Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks at the unveiling of logo, theme and website of India’s G20 Presidency via video conferencing
08 NOV 2022 7:00PM by PIB Delhi
My dear countrymen, and the family members of the global community,
After a few days, from December 1 onwards, India will be holding the G-20 Presidency. This is a historic occasion for India. Today, in this context, the website, theme and logo of this summit have been launched. I congratulate all the countrymen on this occasion.
Friends,
The G-20 is a group of countries whose economic potential represents 85 percent of the world's GDP. The G-20 is a group of those 20 countries that represent 75 per cent of the world's trade. The G-20 is a group of those 20 countries that comprise two-third of the world's population. And India is now going to lead and chair this G-20 group. You can imagine what a big opportunity has come before the country in the ‘Amrit kal’ of independence. It is a matter of pride for every Indian; it is a matter of increasing ones pride. And I am happy that the G-20 summit, the curiosity and activism about the events related to it in India is constantly increasing.
The countrymen have also played a big role in the creation of this logo that has been launched today. We had asked the countrymen for their valuable suggestions for the logo, And I am very happy to know that thousands of people sent their creative ideas to the government. Today, those ideas, those suggestions are becoming the face of such a big global event. I extend my heartfelt thanks to all for this effort.
Friends,
This logo of the G-20 is not just a symbol. It's a message. It's a feeling that is in our veins. This is a resolution that has been included in our thinking. The spirit of universal brotherhood that we have been living through the mantra of 'Vasudhaiva Kutumbakam' is being reflected in this logo and the theme. In this logo, the lotus flower is depicting India’s mythological heritage, our faith, our intellectualism, all these together. The contemplation of Advaita here has been the philosophy of the unity of the living being. Through this logo and theme, we have given the message that this philosophy should become a medium to solve today's global conflicts and dilemmas. Through the G-20, India is giving new energy to the global reputation of Buddha's message for freedom from war and Mahatma Gandhi's solution in resistance to violence.
Friends,
India's G20 presidency is coming at a time of crisis and chaos in the world. The world is going through the after-effects of a disruptive once-in-a-century pandemic, conflicts and lot of economic uncertainty. The symbol of the lotus in the G20 logo is a representation of hope in these times. No matter how adverse the circumstances, the lotus still blooms. Even if the world is in a deep crisis, we can still progress and make the world a better place. In Indian culture, both the Goddess of knowledge and prosperity are seated on a lotus. This is what the world needs most today. Shared knowledge that helps us overcome our circumstances, and shared prosperity that reaches the last person at the last mile.
This is why, in the G20 logo, the earth is placed on a lotus too. The seven petals of the lotus in the logo are also significant. They represent the seven continents. Seven is also the number of notes in the universal language of music. In music, when the seven notes come together, they create perfect harmony. But each note has its own uniqueness. Similarly, G20 aims to bring the world together in harmony while respecting diversity.
Friends,
It is true that whenever there is a conference of big platforms like G-20 in the world, it has its own diplomatic and geo-political implications. It's also natural. But for India, this summit is not just a diplomatic meeting. India sees this as a new responsibility for itself. India sees this as the world's faith in itself. Today, there is an unprecedented curiosity in the world to know India, to understand India. Today, India is being studied in a new light. Our current successes are being assessed. Unprecedented hopes are being expressed about our future. In such a situation, it is the responsibility of us countrymen to do much better than these hopes and expectations.
It is our responsibility to introduce the world to India's thinking and strength, to India's culture and social power. It is our responsibility to enhance the knowledge of the world with the intellectualism of our thousands of years old culture and the modernity contained in it. The way we have lived the idea of 'Jai-Jagat' for centuries and millennia, today we have to bring it alive and present it to the modern world. We have to connect everyone. Everyone has to be made aware of global duties. They have to wake up to their own participation in the future of the world.
