Ministry of Information & Broadcasting
Dr L Murugan inaugurates India Pavilion at Marche du Film, says films carry India’s strength in storytelling across the world
World has only scratched the surface of Indian creativity and capability: Shri Anurag Thakur
In a first, India sends delegation to Cannes with filmmakers from North East
Minister announces digitization of ‘Ishanou’, Manipuri film selected under Classics section at Cannes
17 MAY 2023 5:44PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Information and Broadcasting Dr L Murugan today inaugurated the India Pavilion at Cannes at Marché du Film in presence of Shri Jawed Ashraf, Ambassador of India to France, Shri Prithul Kumar, Joint Secretary, MIB and stars of the Indian film industry.
Addressing a gathering of delegates from India including film stars and officials, Dr Murugan stated that today India is the world’s largest producer of films with over 3000 films in over 50 languages. These films carry a message of India’s strength in storytelling across the world.
Citing the example of the now famed Elephant Whisperers of Mudumalai, the Minister highlighted that today good content knows no boundaries and we are witnessing an era where Indian content is going local to global.
Dr Murugan recalled the recent stellar success of Indian movies and movie makers at world stage and added that today it’s difficult to find a movie without an Indian name in its credits for animation or VFX. He further said that Indian film industry has undergone significant changes in recent years with advent of newer technologies and rise of digital and streaming platforms.
The Minister stated that Indian Media and Entertainment sector is poised to experience an extraordinary growth rate of 11.4% in 2023, propelling its revenue to a staggering INR 2.36 trillion. This remarkable surge is a testament to the robustness of India's M&E industry and its potential to create novel opportunities, even in a rapidly evolving digital landscape. He further added that after the Covid pandemic, the gross box office revenues of 2022 in India, have increased almost three times the revenues of 2021 to 1.3 billion USD, and expected to touch 3 billion USD by 2025.
Speaking about the measures taken by the Ministry towards strengthening the film ecosystem in India, Dr Murugan said that a slew of initiatives through Digital India, Start Up India, rural telecom connectivity, policy reforms creating positive environment for data affordability and availability are creating a robust foundation of a Creative Economy. “Our technological forte of the IT sector merged with the rich talent pool of artists, makes India the best suited for serving as the Content Creator for the global Cinema. Our government had set up a task force for the promotion of this sector. A National Centre of Excellence for AVGC is also in pipeline”, he added.
Dr Murugan pitched India as an attractive movie destination for foreign films and said that the Government is committed to develop India as a magnet for international movie industry including shooting, co-production, animation and low-cost post-production.
The Minister expressed hope that after announcements of film incentives by Union Minister Shri Anurag Thakur last year at Cannes, India’s promising presence in Cannes 2023 will take this momentum further. As India prepares to host the G20 summit, he said that “we are placing a special emphasis on the significance of Culture & Tourism. We aim to leverage the power of media and entertainment to position culture as a driving force for inclusive, sustainable socio-economic recovery and development, paving the way for a brighter future for all. One Earth -One family - One Future is the sure way forward”.
Minister Shri Anurag Thakur addressing the gathering through a video message. In his message, the Minister remarked that ‘Festival de Cannes’ has played an instrumental role in not just promoting our cinematic excellence but also strengthening the Indo-French relations.
He emphasized that for the first time this year, we have sent an official delegation of talented filmmakers from the North Eastern states of India to the Cannes Film Festival. The idea, he said, was to bring to Cannes the depth and diversity of India’s rich cinematic culture while we recognize and promote regional diversity in filmmaking back home. He informed the audience that National Film Archive of India has digitalised the negatives of ‘Ishanou,’ the Manipuri Language film, selected in the Cannes Classic Section this year.
