কৃষি মন্ত্ৰালয়
কাইলৈ কৰ্ণাটকৰ বেলাগাভিত পিএম-কিষাণৰ অধীনত ৮ কোটিতকৈ অধিক হিতাধিকাৰীক ১৬,৮০০ কোটিতকৈ অধিক মূল্যৰ ত্ৰয়োদশ কিস্তি মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
26 FEB 2023 4:36PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কাইলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি আঁচনিৰ অধীনত কৃষকক ২০০০ টকাকৈ মুকলি কৰিব। এই আঁচনিৰ অধীনত ৮ কোটিৰো অধিক কৃষকৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ মুঠ ১৬,৮০০ কোটি টকাতকৈ অধিক ধন জমা হ’ব।
ভাৰতীয় ৰে’লৱে আৰু জল জীৱন অভিযানৰ সৈতে সংগতি ৰাখি পিএম-কিষানৰ ত্ৰয়োদশ কিস্তিৰ বহু প্ৰত্যাশিত মুকলি অনুষ্ঠান কৰ্ণাটকৰ বেলাগাভিত অনুষ্ঠিত হ’ব। এই উপলক্ষে অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত নৰেন্দ্ৰ সিং টোমাৰ আৰু কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী মনোজ আহুজা উপস্থিত থাকিব। এই অনুষ্ঠানত পিএম-কিষান আৰু জল জীৱন মিছনৰ হিতাধিকাৰীকে ধৰি এক লাখৰো অধিক লোক উপস্থিত থাকিব বুলি আশা কৰা হৈছে। অনুষ্ঠানটো পোনপটীয়াকৈ চাবলৈ আগ্ৰহ কৰাসকলে https://lnkd.in/gU9NFpd ইউআৰএলৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠানটোৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰে আৰু https://pmindiawebcast.nic.in/ত পোনপটীয়াকৈ অনুষ্ঠানৰ চাবলৈ টিউন কৰিব পাৰে।
আঁচনিৰ অধীনত একাদশ আৰু দ্বাদশ কিস্তি বিগত বৰ্ষৰ মে’ আৰু অক্টোবৰ মাহত দিয়া হৈছিল। ত্ৰয়োদশ কিস্তিৰ মুক্তিৰ লগে লগে চৰকাৰে ভাৰতৰ কৃষকসকলক সহায় কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ জীৱিকাৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাত সহায় কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি বৰ্তাই ৰাখিছে। পিএম-কিষান আঁচনিখনে ইতিমধ্যে সমগ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলক যথেষ্ট সুবিধা প্ৰদান কৰিছে আৰু এই শেহতীয়া কিস্তিয়ে তেওঁলোকৰ আয় আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰিব আৰু কৃষি খণ্ডৰ বিকাশত অৰিহণা যোগাব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৯ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী কিষাণ সন্মান নিধি (পিএম-কিষাণ) আঁচনি আৰম্ভ কৰে। এই আঁচনিৰ লক্ষ্য হৈছে কেতবোৰ বিশেষ দিশ বাদ দি সমগ্ৰ দেশৰ সকলো ভূমিৰ স্বত্তাধিকাৰী কৃষক পৰিয়ালক খেতি কৰিব পৰা ভূমিৰে আয়ৰ সহায় আগবঢ়োৱা। এই আঁচনিৰ অধীনত ২০০০ টকাকৈ তিনিটা কিস্তিত প্ৰতি বছৰে ৬০০০ টকা পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টত মুকলি কৰা হয়।
কেতবোৰ দিশ বাদ দি দেশৰ সকলো ভূমিৰ স্বত্তাধিকাৰী কৃষক পৰিয়ালক পিএম কিষানৰ অধীনত যোগ্য বুলি গন্য কৰা হ’ব।
এতিয়ালৈকে ১১ কোটিতকৈ অধিক কৃষক পৰিয়ালক ২.২৫ লাখ কোটিৰো অধিক ধন প্ৰধানকৈ সৰু আৰু প্ৰান্তীয় পৰিয়ালক প্ৰদান কৰা হৈছে। উল্লেখযোগ্য যে ক’ভিড লকডাউনৰ সময়ত এই কৃষকসকলৰ সাহাৰ্যাৰ্থে একাধিক কিস্তিত ১.৭৫ লাখ কোটি টকা বিতৰণ কৰা হয়। এই আঁচনিখনে তিনি কোটিৰো অধিক মহিলা হিতাধিকাৰীকো উপকৃত কৰিছে যিয়ে সামূহিকভাৱে ৫৩,৬০০ কোটিতকৈ অধিক টকা লাভ কৰিছে।
এই পদক্ষেপৰ পুঁজিয়ে গ্ৰাম্য অৰ্থনৈতিক বিকাশত সহায় কৰিছে, কৃষকৰ ঋণৰ বাধা লাঘৱ কৰিছে আৰু কৃষি ক্ষেত্ৰৰ বিনিয়োগ বৃদ্ধি কৰিছে। ইয়াৰ ফলত কৃষকৰ ক্ষতিশংকা বহনৰ ক্ষমতাও বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ফলত অধিক উৎপাদনশীল বিনিয়োগ হৈছে। আইএফপিআৰআইৰ মতে পিএম-কিষানৰ পুঁজিয়ে গ্ৰাহকসকলক তেওঁলোকৰ কৃষি প্ৰয়োজনীয়তা আৰু শিক্ষা, চিকিৎসা আৰু বিবাহৰ দৰে অন্যান্য ব্যয় পূৰণ কৰাত সহায় কৰিছে।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
PM to release 13th instalment amount of more than Rs. 16,800 crores to more than 8 crore beneficiary farmers under the PM-KISAN at Belagavi, Karnataka tomorrow
26 FEB 2023 4:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi will release Rs 2000 each to farmers under the PM Kisan Samman Nidhi Scheme (PM-KISAN) scheme tomorrow. A total of more than Rs. 16,800 crores will be deposited directly in the accounts of more than eight crore farmers under the Scheme.
The highly anticipated release of the PM-KISAN 13th instalment, in conjunction with the Indian Railways and the Jal Jeevan Mission, will take place at Belagavi, Karnataka. The Union Minister of Agriculture & Farmers Welfare, Shri Narendra Singh Tomar and the Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare, Shri Manoj Ahuja will be present. The event is anticipated to draw an impressive attendance of over one lakh attendees, comprising PM-KISAN and Jal Jeevan Mission beneficiaries. Those interested to watch the programme Live, may register for the event by accessing the following URL: https://lnkd.in/gU9NFpd and tune in to witness the live event proceedings on https://pmindiawebcast.nic.in/
The 11th and 12th instalments under the Scheme were given in May and October last year. With the release of the 13th instalment, the government has continued its commitment to support India's farmers and help them achieve their livelihood goals. The PM-KISAN Scheme has already provided significant benefits to farmers across the country, and this latest instalment will further boost their incomes and contribute to the growth of the agriculture sector.
Prime Minister Shri Narendra Modi launched the Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhi (PM-KISAN) Scheme in 2019. The Scheme aims to provide income support to all landholder farmer families across the country with cultivable land, subject to specific exclusions. Under the Scheme, an amount of Rs 6000 per year is released in three instalments of Rs 2000 each directly into the beneficiaries’ bank accounts.
All landholding farmer families in the country are eligible under PM KISAN, subject to certain exclusion criteria.
Till now, over 2.25 lakh crores of funds have been disbursed to more than 11 crore farmer families, primarily the small and marginal. Notably, during the Covid lockdown, Rs. 1.75 lakh crores were distributed in multiple instalments to support these needy farmers. The Scheme has also benefited over three crore women beneficiaries who have collectively received over Rs. 53,600 crores in funds.
The initiative's funds have spurred rural economic growth, eased credit constraints for farmers and boosted agricultural investments. It has also increased farmers' risk-taking capacity, leading to more productive investments. According to IFPRI, PM-KISAN funds are helping recipients meet their agricultural needs and other expenses like education, medical care and marriage.