Friends,
Today, as India is going to chair the G-20 Presidency, this event is a reflection of the strength of 130 crore Indians for us. Today India has reached this point. But, behind this is our very long journey of thousands of years, infinite experiences. We have seen thousands of years of opulence and splendour. We have also seen the darkest period in the world. We have seen days where we have been forced to live centuries of slavery and darkness. Faced with so many invaders and atrocities, India has reached here today with a vibrant history. Today, those experiences are India’s biggest strength in its development journey. After independence, we started a long journey starting from zero, targeting the peak. This includes the efforts of all the governments that have been in power for last 75 years after independence. All the governments and the citizens together tried to take India forward in their own way. We have to move forward with this spirit today with a new energy.
Friends,
India's thousands of years old culture has taught us one more thing. When we strive for our progress, we also envision global progress. Today India is such a rich and living democracy of the world. We also have the values of democracy, and a proud tradition in the form of mother of democracy. India has as much diversity as it has uniqueness. This democracy, this diversity, this indigenous approach, this inclusive thinking, this local lifestyle, and these global thoughts, today the world is looking at solutions to all its challenges in these ideas. And, the G-20 can come in handy as a big opportunity for this. We can show the world that the scope of conflicts ends when democracy becomes a system as well a ritual and culture. We can assure every human in the world that both progress and nature can go hand in hand. We have to make sustainable development a part of individual LiFE instead of mere government systems and expand it further. Environment must become a global cause as well as a personal responsibility for us.
Friends,
Today, the world is looking for health instead of cure. With our Ayurveda, our Yoga, about which there is a new belief and enthusiasm in the world, we can create a global system for its expansion. Next year the World is going to celebrate the International Year of Millets, but we have given many coarse grains a place in the kitchen of our houses for centuries.
Friends,
India's achievements in many areas are such that they can also be useful to other countries of the world. For example, the way India has used digital technologies for development, for inclusion, to eradicate corruption, to increase ease of doing business, ease of doing governance and ease of living, all these are models and templates for developing countries. Similarly, today India is progressing in women empowerment and women-led development. Our schemes like Jan Dhan accounts and Mudra have ensured financial inclusion of women. Our experience in various such fields can be of great help to the world. And India's G-20 Presidency is coming as an important medium to take all these successful campaigns to the world.
Friends,
Today's world is looking at collective leadership with great hope. Whether it is G-7, G-77 or UNGA. In this environment, India's role as G-20 president is very important. India, on the one hand, maintains close relations with developed countries, and at the same time understands and articulates well, the point of view of developing countries. On this basis, we will outline our G-20 Presidency with all the friends of the 'Global South' who have been India's co-passengers for decades on the path of development. Our effort will be that there should not be any first world or third world in the world, but only one world. India is working on a vision to bring the whole world together for a common objective, for a better future. India has called for renewable energy revolution in the world with the mantra of One Sun, One World, One Grid. India has launched a campaign to strengthen global health with the mantra of One Earth, One Health. And now our mantra in G-20 is - One Earth, One Family, One Future. These ideas of India, these values, pave the way for world welfare.
Friends,
Today I have a request to all the state governments of the country and all the political parties as well. This event is not only central government event. This event is organized by us Indians. G-20 is also a great opportunity for us to see our tradition of 'Atithi Devo Bhava'. Events related to G-20 will not be limited to Delhi or a few places only. Each of our states has its own characteristics, its own heritage. Every state has its own culture, its own beauty, its own aura and its own hospitality.
Rajasthan's hospitality invitation is - Padharo Mhare Des!
Gujarat's loving welcome - Tamaru Swagat Che!
This love is seen in Malayalam in Kerala - Ellavarkum Swagatam!
'Heart of Incredible India' Madhya Pradesh says - Aap ka Swagat hai!
Welcome in Meethi Bangla in West Bengal - Apnake Swagat Jaanai!
Tamil Nadu, Kadegal Mudi-Vadilaye, says - Thangal Varava Nal-Var-Vahuhaa
UP's request is - if you have not seen UP, you have not seen India.
