Ministry of Women and Child Development
Union WCD Minister , Smt. Smriti Zubin Irani launches “Poshan Bhi, Padhai Bhi”, an Early Childhood Care and Education program under Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0; says Government committed to ensuring holistic development of children under age of 6 years, with focus on building skills in key development domains identified under NEP
Recognizes and congratulates commitment of Anganwadi workers who measured height & weight of around 7 crore children according to WHO standards and uploaded information on Poshan Tracker ICT platform ; Lauds feat as unparalleled in the world
Highlights role of toys as TLM in foundational development
ECCE material and audio-visual material tested with 1.5 million parents in over 10,000 communities through 1 lakh activities
Additional support to more than 1.3 million Anganwadi workers through three-day specialized ECCE training with a play-based pedagogy, led by NIPCCD announced with enhanced budget proposed for ECCE training and teaching learning materials
12 MAY 2023 10:04AM by PIB Delhi
Union Minister for Women and Child Development (WCD), Smt. Smriti Zubin Irani, during a national event organized on strengthening Early Childhood Care and Education (ECCE) at Vigyan Bhavan on 10th May 2023, launched “Poshan Bhi, Padhai Bhi”, that is “Education along with nutrition”, in the presence of Shri Munjpara Mahendrabhai, Minister of State MWCD; Shri Indevar Pandey, Secretary (WCD) and Shri Sanjay Kaul, Chairperson of the ECCE Task Force of the Ministry.
In the presence of over 800 state representatives, ICDS functionaries, CDPOs, Supervisors, and Anganwadi workers, Union Minister Smt. Smriti Zubin Irani delivered the keynote address. She highlighted Government’s commitment to ensuring holistic development of all children under the age of 6 years, with a focus on building their skills in the key development domains identified under the National Education Policy 2020 (NEP) viz., physical/motor, cognitive, socio-emotional-ethical, cultural/artistic, and the development of communication and early language, literacy and numeracy under ‘Poshan bhi Padhai bhi’ which is in pursuance of the recommendations of the National Education Policy (NEP) 2020 and the ECCE Taskforce established by the Ministry of Women and Child Development. Recommendations of the Task Force were the outcome of exhaustive consultations with State governments, experts and most importantly parents and community.
Speaking about the new teaching material (TLM) and methodologies, the Union Minister informed that the ECCE material and audio-visual material were tested with 1.5 million parents in over 10,000 communities through 1 lakh activities. She also emphasized the importance of developing inclusive teaching learning material in collaboration with the Ministry of Social Justice and Empowerment and relevant departments in the States so that methodologies in ECCE for Divyang children are developed and Anganwadi workers can counsel parents to send their children to attend Anganwadi centres.
Highlighting the role of toys as TLM in foundational development, Union Minister also spoke about the creation of indigenous and DIY toys with locally and easily available material like wood, cloth, mud, clay etc. that has brought Anganwadi centres under the National Action Plan for Toys (NAPT).
The Union Minister recognized and congratulated the passion and commitment of Anganwadi workers who measured the height and weight of around 7 crore children according to WHO standards and then uploaded the information on the Poshan Tracker ICT platform during Poshan Pakhwada in March 2023. Lauding this feat as unparalleled in the world, the Union WCD Minister echoed the country’s collective confidence in the Anganwadi behenein and in their ability to contribute holistically to the development of children. Additional support to more than 1.3 million Anganwadi workers through a three-day specialized ECCE training with a play-based pedagogy, led by National Institute for Public Cooperation and Child Development (NIPCCD), was also announced under the "Poshan Bhi, Padhai Bhi” programme with enhanced budget proposed for ECCE training and teaching learning materials.
Minister of State MWCD, Shri Munjpara Mahendrabhai, recognized India’s achievement in making Poshan a household name. He said, “Together, we are trying to shift our systems and our thinking - from basic hygiene in Swachh Bharat, to good nutrition practices in Poshan Abhiyaan, and now “Poshan Bhi, Padhai Bhi.”
Secretary Shri Indevar Pandey, MWCD, building on the implications of “Poshan Bhi, Padhai Bhi” mentioned the endeavour of achieving 2 hour daily ECCE teaching in Anganwadi centres that will be delivered in the mother-tongue and aligned through state curricula to the National Curriculum Framework. He also underlined the collective responsibility for the holistic development of the country’s younger population, including early stimulation for children in the age group 0-3 years and the need to build Anganwadi centres into vibrant learning centres that children would look forward to attending. He stated that in this direction, a policy decision has been taken to convert all mini Anganwadi Centres in the country into full-fledged Anganwadi Centres
The event also hosted a panel discussion titled “How can your State grow in ECCE: Learning from Precedent” that spotlighted ECCE best practices from the States of Maharashtra, Meghalaya, Tamil Nadu and Uttar Pradesh, moderated by Shri Sanjay Kaul, Chairperson of the ECCE Task Force of the Ministry. Shri Sampath Kumar, Principal Secretary, Meghalaya Government spoke about the importance of investing in ECD to improve health, education and life outcomes for children and the need to focus on transforming Anganwadi centres into ECE centres.
