Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the ‘Chintan Shivir’ of Home Ministers of States via video conferencing
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet Shri Amit Shah, Chief Ministers, Home Ministers, Director Generals of Police of different states, senior officials of the Ministry of Home Affairs, all other dignitaries, ladies and gentlemen! There is a festive atmosphere in the country these days. The countrymen have celebrated many festivals, including Onam, Eid, Dussehra, Durga Puja and Deepawali, with peace and harmony. Now there are many other forthcoming festivals, including Chhath Puja. In the wake of various challenges, the strengthening of the unity of the country during these festivals is also a reflection of your preparedness. Even though law and order is the responsibility of the states under the Constitution, it is largely related to the unity and integrity of the country. This ‘chintan shivir’ (brainstorming session) of home ministers being held in Surajkund is also a good example of cooperative federalism. Every state should learn from each other, take inspiration from each other and work together for the betterment of the country. This is the spirit of the Constitution and it is also our responsibility towards the countrymen.
Friends,
The ‘Amrit Kaal’ of independence is before us. The next 25 years will lead to the ‘Amrit’ generation of the country. This ‘Amrit’ generation will be created by imbibing the resolutions of ‘Panch Pranas’ (five pledges). Building a developed India, freedom from every concept of slavery, being proud of our heritage, unity and solidarity and most importantly civic duty -- you all understand the importance of these five pledges. This is a colossal resolve, which can be fulfilled only by ‘Sabka Prayas’ (efforts of everyone). Methods may be different, our paths and priorities may be different, but these ‘Panch Pranas' should be the inspiration of our governance in every state of the country. India's potential will be vastly expanded when these are at the core of good governance. When the potential of the country will increase, then the power of every citizen, every family of the country, will increase. This is good governance, which every state of the country has to ensure to the last person standing in the last row of society. You all have a very important role in this regard.
Friends,
Most of you who are attending this ‘shivir’ are either leading your state, or are directly responsible for law and order. Law and order is directly related to the development of the state. Therefore, your decisions, policies and practices are very important in creating a conducive environment for development in the states.
Friends,
It is equally important for the entire law and order system to be reliable and its perception among the public. You have seen that NDRF and SDRF have emerged as a major force in the event of any natural calamity. Their appearance ahead of any crisis has created a belief among the countrymen that the situation will now be under control and we should abide by them and we will suffer less if we listen to them. See for yourself, who all are there in NDRF and SDRF? They are your colleagues. They are jawans of the armed forces. But, there is a kind of respect for them in the society. As soon as the NDRF-SDRF team reaches the disaster-hit area, people feel assured that there is an expert team which will take care of the situation.
Friends,
As soon as the police reach any place of crime, there is a feeling among the people that the government has arrived. We saw tremendous improvement in the credibility of the police during the Corona period. Policemen were helping the needy, arranging necessary resources and even putting their own lives at stake. That is, there is no dearth as far as devotion to duty is concerned. However, there is also a need to maintain positive perception. Therefore, there should be a relentless process from top to bottom to motivate the police force and plan accordingly. They should be guided regularly on every little issue to prevent any wrongdoing.
Friends,
We have to understand one more thing. Now law and order is no longer confined within the purview of any one state. Now crimes are happening at the inter-state and international level. With the help of technology, criminals sitting in one state have the audacity to commit horrific crimes in another state. Criminals outside the borders of the country are also misusing technology. Therefore, coordination between agencies of every state and coordination between central and state agencies is very important. You would recall that I reiterated this during the DGP conference that there should be periodical assessment of problems of adjoining districts of two states and they should work together. It will lead to the creation of a new power. Sometimes central agencies have to conduct investigations in several states simultaneously and they have to go to other countries also. Therefore, it is the responsibility of every state to extend full cooperation to any state or Central agency. All the agencies should cooperate with each other. One should not dwell unnecessarily on the power and domain of any agency. Sometimes, we find that an FIR is not registered due to the confusion over the area of crime and the domain of the police station. These things are not only limited to police or police stations. It happens between states also. It also happens between the Centre and the states. It also happens between agencies of India and abroad. Therefore, coordination, compilation and cooperation at all levels are very important for our own efficiency and outcome as well as providing security to the common citizen of the country. Every state stands to benefit if there is cooperation at all levels.
Friends,
We need to keep working on technology to combat cybercrime or the use of drone technology in smuggling weapons and drugs. You see, it is an era of 5G. Now along with the benefits of 5G, awareness at that level will also be necessary. 5G is going to improve the performance of technologies like facial recognition technology, automatic number-plate recognition technology, drones and CCTV manifolds. The more rapidly we move forward, the criminal world is equally catching up due to globalization. They are equally adept at technology. It means that we will have to plan ten steps ahead of them. We will have to work with greater urgency to make our law and order system smart.
Friends,
I would urge everyone not to let the budget come in the use of technology. Therefore, I urge all the respected Chief Ministers and Home Ministers to make a team on this issue and deliberate seriously how technology savvy the criminal world is becoming and how the technology available with us can provide security to our people. The budget regarding this can be met by saving unnecessary expenses. The better use of technology not only strengthens the entire police set-up, but it also leads to trust among common citizens regarding their own security. Technology helps in crime prevention and also in crime detection. It is also very useful in the investigation of crimes. You see, a number of criminals are being arrested today because of CCTV. Modern command and control systems created in cities under the Smart City Campaign are also helping a lot.
