Prime Minister's Office
PM lays foundation stone & dedicates to the nation multiple projects worth over Rs 9500 crores at Ramagundam, Telangana
Dedicates Fertilizer plant at Ramagundam
“Experts around the world are upbeat about the growth trajectory of Indian economy”
“A new India presents itself to the world with self-confidence and aspirations of development ”
“Fertilizer sector is proof of the honest efforts of the central government”
“No proposal for privatization of SCCL is under consideration with the central government”
“The Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Central Government holds 49%. The Central Government cannot take any decision related to the privatization of SCCL at its own level”
12 NOV 2022 5:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple projects worth over Rs 9500 crores in Ramagundam, Telangana today. Earlier today, the Prime Minister paid a visit to the Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited (RFCL) plant
Addressing the gathering, the Prime Minister said projects launched and for which foundation stones were laid today will promote both agriculture and agricultural growth. The Prime Minister pointed out that on one hand, the entire world is dealing with the corona pandemic and is getting affected by strenuous situations of war and military actions. “But among all of this”, the Prime Minister said, “experts are predicting that India is moving in the direction of becoming the third largest economy.” Experts, the Prime Minister said, are also saying that growth equivalent to 30 years from the 90s will take place in the coming few years. “The chief reason for this perception is the change that has taken place in the country during the last 8 years. India has changed its approach to doing work in the last 8 years. In these 8 years thinking as well as the approach of governance has undergone a transformation”, he said. This can be seen in infrastructure, government processes, ease of doing business, and transformations which are being inspired by the aspirational society of India, he added.
“A new India presents itself to the world with self-confidence and aspirations of development ”, he said. The Prime Minister said that development is a continuous mission that runs in the country 365 days a year. He further added that when a dedication of a project is carried out, work on new projects begins simultaneously. The Prime Minister also emphasized that efforts are made to pace up the development of projects whose foundation stones are laid and the Ramagundam project is a clear example of this. The foundation stone for Ramagundam Project was laid by the Prime Minister on 7th August 2016.
The Prime Minister pointed out that the India of the 21st century can move forward by realizing ambitious targets. “When the aim is ambitious, we have to come up with new methodologies and create new facilities”, the Prime Minister remarked. Shri Modi said that the fertilizer sector is proof of the honest efforts of the central government. Recalling the time when India used to depend on foreign countries to meet the demands of fertilizers, the Prime Minister pointed out that many fertilizer plants that were set up earlier were forced to shut down due to obsolete technologies, including Ramagundam Plant. He further added that urea which was imported at exorbitant rates was black-marketed for other purposes instead of reaching the farmers.
Measures for improving fertilizer availability
• 100% Neem Coating of Urea.
• Opening of 5 big plants which were lying closed, more than 60 lakh tonnes of urea will be produced
• Nano Urea push
• Single Pan-India brand ‘Bharat Brand’
• 9.5 lakh crore spent in 8 years to keep fertilizers affordable
• More than 2.5 lakh crore spent this year
• International price of Urea bag is Rs 2000, farmers pay Rs 270
• Every DAP fertilizer bag gets 2500 subsidy
• Soil Health card for informed fertilizer decision
• 2.25lakh crore rupees transferred under PM Kisan Samman Nidhi
After 2014, one of the first steps taken by the central government was ensuring 100% Neem Coating of Urea and stopping black-marketing. He further added that the soil health card campaign ensured the knowledge among farmers about the optimum needs of their fields. Five big fertilizer plants that were lying closed for years are being restarted. The Gorakhpur plant in Uttar Pradesh has started production, and the Ramagundam plant has been dedicated to the nation. When these five plants are fully functional, the country will get 60 lakh tonnes of urea which will lead to huge savings on imports and ease of availability of urea. Ramagundam Fertilizer plant will serve farmers in Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Chhattisgarh and Maharashtra, he informed. The Plant will spur the economy of the surrounding areas and will give a push to logistics-related businesses in the area. “6000 crore rupees invested by the central government will give several thousand rupees benefit to the youth of Telangana”, he said. The Prime Minister also talked about the technological strides in the fertilizer field and said Nano Urea will bring a massive change in the field. The Prime Minister stressed the importance aatmnirbharta and mentioned how the global price rise of fertilizer due to the pandemic and war was not transferred to the farmers. A 2000 rs bag of Urea is made available for 270 rupees to the farmer. Similarly, a bag of DAP priced at Rs 4000 in the international market is subsidized to the tune of 2500 rs per bag.
“In the last 8 years”, the Prime Minister informed, “the central government has already spent approximately Rs 10 lakh crores so that farmers are not burdened for fertilizers.” He further added that the central government has spent 2.5 lakh crores so far this year to make cheap fertilizers available for the farmers of India. The Prime Minister informed that the central government has transferred approximately 2.25 lakh crores in the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. The Prime Minister also threw light on the multitude of brands of fertilizers that were available in the market which had become a cause for concern for the farmers for decades. “Urea will now have only one brand in India and it is called Bharat brand. Its quality and price are already determined”, he remarked. This is a clear example of how the government is reforming the sector, especially for small farmers.
The Prime Minister also touched upon the challenge of the connectivity infrastructure. The government is working to meet this challenge by providing every state with modern highways, airports, waterways, railways and internet highways. This is getting new energy from PM Gatishakti National Master plan. The coordination and informed working style is eliminating the possibility of projects hanging for a long time, he said. He said that the railway line connecting Bhadradri Kothagudem district and Khammam was prepared in 4 years and will greatly benefit the local population. Similarly, the three highways on which work started today, will benefit the industrial belt, sugarcane and turmeric growers.
Throwing light on the rumour mill that arises when the development works in the country picks up pace, the Prime Minister said that some forces create obstacles for political gains. He pointed out that similar rumours are currently being spread in Telangana regarding 'Singareni Collieries Company Limited-SCCL' and various coal mines. “The Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Central Government holds 49%. The Central Government cannot take any decision related to the privatization of SCCL at its own level”, the Prime Minister clarified and reiterated that no proposal for privatization of SCCL is under consideration with the central government.
The Prime Minister recalled the numerous scams of thousands of crores of rupees that have plagued the country regarding coal mines. He informed that the country as well as the workers, the poor and the areas where these mines were located suffered heavy losses. He further added that coal mines are being auctioned with complete transparency keeping in view the increasing need for coal in the country. “Our government has also created DMF i.e. District Mineral Fund to give benefits to the people living in the area where the minerals are extracted. Thousands of crores of rupees have been released to the states under this fund”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister said “We want to take Telangana forward by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan, Union Minister G Kishan Reddy, Members of Parliament and Members of Legislative Assembly were those present on occasion. Farmers from 70 Constituency seats were connected with the event.
Background
The Prime Minister dedicated Fertilizer plant at Ramagundam to the nation whose foundation stone for Ramagundam Project was also laid by the Prime Minister on 7th August 2016. The driving force behind the revival of the Fertilizer Plant is the vision of the Prime Minister to achieve self-sufficiency in production of urea. The Ramagundam Plant will make available 12.7 LMT per annum of indigenous neem-coated Urea production.
The project has been set up under the aegis of Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited (RFCL) which is a Joint Venture Company of National Fertilizers Limited (NFL), Engineers India Ltd (EIL) and Fertilizer Corporation of India Limited (FCIL). RFCL was entrusted with the responsibility of setting up the New Ammonia-Urea Plant with an investment of more than Rs 6300 crores. Gas to RFCL Plant will be supplied through Jagdishpur – Phulpur- Haldia Pipeline.
The plant would ensure adequate and timely supply of urea fertilizer to the farmers in the state of Telangana as well as in Andhra Pradesh, Karnataka, Chattisgarh and Maharashtra. The plant would not only improve the availability of fertilizer but will also boost overall economic development in the region including the development of infrastructures like roads, railways, ancillary industry etc. Apart from this, the region will benefit from the development of MSME vendors for supply of various goods for the factory. RFCL’s ‘Bharat Urea’ will provide a tremendous boost to the economy by not only reducing imports but also by giving an impetus to the local farmers through a timely supply of fertilizers and extension services.
The Prime Minister also dedicated the Bhadrachalam Road- Sattupalli rail line to the nation, which has been built at a cost of around Rs 1000 crores. He also laid the foundation stone of various road projects worth over Rs 2200 crores, namely the Medak-Siddipet-Elkathurthy section of NH-765DG; Bodhan-Basar-Bhainsa section of NH-161BB; Sironcha to Mahadevpur Section of NH-353C.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা তেলঙ্গানাগী রামাগুন্দমদা লুপা করোর ৯৫০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা লৈবাক মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
রামাগুন্দমদা লৈবা ফর্তিলাইজর প্লান্ত মীয়ামদা খুৎশিন্নখ্রে
অখঙ-অহৈশিংনা ভারতকী শেন্মিৎলোন্না লেপ্তনা শাহৌ লৌরকপগী মতৌদা নুংঙাইবা ফাওনরি”
“অনৌবা ভারতনা মালেমদা মশাবু মশাদা থাজবা অমসুং চাউখৎপা পাম্বগী শক্তাক্কা লোয়ননা লান্থোক্লি”
“ফর্তিলাইজর সেক্তরনা কেন্দ্র সরকারনা পুকচেল চেংনা থবক তৌবগী খুদম অমা ওইরি”
“এস.সি.সি.এল.বু প্রাইভেতাইজ তৌবগী ৱাহৌদোক অমত্তা কেন্দ্র সরকারনা খন্ন-নৈনদ্রি”
“তেলঙ্গানা সরকারনা এস.সি.সি.এল.দা ৫১% স্তেক লৈ, কেন্দ্র সরকারনা ৪৯% লৈ। কেন্দ্র সরকারনা এস.সি.সি.এল. প্রাইভেতাইজেসন তৌবগা মরী লৈনবা ৱারেপ অমত্তা মশাগী থাক্তা লৌবা য়াদে”
12 NOV 2022 5:49PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি তেলঙ্গানাগী রামাগুন্দমদা লুপা করোর ৯৫০০ হেনবগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়াগী উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা লৈবাক মীয়ামদসু খুৎশিন্নখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ঙসিগী অঙনবদা রামাগুন্দম ফর্তিলাইজর অমসুং কেমিকেল্স লিমিতেদ (আর.এফ.সি.এল.) প্লান্তসু চৎখি।
ঙসি তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্তশিংনা লৌউ-শিংউ খুমাং চাউশিলহনবতা নত্তনা থৌওং অসিবু চাউখৎহনগনি হায়খি। মালেম্না নাকল অমদা কোরোনা লাইচৎকা লান্থেংনরি অমসুং লানগী থৌদোক কয়াগী চৈথেংসু ফংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খিবদা, “ময়াম অসিগী মরক্তা, ভারতনা মালেমগী শেন্মিৎলোনশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ওইরগনি হায়না অখঙ-অহৈ কয়ানা হায়রি”। ইং ৯০গী মতমদা, চহি ৩০দা লৌখিবা শাহৌগা মান্নবা চাং অদু মথংগী চহি খরসিদা লৌবা শাহৌগা মান্নরগনি হায়না অখঙ-অহৈশিংনা ফোংদোক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসিগী মরমদি, লৈবাক অসিদা মমাংগী চহি ৮দা লাকখিবা অহোংবশিংনা ওইগনি। ভারতনা মমাংগী চহি ৮ অসিদা থবক তৌবগী থৌওং হোংদোকখ্রে। হায়রিবা মতমসিদা, ঐখোয়না লৈঙাকপগী থৌওংদসু অহোংবা পুরকখ্রে”, মহাক্না হায়খি। পুম্নমক অসি ঐখোয়গী ইনফ্রাস্ত্রকচর, লৈঙাকপগী থৌওং, কারবার তৌবদা হেন্না নুংঙাইহনবা অমসুং ভারতকী মিৎয়েং শানবা খুন্নাইশিংনা ইথিল পীদুনা পুরকপা অহোংবশিংদা উবা ফংই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
“অনৌবা ভারতনা মালেমদা মশাবু মশাদা থাজবা অমসুং চাউখৎপা পাম্বগী শক্তাক্কা লোয়ননা লান্থোক্লি”, মহাক্না হায়খি। চাউখৎ থৌরাং হায়রিবা থৌওং অসি লৈবাক অসিদা চহিদা নুমিৎ ৩৬৫নি পাংথোকপা লেপ্তবা মিসন অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। লৈবাক মীয়ামদা প্রোজেক্ত অমা হেক খুৎশিন্নখিবগা, অতোপ্পা প্রোজেক্ত অমা খুদক্তা হৌই হায়না মহাক্না মখা তাখি। উরেপ উয়ুং তমখ্রবা প্রোজেক্তশিং খোঙজেল য়াঙনা লোইশিনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি অমসুং রামাগুন্দম প্রোজেক্তনা মসিগী ময়েক শেংলবা খুদম অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। রামাগুন্দম প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং অসিমক প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ৭, ২০১৬তা তমখিবনি।
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা অচৌবা প্রোজেক্তশিং লোইশিন্দুনা তুংলমচত্তা চঙশিনবা ঙমগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। “করিগুম্বা পান্দম্না চাউরবা, ঐখোয়না অনৌবা মেথোদোলোজী পুথোকপা তাই অমসুং অনৌবা ফেসিলিতী কয়া শেম্বা তাই”, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। ফর্তিলাইজর সেক্তরনা কেন্দ্র সরকারনা পুকচেল চেংনা থবক তৌবগী খুদম অমা ওইরি হায়না মহাক্না হায়খি। ফর্তিলাইজরগীদমক্তা মীরমদা মখা পোল্লিঙৈগী মতম নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, রামাগুন্দম প্লান্ত য়াওনা অতোপ্পা প্লান্ত কয়া অমা শোত্থবা তেক্নোলোজী শিজিন্নবনা মরম ওইরগা হান্না লৈরম্বা প্লান্ত কয়া নমদুনা থিংজিনহনবা তাখিবনি। অভ্বাংবা মমলদা মীরমদগী পুশিল্লকপা য়ুরিয়াবু লৌমীশিংদা য়ৌহনবগী মহুত্তা অতোপ্পা মরমগীদমক্তা ব্লেক মার্কেত্তা থাদোকপগী চৎনবী লৈরম্মি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
হার ফংবা হেনগৎহন্নবা পায়খৎপা থৌরাংশিং
• য়ুরয়াবু ১০০%গী চাংদা নীম কোতিং তৌবা
• থিংদুনা লৈরম্লবা অচৌবা প্লান্ত ৫ হাংদোকপা, মসিনা য়ুরিয়া তোন লাখ ৬০মুক পুথোক্কনি
• নেনো য়ুরিয়া খুমাং চাউশিলহনবা
• পেন-ইন্দিয়াগী অমত্তা ওইবা ‘ভারত-ব্রান্দ’
• হার নিংথিজনা ফংহন্নবগীদমক্তা চহি ৮ অসিদা লুপা করোর লাখ ৯.৫ চাদিং তৌখ্রে
• হন্দকী চহিমক্তদা লুপা করোর লাখ ২.৫দগী হেন্না চাদিং তৌখ্রে
• য়ুরিয়া বেগ অমগী মালেমগী মমলনা লুপা ২০০০ ওইবদা লৌমীশিংনা শুপ্নগী লুপা ২৭০দা লৈরি
• দি.এ.পি. ফর্তিলাইজর বোরা খুদিংদা লুপা ২৫০০গী সবসিদী ফংলি
• ফর্তিলাইজরগী মতাংদা নিংথীনা ৱারেপ লৌবা ঙমহন্নবগীদমক্তা পীবা সোইল হেল্থ কার্দ
• পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লুপা করোর লাখ ২.২৫ থাখ্রে
ইং ২০১৪গী মতুংদা কেন্দ্র সরকারনা পায়খৎখিবা অহানবা খোঙথাংদি য়ুরিয়াবু ১০০% নীম কোতিং তৌবা অমসুং ব্লেক মার্কেত থিংখিবনি। সোইল হেল্থ কার্দনা লৌমীশিংগী মফমদা মখোয়গী লবুক্কী তঙাই ফদনা চঙগদবা হারগী চাং খঙহল্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। চহি কয়াদগী লোন্দুনা লাক্লবা অচৌবা প্লান্ত মঙা অমুক হন্না হাংদোক্লে। উত্তর প্রদেশকী গোরখপুর প্লান্তনা প্রদক্সন হৌখ্রে অমসুং রামাগুন্দম প্লান্ত অসিসু লৈবাক মীয়ামদা হৌজিক খুৎশিন্নরে। প্লান্ত মঙা অসিনা নিংথিনা মথৌ পাংথোক্লকপা মতমদা লৈবাক অসিনা য়ুরিয়া তোন লাখ ৬০ ফংগনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক্না ইম্পোর্ত্তা শেল য়াম্না তুংশিনবা ঙম্লগনি অমসুং য়ুরিয়াসু মরাং কায়না ফংলগনি। রামাগুন্দম ফর্তিলাইজর প্লান্তনা তেলঙ্গানা, আন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, ছতিসগর অমসুং মহারাস্ত্রাগী লৌমীশিংদা য়াম্না তেংবাংগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। প্লান্ত অসিনা মনাক নকপদা লৈবা মফমশিংগী শেন্মিৎলোন চাউখৎহনবদা তেংবাংগনি অমসুং লমদমশিং অসিগী লোজিস্তিক্কা মরী লৈনবা কারবারশিংদা শাফু য়াম্না পীগনি। “কেন্দ্র সরকারনা থাদখিবা লুপা করোর ৬০০০না তেলঙ্গানাগী নহাশিংগী মফমদা লুপা লিশিং কয়া কয়াগী কান্নবা পীগনি”, মহাক্না হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা য়ুরিয়াগী হীরমদা তেক্নোলোজীগা মরী লৈননা পাংথোকখিবা থৌওং কয়াগী মতাংদা পনখি অমসুং নেনো য়ুরিয়ানা হীরমসিদা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্কনি হায়না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা আত্মানির্ভরতাদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলদুনা লাইচৎ অমসুং লান্না মরম ওইরগা ফর্তিলাইজরগী মালেমগী মমল ৱাংখৎলকপা অমসুং লৌমীশিংদা য়ৌহনবা ঙমদবগী ৱাফম পুথোকখি। লুপা ২০০০ পীবা য়ুরিয়া বোরা অমবু লৌমীশিংদা লুপা ২৭০দা ফংহল্লি। মালেমগী কৈথেলদা লুপা ৪০০০ পীবা দি.এ.পি. বোরা অমবু সবসিদী পীরবা মতুংদা লুপা ২৫০০দা ফংহল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা পাউদমখিবদা, “মমাংগী চহি ৮দা, লৌমীশিংনা হারগী অৱাবা মাইয়োক্নদনবা হায়দুনা কেন্দ্র সরকারনা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ১০ থাদখি”। হন্দকী চহিমক্তদা, ভারতকী লৌমীশিংদা হার মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা করোর লাখ ২.৫দগী হেন্না চাদিং তৌখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। কেন্দ্র সরকারনা পি.এম. কিসান সম্মান নিধীগী মখাদা লৈবাক্কী লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ২.২৫ হাপখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। ফর্তিলাইজরগী তোঙনবা ব্রান্দ কয়া কৈথেলদা ফংবা অমসুং মসিনা লৌমীশিংদা চমম্নবা পোকহনবগী ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি। “ভারত্তা য়ুরিয়া অসি হৌজিক ব্রান্দ অমখক্তা ফংলগনি, ব্রান্দ অসিদি ভারত ব্রান্দ হায়না কৌগনি। মসিগী মগুন অমসুং মমল ঐখোয়না লেপ্লে”, মহাক্না হায়খি। সেক্তর অসিবু সরকারনা মতৌ করম্না শেমদোক্লিবগে, অপীকপা লৌমীশিংগীদমক্তা অখন্ননা, হায়বসি থৌওং অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি।
কন্নেক্তিবিতী ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মতাংদা শিংনবা লৈবশিংগী ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা পনখি। রাজ্যশিংদা মোদর্ন হাইৱে, এয়রপোর্ত, ৱাতরৱে, রেলৱে অমসুং ইন্তর্নেত হাইৱে লৈহন্দুনা শিংনবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরকপদা সরকারনা তেংবাংলি। থৌওং অসিনা পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্দগী পাঙ্গল ফংলি। নিংথীনা পাউ ফাওনদুনা অমসুং তেংবাংনদুনা থবক তৌমিন্নবগী থৌওংশিংনা প্রোজেক্তশিং লোইশিনবদা মতম শাংনা চঙহন্দ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। ভদ্রদ্রী কোথাগুদেম জিলা অমসুং খম্মাম শম্নহনবা রেলৱে লাইন অসি শুপ্নগী চহি ৪দা শাখিবনি অমসুং মসিনা লোকেল মীয়ামদা মতেং য়াম্না পাংগনি হায়না মহাক্না হায়খি। মান্নবা থৌওং ওইনা, ঙসি হৌগদৌরিবা হাইৱে অহুম অসিনা ইন্দস্ত্রী, চু অমসুং য়াইঙং থাবশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগনি।
লৈবাক অসিদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিং মায় পাকপা হেক হৌরকপগা তোকঙা শন্দোকপগী থৌওং হৌবগী মতাংদা মিৎয়েং চঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা কাঙবু খরনা মশাগী ওইজবগীদমক্তা অয়েৎপা অদুম পীরকই হায়খি। ‘সিঙ্গারেনি কোল্লাইরিস কম্পেনী লিমিতেদ –এস.সি.সি.এল. অমসুং তোঙানবা কোল মাইন খরগী মতাংদা মান্নবা তোকঙা খরা হৌজিক তেলঙ্গানাদা শন্দোক্লি হায়না মহাক্না মখা তাখি। “তেলঙ্গানা সরকারনা এস.সি.সি.এল.দা ৫১% স্তেক লৈ, কেন্দ্র সরকারনা ৪৯% লৈ। কেন্দ্র সরকারনা এস.সি.সি.এল. প্রাইভেতাইজেসন তৌবগা মরী লৈনবা ৱারেপ অমত্তা মশাগী থাক্তা লৌবা য়াদে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা শেংদোকখি অমসুং এস.সি.সি.এল.বু প্রাইভেতাইজ তৌবগী ৱাহৌদোক অমত্তা কেন্দ্র সরকারনা খন্ন-নৈনদ্রি হায়না মখা তাখি।
কোল মাইনগা মরী লৈননা লৈবাক অসিদা অয়েৎপা পীদুনা লাকখিবা লুপা করোর লিশিং কয়াগী ৱাথোক কয়া প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি। মসিনা মরম ওইরগা ৱর্কর, লাইরবা অমসুং মাইনশিং অসি লৈবা মফমশিংনা য়াম্না চাউয়া মাঙজবা ফংখি হায়না মহাক্না হায়খি। লৈবাক অসিদা কোয়লাগী তঙাই ফদবা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংলদুনা নুং-পান ফাওনা উহন্দুনা কোল মাইনশিংগী ওক্সন পাংথোক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। “ঐখোয়গী সরকারনা মিনরেল লৌথোক্লিবা মফমশিংদা লৈবা মীয়ামদা কান্নবা পীনবগীদমক্তা দি.এম.এফ., হায়বদি, দিস্ত্রিক্ত মিনরেল ফন্দ শেমখ্রে। ফন্দ অসিগী মখাদা রাজ্যশিংদা লুপা করোর লিশিং কয়া পীথখ্রে”, মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনবা ওইনা হায়খি, “ঐখোয়না সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিশ্বাস অমসুং সবকা প্রয়াসকী মন্ত্রগা লোয়ননা তেলঙ্গানাবু তুংলমচত্তা পুবা পাম্মি”।
তেলঙ্গানাগী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী কে. চন্দ্রসেখর রাও, রাজ্যপাল, দাঃ তামিলিসাই সৌন্দরাজন, কেন্দ্র মন্ত্রী, জি. কিশন রেদ্দী, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ. কয়ানা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াখি। কন্সতিত্বেন্সী সিত ৭০গী লৌমীশিংগা ঙসিগী থৌরমগা মরী লৈনহনখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা রামাগুন্দমদা লুপা করোর ৯৫০০ হেন্বগী তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং মীয়ামদা কত্থোক্কনি অমদি উরেপ উয়ুং তমগনি‍। মহাক্না রামাগুন্দমদা ফর্তিলাইজর প্লান্ত লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কনি‍। রামাগুন্দম প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুংসু প্রধান মন্ত্রীনা ওগস্ত ৭, ২০১৬দা তমখিবনি‍। ফর্তিলাইজর প্লান্ত অসি অমুক হিংগৎহনবদা মথৌ হাপ্লিবা অসি য়ুরিয়া পুথোকপদা ইরোমদোম লেপচবা হায়বা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েঙ অদুননি‍। রামাগুন্দম প্লান্তনা লমদমসিগী ওইবা নীম কোতেদ য়ুরিয়া চহিদা এল.এম.তি. ১২.৭ পুথোকপগী মতিং লৈগনি‍।
প্রোজেক্ত অসি, নেস্নেল ফর্তিলাইজর্স লিমিতেদ (এন.এফ.এল.), ইঞ্জিনিয়র্স ইন্দিয়া লিমিতেদ (ই.আই.এল.) অমদি ফর্তিলাইজর কোর্পোরেসন ওফ ইন্দিয়া লিমিতেদ (এফ.সি.আই.এল.) অহুমগী জোইন্ত ভেঞ্চর অমা ওইরিবা রামাগুন্দম ফর্তিলাইজর এন্দ কেমিকেল্স লিমিতেদ (আর.এফ.সি.এল.)গী মখাদা পায়খৎপনি‍। আর.এফ.সি.এল.দা লুপা করোর ৬৩০০ হেন্না থাদদুনা নিউ এম্মোনিয়া-য়ুরিয়া প্লান্ত লিংখৎনবগী থৌদাং শিন্নরি‍। আর.এফ.সি.এল. প্লান্ত অসিদা পীগদৌরিবা গ্যাস জগদিসপুর – ফুলপুর – হল্দিয়া পাইপলাইনগী খুত্থাঙদা ফংহনগনি‍।
প্লান্ত অসিনা তেলঙ্গনা লোয়ননা অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, ছত্তিসগর অমদি মহারাস্ত্র স্তেতকী লৌমীশিংদা মরাং কায়না অমদি মতম চানা য়ুরিয়া হার ফংহনবা ঙম্লগনি‍। প্লান্ত অসিনা হার মরাং কায়না ফংহনবতা নত্তনা লম্বী থোং, রেলৱে, এংসিলরী ইন্দস্ত্রীনচিংবা চাওখৎহনবা য়াওনা লমদম অদুগী মপুং ওইবা শেন্মিৎলোন চাওখৎহনবদসু চাউনা কান্নহল্লগনি‍। মসিগী মথক্তা, লমদম অসিনা ফেক্তরীশিংগীদমক তোঙান তোঙানবা পোৎলমশিং ফংহন্নবগীদমক এম.এস.এম.ই. ভেন্দরশিং চাওখৎহনবদসু কান্নরগনি‍। আর.এফ.সি.এল.গী ‘ভারত য়ুরিয়া’না মপান্দগী হার পুশিল্লকপা হন্থহনবতা নত্তনা লমদমদুগী লৌমীশিংদা মতম চানা হার ফংহন্দুনা অমদি সর্ভিস ফংহন্দুনা থবক থৌরম হেনগৎহন্দুনা শেন্মিৎলোন্দা চাওনা কান্নহনগনি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ১০০০রোম চঙনা শেমগৎপা ভদ্রচলম রোদ – সত্তুবল্লী রেল লাইনসু লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কনি‍। লুপা করোর ২২০০ হেন্না চঙনা শেমগৎকদবা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং মমিং ওইনা পল্লবদা এন.ঐচ.-৭৬৫দি.জি.গী মেদক-সিদ্দিপেৎ-এল্কাতুর্থী সেক্সন; এন.ঐচ.-১৬১.বি.বি.গী বোধন-বসর-ভৈন্সা সেক্সন; এন.ঐচ.৩৫৩সি.গী সিরোঞ্চাদগী মহাদেবপুর সেক্সনগী উরেপ উয়ুংসু তমগনি‍।
Happy to be in Ramagundam. Addressing a programme at launch of various development works. https://t.co/f86T8uVT1Z
— Narendra Modi (@narendramodi) November 12, 2022
Experts around the world are upbeat about the growth trajectory of Indian economy. pic.twitter.com/Q3nZbR4L4C
— PMO India (@PMOIndia) November 12, 2022
आज विकसित होने की आकांक्षा लिए, आत्मविश्वास से भरा हुआ नया भारत दुनिया के सामने है। pic.twitter.com/k9mXNlTfGa
— PMO India (@PMOIndia) November 12, 2022
For us, development is an ongoing process. pic.twitter.com/cQvtAbrTYu
— PMO India (@PMOIndia) November 12, 2022
Neem coating of urea and Soil Health Cards are initiatives which have greatly benefitted our hardworking farmers. pic.twitter.com/1wONSVZKar
— PMO India (@PMOIndia) November 12, 2022
One Nation, One Fertilizer. pic.twitter.com/05ooWPqtSw
— PMO India (@PMOIndia) November 12, 2022