Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the ‘Chintan Shivir’ of Home Ministers of States via video conferencing
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet Shri Amit Shah, Chief Ministers, Home Ministers, Director Generals of Police of different states, senior officials of the Ministry of Home Affairs, all other dignitaries, ladies and gentlemen! There is a festive atmosphere in the country these days. The countrymen have celebrated many festivals, including Onam, Eid, Dussehra, Durga Puja and Deepawali, with peace and harmony. Now there are many other forthcoming festivals, including Chhath Puja. In the wake of various challenges, the strengthening of the unity of the country during these festivals is also a reflection of your preparedness. Even though law and order is the responsibility of the states under the Constitution, it is largely related to the unity and integrity of the country. This ‘chintan shivir’ (brainstorming session) of home ministers being held in Surajkund is also a good example of cooperative federalism. Every state should learn from each other, take inspiration from each other and work together for the betterment of the country. This is the spirit of the Constitution and it is also our responsibility towards the countrymen.
Friends,
The ‘Amrit Kaal’ of independence is before us. The next 25 years will lead to the ‘Amrit’ generation of the country. This ‘Amrit’ generation will be created by imbibing the resolutions of ‘Panch Pranas’ (five pledges). Building a developed India, freedom from every concept of slavery, being proud of our heritage, unity and solidarity and most importantly civic duty -- you all understand the importance of these five pledges. This is a colossal resolve, which can be fulfilled only by ‘Sabka Prayas’ (efforts of everyone). Methods may be different, our paths and priorities may be different, but these ‘Panch Pranas' should be the inspiration of our governance in every state of the country. India's potential will be vastly expanded when these are at the core of good governance. When the potential of the country will increase, then the power of every citizen, every family of the country, will increase. This is good governance, which every state of the country has to ensure to the last person standing in the last row of society. You all have a very important role in this regard.
Friends,
Most of you who are attending this ‘shivir’ are either leading your state, or are directly responsible for law and order. Law and order is directly related to the development of the state. Therefore, your decisions, policies and practices are very important in creating a conducive environment for development in the states.
Friends,
It is equally important for the entire law and order system to be reliable and its perception among the public. You have seen that NDRF and SDRF have emerged as a major force in the event of any natural calamity. Their appearance ahead of any crisis has created a belief among the countrymen that the situation will now be under control and we should abide by them and we will suffer less if we listen to them. See for yourself, who all are there in NDRF and SDRF? They are your colleagues. They are jawans of the armed forces. But, there is a kind of respect for them in the society. As soon as the NDRF-SDRF team reaches the disaster-hit area, people feel assured that there is an expert team which will take care of the situation.
Friends,
As soon as the police reach any place of crime, there is a feeling among the people that the government has arrived. We saw tremendous improvement in the credibility of the police during the Corona period. Policemen were helping the needy, arranging necessary resources and even putting their own lives at stake. That is, there is no dearth as far as devotion to duty is concerned. However, there is also a need to maintain positive perception. Therefore, there should be a relentless process from top to bottom to motivate the police force and plan accordingly. They should be guided regularly on every little issue to prevent any wrongdoing.
Friends,
We have to understand one more thing. Now law and order is no longer confined within the purview of any one state. Now crimes are happening at the inter-state and international level. With the help of technology, criminals sitting in one state have the audacity to commit horrific crimes in another state. Criminals outside the borders of the country are also misusing technology. Therefore, coordination between agencies of every state and coordination between central and state agencies is very important. You would recall that I reiterated this during the DGP conference that there should be periodical assessment of problems of adjoining districts of two states and they should work together. It will lead to the creation of a new power. Sometimes central agencies have to conduct investigations in several states simultaneously and they have to go to other countries also. Therefore, it is the responsibility of every state to extend full cooperation to any state or Central agency. All the agencies should cooperate with each other. One should not dwell unnecessarily on the power and domain of any agency. Sometimes, we find that an FIR is not registered due to the confusion over the area of crime and the domain of the police station. These things are not only limited to police or police stations. It happens between states also. It also happens between the Centre and the states. It also happens between agencies of India and abroad. Therefore, coordination, compilation and cooperation at all levels are very important for our own efficiency and outcome as well as providing security to the common citizen of the country. Every state stands to benefit if there is cooperation at all levels.
Friends,
We need to keep working on technology to combat cybercrime or the use of drone technology in smuggling weapons and drugs. You see, it is an era of 5G. Now along with the benefits of 5G, awareness at that level will also be necessary. 5G is going to improve the performance of technologies like facial recognition technology, automatic number-plate recognition technology, drones and CCTV manifolds. The more rapidly we move forward, the criminal world is equally catching up due to globalization. They are equally adept at technology. It means that we will have to plan ten steps ahead of them. We will have to work with greater urgency to make our law and order system smart.
Friends,
I would urge everyone not to let the budget come in the use of technology. Therefore, I urge all the respected Chief Ministers and Home Ministers to make a team on this issue and deliberate seriously how technology savvy the criminal world is becoming and how the technology available with us can provide security to our people. The budget regarding this can be met by saving unnecessary expenses. The better use of technology not only strengthens the entire police set-up, but it also leads to trust among common citizens regarding their own security. Technology helps in crime prevention and also in crime detection. It is also very useful in the investigation of crimes. You see, a number of criminals are being arrested today because of CCTV. Modern command and control systems created in cities under the Smart City Campaign are also helping a lot.
Friends,
The Central Government has also launched the Police Technology Mission for the development of new technologies. Several states are also working at their level in this regard. But experience tells us that technology becomes redundant due to different experiments at different levels and hence our energy is also wasted. Often investigation material remains with the concerned state and is not shared. We need to think of a common platform for sharing such information. For example, somebody boasts of something (technology) which is very good and decides not to share it with anybody. Then a time will come when he may be having the best technology, but it will be of no use due to his standalone approach. Therefore, technology should be India-oriented. All our best practices and best innovations should be for common use.
Friends,
Today the importance of forensic science is growing and it is not limited to the police department only. Legal fraternity, Judiciary as well as hospitals will also have to develop knowledge regarding forensic science. The use of forensic science can be of great use in bringing crime to the fore and ensuring punishment to the criminal with the combined efforts. It will not be enough if forensic science remains the domain of the police department only. The National Forensic Science University located in Gandhinagar is proving helpful to all the states of the country. Moreover, 60-70 countries of the world are also taking advantage of this Forensic Science University. All our states should make maximum use of this university. It is a completely futuristic technology driven system. It involves Human Resource Development as well as creating new technology tools. Its lab is also becoming useful in solving very difficult cases. I think all states should actively use this system.
Friends,
Maintaining law and order is a 24x7 job. But it is also necessary that we keep on improving the processes continuously and keep them modern. The law and order reforms undertaken by the Government of India in the last few years have helped in creating an atmosphere of peace in the entire country. As you are aware there is tremendous pressure on our law enforcement system due to the diversity and vastness of India. Therefore, it is very important that our systems should put energy in the right direction. Otherwise, we have seen that the energy of the police department is wasted in investigating the smallest mistakes in many unnecessary cases. Therefore, we have now decriminalized many provisions related to trade and business and they have been taken out of the category of crime. A huge burden has been reduced by abolishing more than 1,500 archaic laws. I urge the states to evaluate the laws at their level also. Replace all the laws that existed before independence in view of the present requirements. Criminal angle in every law and trouble to innocent citizens is now a passe.
Friends,
The government initiative to distribute property cards by using drone technology in the villages of the country under the Svamitva Yojana would also help reduce land-related disputes. Otherwise, there used to be violent clashes in villages after somebody took over even one foot of land from his neighbour by force.
Friends,
Many such efforts, both directly and indirectly, have also helped law enforcement agencies in setting their priorities. But these efforts will not bear fruits if we do not change our strategy and continue to pursue methods which are 20-30-50 years old. Laws made by the central government in the past few years have also strengthened law and order. There is unprecedented strictness against terrorism, hawala network and corruption in the country today. Trust is developing among the people. Laws like UAPA have given strength to the systems in a decisive fight against terrorism. In short, on the one hand, we are strengthening the law enforcement system of the country, and on the other hand, we are also removing unnecessary burdens on them.
Friends,
There is another important issue for the police of our country. Today there is the system of One Nation, One Ration Card, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Grid, One Nation-One Sign Language, etc. Can such an approach be developed regarding the uniform of the police? Can our states sit together and deliberate over it? There would be many benefits. One, there would be quality material products as it would be at a mass scale. Crores of caps would be needed. Crores of belts would be needed. And it would be easier for any citizen of the country to identify a policeman wherever he goes. For example, there is a post office box. The literate as well as the illiterate people of India are aware of it that if you post a letter in that box it would reach its destination. It has its own identity. It is necessary for us that we give serious thought to it as far as police uniforms are concerned. It need not be imposed, but it can be evolved. I think it would be very beneficial and would add to each other’s strength. There can be different tags and numbers of the concerned state in the One Nation-One Police Uniform, but there should be a common identity. This is just my idea and you should think over it. If it seems right, it can be considered after 5-50-100 years. Similarly, new departments of different types of police have been started for expertise.
Now, tourism has emerged a huge market in the world. Numerous tourism opportunities are increasing in India. The flow of tourists from across the world to India is going to increase. There are several countries in the world which are way ahead in the field of tourism. There is a special police force for tourism in those countries. There is an altogether different training of that force. They are also taught different languages. Their behavior is also very different. The foreign tourists visiting those countries also know that this police force is for their help. Sooner or later, we will have to develop this force in our country. There is a huge difference between a tourist visiting India from a different country and a foreign investor. A foreign tourist can become an ambassador of your country immediately. He will carry home both the good and bad impressions of the country. It takes a long time for an investor to identify anything good or bad. But a tourist takes hardly two days to spread the news that this is the condition here. In India too, tourism is witnessing changes with the rise of the middle-class people. Tourism is facing challenges in the form of traffic. If we do not plan in advance, the tourist centers are not going to change on their own. If we suggest somebody not to visit Shimla and visit any other tourist destination, will he do it? Those who want to visit Shimla, they will go to Shimla. Similar is the case with those wishing to visit Nainital, Srinagar, Gulmarg etc. We need to develop systems.
Friends,
During the Corona period, we have seen how police personnel used to enquire about the well-being of the people of their areas over the phone. Importantly, many senior police personnel in several cities took upon this responsibility to look after senior citizens willingly. The confidence of the citizens grows when police personnel are constantly in touch with the senior citizens asking about their well-being or whether they planned to go out locking their houses. Such interactions also become a huge force for you. The more we use such interactions in a professional way will do a lot of good. If a serious and animated phone call is made to a senior citizen once a week from a police station, he would continue to spread the good work of the police throughout the month. Only you can create such a perception among the people. There is another issue on which we need to be very alert. That is the use of technological intelligence. It has its own advantages. But at the same time, we cannot turn away from human intelligence. This is something which has been in practice for 100 years and will continue to be useful to the police personnel in the next 100 years despite several advancements in technology. Strengthen human intelligence as much as you can. It has huge potential. This is a great strength of a policeman who can unravel the truth by looking into the eyes of a criminal and talking to him. The combination of human intelligence and technological intelligence can make life easier for you. If you suspect some unwarranted movement of people, you will get to know immediately. I think the optimum use of these two systems can bring about a smart change and it will force a criminal to think 50 times before committing a crime.