Himachal Pradesh a Destination for All Seasons and All Reasons calls us i.e. 'For every season, for every reason'.Uttarakhand is simply heaven. This hospitality, this diversity amazes the world. Through G-20, we have to convey this love to the entire world.
Friends,
I am visiting Indonesia next week. There will be a formal announcement to handover the G-20 Presidency to India. I urge all the states of the country, all the state governments, to expand the role of their state in this as much as possible, take advantage of this opportunity for their state. All the citizens, intellectuals of the country must also come forward to be a part of this event. On the just launched website, all of you can send your suggestions for this, reveal your views. Your suggestions and partnerships on how India enhances its role for the welfare of the world will give a new height to the success of an event like G-20. I am confident that this event will not only be memorable for India, but will also assess it as an important opportunity in the history of the future world. With this wish, once again heartiest congratulations to all of you.
Thanks a lot!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী জি.২০ লীদরশিপকী লোগো, থিম অমসুং ৱেবসাইৎ মাইখুম হাংদোকপদা থমখিবা ৱারোল
08 NOV 2022 7:00PM by PIB Imphal
খুরুমজরি,
ঐহাক্কী নুংশিরবা ইরৈবাকচাশিং অমসুং মালেমগী ফুরুপকী ইমুং মনুংগী মীওইশিং, নুমিৎ খরনিগী মতুংদা দিসেম্বর ১দগী ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্সীগী থৌদাং পুবা হৌরগনি। মসি ভারতকী ইতিহাসিক ওইবা থৌরম অমনি। ঙসি থৌরম অসিদা সম্মিৎ অসিগী ৱেবসাইৎ, থিম অমসুং লোগো লোঞ্চ তৌখ্রে। ঐহাক্না থৌরম অসিদা ইরৈবাকচা পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
জি-২০ অসি মালেমগী জি.দি.পি.গী চাদা ৮৫ শরুক তম্বগী ইকনোমিক পোতেন্সিএল লৈবা লৈবাকশিংগী কাংলুপ অমনি। জি-২০ অসি মালেমগী ললোন-ইতিক্কী চাদা ৭৫ শরুক তম্লিবা লৈবাক কুনগী কাংলুপনি। জি-২০ অসি মালেমগী মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অনি ওইরিবা লৈবাক ২০গী কাংলুপ অমনি। অমসুং ভারতনা হৌজিক জি-২০গী কাংলুপ অসিবু লুচিংদুনা মসিগী প্রসিদেন্সীগী থৌদাং লৌগনি।
