Prime Minister's Office
Prime Minister’s Address to the Joint Sitting of the US Congress
23 JUN 2023 7:33AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed a Joint Sitting of the US Congress on 22 June 2023 at the invitation of H.E. Mr. Kevin McCarthy, Speaker of the US House of Representatives; H.E. Mr. Charles Schumer, Senate Majority Leader; H.E. Mr. Mitch McConnell, Senate Republican Leader; and H.E. Mr. Hakeem Jeffries, House Democratic Leader.
H.E. Ms. Kamala Harris, Vice President of USA was also present on the occasion.
On arrival at the Capitol Hill, Prime Minister was accorded a formal welcome by the Congressional Leaders. Thereafter, Prime Minister had separate meetings with the House Speaker Kevin McCarthy, and the Congressional Leaders.
In his address, Prime Minister conveyed his appreciation for the long-standing and strong bipartisan support in the US Congress for the deepening of India-US relations.
Prime Minister spoke about the rapid strides made in India-US bilateral relations and shared his vision for elevating bilateral ties. He also outlined the enormous progress made by India and the opportunities that it presents for the world.
Speaker McCarthy hosted a reception in the honour of the Prime Minister. This was Prime Minister’s second address to the Joint Sitting of the US Congress. He previously addressed the US Congress during his official visit to USA in September 2016.

प्रधानमन्त्रीको कार्यालय
प्रधानमन्त्रीद्वारा अमेरिकी कङ्ग्रेसको संयुक्त बैठकलाई सम्बोधन
23 JUN 2023 7:33AM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीले संयुक्त राज्य अमेरिकाको हाउस अव् रिप्रेजेन्टेटिभ्सका अध्यक्ष महामहिम केभिन म्याकार्थी, सीनेटमा बहुमतका नेता महामहिम चार्ल्स शूमर, सीनेटमा रिपब्लिकन पार्टीका नेता महामहिम मिच म्याककोनेल तथा सदनमा डेमोक्रेटिक पार्टीका नेता महामहिम हकीम जेफ्रीसको निमन्त्रणमा 22 जून, 2023 को दिन संयुक्त राज्य अमेरिकी कङ्ग्रेसको संयुक्त बैठकलाई सम्बोधित गरे।
यस अवसरमा संयुक्त राज्य अमेरिकाकी उपराष्ट्रपति महामहिम सुश्री कमला ह्यारिस पनि उपस्थित थिइन्।
क्यापिटल हिल पुगेपछि कङ्ग्रेसका नेताहरूद्वारा प्रधानमन्त्रीलाई औपचारिक रूपमा स्वागत गरियो। यसपछि प्रधानमन्त्रीले सदनका अध्यक्ष केभिन म्याकार्थी अनि कङ्ग्रेसका विभिन्न नेताका साथ अलग-अलग बैठक गरे।
आफ्नो सम्बोधनमा प्रधानमन्त्रीले भारत अनि संयुक्त राज्य अमेरिकाबीचको सम्बन्धलाई सुदृढ बनाउनका लागि संयुक्त राज्य अमेरिकाको कङ्ग्रेसमा लामो समयदेखि चलिरहेको अझ सुदृढ द्विदलीय समर्थनको सराहना गरे।
प्रधानमन्त्रीले भारत अनि संयुक्त राज्य अमेरिकीबीच द्विपक्षीय सम्बन्धमा भएको तेज प्रगतिबारे चर्चा गरे साथै द्विपक्षीय सम्बन्धनलाई अझ माथि पुऱ्याउनेसित सम्बन्धित आफ्नो दृष्टिकोण साझा गरे। उनले भारतको व्यापक प्रगति अनि विश्वका लागि पेश गरिने अवसरहरू पनि रेखाङ्कित गरे।
अध्यक्ष म्याकार्थीले प्रधानमन्त्रीको सम्मानमा स्वागत समारोह आयोजन गरे। संयुक्त राज्य अमेरिकाको कङ्ग्रेसको संयुक्त बैठकमा प्रधानमन्त्रीको यो दोस्रो सम्बोधन थियो। यसअघि उनले सेप्टेम्बर, 2016 मा संयुक्त राज्य अमेरिकाको आफ्नो आधिकारिक यात्राको समय अमेरिकी कङ्ग्रेसलाई सम्बोधित गरेका थिए।