Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement ahead of Monsoon session of Parliament, 2023
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
Welcome all of you to the Monsoon Session (of Parliament). The holy month of Sawan is underway, and this time Sawan will run for two months, making its duration a bit longer. The month of Sawan is considered highly auspicious for sacred resolutions and deeds. Today, as we gather in the temple of democracy during this holy month of Sawan, there cannot be a better opportunity for the temple of democracy to undertake numerous sacred tasks. I believe that all respected Members of Parliament will come together and make the most beneficial use of this session for the welfare of the people.
It is essential to discuss in detail the responsibilities of Parliament and every Member of Parliament in enacting various laws. The more extensive and critical the discussions, more far-reaching decisions can be made for the welfare of the people. The hon’ble MPs who come to the House are deeply rooted to the ground, understanding the sorrows and pains of the people. When they contribute to the discussion, their thoughts are rooted in the welfare of the nation, making the debates rich and the decisions powerful and result-oriented. Therefore, I urge all political parties and esteemed MPs to utilize this session to the fullest and take forward the works for the betterment of the public.
This session holds immense importance in various ways because the bills being introduced in this session directly relate to the welfare of the people. For our young generation, which is leading the digital world, the Data Protection Bill, particularly, is of great significance in this digital age, as it aims to instil a new sense of confidence in every citizen and elevate India's reputation on the global stage. Similarly, the National Research Foundation is a major step in the context of the new education policy, which will empower research, innovation, and provide opportunities for our youth to lead the world through new initiatives and capabilities.
Jan Vishwas bill is a significant step towards instilling confidence in the general public and decriminalizing various laws. Similarly, provision is being made in the bill to abolish out-dated laws and promote dialogue and mediation to resolve disputes, which has been a tradition in our country for centuries. Bringing the Mediation Bill in this session provides a strong legal basis for the long-standing tradition of mediation, which will help resolve not only ordinary disputes but also complex and uncommon situations through mutual discussions. Additionally, the Dental Mission Bill is expected to establish a new system for dental colleges concerning medical students.
Several crucial bills are coming to Parliament in this session, and they are in the interest of the public, the youth, and for India's bright future. I have confidence that we will take forward important steps towards the welfare of the nation through serious deliberations on these bills in this session.
Friends,
Today, as I stand among you in the temple of democracy, my heart is filled with sorrow and anger over the incident in Manipur. This incident is a shameful act for any civilized society. The perpetrators of this sin, the wrongdoers, whoever they are, the entire nation is feeling ashamed. 140 crore citizens are feeling embarrassed. I appeal to all Chief Ministers to strengthen law and order in their states, especially taking stringent steps to ensure the safety and protection of our mothers and sisters. Whether the incident happens in Rajasthan, Chhattisgarh, or Manipur, in any corner of India, in any state government, rising above political disputes and maintaining the significance of the rule of law and the respect for women is crucial. I want to assure the citizens of this country that no wrongdoer will be spared. Every step will be taken to ensure law forcefully with all its might. What has happened to the daughters of Manipur can never be forgiven.
