প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদত বৰ্ষাকালীন অধিবেশনৰ পূৰ্বে প্রধানমন্ত্রীৰ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধুসকল,
বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনলৈ আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনাইছোঁ। পৱিত্র শাওন মাহ চলিছে। এইবাৰ শাওন মাহৰ সময়ো কিছু দীঘল। শাওন মাহক সঙ্কল্পৰ বাবে আৰু পৱিত্র কামৰ বাবে অত্যন্ত শ্রেষ্ঠ বুলি ভবা হয়। আজি গণতন্ত্রৰ এই মন্দিৰত আমি শাওনৰ পৱিত্র মাহত আপোনালোকৰ সৈতে মিলিত হৈছোঁ। গণতন্ত্রৰ এই মন্দিৰত এনে বহু পৱিত্র কাম কৰাৰ ইয়াতকৈ ভাল সুযোগ আৰু একোৱেই হ'ব নোৱাৰে। মোৰ বিশ্বাস, সকলো মাননীয় সাংসদ মিলি এই অধিৱেশনক জনগণৰ বাবে সবাতোকৈ বেছি কার্যকৰী কৰি তুলিব।
সংসদৰ যি দায়িত্ব আৰু ইয়াত উপস্থিত সকলো সাংসদৰ যি দায়িত্ব আছে তাৰ ভিতৰত বহু আইন প্ৰস্তুত কৰা আৰু এই বিষয়ে বিস্তাৰিত আলোচনা কৰাৰ দৰে জৰুৰী কাম আছে। এইবোৰ বিষয়ত আলোচনা যিমান বেছি হ'ব সিমানেই জনগণৰ কল্যাণত বিশেষ ভূমিকা পালন কৰা সম্ভব হ'ব। এই অধিৱেশনলৈ যি মাননীয় সাংসদসকল আহিব তেওঁলোক ভূমিৰ সৈতে জড়িত আছে। জনগণৰ দুখ, কষ্ট তেওঁলোকে অনুভৱ কৰে। আৰু এইবাবেই যেতিয়া আলোচনা হয় তেতিয়া তেওঁলোকৰ ফালৰ পৰা যি চিন্তাভাবনা প্রকাশিত হয় সেয়া একেবাৰে তৃণমূল স্তৰত যুক্ত থাকে। এইবাবেই এই আলোচনাবোৰ সমৃদ্ধ হয় আৰু তাৰ পৰা উদ্ভুত ফলাফলো বহু বেছি মজবুত তথা কার্যকৰী হয়। এইবাবেই সকলো ৰাজনৈতিক দল, সকলো মাননীয় সাংসদৰ বাবে এই অধিৱেশনৰ যথাযথ ব্যৱহাৰৰ মাধ্যমত জনগণৰ কল্যাণৰ বাবে কাম আৰু আগুৱাই লৈ যোৱাৰ আহ্বান জনাওঁ।
এই অধিৱেশন বিভিন্নভাৱে গুৰুত্বপূর্ণ কাৰণ, এই অধিৱেশনত যি বিলসমূহ অনা হৈছে সেইসমূহ পোনপটীয়াকৈ জনগণৰ কল্যাণৰ সৈতে জড়িত। আমাৰ তৰুণ প্রজন্মই এতিয়া সম্পূর্ণভাৱে ডিজিটেল ক্ষেত্রত এক প্রকাৰ নেতৃত্ব দিছে। এই সময়ত তথ্য সংৰক্ষণ বিল দেশৰ সকলো নাগৰিকৰ এক নতুন বিশ্বাস প্রদানকাৰী বিল হ'ব। বিশ্বত ভাৰতৰ স্থান আগবঢ়াবলৈ সাহায্য কৰিব এই বিলে। একেদৰে, জাতীয় গৱেষণা ফাউণ্ডেশ্যন শিক্ষানীতিক সফল কৰাৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। ইয়াৰ ব্যৱহাৰে গৱেষণা ক্ষেত্রক মজবুত কৰিব আৰু উদ্ভাৱন ক্ষেত্রক শক্তিশালী কৰিব। সমান্তৰালকৈ, আমাৰ তৰুণ প্রজন্ম যি বর্তমান তেওঁলোকৰ নানাবিধ কামৰ মাধ্যমত বিশ্বক নেতৃত্ব দিয়াৰ ক্ষমতা ৰাখে তেওঁলোকৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য সুযোগ সৃষ্টি হ'ব।