Shri Mohd Zafar Khan, Deputy Director, ICDS, spoke about different initiatives in State of Uttar Pradesh like SAMBhav, Poshan Pathshala and a roadmap to reduce malnutrition. Reiterating Shri Sampath Kumar’s submission of need for transforming Anganwadi centres, he spoke of adding BaLa paintings, child friendly furniture, WiFi, LED TV etc.
Dr. Indurani Jakhar, Commissioner (Additional Charge), ICDS spoke about the best ECCE practices implemented in Maharashtra and underscored their strategy of triple A: Aarambh, Aakar, Ankur. Aakar deals with ECCE at the Anganwadi centre level and is a child centric preschool education program implemented since 2016. It focuses on a child’s holistic development through experimental learning and has shown enormous growth in learning outcomes over the last 5 years of its implementation.
Shri S.J. Chiru, Principal Secretary, Social Welfare & Women Empowerment brought to fore Tamil Nadu’s perspective where 54 thousand Anganwadi serve over 22 lakh children. Mentioning best practices, he spoke about the Aadi Paadi Vialyadu Pappa (APVP) program which is a developmental and age appropriate annual and contextualized curriculum where 11 child friendly-theme based activities (minute to minute programs) are distributed to Anganwadi workers.
The national event closed with an interesting demonstration by Anganwadi workers on the new methodology and related techniques.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ ଇରାନୀ ମିଶନ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ଏକ ପ୍ରାଥମିକ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ "ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି’ ପୁଷ୍ଟି ସହିତ ପାଠପଢ଼ା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି; ଏନ୍‌ଇପି ଅଧୀନରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ପରିସରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ୬ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ପିଲା ମାନଙ୍କର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି
ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ ମାନକ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରାୟ ୭ କୋଟି ପିଲାଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ଓଜନ ମାପ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର ଆଇସିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସୂଚନା ଅପଲୋଡ୍ କରିଛନ୍ତି ; ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ବୋଲି ପ୍ରଶଂସା କରିଥାଏ
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଟିଏଲ୍‌ଏମ୍ ଭାବରେ ଖେଳନା ଗୁଡିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି
୧ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସମ୍ରୁଦାୟରେ ୧.୫ ମିଲିୟନ୍ ପିତାମାତାଙ୍କ ସହିତ ଇସିସିଇ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରାବ୍ୟ - ଦୃଶ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରୀକ୍ଷା କରା ଯାଇଥିଲା
ତିନି ଦିନିଆ ବିଶେଷ ଇସିସିଇ ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଖେଳ ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସହିତ ୧.୩ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା, ଏନ୍‌ଆଇପିସିସିଡି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଇସିସିଇ ତାଲିମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜେଟ୍‌ର ଘୋଷଣା କରାଯାଇଛି
12 MAY 2023 10:04AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି) ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନୀ, ୧୦ ମେ’ ୨୦୨୩ ରେ ବିଜ୍ଞାନ ଭବନ ଠାରେ ପ୍ରାଥମିକ ଶିଶୁ ଯତ୍ନ ଏବଂ ଶିକ୍ଷା (ଇସିସିଇ) କୁ ମଜଭୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଶ୍ରୀ ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ, ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ; ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦିବର ପାଣ୍ଡେ, ସଚିବ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି) ଏବଂ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୌଲ୍ , ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଇସିସିଇ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ‘ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି’ ଅର୍ଥାତ୍ ‘ପୁଷ୍ଟି ସହିତ ପାଠପଢ଼ା’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ।
୮୦୦ ରୁ ଅଧିକ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧି, ଆଇସିଡିଏସ୍ କର୍ମକର୍ତ୍ତା, ସିଡିପିଓ, ସୁପରଭାଇଜର ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସ୍ମୃତି ଜୁବିନ୍ ଇରାନୀ ମୁଖ୍ୟ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ । ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ୨୦୨୦ (ଏନ୍‌ଇପି) ଅଧୀନରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ପିଲା ମାନଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ବିକାଶ ପରିସରରେ ଯଥା ଶାରୀରିକ / କ୍ରିୟାତ୍ମକ, ଜ୍ଞାନଗତ, ସାମାଜିକ - ଭାବଗତ - ନୈତିକ ସାଂସ୍କୃତିକ / କଳା ଏବଂ ଭାବ ବିନିମୟ ଓ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଭାଷା, ସାକ୍ଷରତା ଏବଂ ସାଂଖ୍ୟିକତା ଗୁଡ଼ିକର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ୬ ବର୍ଷରୁ କମ୍ ବୟସର ସମସ୍ତ ପିଲାଙ୍କ ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ‘ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି' ଅଧୀନରେ ଯାହା ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି (ଏନ୍‌ଇପି) ୨୦୨୦ ଏବଂ ଇସିସିଇ ଟାସ୍କଫୋର୍ସ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ତାକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି । ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ସୁପାରିସଗୁଡ଼ିକ ରାଜ୍ୟ ସରକାର, ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହେଉଛି ପିତାମାତା ଏବଂ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରାମର୍ଶର ଫଳାଫଳ ।