Shri Thakur further said that with 3 films shortlisted in 3 distinct categories and 2 of them bringing home Oscars - the world has just scratched the surface of the creativity, content and technical capabilities of the Indian Film Industry. With powerful narratives, high-end skill-based content curation and post-production capabilities and co-production treaties with 16 countries, India has emerged as an attractive destination for filmmakers worldwide, he added. (full text of the Minister's message below)
Earlier, Shri Jawed Ashraf, Ambassador of India to France, in his address to the gathering called for a bigger, more organised presence at Cannes and other festivals, and for a more aggressive approach to promote Indian films. A larger presence, he added, will do justice to the scale and strength of Indian cinema.
Mr. Guillaume Esmiol, Executive Director, Marche du Film at Cannes Film Festival said that India was an important country for the global film industry by way of being a strong market and with its scale of movie industry.
The event also witnessed the unveiling of the poster and trailer for 54th Indian Film Festival of India to be organized in Goa in November, 2023.
HMIB’s Video Message for 76th Cannes Film Festival
Namaskar!
A warm welcome to our delegates, esteemed dignitaries, guests and friends from the world of cinema gathered here today for the Inauguration of India Pavilion at Marché du Film at the 76th Festival de Cannes.
I would have liked to personally be there with you all, but my work engagements do not excuse me. So here I am, making the most of technology.
India is an intriguing and intricate mosaic of multicultural experiences. We take pride in being one of the oldest civilisations in the world; a melting pot of ancient knowledge, ageless architecture, remarkable heritage, timeless traditions, innumerable attractions, rich culture and creative art.
Cinema has successfully captured and chronicled the profound cultural, economic and social drive and development of India. And ‘Festival de Cannes’ has played an instrumental role in not just promoting our cinematic excellence but also strengthening the Indo-French relations. In fact, last year, our country was the first ever 'Country of Honour' at the Marchè Du Film where we had announced two schemes to encourage filmmakers and content creators to come and shoot in India. These were – The Incentive Scheme for Audio-Visual Co-production and Incentive Scheme for Shooting of Foreign films in India.
This year, the India Pavilion aims to showcase India’s Creative Economy by leveraging our competence in content development and post-production prowess.
For the first time this year, we have sent an official delegation of talented filmmakers from the North Eastern states of India to the Cannes Film Festival. The idea is to bring to you the depth and diversity of our country’s rich cinematic culture while we recognise and promote regional diversity in filmmaking back home.
I am delighted to share with you, that National Film Archive of India (NFAI), which is a Government of India funded organisation, digitalised the negatives of
‘Ishanou,’ the Manipuri Language film, selected in the Cannes Classic Section this year.
This year, yet again, India bedazzled global audiences with a trailer of our country’s cinematic excellence, technological prowess, composite culture and illustrious heritage of storytelling.
With 3 films shortlisted in 3 distinct categories and 2 of them bringing home Oscars - the world has just scratched the surface of the creativity, content and technical capabilities of the Indian Film Industry.
The Government of India, under the dynamic leadership of Hon’ble Prime Minister Mr. Narendra Modi, has been working to facilitate and expand opportunities in the film sector by measures like single-window facilitation and clearance for filming and setting up a taskforce on AVGC.
With powerful narratives, high-end skill-based content curation and post-production capabilities and co-production treaties with 16 countries, India has emerged as an attractive destination for filmmakers worldwide.
I am confident that, the India Pavilion at Marchè du Film will provoke new conversations on creativity and content curation and promote co-creation, collaboration and cooperation between India and the world.
Today, India offers an oasis of opportunities, no wonder the land of story tellers is in the spotlight of the cinematic world!
I look forward to seeing you all at the upcoming 54th International Film Festival of India (IFFI 54) in Goa, later this year.
Thank you!
Jai Hind.
Jai Bharat!

ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়
দোক্তর এল. মুরুগন্না মার্স দু ফিল্মদা ইন্দিয়া পেভিলিয়ন হৌদোকখ্রে, ফিল্মনা ৱারী লিবদা লৈরিবা ভারতকী মপাঙ্গল মালেম শিনবা থুংনা পুরি হায়খি
মালেম অসিনা ভারতকী ক্রিএতিবিতী অমদি মতিং উবা হৌবতা ঙায়রি: শ্রী অনুরাগ থাকুর
অহানবা ওইনা ভারতনা অৱাং নোংপোক্তগী ফিল্মমেকরশিং য়াওবা দেলিগেসন কেন্সতা থারি
মন্ত্রীনা কেন্সতা ক্লাসিক সেক্সনগীম খাদা খনগৎলবা মনিপুরী ফিল্ম 'ইসানৌ' দিজিতাইজেসন তৌরগনি হায়না লাউথোকখ্রে
17 MAY 2023 5:44PM by PIB Imphal
ইনফোর্মেসন অমদি ব্রোদকাস্তিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর এল. মুরুগন্না ঙসি ফ্রান্সতা লৈবা ভারতকী এম্বেসেদর শ্রী জাবেদ অস্রফ, এম.আই.বি.গী জোইন্ত সেক্রেতরী, শ্রী প্রিথুল কুমার অমদি ভারতকী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগী স্তারশিং য়াওবা থৌরম অমদা কেন্সতা পাঙথোকপা মার্স দু ফিল্মগী ইন্দিয়া পেভিলিয়ন ঙসি হৌদোকখ্রে‍।
ভারত্তগী ফিল্ম স্তার অমদি ওফিসিএলশিং য়াওবা দেলিগেসনশিংদুগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, দোক্তর মুরুগন্না ভারতনা লোল ৫০ হেনবদা ফিল্ম ৩০০০ হেন্না পুথোক্তুনা মালেমগী খ্বায়দগী মশিং য়াম্না ফিল্ম পুথোকপা লৈবাক ওইরি হায়খি‍। হায়রিবা ফিল্মশিং অসিনা ভারতকী ৱারি লিবগী মপাঙ্গলবু মালেম পুম্বদা পুদুনা চৎলি‍ হায়খি‍। হৌজিক মমিং চৎলিবা এলিফেন্ত হ্বিস্পরর্স ওফ মুদুমলাইগী খুদম পীরদুনা, মন্ত্রীনা অফবা মচাক হায়বসি ঙমখৈ নাইদে অমদি ভারতকী মচাকশিংনা লমদমদুদা নৈশিল্লগা লৈরম্বদগী মালেমগী মফম শিনবা থুংনা শন্দোরকপগী মতম অমা ঐখোয়না উবা ফংলি হায়খি‍।
দোক্তর মুরুগন্না হন্দক্তা ভারতকী মুভীশিং অমদি মুভী পুথোক্লিবশিংনা মালেমগী ফম্বাক্তা মশেক মঙাল নাইনা মায় পাক্লকখিববু নীংশিংলদুনা, ঙসিদি ভারত মচাগী মমিং ক্রেদিত্তা নৎত্রগা ভি.এফ.এক্সতা য়ায়দবা ফিল্ম থিবদা য়ারে হায়খি‍। হেন্না নৌবা তেক্নোলোজী লাকপা অমদি দিজিতেল অমদি স্ত্রীমিং প্লেৎফোর্ম মচিন তুমখৎলকপগা লোয়ননা হৌখিবা চহি খরসিদা ভারতকী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগী মশক থোক্না অহোংবা লাকখ্রে হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
ভারতকী মেদিয়া অমদি এন্তরতেনমেন্ত সেক্তর অসি ২০২৩দা ১১.৪%গী তোপ তোপ্পা থাক্তা খুমাঙ চাওশিল্লক্তুনা লুপা ত্রিলিয়ন ২.৩৬ রোমগী রিভিন্যু লাক্লবা য়াই হায়না পারি হায়বা ৱাফম মন্ত্রীনা থমখি‍। হায়রিবা শিংথানিংঙাই ওইরবা খুমাঙ চাওশিনবা অসি ভারতকী এম. এন্দ ই. ইন্দস্ত্রীগী পাক চাউবা অমদি মাগী মতিংনা খোঙলৈ থুনা অওনবা লাক্লিবা দিজিতেল লেন্দস্কেপ য়াওনা অনৌবা খুদোংচাবশিং শেমগৎলিবা অসিগী খুদম্নি‍। কোবিদ লাইচৎ মতুংদা ভারত্তা লৈরিবা অপুনবা বোক্স ওফিস রিভিন্যু ২০২১দা লৈখিবা রিভিন্যুদগী শরুক অহুম্লোম হেনগত্তুনা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ১.