জনগণৰ বিশ্বাস সৃষ্টি কৰা আৰু বিভিন্ন আইন সম্প্রসাৰণৰ ক্ষেত্রত বিশেষ গুৰুত্বপূর্ণ ভূমিকা পালন কৰিব এই বিলে। একেদৰে যি পুৰণি আইনবিলাক আছে সেইবিলাক বাতিল কৰাৰ বাবেও এখন বিলৰ সংস্থান ৰখা হৈছে। আমাৰ ইয়াত বহু বছৰ ধৰি এটা ঐতিহ্য আছে যে যেতিয়া কোনো বিষয়ত বিবাদ সৃষ্টি হয়, তেতিয়া আলোচনাৰ মাধ্যমত সেয়া সমাধান কৰা হয়।
ধ্যান বা মেডিটেশ্যনৰ ঐতিহ্য আমাৰ দেশত বহু বছৰ ধৰি আছে। এই ধ্যান বা মেডিটেশ্যনক এতিয়া আইনী মান্যতা দি অনা হৈছে ‘মেডিটেশ্যন বিল’। একেদৰে, ডেণ্টেল মিশ্যনৰ বাবে যি বিল অনা হৈছে সি ডেণ্টেল কলেজৰ বাবে ছাত্রছাত্রীসকলক এক নতুন ব্যৱস্থাৰ সুযোগ কৰি দিব।
এইধৰণৰ বহু গুৰুত্বপূর্ণ বিল এইবাৰ সংসদৰ এই অধিৱেশনত অনা হৈছে যি জনকল্যাণকৰ আৰু তৰুণ প্রজন্মৰ বাবে বিশেষ উপকাৰী হ'ব। এইসমূহ ভাৰতৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে অনা হৈছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ, এই সংসদত এই বিলসমূহৰ ওপৰত বিস্তাৰিত আলোচনা কৰি আমি দ্রুত দেশৰ উপকাৰৰ বাবে এই গুৰুত্বপূর্ণ পদক্ষেপক আগুৱাই লৈ যাব পাৰিম।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া মই আপোনালোকৰ মাজলৈ আহিছোঁ আৰু এই গণতন্ত্রৰ মন্দিৰৰ কাষত থিয় হওঁ, তেতিয়া মোৰ মন ভাৰাক্রান্ত। মই ক্ষুব্ধ। মণিপুৰৰ যি ঘটনা আমাৰ সন্মুখলৈ আহিছে সেয়া যে যিকোনো সভ্য সমাজৰ বাবেই লজ্জাজনক ঘটনা। যিসকলে অপৰাধ কৰিছে, পাপ কৰিছে তেওঁলোকে হয়তো নিজৰ ঠাইত এই কাম কৰিছে কিন্তু অসন্মানিত হৈছে সমগ্ৰ দেশ। ১৪০ কোটি দেশবাসী লজ্জিত হ'বলগীয়া হৈছে। মই সকলো মুখ্যমন্ত্রীকে আবেদন জনাওঁ যে তেওঁলোকে যেন নিজৰ নিজৰ ৰাজ্যৰ আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতি আৰু মজবুত কৰে বিশেষকৈ, আমাৰ মা-ভগ্নীসকলৰ ৰক্ষাৰ বাবে কঠোৰৰ পৰা কঠোৰতৰ পদক্ষেপ গ্রহণ কৰক। ঘটনা ৰাজস্থানৰেই হওক বা ছত্তিশগড়ৰ কিংবা ঘটনা হওক মণিপুৰৰ, দেশৰ যিকোনো স্থানৰ যিকোনো ৰাজ্যৰ চৰকাৰৰেই উচিত ৰাজনৈতিক বাক-বিতণ্ডা আঁতৰাই ৰাখি আইন-শৃংখলা পৰিস্থিতিক গুৰুত্ব দিয়া, মহিলাসকলক সন্মান দিয়া। মই দেশবাসীক এই বিশ্বাস দিব বিচাৰোঁ যে কোনো অপৰাধীকেই এৰি দিয়া নহ'ব। আইনে তাৰ নিজৰ সম্পূর্ণ শক্তিৰে অপৰাধীৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰৰ পৰা কঠোৰতৰ পদক্ষেপ গ্রহণ কৰিব। মণিপুৰৰ কন্যাসকলৰ ক্ষেত্ৰত যি হৈছে সেয়া কেতিয়াও ক্ষমা কৰা নহ'ব।
বহুত বহুত ধন্যবাদ বন্ধুসকল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s statement ahead of Monsoon session of Parliament, 2023
20 JUL 2023 11:55AM by PIB Delhi
Namaskar, friends!