Friends,
The Central Government has also launched the Police Technology Mission for the development of new technologies. Several states are also working at their level in this regard. But experience tells us that technology becomes redundant due to different experiments at different levels and hence our energy is also wasted. Often investigation material remains with the concerned state and is not shared. We need to think of a common platform for sharing such information. For example, somebody boasts of something (technology) which is very good and decides not to share it with anybody. Then a time will come when he may be having the best technology, but it will be of no use due to his standalone approach. Therefore, technology should be India-oriented. All our best practices and best innovations should be for common use.
Friends,
Today the importance of forensic science is growing and it is not limited to the police department only. Legal fraternity, Judiciary as well as hospitals will also have to develop knowledge regarding forensic science. The use of forensic science can be of great use in bringing crime to the fore and ensuring punishment to the criminal with the combined efforts. It will not be enough if forensic science remains the domain of the police department only. The National Forensic Science University located in Gandhinagar is proving helpful to all the states of the country. Moreover, 60-70 countries of the world are also taking advantage of this Forensic Science University. All our states should make maximum use of this university. It is a completely futuristic technology driven system. It involves Human Resource Development as well as creating new technology tools. Its lab is also becoming useful in solving very difficult cases. I think all states should actively use this system.
Friends,
Maintaining law and order is a 24x7 job. But it is also necessary that we keep on improving the processes continuously and keep them modern. The law and order reforms undertaken by the Government of India in the last few years have helped in creating an atmosphere of peace in the entire country. As you are aware there is tremendous pressure on our law enforcement system due to the diversity and vastness of India. Therefore, it is very important that our systems should put energy in the right direction. Otherwise, we have seen that the energy of the police department is wasted in investigating the smallest mistakes in many unnecessary cases. Therefore, we have now decriminalized many provisions related to trade and business and they have been taken out of the category of crime. A huge burden has been reduced by abolishing more than 1,500 archaic laws. I urge the states to evaluate the laws at their level also. Replace all the laws that existed before independence in view of the present requirements. Criminal angle in every law and trouble to innocent citizens is now a passe.
Friends,
The government initiative to distribute property cards by using drone technology in the villages of the country under the Svamitva Yojana would also help reduce land-related disputes. Otherwise, there used to be violent clashes in villages after somebody took over even one foot of land from his neighbour by force.
Friends,
Many such efforts, both directly and indirectly, have also helped law enforcement agencies in setting their priorities. But these efforts will not bear fruits if we do not change our strategy and continue to pursue methods which are 20-30-50 years old. Laws made by the central government in the past few years have also strengthened law and order. There is unprecedented strictness against terrorism, hawala network and corruption in the country today. Trust is developing among the people. Laws like UAPA have given strength to the systems in a decisive fight against terrorism. In short, on the one hand, we are strengthening the law enforcement system of the country, and on the other hand, we are also removing unnecessary burdens on them.
Friends,
There is another important issue for the police of our country. Today there is the system of One Nation, One Ration Card, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Grid, One Nation-One Sign Language, etc. Can such an approach be developed regarding the uniform of the police? Can our states sit together and deliberate over it? There would be many benefits. One, there would be quality material products as it would be at a mass scale. Crores of caps would be needed. Crores of belts would be needed. And it would be easier for any citizen of the country to identify a policeman wherever he goes. For example, there is a post office box. The literate as well as the illiterate people of India are aware of it that if you post a letter in that box it would reach its destination. It has its own identity. It is necessary for us that we give serious thought to it as far as police uniforms are concerned. It need not be imposed, but it can be evolved. I think it would be very beneficial and would add to each other’s strength. There can be different tags and numbers of the concerned state in the One Nation-One Police Uniform, but there should be a common identity. This is just my idea and you should think over it. If it seems right, it can be considered after 5-50-100 years. Similarly, new departments of different types of police have been started for expertise.
Now, tourism has emerged a huge market in the world. Numerous tourism opportunities are increasing in India. The flow of tourists from across the world to India is going to increase. There are several countries in the world which are way ahead in the field of tourism. There is a special police force for tourism in those countries. There is an altogether different training of that force. They are also taught different languages. Their behavior is also very different. The foreign tourists visiting those countries also know that this police force is for their help. Sooner or later, we will have to develop this force in our country. There is a huge difference between a tourist visiting India from a different country and a foreign investor. A foreign tourist can become an ambassador of your country immediately. He will carry home both the good and bad impressions of the country. It takes a long time for an investor to identify anything good or bad. But a tourist takes hardly two days to spread the news that this is the condition here. In India too, tourism is witnessing changes with the rise of the middle-class people. Tourism is facing challenges in the form of traffic. If we do not plan in advance, the tourist centers are not going to change on their own. If we suggest somebody not to visit Shimla and visit any other tourist destination, will he do it? Those who want to visit Shimla, they will go to Shimla. Similar is the case with those wishing to visit Nainital, Srinagar, Gulmarg etc. We need to develop systems.
Friends,
During the Corona period, we have seen how police personnel used to enquire about the well-being of the people of their areas over the phone. Importantly, many senior police personnel in several cities took upon this responsibility to look after senior citizens willingly. The confidence of the citizens grows when police personnel are constantly in touch with the senior citizens asking about their well-being or whether they planned to go out locking their houses. Such interactions also become a huge force for you. The more we use such interactions in a professional way will do a lot of good. If a serious and animated phone call is made to a senior citizen once a week from a police station, he would continue to spread the good work of the police throughout the month. Only you can create such a perception among the people. There is another issue on which we need to be very alert. That is the use of technological intelligence. It has its own advantages. But at the same time, we cannot turn away from human intelligence. This is something which has been in practice for 100 years and will continue to be useful to the police personnel in the next 100 years despite several advancements in technology. Strengthen human intelligence as much as you can. It has huge potential. This is a great strength of a policeman who can unravel the truth by looking into the eyes of a criminal and talking to him. The combination of human intelligence and technological intelligence can make life easier for you. If you suspect some unwarranted movement of people, you will get to know immediately. I think the optimum use of these two systems can bring about a smart change and it will force a criminal to think 50 times before committing a crime.
Friends,
We need to be aware of another reality. The way India is making rapid economic progress at the global level we are bound to face new challenges. Initially, you would be slighted and there would be attempts to make fun of you, but you should continue to move forward. Competition often leads to enmity if you do well. There would be many powers in the world which don’t want India to become more successful than them. They would not like India to encroach in the field in which they have expertise. If they have monopoly over a product, they fear that India would capture their markets if India resorts to its production. India has a huge market and if India starts producing the product where would they sell their product. Therefore, we are up against challenges in many forms and such challenges often become inimical. Therefore, we need to be aware of such challenges. At the same time, we don’t have to think ill of others. It is human nature. For example, there would also be a sense of unease if one of the two officers in your department is due for promotion. As a result, the unhidden rivalry between the two officers would begin 10 years before the promotion is due. It happens everywhere, brothers. Therefore, I reiterate that we should be foresighted in our approach while protecting our potential. There is going to be a huge difference to challenges which existed to the law and order earlier and now. Not only do we have to meet the old challenges, we have to prepare ourselves for new challenges. It is our responsibility to take strictest action against the emergence of such inimical forces which are against the country and to ensure the security and rights of the law abiding people. No generosity can be tolerated, otherwise, where would our law abiding citizens go? They are 99% citizens of the country and the problem is with one percent. We do not need to be lenient towards one percent of people in order to create trust among the 99 percent of the population.
Friends,
We should also not underestimate the power of social media. Even small fake news can create stir across the country. We are aware of the damages caused to the country due to the rumours spread against reservation. When people realized that it was fake news and calmed down after 6-8 hours, much damage had already been done. Therefore, we need to educate people that they should think ten times before they forward anything which they receive on various social media platforms. One should check the veracity of any news forwarded to them and there is a system of verification available in all the platforms. If you visit one-two-ten platforms, you will get the real news. We need to educate people against fake news. We need to create a huge force against the fake world driven society. We need to create technological power in this regard.
Friends,
Amitbhai was just talking about the importance of civil defence. There are several issues on which our attention has been diverted. Amitbhai has taken note of the right issue. Civil defence has been in practice for several decades and it has immense utility. We were taught about civil defence in our schools and colleges. We used to make arrangements for firefighting earlier also. It should be part of our nature. I have often said that the personnel of the fire brigade and police should organize firefighting drills in a school of every municipality every week. Not only the students will be educated, but the fire brigade officials will also get practice with such drills. It should be done week after week in all the schools. The next chance for such drills of a school in a city will come after 10 years. But every generation will come to know about the utility of civil defence and firefighting skills. It will also be a huge boost for you. It is something which can be done easily.
Friends,
In the last few years, all the governments have tried to do something or the other in destroying the ground network of terror with great responsibility in view of its seriousness. Somewhere the success may have been achieved earlier, somewhere it may have been late, but it is not so that everyone has to be explained its seriousness today. Now we have to handle it by adding strength. Similarly, we have to defeat every form of Naxalism. The gun-toting as well as the one who is holding the pen are Naxals. We need to find a solution to this problem. People are resorting to such immature issues to confuse our young generations and the country has to suffer a lot. No one will be able to handle it if immediate steps are not taken. As we have targeted the Naxal-affected districts, they (Naxalites) are now resorting to expand their intellectual circle to those places where they can target the future generations and create a perverted mindset. They can create hatred among people. They can create a wedge in society by raking up emotional issues out of proportion and destroy the unity and integrity of the country. When Sardar Vallabhbhai Patel is our inspiration, we cannot allow such forces to succeed. But it has to be done wisely and intelligently. We need to create expertise in our security set-up. In the wake of any such unwarranted event in any state, our top experts should be rushed there to make an on-the-spot study. They should spend a few days there and try to understand how the situation developed and how it was handled. We should always be ready to learn. Such forces also get a lot of help at international level. They are very shrewd and they appear very innocent. They speak the language of law and constitution but their actions are altogether different. Our security apparatus should have the potential to differentiate between the right and the wrong. It is very important for us to move fast against such forces for lasting peace.
Friends,
Whether it is Jammu-Kashmir or the North-East, we are gaining the trust of the people. The destructive forces are also yearning to join the mainstream. When they see rapid development and infrastructure and the fulfillment of the aspirations of the people, they are also preparing to join the mainstream by leaving behind their arms. Similarly, we have to focus on development in our border and coastal areas. The concept of Vibrant Village has also been emphasized during the budget presentation. You must think over it. The top officers should spend a few nights in these border villages. I would also request the ministers to spend a few hours in at least five or seven border villages in a year. Whether it is a state border village or an international border village, you will come to know a lot of nuances.
Friends,
Drone is the newest worry in the ongoing smuggling of arms and drugs. We need to be vigilant in our border and coastal areas. We just can’t afford to apportion blame on one or the other agency or take comfort that it is the responsibility of the Coast Guards only. We need better coordination. I am sure if we move forward together keeping the national interests paramount, then all these challenges will be dwarfed. We would also be better prepared to handle other issues as well. I am sure the discussions in this brainstorming session will result in actionable points. There would be a collective roadmap with the cooperation of every state. If we remain entangled in the fight over the domain then the anti-social elements who have scant respect for the law will take full advantage of this chaos. There should be professional understanding and trust between us. And this responsibility rests with our cadres. It is a huge responsibility. I believe that we will get the desired result if we work together. Any opportunity before a country derives its strength from the uniform. Uniformed forces are a crucial factor behind the trust. We would benefit a lot if we make them more powerful, visionary and sensitive to the citizens.
