ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ଇସ୍ରୋ କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଫେରିବା ପରେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
26 AUG 2023 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ ।
ଆଜି ପ୍ରାତଃରେ ମୁଁ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଥିଲି, ସକାଳେ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିଥିଲି ଆଉ ସ୍ଥିର କରିଥିଲି ଯେ ଭାରତକୁ ଯାଇ ଦେଶକୁ ଏତେ ବିରାଟ ସିଦ୍ଧି ପ୍ରଦାନ କରାଇଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କର ଦର୍ଶନ କରିବି ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସକାଳୁ- ସକାଳୁ ସେଠାକୁ ଚାଲିଗଲି । କିନ୍ତୁ ସେଠାରେ ଜନତା ଜନାର୍ଦ୍ଦନ ସକାଳୁ ହିଁ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟର ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ହାତରେ ତିରଙ୍ଗା ଧରି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କଲେ, ତାହା ହେଉଛି ଖୁବ ପ୍ରେରିତ କରିବା ଭଳି ଆଉ ଏବେ ଟାଣ ଖରାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ବରାବର ଉତପ୍ତ ହେଉଅଛି ଆଉ ଏହି ମାସରେ ଖରା ତ ଚମଡ଼ାକୁ ମଧ୍ୟ ଚିରି ଦେଇଥାଏ । ଏଭଳି ଟାଣ ଖରାରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏଠାକୁ ଆସିବା ଆଉ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତାକୁ ଉତ୍ସବ ଭଳି ପାଳନ କରିବା ଏବଂ ମୋତେ ମଧ୍ୟ ଏହି ପାଳନର ଅଂଶୀଦାର ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଲା, ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ । ଆଉ ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ଆଜି ସକାଳୁ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଇସ୍ରୋରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲି ସେତେବେଳେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ଫଟୋଚିତ୍ର ଉତୋଳନ କରାଯାଇଥିଲା, ସେହି ଫଟୋଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଲା । ବୋଧହୁଏ ଏବେ ତ ସେହି ଫଟୋଚିତ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ଆପଣମାନେ ଟି.ଭିରେ ମଧ୍ୟ ଦେଖି ସାରିବେଣି । ସେହି ସୁନ୍ଦର ଫଟୋଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଚିତ୍ର ଆମମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା । ସାଧାରଣ ଭାବେ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରକାରର ସଫଳ ଅଭିଯାନ ସହିତ କିଛି ପଏଣ୍ଟର କିଛି ପୁରସ୍କାର ଏମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଉ ତେବେ ବହୁତ ଚିନ୍ତା କରିବା ପରେ ମୋତେ ଲାଗିଲା ଆଉ ଯେଉଁଠାରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-3 ଲ୍ୟାଣ୍ଡ କରିଛି ସେହି ବିନ୍ଦୁକୁ ଗୋଟିଏ ନାମ ଦିଆଗଲା ଆଉ ନାମ ଦିଆ ଯାଇଛି ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଶିବଙ୍କ କଥା ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ ଶୁଭମ୍ ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଶକ୍ତିର କଥା ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ ମୋ ଦେଶର ନାରୀଶକ୍ତିଙ୍କର କଥା ହୋଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଶିବଙ୍କ କଥା ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ ହିମାଳୟର କଥା ମନେ ପଡ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଶକ୍ତିଙ୍କ କଥା ଆସିଥାଏ ସେତେବେଳେ କନ୍ୟାକୁମାରୀ କଥା ମନେ ପଡ଼ିଥାଏ, ହିମାଳୟ ଠାରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଏହି ଭାବନାକୁ ସେହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପ୍ରତିବିମ୍ବିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହାର ନାମ ‘ଶିବଶକ୍ତି’ ସ୍ଥିର କରାଯାଇଛି । ଏହା ସହିତ ହିଁ 2019ରେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-2 ସେହି ସମୟରେ ଏହି ନାମ ରଖିବା ନେଇ ଚର୍ଚ୍ଚା ମୋ ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ମନ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନ ଥିଲା, ଭିତରେ ଭିତରେ ହିଁ ମନ ସଂକଳ୍ପ କରି ନେଇଥିଲା ଯେ ପଏଣ୍ଟ 2 କୁ ମଧ୍ୟ ସେତେବେଳେ ନାମ ମିଳିବ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଆମର ଯାତ୍ରାରେ ସଫଳ ହେବା । ଆଉ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-୩ରେ ସଫଳ ହୋଇଗଲେ, ତେବେ ଆଜି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-2ର ଯେଉଁ ପଏଂଟ ଥିଲା, ତାହାର ମଧ୍ୟ ନାମକରଣ କଲୁ ଆଉ ସେହି ପଏଣ୍ଟର ନାମ ରଖିଛୁ ‘ତିରଙ୍ଗା’ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଙ୍କଟ ସହିତ ଲଢ଼େଇ କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ତିରଙ୍ଗା ଦେଇଥାଏ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର ପ୍ରେରଣା ତିରଙ୍ଗା ଦେଇଥାଏ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ 2ରେ ବିଫଳତା ମିଳିଲା ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ 3ରେ ସଫଳତା ମିଳିଲା ତେବେ ପ୍ରେରଣା ସାଜିଲା ତିରଙ୍ଗା । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-2ର ପଏଣ୍ଟକୁ ଏବେ ତିରଙ୍ଗା ଭାବେ ଜଣାଯିବ । ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ମଧ୍ୟ ଆଜି ସକାଳେ ମୁଁ କହିଛି, 23 ଅଗଷ୍ଟ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ହେଉଛି ଏକ ମାଇଲ ଖୁଣ୍ଟ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ଭାରତ 23 ଅଗଷ୍ଟକୁ ଜାତୀୟ ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ବା ମହାକାଶ ଦିବସ ରୂପେ ପାଳନ କରିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୁଁ ବିଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାରେ ଥିଲି, ଚଳିତ ଥର ଦକ୍ଷିଣ ଆଫ୍ରିକାର ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ସମଗ୍ର ଆଫ୍ରିକାକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଉ ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମୁଁ ଦେଖିଲି ବୋଧହୁଏ ହିଁ ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଥିବେ, ଯିଏକି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ କଥା ନ ହୋଇଥିବେ, ଶୁଭେଚ୍ଛା ପ୍ରଦାନ କରି ନାହାଁନ୍ତି ଆଉ ଯେଉଁସବୁ ଶୁଭେଚ୍ଛାମାନ ମୋତେ ସେଠାରେ ମିଳିଛି, ମୁଁ ଆସିବା ମାତ୍ରେ ସେସବୁକୁ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ସେମାନଙ୍କୁ ସମର୍ପଣ କରି ଦେଇଛି ଆଉ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଶୁଭେଚ୍ଛା ବାର୍ତା ପ୍ରେରଣ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଏହା ଜାଣିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରୁଥିଲେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଏହି ଯାତ୍ରା ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ଏହି କାଳଜୟୀ ଉପଲବ୍ଧି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଆଉ ନୂତନ ଭାରତ, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ଆଉ ନୂତନ ସିଦ୍ଧି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଭିତରେ ଏକ ନୂତନ ପ୍ରଭାବ, ଆମ ଭାରତର ତିରଙ୍ଗାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିଜର ସଫଳତା ଗୁଡ଼ିକ ଆଧାରରେ, ଉପଲବ୍ଧି ଗୁଡ଼ିକ ଆଧାରରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ କରୁଛି, ସ୍ୱୀକାର ମଧ୍ୟ କରୁଛି ଆଉ ସମ୍ମାନ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ବ୍ରିକ୍ସ ସମ୍ମିଳନୀ ପରେ ମୋର ଗ୍ରୀସ ଗସ୍ତ ରହିଥିଲା, 40 ବର୍ଷ ବିତିଗଲା ଭାରତର କୌଣସି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ରୀସ ଯାତ୍ରା କରି ନ ଥିଲେ । ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ କାର୍ଯ୍ୟ ରହି ଯାଇଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ମୋତେ ହିଁ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ । ଗ୍ରୀସ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଭାରତର ମାନ- ସମ୍ମାନ, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଉ ଗ୍ରୀସକୁ ଲାଗୁଛି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ରୀସର ବନ୍ଧୁତା, ଗ୍ରୀସ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ୟୁରୋପର ପ୍ରବେଶଦ୍ୱାର ହେବ ଆଉ ଭାରତ ଏବଂ ଗ୍ରୀସର ବନ୍ଧୁତା, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ସମ୍ପର୍କଗୁଡ଼ିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଆମମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ କିଛି ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ଉପଗ୍ରହ ହେଉ, ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ଯାତ୍ରା ହେଉ, ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏଥର ମୋ ଦେଶର ଯୁବଶକ୍ତିଙ୍କର ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ରୁଚି ବଢ଼ୁ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପ୍ରତି ରୁଚି ବଢ଼ୁ, ଆମକୁ ଏହି କଥାକୁ ଆଗକୁ ନେଇ ଯିବାକୁ ହେବ ଆମେ କେବଳ ଉତ୍ସବ, ଉତ୍ସାହ, ଉଦ୍ଦୀପନା, ନୂତନ ଉର୍ଜ୍ଜା କେବଳ ଏତିକି ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହିଯିବା ଭଳି ଲୋକ ନୁହେଁ, ଆମେ ଗୋଟିଏ ସଫଳତା ପ୍ରାପ୍ତ କରିଥାଉ ତେବେ ସେହିଠାରେ ସୁଦୃଢ଼ ଭାବେ ପାଦ ଥୋଇ ନୂତନ ଭାବେ ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ଯାଉ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ଉତମ ଶାସନ ପାଇଁ, ଶେଷ ମାଇଲ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ, ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ପାଇଁ ଏହି ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗି ପାରିବ, ଏହି ଉପଗ୍ରହ କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସି ପାରିବ, ଆମର ଏହି ଯାତ୍ରା କିଭଳି ଉପଯୋଗୀ ହୋଇ ପାରିବ, ତାହାକୁ ଆମକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ବିଭାଗକୁ ସୂଚିତ କରୁଅଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ନିଜ ବିଭାଗରେ ଯାହାସବୁ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ କାର୍ଯ୍ୟ ରହିଛି, ସେହିସବୁ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନର, ସ୍ପେସ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଗ୍ରହର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଯୋଗାଣରେ କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରିବେ, ତତ୍କାଳ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଉପରେ କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରିବେ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରିବେ, ପରଫେକସନରେ କିଭଳି ଉପଯୋଗ କରିବେ, ସେସବୁ କଥାଗୁଡ଼ିକ ଆଡ଼କୁ ସେ ନିଜର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବେ । ଆଉ ମୁଁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ହାକାଥନ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ବିଗତ ଦିନମାନଙ୍କରେ କେତେକ ହାକାଥନରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ 30-30, 40-40 ଘଣ୍ଟ। ନନ୍‌- ଷ୍ଟପ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ବଢ଼ିଆ- ବଢ଼ିଆ ଚିନ୍ତାଧାରାମାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଆଉ ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ମୁଁ ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଏଭଳି ହାକାଥନଗୁଡ଼ିକର ବଡ଼ ଶୃଙ୍ଖଳା ଚଲାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଫଳରେ ଦେଶର ଯେଉଁସବୁ ଯୁବ ମାନସିକତା ରହିଛନ୍ତି, ଯୁବ ପ୍ରତିଭା ରହିଛନ୍ତି ଆଉ ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ଅସୁବିଧାମାନ ରହିଛି ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏହି ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ, ଉପଗ୍ରହ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସେଗୁଡ଼ିକର ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ, ସେହି ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ।
ଏହା ସହିତ ଆମକୁ ନୂତନ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ ଆଡ଼କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀ ହେଉଛି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ଆଉ ବିଶ୍ୱରେ ସେହି ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ, ଯାହାର ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ମହାରଥ ରହିଥିବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସମୟର ଆହ୍ୱାନ ହେଉଛି ଯେ 2047ରେ ଆମର ଦେଶକୁ ବିକଶିତ ଭାରତ କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ପଥରେ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ। ଆମର ନୂତନ ପିଢ଼ୀକୁ ପିଲାଦିନରୁ ହିଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ମାନସିକତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏ ଯେଉଁ ବଡ଼ ସଫଳତା ମିଳିଛି, ଏ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ରହିଛି, ଉଦ୍ଦିପନା ରହିଛି ତାହାକୁ ଏବେ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ହେବ ଆଉ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମାଇଁ ଗଭରେ 1 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ ଏକ କ୍ୱିଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଆରମ୍ଭ ହେବ, ଫଳରେ ଆମର ଯୁବକମାନେ ଛୋଟ- ଛୋଟ ପ୍ରଶ୍ନ ଉତର ଦେଖିବେ ତେବେ ସେମାନଙ୍କର ରୁଚି ସେଥିରେ ଧୀରେ- ଧୀରେ ବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଆଉ ଯେଉଁ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ରହିଛି, ସେଥିରେ ବିଜ୍ଞାନ ଏବେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାଇଁ ଭରପୂର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରି ରଖା ଯାଇଛି । ଆମର ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଏହାକୁ ବହୁତ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଭଳି ଆଉ ସେଥିରେ ଯିବାକୁ ଗୋଟିଏ ରାସ୍ତା ହେବ, ଆମର କ୍ୱିଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା । ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରୁ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ, ମୋ ଦେଶର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଆଉ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍କୁଲକୁ ମୁଁ କହିବି ଯେ ଏହା ସ୍କୁଲର ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେଉ ଯେ ଏହି ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯେଉଁ କ୍ୱିଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେବ, ସେହି କ୍ୱିଜ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ସମସ୍ତେ ମିଳିମିଶି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ । ଦେଶର କୋଟି- କୋଟି ଯୁବକ ଏହାର ଅଂଶ ହୁଅନ୍ତୁ ଆଉ ଆମେ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହା ବହୁତ ବଡ଼ ପରିଣାମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ଆଜି ଆପଣ ସମସ୍ତେ ମୋ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିଛନ୍ତି, ତେଣୁ ମୁଁ ଆଉ ଏକ ଜିନିଷ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ବର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ କୌତୁହଳ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଆକର୍ଷଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ସତ୍ତ୍ବେ ଏମିତି କିଛି ଘଟଣା ଅଛି, ସେତେବେଳେ ସୋମନଙ୍କର ଏହି ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ ରହିବା ଉଚିତ । ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ତୁରନ୍ତ ଏକ ସୁଯୋଗ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି G-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ। ଏକ ପ୍ରକାରରେ, ବିଶ୍ବର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ନେତୃତ୍ୱ, ଏହା ଆମ ଦିଲ୍ଲୀର ମାଟିରେ ଘଟିବ, ଏହା ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନରେ ଘଟିବ । ସମଗ୍ର ଭାରତ ହେଉଛି ଆୟୋଜକ, କିନ୍ତୁ ଅତିଥିମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ।
G-20ର ଆୟୋଜନ କରୁଛି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଆୟୋଜନ କରୁଛି, କିନ୍ତୁ ସର୍ବାଧିକ ଦାୟିତ୍ବ ମୋର ଦିଲ୍ଲୀର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ରହିଛି, ମୋର ଦିଲ୍ଲୀର ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ରହିଛି । ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମ ଦେଶର ସମ୍ମାନ ଉପରେ ଯେପରି ଟିକେ ଆଞ୍ଚ ନ ଆସିବ, ଏହା ଆମର ଦିଲ୍ଲୀକୁ କରି ଦେଖାଇବାକୁ ପଡିବ । ଦେଶର ମାନ, ସମ୍ମାନ ଓ ଗୌରବର ପତାକା ଉଚ୍ଚ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋର ଦିଲ୍ଲୀର ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଅଛି । ଆଉ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ବରୁ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଅତିଥି ଆସୁଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ତ’ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ, ଯଦି ଆମ ଘରକୁ 5-7 ଜଣ ଅତିଥି ଆସି ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ଘରର ଲୋକମାନେ ମୁଖ୍ୟ ସୋଫାରେ ବସନ୍ତି ନାହିଁ, କାରଣ ଅତିଥିଙ୍କୁ ଜାଗା ଦେଇଥାଆନ୍ତି । ଆମର ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ 'ଅତିଥି ଦେବୋ ଭବ' ଆମ ସଂସ୍କାରରେ ଅଛି, ଆମ ତରଫରୁ ଯେତେ ଅଧିକ ମାନ, ସମ୍ମାନ ଏବଂ ସ୍ୱାଗତ ଆମେ ବିଶ୍ବକୁ ଦେବା, ଆମର ସମ୍ମାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଆମର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଆମର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 5 ତାରିଖରୁ 15 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବହୁତ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏଠାରେ ଲାଗି ରହିବ । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଅସୁବିଧା ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀବାସୀଙ୍କୁ ଆଜିଠାରୁ କ୍ଷମା ମାଗି ନେଉଛି । ଆଉ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ, ଏହି ଅତିଥିମାନେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମକୁ କିଛି ଅସୁବିଧା ହେବ, ଆମକୁ ଟିକେ ଅସୁବିଧା ହେବ, ଟ୍ରାଫିକର ସମସ୍ତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବଦଳିଯିବ, ଆମକୁ ଅନେକ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ପାଇଁ ଅଟକା ଯିବ, କିନ୍ତୁ କିଛି ଜିନିଷ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ଆଉ ଆମେ ତ’ ଜାଣିଛୁ ଯେ, ପରିବାରରେ ଯଦି ଏକ ବିବାହ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ ନା ତେବେ ଘରର ସମସ୍ତେ କୁହନ୍ତି, ଯଦି ନଖ କାଟିବା ସମୟରେ ଟିକିଏ ରକ୍ତ ବାହାରିଲେ ମଧ୍ୟ ଲୋକମାନେ କୁହନ୍ତି , ଭାଇ ଟିକେ, ଯତ୍ନ ନିଅ, ଘରେ ଏକ ସୁଯୋଗ ଅଛି, କିଛି କ୍ଷତି ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ, କିଛି ଖରାପ ଘଟଣା ଘଟିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ । ତେଣୁ ଏହା ହେଉଛି ଆମ ପାଇଁ ଏକ ବଡ ଅବସର, ଏକ ପରିବାର ଭାବରେ, ଏହି ସମସ୍ତ ଅତିଥି ହେଉଛନ୍ତି ଆମର, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ବାରା ଆମର G-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଭବ୍ୟ ହେବ, ରଙ୍ଗୀନ ହେବ, ଆମର ପୁରା ଦିଲ୍ଲୀ ରାଗ-ରଙ୍ଗ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ଉଚିତ, ଏହି କାମ ମୋର ଦିଲ୍ଲୀର ନାଗରିକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନେ କରି ଦେଖାଇବେ ଏହା ହେଉଛି ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ।
ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ, ମୋର ପରିବାରଜନ,
କିଛି ଦିନ ପରେ ରକ୍ଷା-ବନ୍ଧନର ପର୍ବ ଆସୁଛି । ଭଉଣୀ ଭାଇକୁ ରାଖୀ ବାନ୍ଧିଥାଏ । ଆଉ ଆମେ ତ କହି ଆସୁଛୁ, ଚନ୍ଦ୍ର ବା ଚନ୍ଦା ମାମା। ପିଲାଦିନରୁ ପଢା ଯାଉଛି ଚନ୍ଦା ମାମା, ଆମକୁ ପିଲାଦିନରୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଆଯାଉଛି ଯେ ପୃଥିବୀ ମାତା, ପୃଥିବୀ ହେଉଛନ୍ତି ମାତା, ଚନ୍ଦା ମାମା ଅର୍ଥାତ୍ ପୃଥିବୀ ଆମର ମାତା ଚନ୍ଦ୍ର ବା ଚନ୍ଦା ମାମାଙ୍କ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଏହି ରାଖୀ ପର୍ବ, ଏହି ପୃଥିବୀ ମାତା ରାଖୀ ଭାବରେ ଚନ୍ଦ୍ରକୁ ଲୁନରକୁ ପଠାଇ ଚନ୍ଦା ମାମା ସହିତ ରାକ୍ଷୀ ପର୍ବ ପାଳତ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ମଧ୍ୟ ରାଖୀର ଏପରି ଏକ ମହାନ ପର୍ବ ପାଳନ କରିବା ଉଚିତ୍, ଏଭଳି ଭାଇଚାରା, ଏପରି ବନ୍ଧୁତ୍ବ, ଏପରି ଭଲପାଇବାର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଯେ G-20 ସମ୍ମିଳନୀର ଚାରିଆଡେ ଏହି ବନ୍ଧୁତ୍ବ, ଏହି ଭାଇଚାରା, ଏହି ଭଲପାଇବା, ଆମର ଏହି ସଂସ୍କୃତି, ଆମର ପରମ୍ପରା ସହିତ ବିଶ୍ବ ସହିତ ପରିଚିତ କରାଇବା । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆଗାମୀ ପର୍ବଗୁଡ଼ିକ ବେଶ ଚମତ୍କାର ହେବ ଏବଂ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ମାସ ଆମ ପାଇଁ ଅନେକ ରୂପରେ ବିଶ୍ବରେ ପୁଣି ଥରେ, ଚଳିତ ଥର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଚନ୍ଦ୍ରଯାନର ସଫଳତା ସହିତ ଯେଉଁ ପତାକା ଉତ୍ତୋଳିତ ହୋଇଛି, ଆମେ ଦିଲ୍ଳୀବାସୀ G-20ର ଆତିଥେୟତାକୁ ଅଦ୍ଭୁତ ଭାବେ କରି ସେହି ପତାକାକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ଦେବା, ଏଥିରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏତେ ଖରାରେ ଏଠାକୁ ଆସି ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ମହୋତ୍ସବକୁ ସାମୂହିକ ଭାବେ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ତ୍ରିରଙ୍ଗା ଉଡାଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ –
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ। ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ।
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister addressing a gathering in Delhi after returning from ISRO Centre in Bengaluru
26 AUG 2023 3:30PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
This morning, I was in Bengaluru. I arrived very early in the morning and decided to meet the scientists who have brought such great achievements to the country. So, I went there early in the morning. However, the way people celebrated the success of Chandrayaan, holding the Tricolour in their hands even before sunrise, was incredibly inspiring. And now the sun is scorching equally in this intense heat which can even pierce the skin. It's fortunate for me too to be a part of the celebration and share in the joy of Chandrayaan's success in this intense heat with you who have come here. I congratulate all of you for this, and for me, it's also a privilege to be a part of this celebration. I congratulate all of you for this.
Today, when I arrived at ISRO in the morning, I had the privilege of releasing the images captured by Chandrayaan for the first time. Perhaps, you might have seen those images on TV as well by now. Those beautiful images were a significant scientific success in itself. Traditionally, it's a global tradition to name such points which are part of such successful campaigns. After much deliberation, I felt that the point where Chandrayaan-3 has successfully landed should be given a name, and that name is 'Shivshakti'. When we talk about Lord Shiva, it signifies auspiciousness, and when we talk about power, it signifies the strength of the women of my country. When we talk about Lord Shiva, the Himalayas come to mind, and when we talk about Shakti (power), Kanyakumari comes to mind. Therefore, that point has been named ‘Shivshakti’ to capture the essence of this sentiment from the Himalayas to Kanyakumari. In fact, this name was brought to my notice during Chandrayaan-2 in 2019. However, my mind wasn't ready. Deep down in my mind, I had resolved that Chandrayaan-2 Point would only get a name after we truly succeed in our journey. And when Chandrayaan-3 succeeded, the point of Chandrayaan-2 also got its name, and that point has been named 'Tiranga' (the Indian Tricolour flag). The Tricolour gives the strength to overcome all challenges and the Tricolour provides the inspiration to manifest every dream. Hence, as Chandrayaan-2 faced failure and Chandrayaan-3 achieved success, the Tricolour turned into inspiration. This is why the Chandrayaan-2 point will now be known as Tiranga. Another significant aspect that I mentioned this morning is that August 23 is a milestone in India's scientific journey of development. Therefore, every year, India will celebrate August 23 as National Space Day.
Friends,
I was in South Africa for the BRICS Summit in the past few days. This time, along with members of the BRICS Summit, the entire Africa was also invited there. During the BRICS Summit, I observed that there was hardly anyone in the world who did not mention Chandrayaan, or had not conveyed their congratulations. The congratulations I received there, I instantly shared them with all the scientists. And I'm also sharing all the congratulations from across the world with you.
Friends,
Everyone wanted to know about Chandrayaan's journey, its timeless accomplishment, and the impact of New India, new dreams, new resolutions, and successive achievements, one after another. The world is sensing the emergence of a new influence, based on the capabilities of our Indian Tricolour, our successes and achievements. Today, the world is not only experiencing this influence but also acknowledging and respecting it.
Friends,
After the BRICS Summit, I went to Greece. It had been 40 years since any Indian Prime Minister had visited Greece. I am fortunate that many tasks that are left undone are destined to be done by me. India was accorded respect for its capabilities in Greece as well. Greece perceives that it can become a gateway to Europe due to the friendship between India and Greece and the friendship between India and Greece will serve as a significant means to strengthen the relationships between India and the European Union.
Friends,
We also have some responsibilities in the days to come. Scientists have done their part. Whether it's satellites or Chandrayaan's journey, it has a significant impact on the lives of ordinary people. Therefore, we need to work so that the interest of the youth of my country in science and technology develops further. We are not just people who get stuck with celebrations, enthusiasm, and energy. When we achieve success, we are prepared to take strong steps forward for new advancements. Hence, we should explore how space science can work, how satellite capabilities can be used and how this journey can be useful for good governance, for last-mile delivery, for improvements in the lives of ordinary people. And therefore, I am sounding out all the departments of the government to use space science, space technology and the capabilities of satellites for improvement in delivery, quick response, transparency and perfection. We need to explore all these aspects within our respective departments. I also wish to organize hackathons for the country's youth in the coming days. In recent days, the country's students have provided excellent ideas by working non-stop for 30-40 hours during various hackathons, creating an environment of innovation. I want to initiate a series of such hackathons very soon. This will allow the young minds, the young talents of the country, to use space science, satellites, and technology for finding solutions to the challenges faced by ordinary people. We will work in that direction.
Alongside this, we also need to attract the new generation towards science. The 21st century is technology-driven, and the country that progresses ahead in the world will be the one with prowess in science and technology. Therefore, the demand of the time is that by 2047, as we strive to make our country a developed India, we must advance further on the path of science and technology with greater strength. We need to prepare our new generation right from childhood with a scientific temperament. Hence, the significant success we have achieved, the enthusiasm and energy we have, need to be channelled into strength. To channelize this strength, a quiz competition will begin on MyGov from September 1. Through this, our youth will engage with small questions and answers, and gradually develop an interest. Our new education policy has made ample provisions for science and technology. Our new education policy is such that gives significant emphasis to this, and the quiz competition will help our students develop interest in science and technology. Today, I would like to tell the youth of the country, to the students of my country, and to every school, to participate actively in this quiz competition which is centred round Chandrayaan. Millions and millions of youth in the country should become a part of it, and we should take it forward. I believe this will yield significant results.
Today, I want to draw your attention to one more thing. Despite the world's increasing curiosity, attraction, and belief in India, there are still occasions when it should experience these aspects first hand. There will be an immediate opportunity before us, especially for the people of Delhi, and that is the G20 Summit. In a way, the world's significant decision-making leadership will be on the soil of Delhi, in the land of India. While the entire India is the host, the guests are coming to Delhi.
The hosting of the G20 Summit is a responsibility of the entire country, but the greater responsibility lies with my brothers and sisters of Delhi, the citizens of Delhi. Therefore, we need to show the world that Delhi can handle this responsibility without any glitches. The privilege of raising the flag of our country's honour, dignity, and prestige is in the hands of the people of Delhi. There is bound to be some inconvenience when a significant number of guests come. Even when some 5-7 guests visit us, we accommodate them in the main sofa even though we have to sit on smaller chairs. We have the tradition of ‘Atithi Devo Bhava’ i.e., treating guests as gods. The more respect, honour, and welcome we extend to the leaders of the world, the more will they enhance our own pride, our dignity, and our reputation. Therefore, there will be numerous activities taking place here from September 5th to September 15th. Therefore, I apologize in advance to the people of Delhi for the inconvenience which will be caused to them in the days to come. I request the citizens of Delhi to be patient with the inconveniences that may arise during these upcoming days. I urge them to understand that these guests are everyone's guests, and we might experience some discomfort, changes in traffic arrangements, and restrictions on movement. But some things are necessary. And as we know if there is a wedding in the family, even if a small cut happens while trimming nails, people say, "Take care, it's a special occasion, nothing bad should happen." Therefore, this is a significant opportunity, and just as in a family, all these guests are ours. With the collective efforts of all of us, I believe that our G20 Summit will be spectacular, vibrant, and the entire Delhi will be immersed in colours. My fellow citizens of Delhi will showcase this through their endeavours, and I have full confidence in this.
My dear brothers and sisters, my family members,
In just a few days, the festival of Raksha Bandhan is approaching. Sisters tie a rakhi to their brothers. And we have all grown up saying, "Chanda Mama". From childhood, we are taught about Chanda Mama, and from childhood, we are taught that earth is our mother. The earth is our “mother” and the moon is “mama”. It means that our Mother Earth is the sister of Chanda Mama. Our Mother Earth is going to celebrate the festival of Raksha Bandhan with Chanda Mama this time. And so, let's celebrate this Raksha Bandhan festival in a splendid way, with brotherhood, unity, and a loving atmosphere, so that in the G20 Summit too, this brotherhood, this unity, this love, our culture, and our traditions introduce the world to this essence. I believe that the upcoming festivals will be grand, and in September, our achievements will once again introduce India in various ways on the world stage. Just as the scientists have raised our flag high with the success of Chandrayaan, we, the citizens of Delhi, will strengthen that flag with our splendid hosting of the G20 Summit. I have full confidence in this. I extend my warm wishes to all of you who have gathered here in this bright sunshine to collectively celebrate the achievements of our scientists, to wave our Tricolour with pride, and I offer my heartfelt congratulations. Let's chant together –
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.