Welcome all of you to the Monsoon Session (of Parliament). The holy month of Sawan is underway, and this time Sawan will run for two months, making its duration a bit longer. The month of Sawan is considered highly auspicious for sacred resolutions and deeds. Today, as we gather in the temple of democracy during this holy month of Sawan, there cannot be a better opportunity for the temple of democracy to undertake numerous sacred tasks. I believe that all respected Members of Parliament will come together and make the most beneficial use of this session for the welfare of the people.
It is essential to discuss in detail the responsibilities of Parliament and every Member of Parliament in enacting various laws. The more extensive and critical the discussions, more far-reaching decisions can be made for the welfare of the people. The hon’ble MPs who come to the House are deeply rooted to the ground, understanding the sorrows and pains of the people. When they contribute to the discussion, their thoughts are rooted in the welfare of the nation, making the debates rich and the decisions powerful and result-oriented. Therefore, I urge all political parties and esteemed MPs to utilize this session to the fullest and take forward the works for the betterment of the public.
This session holds immense importance in various ways because the bills being introduced in this session directly relate to the welfare of the people. For our young generation, which is leading the digital world, the Data Protection Bill, particularly, is of great significance in this digital age, as it aims to instil a new sense of confidence in every citizen and elevate India's reputation on the global stage. Similarly, the National Research Foundation is a major step in the context of the new education policy, which will empower research, innovation, and provide opportunities for our youth to lead the world through new initiatives and capabilities.
Jan Vishwas bill is a significant step towards instilling confidence in the general public and decriminalizing various laws. Similarly, provision is being made in the bill to abolish out-dated laws and promote dialogue and mediation to resolve disputes, which has been a tradition in our country for centuries. Bringing the Mediation Bill in this session provides a strong legal basis for the long-standing tradition of mediation, which will help resolve not only ordinary disputes but also complex and uncommon situations through mutual discussions. Additionally, the Dental Mission Bill is expected to establish a new system for dental colleges concerning medical students.
Several crucial bills are coming to Parliament in this session, and they are in the interest of the public, the youth, and for India's bright future. I have confidence that we will take forward important steps towards the welfare of the nation through serious deliberations on these bills in this session.
Friends,
Today, as I stand among you in the temple of democracy, my heart is filled with sorrow and anger over the incident in Manipur. This incident is a shameful act for any civilized society. The perpetrators of this sin, the wrongdoers, whoever they are, the entire nation is feeling ashamed. 140 crore citizens are feeling embarrassed. I appeal to all Chief Ministers to strengthen law and order in their states, especially taking stringent steps to ensure the safety and protection of our mothers and sisters. Whether the incident happens in Rajasthan, Chhattisgarh, or Manipur, in any corner of India, in any state government, rising above political disputes and maintaining the significance of the rule of law and the respect for women is crucial. I want to assure the citizens of this country that no wrongdoer will be spared. Every step will be taken to ensure law forcefully with all its might. What has happened to the daughters of Manipur can never be forgiven.
Thanks a lot, friends.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s statement. Original statement was delivered in Hindi.