Thanks a lot, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
২০২৩ গী পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফমগী মাংওইননা পি.এম.না থমখিবা ৱারোল
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং,
নখোয় পুম্নমকপু নোংজু মীফম অসিদা তরাম্না ওকচরি। সাৱন শেংলবা থা অসিসু মখা চত্থরি অমসুং হন্দক্তি সাৱনগী মতম অসিসু শরুক অনি ওইরে মরম অদুনা সাৱনগী মতম অসিসু খরা শাংলে। অদুগা সাৱনগী থা অসি অফবা ৱারেপশিং লৌবা, অফবা থবকশিং পাংথোকপদা য়াম্না য়াইফরবা মতম অনি অমসুং ঙসি য়াইফরবা সাৱনগী থা অসিদা দিমোক্রেসীগী লাইশঙ অসিদা পাংথোক্লিবা মীফম অসিদা অফবা থবক কয়ামরুম পাংথোক্নবা মসিদগী হেন্না ফবা খুদোংচাবা অমা লৈত্রে।
আইন কয়ামরুম চৎনবা হৌনবা পার্লিয়ামেন্তকী থৌদাংগী মতাংদা অমসুং পার্লিবামেন্ততা লৈরিবা এম.পি. খুদিংমক্কী থৌদাংগী মতাংদা কুপ্না খন্নবা হাববসি য়াম্না মরুওইবা অমনি। হেন্না খন্ন-নৈরিঙৈ, অফবা মওংদা খন্ন-নৈনরিঙৈ, অফবা ৱারেপশিং লৌরিঙৈ মীয়ামগী ইন্তরেস্ততা অফবা ফলশিং পুরকই। হাউস অসিদা লাক্লিবা ইকাই খুম্নরবা এম.পি.শিং অসি মালেম অসিগা লোয়নদুনা লৈরিবা মীয়ামগী অৱা-নুঙাই খংবা মীওই ঙাক্তনি। মরম অদুনা ঐখোয়না করিগুম্বা খন্নবা মতমদা মখোয়দগী থোরকপা ৱাখল্লোন অসি মমুৎ তাবা অমসুং মপাঙ্গল কনা অমসুং ফল ফংগদবা ওই। মসিনা মরম ওইরগা ঐহাক্না পোলিতিকেল পার্তী খুদিংমক্তা, ইকাই খুম্নরবা এম.পি. খুদিংমক্তা মসিগী সেসন অসি নীংথিনা শিজিন্নবা অমসুং মীয়ামগী অপাম্বদা থবক পাইখৎনবা আপীল তৌজরি।
মসিগী মীফম অসি হীরম কয়ামরুমদা য়াম্না মরুওই অমসুং মসিগী মীফম অসিদা পুথোক্কদৌরিবা বিলশিং অসি মীয়ামগী অপাম্বগা হকথেংননা মরী লৈনৈ। ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীওইশিং অসিনা মপুংফারবা দিজিতেল ৱর্ল্দ অমগা লোয়ননা লমজিংলি, অদুগা হন্দক্কী দেতা প্রোতেক্সন বিল অসি লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্তা অনৌবা কনফিদেন্স অমা ফংহল্লগনি অমসুং মালেমদা ভারতকী ইকাই খুম্নবা হেনগৎলগনি। মসিগা মান্ননা নেস্নেল রিসর্স ফাউন্দেসন অসি অনৌবা এজুকেসন পোলিসী অসিগী কন্তেক্সতা য়াম্না মরুওইবা খোঙথাং অমনি মসিনা রিসর্স মপাঙ্গল কলহনবা, ইনোবেসন মপাঙ্গল কলহনবা অমসুং মালেম অসিবু মতেং পাংগদৌরিবা ঐখোয়গী নহারোলশিংদা থৌনা হাপ্পদা মতেং পাংলগনি।
মসিগী বিল অসিনা আইন কয়ামরুম দিক্রিমিনেলাইজ তৌনবা অমসুং প্রজা মীয়ামগা থাজবা থম্নবা কেম্পেন অসি মাংলোমদা পুরগনি। মসিগা মান্ননা বিল অসিদা অরিবা আইনশিং মুত্থৎখিনবা প্রোভিজন হাপ্লগনি। চয়েৎনবা অমা লৈবা মতমদা ৱারী শাদুনা ৱারোইশিন পুরক্নবা ঐখোয়গী চহিচা কয়াদগী চৎনরক্লবা চৎনবী অমা লৈ। মেদিএসনগী চৎনবী অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা চহিচা কয়াদগী লৈরক্লবনি, হৌজিক মসিদা আইনগী ঙাকলৌ অমা ঔইরি, মসিগী মীফম অসি মেদিএসন বিল পুথোকপদা চাউনা কান্নবা ওইরগনি অদুগা য়াম্না নুঙাইতবা থৌদোক ৱাথোকতা মীয়ামগী অৱাবা কোকহনবদা মসিনা মপাঙ্গল কল্লবা য়ুম্ফম অমা থোল্লগনি। মসিগা মান্ননা দেন্তল মিসনগা মরী লৈনবা বিল অসিনা দেন্তল কোলেজগা মরী লৈননা মেদিকেল স্তুদেন্তশিংগী অনৌবা সিস্তেম অমা পুরকপদা মতেং পাংলগনি।
মীফম অসিদা হন্দক্তি পার্লিয়ামেন্ত অসিদা অসিগুম্বা মরুওইবা বিল কয়ামরুম পুথোরক্লে, মখোয় অসি মীয়ামগী অপাম্বনি, মখোয় অসি নহারোলশিংগী অপাম্বনি, মখোয় অসি ভারতকী অফবা তুংলমচৎ অমগীনি। মসিগী বিলশিং অসি হাউস অসিদা নীংথিনা খন্ন-নৈনবদা লৈবাক অসিগী য়াইফনবা অফবা খোঙথাং লৌখৎপদা মাংলমদা চংশিল্লগনি হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না নখোয়গী মরক্তা তিনবা মতমদা অমসুং মসিগী দিমোক্রেসীগী লাইশঙ অসিগী মনাক্তা লেপ্পা মতমদা ঐহাক্কী থমোয় অসি পেন্দবা অমসুং শাউনীংবা ফাওই। মনিপুরদা থোকখিবা থৌদোক অসি চাউখৎলবা সমাজ অসি য়াম্না ইকাইনীঙাই ওইবা থৌদোক অমনি। তমথিবা থবকশিং চত্থবা, ক্রাইম কয়ামরুম চত্থরিবা মীওই কয়ামরুম লৈ অদুবু মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক পুম্বা ফীরুপ খুম্মে, লৈবাক মচা করোর ১৪০না ইকাইবা ফাওরি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী খুদিংমক্তা আপীল তৌজরি মদুদি মখোয়গী রাজ্যশিংদা লো অমসুং ওর্দর ফগৎনবা হোৎনবীয়ু, ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচে ইচনশিং ঙাক শেন্নবা অখন্নবা থবক পাইখৎপীয়ু। মসিগী থৌদোক অসি রাজস্থান ওইবা য়াই, ছত্তিশগরগী থৌদোক ওইবা য়াই, মনিপুরগী থৌদোক ওইবা য়াই। মসিগী লৈবাক অসিদা ভারতকী মফম অমত্তদা, রাজ্য সরকার অমত্তদা, পোলিতিকেল দিবেতকী মথক্তা লৈদুনা, লো অমসুং ওর্দরগী খ্বাইদগী চাউবা থবক লৌখৎতুনা নু্পী অঙাংদা ইকাই খুম্নবা উৎতুনা ঐহাক্না লৈবাক মচাশিংদা থমজরি মদুদি মসিদা চেন্নবা অমত্তা লেম্না থারোই। লো অসি মথৌ নীংথৌনা তৌহল্লগনি, খোঙথাং অমদগী খোঙথাং থাংজিল্লগনি। মনিপুরগী মচানুপীশিংদা চত্থরিবা থৌওং অসি ঙাকপীফম থোক্তে।
পুম্নমকপু থাগৎপা ফোঙদোকচরি।