ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାମଗୁଣ୍ଡମରେ ୯୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଣ୍ଡମରେ ସାର କାରଖାନାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
“ବିଶ୍ୱର ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିର ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ନେଇ ଉତ୍ସାହିତ ଅଛନ୍ତି”
“ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ନିଜକୁ ବିଶ୍ୱରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି”
“ସାର କ୍ଷେତ୍ର କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଚ୍ଚୋଟ ପ୍ରୟାସର ପ୍ରମାଣ”
“ଏସ୍‍ସିସିଏଲ୍‍ର ଘରୋଇକରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଚାରାଧିନ ନାହିଁ”
“ତେଲେଙ୍ଗାନା ସରକାରଙ୍କର ଏସ୍‍ସିସିଏଲ୍‍ ରେ ୫୧% ଅଂଶଧନ ଥିବାବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ୪୯% ଅଂଶଧନ ରହିଛି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ତାଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଏସସିସିଏଲର ଘରୋଇକରଣ ସହ ଜଡିତ କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇପାରିବେ ନାହିଁ”
12 NOV 2022 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାମଗୁଣ୍ଡମରେ ୯୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହାପୂର୍ବରୁ ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଏବଂ କେମିକାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆରଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍) କାରଖାନା ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଆଜି ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ତାହା ଉଭୟ କୃଷକ ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରୋନା ମହାମାରୀ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରୁଛି ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ଏବଂ ସାମରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ପରିସ୍ଥିତି ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି । କିନ୍ତୁ ଏସବୁ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ପୂର୍ବାନୁମାନ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ହେବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୯୦ ଦଶକରୁ ୩୦ ବର୍ଷରେ ଯେତିକି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି ଆସନ୍ତା କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମାନ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହେବ । ଏହାର ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ହେଉଛି ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ଘଟିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ଆଭିମୁଖ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛି । ଏହି ୮ ବର୍ଷରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ସହିତ ଶାସନର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଭିତ୍ତିଭୂମି, ସରକାରୀ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ବ୍ୟବସାୟ କରିବାର ସହଜତା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନଗୁଡ଼ିକରେ ଏହା ଦେଖିବାକୁ ମିଳେ ଯାହା ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷୀ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହେଉଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ବିକାଶର ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ବିଶ୍ୱରେ ନିଜକୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିକାଶ ହେଉଛି ଏକ ନିରନ୍ତର ମିଶନ ଯାହା ଦେଶରେ ବର୍ଷକୁ ୩୬୫ ଦିନ ଚାଲୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଏକକାଳୀନ ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହୋଇଛି, ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ତାହାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ । ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୬ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରି ଆଗକୁ ବଢିପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉଚ୍ଚାଭିଳାଷୀ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଆମକୁ ନୂତନ ପଦ୍ଧତି ଆଣିବାକୁ ଏବଂ ନୂତନ ସୁବିଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାର କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସଚ୍ଚୋଟ ଉଦ୍ୟମର ପ୍ରମାଣ । ସାରର ଚାହିଦା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ବିଦେଶ ଉପରେ ର୍ନିଭର କରୁଥିବା ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ରାମଗୁଣ୍ଡମ କାରଖାନା ସମେତ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିବା ଅନେକ ସାର କାରଖାନା ପୁରୁଣା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯୋଗୁଁ ବନ୍ଦ ହେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତ୍ୟଧିକ ହାରରେ ଆମଦାନୀ ହେଉଥିବା ୟୁରିଆ ଚାଷୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅନ୍ୟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କଳା ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେଉଥିଲା ।
ସାର ଉପଲବ୍ଧତା ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପଦକ୍ଷେପ
ୟୁରିଆର ୧୦୦% ନିମ୍ବ ଆବରଣ
ବନ୍ଦ ଥିବା ୫ ଟି ବଡ କାରଖାନା ଖୋଲିବା ଦ୍ୱାରା ୬୦ ଲକ୍ଷ ଟନରୁ ଅଧିକ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ
ନାନୋ ୟୁରିଆ ଯୋଗାଣ
ଏକକ ପାନ-ଇଣ୍ଡିଆ ବ୍ରାଣ୍ଡ "ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡ”
ସାରକୁ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ୮ ବର୍ଷରେ ୯.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି
ଏହି ବର୍ଷ ୨.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି
ୟୁରିଆ ବ୍ୟାଗର ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ୨୦୦୦ ଟଙ୍କା, କୃଷକମାନେ ଦେଉଛନ୍ତି ୨୭୦ ଟଙ୍କା
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡିଏପି ସାର ବ୍ୟାଗ ୨୫୦୦ ସବସିଡି ପାଇଥାଏ
ସାର ବ୍ୟବହାର ସୂଚନା ପାଇଁ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ
ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର ହୋଇଛି
୨୦୧୪ ପରେ, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦୦% ୟୁରିଆର ନିମ୍ବ ଆବରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ କଳାବଜାରୀ ବନ୍ଦ କରିବା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଅଭିଯାନ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷେତର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ଜ୍ଞାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ବନ୍ଦ ହୋଇ ରହିଥିବା ପାଞ୍ଚଟି ବଡ ସାର କାରଖାନା ପୁନଃ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି । ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ଗୋରଖପୁର କାରଖାନା ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି ଏବଂ ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ କାରଖାନା ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ପାଞ୍ଚଟି କାରଖାନା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ୬୦ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ୟୁରିଆ ପାଇବ ଯାହା ଆମଦାନୀରେ ବିପୁଳ ସଞ୍ଚୟ କରିବ ଏବଂ ୟୁରିଆ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ସାର କାରଖାନା ତେଲେଙ୍ଗାନା, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଛତିଶଗଡ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀଙ୍କୁ ସେବା କରିବ । ଏହି କାରଖାନାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବ । ସେ କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିନିଯୋଗ ହୋଇଥିବା ୬୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ତେଲେଙ୍ଗାନାର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ହଜାର ଟଙ୍କା ଲାଭ ଦେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଏବଂ ନାନୋ ୟୁରିଆ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ । ମହାମାରୀ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ସାରର ଆର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କିପରି ଚାଷୀଙ୍କ ଉପରେ ପଡି ନାହିଁ ସେ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ୨୦୦୦ ଟଙ୍କାର ୟୁରିଆ ବ୍ୟାଗ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ୨୭୦ ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ । ସେହିଭଳି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ୪୦୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଡିଏପିର ଏକ ବ୍ୟାଗ ଉପରେ ୨୫୦୦ ଟଙ୍କାର ସବସିଡି ଦିଆଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିସାରିଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ସାର ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ ବୋଝ ବହନ କରିବେ ନାହିଁ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଶସ୍ତା ସାର ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିଷାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ଅଧୀନରେ କୃଷକଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ପ୍ରାୟ ୨.୨୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅନେକ ବ୍ରାଣ୍ଡର ସାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯାହା ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ପାଲଟିଥିଲା । ୟୁରିଆରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ବ୍ରାଣ୍ଡ ରହିବ ଏବଂ ଏହାକୁ ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡ କୁହାଯିବ । ଏହାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ପୂର୍ବରୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ବିଶେଷକରି କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସରକାର କିପରି ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସଂସ୍କାର କରୁଛନ୍ତି ଏହାର ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦାହରଣ ।
ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟକୁ ଆଧୁନିକ ରାଜପଥ, ବିମାନବନ୍ଦର, ଜଳପଥ, ରେଳପଥ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ଯୋଗାଇ ସରକାର ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନରୁ ଏହା ନୂତନ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ କରୁଛି । ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ସୂଚନା କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପ୍ରକଳ୍ପର ଝୁଲାଇ ରଖିବାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ଦୂର କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭଦ୍ରାଦ୍ରି କୋଥାଗୁଡେମ ଜିଲ୍ଲା ଏବଂ ଖମାମକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ରେଳ ଲାଇନ ୪ ବର୍ଷରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇ ସ୍ଥାନୀୟ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ଲାଭଦାୟକ ହେବ । ସେହିଭଳି, ଯେଉଁ ତିନୋଟି ରାଜପଥ ଉପରେ ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ତାହା ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ, ଆଖୁ ଏବଂ ହଳଦୀ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଉପକୃତ କରିବ ।
ଦେଶରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଗତି କଲାବେଳେ ଉଠୁଥିବା ଗୁଜବକୁ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ଲୋକ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ ପାଇଁ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛନ୍ତି । ସେ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ତେଲେଙ୍ଗାନାରେ ‘ସିଙ୍ଗାରେନି କୋଲିୟେରିଜ୍‍ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ୍‌-ଏସସିସିଏଲ' ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କୋଇଲା ଖଣି ସମ୍ପର୍କରେ ଗୁଜବ ପ୍ରଚାରିତ ହେଉଛି । ତେଲେଙ୍ଗାନା ସରକାର ଏସ୍‍ସିସିଏଲ୍‍ ରେ ୫୧% ଅଂଶଧନ ଥିବାବେଳେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ୪୯% ଅଂଶଧନ ପାଇଛନ୍ତି । କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ନିଜସ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଏସସିସିଏଲର ଘରୋଇକରଣ ସହ ଜଡିତ କୌଣସି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଏସସିସିଏଲ୍‍ ର ଘରୋଇକରଣ ପାଇଁ କୌଣସି ପ୍ରସ୍ତାବ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ବିଚାରାଧିନ ନାହିଁ ।
କୋଇଲା ଖଣି ସମ୍ପର୍କରେ ଦେଶରେ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅନେକ ଦୁର୍ନୀତିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନେ ପକାଇଛନ୍ତି । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ତଥା ଶ୍ରମିକ, ଗରିବ ଏବଂ ଏହି ଖଣିଗୁଡିକ ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଅବସ୍ଥିତ ସେଥିରେ ବହୁ କ୍ଷତି ହୋଇଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶରେ କୋଇଲା ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ କୋଇଲା ଖଣି ନିଲାମ କରାଯାଉଛି । ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥ ଉତ୍ତୋଳନ ହେଉଥିବା ଅଞ୍ଚଳରେ ରହୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ଡିଏମ୍‌ଏଫ୍ ଅର୍ଥାତ ଜିଲ୍ଲା ଖଣିଜ ପାଣ୍ଠି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପାଣ୍ଠି ଅଧୀନରେ ଥିବା ରାଜ୍ୟକୁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ‘ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସ' ର ମନ୍ତ୍ର ଅନୁସରଣ କରି ତେଲେଙ୍ଗାନାକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ।
ଏହି ଅବସରରେ ତେଲେଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଡକ୍ଟର ତାମିଲିସାଇ ସୁନ୍ଦରରାଜନ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଜି କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, ସାଂସଦ ତଥା ବିଧାନସଭାର ସଦସ୍ୟମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହିତ ୭୦ ଟି ବିଧାନସଭା ଆସନର କୃଷକମାନେ ଯୋଡି ହୋଇଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାମଗୁଣ୍ଡମରେ ଥିବା ସାର କାରଖାନାକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି, ଯେଉଁ ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ୭ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୧୬ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଏଭଳି ଉଦ୍ୟମ ପଛରେ ସାର କାରଖାନାର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସହିତ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀର ଭିଜନ ଥିଲା । ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ କାରଖାନାରେଣ୍ଟ ବାର୍ଷିକ ୧୨.୭ ଏଲଏମଟି ସ୍ୱଦେଶୀ ନିମ୍ବ-ଆବୃତ ୟୁରିଆ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ ।
ରାମଗୁଣ୍ଡମ୍ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଏବଂ କେମିକାଲ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଆରଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍) ଙ୍କ ଅଧୀନରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ଯାହାକି ନ୍ୟାସନାଲ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ସ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏନଏଫ୍‍ଏଲ୍‍), ଇଞ୍ଜିନିୟର୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଇଏଲ୍‌) ଏବଂ ଫର୍ଟିଲାଇଜର୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଲିମିଟେଡ୍ (ଏଫସିଏଲ) ର ମିଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗ କମ୍ପାନୀ ଅଟେ । ୬୩୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ସହିତ ନୂତନ ଆମୋନିଆ-ୟୁରିଆ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦାୟିତ୍ୱ ଆରଏଫ୍‍ସିଏଲ କୁ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଜଗଦୀଶପୁର - ଫୁଲପୁର- ହଳଦିଆ ପାଇପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆରଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍ କାରଖାନାକୁ ଗ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
ଏହି କାରଖାନା ତେଲେଙ୍ଗାନା ରାଜ୍ୟ ତଥା ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ଛତିଶଗଡ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଚାଷୀଙ୍କୁ ୟୁରିଆ ସାରର ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ତଥା ଠିକ୍ ସମୟରେ ଯୋଗାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ । ଏହି କାରଖାନା କେବଳ ସାରର ଉପଲବ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ସଡକ, ରେଳବାଇ, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଶିଳ୍ପ ଇତ୍ୟାଦିର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ସହିତ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ସାମଗ୍ରିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରାଇବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏମଏସଏମଇ ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ବିକାଶରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ଉପକୃତ ହେବ । କାରଖାନା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସାମଗ୍ରୀର ଆରଏଫ୍‍ସିଏଲ୍‍ ର "ଭାରତ ୟୁରିଆ” କେବଳ ଆମଦାନୀ ହ୍ରାସ କରି ନୁହେଁ ବରଂ ସାର ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ଥାନୀୟ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଏକ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରଦାନ କରି ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ଯୋଗାଇବ ।
ପ୍ରାୟ ୧୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ର୍ନିମିତ ଭଦ୍ରାଚଳମ୍ ରୋଡ୍‌- ସତୁପଲ୍ଲୀ ରେଳ ଲାଇନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ସେ ୨୨୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି, ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ଏନଏଚ୍‍-୭୬୫ଡିଜିର ମେଡାକ-ସିଦ୍ଧିପେଟ-ଏଲକାଥୁରଥୀ ସେକ୍ସନ; ଏନଏଚ୍‍-୧୬୧ବିବି ର ବୋଧନ-ବସର-ଭୈସାଁ ସେକ୍ସନ; ଏନଏଚ-୩୫୩ସି ର ସିରୋଞ୍ଚା ଠାରୁ ମହାଦେବପୁର ସେକ୍ସନ ଆଦି ରହିଛି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone & dedicates to the nation multiple projects worth over Rs 9500 crores at Ramagundam, Telangana
Dedicates Fertilizer plant at Ramagundam
“Experts around the world are upbeat about the growth trajectory of Indian economy”
“A new India presents itself to the world with self-confidence and aspirations of development ”
“Fertilizer sector is proof of the honest efforts of the central government”
“No proposal for privatization of SCCL is under consideration with the central government”
“The Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Central Government holds 49%. The Central Government cannot take any decision related to the privatization of SCCL at its own level”
12 NOV 2022 5:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated to the nation multiple projects worth over Rs 9500 crores in Ramagundam, Telangana today. Earlier today, the Prime Minister paid a visit to the Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited (RFCL) plant
Addressing the gathering, the Prime Minister said projects launched and for which foundation stones were laid today will promote both agriculture and agricultural growth. The Prime Minister pointed out that on one hand, the entire world is dealing with the corona pandemic and is getting affected by strenuous situations of war and military actions. “But among all of this”, the Prime Minister said, “experts are predicting that India is moving in the direction of becoming the third largest economy.” Experts, the Prime Minister said, are also saying that growth equivalent to 30 years from the 90s will take place in the coming few years. “The chief reason for this perception is the change that has taken place in the country during the last 8 years. India has changed its approach to doing work in the last 8 years. In these 8 years thinking as well as the approach of governance has undergone a transformation”, he said. This can be seen in infrastructure, government processes, ease of doing business, and transformations which are being inspired by the aspirational society of India, he added.
“A new India presents itself to the world with self-confidence and aspirations of development ”, he said. The Prime Minister said that development is a continuous mission that runs in the country 365 days a year. He further added that when a dedication of a project is carried out, work on new projects begins simultaneously. The Prime Minister also emphasized that efforts are made to pace up the development of projects whose foundation stones are laid and the Ramagundam project is a clear example of this. The foundation stone for Ramagundam Project was laid by the Prime Minister on 7th August 2016.
The Prime Minister pointed out that the India of the 21st century can move forward by realizing ambitious targets. “When the aim is ambitious, we have to come up with new methodologies and create new facilities”, the Prime Minister remarked. Shri Modi said that the fertilizer sector is proof of the honest efforts of the central government. Recalling the time when India used to depend on foreign countries to meet the demands of fertilizers, the Prime Minister pointed out that many fertilizer plants that were set up earlier were forced to shut down due to obsolete technologies, including Ramagundam Plant. He further added that urea which was imported at exorbitant rates was black-marketed for other purposes instead of reaching the farmers.
Measures for improving fertilizer availability
• 100% Neem Coating of Urea.
• Opening of 5 big plants which were lying closed, more than 60 lakh tonnes of urea will be produced
• Nano Urea push
• Single Pan-India brand ‘Bharat Brand’
• 9.5 lakh crore spent in 8 years to keep fertilizers affordable
• More than 2.5 lakh crore spent this year
• International price of Urea bag is Rs 2000, farmers pay Rs 270
• Every DAP fertilizer bag gets 2500 subsidy
• Soil Health card for informed fertilizer decision
• 2.25lakh crore rupees transferred under PM Kisan Samman Nidhi
After 2014, one of the first steps taken by the central government was ensuring 100% Neem Coating of Urea and stopping black-marketing. He further added that the soil health card campaign ensured the knowledge among farmers about the optimum needs of their fields. Five big fertilizer plants that were lying closed for years are being restarted. The Gorakhpur plant in Uttar Pradesh has started production, and the Ramagundam plant has been dedicated to the nation. When these five plants are fully functional, the country will get 60 lakh tonnes of urea which will lead to huge savings on imports and ease of availability of urea. Ramagundam Fertilizer plant will serve farmers in Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka, Chhattisgarh and Maharashtra, he informed. The Plant will spur the economy of the surrounding areas and will give a push to logistics-related businesses in the area. “6000 crore rupees invested by the central government will give several thousand rupees benefit to the youth of Telangana”, he said. The Prime Minister also talked about the technological strides in the fertilizer field and said Nano Urea will bring a massive change in the field. The Prime Minister stressed the importance aatmnirbharta and mentioned how the global price rise of fertilizer due to the pandemic and war was not transferred to the farmers. A 2000 rs bag of Urea is made available for 270 rupees to the farmer. Similarly, a bag of DAP priced at Rs 4000 in the international market is subsidized to the tune of 2500 rs per bag.
“In the last 8 years”, the Prime Minister informed, “the central government has already spent approximately Rs 10 lakh crores so that farmers are not burdened for fertilizers.” He further added that the central government has spent 2.5 lakh crores so far this year to make cheap fertilizers available for the farmers of India. The Prime Minister informed that the central government has transferred approximately 2.25 lakh crores in the bank accounts of farmers under the PM Kisan Samman Nidhi. The Prime Minister also threw light on the multitude of brands of fertilizers that were available in the market which had become a cause for concern for the farmers for decades. “Urea will now have only one brand in India and it is called Bharat brand. Its quality and price are already determined”, he remarked. This is a clear example of how the government is reforming the sector, especially for small farmers.
The Prime Minister also touched upon the challenge of the connectivity infrastructure. The government is working to meet this challenge by providing every state with modern highways, airports, waterways, railways and internet highways. This is getting new energy from PM Gatishakti National Master plan. The coordination and informed working style is eliminating the possibility of projects hanging for a long time, he said. He said that the railway line connecting Bhadradri Kothagudem district and Khammam was prepared in 4 years and will greatly benefit the local population. Similarly, the three highways on which work started today, will benefit the industrial belt, sugarcane and turmeric growers.
Throwing light on the rumour mill that arises when the development works in the country picks up pace, the Prime Minister said that some forces create obstacles for political gains. He pointed out that similar rumours are currently being spread in Telangana regarding 'Singareni Collieries Company Limited-SCCL' and various coal mines. “The Government of Telangana holds 51% stake in SCCL, while the Central Government holds 49%. The Central Government cannot take any decision related to the privatization of SCCL at its own level”, the Prime Minister clarified and reiterated that no proposal for privatization of SCCL is under consideration with the central government.
The Prime Minister recalled the numerous scams of thousands of crores of rupees that have plagued the country regarding coal mines. He informed that the country as well as the workers, the poor and the areas where these mines were located suffered heavy losses. He further added that coal mines are being auctioned with complete transparency keeping in view the increasing need for coal in the country. “Our government has also created DMF i.e. District Mineral Fund to give benefits to the people living in the area where the minerals are extracted. Thousands of crores of rupees have been released to the states under this fund”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister said “We want to take Telangana forward by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'.
Governor of Telangana, Dr Tamilisai Soundararajan, Union Minister G Kishan Reddy, Members of Parliament and Members of Legislative Assembly were those present on occasion. Farmers from 70 Constituency seats were connected with the event.
Background
The Prime Minister dedicated Fertilizer plant at Ramagundam to the nation whose foundation stone for Ramagundam Project was also laid by the Prime Minister on 7th August 2016. The driving force behind the revival of the Fertilizer Plant is the vision of the Prime Minister to achieve self-sufficiency in production of urea. The Ramagundam Plant will make available 12.7 LMT per annum of indigenous neem-coated Urea production.
The project has been set up under the aegis of Ramagundam Fertilizers and Chemicals Limited (RFCL) which is a Joint Venture Company of National Fertilizers Limited (NFL), Engineers India Ltd (EIL) and Fertilizer Corporation of India Limited (FCIL). RFCL was entrusted with the responsibility of setting up the New Ammonia-Urea Plant with an investment of more than Rs 6300 crores. Gas to RFCL Plant will be supplied through Jagdishpur – Phulpur- Haldia Pipeline.
The plant would ensure adequate and timely supply of urea fertilizer to the farmers in the state of Telangana as well as in Andhra Pradesh, Karnataka, Chattisgarh and Maharashtra. The plant would not only improve the availability of fertilizer but will also boost overall economic development in the region including the development of infrastructures like roads, railways, ancillary industry etc. Apart from this, the region will benefit from the development of MSME vendors for supply of various goods for the factory. RFCL’s ‘Bharat Urea’ will provide a tremendous boost to the economy by not only reducing imports but also by giving an impetus to the local farmers through a timely supply of fertilizers and extension services.
The Prime Minister also dedicated the Bhadrachalam Road- Sattupalli rail line to the nation, which has been built at a cost of around Rs 1000 crores. He also laid the foundation stone of various road projects worth over Rs 2200 crores, namely the Medak-Siddipet-Elkathurthy section of NH-765DG; Bodhan-Basar-Bhainsa section of NH-161BB; Sironcha to Mahadevpur Section of NH-353C.