Friends,
We need to be aware of another reality. The way India is making rapid economic progress at the global level we are bound to face new challenges. Initially, you would be slighted and there would be attempts to make fun of you, but you should continue to move forward. Competition often leads to enmity if you do well. There would be many powers in the world which don’t want India to become more successful than them. They would not like India to encroach in the field in which they have expertise. If they have monopoly over a product, they fear that India would capture their markets if India resorts to its production. India has a huge market and if India starts producing the product where would they sell their product. Therefore, we are up against challenges in many forms and such challenges often become inimical. Therefore, we need to be aware of such challenges. At the same time, we don’t have to think ill of others. It is human nature. For example, there would also be a sense of unease if one of the two officers in your department is due for promotion. As a result, the unhidden rivalry between the two officers would begin 10 years before the promotion is due. It happens everywhere, brothers. Therefore, I reiterate that we should be foresighted in our approach while protecting our potential. There is going to be a huge difference to challenges which existed to the law and order earlier and now. Not only do we have to meet the old challenges, we have to prepare ourselves for new challenges. It is our responsibility to take strictest action against the emergence of such inimical forces which are against the country and to ensure the security and rights of the law abiding people. No generosity can be tolerated, otherwise, where would our law abiding citizens go? They are 99% citizens of the country and the problem is with one percent. We do not need to be lenient towards one percent of people in order to create trust among the 99 percent of the population.
Friends,
We should also not underestimate the power of social media. Even small fake news can create stir across the country. We are aware of the damages caused to the country due to the rumours spread against reservation. When people realized that it was fake news and calmed down after 6-8 hours, much damage had already been done. Therefore, we need to educate people that they should think ten times before they forward anything which they receive on various social media platforms. One should check the veracity of any news forwarded to them and there is a system of verification available in all the platforms. If you visit one-two-ten platforms, you will get the real news. We need to educate people against fake news. We need to create a huge force against the fake world driven society. We need to create technological power in this regard.
Friends,
Amitbhai was just talking about the importance of civil defence. There are several issues on which our attention has been diverted. Amitbhai has taken note of the right issue. Civil defence has been in practice for several decades and it has immense utility. We were taught about civil defence in our schools and colleges. We used to make arrangements for firefighting earlier also. It should be part of our nature. I have often said that the personnel of the fire brigade and police should organize firefighting drills in a school of every municipality every week. Not only the students will be educated, but the fire brigade officials will also get practice with such drills. It should be done week after week in all the schools. The next chance for such drills of a school in a city will come after 10 years. But every generation will come to know about the utility of civil defence and firefighting skills. It will also be a huge boost for you. It is something which can be done easily.
Friends,
In the last few years, all the governments have tried to do something or the other in destroying the ground network of terror with great responsibility in view of its seriousness. Somewhere the success may have been achieved earlier, somewhere it may have been late, but it is not so that everyone has to be explained its seriousness today. Now we have to handle it by adding strength. Similarly, we have to defeat every form of Naxalism. The gun-toting as well as the one who is holding the pen are Naxals. We need to find a solution to this problem. People are resorting to such immature issues to confuse our young generations and the country has to suffer a lot. No one will be able to handle it if immediate steps are not taken. As we have targeted the Naxal-affected districts, they (Naxalites) are now resorting to expand their intellectual circle to those places where they can target the future generations and create a perverted mindset. They can create hatred among people. They can create a wedge in society by raking up emotional issues out of proportion and destroy the unity and integrity of the country. When Sardar Vallabhbhai Patel is our inspiration, we cannot allow such forces to succeed. But it has to be done wisely and intelligently. We need to create expertise in our security set-up. In the wake of any such unwarranted event in any state, our top experts should be rushed there to make an on-the-spot study. They should spend a few days there and try to understand how the situation developed and how it was handled. We should always be ready to learn. Such forces also get a lot of help at international level. They are very shrewd and they appear very innocent. They speak the language of law and constitution but their actions are altogether different. Our security apparatus should have the potential to differentiate between the right and the wrong. It is very important for us to move fast against such forces for lasting peace.
Friends,
Whether it is Jammu-Kashmir or the North-East, we are gaining the trust of the people. The destructive forces are also yearning to join the mainstream. When they see rapid development and infrastructure and the fulfillment of the aspirations of the people, they are also preparing to join the mainstream by leaving behind their arms. Similarly, we have to focus on development in our border and coastal areas. The concept of Vibrant Village has also been emphasized during the budget presentation. You must think over it. The top officers should spend a few nights in these border villages. I would also request the ministers to spend a few hours in at least five or seven border villages in a year. Whether it is a state border village or an international border village, you will come to know a lot of nuances.
Friends,
Drone is the newest worry in the ongoing smuggling of arms and drugs. We need to be vigilant in our border and coastal areas. We just can’t afford to apportion blame on one or the other agency or take comfort that it is the responsibility of the Coast Guards only. We need better coordination. I am sure if we move forward together keeping the national interests paramount, then all these challenges will be dwarfed. We would also be better prepared to handle other issues as well. I am sure the discussions in this brainstorming session will result in actionable points. There would be a collective roadmap with the cooperation of every state. If we remain entangled in the fight over the domain then the anti-social elements who have scant respect for the law will take full advantage of this chaos. There should be professional understanding and trust between us. And this responsibility rests with our cadres. It is a huge responsibility. I believe that we will get the desired result if we work together. Any opportunity before a country derives its strength from the uniform. Uniformed forces are a crucial factor behind the trust. We would benefit a lot if we make them more powerful, visionary and sensitive to the citizens.
I gave some suggestions during the DGP Conference. I would tell all the Chief Ministers and Home Ministers that the DGP Conference has emerged as a very useful conference. There is whole-hearted discussion with a zero political element. I share the outcome of that conference with all the secretaries who belong to the IAS cadre and elected representatives who run the government. You should get the entire briefing of the DGP Conference and implement the actionable points in your respective states immediately. It will be very useful. There should not be a casual approach towards the DGP Conference that our top boss has attended and that’s the end of it. This conference is meant for the security of the country. For example, there was a proposal regarding houses for the police personnel. In that conference, I had suggested whether our police stations in big cities could be turned into multi-storey buildings. If there is a multi-storey building then the police station can also work from the same premises and policemen can also have housing quarters in the same 20-storey building. The policeman, who is transferred, would vacate the premises and his replacement would also get the same house. Today, police personnel get houses 25 km away from the city. They waste two hours commuting. We can talk to the respective state government and the municipality for the construction of high rise buildings. We can organize such things. A standalone police station can become a modern police station and the housing arrangements can also be made for the policemen in the 20-25-storey high rise building in the same complex.
I believe that we can easily identify 25-50 such police stations in big cities where such a possibility can be developed. Otherwise, what is happening is that police quarters are being built 20-25 km away from the cities. As Amitbhai was saying, the budget is not being properly utilized and money is not being spent wisely. I have been repeatedly stressing that the amount which has been sanctioned for a particular purpose should be spent on that only and that too within the time limit. The problem is that we are not able to spend the sanctioned amount. We do not want such a situation in our country. We need to increase our potential and speed up the decision making process. Only then will we be able to utilize the money within the time limit. When the money is spent within the time limit, it not only prevents wastage of money, but it leads to several benefits.
I want to draw your attention to another issue. The police of all the states and the Government of India should study the scrapping policy for old vehicles. Try to move in the direction of scrapping old vehicles. The police should not have old vehicles as the issue is related to efficiency. There will be two benefits. Those into the scrapping business will be assured that about 2,000 vehicles have been identified for scrapping in a particular state and they will immediately set up a unit for that purpose. There would be a circular economy due to recycling of the old vehicles. The car manufacturers would also offer quality products at a handsome discount if they are assured of the purchase of 2,000 vehicles. All our police departments can have modern vehicles. We should look into this and I want the concerned ministers of the states to call a meeting of those involved in the scrapping business. We can offer them land and tell them to set up their units for recycling of old vehicles. They should be told that the police department would take the initiative in giving them the old vehicles for scrap. It is very important. The different departments of the Government of India also remove all their old garbage periodically. The new vehicles will also make a difference to our environment. If you take decisions on such small issues in a time-bound manner then you will also become an important participant in the development of the country while providing security to the people at the same time. And I am sure that the seriousness shown by you in this meeting will lead to better outcomes. With such a large number of Chief Ministers attending this meeting, I feel that I should have been amongst you. But I could not come due to some pressing assignments. However, when so many honorable Chief Ministers are there, being a Prime Minister I feel that I should have been with you and discussed several issues with you over tea. But I could not do so this time. The Home Minister is personally attending this conference and I will be informed of his exchanges with you. I assure all the Chief Ministers and Home Ministers that the Indian government will do its best to live up to your expectations. I thank you all very much and extend my best wishes to you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କର ‘ଚିନ୍ତନ ଶିବିର’ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Bhubaneshwar
ନମସ୍କାର!
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ୍ ଶାହ, ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହାଶୟ, ରାଜ୍ୟର ପୁଲିସ୍ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ପଦାଧିକାରୀଗଣ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଦେବୀ ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ! ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶରେ ଉତ୍ସବର ପରିବେଶ ରହିଛି। ଓନମ୍, ଇଦ୍, ଦଶହରା, ଦୁର୍ଗା ପୂଜା, ଦୀପାବଳି ସହିତ ଅନେକ ଉତ୍ସବ ଶାନ୍ତି ଓ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ସହିତ ଦେଶବାସୀ ପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଏବେ ଛଠ୍ ପୂଜା ସମେତ ଆହୁରି ଅନେକ ଉତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରାଯାଉଛି। ବିଭିନ୍ନ ଆହ୍ବାନ ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଉତ୍ସବ ଦେଶର ଏକତାକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା, ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରସ୍ତୁତିର ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିବିମ୍ବ ଅଟେ। ସମ୍ବିଧାନରେ ଯଦିଓ ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ରାଜ୍ୟର ଦାୟୀତ୍ବ ତଥାପି ଦେଶର ଏକତା ଅଖଣ୍ଡତା ସହିତ ସେତିକି ମାତ୍ରାରେ ଜଡ଼ିତ। ସୁରଜକୁଣ୍ଡରେ ହେଉଥିବା ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଚିନ୍ତନ ଶିବିର, କୋପରେଟିଭ୍ ଫେଡେରାଲିଜିମର ମଧ୍ୟ ଏକ ଉତ୍ତମ ଉଦାହରଣ ଅଟେ। ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ଠାରୁ କିଛି ନା କିଛି ଶିଖିବା ଆବଶ୍ୟକ, ପରସ୍ପର ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଦେଶର ବିକାଶ ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏହା ସମ୍ବିଧାନର ଭାବନା ଅଟେ ଏବଂ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପ୍ରତି ଆମର ଦାୟୀତ୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜାଦିର ଅମୃତକାଳ ଆମର ନିକଟରେ ରହିଛି। ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ଦେଶରେ ଏକ ଅମୃତ ପୀଢ଼ିର ନିର୍ମାଣର ଅଟେ। ଏହି ଅମୃତ ପୀଢ଼ି, ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣର ସଙ୍କଳ୍ପକୁ ଧାରଣ କରି ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ। ବିକଶିତ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ, ଗୁଲାମିର ପ୍ରତିଟି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ମୁକ୍ତି, ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ଗର୍ବ, ଏକତା ଏବଂ ଏକଜୁଟତା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ ନାଗରିକ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ଏହି ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣର ମହତ୍ତ୍ବ ଆପଣ ସଭିଏଁ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି, ବୁଝିଛନ୍ତି। ଏହା ଏକ ବିରାଟ ସଙ୍କଳ୍ପ ଅଟେ, ଯାହାକୁ କେବଳ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ବଳରେ ହିଁ ସମ୍ଭବ କରାଯାଇପାରିବ। ସଭିଙ୍କର ଉପାୟ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ହୋଇପାରେ, ରାସ୍ତା, ଗୁରୁତ୍ବ ଅଲଗା ଅଲଗା ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଏହି ପଞ୍ଚ ପ୍ରଣ ଦେଶର ପ୍ରତିଟି ରାଜ୍ୟରେ ଆମର ଗଭର୍ଣ୍ଣାନ୍‌ସର ପ୍ରେରଣା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯେତେବେଳେ ଏହା ସୁଶାସନର ମୂଳରେ ରହିବ, ସେତେବେଳେ ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟର ବିଶାଳ ସଂପ୍ରସାରଣ ହେବ। ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ିବ ସେତେବେଳେ ଦେଶର ପ୍ରତି ନାଗରିକ, ପ୍ରତି ପରିବାରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିବ। ଏହା ତ ସୁଶାସନର ଉଦାହରଣ ଯାହାର ଲାଭ ଦେଶର ପ୍ରତିଟି ରାଜ୍ୟର ସମାଜକୁ ଶେଷ ଧାଡ଼ିରେ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚାଇବା ଅଟେ। ଏଥିରେ ଆପଣ ସଭିଙ୍କର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଭୂମିକା ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟକୁ ନେତୃତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ବା କେବଳ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦାୟୀତ୍ବ ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି। ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସମ୍ବନ୍ଧ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶ ସହିତ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ରାଜ୍ୟରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଆପଣ ସଭିଙ୍କ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଏବଂ ନୀତି ତଥା ଆପଣଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ଏସବୁ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଣାଳୀର ବିଶ୍ବସନୀୟ ହେବା, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଧାରଣା କଣ ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ଆପଣ ଦେଖିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି କୌଣସି ନ୍ୟାଚୁରାଲ୍ କାଲାମିଟି, ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଦେଖାଯାଏ, ସେତେବେଳେ ଏନଡିଅରଏଫ୍ ଓ ଏସଡିଆରଏଫର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ରହିଛି। ତାଙ୍କର ୟୁନିଫର୍ମ ସହିତ ସେମାନେ ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ପ୍ରଥମେ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଥାନ୍ତି ଏବଂ ସେହି କାରଣରୁ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଭାଇମାନେ ଆସିଯିବେ ସେତେବେଳେ ଆଉ କିଛି ସମସ୍ୟା ରହିବ ନାହିଁ। ସେ ଯାହା କହୁଛନ୍ତି ତାକୁ ମାନିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯଦି ଆମେ ତାଙ୍କ କଥା ମାନିବା ତେବେ ଆମର କମ୍ କ୍ଷତି ହେବ। ଏବଂ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଏନଡିଆରଏଫରେ କେଉଁମାନେ ଅଛନ୍ତି? ଏସଡିଆରଏଫ ରେ କେଉଁମାନେ ଅଛନ୍ତି? ସେମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କର ହିଁ ସାଥୀ ଅଟନ୍ତି। ସୁରକ୍ଷାବଳର ଜବାନ୍ ମାନେ ହିଁ ରହିଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ସମାଜରେ ତାଙ୍କ ପ୍ରତି ବହୁତ ଶ୍ରଦ୍ଧା ଓ ସମ୍ମାନ ରହିଛି। ବିପଦ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଏନଡିଆରଏଫ୍ ଓ ଏସଡିଆରଏଫର ଟିମ୍ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସନ୍ତୋଷତା ମିଳିଥାଏ ଯେ ଏବେ ଏକ୍ସପର୍ଟସ ଟିମ୍ ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛି, ଏବେ ସେମାନେ ନିଜର କାମ ସୁଚାରୁ ଭାବରେ ସମ୍ପାଦନ କରିନେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅପରାଧଯୁକ୍ତ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଯେତେବେଳେ ପୁଲିସ୍ ପହଞ୍ଚି ଯାଏ, ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ ଯେ ସରକାର ପହଞ୍ଚି ଯାଇଛନ୍ତି। କରୋନା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଦେଖିଚୁ ଯେ କିପରି ପୁଲିସ୍ ନିଜର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସମ୍ପାଦନ କରିଛି। ପୁଲିସ କର୍ମୀମାନେ ଅସହାୟମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଥିଲେ, ଜରୁରୀ ସମ୍ବଳ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲେ, ନିଜର ଜୀବନକୁ ଖାତିର ନକରି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଲାଗିଥିଲେ। ଅର୍ଥାତ୍ କର୍ତ୍ତବ୍ୟପରାୟଣତାରେ କୌଣସି ଅଭାବ ନଥିଲା, ଏହା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୋଲିସମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ପୋଲିସ ବଳକୁ ପ୍ରେରିତ କରିବା, ଏହା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରିବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଛୋଟ ବିଷୟ ଉପରେ କ୍ରମାଗତ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା, କିଛି ଭୁଲ୍ ଯଦି ହୁଏ ତେବେ ରୋକିବା ଏହା ଆମର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଉପର ଠାରୁ ତଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଅନୁପାଳନ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମକୁ ଆଉ ଗୋଟିଏ ବିଷୟ ବୁଝିବାକୁ ହେବ। ଏବେ ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା କୌଣସି ରାଜ୍ୟର ସୀମାରେ ସିମିତ ରହୁଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବରେ ରହି ନାହିଁ। ଏବେ ଅପରାଧ ଇଣ୍ଟର ଷ୍ଟେଟ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲ୍ ହେଉଛି। ଅର୍ଥାତ୍ ଟେକନୋଲୋଜି ସହାୟତାରେ ଗୋଟିଏ ରାଜ୍ୟରେ ଥିବା ଅପରାଧୀ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଭୟଙ୍କର ଅପରାଧ କରିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଦେଶର ସୀମା ବାହାରେ ଥିବା ଅପରାଧୀ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଦୁରୁପଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟର ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ, କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟର ଏଜେନ୍ସିଙ୍କୁ ପରସ୍ପର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ ସ୍ଥାପନ କରିବା ବହୁତ ଜରୁରୀ ଅଟେ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଜଣାଥିବ ମୁଁ ଡିଜିପି କନ୍‌ଫରେନ୍ସରେ କହିଥିଲି ଯେ ଦୁଇଟି ପାଖା ପାଖି ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦୁଇଟି ପାଖା ପାଖି ଜିଲ୍ଲକୁ ନିୟମିତ ବ୍ୟବଧାନରେ ବସି ଉଭୟ ରାଜ୍ୟ କିମ୍ବା ଉଭୟ ଜିଲ୍ଲାର ସମସ୍ୟାର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ସହିତ ଏହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ମିଳିମିଶି କାମ କରିବା ଉଚିତ୍। ଏହାଦ୍ବାରା ହିଁ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହୋଇପାରିବ। ଅନେକ ଥର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଏଜେନ୍ସିମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ରାଜ୍ୟରେ ଏକ ସମୟରେ ଯାଞ୍ଚ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟର ଦାୟୀତ୍ବ ହେଉଛି ତାହା ରାଜ୍ୟ ଏଜେନ୍ସି ହେଉ ବା କେନ୍ଦ୍ରର ଏଜେନ୍ସି ହେଉ ବା ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଆଉ କୌଣସି ରାଜ୍ୟରୁ ସମ୍ପର୍କରେ ଆସିଥାଉ। ସମସ୍ତ ଏଜେନ୍ସି ପରସ୍ପରକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। କିଏ ବଡ଼, କିଏ ଛୋଟ, କାହାର ଅଧିକାର ରହିଛି ଏଥିରେ ବେଳେ ବେଳେ ଆମେ ଦେଖିଥାଉ ଯେ ସମୟ ସମୟରେ ଏଫଆଇଆର ରେଜିଷ୍ଟର ହୋଇନଥାଏ। କାହିଁକି ହୋଇ ନାହିଁ ଯଦି ପଚରାଯାଏ ତେବେ ଏହା ଜଣାଯାଉଛି ଯେ ସେହି ଜାଗାଟି ସେହି ଥାନାରେ ଆସୁଛି ବା ଏହି ଥାନାରେ। ଏହି ସମସ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ପୁଲିସ୍ ଥାନା ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥାଏ। କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ବେଳେ ବେଳେ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଦକ୍ଷତା ପାଇଁ ଆମର ଆଉଟକମ୍ ପାଇଁ ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ସମନ୍ବୟ, ସଙ୍କଳନ, ସହଯୋଗ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଯେତେ ସଙ୍କଳନ ବଢ଼ିବ, ଆପଣଙ୍କ ରାଜ୍ୟର ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତା ସେତେ ପରିମାଣରେ ବଢ଼ିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସାଇବର ଅପରାଧ ହେଉ ବା ଡ୍ରୋନ୍‌ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଅସ୍ତ୍ର କିମ୍ବା ଡ୍ରଗ୍‌ସ ତସ୍କରିରେ ଉପଯୋଗ, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ନୂତନ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଉପରେ କାମ କରିବା ଜାରି ରଖିବାକୁ ହେବ। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଆମେ 5ଜି ର ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛୁ। ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର 5ଜି ଆରମ୍ଭ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଏବେ 5ଜି ର ଯେତେ ଲାଭ ରହିଛି, ସେହି ମାତ୍ରାରେ ସଚେତନତାର ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। 5ଜି ଦ୍ବାରା ଫେସିଆଲ୍ ରେକୋଗନିସନ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି, ଅଟୋମେଟିକ୍ ନମ୍ବର ପ୍ଲେଟ୍ ରେକୋଗନିସନ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି, ଡ୍ରେନ୍‌ସ ଏବଂ ସିସିଟିଭି ପରି ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ପର୍‌ଫରମାନ୍‌ସ ଅନେକ ଗୁଣାରେ ବଢ଼ି ଯାଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯେତିକି ମାତ୍ରାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା, କ୍ରାଇମ୍ କରୁଥିବା ଦୁନିଆଁ, ତାହାର ମଧ୍ୟ ଗ୍ଲୋବାଲାଇଜେସନ ହୋଇ ଯାଇଥିବ। ସେ ମଧ୍ୟ ଏଦିଗରେ ଆଗ୍ରହୀ ହୋଇ ଯାଇଥିବେ। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିରେ ଫରୱାର୍ଡ଼ ହୋଇ ଯାଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ୍ ଆମକୁ ତାଙ୍କ ଠାରୁ ଦଶ ପାଦ ଆଗରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମକୁ ଆମର ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ମାର୍ଟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଦିଗରେ ବହୁତ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ କାମ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ଆଗ୍ରହ ଏହା ମଧ୍ୟ ରହିଛି ଯେ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିକୁ ଦୟାକରି ବଜେଟର ତରାଜୁରେ ମାପ କରନ୍ତୁ ନାହିଁ। ଏବଂ ମୋର ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଆଦରଣୀୟ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ବିଷୟରେ ଏକ ଟିମ୍ କରି ସାରା ଦୁନିଆଁରେ କ୍ରିମିନାଲ୍ ୱାର୍ଲଡରେ କେଉଁ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି , ଉପଲବ୍ଧ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷା ଦେଇ ପାରିବ, ଏହା ଉପରେ ଗମ୍ଭୀରତା ସହିତ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏଥିରେ ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ଯିବ ତାହା ବାକି ହଜାର ହଜାର ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର କାରଣ ହୋଇପାରିବ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଟେକନୋଲୋଜିର ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁଲିସ୍ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ମଜବୁତ୍ କରିବା ସହିତ ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁରକ୍ଷା ଦେବାର ଏକ ବିଶ୍ବାସ ତଳ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିପାରିବ। ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଅପରାଧ ନିରାକରଣରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିଥାଏ ଏବଂ ଅପରାଧ ଚିହ୍ନଟରେ ମଧ୍ୟ, କ୍ରାଇମ୍ ଇନଭେଷ୍ଟିଗେସନରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟତା କରିଥାଏ। ଆଜି ଦେଖନ୍ତୁ, କେତେ ଅପରାଧୀ ସିସିଟିଭି କାରଣରୁ ଧରା ପଡ଼ୁଛନ୍ତି। ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ଅଭିଯାନ ଅନ୍ତର୍ଗତ ସହରରେ କରାଯାଇଥିବା ଆଧୁନିକ କମାଣ୍ଡ ଏବଂ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସିଷ୍ଟମରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିପାରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହିପରି ଅନେକ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ବିକାଶ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପୁଲିସ୍ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଅନେକ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ନିଜର ସ୍ତରରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହି ଅନୁଭବ ଆସୁଛି ଯେ ଆମର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପ୍ରୟୋଗ ରହିଥିବା କାରଣରୁ ଆମର ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପରସ୍ପର ସହିତ ଆଲୋଚନା କରୁ ନାହିଁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଶକ୍ତି ନଷ୍ଟ ହେଉଛି। ଯେଉଁ ସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି ତାହା ସେହି ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ରହୁଛି। ଆମକୁ କମନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବିଷୟରେ ବଡ଼ ମନ ରଖି ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କାହାରି ପାଖରେ ଏକ ବହୁତ ଉତ୍ତମ ସାମଗ୍ରୀ ରହିଛି ତେବେ ଏହା ଭାବନ୍ତୁ ନାହିଁ ଯେ ମୋ ପାଖରେ ଥିବା ଜିନିଷକୁ ମୁଁ ଅନ୍ୟ କାହାରିକୁ ଦେବି ନାହିଁ, ମୁଁ ନିଜର କ୍ଷମତାକୁ ବଜାୟ ରଖିଛି, ଏପରି ଏକ ସମୟ ଆସିବ ଏତେ ଉତ୍ତମ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ ଏହା ଲୋକଙ୍କ କାମରେ ଲାଗିବ ନାହିଁ ତେବେ ଏହି ସୁବିଧାର କୌଣସି ଲାଭ ମିଳିବ ନାହିଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଟେକ୍‌ନେଲୋଜିରେ ଭାରତର ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆମର ସମସ୍ତ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଇନୋଭେସନ କମନ୍ ଲିଙ୍କ ଯୁକ୍ତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଇଣ୍ଟର ଅପରେବଲ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ପରସ୍ପର ସହିତ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସରଳତାର ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିପାରିବେ ଏପରି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସର ମହାତ୍ମ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଏବଂ ତାହା କେବଳ ପୁଲିସ୍ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମିତ ହୋଇ ରହି ନାହିଁ। ଲିଗାଲ୍ ଫ୍ରାଟରନିଟିକୁ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ, ଜୁଡିସିଆରିକୁ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ, ଏପରିକି ହସ୍‌ପିଟାଲକୁ ମଧ୍ୟ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସକୁ ବୁଝିବାକୁ ହେବ। ଏସଭିଙ୍କର ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରେ ହିଁ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍ସର ଉପଯୋଗ କ୍ରାଇମ୍ ଏବଂ ଅପରାଧିଙ୍କୁ ଦଣ୍ଡ ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା କରିପାରିବ। କେବଳ ପୁଲିସ୍ ନିକଟରେ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍ସର କିଛି ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି, ତାହା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ନୁହେଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟରେ ଆମକୁ ସଙ୍କଳିତ ଏବଂ ସନ୍ତୁଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟକୁ ଗାନ୍ଧୀନଗର ସ୍ଥିତ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର କ୍ଷମତା ବଳରେ ଆଜି ବିଶ୍ବର 60-70 ଦେଶ ଫରେନ୍‌ସିକ୍ ସାଇନ୍‌ସ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ଲାଭ ଗ୍ରହଣ କରିପାରୁଛନ୍ତି। ଆମର ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବ୍ୟାପକ ଲାଭ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ଫ୍ୟୁଚରିଷ୍ଟିକ୍ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପରିଚାଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଟେ। ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶର ମଧ୍ୟ ସେଠାରେ କାମ ରହିଛି, ନୂଆ ନୂଆ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଟୁଲ୍ କରିବାର ମଧ୍ୟ କାମ ରହିଛି। ଏବଂ ବଡ଼ କଠିନ କେସକୁ ସମାଧାନ କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ଲ୍ୟାବ୍ କାମ କରୁଛି। ମୁଁ ବୁଝୁଛି ଯେ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉପଯୋଗ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ସକ୍ରିୟତା ସହିତ କିପରି କରିବେ?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଏକ 24x7 ପ୍ରକ୍ରିୟା ଅଟେ। କିନ୍ତୁ ଯେକୌଣସି କାମରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆମେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସୁଧାର କରିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତାହାକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଗତ ବର୍ଷରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ତରରେ ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସାମିଲ୍ ରିଫର୍ମସ୍ କରାଯାଇଛି, ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶରେ ଶାନ୍ତିର ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟତା କରିଛନ୍ତି। ଆପଣ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ବିବିଧତା, ଭାରତର ବିଶାଳତା କାରଣରୁ ଆମର ଲ ଏନଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ଉପରେ କେତେ ଚାପ ରହିଛି। ଏଥିପାଇଁ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଯେ ଆମର ଏହି ସିଷ୍ଟମ ସଠିକ୍ ଦିଗରେ ଶକ୍ତି ବିନିଯୋଗ କରିବ। ନଚେତ୍ ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କେତେ ଅନାବଶ୍ୟକ କେସରେ ଛୋଟ ଛୋଟ ତ୍ରୁଟିର ଯାଞ୍ଚରେ ହିଁ ପୁଲିସ୍ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟର ଶକ୍ତି ଚାଲି ଯାଉଛି। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ବ୍ୟବସାୟ-କାରବାର ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଅନେକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଏବେ ଡିକ୍ରିମିନାଲାଇଜ୍ କରି ଦେଇଛୁ, ତାହାକୁ ଅପରାଧ ଶ୍ରେଣୀରୁ ବାହାର କରିଦିଆଯାଇଛି। ଦେଢ଼ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ଆଇନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଭବିଷ୍ୟତର ବହୁତ ବଡ଼ ବୋଝକୁ କମ୍ କରିଦିଆଯାଇଛି। ମୁଁ ତ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଆଶା କରିବି ଯେ ଆପଣ ମଧ୍ୟ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଆଇନର ମୂଲ୍ୟାୟନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସ୍ବାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ଯେତେ ସବୁ ଆଇନ୍ ରହିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପାୟର ସହିତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ପ୍ରତି ଆଇନରେ କ୍ରିମିନାଲ୍ ଆଙ୍ଗେଲ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦୋଶ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସେପରି ସମୟ ଚାଲି ଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାର ଏବେ ଯେପରି ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଆଣିଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ବାମୀତ୍ବ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଦେଶର ଗ୍ରାମରେ ଡ୍ରୋନ୍ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରପର୍ଟି କାର୍ଡ଼ ବିତରିତ କରାଯାଉଛି। ଏହା ମଧ୍ୟ ଜମିଜମା ସମ୍ପର୍କିୟ ବିବାଦକୁ କମ୍ କରିବ, ଗାଁ ଗାଁ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ଝଗଡ଼ା କମ୍ ହୋଇପାରିବ। ନଚେତ୍ ଗାଁରେ ସମସ୍ୟା ଅନେକ ସମୟରେ ଏକ ଫୁଟ୍ ଜମି କାରଣରୁ ହୋଇଥାଏ ଓ ବଡ଼ ବଡ଼ ଝଗଡ଼ା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପରୋକ୍ଷ ଓ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କରାଯାଇଥିବା ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ଦ୍ବାରା ଲ ଏନଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ ଏଜେନ୍ସିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପ୍ରାଥମିକତା ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳିପାରିବ। କିନ୍ତୁ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପୁରା କାନଭାସ୍ ଉପରେ ସାମଗ୍ରୀକୁ ରଖି ନିଜର କୌଶଳରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ନାହିଁ, ଏବଂ 20-30-50 ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ପଦ୍ଧତିକୁ ଧରି ଚାଲିବା ତେବେ ହୁଏତ ଏହି ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ମିଳି ନପାରେ। ଗତ ବର୍ଷ ମାନଙ୍କରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା ଆଇନ୍ ମଧ୍ୟ ଆଇନ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ମଜବୁତ୍ କରିଛି। ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ, ହାୱଲା ନେଟୱର୍କ ହେଉ, ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ହେଉ, ଏହା ଉପରେ ଆଜି ଦେଶରେ ଅଭୁତପୂର୍ବ କଠୋରତା ଦେଖାଯାଉଛି। ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ବାସ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ୟୁଏପିଏ ପରି ଆଇନ ଆତଙ୍କବାଦ ବିପକ୍ଷରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଲଢ଼େଇରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ଶକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଗୋଟିଏ ପଟରେ ଆମେ ଦେଶର ଲ ଏନଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ ସିଷ୍ଟମକୁ , ତାହାର କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ, ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଏହା ଉପରେ ଅନାବଶ୍ୟକ ବୋଝକୁ ଯେପରି କମ୍ କରାଯାଇ ପାରିବ ତାହା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ ଏକ ବିଷୟ ଆମର ଦେଶର ପୁଲିସ୍ ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ। ଯେପରି ଆଜି ଦେଶରେ ୱାନ୍ ନେସନ୍, ୱାନ୍ ରାସନ୍ କାର୍ଡ଼ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ସେହିପରି ୱାନ୍ ନେସନ ୱାନ୍ ମୋବିଲିଟି କାର୍ଡ଼ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉଛି, ୱାନ୍ ନେସନ-ୱାନ୍ ଗ୍ରୀନ୍ ହୋଇଛି, ୱାନ୍ ନେସନ- ୱାନ୍ ସାଇନ୍ ଲାଙ୍ଗୁଏଜ୍ ହୋଇଛି, ସେହିପରି ପୁଲିସଙ୍କର ୟୁନିଫର୍ମକୁ ନେଇ ମଧ୍ୟ ଏପରି କୌଣସି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇପାରେ। ଆମର ରାଜ୍ୟ ଗୁଡ଼ିକ ମିଳିମିଶି ଏଥିରୁ ବହୁତ ଲାଭ ଉଠାଇପାରିବେ। ଗୋଟିଏ ପଟରେ କ୍ବାଲିଟି ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି ହେବ, କାରଣ ଏହା ମାସ୍ ସ୍କେଲରେ ହେବ। କ୍ୟାପ୍ ଯଦି ହେବ ତେବେ କୋଟି କୋଟି କ୍ୟାପର ଆବଶ୍ୟକତା ହେବ। ବେଲ୍‌ଟ ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ତେବେ କୋଟି କୋଟି ବେଲ୍‌ଟ ଆବଶ୍ୟକ ହେବ। ଏବଂ ଦେଶର କୌଣସି ନାଗରିକ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନକୁ ଗଲେ ମଧ୍ୟ ସେ ଦେଖି ଜାଣିପାରିବ ଯେ ଏ ପୁଲିସ୍ କର୍ମଚାରୀ ଅଟନ୍ତି। ଏବେ ଯେପରି ପୋଷ୍ଟ ଅଫିସର ଡବା ଭାରତରେ ଯେକୌଣସି ସାକ୍ଷର ତଥା ନିରକ୍ଷର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ସହଜରେ ଜାଣି ପାରିଥାନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଚିଠିର ପ୍ରେରଣ ହୋଇଥାଏ। ଏହାର ଏକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିଚୟ ରହିଛି। ଆମ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି ଯେ ଆମର ଦେଶର ପୋଲିସ୍ କର୍ମୀମାନେ ଏକାଠି ମିଶି ଚିନ୍ତା କରିବେ, ତଥା ନିଜର ବିକାଶ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଆପଣ ଦେଖିବେ ଏହା ଦ୍ବାରା ବହୁତ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ ଓ ସଭିଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳିପାରିବ। ୱାନ୍ ନେସନ୍ -ୱାନ୍ ପୋଲିସ୍ ୟୁନିଫର୍ମ, ଏହା ସେହି ରାଜ୍ୟର ଟ୍ୟାଗ୍ ହୋଇପାରେ, ସେହି ରାଜ୍ୟର ଏକ ନମ୍ବର ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ପରିଚୟ କମନ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଏହାକୁ ମୁଁ ଏକ ବିଚାର ଭାବରେ ରଖୁଛି। ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ବିଚାର ଭାବରେ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ନିକଟରେ ରଖୁଛି। ଏବଂ ଏହି ବିଚାର ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତୁ। ଯଦି ଠିକ୍ ଲାଗିବ ତେବେ 5 ବର୍ଷ 50 ବର୍ଷ 100 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଉପଯୋଗ ହୋଇପାରିବ ତେବେ ନିଶ୍ଚିତ କରନ୍ତୁ। ସେହିପରି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପୁଲିସ୍ ପାଇଁ ନୂଆ ନୂଆ ବିଭାଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ ଦକ୍ଷତାର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହୋଇଛି। ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଟୁରିଜିମର ଏକ ବଡ଼ ମାର୍କେଟ୍ ରହିଛି। ବିଶ୍ବରେ ବହୁତ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ ଟୁରିଷ୍ଟ ଭାରତ ଏବେ ଆସୁଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ବର ଅନେକ ଦେଶ ଯେଉଁମାନେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ଆଗରେ ରହିଛନ୍ତି। ସେଠାରେ ଟୁରିଜିମ୍ ପାଇଁ କାମ କରୁଥିବା ପୁଲିସ୍ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥାଏ। ତାଙ୍କୁ ଭିନ୍ନ ଭାବରେ ତାଲିମ୍ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥାଏ। ତାଙ୍କର ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଶିଖା ଯାଇଥାଏ। ତାଙ୍କର ବ୍ୟବହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଏବଂ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶର ଟୁରିଷ୍ଟ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣିଥାନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ସହାୟତା ପାଇଁ ପୁଲିସର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ଏବଂ ପୋଲିସ୍ ରହିଥିବା କାରଣରୁ ପୋଲିସ୍ ଏନଫୋର୍ସମେଣ୍ଟ ଯେଉଁ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ରହିଛି ତାହା ଦ୍ବାରା ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସହଜରେ ସଙ୍କଳନ କରାଯାଇ ପାରିଥାଏ। କେତେବେଳେ ନା କେତେବେଳେ ଆମର ଦେଶରେ ଏପରି ସୁବିଧାର ଦକ୍ଷତାକୁ ବିକାଶ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଯଦ୍ବାରା ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ସାରା ବିଶ୍ବରୁ ଆସୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଓ ଏକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଆସୁଥିବା ଦିଗ ଉପରେ ଏହା ବହୁତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଟୁରିଷ୍ଟ ତୁରନ୍ତ ଆପଣଙ୍କର ଆମ୍ବାସଡର ହୋଇ ଯାଇଥାନ୍ତି। ସାରା ଦୁନିଆଁରେ ଉଭୟ ଭଲ ଓ ଖରାପ ଦିଗ ରହିଛି। ଯେଉଁମାନେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିଥାନ୍ତି ତାଙ୍କୁ ଏହି କାମରେ ବହୁତ ସମୟ ଲାଗି ଯାଇଥାଏ ଓ ଭୁଲ୍ ନିଷ୍ପତ୍ତିର ଚିନ୍ତା ରହିଥାଏ। କିନ୍ତୁ ଟୁରିଷ୍ଟ ତ ଦୁଇ ଦିନରେ ହିଁ ଖବର ପହଞ୍ଚାଇ ଦେଇଥାଏ ଏବଂ ଜଣାଇ ଦେଇଥାଏ ଯେ ସ୍ଥାନରେ କିପରି ଅବସ୍ଥା ରହିଛି। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ ମିଡିଲ୍ କ୍ଲାସର ବଲ୍‌କ ଏତେ ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି। ଏହା ସହିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସୁଛି। ଏବେ ଟୁରିଜିମ୍ ଏବଂ ଟ୍ରାଫିକ୍ ପାଇଁ ନୂତନ ସମସ୍ୟା ଦେଖା ଯାଉଛି। ଏବେ ଆମେ ଆଡ୍‌ଭାନ୍ସରେ ଚିନ୍ତା କରିବୁ ନାହିଁ, ଅଲ୍‌ଟରନେଟ ଚିନ୍ତା କରିବୁ ନାହିଁ। ଉପଯୁକ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିପାରିବ। ଯେଉଁ ଲୋକଙ୍କୁ ସିମଲା ଯିବାକୁ ଥିବ ସେ ଶିମଲା ହିଁ ଯିବ। ନୈନିତାଲ୍ ଯିବାକୁ ଥିବା ଲୋକ ନୈନିତାଲ୍ ହିଁ ଯିବ, ଶ୍ରୀନଗରକୁ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକ ଶ୍ରୀନଗର ହିଁ ଯିବ, ଗୁଲମାର୍ଗ ପାଇଁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଗୁଲମର୍ଗ ହିଁ ଯିବ। ଆମକୁ ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରିବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଦେଖିଛୁ ଯେ କରେନା ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ପୁଲିସ୍ କରୋନା ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ପୁଲିସ୍ ର ଲେକାମାନେ ନିଜର କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଫୋନ୍ କରି ପଚାରୁଥିଲେ ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ମୁଁ ରାସ୍ତାରେ ଦେଖିଛି କିଛି ସହରରେ ସିନିୟର ସିଟିଜେନ୍ ଙ୍କ ପାଇଁ ପୁଲିସ୍ ରେ ଯେଉଁ ବରିଷ୍ଠ ଲୋକମାନେ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ କାମ କରାଇବା ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଚାର ଅଟେ। ସେମାନେ ନିଜ ଇଚ୍ଛାରେ ଏହି କାମକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଏବଂ ସେମାନେ ସିନିୟର ସିଟିଜେନମାନଙ୍କୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ଦେଖାଶୁଣା କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଭାବରେ ଯତ୍ନବାନ ରହିଥିଲେ। ସେମାନଙ୍କର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ହେତୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଛି। ସେମାନେ ଗୋଟିଏ ଭାବରେ ଆପଣଙ୍କର ଶକ୍ତି ହୋଇ ଯାଆନ୍ତି। ଏହି ବିଷୟକୁ ଆମେ ଯେତେ ଅଧିକ ଉପଯୋଗ କରିପାରିବା, ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ଭାବରେ କରି ପାରିବା ଓ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ନିଷ୍ଠାର ସହିତ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ କରିବା, ଆପଣ ଦେଖିବେ ସମାଜରେ ସେତେ ଅଧିକ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରିବ। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ସାମାଜିକ ଜୀବନରେ ଯଦି ଏହି ଫୋନ ଆପଣଙ୍କୁ ସପ୍ତାହରେ ଯଦି ଥରେ କୌରସି ସିନିୟର ସିଟିଜେନଙ୍କୁ ଯାଏ ତେବେ ସେ ମାସ ସାରା ସାରା ଦୁନିଆଁକୁ କହିଥାନ୍ତି ଯେ ଭାଇ ପୁଲିସ ଥାନାରୁ ବିଲକୁଲ୍ ଫୋନ୍ ଆସି ଯାଉଛି, ପ୍ରତି ବୁଧବାର ଦିନ ପଚାରୁଛନ୍ତି ଯେ ମୋର କୌଣସି ସମସ୍ୟା ତ ନାହିଁ, ଏହି ସବୁ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକର ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଯେଉଁ ଧାରଣାର ଲଢ଼େଇ ରହିଛି, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଧାରଣା ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଲୋକ ଅଟନ୍ତି। ଆମକୁ ଆଉ ଏକ କାମ ପାଇଁ ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିକାଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ ଏହାର ନିଜର ଏକ ଶକ୍ତି ରହିଛି ଏହାର ଉପଯୋଗ ଦ୍ବାରା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ହ୍ୟୁମାନ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସକୁ ଏଡ଼ାଇ ପାରିବା ନାହିଁ। ଏହି ବିଦ୍ୟାକୁ ପୁଲିସ୍ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ଆଜି ଠାରୁ ଶହେ ବର୍ଷ, ତଥା କେତେ ମଧ୍ୟ ଟେକନୋଲୋଜିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେଉ, 100 ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ। ଏହି ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟକୁ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିପାରିବେ କରନ୍ତୁ। ଏଥିରେ ଯେଉଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ତାହାର ଯେଉଁ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟ ରହିଛି ଏବଂ ଆଲୋଚନା ମାଧ୍ୟମର ଯାହା ଜଣା ଯାଇଥାଏ ସେଥିରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ରହିଛି। ଏବଂ ଯଦି ଉଭୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ବିଷୟକୁ ବହୁତ ସହଜରେ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ ଯେ ଭାଇ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି, ଦଶ ଦିନ ପରେ ଏହି ସମ୍ଭାବନା ଦେଖା ଯାଇଥାଏ, ଏହା ଚାଲୁ ରହିଛି, ଚାଲ ଆମେ ଦେଖିବା, ଏଠାରେ କିଛି ଳୋକ ଆସନ୍ତି, ଯାଆନ୍ତି, ଯାହା ସବୁ ହୋଇଥାଏ ସେ ବିଷୟରେ ତୁରନ୍ତ ସୂଚନା ମିଳି ଯାଇତାଏ। ଆଉ ମୁଁ ଭାବୁଛି, ଏହି କାରଣରୁ ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ଦକ୍ଷ ହୋଇଯିବ। ଯାହାକି 50 ଥର କ୍ରାଇମ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆଉ ଏକ ବିଷୟକୁ ମଧ୍ୟ ବୁଝୁଛୁ। ଆଜି ବିଶ୍ବ ସ୍ତରରେ ଭାରତ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେହି ଗତିରେ ଭାରତରେ ଆହ୍ବାନର ମାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଯାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ ଉପେକ୍ଷାର ଭାବନା ରହିଥିଲା, ଏହାପରେ ଟିକେ ଉପହାସ କରିବାର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା। ତଥାପି ଆପଣ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଲେ। ଏହାପରେ ଟିକେ ପ୍ରତିଯୋଗୀତାର ଭାବନା ଜାତ ହେହଲା, ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା। ତଥାପି ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ଆମେ ବଢ଼ି ଚାଲିଲୁ। ଏହାପରେ ଶତ୍ରୁତା ସୃଷ୍ଟି ହେଲା। ବିଶ୍ବର ବହୁତ ଶକ୍ତି ରହିଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଚାହାନ୍ତି ନାହିଁ ତାଙ୍କ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଭାରତ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉ। ତାଙ୍କର କୌଣସି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ହେଉ। କୌଣସି ଉତ୍ପାଦରେ ସେମାନେ ଅଧିକ ଉନ୍ନତ ହୋଇ ଯାଆନ୍ତୁ। ଯଦି କୌଣସି ଉତ୍ପାଦରେ ଭାରତ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଦିଏ ତେବେ ଏହି ବଜାରକୁ ଅଧିକାର କରିନେବ। ଭାରତ ବହୁତ ବଡ଼ ବଜାର ଅଟେ। ଭାରତ ଯଦି ନିଜେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ ତେବେ ଆମ ସାମଗ୍ରୀ କୁଆଡ଼େ ଯିବ। ଅନେକ ପ୍ରକାର ଆହ୍ବାନ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଖା ଯିବାକୁ ରହିଛି ଏବଂ ଏହି ଆହ୍ବାନ ଶତ୍ରୁତାରେ ରୂପାନ୍ତରିତ ହେବାକୁ ସମୟ ଲାଗିବ ନାହିଁ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଆମର ଏହିସବୁ ଆହ୍ବାନକୁ ବୁଝୁଛୁ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ନିଜକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ମନୁଷ୍ୟର ସ୍ବଭାବ ଏପରି ଅଟେ। ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଜଣ ଅଫିସର ଥିବେ ଯେଉଁମାନେ ଚିନ୍ତା କରୁଥିବେ ଭବିଷ୍ୟତରେ ତାଙ୍କର ପ୍ରମୋଶନ ହୋଇଯିବ, ମୁଁ ତ ରହିଯିବି। ତେଣୁ ତାଙ୍କ ପାଇଁ 10 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଏହା ପ୍ରାୟ ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ଦେଖାଯାଏ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଆମେ ଟିକେ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରି ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପରିବେଶ, ଉପଯୁକ୍ତ ମେସେଜିଂ ଏଥିପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକିୟ ବଷୟ ଯାହା ପୂର୍ବର ଆଇନ୍ ଓ ଶୃଙ୍ଖଳା ଏବଂ ଆଜିର ଆହ୍ବାନରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ପୂର୍ବ ବିଷୟକୁ ତ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏବଂ ନୂଆ ଆହ୍ବାନ ପାଇଁ ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ମଧ୍ୟ ପଡ଼ିବ। ଆମ ଦେଶ ବିପକ୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଯେଉଁ ଭଳି ପ୍ରତି ବିଷୟର ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି ସେହିପରି ସାଧାରଣ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆଇନ୍ କୁ ପାଳନ କରୁଥିବା ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକ ପାଇଁ ଏପରି କୌଣସି ନକାରାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ବିପକ୍ଷରେ କଠୋରରୁ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଆମର ଦାୟୀତ୍ବ ଅଟେ। ସର୍ବଦା ଉଦାରତାରେ ସୁଫଳ ମିଳିନଥାଏ। କାରଣ ପରିଶେଷରେ ଯେଉଁମାନେ ଲ ଆବାଇଡିଂ ନାଗରିକ ରହିଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଆଇନର ପାଳନ କରନ୍ତି, ସେମାନେ କେଉଁଆଡ଼େ ଯିବେ। ଆମର କାମ ହେଉଛି ଏପରି 99 ପ୍ରତିଶତ ନାଗରିକ ସେମାନେ ଅଟନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଇନର ଅନୁପାଳନ କରୁଛନ୍ତି। ଆମକୁ ସେହି 99 ପ୍ରତିଶତକୁ ବିଶ୍ବାସ ଦେବା ପାଇଁ ସେହି 1 ପ୍ରତିଶତଙ୍କୁ ଟିକେ ମଧ୍ୟ ଉଦାରତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆର ଶକ୍ତିକୁ ଆମେ କମ୍ ବୋଲି ବିବେଚନା କରିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ଏଥିରେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଛୋଟ ଫେକ୍ ନ୍ୟୁଜ ସାରା ଦେଶରେ ବଡ଼ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଆମେ ଜାଣିଛୁ ଯେ ଆରକ୍ଷଣର ଏପରି ମିଥ୍ୟା ଖବର ପ୍ରସାର କରାଗଲା, ଫେକ୍ ନ୍ୟୁଜ ବ୍ୟାପିଗଲା, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଥିଲା। 6-8 ଘଣ୍ଟା ପରେ ଯେତେବେଳେ ଜଣା ଗଲା ସବୁ କିଛି ଶାନ୍ତ ହୋଇଗଲା। କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳକୁ ବହୁତ କ୍ଷୟକ୍ଷତି ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ୍ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କୌଣସି ବିଷୟକୁ ଆଗକୁ ଫରୱାର୍ଡ଼ କରିବା ପୂର୍ବରୁ 10 ଥର ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। କୌଣସି ବିଷୟର ସତ୍ୟତାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଟିକେ ଏହାର ଯାଞ୍ଚ କରିନିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉପରେ ଭେରିଫିକେସନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ଆପଣ ଏକ-ଦୁଇ ବା ଦଶଟି ସ୍ଥାନରେ ଯଦି ଖୋଜିବେ ତେବେ କିଛି ନା କିଛି ନୂଆ ଭର୍ସନ ମିଳିଯିବ। ଆମର ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକଜୁଟ୍ ରହିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମକୁ ଏପରି ଫେକ୍ ୱାର୍ଲଡରେ ପରିଚାଳିତ ସୋସାଇଟି, ଏହା ଦ୍ବାରା ଡରିଥିବା ସୋସାଇଟି, ଏହା ଦ୍ବାରା ଡ୍ରାଇଭ୍ ହେଉଥିବା ସୋସାଇଟି ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶକ୍ତି ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ହେବ। ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିକାଲ୍ ଶକ୍ତିକୁ ଛିଡ଼ା କରିବାକୁ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସିଭିଲ୍ ଡିଫେନ୍‌ସର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଯେପରି ଏବେ ଅମିତ୍ ଭାଇ କହୁଥିଲେ ଏପରି କିଛି ବିଷୟ ରହିଛି ଯାହା ଉପରେ ଆମର ଧ୍ୟାନ ଏବେ ରହୁ ନାହିଁ। ଅମିତ ଭାଇ ସଠିକ୍ ବିଷୟକୁ ଧରିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଅନେକ ଦଶକ ଧରି ଚାଲି ଆସୁଥିବା ଦେଖୁଛନ୍ତି ଓ ଏହାର ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି। ସ୍କୁଲ୍ କଲେଜରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଆମେ ସିଭିଲ୍ ଡିଫେନ୍‌ସ ବିଷୟ ହେଉ, ପ୍ରାଇମେରି ହେଲ୍‌ଥ ଯୁକ୍ତ ବିଷୟ ହେଉ, ଏହି ସବୁ ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଫାୟାର ଫାଇଟିଂର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆମେ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ କରିଥିଲୁ। ଏହାକୁ ଆମେ ସହଜ ସ୍ବଭାବ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ମୁଁ ତ କହିଛି ପ୍ରତି ନଗର ପାଳିକା, ମହାନଗର ପାଳିକାରେ ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ କୌଣସି ସ୍କୁଲକୁ ଯାଇ ଫାୟାର ଫାଇଟିଂ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକ ଓ ପୁଲିସ ଯାଇ ଡ୍ରିଲ୍ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ତେବେ ସ୍କୁଲର ପିଲାମାନେ ଦେଖିବେ ଯେ ତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷା ମିଳିଯିବ, ଯେଉଁ ସିଷ୍ଟମ ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କର ଡ୍ରିମ୍ ଓ ପ୍ରାକ୍ଟିସ୍ ହୋଇଯିବ। ପରବର୍ତ୍ତୀ ସପ୍ତାହରେ ଅନ୍ୟ ସ୍କୁଲ୍, ପୁଣି ଆଉ ଏକ ସ୍କୁଲ୍ ଏବଂ ଦଶ ବର୍ଷରେ ଗୋଟିଏ ଥର ଆସିବ ବଡ଼ ସହରରେ। କିନ୍ତୁ ପ୍ରତି ପୀଢ଼ି ସିଭିଲ ଡିଫେନ୍‌ସ ବିଷୟରେ ଜାଣି ପାରିବେ। ଏହା ସହିତ ଫାୟାର ଫାଇଟିଂ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଏହି ସମସ୍ତ ଡ୍ରିଲ୍ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ କରିବାକୁ ହୋଇଥାଏ। ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବକ୍ଷ କ୍ଷମତା ମିଳିବ। ଏହି କାମକୁ ସହଜରେ କରାଯାଇପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷରେ ଆତଙ୍କର ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ନେଟୱର୍କକୁ ଧ୍ବସ୍ତ କରିବାରେ ସମସ୍ତ ସରକାର ବହୁତ ଦାୟୀତ୍ବର ସହିତ ଏହାର ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ବୁଝି କିଛି ନା କିଛି କରିବାକୁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି। କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ହୁଏତ ସଫଳତା ପ୍ରଥମେ ମିଳିଥିବ, କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ବିଳମ୍ବରେ ମିଳିଥାଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ସଭିଙ୍କୁ ଏହାର ଗମ୍ଭୀରତା ଆଜି ବୁଝିବାକୁ ପଡ଼ିବ ଏପରି ନୁହେଁ। ଏବେ ଆମକୁ ଏଥିରେ ଶକ୍ତି ଯୋଗ କରି ଏହାକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାକୁ ହେବ। ଏହିପରି ଆତଙ୍କବାଦର ପ୍ରତିଟି ପ୍ରକାରକୁ ଆମକୁ ପରାଜିତ କରିବାକୁ ହେବ। ବନ୍ଧୁକଧାରୀ ମଧ୍ୟ ଅଛନ୍ତି ଓ କଲମଧାରୀ ଆତଙ୍କବାଦୀ ମଧ୍ୟ ରହିଛନ୍ତି। ଆମକୁ ଏସବୁର ସମାଧାନ ବାହାର କରିବାକୁ ହେବ। ଆମର ଯୁବ ପୀଢ଼ିକୁ ଭ୍ରମିତ କରିବା ପାଇଁ ଏମାନେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ଓ ଦେଶ ପାଇଁ ବହୁତ କ୍ଷତି କରିଥାନ୍ତି। ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଏହି ସମସ୍ୟାକୁ ନିରାକରଣ କରିବା ପାଇଁ ଆମକୁ ତ୍ବରିତ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଜିଲ୍ଲା ଉପରେ ଫୋକସ୍ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ସେହିପରି ସେମାନେ ଏବେ ସେମାନଙ୍କର ବୌଦ୍ଧିକ ପରିସୀମା ସେହି ସବୁ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଆଗାମୀ ପୀଢ଼ିରେ ବିକୃତ ମାନସିକତା ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ପରସ୍ପର ପ୍ରତି ଦ୍ବେଷ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରେ। ଆବେଗିକ ବିଷୟକୁ ଆଉଟ୍‌ ଅଫ୍ ପ୍ରପୋରସନ୍ ବୃଦ୍ଧି କରି ସମାଜକୁ ଅନେକ ଖଣ୍ଡରେ ଭାଗ କରିବା ସହିତ ବିଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରିପାରନ୍ତି। ଦେଶର ଏକତା ଏବଂ ଅଖଣ୍ଡତା ସରଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ୍ ଆମର ପ୍ରେରଣା ଅଟେ, ଆମେ ଏପରି କୌଣସି ବିଷୟକୁ ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ବୁଦ୍ଧିପୂର୍ବକ ଏହାକୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଦାୟୀତ୍ବର ସହିତ ଏହାକୁ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆମର ଫାଇଟ୍ ଫୋର୍ସରେ ମଧ୍ୟ ଏପରି ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କୌଣସି ରାଜ୍ୟରେ କୌଣସି ଘଟଣା ହୋଇଥିଲେ ଆମର ଟପ୍ ଏକ୍ସପର୍ଟକୁ ସେଠାରେ ଅଧ୍ୟୟନ ପାଇଁ ପଠାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟ ଯାଆନ୍ତୁ, ତିନି ଦିନ ସେଠାରେ ରହିକରି ଆସନ୍ତୁ, ସେଠାରେ ଯେତେବେଳେ ହୋଇଥିଲେ ସେମାନେ ଏହାକୁ କିପରି ପରିଚାଳନା କରିଥିଲେ। ସମସ୍ୟା କିପରି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିଲା, ଏଥିରୁ ଆମେ ଶିକ୍ଷା ଗ୍ରହଣ କରିଥାଉ। ଶିଖିବା ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକାରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସାରା ଦୁନିଆଁରୁ ସହାୟତା ମିଳି ଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସେମାନେ ଏଥିରେ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କର ଚେହେରା ବହୁତ ସାତ୍ତ୍ବିକ ଦେଖା ଯାଇଥାଏ। ଏତେ ବଡ଼ ସମ୍ବିଧାନ ଏବଂ ଆଇନର ଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଏ ପ୍ରବୃତ୍ତି ଆଉ କିଛି କରିଥାଏ। ଏହି ସବୁ ବିଷୟକୁ ବୁଝିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆମର ସିକ୍ୟୁରିଟି ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ରହିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପାଇଁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଜମ୍ମୁ କାଶ୍ମୀର ହେଉ ବା ନର୍ଥ ଇଷ୍ଟ ହେଉ ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ବାସ ଲାଭ କରୁଛୁ। ବିଧ୍ବଂସାତ୍ମକ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ମୁଖ୍ୟ ଧାରାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ ତାଙ୍କୁ ନଜର ଆସିଥାଏ। ଭିତ୍ତିଭୂମି ଦେଖା ଯାଇଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର ଆଶା ପୂରଣ ହେଉଛି। ତେଣୁ ସେମାନେ ଏବେ ଶସ୍ତ୍ର ପରିତ୍ୟାଗ କରି ମିଶି କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛନ୍ତି। ଏହିପରି ବର୍ଡ଼ର ଓ କୋଷ୍ଟାଲ୍ ଏରିଆରେ, ଆମକୁ ବିକାଶ ଆଡ଼କୁ ଦେଖିବାକୁ ହେବ। ବଜେଟ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ଭାଇବ୍ରାଣ୍ଟ ଭିଲେଜର କଥା କୁହାଯାଇଛି। ଆପଣଙ୍କୁ ଏହା ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆପଣଙ୍କର ଟପ୍ ଅଫିସର ସେମାନଙ୍କର ବର୍ଡର ଭିଲେଜରେ ନାଇଟ୍ ଷ୍ଟେ କରି ଆସିବା ଆବଶ୍ୟକ। ମୁଁ ମନ୍ତ୍ରୀ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ କହିବି ଯେ ଅତି କମରେ ଏକ ବର୍ଷରେ ପାଞ୍ଚ ବା ସାତ ବର୍ଡ଼ର ଗ୍ରାମରେ ଯାଇ କରି ଦୁଇ ତିନି ଘଣ୍ଟା ବିତାଇ ଆସନ୍ତୁ। ଏହା କୌଣସି ରାଜ୍ୟର ବର୍ଡ଼ର ଗ୍ରାମ ହେଉ, ଏହା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବର୍ଡ଼ର ହେଉ, ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ କିଛି ବିଷୟରେ ସୂଚନା ମିଳିପାରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଓ ଡ୍ରଗ୍‌ସ ଯାହାର ଚୋରା ଚାଲାଣ ହେଉଛି ଏଥିରେ ଡ୍ରୋନର ଏକ ନୂଆ ସଙ୍କଟ ଦେଖା ଦେଇଚି। ଆମକୁ ଆମର ବର୍ଡ଼ର ଏବଂ କୋଷ୍ଟାଲ୍ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସଙ୍କଳନ ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ। ଆମେ କହିବା ଭାଇ ଏହା ଏପରି ହେବ, କୋଷ୍ଟ ଗାର୍ଡ଼ ଏହା କରିବ, ଏପରି କଲେ ହେବ ନାହିଁ। ଏଠାରେ ଆମକୁ ଏହି ସଙ୍କଳନକୁ ବହୁତ ଭଲ ଭବରେ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯଦି ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏକ ଜାତୀୟ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏକ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ତେବେ ପ୍ରତି ଆହ୍ବାନ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ବହୁତ ଛୋଟ ହୋଇଯିବ। ଏବଂ ସମସ୍ୟାକୁ ପରିଚାଳନା କରିବାର ଆମର କ୍ଷମତା ବଢ଼ିଯିବ। ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଏହି ଶିବିରରେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହେବ, ଏଥିରୁ କିଛି ନା କିଛି ଆକ୍ସନେବଲ ପଏଣ୍ଟ ବାହାରିବ। ଏକ କଲେକ୍‌ଟିଭ୍ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ପ୍ରତି ରାଜ୍ୟ ସହିତ ମିଶି କାମ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଏହା ଆପଣଙ୍କର କ୍ଷେତ୍ର, ଏହା ମୋର କ୍ଷେତ୍ର, ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଅଧିକାର, ଏହା ମୋର ଅଧିକାର ଯଦି ଆମେ ଏହି ସବୁ ବିଷୟରେ ସର୍ବଦା ଲାଗି ରହିବା ତେବେ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ସମାଜ ବିରୋଧୀ ଶକ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଆଇନକୁ ମାନନ୍ତି ନାହିଁ ସେମାନେ ଏହି ଅବ୍ୟବସ୍ଥାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ଏଥିପାଇଁ ଆମର ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ବୟ, ସଙ୍କଳନ, ବିଶ୍ବାସ ଏବଂ ଏହା ଠାରୁ ଅଧିକ ବଡ଼ ପ୍ରଫେସନାଲ୍ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ଏବଂ ଏହି ଦାୟୀତ୍ବ ଆମର କ୍ୟାଡର୍ସଙ୍କର ରହିଛି। ଏହା ଏକ ବଡ଼ ଦାୟୀତ୍ବ। ଏବଂ ମୋର ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଆମ ଏହି କାମକୁ ମିଳିମିଶି କରିପାରିବା ଏବଂ ଆମେ ଯେପରି ଚାହୁଁଛୁ ସେପରି ପରିଣାମ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା ଏହା ସହିତ ଦେଶ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସୁଯୋଗ ଆସିଛି ସେହି ଅବସରକୁ ପ୍ରଥମ ନଜରରେ ଶକ୍ତି ୟୁନିଫର୍ମ ଫୋର୍ସେସରୁ ଆସିଥାଏ। ଆମେ ଏହାକୁ ଯେତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା, ଯେତେ ଅଧିକ ଭିଜନ ସହିତ କାମ କରିବା ପରି ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ଯେତେ ଅଧିକ ନାଗରିକତା ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ କରିବା ଏହା ଦ୍ବାରା ବହୁତ ଲାଭ ହେବ।
କିଛି ପରାମର୍ଶ ମୁଁ ଡିଜିପି କନଫରେନ୍ସରେ ଦେଇଥିଲି। ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଠାରୁ ଆଗ୍ରହ କରିବି ଯେ ଡିଜିପି କନ୍‌ଫରେନ୍ସ ଏକ ବହୁତ ଭଲ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁସନାଲ୍ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି। ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ଆଲେଚନା ହେଉଛ ଏବଂ ଏଥିରେ ପଲିଟିକାଲ୍ ଏଲିମେଣ୍ଟ ଜାରି ହୋଇଥାଏ। ଏଥିରେ ଯେଉଁ ବିଷୟ ବାହାରି ଥାଏ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ଗୃହବିଭାଗର ମୋର ସଚିବ ଯେଉଁମାନେ ରହିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଆଇପିଏସ୍ କ୍ୟାଡରର ଅଟନ୍ତି ଏବଂ ଆମର ଯେଉଁ ପଲିଟିକାଲ୍ ଫିଲ୍‌ଡର ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇ ସରକାର ଚଲାଇଥାନ୍ତି। ଡିଜିପି କନ୍‌ଫରେନ୍ସରେ ଯେଉଁ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରିଫିଂ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏଥିରେ ଆକ୍ସନେବଲ୍ ପଏଣ୍ଟକୁ ଆମେ ନିଜର ରାଜ୍ୟରେ ତୁରନ୍ତ ଲାଗୁ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଲାଭ ମିଳିପାରିବ। ଆମକୁ ଡିଜିପି କନ୍‌ଫରେନ୍ସରୁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କିଛି ଶିଖିବାକୁ ମିଳିପାରିଛି। ଏହା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ନେଇ କାମ କରିବା ପାଇଁ ରହିଛି। ଏବେ ଯେପରି ଏକ ପରାମର୍ଶ ଆସିଲା ଯେ ବିଶେଷ କରି ବଡ଼ ସହରରେ ଯେଉଁ ପୁଲିସ୍ ଥାନା ବା ପୁଲିସ୍ ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି। ଆପଣ ଟିକେ ଭାବନ୍ତୁ ଯେ ଏଥିରୁ କିଛି ମଲ୍‌ଟିଷ୍ଟୋରି ହୋଇପାରିବେ କି? ତଳେ ଥାନା ଚାଲୁ ରହିବ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ଉପରେ 20 ମହଲା ଘର କରିଦିଆଗଲା ଏବଂ ରହିବା ପାଇଁ କ୍ବାର୍ଟର କରିଦେବା ତେବେ ସେହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଯେତେ ପୁଲିସ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଘର ସେଠାରେ ମିଳିଯିବ। ଯଦି ଟ୍ରାନ୍‌ସଫର ହୋଇଯିବ, ତେବେ ସେମାନେ ଖାଲି କରି ଚାଲିଯିବେ। ସେହି ସ୍ଥାନରେ ଯିଏ ଆସିବ ତାଙ୍କୁ ସେହି ଘର ମିଳିଯିବ। ତେବେ ପୁଲିସଙ୍କୁ ଆଜି ସହର ବାହାରେ 25 କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଘର ମିଳୁଛି। ତାଙ୍କର ଯିବା ଆସିବାରେ ଦୁଇ ଘଣ୍ଟା ଲାଗି ଯାଉଛି। ଆମେ ଜମି ଠାରୁ ଅଧିକ ସେହି ରାଜ୍ୟ ସହିତ କଥା ହୋଇପାରିବା, ସେହି କର୍ପୋରେସନ ସହିତ କଥା ହୋଇପାରିବା, ତାକୁ ହାଇରାଇଜ୍ ପାଇଁ କରିପାରିବା ଯଦ୍ବାରା ଲାଭ ହେବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମେ ସିକ୍ୟୁରିଟି ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଗାନାଇଜ୍ କରିପାରିବା। ଆମେ ବିଷୟକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ଅର୍ଗାନାଇଜ୍ କରିପାରିବା। ଅର୍ଥାତ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ ଆଲୋନ ଏକ ଛୋଟ ପୋଲିସ୍ ଥାନା ଅଟେ, ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆଧୁନିକ ପୋଲିସ ଥାନା ମଧ୍ୟ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହା ଉପରେ 20-25 ମହଲା ଘର କରି ରହିବା ପାଇଁ ଘରର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
ଏବଂ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାବୁଛି ଯେ ବଡ଼ ସହରରେ 25-50 ଥାନାର ଏପରି ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ମିଶି ପାରିବ ଯେଉଁଠାରେ ଏପରି ଡେଭଲପମେଣ୍ଟର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। କାରଣ ବଡ଼ ସହରରେ 20 କିଲୋମିଟର 25 କିଲୋମିଟର ବାହାରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ପୁଲିସ କ୍ବାର୍ଟର କରିବା ପାଇଁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆପଣ ଦେଖିଥିବେ ଏବେ ଯେପରି ଅମିତ ଭାଇ କହୁଥିଲେ ଯେଉଁ ବଜେଟ୍ ଦିଆ ଯାଉଛି ତାହାର ଉପଯୋଗ ହେଉ ନାହିଁ। ଯେଉଁ ମାତ୍ରାରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ତାହା ସେପରି ଭାବରେ ହେଉ ନାହିଁ। ଭାରତ ସରକାର ଏକ ଏପରି ସ୍ଥିତି ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଥିରେ ମୋତେ ବାରମ୍ବାର ଆଗ୍ରହ କରିବାକୁ ପଡ଼ୁଛି ଯେ ଯେଉଁ କାମ ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯାଇଛି ସେହି ବଜେଟକୁ ସେହି କାମ ପାଇଁ ଉପଯୋଗ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସମୟ ସୀମା ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମେ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିପାରୁ ନାହୁଁ। ଆମର ଦେଶରେ ଏପରି ସ୍ଥିତି ଆମର ଦରକାର ନାହିଁ। ଆମକୁ ଆମର କ୍ଷମତାକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ, ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବାର ଶକ୍ତିକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ହେବ। ସେତେବେଳେ ଯାଇ ଏହି ଧନର ଶକ୍ତିର ସଠିକ୍ ଉପଯୋଗ ସମୟ ସୀମାରେ କରିପାରିବା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ସମୟ ସୀମାରେ ଧନର ଉପଯୋଗ ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ୱେଷ୍ଟେଜ୍ କମ୍ ହୋଇଥାଏ ଓ ଆମକୁ ଅଧିକ ଲାଭ ହୋଇଥାଏ।
ମୁଁ ଆଉ ଏକ ବିଷୟରେ ଆପଣଙ୍କର ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହିଁବି। ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟର ପୁଲିସ୍ ଏବଂ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପୁଲିସ୍ ଆମେ ଯେଉଁ ସ୍କ୍ରାପିଂ ପଲିସି ଆଣିଛୁ, ତାହାକୁ ଅଧ୍ୟୟନ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ଆପଣଙ୍କର ଯେତେ ପୁରୁଣା ଯାନ ରହିଛି ତାହାକୁ ଗୋଟିଏ ଥର ସ୍କ୍ରାପ୍ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ। ପୁଲିସ୍ ନିକଟରେ ପୁରୁଣା ଗାଡ଼ି ରହିବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। କାରଣ ଏହା ଏହାର ଦକ୍ଷତା ସମ୍ପର୍କିତ ବିଷୟ ଅଟେ। ଏହି କାରଣରୁ ଦୁଇଟି ଲାଭ ମିଳିବ। ଯେଉଁମାନେ ସ୍କ୍ରାପିଂ ବିଜନେସରେ ଆସିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଆଶ୍ବାସନା ମିଳିଯିବ ଯେ ଭାଇ ଏହି ରାଜ୍ୟରେ 2 ହଜାର ଭେଇକିଲ୍ ସ୍କ୍ରାପିଂ ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ସେମାନେ ଚିହ୍ନଟ କରିଛନ୍ତି। ଯାଉଛି ମୁଁ ଏକ ୟୁନିଟ୍ ଲଗାଇ ଦେବି। ରିସାଇକେଲର ସର୍କୁଲାର ଇକୋନୋମିର କାମ ହୋଇଯିବ ଏବଂ ଆମେ ଯଦି 2 ହଜାର ଭେଇକିଲ୍ ସ୍କ୍ରାପିଂ ପାଇଁ ଯିବ ସେଠାରେ ଯେଉଁ ନୂଆ ଗାଡ଼ି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିବା କମ୍ପାନୀ ରହିଛି ସେମାନେ ଆସିଯିବେ ଓ କହିବେ ଯେ ଯଦି ଆପଣ ଆମ ଠାରୁ 2 ହଜାର ଗାଡ଼ି ନିଅନ୍ତି ତେବେ ଆମେ ରେଟକୁ ଏହି ପରିମାଣରେ କମ୍ କରିବୁ। ଆପଣଙ୍କର କ୍ବାଲିଟିରେ ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ସେପରି କରିଦେବୁ ଏପରି ସୁନ୍ଦର ପ୍ୟାକେଜ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇପାରିବ। ଆମର ସମସ୍ତ ପୁଲିସଙ୍କ ନିକଟରେ ଆଧୁନିକରୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଯାନ ଆସିପାରିବ। ଆମକୁ ଏ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଓ ଚାହୁଁଛି ଯେ ମିନିଷ୍ଟର ନିଜେ ସେପରି ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଡାକିବା ଆବଶ୍ୟକ ଯେଉଁମାନେ ସ୍କ୍ରାପିଂ ଦୁନିଆଁରେ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି। ଏବଂ କହିବେ ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଜମି ଦେଉଛୁ ଓ ସ୍କ୍ରାପିଂ ପାଇଁ ରିସାଇକେଲର ୟୁନିଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ପ୍ରଥମେ ପୁଲିସ୍ ଙ୍କର ଭେଇକିଲ୍ ଦେଇ ଦେବୁ ଆପଣଙ୍କୁ। ଆମେ ପୁଲିସ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଭେଇକିଲ୍ ନେବୁ। ଏହା ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକ। ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ୟୁନିଟ ମଧ୍ୟ ନିଜର ପୁରୁଣା ସମସ୍ତ ଆବର୍ଜନାକୁ ବାହାର କରିଦେବା ଆବଶ୍ୟକ। ନଚେତ୍ ଆମର ପରିବେଶ ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିବ। ତେଣୁ ଏପରି ଛୋଟ ଛୋଟ ବିଷୟ ଉପରେ କିଛି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରି ତାହାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଲାଗୁ କରିବୁ। ଆପଣ ଦେଖିବେ, ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ତ ମିଳିବ, ଏହା ସହିତ ଆପଣ ଦେଶର ବିକାଶରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଭାଗିଦାରୀ ହୋଇପାରିବେ। ଏବଂ ମୋର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ବାସ ରହିଛି ଯେ ଯେଉଁ ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ ଏହି ମିଟିଂକୁ ଆପଣ ମାନେ ନେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଆସିକରି ଏହି ମିଟିଂରେ ବସିବା ଦେଖିଲି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଭାବିଲି ଓ ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଥିଲା ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବାର ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବରୁ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଏତେ ପ୍ରେସର ରହିଛି ତେଣୁ ମୁଁ ଆସି ପାରିଲି ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ଏତେ ସବୁ ମାନନୀୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କର ସ୍ବତଃ ମନ ହୋଇଥାଏ ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ପାଇଁ। ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବସି କଥା ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଏଥର ମୁଁ ଏହାକୁ କରିପାରିଲି ନାହିଁ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେଉଛନ୍ତି। ସେ ଯେଉଁ ବିଷୟ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ଚର୍ଚ୍ଚା କରିବେ, ମୋ ନିକଟରେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ମୋ ପାଇଁ ଯେଉଁ ଦାୟୀତ୍ବ ରହିବ ମୁଁ ସମସ୍ତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ବିଶ୍ବାସ ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କର ସମସ୍ତ ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ହିଁ ସେତିକି ଚେଷ୍ଟା କରିବେ। ମୋର ଆପଣ ସଭିଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା।