প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰতৰ জি-২০ নেতৃত্বৰ বাবে লোগো, থীম আৰু ৱেবছাইট উন্মোচন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ অনুবাদ
08 NOV 2022 7:00PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ,
মোৰ মৰমৰ দেশবাসী আৰু বিশ্ব সম্প্ৰদায়ৰ সকলো পৰিয়ালে, কেইদিনমানপিছত, ১ ডিচেম্বৰৰ পৰা, ভাৰতে জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা কৰিব। এইটো ভাৰতৰ বাবে এক ঐতিহাসিক উপলক্ষ। আজি এই সন্দৰ্ভত এই সন্মিলনৰ ৱেবছাইট, বিষয়বস্তু আৰু লোগো মুকলি কৰা হৈছে। এই উপলক্ষে মই সকলো দেশবাসীক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
জি-২০ হৈছে এনে দেশসমূহৰ এটা গোট যাৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাবিশ্বৰ জিডিপিৰ ৮৫ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। জি-২০ হৈছে বিশখন দেশৰ এটা গোট যি বিশ্বৰ বাণিজ্যৰ ৭৫ শতাংশ প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। জি-২০ হৈছে ২০ খন দেশৰ এটা গোট যি বিশ্বৰ জনসংখ্যাৰ দুই-তৃতীয়াংশ। আৰু ভাৰতে, এতিয়া এই জি-২০ গোটৰ নেতৃত্ব দিবলৈ গৈ আছে, ইয়াত সভাপতিত্ব কৰিবলৈ গৈ আছে।
আপুনি কল্পনা কৰিব পাৰে যে স্বাধীনতাৰ অমৃত সময়ত দেশৰ সন্মুখত কি ডাঙৰ সুযোগ আহিছে। এয়া প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ বাবে গৌৰৱৰ বিষয়, ই তেওঁৰ গৌৰৱ বৃদ্ধিৰ বিষয়। আৰু মই সুখী যে ভাৰতত ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ঘটনাসমূহৰ বিষয়ে জি-২০ সন্মিলন, কৌতূহল আৰু সক্ৰিয়তা নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পাই আহিছে। আজি মুকলি কৰা এই লোগোটো সৃষ্টিকৰাতো দেশবাসীয়ে এক ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আমি দেশবাসীক লোগোৰ বাবে তেওঁলোকৰ মূল্যৱান পৰামৰ্শ বিচাৰিছিলো। আৰু মই জানি বৰ সুখী হৈছিলো যে হাজাৰ হাজাৰ মানুহে তেওঁলোকৰ সৃষ্টিশীল ধাৰণা চৰকাৰলৈ প্ৰেৰণ কৰিছিল। আজি সেই ধাৰণাবোৰ, সেই পৰামৰ্শবোৰ ইমান ডাঙৰ গোলকীয় অনুষ্ঠানৰ মুখ হৈ পৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই সকলোকে হৃদয়েৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
জি-২০-ৰ এই লোগোটো কেৱল এটা প্ৰতীক নহয়। এইটো এটা বাৰ্তা। এইটো এটা অনুভৱ যি আমাৰ শিৰাত আছে। এইটো এটা সংকল্প যাক আমাৰ চিন্তাধাৰাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। আমি 'বসুধৈৱ কুটুম্বকম' মন্ত্ৰৰ জৰিয়তে জীয়াই থকা সাৰ্বজনীন ভাতৃত্ববোধৰ আত্মা এই লোগো আৰু বিষয়বস্তুত প্ৰতিফলিত হৈছে। এই লোগোত, পদুম ফুলে ভাৰতৰ পৌৰাণিক ঐতিহ্য, আমাৰ বিশ্বাস, আমাৰ বৌদ্ধিকতাবাদ ক'ব পাৰিছে।
