Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement ahead of Monsoon session of Parliament, 2023
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
Welcome all of you to the Monsoon Session (of Parliament). The holy month of Sawan is underway, and this time Sawan will run for two months, making its duration a bit longer. The month of Sawan is considered highly auspicious for sacred resolutions and deeds. Today, as we gather in the temple of democracy during this holy month of Sawan, there cannot be a better opportunity for the temple of democracy to undertake numerous sacred tasks. I believe that all respected Members of Parliament will come together and make the most beneficial use of this session for the welfare of the people.
It is essential to discuss in detail the responsibilities of Parliament and every Member of Parliament in enacting various laws. The more extensive and critical the discussions, more far-reaching decisions can be made for the welfare of the people. The hon’ble MPs who come to the House are deeply rooted to the ground, understanding the sorrows and pains of the people. When they contribute to the discussion, their thoughts are rooted in the welfare of the nation, making the debates rich and the decisions powerful and result-oriented. Therefore, I urge all political parties and esteemed MPs to utilize this session to the fullest and take forward the works for the betterment of the public.
This session holds immense importance in various ways because the bills being introduced in this session directly relate to the welfare of the people. For our young generation, which is leading the digital world, the Data Protection Bill, particularly, is of great significance in this digital age, as it aims to instil a new sense of confidence in every citizen and elevate India's reputation on the global stage. Similarly, the National Research Foundation is a major step in the context of the new education policy, which will empower research, innovation, and provide opportunities for our youth to lead the world through new initiatives and capabilities.
Jan Vishwas bill is a significant step towards instilling confidence in the general public and decriminalizing various laws. Similarly, provision is being made in the bill to abolish out-dated laws and promote dialogue and mediation to resolve disputes, which has been a tradition in our country for centuries. Bringing the Mediation Bill in this session provides a strong legal basis for the long-standing tradition of mediation, which will help resolve not only ordinary disputes but also complex and uncommon situations through mutual discussions. Additionally, the Dental Mission Bill is expected to establish a new system for dental colleges concerning medical students.
Several crucial bills are coming to Parliament in this session, and they are in the interest of the public, the youth, and for India's bright future. I have confidence that we will take forward important steps towards the welfare of the nation through serious deliberations on these bills in this session.
Friends,
Today, as I stand among you in the temple of democracy, my heart is filled with sorrow and anger over the incident in Manipur. This incident is a shameful act for any civilized society. The perpetrators of this sin, the wrongdoers, whoever they are, the entire nation is feeling ashamed. 140 crore citizens are feeling embarrassed. I appeal to all Chief Ministers to strengthen law and order in their states, especially taking stringent steps to ensure the safety and protection of our mothers and sisters. Whether the incident happens in Rajasthan, Chhattisgarh, or Manipur, in any corner of India, in any state government, rising above political disputes and maintaining the significance of the rule of law and the respect for women is crucial. I want to assure the citizens of this country that no wrongdoer will be spared. Every step will be taken to ensure law forcefully with all its might. What has happened to the daughters of Manipur can never be forgiven.
Thanks a lot, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସଂସଦର ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନ, ୨୦୨୩ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୌସୁମୀ ଅଧିବେଶନରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ । ଶ୍ରାବଣର ପବିତ୍ର ମାସ ଚାଲିଛି । ଆଉ ଏଥର ଯୋଡ଼ା ଶ୍ରାବଣ ପଡ଼ିଛି । ସେଥିପାଇଁ ଶ୍ରାବଣର ପବିତ୍ର ସମୟ ଅଧିକ ରହିଛି । ପବିତ୍ର ସଂକଳ୍ପ ନେବା ପାଇଁ, ପବିତ୍ର କାମ କରିବା ପାଇଁ ଶ୍ରାବଣକୁ ଖୁବ୍‌ ଉତ୍ତମ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଆଜି ଗଣତନ୍ତ୍ର ମନ୍ଦିରରେ ଆମେ ଏହି ପବିତ୍ର ଶ୍ରାବଣ ମାସରେ ଏକାଠି ହେଉଛୁ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ମନ୍ଦିରରେ ଅନେକ ପବିତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ଏହାଠାରୁ ଆଉ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ଆମକୁ ମିଳିବ ନାହିଁ । ସବୁ ମାନନୀୟ ସାଂସଦ ମିଶି ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ଜନହିତରେ ସର୍ବାଧିକ ଉପଯୋଗ କରିବେ ବୋଲି ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ।
ସଂସଦକୁ ଯେଉଁ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ମିଳିଛି ଏବଂ ସଂସଦରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଂସଦଙ୍କର ଯାହା ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ଅଛି ସେହି ଅନୁଯାୟୀ ଅନେକ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିବା, ଏହାର ବିସ୍ତାର ପୂର୍ବକ ଆଲୋଚନା କରିବା ଅତି ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ। ଆଲୋଚନା ଯେତେ ଅଧିକ ହେବ, ଯେତେ ଗଭୀର ଆଲୋଚନ ହେବ, ଜନହିତ ପାଇଁ ସେତେ ଦୂରଗାମୀ ପରିଣାମ ଦେବା ଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇ ପାରିବ । ସଦନକୁ ଆସିଥିବା ମାନନୀୟ ସାଂସଦମାନେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତି, ସେମାନେ ଜନତାଙ୍କ ଦୁଃଖଦୁର୍ଦ୍ଦଶାକୁ ବୁଝିଥାନ୍ତି। ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ଆଲୋଚନା ହୁଏ ସେମାନଙ୍କ ତରଫରୁ ପ୍ରକଟ କରାଯାଉଥିବା ବିଚାର ତୃଣମୂଳ ସ୍ତର ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାଏ। ଫଳରେ ଆଲୋଚନା ସମୃଦ୍ଧ ହୁଏ, ସଶକ୍ତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଏ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଏହାର ସୁଫଳ ମିଳିଥାଏ। ସେହି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସବୁ ରାଜନୈତିକ ଦଳ, ସବୁ ମାନନୀୟ ସାଂସଦ ଏହି ଅଧିବେଶନକୁ ଭରପୂର ଉପଯୋଗ କରି ଜନକଲ୍ୟାଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ୍‌।
ଚଳିତ ଅଧିବେଶନର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଏଥିରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ବିଲ୍‌ଗୁଡ଼ିକ ସିଧାସଳଖ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ହିତ ସହ ଜଡ଼ିତ । ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଡିଜିଟାଲ ଦୁନିଆରେ ଏକ ପ୍ରକାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି । ଏଭଳି ଏକ ସମୟରେ ଡେଟା ବା ତଥ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ବିଲ୍‌ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏକ ନୂଆ ବିଶ୍ୱାସ ଦେବ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ବଢ଼ାଇବ । ସେହିପରି ଜାତୀୟ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନୂଆ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଦିଗରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ଏହାର ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ନବସୃଜନ, ଗବେଷଣା ଓ ଅନୁସନ୍ଧାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନୂଆ ଉପକ୍ରମ ଜରିଆରେ ଦୁନିଆର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ଲାଗି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖୁଥିବା ଆମର ଯୁବ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସୁଯୋଗ ନେଇ ଆସିବ ।
ଜନବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଜରୁରି ଓ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଭରସା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ବି ଜରୁରି । ଅନେକ ଆଇନର ନିରପରାଧୀକରଣ କରିବାର ଏକ ବିଲ୍ ଅଣାଯାଇ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ନିଆଯିବ । ସେହିପରି ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବିଲର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି । ଆମ ଦେଶରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଏକ ପରମ୍ପରା ରହିଆସିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ବିବାଦ ଦେଖା ଦେଉଛି ତାହାକୁ ସମ୍ବାଦ ବା ଆପୋସ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମରେ ସମାଧାନ କରାଯିବା ଉଚିତ୍‌ । ଆମେ ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ମଧ୍ୟସ୍ଥତାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି, ଏହାକୁ ଏକ ଆଇନଗତ ଆଧାର ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟସ୍ଥତା ବିଲ ଅଣାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଚଳିତ ଅଧିବେଶନ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । କାରଣ ବିବାଦ ସମାଧାନ ବିଲ୍‌ ଆସିଲେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅସାଧାରଣ ସଂଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ମିଳିମିଶି ସମାଧାନ କରିବା ଲାଗି ଏକ ମୂଳଦୁଆ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ । ଅନୁରୂପ ଭାବେ ଡେଣ୍ଟାଲ୍‌ ମିଶନ ବା ଦନ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ଅଭିଯାନକୁ ନେଇ ଅଣାଯିବାକୁ ଥିବା ବିଲ୍‌ ଆମ ଦେଶର ଦନ୍ତଚିକିତ୍ସା ମହାବିଦ୍ୟାଳୟରେ ପାଠ ପଢ଼ୁଥିବା ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆକାର ଦେବ ।
ଏପରି ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲ ଚଳିତ ଅଧିବେଶନରେ ସଂସଦରେ ଆସିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏସବୁ ବିଲ୍‌ ଜନହିତ, ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହିତ ଏବଂ ଭାରତର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଯେ ଚଳିତ ସଦନରେ ଗମ୍ଭୀରତାପୂର୍ବକ ଏହି ବିଲ୍‌ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରି ଆମେ ଖୁବ୍‌ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଛିଡ଼ା ହୋଇଛି, ଏହି ଗଣତନ୍ତ୍ର ମନ୍ଦିର ପାଖରେ ଦଣ୍ଡାୟମାନ ହୋଇଛି, ମୋ ହୃଦୟ ଯନ୍ତ୍ରଣାରେ ଫାଟି ପଡ଼ୁଛି, ମନ କ୍ରୋଧରେ ଅସ୍ଥିର ହୋଇ ଉଠୁଛି; କାରଣ ମଣିପୁରରେ ଯେପରି ଘଟଣା ସାମ୍ନାକୁ ଆସିଛି ତାହା ଯେକୌଣସି ସଭ୍ୟ ସମାଜକୁ ଲଜ୍ଜିତ କରିଦେବ । ପାପ କରିଥିବା ଲୋକମାନେ, ଦୋଷୀମାନେ କେତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ କିଏ, ସେମାନେ ନିଜ ଜାଗାରେ ଅଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ସାରା ଦେଶର ଅପମାନ ହୋଇଛି । ୧୪୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଲଜ୍ଜିତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଛି । ମୁଁ ସବୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରୁଛି ଯେ ସେମାନେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଆଇନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରନ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ଆମର ମା’ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କଠୋର ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ । ରାଜସ୍ଥାନର ଘଟଣା ହେଉ, ଛତିଶଗଡ଼ର ଘଟଣା ହେଉ କିମ୍ବା ମଣିପୁରର ଘଟଣା; ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଯେଉଁ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଘଟିଥାଉ ପଛେ, ଯେକୌଣସି ରାଜ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ ହୋଇଥାଉ ନା କାହିଁକି ରାଜନୈତିକ ବାଦବିବାଦରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଆଇନବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ କଡ଼ାକଡ଼ି ଲାଗୁ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ନାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ମିଳିବା ଉଚିତ୍‌ । କୌଣସି ଦୋଷୀଙ୍କୁ ଛଡ଼ାଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ମୁଁ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଆଇନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ । ମଣିପୁରର ଝିଅମାନଙ୍କ ସହିତ ଯାହା ହୋଇଛି, ସେପରି ଅପରାଧକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ବନ୍ଧୁଗଣ।