আজাদী কা অমৃত কালগী মনুংদা লৈবাক্কী মমাংদা কয়াদা চাউরবা খুদোংচাবা অমা লৈবগে অদোম্না খন্থদুনা লৈবীয়ু। মসি ভারত মচা খুদিংমক্কী চাউথোকচনবগী মীকুপ অমনি, মসি চাউথোকচবা হেনগৎহন্নবগী ৱাফমনি। অমসুং ভারত্তা পাঙথোক্কদৌরিবা জি-২০ সম্মিৎকী, থৌরমশিংগী মরমদা খঙনীংবা অমসুং থৱায় য়াওবা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা পোকই। ইরৈবাকচাশোংনা ঙসি লোঞ্চ তৌখিবা লোগো অসি শেম্বদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐখোয়না ইরৈবাকশিংদা লোগো অসিগীদমক মখোয়গী মমল য়াম্লবা সজেসনশিং লৌখি। অমসুং মীওই লিশিং কয়ানা মখোয়গী ক্রিএতিব আইদিয়াশিং সরকারদা থারকখি খংবদা ঐহাক্না য়াম্না হরাওবা পোকখি। আইদিয়াশিং অদু, সজেসনশিং অদু ঙসিদি অচৌবা মালেমগী থৌরম অমগী শক্তম ওইরক্লি। খোঙথাং অসিগীদমক ঐহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
জি-২০গী লোগো অসি শুপ্নগী লোগো অমা খক্তা নত্তে। মসি পাউজেল অমনি। মসি ঐখোয়গী ঈদা চেল্লিবা ইহুল অদুনি। মসি ঐখোয়গী ৱাখলদা য়াওদুনা লৈরিবা ফিরেপ অমনি। ‘বসুধৈব কুতুম্বকম’গী মন্ত্রগী খুত্থাংদা য়ুনিভর্সেল ব্রদরহুদকী ৱাখল্লোন অসিদা ঐখোয়না হিংলি, আইদিয়া অসি লোগো অমসুং থিমদা মমি তাই। লোগো অসিদা থম্বালনা ভারতকী অরিবা হৈরিতেজ, ঐখোয়গী লাইনীং অমসুং ঐখোয়গী ৱাখল্লোন অদু তাক্লি।
অদ্বৈতাগী ৱাখল্লোন অসিনা মীওইবা জাতিগী অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোন অদু তাক্লি। মসিগী ফিলোসোফী অসিনা লোগো অমসুং থিম অসিগী খুত্থাংদা ঙসিগী মালেমগী শীংনবা অমসুং অৱাবশিং অসি কোকহন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইরিনা ঐখোয়না পাউজেল পীখি। বুদ্ধগী লানদগী নীংতম্বা ফংনবগী পাউজেক, মহাত্মা গান্ধীগী হিংসা তৌদনবা সোল্যুসন, ভারতনা জি-২০গী খুত্থাংদা গ্লোবেল রিপ্যুতেসনদা অনৌবা শক্তি পীরি।
মরুপশিং,
ভারতকী জি-২০ প্রসিদেন্সী অসি মালেমদা খুদোংথিবা অমসুং চরাংনবা থোকপা মতমদা তারি। চহি চাম্মদা অমুক্তা থোকপা লাইচৎ অমা, চরাংনবা অমসুং শেন্মীৎলোনগী তংদু লৈতাদবা ফিভম কয়া মালেম্না মাইয়োক্নরি। মসিগুম্বা অৱাবা মতমসিদা থম্বালগী খুদম অসিনা মীয়ামদা থাজবা অমা পীরি। মালেম্না অরুবা খুদোংচাদবা কয়া থেংনজরবসু, ঐখোয়না মসিবু হেন্না ফবা মফম অমা ওইহন্নবা থবক পাঙথোকপা য়ারি।
ভারতকী চৎনবীদা লৌশিং অমসুং নুংঙাই য়াইফবগী লাইরেম্বীনা থম্বাল মথক্তা ফম্মি। মসি ঙসি মালেম্না খ্বাইদগী মথৌ তারিবা অদুনি; ঐখোয়গী অৱাবশিং মায়োক্নবদা মতেং পাংলিবা অপুনবগী লৌশিং অমসুং অপুনবগী নুংঙাই য়াইফবনা ঐখোয়দা লাস্ত মাইল য়ৌহনবা ঙমহল্লি।