ନୂତନ ଶିକ୍ଷଣ ସାମଗ୍ରୀ (ଟିଏଲ୍‌ଏମ୍‌) ଏବଂ ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ୧ ଲକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟରେ ୧.୫ ମିଲିୟନ୍ ପିତାମାତାଙ୍କ ସହ ଇସିସିଇ ସାମଗ୍ରୀ ଏବଂ ଶ୍ରାବ୍ୟ - ଦୃଶ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଗୁଡ଼ିକର ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ସେ ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଏବଂ ସଶକ୍ତିକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ମାନଙ୍କ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ଗୁଡ଼ିକର ସହଯୋଗରେ ସମାବେଶୀ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସାମଗ୍ରୀର ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ, ଯଦ୍ଦ୍ୱାରା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ପିଲା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଇସିସିଇରେ ପଦ୍ଧତିଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହୋଇ ପାରିବ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀମାନେ ଅଭିଭାବକ ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପିଲା ମାନଙ୍କୁ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକରେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ପାରିବେ ।
ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ଟିଏଲ୍‌ଏମ୍ ଭାବରେ ଖେଳନା ଗୁଡିକର ଭୂମିକା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ଥାନୀୟ ତଥା ଡିଆଇୱାଇ ଖେଳନା ତିଆରି ସମ୍ପର୍କରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଅଂଚଳରେ ତଥା ସହଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ସାମଗ୍ରୀ ଯେପରିକି କାଠ, କପଡା, କାଦୁଅ, ମାଟି ଇତ୍ୟାଦି ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହା ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ଖେଳନା ପାଇଁ (ଏନ୍‌ଏପିଟି) ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଯୋଜନା ଅଧୀନକୁ ଆଣିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚ୍‌ଓ ମାନାଙ୍କ ଅନୁଯାୟୀ ପ୍ରାୟ ୭ କୋଟି ପିଲାଙ୍କ ଉଚ୍ଚତା ଏବଂ ଓଜନ ମାପିଥିଲେ ଏବଂ ପରେ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୦୨୩ ରେ ପୋଷଣ ପଖୱାଡା ସମୟରେ ପୋଷଣ ଟ୍ରାକର ଆଇସିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଏହି ତଥ୍ୟ ଅପଲୋଡ୍ କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱରେ ଏହାକୁ ଅଦ୍ୱିତୀୟ ଭାବରେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା ସହିତ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ ଦେଶର ପିଲା ମାନଙ୍କର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ରଖିବାର ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ଦେଶର ସାମୂହିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ କେନ୍ଦ୍ର ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଭଉଣୀ ମାନଙ୍କର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ସାଧାରଣ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏନ୍‌ଆଇପିସିସିଡି) ନେତୃତ୍ୱରେ ଏକ ଖେଳ ଭିତ୍ତିକ ଶିକ୍ଷାଦାନ ସହିତ ତିନି ଦିନିଆ ବିଶେଷ ଇସିସିଇ ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ୧.୩ ମିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ସହାୟତା ‘ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି' କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଇସିସିଇ ତାଲିମ ଏବଂ ଶିକ୍ଷଣ ସାମଗ୍ରୀ ଶିକ୍ଷାଦାନ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ବର୍ଦ୍ଧିତ ବଜେଟ୍ ସହିତ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ।
ଏମ୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁସିଡି ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁଞ୍ଜପାରା ମହେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପୋଷଣକୁ ଘରେ ଘରେ ପରିଚିତ କରାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, "ମିଳିତ ଭାବେ, ଆମେ ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଆମର ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବଦଳାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ - ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ମୌଳିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ପୋଷଣ ଅଭିଯାନରେ ଭଲ ପୁଷ୍ଟିର ଅଭ୍ୟାସ ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ "ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି’ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଲଙ୍କଜ୍ଞର କରୁଛୁ ।
"ପୋଷଣ ଭି, ପଢ଼ାଇ ଭି’ ର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ବିଶଦ ଆଲୋଚନା କରି ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଇନ୍ଦିବର ପାଣ୍ଡେ, ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଦୈନିକ ୨ ଘଣ୍ଟା ଇସିସିଇ ଶିକ୍ଷାଦାନ ହାସଲ କରିବାର ପ୍ରୟାସ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ମାତୃଭାଷାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଜାତୀୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ସଂଲଗ୍ନ କରାଯିବ । ସେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ‘ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବାବଦରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୦ - ୩ ବର୍ଷ ବୟସର ପିଲାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ଚଳଚଂଚଳ ଶିକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରରେ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ଯେଉଁଥିରେ ଛୋଟ ପିଲାମାନେ ଯୋଗ ଦେବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିବେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ମିନି ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ "ଇସିସିଇରେ ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟ କିପରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରି ପାରିବ : ଉଦାହରଣରୁ ଶିକ୍ଷା’ ଶୀର୍ଷକ ଏକ ପ୍ୟାନେଲ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ ଆୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲା ଯେଉଁଥିରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ମେଘାଳୟ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ରାଜ୍ୟର ଇସିସିଇ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରରଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଇସିସିଇ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଟାସ୍କ ଫୋର୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୌଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଥିଲା । ମେଘାଳୟ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଧାନ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସମ୍ପତ କୁମାର ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ତଥା ଜୀବନ ଫଳାଫଳରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଇସିଡିରେ ବିନିଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକୁ ଇସିଇ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଆଇସିଡିଏସର ଉପ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ମହମ୍ମଦ ଜାଫର ଖାନ୍ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସମ୍ଭବ, ପୋଷଣ ପାଠଶାଳା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିହୀନତାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏକ ନକ୍ସା ଭଳି ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ । ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତର ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ସମ୍ପତ କୁମାରଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା ଗୁଡ଼ିକୁ ଦୋହରାଇ ସେ ବାଳ ଚିତ୍ର, ଶିଶୁ ଅନୁକୂଳ ଆସବାବପତ୍ର, ୱାଇଫାଇ, ଏଲଇଡି ଟିଭି ଇତ୍ୟାଦି ଯୋଗ କରିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ।
ଡକ୍ଟର ଇନ୍ଦୁରାଣୀ ଜାଖର, କମିଶନର (ଅତିରିକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ), ଆଇସିଡିଏସ୍ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଲାଗୁ ହୋଇଥିବା ସର୍ବୋତ୍ତମ ଇସିସିଇ ଅଭ୍ୟାସ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଏବଂ ତ୍ରିଗୁଣ ‘ଏ’ : ଆରମ୍ଭ, ଆକାର, ଅଙ୍କୁର ରଣନୀତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ଆକାର ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ତରରେ ଇସିସିଇ ସହିତ ସମ୍ପର୍କ ରଖେ ଏବଂ ଏହା ୨୦୧୬ ମସିହାରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଥିବା ଏକ ଶିଶୁ କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପ୍ରାକ୍ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଟେ । ଏହା ପରୀକ୍ଷାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ଶିଶୁର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଏହା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବାର ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷଣ ଫଳାଫଳରେ ପ୍ରଭୂତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖାଇଛି ।
ଶ୍ରୀ ଏସ୍‌. ଜେ. ଚିରୁ, ପ୍ରଧାନ ସଚିବ, ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ତାମିଲନାଡୁର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆଣିଥିଲେ ଯେଉଁଠାରେ ୫୪ ହଜାର ଅଙ୍ଗନୱାଡି ୨୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପିଲାଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତି । ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଆଧାର ପାଡି ଭ୍ୟାଲ୍ୟାଡୁ ପାପ୍ପା (ଏପିଭିପି) କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ ଯାହାକି ଏକ ବିକାଶମୂଳକ ଏବଂ ବୟସ ଉପଯୁକ୍ତ ବାର୍ଷିକ ତଥା ପ୍ରସଙ୍ଗଭିତ୍ତିକ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଯେଉଁଥିରେ ୧୧ ଶିଶୁ ବନ୍ଧୁ - ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ (ମିନିଟ୍ ରୁ ମିନିଟ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ) ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କୁ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଥାଏ ।
ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କୌଶଳ ଉପରେ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ଆକର୍ଷଣୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ସହିତ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା ।