Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM to release 13th instalment amount of more than Rs. 16,800 crores to more than 8 crore beneficiary farmers under the PM-KISAN at Belagavi, Karnataka tomorrow
26 FEB 2023 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi will release Rs 2000 each to farmers under the PM Kisan Samman Nidhi Scheme (PM-KISAN) scheme tomorrow. A total of more than Rs. 16,800 crores will be deposited directly in the accounts of more than eight crore farmers under the Scheme.
The highly anticipated release of the PM-KISAN 13th instalment, in conjunction with the Indian Railways and the Jal Jeevan Mission, will take place at Belagavi, Karnataka. The Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar and the Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Manoj Ahuja will be present. The event is anticipated to draw an impressive attendance of over one lakh attendees, comprising PM-KISAN and Jal Jeevan Mission beneficiaries. Those interested to watch the programme Live, may register for the event by accessing the following URL: https://lnkd.in/gU9NFpd and tune in to witness the live event proceedings on https://pmindiawebcast.nic.in/
The 11th and 12th instalments under the Scheme were given in May and October last year. With the release of the 13th instalment, the government has continued its commitment to support India's farmers and help them achieve their livelihood goals. The PM-KISAN Scheme has already provided significant benefits to farmers across the country, and this latest instalment will further boost their incomes and contribute to the growth of the agriculture sector.
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme in 2019. The Scheme aims to provide income support to all landholder farmer families across the country with cultivable land, subject to specific exclusions. Under the Scheme, an amount of Rs 6000 per year is released in three instalments of Rs 2000 each directly into the beneficiaries’ bank accounts.
All landholding farmer families in the country are eligible under PM KISAN, subject to certain exclusion criteria.
Till now, over 2.25 lakh crores of funds have been disbursed to more than 11 crore farmer families, primarily the small and marginal. Notably, during the Covid lockdown, Rs. 1.75 lakh crores were distributed in multiple instalments to support these needy farmers. The Scheme has also benefited over three crore women beneficiaries who have collectively received over Rs. 53,600 crores in funds.
The initiative's funds have spurred rural economic growth, eased credit constraints for farmers and boosted agricultural investments. It has also increased farmers' risk-taking capacity, leading to more productive investments. According to IFPRI, PM-KISAN funds are helping recipients meet their agricultural needs and other expenses like education, medical care and marriage.

କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆସନ୍ତାକାଲି କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଲାଗାଭି ଠାରେ ପିଏମ୍ କିଷାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୮ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ୧୩ ତମ କିସ୍ତିରେ ୧୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିବେ
26 FEB 2023 4:36PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆସନ୍ତାକାଲି ପିଏମ୍ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଯୋଜନା (ପିଏମ୍ – କିଷାନ) ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କୁ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମୋଟ ୧୬,୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଆଠ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ଜମା ହେବ ।
କର୍ଣ୍ଣାଟକର ବେଲାଗାଭି ଠାରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ସଂଯୋଜନାରେ ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଯୋଜନାର ବହୁ ପ୍ରତୀକ୍ଷିତ ୧୩ ତମ କିସ୍ତିକୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଅହୁଜା ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଏବଂ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କ ସମେତ ପ୍ରାୟ ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସିଧାପ୍ରସାରଣ ଦେଖିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ, ସେମାନେ ନିମ୍ନଲିଖିତ ୟୁଆର୍‌ଏଲ୍‌କୁ ଯାଇ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରି ପାରିବେ ।
URL : https://lnkd.in/gU9NFpd ଏବଂ https://pmindiawebcast.nic.in/ ରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସିଧାପ୍ରସାରଣ ଦେଖିବା ପାଇଁ ଟ୍ୟୁନ୍ ଇନ୍ କରନ୍ତୁ ।
ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଏକାଦଶ ଏବଂ ଦ୍ୱାଦଶ କିସ୍ତି ଗତ ବର୍ଷ ମେ ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥିଲା । ୧୩ ତମ କିସ୍ତି ଜାରି କରିଯିବା ସହିତ ସରକାର ଭାରତର କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବିକା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରିଛନ୍ତି ତାହାକୁ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଯୋଜନା ସାରା ଦେଶରେ କୃଷକ ମାନଙ୍କୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିସାରିଛି ଏବଂ ଏହି ନୂତନ କିସ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ଆୟକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ କରିବ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି (ପିଏମ୍ – କିଷାନ) ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ଏହି ଯୋଜନାରେ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବହିଷ୍କରଣକୁ ବାଦ ଦେଇ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଚାଷ ନିମନ୍ତେ ଯୋଗ୍ୟ ଜମିଧାରକ କୃଷକ ପରିବାରକୁ ଆୟ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖା ଯାଇଛି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରତି ବର୍ଷ ପ୍ରତ୍ୟେକ କିସ୍ତିରେ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କା ଲେଖାଏଁ କରି ତିନୋଟି କିସ୍ତିରେ ୬,୦୦୦ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଥାଏ ।
ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭୂମିଧାରକ କୃଷକ ପରିବାର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବହିଷ୍କରଣ ମାନଦଣ୍ଡ ଅନୁଯାୟୀ ପିଏମ୍ – କିଷାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଯୋଗ୍ୟ ଅଟନ୍ତି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା, ୧୧ କୋଟିରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପରିବାର, ମୁଖ୍ୟତଃ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମ ମାତ୍ର କୃଷକ ପରିବାରକୁ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ବିଶେଷ ରୂପରେ, କୋଭିଡ୍ ଲକଡାଉନ୍ ସମୟରେ ଏହି ଅଭାବୀ ଚାଷୀ ମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ କିସ୍ତିରେ ୧.୭୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବଣ୍ଟନ କରା ଯାଇଥିଲା । ଏହି ଯୋଜନାରେ ତିନି କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ହିତାଧିକାରୀ ମଧ୍ୟ ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ସାମୁହିକ ଭାବେ ୫୩,୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ପାଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପାଣ୍ଠି ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିଛି, କୃଷକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଋଣ ସୀମିତତାକୁ ହ୍ରାସ କରିଛି ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକୁ ଅଧିକ କରିଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ କୃଷକ ମାନଙ୍କର ବିପଦକୁ ହାତକୁ ନେବା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିଛି, ଯାହା ଅଧିକ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ନିବେଶକୁ ଆଗେଇ ନେଇଛି । ଆଇଏଫ୍‌ପିଆର୍‌ଆଇ ଅନୁଯାୟୀ, ପିଏମ୍ – କିଷାନ ପାଣ୍ଠି ପ୍ରାପ୍ତକର୍ତ୍ତା ମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କୃଷି ଆବଶ୍ୟକତା ତଥା ଶିକ୍ଷା, ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଏବଂ ବିବାହ ପରି ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପୂରଣ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।