ইয়াত অদ্বৈতৰ চিন্তা হৈছে জীৱৰ একতাৰ দৰ্শন। এই লোগো আৰু থীমৰ জৰিয়তে, আমি এই বাৰ্তা টো দিছো যে এই দৰ্শন আজিৰ গোলকীয় সংঘাত আৰু দ্বিধাসমাধানৰ এক মাধ্যম হ'ব লাগে। জি-২০ৰ জৰিয়তে ভাৰতে যুদ্ধৰ পৰা মুক্তিৰ বাবে বুদ্ধৰ বাৰ্তাৰ বিশ্বব্যাপী খ্যাতিক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিছে, যি হৈছে হিংসাৰ প্ৰতিৰোধত মহাত্মা গান্ধীৰ সমাধান।বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ জি-২০ ৰাষ্ট্ৰপতিত্ব বিশ্বৰ সংকট আৰু বিশৃংখলতাৰ সময়ত আহি আছে। পৃথিৱীখনে শতিকাত এবাৰ হোৱা এক বাধাগ্ৰস্ত মহামাৰী, সংঘৰ্ষ আৰু যথেষ্ট অৰ্থনৈতিক অনিশ্চয়তাৰ পৰৱৰ্তী প্ৰভাৱৰ মাজেৰে গৈ আছে। জি-২০ লোগোত থকা পদুমৰ প্ৰতীকটো এই সময়ত আশাৰ প্ৰতিনিধিত্ব। পৰিস্থিতি যিমানেই প্ৰতিকূল নহওঁক কিয়, পদুম এতিয়াও ফুলি আছে। পৃথিৱীখন গভীৰ সংকটত থাকিলেও, আমি এতিয়াও উন্নতি কৰিব পাৰোঁ আৰু পৃথিৱীখনক এক উন্নত স্থান তৈয়াৰ কৰিব পাৰোঁ।
ভাৰতীয় সংস্কৃতিত, জ্ঞান আৰু সমৃদ্ধিৰ দেৱী দুয়োপদুমৰ ওপৰত বহি আছে। আজি পৃথিৱীখনক এইটোৱেই আটাইতকৈ বেছি প্ৰয়োজন: ভাগ বতৰা কৰা জ্ঞান যি আমাক আমাৰ পৰিস্থিতিবোৰ অতিক্ৰম কৰাত সহায় কৰে, আৰু অন্তিম মাইলত অন্তিম ব্যক্তিজনৰ ওচৰলৈ যোৱা সমৃদ্ধিৰ অংশীদাৰী।
এইকাৰণে, জি-২০লোগোত, পৃথিৱীখন এটা পদুমৰ ওপৰতো ৰখা হৈছে। লোগোত থকা পদুমৰ সাতটা পাহিও গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁলোকে সাতখন মহাদেশক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। সাতহৈছে সংগীতৰ সাৰ্বজনীন ভাষাত টোকাৰ সংখ্যা। সংগীতত, যেতিয়া সাতটা টোকা একেলগে আহে, সেইবোৰে নিখুঁত সম্প্ৰীতি সৃষ্টি কৰে। কিন্তু প্ৰতিটো টোকাৰ নিজা স্বকীয়তা আছে। একেদৰে, জি-২০-ৰ লক্ষ্য হৈছে বৈচিত্ৰ্যক সন্মান জনাই বিশ্বক একত্ৰিত কৰা।
বন্ধুসকল,
এইটো সঁচা যে যেতিয়াই বিশ্বত জি-২০ৰ দৰে ডাঙৰ মঞ্চৰ সন্মিলন হয়, ইয়াৰ নিজা কূটনৈতিক আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক অৰ্থ থাকে। এয়াও স্বাভাৱিক। কিন্তু ভাৰতৰ বাবে এই সন্মিলন কেৱল এক কূটনৈতিক বৈঠক নহয়। ভাৰতে ইয়াক নিজৰ বাবে এক নতুন দায়িত্ব হিচাপে চায়। ভাৰতে ইয়াক বিশ্বৰ নিজৰ ওপৰত বিশ্বাস হিচাপে চায়। আজি বিশ্বত ভাৰতক জানিবলৈ, ভাৰতক বুজিবলৈ এক অভূতপূৰ্ব কৌতূহল আছে। আজি ভাৰতক এক নতুন দৃষ্টিৰে অধ্যয়ন কৰা হৈছে। আমাৰ বৰ্তমানৰ সফলতাৰ মূল্যাঙ্কন কৰা হৈছে। আমাৰ ভৱিষ্যতৰ বিষয়ে অভূতপূৰ্ব আশা প্ৰকাশ কৰা হৈছে।
এনে পৰিস্থিতিত, এই আশা আৰু প্ৰত্যাশাতকৈ বহুত ভাল কৰাটো আমাৰ দেশবাসীৰ দায়িত্ব। ভাৰতৰ চিন্তা আৰু শক্তি, ভাৰতৰ সংস্কৃতি আৰু সামাজিক শক্তিৰ সৈতে বিশ্বক পৰিচয় কৰাই দিয়াটো আমাৰ দায়িত্ব। আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি সংস্কৃতিৰ বৌদ্ধিকতা আৰু ইয়াত সন্নিবিষ্ট আধুনিকতাৰ সৈতে পৃথিৱীৰ জ্ঞান বৃদ্ধি কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব।
আমি যিদৰে শতিকা আৰু সহস্ৰাব্দ ধৰি 'জয়-জগত'ৰ ধাৰণাটো জীয়াই আছোঁ, আজি আমি ইয়াক জীৱন্ত কৰি আধুনিক বিশ্বৰ আগত উপস্থাপন কৰিব লাগিব। আমি সকলোকে সংযোগ কৰিব লাগিব। সকলোকে গোলকীয় কৰ্তব্যৰ বিষয়ে অৱগত কৰিব লাগিব। তেওঁলোকক বিশ্বৰ ভৱিষ্যতত তেওঁলোকৰ নিজৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে জাগ্ৰত, অনুপ্ৰাণিত কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আজি যেতিয়া ভাৰতে জি-২০ৰ অধ্যক্ষতা কৰিবলৈ গৈ আছে, এই অনুষ্ঠানটোৱে আমাৰ বাবে ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ শক্তি আৰু শক্তিপ্ৰতিনিধিত্ব কৰে। আজি ভাৰত এই বিন্দুত উপনীত হৈছে। কিন্তু, ইয়াৰ আঁৰত আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ অতি ডাঙৰ যাত্ৰা আছে, অসীম অভিজ্ঞতাবোৰ সংযুক্ত হৈ আছে। আমি হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ বিকাশ আৰু বৈভৱও দেখিছোঁ। আমি পৃথিৱীৰ আটাইতকৈ আন্ধাৰ সময়টোও দেখিছোঁ। আমি শতিকা জুৰি দাসত্ব আৰু অন্ধকাৰ জীয়াই থাকিবলৈ বাধ্য হোৱাৰ দিন দেখিছোঁ। ইমানবোৰ আক্ৰমণকাৰী আৰু অত্যাচাৰৰ সন্মুখীন হৈ ভাৰতে আজি এক জীৱন্ত ইতিহাসৰ সৈতে ইয়াত উপনীত হৈছে।
সেই অভিজ্ঞতাবোৰ আজিৰ উন্নয়নযাত্ৰাত ভাৰতৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি। স্বাধীনতাৰ পিছত, আমি শূন্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি এটা ডাঙৰ যাত্ৰা আৰম্ভ কৰিছিলো, শৃংগটোলক্ষ্য কৰি। ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত আছে যোৱা ৭৫ বছৰত থকা সকলো চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা। সকলো চৰকাৰ আৰু নাগৰিকে ভাৰতক নিজৰ ধৰণে আগুৱাই নিয়াৰ চেষ্টা কৰিছে। আমি আজি এক নতুন শক্তিৰে এই আত্মাৰ সৈতে আগবাঢ়িব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি সংস্কৃতিয়ে আমাক আৰু এটা কথা শিকাইছে। যেতিয়া আমি আমাৰ প্ৰগতিৰ বাবে চেষ্টা কৰোঁ, আমি বিশ্বব্যাপী প্ৰগতিৰ পৰিকল্পনাও কৰোঁ। আজি ভাৰত হৈছে বিশ্বৰ এক সমৃদ্ধ আৰু জীৱন্ত গণতন্ত্ৰ। আমাৰ ওচৰত গণতন্ত্ৰৰ মূল্যবোধ আছে, আৰু গণতন্ত্ৰৰ মাতৃৰ ৰূপত এক গৌৰৱময় পৰম্পৰা আছে। ভাৰতৰ যিমান স্বকীয়তা আছে সিমানেই বৈচিত্ৰ্য আছে। এই গণতন্ত্ৰ, এই বৈচিত্ৰ্য, এই থলুৱা দৃষ্টিভংগী, এই সামগ্ৰিক চিন্তাধাৰা, এই স্থানীয় জীৱনশৈলী, এই বিশ্বব্যাপী চিন্তা, আজি বিশ্বই এই ধাৰণাবোৰত ইয়াৰ সকলো প্ৰত্যাহ্বানৰ সমাধান বিচাৰি আছে।আৰু, জি-২০ ইয়াৰ বাবে এক ডাঙৰ সুযোগ হিচাপে কামত আহিব পাৰে। আমি বিশ্বক দেখুৱাব পাৰোঁ যে গণতন্ত্ৰ কেনেদৰে গণতন্ত্ৰ, যেতিয়া ই এক ব্যৱস্থা আৰু লগতে সংস্কৃতি আৰু সংস্কৃতিহৈ পৰে, সংঘাতৰ পৰিসৰ সমাপ্ত হয়।