৩ দা লৈখি, অমদি ২০২৫ ফাওবদা য়ু.এস.দি. বিলিয়ন ৩ য়ৌগনি হায়না পানরি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ভারত্তা ফিল্ম ইকোসিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী লমদা মন্ত্রালয়না পায়খৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, দিজিতেল ইন্দিয়া, স্তার্ত অপ ইন্দিয়া, রুরেল তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী, দেতা এফোর্দেবিলিতী অমদি এভাইলেবিলিতীগী অফবা এনভাইরনমেন্ত শেমগৎলিবা পোলিসী রিফোর্মনচিংবশিংগী খুত্থাঙদা পায়খৎলিবা য়াম্লবা থৌরাংশিংনা ক্রিওতিব ইকনমী অমগী অচৌবা য়ুম্ফম অমা থোল্লি হায়না দোক্তর মুরুগন্না হায়খি‍। “আই.তি. সেক্তরগী ঐখোয়গী মপাঙ্গল কল্লবা তেক্নোলোজীগা হৈথোই শিংথোইরবা আর্তিস্তশিংগা পুল্লগা, ভারতবু মালেমগী সিনেমাগী কন্তেন্ত ক্রিএতর ওইহন্নবগী খ্বায়দগী ফবা মফম ওইনা শেমগৎলি‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না সেক্তর অসিবু য়োকখৎনবগীদমক তাস্ক ফোর্স অমা লিংখৎলে‍। নেস্নেল সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ফোর এ.ভি.জি.সি. অমসু লিংখৎনবা পাইপলাইন্দা লৈরে,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
দোক্তর মুরুগন্না ভারতপু মপান লৈবাক্কী ফিল্মশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা লমথুংফম অমা ওইনা পুথোক্লদুনা ভারতপু ফিল্ম নম্বা, কো-প্রদক্সন, এনিমেসদ অমদি লো-কোস্ত প্রদক্সন য়াওনা মালেমগী মুভী ইন্দস্ত্রীগী য়োৎচাবী অমা ওইনা শেমগৎনবগীদমক ভারত লৈঙাক্না খোঙফম চেৎনা লেপ্লি হায়খি‍।
কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ থাকুরনা মমাঙ চহিদা কেন্সতা ফিল্ম ইন্সেন্তিবশিং লাউথোকখ্রবা মতুংদা কেন্স ২০২৩দা ভারতনা মতিং লৈনা শরুক য়ারিবা অসিগুম মখা তানা লৈখিগনি হায়বগী থাজবসু মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। ভারতনা জি২০ সম্মিত পাঙথোক্নবা শেম শাবগা লোয়ননা, “ঐখোয়না কলচর অমদি তুরিজমগী মরুওইবা ৱাফমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েঙ অমা থম্লি‍। ঐখোয়না পুম্নমক কোনশিনবা, তুং কোইগদবা খুন্নাই-শেন্মিৎলোন অমুক হঙ্গৎহনবা অমদি চাওখৎহন্নবগী শাথৌ অমা ওইনা কলচরবু শীজিন্ননবা মেদিয়া অমদি এন্তরতেন্মেন্তকী মতিকপু শীজিন্নদুনা পুম্নমক্কী তরং তরংবা তুংলমচৎ অমগী লম্বী য়াৎননবা পান্দম থম্লি‍। মালেম অমা – ইমুং অমা – তুংলমচৎ অমা হায়বসিনা মাঙদা চঙশিনগদৌরিবা লম্বী ওইগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা ভিদিও পাউজেল অমগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা, শ্রী অনুরাগ থাকুরনা ‘ফেস্তিবেল দি কেন্স’না ঐখোয়গী সিনেমাতিক এক্সলেন্সপু য়োকখৎপদা নত্তনা ভারত ফ্রান্সকী মরীবু হেন্না চেৎশিলহন্নবগী মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি হায়খি‍।
অহানবা ওইনা চহি অসিদা ঐখোয়না ভারতকী অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদগী হৈথোই শিংথোইরবা ফিল্মমেকরশিংগী ওইবা ওফিসিএল তীম অমা কেন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলদা থারি হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মসিদা লৈরিবা ৱাখল্লোন্দি ঐখোয়না লৈবাকসিগী লম লমগী ওইবা খেন্নবা মখলগী ফিল্মমেকিংবু মশক খঙদুনা য়োকখৎপগা লোয়ননা ভারতকী ইনাক খুল্লবা সিনেমাগী কলচরগী নুংদা লৈরিবা অমদি খেন্নবা মশকশিংবু কেন্সতা পুরকপনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। চহি অসিগী কেন্স ক্লাসিক সেক্সন্দা খল্লক্লবা মনিপুরী লোলগী ফিল্ম ‘ইসানৌ’গী নেগেতিবশিংবু নেস্নেল ফিল্ম অর্কাইব ওফ ইন্দিয়ানা দিজিতেলাইজ তৌরে হায়না মহাক্না তিল্লিবা মীয়ামগী মফমদা পাউদমখি‍।
ফিল্ম অহুম তোপ তোপ্পা কাঙলুপ অহুমদা খল্লকপগা লোয়ননা মখোয়গী মরক্তা ২ না ওস্কার ফংলক্লিবসিগা লোয়ননা মালেম অসিনা ভারতকী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগী ক্রিএতিবিতী, কন্তেন্ত অমদি তেক্নিকেলগী ওইবা মতিংশিং খঙবা হৌরকপদা ঙায়রি হায়না শ্রী থাকুরনা হায়খি‍। মপাঙ্গল কনবা ৱারি খুৎলি, অৱাংবা থাক্কী স্কিলদা য়ুম্ফম ওইদুনা কন্তেন্ত খন্দোকপা অমদি পোস্ত প্রদক্সন অমসুং কো-প্রদক্সনগী মতাঙদা লৈবাক ১৬কা য়ানবা ৱাফম থমদুনা, ভারতনা মালেম পুম্বগী ফিল্মমেকরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা লমথুংফম অমা ওইরক্লি, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মমাঙদা, ফ্রান্সতা লৈবা ভারতকী এম্বেসেদর শ্রী জাবেদ অস্রফনা মহাক্কী ৱারোলদা কেন্স অমদি অতৈ ফেস্তিবেলশিংদা হেন্না চাউবা অমদি হেন্না ওর্গনাইজ ওইবা মওংদা শরুক য়াননবা, অমদি ভারতকী ফিল্মশিং য়োকখৎনবা হেন্না ইচঙ থৌবা থৌওং অমা লৈবগী তঙায় ফদবা ৱাফমশিং থমখি‍। মশিং হেন্না শরুক য়াবনা ভারতকী সিনেমাগী পাক চাউবা অমদি মপাঙ্গলদা মতিক চাবা মফম অমা পীবা ঙমগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কেন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলগী মার্স দু ফিল্মগী একজেক্যুতিব দাইরেক্তর মিস্তর গুইলাউমি এস্মিওলনা ভারত অসি মাগী মপাগী মপাঙ্গল কনবা কৈথেল অমদি মাগী মুভী ইন্দস্ত্রীগী পাক চাউবসিনা মরম ওইরগা মালেমগী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগী মরুওইবা লৈবাক অমনি হায়খি‍।
থৌরমদুদা নবেম্বর, ২০২৩দা গোৱাদা পাঙথোক্কদবা ৫৪শুবা ইন্দিয়ন ফিল্ম ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়াগী পোস্তর অমদি ত্রেলরসু মায়খুম হাংদোকখি‍।
৭৬শুবা কেন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলদা ঐচ.এম.আই.বি.গী ভিদিও পাউজেল
খুরুমজরি!
ঐখোয়গী দেলিগেৎ, ইকায়খুম্নরবা লেঙশিনবিরিবা মীথুংশিং অমদি ৭৬শুবা ফেস্তিবেল দি কেন্সকী মার্স দু ফিল্মদা ইন্দিয়া পেভিলিয়ন হৌদোকপগী থৌরমসিদা সিনেমাগী তাইবংদগী ঙসি মফমসিদা তিনবিরিবা মরূপশিংবু তরাম্না ওকচরি‍।
ঐ ময়ামগী মরক্তা হকথেংননা য়াওবা পামজবনি, অদুবু ঐগী থবক্না মরম ওইরগা য়াওবা ফংখিদ্রে‍। মরম অসিনা ঐনা তেক্নোলোজীগী খুদোংচাবা লৌজদুনা ময়ামগী মরক্তা তিঞ্জরি‍।
ভারত অসি কলচর কয়াগী ওইবা অঙকপনা থনবা অমদি য়াম্না লুবা ইতিনফম অমনি‍। ঐখোয়না মালেমসিগী খ্বায়দগী লিবা খুন্থোকশিংগী মরক্তা অমা ওইবগীদমক; অরিবা মতমগী ৱাখল লৌশিং, মতম নাইদ্রবা অর্কিতেকচর, মশক নাইরবা পারী পুরীগী লনথুম, মতম নাইদ্রবা চৎনবী, মশিং থিঙমদ্রবা পুক্নিং চিংশিনফমশিং, ইনাক খুল্লবা নাৎ অমদি ক্রিএতিব আর্তকীদমক চাউথোকচৈ‍।
সিনেমানা ভারতকী তশেং তশেংবা নাৎ, শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাইগী ইহৌ অমসু চাওখৎপগী শক্তমবু লোকশিন্দুনা পুৱারীগী চেনাশিংদা মায় পাক্না চনশিল্লি‍। অদুগা ‘ফেস্তিবেল দি কেন্স’না ঐখোয়গী সিনেমাতিক এক্সেলেন্সপু য়োকখৎপখক নত্তনা ভারত ফ্রান্সকী মরক্তা লৈনরিবা মরীবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি‍। মমাঙ চহিদা, মার্স দু ফিল্মদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিনা ইহান হানবা ‘কন্ত্রী ওফ ওনর’ ওইদুনা ফিল্মমেকরশিং অমদি কন্তেন্ত ক্রিএতরশিংবু ভারত্তা লাক্তুনা ফিল্ম নম্লনবগীদমক পুক্নিং থৌগৎনবা স্কীম অনি লাউথোকখি‍। মখোয়শিং অদুদি – ইন্সেন্তিব স্কীম ফোর ওদিও-ভিজুএল কো-প্রদক্সন অমদি ইন্সেন্তিব স্কীম ফোর সুতিং ওফ ফোরেন ফিল্মস ইন ইন্দিয়ানি‍।
চহি অসিদা, ইন্দিয়া পেভিলিয়ন্না কন্তেন্ত দিভেলপমেন্ত অমদি পোস্ত-প্রদক্সনগী লমদা লৈরিবা ঐখোয়গী মতিং শীজিন্নদুনা ভারতকী ক্রিএতিব ইকনমী উত্থোক্নবা পান্দম থম্লি‍।
অহানবা ওইনা চহি অসিদা ঐখোয়না কেন্স ফিল্ম ফেস্তিবেলদা ভারতকী অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদগী হৈথোই শিংথোইরবা ফিল্মমেকরশিংগী ওইবে ওফিসিএল দেলিগেসন অমা থারি‍। মসিদা লৈরিবা ৱাখল্লোন্দি, ঐখোয়না লৈবাকসিগী লম লমগী ওইবা খেন্নবা মখলগী ফিল্মমেকিংবু মশক খঙদুনা য়োকখৎপগা লোয়ননা ভারতকী ইনাক খুল্লবা সিনেমাগী কলচরগী নুংদা লৈরিবা অমদি খেন্নবা মশকশিংবু কেন্সতা পুরকপনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
চহি অসিগী কেন্স ক্লাসিক সেক্সন্দা খল্লক্লবা মনিপুরী লোলগী ফিল্ম ‘ইসানৌ’গী নেগেতিবশিংবু, ভারত লৈঙাক্না শেল থাদদুনা চলাইবা ওর্গনাইজেসন অমা ওইরিবা, নেস্নেল ফিল্ম অর্কাইব ওফ ইন্দিয়ানা দিজিতেলাইজ তৌরে হায়না পাউদম্বদা ঐ হরাওবা ফাওই‍।
চহি অসিদা, অমুক্কা হন্না, ভারতনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী সিনেমাতিক এক্সেলেন্স, তেক্নোলোজিগী মপাঙ্গল, অপুনবগী কলচর অমদি মশক মচু নাইরবা ৱারী লিবগী হেরিতেজগী ত্রেলর অমনা মালেমগী অয়েংবশিংগী মীৎ থক্কৎহল্লে‍।
ফিল্ম অহুম তোপ তোপ্পা কাঙলুপ অহুমদা খল্লকপগা লোয়ননা মখোয়গী মরক্তা ২ না ওস্কার ফংলক্লিবসিগা লোয়ননা মালেম অসিনা ভারতকী ফিল্ম ইন্দস্ত্রীগী ক্রিএতিবিতী, কন্তেন্ত অমদি তেক্নিকেলগী ওইবা মতিংশিং খঙবা হৌরকপদা ঙাইরিবনি‍।
ইকায় খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী মিস্তর নরেন্দ্র মোদীগী ইচঙ থৌরবা লুচিং মখাদা, ভারত লৈঙাক্না সিঙ্গল ৱিন্দো ফেসিলিতেসন এন্দ ক্লিয়রেন্স ফোর্ম ফিল্মিং অমদি এ.ভি.জি.সি.গী তাস্কফোর্ম অমা লিংখৎপনচিংবা থৌরাং কয়াগা লোয়ননা ফিল্ম সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাবশিং য়োকখৎনবা অমদি পাকথোক চাউথোকহন্নবা থবক পায়খৎলি‍।
মপাঙ্গল কনবা ৱারি খুৎলি, অৱাংবা থাক্কী স্কিলদা য়ুম্ফম ওইদুনা কন্তেন্ত খন্দোকপা অমদি পোস্ত প্রদক্সন অমসুং কো-প্রদক্সনগী মতাঙদা লৈবাক ১৬কা য়ানবা ৱাফম থমদুনা, ভারতনা মালেম পুম্বগী ফিল্মমেকরশিংগী পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইরবা লমথুংফম অমা ওইরক্লি‍।
মার্স দু ফিল্মগী ইন্দিয়া পেভিলিয়ন্না ক্রিএতিবিতী অমদি কন্তেন্ত ক্যুরেসনগী ৱারী ৱাতায়, অমদি কো-ক্রিএসন, কোলাবোরেসন য়োকখৎপা অমদি ভারত অমদি মালেমগী মরক্তা তেংবাংনবগী অনৌবা ফীভম কয়া পুরকপা ঙমগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍।
ঙসি, ভারতনা খুদোংচাবা কয়াগী ইফুৎ অমা পীরিবসিদা ৱারী লিবশিংগী লমদম অসিনা সিনেমাগী তাইবংগী মীৎয়েঙফম ওইরকপদা করিসু ঙক্নিংঙাই ওইদে!
ঐনা ময়াম পুম্নমকপু চহি অসিগী লোইশিল্লকপদা গোৱাদা পাঙথোক্কদবা ৫৪শুবা ইন্তরনেস্নেল ফিল্ম ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়া (আই.এফ.এপ.আই. ৫৪)দা অমুক হন্না উননবা খৌরাংনা ঙাইজরি‍।
অদোমবু থাগৎচরি!
জয় হিন্দ
জয় ভারত!