ওইবা ৱাফম অমা হায়জরি মদুদি ওগস্ত 23 অসি ভারতকী সাইন্তিফিক দিবেলপমেন্ত খোঙচৎতা মাইপাকপা অমনি অমসুং মরম অসিনা চহি খুদিংগী ভারতনা ওগস্ত 23 অসি নেস্নেল স্পেস দে ওইনা পাঙথোক্কনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা নুমিৎ খরা অসি ঐহাক BRICS সম্মিৎকীদমক খা অফ্রিকাদা চৎখি, হন্দক BRICS সম্মিৎকা লোয়ননা খা অফ্রিকা পুম্বা মফম অদুদা বর্তন তৌখি অমসুং BRICS সম্মিৎ অসিদা ঐহাক্না চন্দ্রয়ানগী মরমদা ৱারী শাদবা মালেমগী মীওই অমত্তা থেংনরকখিদে। ঐহাক্না বিজ্ঞানিক পুম্নমক অমসুং ময়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। মালেম পুম্বনা নুংঙাইবা ফোঙদোকপীরকপা অদু খুৎশিন্নজরি।
মরুপশিং,
মীপুম খুদিংমক্না চন্দ্রয়ানগী খোঙচৎ, মসিগী মাইপাকপা অমসুং অনৌবা ভারত, অনৌবা মঙলানশিং, অনৌবা ফিরপশিং অমসুং অনৌবা পান্দমশিং অসিগী মরমদা খঙনবা হোৎনখি, অমগী মতুংদা অমনা ঐখোয়গী ভারতকী তিরঙ্গাগী অনৌবা শাফু অমা মালেমদা পীখি। ঙসি মালেমনা নখোয়গী মাইপাকপশিং এক্সপরিয়েন্স তৌরি অমসুং ইকাই খুম্নবা উৎলি।
মরুপশিং,
BRICS সম্মিৎকী মতুংদা ঐহাক গীসতা চৎখি, ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমত্তনা গ্রীসতা চৎখিদবা চহি 40 শুরে। তৌরমখিদবা থবক কয়া অমা ঐনা পাঙথোকপা ঙমজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। গ্রীসতসু ভারতকী ইকাই খুম্নবা, ভারতকী পাঙ্গল অমসুং গ্রীসনা ভারত অমসুং গ্রীসকৌ মরক্তা লৈরিবা মরুপ-মপাং ওইবগী মরি অসিনা য়ুরোপকী গেৎৱে ওইরগনি অমসুং ভারত অমদি গ্রীসকী মরুপ-মপাং ওইবগী মরি অসি ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা লৈরিবা মরি মপাঙ্গল কনখত্হন্নবগী অচৌবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি।
মরুপশিং,
লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা ঐখোয়গীসু থৌদাং খরা লৈ। বিজ্ঞানিকশিংনা ঐখোয়গী থবক তৌবীখ্রে। সেতলাইৎ ওইরবসু চন্দ্রয়ানগী খোঙচৎ ওইরবসু মসিনা মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা অচৌবা ইথিল অমা পীখি অমসুং মরম অসিনা হন্দক্তি ঐগী লৈবাক্কী নহাশিংনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা ইন্তরেস্ত লৈগদবনি, ঐখোয়না মসি মাংদা পুখৎকদবনি। নুংঙাইবা ফোঙদোকপা, হরাও তয়াম্বা, অনৌবা শক্তি খক্তদা লোইবা মীওইশিং নত্তে ঐখোয়না মাইপাক্কনি মতুংদা অচৌবা খোঙথাং থাংদুনা অনৌবা মাইপাকপা অমগীদমক শেম শাগনি। মরম অসিনা গুদ গভর্নান্সকীদমক, লাস্ত মাইল দেলিবরীগীদমক মসিগী স্পেস সাইন্স অসি মীচম মীয়ামগী পুন্সি ফগৎহন্নবা করম্না কান্নগনি, সেতলাইৎশিং অসিদগী করম্না কান্নবা লৌগনি, মসিগী ত্রেবেল অসিনা করম্না কান্নবা পীগনি, ঐখোয়না মাংদা চংশিনবা তাই। মরম অসিনা ঐহাক্না সরকারগী বিভাগ পুম্নমক্না মখোয়না স্পেস সাইন্স, স্পেস তেক্নোলোজী অমসুং সেতলাইৎশিংগী শক্তি অসি মখোয় মশাগী বিভাগশিংদা জেনরেল পব্লিক্কা মরী লৈনবা থবকশিং দেলিবরী করম্না শীজিন্নগদবনি অদুবু মসি করম্না শীজিন্নগনি, ত্রান্সপরেন্সী লৈনা করম্না শীজিন্নগনি, পর্ফেক্সন ফংনবা করম্না শীজিন্নগনি, পুম্নমক অসিগী মাইকৈদা মসিগী সমস্যাশিং করম্না খঙদোক্কনি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরা অসিদা লৈবাক্কী নহারোলগীদমক ঐহাক্না হেকাথোন অমা পাঙথোকচনীংই। হৌখিবা মতমদা লৈবাক অসিগী মহৈরোয় লাখ কয়ানা হেকাথোন কয়াদা পুং 30-30, 40-40 লেপ্পা লৈতনা থবক তৌখি অমসুং অচৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকখি অমসুং মদুদগী এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমখি। লৈবাক্কী হৌগৎলক্লিবা মীওইওই, নহা ওইরিবা তেলেন্ত অমসুং মীচম মীয়ামগী সমস্যাশিংনা স্পেস সাইন্স, সেতলাইৎ তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা কোকহন্নবা লাক্কদৌরিবা নুমিৎ খরনি অসিদা হেকাথোনশিং মথং-মথং ঐহাক্না পাঙথোকপা পাম্মি।
মসিগা লোয়ননা এখোয়না সাইন্সকী মাইকৈদা অনৌবা মীরোলগী মীৎয়েং চীংশিনবা তাই। 21শুবা চহিচা অসি তেক্নোলোজী দ্রিবন ওই অমসুং সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীদা এক্সপর্তিজ লৈবা লৈবাক খক্তনা মালেমদা মাংদা চংশিনবা ঙম্মি। মরম অসিনা ঐখোয়না 2047দা চাউখৎপা ভারত অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লম্বীদা হেন্না শক্তি লৈনা চংশিনবা অসি তানফম অসিদা খ্বাইদগী মরু ওই। ঐখোয়গী অনৌবা মীরোলবু অঙাং ওইরিঙৈদা সাইন্তিফিক তেম্পরগা লোয়ননা মাংদা চংশিন্নবা শেম শাবা তাই। অমসুং মসিনা মরম ওইরগা অচৌবা মাইপাকপা অসি, মসিগী নুংঙাইবা অসি শক্তিদা চেন্নেলাইজ তৌগদবনি অমসুং শক্তি অসি চেন্নেলাইজ তৌনবা MyGovতা সেপ্তেম্বর 1দগী ক্বিজ কম্পিতিসন অমা হৌরগনি মসিনা ঐখোয়গী নহারোলনা অপীকপা ৱাহংশিংগী পাউখুম পীবা ঙমহনগনি। করিগুম্বা মখোয়না উরবদ মখোয়না মসিদা তপ্না-তপ্না ইন্তরেস্ত লৈরক্কনি। অমসুং অনৌবা এজুকেসন পোলিসীনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগীদমক এরেঞ্জমেন্ত কয়া তৌখ্রে। ঐখোয়গী অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসি মসিদা মীৎয়েং চাউনা চংলিবা এজুকেসন পোলিসী অমনি অমসুং ঐখোয়গী ক্বিজ কম্পিতিসন অসিদা য়াওনবা লম্বী অমা লৈগনি। মফম অসিদগী ঐহাক্না লৈবাক্কী নহারোলশিংদা, ঐগী লৈবাক্কী মহৈরোয়শিংদা অমসুং স্কুল খুদিংমক্তা হায়জনীংই মদুদি ক্বিজ কম্পিতিসন অসিদা থৱায় য়াওনা শরুক য়ানবগীদমক চন্দ্রয়ানগা মরী লৈনবা ক্বিজ কম্পিতিসন্দা য়াওনবা স্কুলগী প্রোগ্রাম অমা লৈহনগদবনি। লৈবাক্কী নহারোল করোর কয়ানা মসিদা শরুক য়াহন্দুনা ঐখোয়না মাংদা চংশিনগদবনি, মসিনা অচৌবা ফলশিং পুরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ।
ঐহাক্কী মাংদা নখোয় পুম্নমক্না তীনবীরি অদুনা ঐহাক্না ৱাফম অমগা হায়জনীংই। মালেমনা ভারতকী মরমদা খঙনীংবা হেনগৎলকখি, মীৎয়েং চংবা হেনগৎলকখি, থাজবা হেনগৎলকখি অদুবু পুম্নমক অসি ওইদুনসু মসি খঙবা মথৌ তাবা তানফম খরা য়াওরকই। ঐখোয়গী মাংদা মসি লাক্নবা অমসুং মরু ওইনা দিল্লীগী মীয়ামগীদমক খুদোংচাবা অমা লাক্লি অমসুং মদু G-20 সম্মিৎনি। অমরোমদা মালেমগী য়াম্না হৈশিংবা লীদরশিপ অসি ঐখোয়গী দিল্লীগী লৈমাইদা, ভারত্তা পাঙথোক্কদৌরি। ভারত পুম্বনা য়ুম্বু ওইগনি অদুবু মীথুংলেনশিংনা দিল্লীদা লাক্কদৌরি।
G20 সম্মিৎ পাংথোকপা অসি লৈবাক পুম্বগী থৌদাংনি অদুবু অচৌবা থৌদাংদি দিল্লীদা লৈরিবা ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং, দিল্লীগী নাগরিকশিংনা লৌগদবনি। মরম অদুনা চিংনবা অমত্তা লৈতনা মসিগী থৌদাং অসি দিল্লীনা লৌবা ঙম্মি হায়বদু ঐখোয়না মালেমদা উৎকদবনি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী ইকাই খুম্নবা, দিগনিতী অমসুং প্রেস্তিজগী ফিরাল অদু পাইবগী খুদোংচাবা অদু দিল্লীগী মীয়ামদা লৈরে। মীথুংলেন মশিং থীঙমদনা লাকপা মতমদা খুদোংচাদবা খরা মাইয়োকনবা য়াই। ঐখোয়গী য়ুমদা মীথুংলেম 5-7 লাকপা মতমদা মখোয়বু সোফাদা ফমহল্লবা মতুংদা ঐখোয়না অপীকপা চৌক্রিশিংদা ফম্বগী চৎনবী লৈ। ঐখোয়গী ‘অতিথি দেভো ভাবা” হায়বদি মীথুংলেনশিংবু ইশ্বরগুম্না শেবা তৌবগী চৎনবী লৈ। ঐখোয়না মালেমগী লুচিংবশিংদা হেন্না ইকাই খুম্নবা অমসুং তরাম্না ওক্লিবমখৈ মখোয়না ঐখোয়গী ইজৎ, ঐখোয়গী দিগনিতী অমসুং ঐখোয়গী রিপুতেসন অৱাংবা থাক্তা থম্বা হেনগদৌরিবনি। মরম অদুনা সেপ্তেম্বর 5তগী সেপ্তেম্বর 15 ফাওবা মফম অসিদা থৌরম কয়ামরুম পাংথোক্কনি। লাক্কদৌরিবা নুমিৎশিং অসিদা দিল্লীদা লৈরিবা মীবাম্না থেংনগদৌরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগীদমক ঐহাক্না মাংজৌননা দিল্লী মীয়াম্না ঙাকপীনবা হায়জরি। লাক্কদোরিবা নুমিৎশিং অসিদা থেংনগদৌরিবা খুদোংচাদবশিং অসিগীদমক দিল্লীগী মীয়াম্না খাংবা কন্নবা ঐহাক্না আপীল তৌজরি। মসিগী মীথুংলেনশিং অসি পুম্নমক্কী মীথুংলেনশিং অমসুং ঐখোয়না খুদোংচাদবা খরা, ত্রাফিক্কী শিল-লাংবদা অহোংবা খরা অমসুং চৎথোক চৎশিন্দা অপনবা পীবা য়াবগী ওইথোকপা অসি খংবীনবা হায়জরি। অদু করিগুম্বা খরদি তঙাইফদবা ওই। করিগুম্বা ইমুং অমদা লুহোংবা থোকপা মতমদা খুজিল ককপা মতমদা অশোকপা খরা থেংনবা য়াই অদুবি মীবাম্না “চেকশিল্লু, মসি অখন্নবা থৌদোক্নি, ফত্তবা করিসু থোক্লোই” হায়না হায়নৈ। মরম অদুনা মসি য়াম্না শীংথানীংঙাই ওইরবা খুদোংচাবা অমনি অমসুং ইমুং মনুংগী মীথুংলেনগুম্না মসিগী মিথুংলেনশিং অসিগী ঐখোয়গীনি। ঐখোয় পুম্নমক্না হোৎনদুনা ঐখোয়গী G20 সম্মিৎ অসি অখন্নবা, ভাইব্রেন্ত ওইবা অমসুং দিল্লীপুম্বা মচু কয়ানা থনবা ওইরগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি। ঐহাক্কী নুংশিজরবা দিল্লী প্রজাশিংনা মসি মখোয়গী থৌদাংগা লোয়ননা উৎলক্কনি হায়না ঐহাক্না মপুংফানা থাজবা থম্লি।
ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিং অমসুং ইমুং মনুংশিং,
নুমিৎ খরনিগী মতুংদা রক্ষা-বন্ধনগী কুহ্মৈ লাক্লগনি। মচে-মচনশিংনা মবুং-মৌপ্বাশিংদা রাখি পুনবীগনি। ঐখোয়না চন্দা মামা হায়দুনা লাক্লি। চন্দা মামা অসি অঙাং ওইরিঙৈদগী তম্বীদুনা লাক্লি, ঐখোয়না অঙাং ওইরিঙৈদগী পৃথীবি অসিনা ইমানি হায়না তম্বীদুনা লাক্লি। চন্দা মামা হায়বগী আর্থদি ইমা পৃথীবি অসি চন্দা মামাগী মচে-মচন্নি অমসুং মসিগী রাখিগী কুহ্মৈ অসিদা ঐখোয়গী ইমা পৃথীবি অসিনা চন্দা মামাগা লোয়ননা রক্ষা বন্ধনগী কুহ্মমৈ পাংথোক্লগনি। অদুনা মসিগী রক্ষা বন্ধন অসি ইচিল ইনাও ওইবা, লিংজেল মান্নবা অমসুং নুশি চান্ননা পাংথোক্তুনা G20 সম্মিৎতসু মসিগী মচিল মনাও ওইবা, লিংজেল মান্নবা, নুংশি চান্নবা, ঐখোয়গী নাৎ, ঐখোয়গী চৎন-লোনচৎ অদু মালেম পুম্বদা খংহল্লসি। লাক্কদৌরিবা কুহ্মৈশিং অসি অচৌবা ওইগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্মি অমসুং সেপ্তেম্বরদা ঐখোয়গী মাইপাকপশিং অসিনা ভারত অসি মালেম ফম্বাক্তা লম কয়াদা অমুক্কা হন্না মশক তাক্লগনি। চন্দ্রয়ান মাইপাকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী সান্তিস্তশিংনা ভারতকী ফিরাল মনিং তম্না পাইহনখ্রবা মতুংদা দিল্লীদা লৈরিবা ঐখোয়গী নাগরিকশিংনা G20 সম্মিৎ মাইপাক্না পাংথোক্তুনা মদুগী ফিরাল অদুগী মপাঙ্গল হাপকদবনি। ঐহাক্না মসিদা চাউনা থাজবা থম্লি। ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা মাইপাকপা পুরকপা অসিদা পুন্না নুংঙাইবা ফোঙদোকমিন্নবগা লোয়ননা মচু অহুম ফিরাল অসি অৱংবা থাক্তা ইকাই খুম্নবা উৎনবা মফম অসিদা তিনবীরিবা মীপুম খুদিংমকপু ঐহাক্না বাইফ-মঙ্গোল পীজরি অমসুং ঐহাক্না পুম্নমকপু থমোই শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বিয়ু –
ভারত ইমানা য়াইফরে। ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
হন্না হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।