আমি পৃথিৱীৰ প্ৰতিজন মানুহক আশ্বাস দিব পাৰোঁ যে প্ৰগতি আৰু প্ৰকৃতি দুয়োটাই ইজনে সিজনৰ সৈতে যাব পাৰে। আমি বহনক্ষম উন্নয়নক কেৱল চৰকাৰৰ ব্যৱস্থাৰ পৰিৱৰ্তে ব্যক্তিগত জীৱনৰ এটা অংশ কৰি তুলিব লাগিব, ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব লাগিব। পৰিৱেশ এক গোলকীয় কাৰণ হোৱাৰ লগতে আমাৰ বাবে ব্যক্তিগত দায়িত্ব হ'ব লাগে।বন্ধুসকল,
আজি, বিশ্বই চিকিৎসাৰ পৰিৱৰ্তে স্বাস্থ্য বিচাৰি আছে। আমাৰ আয়ুৰ্বেদ, আমাৰ যোগ, যাৰ বিষয়ে বিশ্বত এক নতুন বিশ্বাস আৰু উৎসাহ আছে, আমি ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক বিশ্বব্যাপী ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব পাৰোঁ। অহা বছৰ বিশ্বই আন্তৰ্জাতিক বাজৰা বৰ্ষ উদযাপন কৰিবলৈ গৈ আছে, কিন্তু আমি বহুতো মোটা শস্যক আমাৰ ঘৰৰ পাকঘৰত বহু শতাব্দী ধৰি স্থান দিআহিছো।বন্ধুসকল,
বহুক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সাফল্য এনেকুৱা যে সেইবোৰ বিশ্বৰ আন দেশৰ বাবেও উপযোগী হ'ব পাৰে। উদাহৰণ স্বৰূপে, ভাৰতে যিদৰে উন্নয়নৰ বাবে, অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে, দুৰ্নীতি নিৰ্মূল কৰিবলৈ, ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা আৰু জীৱনধাৰণৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ বাবে ডিজিটেল প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছে, এই সকলোবোৰ উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ বাবে মডেল, টেমপ্লেট।
একেদৰে, আজি ভাৰতে মহিলা সশক্তিকৰণ, মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে। আমাৰ আঁচনি যেনে জন ধন একাউণ্ট আৰু মুদ্ৰাই মহিলাসকলৰ বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তি নিশ্চিত কৰিছে। এনে ধৰণৰ বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত আমাৰ অভিজ্ঞতাই পৃথিৱীখনক যথেষ্ট সহায় কৰিব পাৰে। আৰু জি-২০ত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিত্ব এই সকলো সফল অভিযানবিশ্বলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মাধ্যম হিচাপে আহি আছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ পৃথিৱীয়ে অতি আশাৰে সামূহিক নেতৃত্বলৈ চাই আছে। জি-7, জি-77 হওঁক বা ইউএনজিএ হওঁক। এই পৰিৱেশত, জি-20 ৰাষ্ট্ৰপতি হিচাপে ভাৰতৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এফালে, ভাৰতে উন্নত দেশসমূহৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক বজাই ৰাখে, আৰু একে সময়তে উন্নয়নশীল দেশসমূহৰ দৃষ্টিভংগী ভালদৰে বুজি পায়, স্পষ্টভাৱে কয়। এই ভিত্তিত, আমি 'গ্লোবেল চাউথ'ৰ সকলো বন্ধুৰ সৈতে আমাৰ জি-20 প্ৰেচিডেন্সিৰ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰিম যিকেইবা দশক ধৰি উন্নয়নৰ পথত ভাৰতৰ সহ-যাত্ৰী হৈ আহিছে।
আমাৰ প্ৰচেষ্টা হ'ব যে পৃথিৱীত কোনো প্ৰথম বিশ্ব বা তৃতীয় বিশ্ব থাকিব নালাগে, কেৱল এখনেই পৃথিৱী থাকিব লাগে। ভাৰতে এক উমৈহতীয়া উদ্দেশ্যৰ বাবে, এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বক একত্ৰিত কৰাৰ বাবে এক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত কাম কৰি আছে। ভাৰতে এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্ৰিড মন্ত্ৰেৰে বিশ্বত নৱীকৰণযোগ্য শক্তি বিপ্লৱৰ আহ্বান জনাইছে। ভাৰতে এক পৃথিৱী, এক স্বাস্থ্যৰ মন্ত্ৰৰে বিশ্বস্বাস্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক অভিযান আৰম্ভ কৰিছে। আৰু এতিয়া জি-২০ত আমাৰ মন্ত্ৰ হৈছে - এক পৃথিৱী, এক পৰিয়াল, এক ভৱিষ্যত। ভাৰতৰ এই ধাৰণাসমূহে, এই মূল্যবোধবোৰে বিশ্ব কল্যাণৰ পথ প্ৰশস্ত কৰে।
বন্ধুসকল,
আজি, দেশৰ সকলো ৰাজ্য চৰকাৰ, সকলো ৰাজনৈতিক দললৈ মোৰ অনুৰোধ আছে। এই অনুষ্ঠানটো কেৱল কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ নহয়। এই অনুষ্ঠানটো আমাৰ ভাৰতীয়সকলৰ এটা অনুষ্ঠান। জি-২০ আমাৰ বাবে 'অতিথি দেৱো ভৱ'ৰ পৰম্পৰা চাবলৈ ও এক উত্তম সুযোগ। এই জি-20 সম্পৰ্কীয় অনুষ্ঠানবোৰ দিল্লী বা কেইটামান ঠাইতে সীমাবদ্ধ নহ'ব। ইয়াৰ অধীনত দেশৰ প্ৰতিটো কোণত কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰা হ'ব। আমাৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ নিজা বৈশিষ্ট্য আছে, ইয়াৰ নিজা উত্তৰাধিকাৰ আছে। প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ নিজা সংস্কৃতি, ইয়াৰ সৌন্দৰ্য, নিজা আভা, ইয়াৰ আতিথ্য আছে।ৰাজস্থানৰ আতিথ্যনিমন্ত্ৰণ হৈছে - पधारोम्हारेदेस! ! গুজৰাটৰ মৰমৰ অভিনন্দন - तमारुस्वागतछे! কেৰালাৰ মালায়ালমত একেই প্ৰেম দেখা যায় - एल्लावर्क्कुम्स्वागतम्! 'হাৰ্ট অফ ইনক্ৰিডিবল ইণ্ডিয়া' মধ্যপ্ৰদেশত কোৱা হয় - आपकास्वागतहै! পশ্চিম বংগৰ সুললিত বাংলাত কোৱা হয় - আপনাকে স্বাগতজানাই! তামিলনাডুত कदएगलमुडि-वदिल्ऐ, তেওঁলোকে কয় - थंगलवरवनल-वर-वाहुहअ!, উত্তৰ প্ৰদেশত কোৱা হয় - यूपीनहींदेखातोभारतनहींदेखा। । হিমাচল প্ৰদেশে কয় A Destination for All Seasons and All Reasons ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে প্ৰতিটো ঋতু প্ৰতিটো কাৰণৰ বাবে। উত্তৰাখণ্ডতো সঁচাকৈ এক "স্বৰ্গ"। এই আতিথ্য, এই বৈচিত্ৰ্যই বিশ্বক আচৰিত কৰে। জি-২০ৰ জৰিয়তে আমি এই প্ৰেম বিশ্বক জনাব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মই অহা সপ্তাহত ইণ্ডোনেছিয়ালৈ যাব লাগিব। ভাৰতক জি-২০ৰ সভাপতিত্ব দিয়াৰ বাবে এক আনুষ্ঠানিক ঘোষণা কৰা হ'ব। মই দেশৰ সকলো ৰাজ্য, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক এই ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ ভূমিকা যিমান সম্ভৱ সম্প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আপোনাৰ ৰাজ্যৰ বাবে এই সুযোগৰ সুবিধা লওক। দেশৰ সকলো নাগৰিক, বুদ্ধিজীৱীসকলেও এই অনুষ্ঠানৰ অংশ হ'বলৈ আগবাঢ়ি আহিব লাগে। এইমাত্ৰ মুকলি কৰা ৱেবছাইটত, আপুনি সকলোৱে ইয়াৰ বাবে আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰেৰণ কৰিব পাৰে, আপোনাৰ মতামত প্ৰকাশ কৰিব পাৰে।
ভাৰতে বিশ্ব কল্যাণৰ বাবে কেনেদৰে নিজৰ ভূমিকা বৃদ্ধি কৰে সেই ক্ষেত্ৰত আপোনাৰ পৰামৰ্শ আৰু অংশগ্ৰহণে জি-২০ৰ দৰে অনুষ্ঠানৰ সফলতাক এক নতুন উচ্চতা প্ৰদান কৰিব। মই নিশ্চিত যে এই অনুষ্ঠানটো কেৱল ভাৰতৰ বাবেস্মৰণীয় নহয়, ভৱিষ্যত বিশ্বৰ ইতিহাসত ইয়াক এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সুযোগ হিচাপে মূল্যায়ন কৰিব।
এই ইচ্ছাৰে, আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ শুভেচ্ছা জনাইছো।বহু বহু ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister Shri Narendra Modi’s remarks at the unveiling of logo, theme and website of India’s G20 Presidency via video conferencing
08 NOV 2022 7:00PM by PIB Delhi
My dear countrymen, and the family members of the global community,
After a few days, from December 1 onwards, India will be holding the G-20 Presidency. This is a historic occasion for India. Today, in this context, the website, theme and logo of this summit have been launched. I congratulate all the countrymen on this occasion.
Friends,
The G-20 is a group of countries whose economic potential represents 85 percent of the world's GDP. The G-20 is a group of those 20 countries that represent 75 per cent of the world's trade. The G-20 is a group of those 20 countries that comprise two-third of the world's population. And India is now going to lead and chair this G-20 group. You can imagine what a big opportunity has come before the country in the ‘Amrit kal’ of independence. It is a matter of pride for every Indian; it is a matter of increasing ones pride. And I am happy that the G-20 summit, the curiosity and activism about the events related to it in India is constantly increasing.
The countrymen have also played a big role in the creation of this logo that has been launched today. We had asked the countrymen for their valuable suggestions for the logo, And I am very happy to know that thousands of people sent their creative ideas to the government. Today, those ideas, those suggestions are becoming the face of such a big global event. I extend my heartfelt thanks to all for this effort.
Friends,
This logo of the G-20 is not just a symbol. It's a message. It's a feeling that is in our veins. This is a resolution that has been included in our thinking. The spirit of universal brotherhood that we have been living through the mantra of 'Vasudhaiva Kutumbakam' is being reflected in this logo and the theme. In this logo, the lotus flower is depicting India’s mythological heritage, our faith, our intellectualism, all these together. The contemplation of Advaita here has been the philosophy of the unity of the living being. Through this logo and theme, we have given the message that this philosophy should become a medium to solve today's global conflicts and dilemmas. Through the G-20, India is giving new energy to the global reputation of Buddha's message for freedom from war and Mahatma Gandhi's solution in resistance to violence.
Friends,
India's G20 presidency is coming at a time of crisis and chaos in the world. The world is going through the after-effects of a disruptive once-in-a-century pandemic, conflicts and lot of economic uncertainty. The symbol of the lotus in the G20 logo is a representation of hope in these times. No matter how adverse the circumstances, the lotus still blooms. Even if the world is in a deep crisis, we can still progress and make the world a better place. In Indian culture, both the Goddess of knowledge and prosperity are seated on a lotus. This is what the world needs most today. Shared knowledge that helps us overcome our circumstances, and shared prosperity that reaches the last person at the last mile.
This is why, in the G20 logo, the earth is placed on a lotus too. The seven petals of the lotus in the logo are also significant. They represent the seven continents. Seven is also the number of notes in the universal language of music. In music, when the seven notes come together, they create perfect harmony. But each note has its own uniqueness. Similarly, G20 aims to bring the world together in harmony while respecting diversity.
Friends,
It is true that whenever there is a conference of big platforms like G-20 in the world, it has its own diplomatic and geo-political implications. It's also natural. But for India, this summit is not just a diplomatic meeting. India sees this as a new responsibility for itself. India sees this as the world's faith in itself. Today, there is an unprecedented curiosity in the world to know India, to understand India. Today, India is being studied in a new light. Our current successes are being assessed. Unprecedented hopes are being expressed about our future. In such a situation, it is the responsibility of us countrymen to do much better than these hopes and expectations.
It is our responsibility to introduce the world to India's thinking and strength, to India's culture and social power. It is our responsibility to enhance the knowledge of the world with the intellectualism of our thousands of years old culture and the modernity contained in it. The way we have lived the idea of 'Jai-Jagat' for centuries and millennia, today we have to bring it alive and present it to the modern world. We have to connect everyone. Everyone has to be made aware of global duties. They have to wake up to their own participation in the future of the world.
Friends,
Today, as India is going to chair the G-20 Presidency, this event is a reflection of the strength of 130 crore Indians for us. Today India has reached this point. But, behind this is our very long journey of thousands of years, infinite experiences. We have seen thousands of years of opulence and splendour. We have also seen the darkest period in the world. We have seen days where we have been forced to live centuries of slavery and darkness. Faced with so many invaders and atrocities, India has reached here today with a vibrant history. Today, those experiences are India’s biggest strength in its development journey. After independence, we started a long journey starting from zero, targeting the peak. This includes the efforts of all the governments that have been in power for last 75 years after independence. All the governments and the citizens together tried to take India forward in their own way. We have to move forward with this spirit today with a new energy.