মরম অসিনা জি-২০গী লোগোদা থম্বাল অসি পৃথিবীগী মথক্তা থম্মি। লোগোদা য়াওরিবা থম্বালগী মনা ৭ অসিবু ৱাহন্থোক লৈ। মখোয়না মহাদেশ তরেৎকী শক্তম লৌরি। তরেৎ অসি ঈশৈগী য়ুনিভর্সেল লেংগ্বেজকী সুর তরেৎ অদুনি। ঈশৈদা সুর তরেৎ পুনশিনবা মতমদা মখোয়না ফজবা তান্থা অমা শেম্মি। অদুবু সুর অমমমগগী তোপ তোপ্পা মগুন লৈজৈ মতৌ অসুম্না জি.২০না মালেমগী তোঙানবা মতৌশিংবু ইকায় খুম্নবগা লোয়ননা মালেমদা নুংঙাই য়াইফবগী ফিভম অমা পুরক্নবা পান্দম থম্লি।
মরুপশিং,
মালেমদা জি-২০গুম্বা অচৌবা ফম্পাকশিংদা কনফরেন্স অমা পাঙথোকপা মতমদা মাগী মশাগী দিপ্লোমেতিক অমসুং জিও-পোলিতিকেলগী ৱাহন্থোকশিং লৈজৈ হায়বা অসি অচুম্বনি। মসি মহৌশানি। অদুবু ভারতকী ওইনদি সম্মিৎ অসি সুপ্নগী দিপ্লোমেতিক ওইবা মীফম অমা খক্তা নত্তে। ভারতনা মসি মশাগী অনৌবা থৌদাং ওইনা উই। ভারতনা মসিবু মালেমগী কনফিদেন্স ওইনা উই। ঙসি মালেমদা ভারতপু খঙনীংবগী অমুক্তা উখিদ্রিবা মওংদা খঙনীংবা পোক্নরি। ঙসি ভারত অসি অনৌবা মঙাল অমা ওইনা লৌনরি। ঐখোয়গী হৌজিক্কী মাইপাকপশিং অসি এসেস তৌরি। ঐখোয়গী তুংলমচৎকীদমক অমুক্তা থমখিদ্রিবা থাজবশিং থম্লি।
অসিগুম্বা ফীভম অসিদা থাজবশিং অমসুং আশাশিং অসিদগী হেন্না ফগৎনবা হোৎনবা অসি ইরৈবাকচা ঐখোয়গী থৌদাংনি। ভারতকী ৱাখল্লোনশিং অমসুং মতিক-ময়াইশিংগী মরমদা, ভারতকী কলচর অমসুং সোসিএল পাৱরগী মতাংদা মালেমদা খঙহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি। মসিদা য়াওরিবা চহি লিশিং কয়া শুরবা কলচর অমসুং মোদর্নিতীগী লৌশিংগা লোয়ননা মালেমগী লৌশিং হেনগৎহনবা অসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
চহিচা কয়াদগী ‘জয়-জগত’কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা ঐখোয়না হিংলিবা অসিদা ঙসি ঐখোয়না মসিবু হিংগহন্দুনা অনৌবা মালেমদা খুদোল তম্বা তাই। ঐখোয়না মীপুম খুদিংমকপু শম্নহনবা তাই। মীপুম খুদিংমক্তা মালেমগী থৌদাংশিংগী মতাংদা খঙহনবা তাই। মখোয়বু মীকপ থোকহনবা তাই, মখোয়না মালেমগী তুংলমচৎতা শরুক য়ানবা ইথিল পীবা তাই।
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা জি-২০দা প্রিসাইদ তৌগদৌরিবা মতমদা থৌরম অসিনা ঐখোয়গী ভারত মচা করোর ১৩০গী শক্তি অমসুং মতিক-ময়াই অদু তাক্লি। ঙসি ভারতনা তানফম অদু য়ৌবা ঙম্লে। অদুবু মসিদা ঐখোয়গী চহি লিশিং কয়াগী খোঙচৎ য়াওরি, মসিগা লোয়ননা মশিং লাকঙমদ্রবা এক্সপরিয়েন্সশিং য়াওরি। ঐখোয়না মাইপাকপগী চহি লিশিং কয়া উবা ফংখ্রে। মালেমগী খ্বাইদগী অমম্বা মতম উবা ফংখ্রে। ঐখোয়না মীখা পোন্দুনা অমমমবা মরক্তা চহি লিশিং কয়া হিংলকখি। লোইলম শন্দোকপা অমসুং মীওৎ মীনৈ কয়া মায়োক্নদুনা ভারতনা ঙসি মফম অসি য়ৌবা ঙমখি।
ঙসিগী ভারতকী চাউখৎ খোঙচৎতা মসিগী এক্সপরিয়েন্সশিং অসিনা খ্বাইদগী চাউবা শক্তি ওইরি। নীংখা তম্বা ফংলবা মতুংদা ঐখোয়না জিরোদগী হৌদুনা মকোক য়ৌনবগী পান্দমগা লোয়ননা অচৌবা খোঙচৎ অমা হৌখি। মসিদা হৌখিবা চহি ৭৫দা সরকার পুম্নমক্না লৌখৎখিবা খোঙথাংশিং য়াওখি। সরকার অমসুং প্রজা পুম্নমক্না মখোয়গী ওইবা মশাগী মওংদা ভারতপু খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনখি। ঐখোয়না ঙসি মসিগী ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি, মালেম পুম্বগা লোয়ননা অনৌবা শক্তিগা লোয়ননা চংশিল্লি।
মরুপশিং,
ভারতকী চহি লিশিং কয়া শুরবা নাৎ অসিনা ঐখোয়দা ৱাফম অমগা তাকপীখি। ঐখোয়গী খূমাং চাউশিন্নবা হোৎনবা মতমদা ঐখোয়না গ্লোবেল প্রোগ্রেস উবা ফংখি। ঙসি ভারত অসি মালেমগী অচৌবা অমসুং হিংদুনা লৈরিবা দেমোক্রেসী অমনি। ঐখোয়দা দেমোক্রেসীগী থৌওংশিং ঙাক্না চৎলি অমসুং মোদর ওফ দেমোক্রেসী ওইনা অরিবা চৎনবী লৈজৈ। ভারত্তা মাগী দাইভর্সিতীগী তোপ-তোপ্পা মগুন য়াওজৈ। মসিগী দেমোক্রেসী, দাইভর্সিতী, ইন্দিজিনস এপ্রোচ, ইনক্লুসিব থিঙ্কিং, লোকেল লাইফস্তাইল, গ্লোবেল থোৎশিং অসিদা ঙসি মালেমনা শীংনবশিংগী সোল্যুসন ওইনা উরি।
অমসুং জি-২০ অসিনা মসিগী অচৌবা খুদোংচাবা অমা ওইনা উবা য়াই। ঐখোয়না মালেমদা দেমোক্রেসীনা সিস্তেমগা লোয়ননা থৌদাং অমসুং নাৎ ওইরকপা মতমদা কনফ্লিক্তশিংগী স্কোপ অসি লোইরকপগে উৎবা য়াগনি।
মালেমদা লৈরিবা মীওইবা খুদিংমক্তা ঐখোয়না থাজবা পীবা ঙমগনি মদুদি চাউখৎপা অমসুং মহৌশা অনিমক্কা লোয়ননা ঐখোয়না পুন্না চৎপা য়াগনি। ঐখোয়না সরকারশিংগী সিস্তেমশিংগী মহুৎ ইন্দিভিজুএল লাইফকী সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী শরুক অমা ওইহন্দুনা পাকথোক চাউথোকহনবসু য়াগনি। এনভাইর্নমেন্ত হায়বা অসি গ্লোবেল কোজ অমা ওইহনবগা লোয়ননা ঐখোয়গী লনাইগী থৌদাং ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমনা লায়েংগী মহুৎ হকশেলদা মীৎয়েং চংনরক্লি। ঐখোয়গী আয়ুর্বেদ, ঐখোয়গী য়োগ, মসিদা মালেমনা অনৌবা থাজবা অমা থম্লি, ঐখোয়না মসি পাকথোক চাউথোক্নবা গ্লোবেল সিস্তেম অমা শেমগৎপা য়াগনি। মথং চহিদা মালেমনা ইন্তর্নেস্নেল ইয়র ওফ মিল্লেৎ পাঙথোক্কনি অদুবু চহিচা কয়া ঐখোয়গী য়ুমদা লৈরিবা চাকশঙদা ঐখোয়না কোর্স গ্রেনশিংগী মফম কয়া পীখি।
মরুপশিং,
ভারতনা অসিগুম্বা লম কয়াদা মাইপাকপশিং পুরকপা ঙমখ্রে, মসিনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা কান্নবা ফংহনখি। খুদম ওইনা ভারতনা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক, ইনক্লুজনগীদমক, শেঞ্জা-থুমজা মুত্থৎনবগীদমক, ইজ ওফ দুইং বিজিনেসকীদমক অমসুং ইজ ওফ লিবিংগীদক দিজিতেল তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মওং অসনি। মোদেলশিং লৈ, তেম্প্লেৎশিং লৈ।
মতৌ অসুম্না ঙসি ভারতনা নুপীদা শক্তি পীবদা খুমাং চাউশিল্লি, নুপীনা লমজিংবা চাউখৎ থৌরাং হেনগৎলক্লি। ঐখোয়গী জন ধন একাউন্তশিং অমসুধং মুদ্রাগুম্বা স্কিমশিংনা নুপীশংগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ফংহনখি। অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা লমশিংদগী ফংখিবা ঐখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিংনা মালেমদা চাউনা মতেং পাংলি। অমসুং জি-২০গী ভারতকী প্রসিদেন্সী অসিনা মালেমদা মাইপাক্লবা কেম্পনশিং অসি য়ৌহন্নবগী মরু ওইবা পাম্বৈ অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেমনা অপুনবা লীদরশিপতা চাউনা থাজবা থম্লি। জি-৭, জি-৭৭ নত্ত্রগা য়ু.এন.জি.এ. ওইরবসু এনভাইর্নমেন্ত অসিদা ভারতনা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইনা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। ভারতনা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা অচেৎপা মরী অমা লৈনরি নাকল অমদা চাউখৎলক্লিবা লৈবাকশিংগী ৱাখল্লোনশিংসু খঙই। মসিগী মখা পোন্না ঐখোয়না পুন্না জি-২০ প্রসিদেন্সী শেমগৎকনি লোয়ননা দিকেদ কয়া অসিদা চাউখৎ খোঙচৎতা ভারতকী কো-ত্রেবর ওইনা ‘গ্লোবেল সাউথ’না মরু ওইদুনা লাককি।
মালেমদা ফর্স্ত ৱর্ল্দ নত্ত্রগা থর্দ ৱর্ল্দ হায়বা অমা লৈতনা ৱর্ল্দ হায়বা অসি খক্তা লৈহন্নবা ঐখোয়না হোৎনগদবনি। ভারতনা অপুনবা পান্দম অমগীদমক, অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক মালেম পুম্ববু অমত্তা ওইনা পুনশিন্নবগী পান্দমদা থবক তৌরি। ভারতনা ৱন সন, ৱন ৱর্ল্দ, ৱন গ্রীদকী মন্ত্রগা লোয়ননা মালেমদা রিন্যুএবল ইনর্জী রিভোল্যুসন পুরক্নবা থবক পাইখৎখি। ভারতনা ৱন আর্থ, ৱন হেল্থ হায়বা মন্ত্রগা লোয়ননা গ্লোবেল হেল্থ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগী কেম্পেন অমসু হৌখি। হৌজিক জি-২০দা – ৱন আর্থ, ৱন ফেমিলী, ৱন ফ্যুচর হায়বা মন্ত্র অসি শীজিন্নরি। ভারতকী ৱাখল্লোনশিং, মমল য়াম্লবা লৌশিং অসিনা মালেমগী য়াইফনবগী লম্বী য়াৎলি।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না লৈবাক্কী রাজ্য সরকারশিং, রাজনিতী দল পুম্নমক্তা ৱাফম অমা থমজগে। থৌরম অসি কেন্দ্র সরকার খক্তগী নত্তে। থৌরম অসি ভারতমচানা শিনবনি। জি-২০ অসি ঐখোয়গী ‘অতিথি দেবো ভব’কী চৎনবী অদু উৎনবগী খুদোংচাবা অমসুনি। জি-২০গা মরী লৈনবা থৌরমশিং দিল্লী খক্তা নত্তনা অতোপ্পা মফমশিংদসু পাঙথোক্কনি। মসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্কনি। ঐখোয়গী রাজ্য অমমগী মশাগী মওং-মতৌ, মশাগী হেরিতেজ লৈজৈ। রাজ্য খুদিংমক্কী মশাগী নাৎ, মশাগী ফজবা, মশাগী মতিক-মগুন, মশাগী হোস্পিতেলিতী লৈজৈ।
রাজস্থানগী হোস্পিতালিতী অসি চেবাও অমনি – পধারো মহারে দেশ! গুজরাতকী নুংশিবনা থল্লবা থৌগল্লোন – তমারু স্বাগত ছে! চপ মান্নবা মীনুংশি অসি কেরালাগী মলয়ালমদাসু উবা ফংই – এল্লাবর্ক্কুম স্বাগতম! ‘হর্ত ওফ ইনক্রেদিবল ইন্দিয়া’ মধ্য প্রদেশনা হায় – আপকা স্বাগত হৈ! নোংচুপ বেঙ্গোলগী খোইথুম্নরবা বাঙ্গলাদা তরাম্না ওকপদা হায় - অপনা কে স্বাগত জানাই! তমিলনাদু, কদইগল মুদি-বদিলয়েনা হায় – থঙ্গল বরব নল-বর বাহুহা! য়ু.পি.না হায় – য়ুপী উদ্রবদি ভারত উদ্রবনি। হিমাচল প্রদেশন, এ দেস্তিনেসন ফোর ওল সিজন্স এন্দ ওল রিজন্স হায়বদি ‘পন্থ খুদিংমক, মরম খুদিংমক্কীদমক’ ঐখোয়বু কৌরি। উত্তরাখন্দ অসি ‘সিম্প্লী হেবন’নি। মসিগী হোস্পিতেলিতী, দাইভর্সিতী অসিনা মালেমদা অঙকপা পোকহল্লি। জি-২০গী খুত্থাংদা ঐখোয়না মসিগী ঐখোয়গী নুংশিবা অসি মালেমদা য়োহনগনি।
মরুপশিং,
মথংগী চয়োলদা ঐহাক ইন্দোনেসিয়াদা চৎকনি। জি-২০গী প্রসিদেন্সী ভারতনা ওইরগনি হায়না লাউথোক্কনি। ঐহাক্না লৈবাক অসিগী রাজ্য পুম্নমক্তা, রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়গী রাজ্যশিংগী থৌদাং অদু য়ারিবা মখৈ হেনগৎহন্নবা হায়জরি। নখোয়গী রাজ্যগীদমক খুদোংচাবা অসি লৌবীহৌ। লৈবাক অসিগী প্রজা পুম্নমক, ইন্তেলেকচুএলশিংনা থৌরম অসিদা শরুক য়াবীয়ু। হৌজিক্তা লোঞ্চ তৌখিবা ৱেবসাইৎ অদুদা নখোয়গী সজেসনশিং থাবীরকপা য়াগনি, নখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকপীরকপা য়াগনি।
মাইকৈ অসিদা পীরকপা নখোয়গী সজেসনশিং অমসুং পার্তিসিপেসন অদুনা ভারতনা মালেমগী য়াইফনবা লৌবা থৌদাং হেনগৎহনবা ঙমগনি। জি-২০গুম্বা থৌরম মাইপাকহন্দুনা অনৌবা পনখৈ তম্না পুগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি থৌরম অসি ভারতকী ওইনা নীংশিংদুনা লৈহৌরগদবা অমা ওইবতা নত্তনা তুংলমচৎতা মসিনা মালেমগী পুৱারীদা অচৌবা থৌরম অমা ওইনা লৌনরগনি।
থাজবা অসিগা লোয়ননা ময়াম পুম্নমকপু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!