Friends,
India's thousands of years old culture has taught us one more thing. When we strive for our progress, we also envision global progress. Today India is such a rich and living democracy of the world. We also have the values of democracy, and a proud tradition in the form of mother of democracy. India has as much diversity as it has uniqueness. This democracy, this diversity, this indigenous approach, this inclusive thinking, this local lifestyle, and these global thoughts, today the world is looking at solutions to all its challenges in these ideas. And, the G-20 can come in handy as a big opportunity for this. We can show the world that the scope of conflicts ends when democracy becomes a system as well a ritual and culture. We can assure every human in the world that both progress and nature can go hand in hand. We have to make sustainable development a part of individual LiFE instead of mere government systems and expand it further. Environment must become a global cause as well as a personal responsibility for us.
Friends,
Today, the world is looking for health instead of cure. With our Ayurveda, our Yoga, about which there is a new belief and enthusiasm in the world, we can create a global system for its expansion. Next year the World is going to celebrate the International Year of Millets, but we have given many coarse grains a place in the kitchen of our houses for centuries.
Friends,
India's achievements in many areas are such that they can also be useful to other countries of the world. For example, the way India has used digital technologies for development, for inclusion, to eradicate corruption, to increase ease of doing business, ease of doing governance and ease of living, all these are models and templates for developing countries. Similarly, today India is progressing in women empowerment and women-led development. Our schemes like Jan Dhan accounts and Mudra have ensured financial inclusion of women. Our experience in various such fields can be of great help to the world. And India's G-20 Presidency is coming as an important medium to take all these successful campaigns to the world.
Friends,
Today's world is looking at collective leadership with great hope. Whether it is G-7, G-77 or UNGA. In this environment, India's role as G-20 president is very important. India, on the one hand, maintains close relations with developed countries, and at the same time understands and articulates well, the point of view of developing countries. On this basis, we will outline our G-20 Presidency with all the friends of the 'Global South' who have been India's co-passengers for decades on the path of development. Our effort will be that there should not be any first world or third world in the world, but only one world. India is working on a vision to bring the whole world together for a common objective, for a better future. India has called for renewable energy revolution in the world with the mantra of One Sun, One World, One Grid. India has launched a campaign to strengthen global health with the mantra of One Earth, One Health. And now our mantra in G-20 is - One Earth, One Family, One Future. These ideas of India, these values, pave the way for world welfare.
Friends,
Today I have a request to all the state governments of the country and all the political parties as well. This event is not only central government event. This event is organized by us Indians. G-20 is also a great opportunity for us to see our tradition of 'Atithi Devo Bhava'. Events related to G-20 will not be limited to Delhi or a few places only. Each of our states has its own characteristics, its own heritage. Every state has its own culture, its own beauty, its own aura and its own hospitality.
Rajasthan's hospitality invitation is - Padharo Mhare Des!
Gujarat's loving welcome - Tamaru Swagat Che!
This love is seen in Malayalam in Kerala - Ellavarkum Swagatam!
'Heart of Incredible India' Madhya Pradesh says - Aap ka Swagat hai!
Welcome in Meethi Bangla in West Bengal - Apnake Swagat Jaanai!
Tamil Nadu, Kadegal Mudi-Vadilaye, says - Thangal Varava Nal-Var-Vahuhaa
UP's request is - if you have not seen UP, you have not seen India.
Himachal Pradesh a Destination for All Seasons and All Reasons calls us i.e. 'For every season, for every reason'.Uttarakhand is simply heaven. This hospitality, this diversity amazes the world. Through G-20, we have to convey this love to the entire world.
Friends,
I am visiting Indonesia next week. There will be a formal announcement to handover the G-20 Presidency to India. I urge all the states of the country, all the state governments, to expand the role of their state in this as much as possible, take advantage of this opportunity for their state. All the citizens, intellectuals of the country must also come forward to be a part of this event. On the just launched website, all of you can send your suggestions for this, reveal your views. Your suggestions and partnerships on how India enhances its role for the welfare of the world will give a new height to the success of an event like G-20. I am confident that this event will not only be memorable for India, but will also assess it as an important opportunity in the history of the future world. With this wish, once again heartiest congratulations to all of you.
Thanks a lot!
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.