I gave some suggestions during the DGP Conference. I would tell all the Chief Ministers and Home Ministers that the DGP Conference has emerged as a very useful conference. There is whole-hearted discussion with a zero political element. I share the outcome of that conference with all the secretaries who belong to the IAS cadre and elected representatives who run the government. You should get the entire briefing of the DGP Conference and implement the actionable points in your respective states immediately. It will be very useful. There should not be a casual approach towards the DGP Conference that our top boss has attended and that’s the end of it. This conference is meant for the security of the country. For example, there was a proposal regarding houses for the police personnel. In that conference, I had suggested whether our police stations in big cities could be turned into multi-storey buildings. If there is a multi-storey building then the police station can also work from the same premises and policemen can also have housing quarters in the same 20-storey building. The policeman, who is transferred, would vacate the premises and his replacement would also get the same house. Today, police personnel get houses 25 km away from the city. They waste two hours commuting. We can talk to the respective state government and the municipality for the construction of high rise buildings. We can organize such things. A standalone police station can become a modern police station and the housing arrangements can also be made for the policemen in the 20-25-storey high rise building in the same complex.
I believe that we can easily identify 25-50 such police stations in big cities where such a possibility can be developed. Otherwise, what is happening is that police quarters are being built 20-25 km away from the cities. As Amitbhai was saying, the budget is not being properly utilized and money is not being spent wisely. I have been repeatedly stressing that the amount which has been sanctioned for a particular purpose should be spent on that only and that too within the time limit. The problem is that we are not able to spend the sanctioned amount. We do not want such a situation in our country. We need to increase our potential and speed up the decision making process. Only then will we be able to utilize the money within the time limit. When the money is spent within the time limit, it not only prevents wastage of money, but it leads to several benefits.
I want to draw your attention to another issue. The police of all the states and the Government of India should study the scrapping policy for old vehicles. Try to move in the direction of scrapping old vehicles. The police should not have old vehicles as the issue is related to efficiency. There will be two benefits. Those into the scrapping business will be assured that about 2,000 vehicles have been identified for scrapping in a particular state and they will immediately set up a unit for that purpose. There would be a circular economy due to recycling of the old vehicles. The car manufacturers would also offer quality products at a handsome discount if they are assured of the purchase of 2,000 vehicles. All our police departments can have modern vehicles. We should look into this and I want the concerned ministers of the states to call a meeting of those involved in the scrapping business. We can offer them land and tell them to set up their units for recycling of old vehicles. They should be told that the police department would take the initiative in giving them the old vehicles for scrap. It is very important. The different departments of the Government of India also remove all their old garbage periodically. The new vehicles will also make a difference to our environment. If you take decisions on such small issues in a time-bound manner then you will also become an important participant in the development of the country while providing security to the people at the same time. And I am sure that the seriousness shown by you in this meeting will lead to better outcomes. With such a large number of Chief Ministers attending this meeting, I feel that I should have been amongst you. But I could not come due to some pressing assignments. However, when so many honorable Chief Ministers are there, being a Prime Minister I feel that I should have been with you and discussed several issues with you over tea. But I could not do so this time. The Home Minister is personally attending this conference and I will be informed of his exchanges with you. I assure all the Chief Ministers and Home Ministers that the Indian government will do its best to live up to your expectations. I thank you all very much and extend my best wishes to you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ৰাজ্যিক গৃহমন্ত্ৰীসকলৰ ‘চিন্তন শিৱিৰ’ৰ অনুষ্ঠানত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিংযোগে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অমিত শ্বাহ, বিভিন্ন ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰী, গৃহমন্ত্ৰী, ৰাজ্যৰ আৰক্ষী সঞ্চালকপ্ৰধান, গৃহ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলা!
বৰ্তমান দেশত উৎসৱমুখৰ পৰিৱেশে বিৰাজ কৰিছে৷ অ’নাম, ঈদ, দশেৰা, দুৰ্গা পূজা, দীপাৱালীকে ধৰি বহু উৎসৱ দেশবাসীয়ে শান্তি আৰু সম্প্ৰীতিৰে পালন কৰি আহিছে। এতিয়া ষট্ পূজাকে ধৰি আন বহুতো উৎসৱ চলি আছে৷ বিভিন্ন প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতে এই উৎসৱসমূহত দেশৰ ঐক্য শক্তিশালী কৰাটোও আপোনালোকৰ প্ৰস্তুতিৰ প্ৰতিফলন। সংবিধানত আইন-শৃংখলা ৰাজ্যসমূহৰ দায়িত্ব হ’লেও দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ সৈতে ইয়াৰ সমানেই সম্পৰ্ক আছে। সুৰজকুণ্ডত অনুষ্ঠিত হৈ থকা গৃহমন্ত্ৰীসকলৰ এই চিন্তন শিৱিৰটোও সহযোগিতামূলক যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ এক উত্তম উদাহৰণ। প্ৰতিখন ৰাজ্যই ইজনে সিজনৰ পৰা শিকক, ইজনে সিজনৰ পৰা প্ৰেৰণা লওক, দেশৰ উন্নতিৰ বাবে একেলগে কাম কৰক, এয়াও সংবিধানৰ মনোভাৱ আৰু ই দেশবাসীৰ প্ৰতিও আমাৰ দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃতকাল আমাৰ সন্মুখত উপস্থিত হৈছে৷ আগন্তুক ২৫ বছৰ দেশত অমৃত প্ৰজন্ম গঢ়িব লাগিব৷ এই অমৃত প্ৰজন্ম পাঁচটা পণৰ সংকল্প গ্ৰহণ কৰি গঢ় দিব লাগিব৷ এখন উন্নত ভাৰত গঢ়ি তোলা, দাসত্বৰ প্ৰতিটো চিন্তাৰ পৰা মুক্তি, ঐতিহ্য, ঐক্য আৰু সংহতিৰ বাবে গৌৰৱ আৰু আটাইতকৈ ডাঙৰ কথা নাগৰিক কৰ্তব্য, আপোনালোক সকলোৱে ভালদৰেই জানে, এই পাঁচটা পণৰ গুৰুত্ব বুজিব। এইটো এটা বিশাল সংকল্প, যিটো কেৱল আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তেহে পূৰণ হ’ব পাৰে। পদ্ধতি বেলেগ হ’ব পাৰে, পথ, অগ্ৰাধিকাৰ বেলেগ হ’ব পাৰে, কিন্তু এই পঞ্চ পণ দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যতে আমাৰ শাসন ব্যৱস্থাৰ প্ৰেৰণা হোৱা উচিত৷ যেতিয়া এইবোৰ সুশাসনৰ মূলত থাকিব, তেতিয়া ভাৰতৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। দেশৰ শক্তি যেতিয়া বাঢ়িব, তেতিয়া দেশৰ প্ৰতিজন নাগৰিক, প্ৰতিটো পৰিয়ালৰ ক্ষমতা বাঢ়িব। এয়াই সুশাসন, যাৰ লাভ দেশৰ প্ৰতিখন ৰাজ্যই সমাজৰ শেষ শাৰীত থিয় হোৱা শেষ ব্যক্তিজনে পায়৷ ইয়াত আপোনালোক সকলোৰে বৃহৎ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াত আপোনালোকৰ বেছিভাগেই হয় ৰাষ্ট্ৰক নেতৃত্ব দিছে, নহয় আইন-শৃংখলাৰ বাবে প্ৰত্যক্ষভাৱে দায়বদ্ধ। আইন-শৃংখলা ৰাজ্যৰ উন্নয়নৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষভাৱে জড়িত। গতিকে ৰাজ্যসমূহৰ উন্নয়নৰ বাবে অনুকূল পৰিবেশ গঢ়ি তোলাত আপোনাৰ সিদ্ধান্ত আৰু নীতি আৰু আপোনালোকৰ আচাৰ-ব্যৱহাৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ আইন-শৃংখলা ব্যৱস্থাটো নিৰ্ভৰযোগ্য হোৱা, জনসাধাৰণৰ মাজত তেওঁলোকৰ ধাৰণা কি, সেইটোও সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আপোনালোকে দেখিছে যেতিয়াই কোনো প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগ হয়, তেতিয়াই আজিকালি এনডিআৰএফ আৰু এছডিআৰএফৰ পৰিচয় গঢ় লৈছে৷ তেওঁলোকৰ ইউনিফৰ্ম, সংকটৰ সময়ত তেওঁলোকে আগতীয়াকৈ গৈ পোৱা আৰু তাৰ বাবেই দেশবাসীৰ মনত এটা বিশ্বাস গঢ় লৈছে যে ভাই, তেওঁলোক আহিছে, তেওঁলোকৰ যত্ন লওঁ আহক, তেওঁলোকে কোৱা কথাখিনি বিশ্বাস কৰা উচিত। যদি আমি তেওঁলোকৰ কথা মানি লওঁ, তেন্তে আমাৰ ক্ষতি কম হ’ব। আৰু চাওক এনডিআৰএফত কোন আছে ভাই? এছডিআৰএফত কোন আছে? আপোনালোকৰে সকলো বন্ধু। কেৱল নিৰাপত্তা বাহিনীহে আছে। কিন্তু সমাজত তেওঁলোকৰ প্ৰতি এক বৃহৎ শ্ৰদ্ধা। দুৰ্যোগৰ সময়ত এনডিআৰএফ-এছডিআৰএফৰ দলটোৱে আহি পোৱাৰ লগে লগে মানুহে সন্তুষ্ট অনুভৱ কৰে যে এতিয়া বিশেষজ্ঞ দলটোৱে আহিছে, এতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ কাম কৰিব।
বন্ধুসকল,
অপৰাধৰ যিকোনো স্থানত আৰক্ষী উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে ৰাইজৰ মাজত এটা অনুভূতিৰ সৃষ্টি হয় যে চৰকাৰ আহি গ’ল। আনকি ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাতো আমি দেখিছো যে আৰক্ষীৰ বিশ্বাসযোগ্যতা কেনেদৰে বৃদ্ধি পাইছিল। আৰক্ষীয়ে নিজৰ জীৱনক তুচ্চ জ্ঞান কৰি আৰ্তজনক সহায় কৰিছিল, প্ৰয়োজনীয় সম্পদ সংগ্ৰহ কৰিছিল৷ অৰ্থাৎ কৰ্তব্যৰ প্ৰতি ভক্তিৰ অভাৱ নাই, ভাল ধাৰণা বজাই ৰখাৰো প্ৰয়োজন আছে, ইয়াৰ বাবে আৰক্ষী বাহিনীক প্ৰেৰণা যোগোৱা, ইয়াৰ বাবে পৰিকল্পনা কৰা, প্ৰতিটো সৰু সৰু কথাত অহৰহ পথ প্ৰদৰ্শন কৰা, কিবা ভুল হ’লে বন্ধ কৰা, এইটো আমি কৰা উচিত, ওপৰৰ পৰা তললৈকে এক জীৱন্ত প্ৰক্ৰিয়া হোৱা উচিত৷
বন্ধুসকল,
আমি আৰু এটা কথা বুজিব লাগিব। এতিয়া আইন-শৃংখলা আৰু কোনো এখন ৰাজ্যৰ পৰিসৰৰ ভিতৰত আৱদ্ধ ব্যৱস্থা নহয়। এতিয়া অপৰাধ আন্তঃৰাজ্যিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় হৈছে। অৰ্থাৎ প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত এখন ৰাজ্যত বহি থকা অপৰাধীৰ আন এখন ৰাজ্যত ভয়ানক অপৰাধ সংঘটিত কৰাৰ ক্ষমতা আছে। দেশৰ সীমাৰ বাহিৰত বহি থকা অপৰাধীসকলেও প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ অতি বেয়াকৈ কৰি আছে। গতিকে প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ সংস্থাসমূহৰ মাজত, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক সংস্থাসমূহৰ মাজত সমন্বয় অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু সেইবাবেই আপোনালোকে গম পাব যে মই ডিজিপি সন্মিলনত কৈছিলো যে সংলগ্ন দুখন ৰাজ্য আছে, যিবোৰ স্থগিত জিলা থাকে, তেওঁলোকে সময়ে সময়ে বহি দুয়োখন ৰাজ্যৰ দুয়োখন জিলাৰ সমস্যা সংকলন কৰক, একেলগে কাম কৰক। তাৰ পৰাই শক্তি গঢ় লৈ উঠিব। কেতিয়াবা কেন্দ্রীয় সংস্থাসমূহে একেলগে কেইবাখনো ৰাজ্যত তদন্ত কৰিব লগা হয়৷ আন দেশলৈও যাব লাগিব। গতিকে ৰাজ্যৰ এজেন্সীয়েই হওক, কেন্দ্ৰীয় বা সংশ্লিষ্ট আন যিকোনো ৰাজ্যৰ এজেন্সীয়েই হওক, সেয়া প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ দায়িত্ব। সকলো সংস্থাই ইটোৱে সিটোক সম্পূৰ্ণ সহযোগিতা আগবঢ়াব লাগে। কোনোবা ডাঙৰ, কোনোবা সৰু, কাৰ অধিকাৰ আছে, কেতিয়াবা আমি দেখিবলৈ পাওঁ যে এফআইআৰৰ আধা পঞ্জীয়ন হোৱা নাছিল, কিয় নহ’ল, তেন্তে সিদ্ধান্ত লোৱা হোৱা নাই যে যি ঠাই আছে, সেই ঠাইখন এই থানাতে পৰে ...সেই থানাতে পৰে৷ এইবোৰ কথা কেৱল আৰক্ষী থানাৰে নহয়। আনকি ৰাজ্যৰ মাজতো হয়। কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মাজতো হয়। ভাৰত আৰু বিদেশৰ ব্যৱস্থাৰ সৈতেও হয়। গতিকে আমাৰ দক্ষতাৰ বাবে, আমাৰ ফলাফলৰ বাবে, সাধাৰণ নাগৰিকক নিৰাপত্তা দিবলৈ আমাৰ মাজত সমন্বয়, সংকলন, সহযোগিতা অতি প্ৰয়োজনীয়। আৰু ইয়াৰ বাবে যিমানেই সংকলন বাঢ়িব সিমানেই আপোনাৰ ৰাজ্যৰ শক্তিও বৃদ্ধি পাব৷
বন্ধুসকল,
চাইবাৰ অপৰাধেই হওক বা অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু ড্ৰাগছৰ চোৰাং ব্যৱসায়ত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰেই হওক, ইয়াৰ বাবে আমি নতুন প্ৰযুক্তিৰ ওপৰত কাম কৰি যাব লাগিব। এতিয়া চাওক আমি ৫জিৰ যুগত প্ৰৱেশ কৰিছো, ৫জি দ্ৰুতগতিত উপনীত হ’বলৈ গৈ আছে। এতিয়া ৫জিৰ বহু সুবিধা আছে, ইমান সজাগতাৰো প্ৰয়োজনীয়তা আছে৷ ৫জিয়ে মুখ চিনাক্তকৰণ প্ৰযুক্তি, অ’টোমেটিক নম্বৰ-প্লেট চিনাক্তকৰণ প্ৰযুক্তি, ড্ৰোন আৰু চিচিটিভি দৰে প্ৰযুক্তিৰ কাম-কাজ উন্নত কৰিব৷ কিন্তু আমি যিমানেই দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছো সিমানেই অপৰাধ সংঘটিত কৰা পৃথিৱীখনো গোলকীকৰণ হৈছে। তেওঁলোকে আগ্ৰহী হৈছে। তেওঁলোকো প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰতো আগবাঢ়ি গৈছে। অৰ্থাৎ আমি তেওঁলোকতকৈ দহ খোজ আগুৱাই যাব লাগিব। আমাৰ আইন-শৃংখলা ব্যৱস্থাক স্মাৰ্ট কৰি তুলিবলৈ আমি অতি জৰুৰীভাৱে কাম কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
মোৰ অনুৰোধ এই যে অনুগ্ৰহ কৰি বাজেটৰ পৰিসৰৰ সৈতে প্ৰযুক্তিৰ ওজন নকৰিব। আৰু মই সকলো সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্রীলৈ, সকলো সন্মানীয় গৃহমন্ত্রীলৈ অনুৰোধ জনাও যে এই বিষয়ত এটা দল গঠন কৰক, যিটো বিষয়ত বিশ্বত অপৰাধমূলক জগতৰ প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ গতি বৃদ্ধি পাইছে, উপলব্ধ প্ৰযুক্তিয়ে আমাৰ জনসাধাৰণক কেনেদৰে নিৰাপত্তা দিব পাৰে, আমি গুৰুত্বসহকাৰে চিন্তা কৰা উচিত আৰু এই ক্ষেত্ৰত যি বাজেট প্ৰয়োজন হ’ব সেয়া আন শ শ খৰচ ৰাহি কৰাৰ কাৰণ হৈ পৰিব। আৰু সেইবাবেই প্ৰযুক্তিৰ উন্নত ব্যৱহাৰে সমগ্ৰ আৰক্ষী ব্যৱস্থাটোক শক্তিশালী কৰাই নহয়, সাধাৰণ মানুহক সুৰক্ষা দিয়াৰ বিশ্বাস তললৈকে লৈ যাব পাৰে। প্ৰযুক্তিয়ে অপৰাধ প্ৰতিৰোধ আৰু অপৰাধ ধৰা পেলোৱাতো সহায় কৰে, অপৰাধ অনুসন্ধানতো ই অতি উপযোগী। আজি চাওক চিচিটিভিৰ বাবে কিমান অপৰাধী ধৰা পৰিছে। স্মাৰ্ট চিটি অভিযানৰ অধীনত চহৰসমূহত সৃষ্টি কৰা আধুনিক কমাণ্ড এণ্ড কণ্ট্ৰ’ল চিষ্টেমেও বহুখিনি সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এই ধৰণৰ নতুন প্ৰযুক্তিৰ বিকাশৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে পুলিচ প্ৰযুক্তি অভিযানো আৰম্ভ কৰিছে। বহু ৰাজ্যইও এই ক্ষেত্ৰত নিজৰ পৰ্যায়ত কাম কৰি আছে। কিন্তু এই অভিজ্ঞতা আহি আছে যে আমাৰ বিভিন্ন পৰীক্ষা-নিৰীক্ষাৰ বাবে আমাৰ প্ৰযুক্তিয়ে ইটোৱে সিটোৰ লগত কথা নাপাতে আৰু সেয়েহে আমাৰ শক্তিৰ অপচয় হয়। ই যিয়েই নহওক কিয়, ই সেই অৱস্থাতে সীমাবদ্ধ হৈ থাকে। আমি এটা ডাঙৰ মনৰে উমৈহতীয়া মঞ্চৰ কথা চিন্তা কৰিব লাগিব। যদি এজনৰ এটা অতি ভাল বস্তু আছে, তেন্তে মোৰ হাতত আছে বুলি ধৰি লৈ বহি নাথাকিব, মই কাকো নিদিওঁ, মই মোৰ শক্তি বজাই ৰাখিম, এটা সময় আহিব যে ইমান ডাঙৰ প্ৰযুক্তি থাকিব আৰু যদি তাত মানুহৰ সমৰ্থন নাথাকে, তেতিয়া অকলে থিয় হৈ থকাটো অসাৰ হ’ব। আৰু সেইবাবে প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ বাবে চিন্তা আমাৰ সকলো উত্তম পদ্ধতি, উত্তম উদ্ভাৱনসমূহ সাধাৰণ সংযোগৰ দিশত হ’ব লাগে, আন্তঃকাৰ্যকৰী হ’ব লাগে, এই ব্যৱস্থাসমূহে ইটোৱে সিটোৰ লগত সহজে অবিৰতভাৱে কথা পাতিব পাৰিব লাগে।
বন্ধুসকল,
আজি ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ গুৰুত্ব বাঢ়িছে আৰু ই কেৱল আৰক্ষী বিভাগতে সীমাবদ্ধ নহয়। আইনৰ ব্যক্তিসকলে ফৰেনছিক বিজ্ঞানক বুজিব লাগিব, ন্যায়পালিকাই ফৰেনছিক বিজ্ঞান বুজিব লাগিব, আনকি চিকিৎসালয়তো ফৰেনছিক বিজ্ঞান বুজিব লাগিব। এই সকলোবোৰৰ প্ৰচেষ্টাত অপৰাধীক অপৰাধ আৰু শাস্তি দিয়াত ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ ব্যৱহাৰ যথেষ্ট উপযোগী হ’ব পাৰে। কেৱল আৰক্ষীৰ বাবে ফৰেনছিক বিজ্ঞানৰ কিছু ব্যৱস্থা আছে, সেয়াই যথেষ্ট নহ’ব। আৰু সেইবাবেই প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ লগতে আমাৰ গান্ধীনগৰত অৱস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় ফৰেনছিক বিজ্ঞান বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সংকলিত আৰু সুষম ব্যৱস্থাৰ সুবিধা আজি বিশ্বৰ ৬০-৭০ খন দেশে লৈছে। আমাৰ ৰাজ্যসমূহেও ইয়াৰ সুবিধা ল’ব লাগে। ই সম্পূৰ্ণ ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তি চালিত ব্যৱস্থা। মানৱ সম্পদ উন্নয়নৰ বাবেও কাম আছে, নতুন প্ৰযুক্তিৰ সঁজুলি সৃষ্টিৰ কামো আছে। আৰু সেই বিজ্ঞানাগাৰ অতি কঠিন গোচৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰতো উপযোগী। মই বুজি পাওঁ যে সকলো ৰাজ্যই এই ব্যৱস্থাটো কেনেকৈ সক্ৰিয়ভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব?
সতীৰ্থসকল,
আইন-শৃংখলা বজাই ৰখাটো ২৪x৭ কাম। কিন্তু যিকোনো কামতে আমি প্ৰক্ৰিয়াবোৰ অবিৰতভাৱে উন্নত কৰি থকাটো, আধুনিক কৰি ৰখাটোও প্ৰয়োজনীয়। বিগত বছৰবোৰত ভাৰত চৰকাৰৰ পৰ্যায়ত আইন-শৃংখলাৰ সৈতে জড়িত সংস্কাৰসমূহে সমগ্ৰ দেশতে শান্তিৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তোলাত সহায় কৰিছে। ভাৰতৰ বৈচিত্ৰ্য, বিশালতাৰ বাবে আমাৰ আইন প্ৰয়োগ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত কিমান হেঁচা প্ৰয়োগ কৰা হয় আপোনালোকেও জানে। সেইবাবেই আমাৰ ব্যৱস্থাই শক্তিক সঠিক দিশত ৰখাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। অন্যথা আমি দেখিছোঁ যে বহু অপ্ৰয়োজনীয় গোচৰত সৰু সৰু ভুলৰ তদন্তত আৰক্ষী বিভাগৰ শক্তি অপচয় হয়। সেইবাবেই আমি এতিয়া ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যৰ সৈতে জড়িত বহু বিধানক অপৰাধমুক্ত কৰি দিছো, সেইবোৰ অপৰাধৰ শ্ৰেণীৰ পৰা আঁতৰাই পেলোৱা হৈছে। ডেৰ হাজাৰতকৈও অধিক পুৰণি আইন বিলুপ্ত কৰি ভৱিষ্যতৰ এক বৃহৎ বোজা কমিছে। ৰাজ্যসমূহকো আহ্বান জনাইছো, আপোনালোকেও ইয়াত আইনসমূহৰ মূল্যায়ন কৰক। স্বাধীনতাৰ পূৰ্বে থকা সকলো আইন বৰ্তমানৰ পদ্ধতিৰে সলনি কৰক। প্ৰতিটো আইনত অপৰাধমূলক কোণ আৰু নিৰীহ নাগৰিকক বিপদ, সেই সময় গ’ল।
বন্ধুসকল,
যিহেতু চৰকাৰে এতিয়া স্বামীত্ব আঁচনিৰ অধীনত দেশৰ গাঁওসমূহত ড্ৰোন প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰপাৰ্টি কাৰ্ড বিতৰণ কৰিছে, সেয়েহে সেইটোৱে মাটিৰ সৈতে জড়িত বিবাদো হ্ৰাস কৰিব, গাঁওখনত কাজিয়া নাইকিয়া হ’ব। নহ’লে গাঁৱৰ সমস্যা বেছিভাগেই এফুট মাটি লোৱাজনৰ সৈতে ডাঙৰ ডাঙৰ কাজিয়া হৈছিল।
বন্ধুসকল,
পৰোক্ষ আৰু প্ৰত্যক্ষভাৱে এনে বহু প্ৰচেষ্টাই আইন প্ৰয়োগকাৰী সংস্থাসমূহক নিজৰ অগ্ৰাধিকাৰ নিৰ্ধাৰণ কৰাত সহায় কৰিছে। কিন্তু যেতিয়া আমি গোটেই কেনভাছত বস্তুবোৰ ৰাখি আমাৰ কৌশল সলনি নকৰো, ২০-৩০-৫০ বছৰ পুৰণি পদ্ধতিৰে আগুৱাই যাওঁ, তেতিয়া হয়তো এইবোৰ কথা লাভজনক নহ’ব। বিগত বছৰসমূহত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰণয়ন কৰা আইনসমূহেও আইন-শৃংখলা অধিক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। সন্ত্ৰাসবাদেই হওক, হাৱালা নেটৱৰ্কেই হওক, দুৰ্নীতিয়েই হওক, অভূতপূৰ্ব কঠোৰতা আজি দেশত পৰিলক্ষিত গৈছে। মানুহে বিশ্বাস কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। ইউএপিএৰ দৰে আইনে সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে নিৰ্ণায়ক যুঁজত ব্যৱস্থাসমূহক শক্তি প্ৰদান কৰিছে। অৰ্থাৎ এফালে আমি দেশৰ আইন প্ৰয়োগ ব্যৱস্থাৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰিছো আৰু আনফালে তেওঁলোকৰ ওপৰত থকা অপ্ৰয়োজনীয় বোজাও আমি আঁতৰাব পাৰিছো।
বন্ধুসকল,
আমাৰ দেশৰ আৰক্ষীৰ বাবে আন এটা বিষয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। দেশত যেনেকৈ এক দেশ, এক ৰেচন কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থা গঢ় দিয়া হৈছে, এক দেশ-এক মবিলিটি কাৰ্ডৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, এক দেশ-এক গ্ৰীড গঢ় দিয়া হৈছে, এক দেশ-এক সাংকেতিক ভাষা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, একেই আৰক্ষীৰ ইউনিফৰ্ম তৈয়াৰ কৰা হৈছে। একেধৰণৰ পন্থাও গ্ৰহণ কৰিব পাৰি। আমাৰ ৰাজ্যসমূহ একেলগে বহিবনে, ই বহু সুবিধা কঢ়িয়াই আনিব, এটা হ’ব মানসম্পন্ন সামগ্ৰী, কাৰণ ই গণ পৰিসৰত হ’ব। যদি কেপ আছে, তেন্তে কোটি কোটি কেপৰ প্ৰয়োজন হ’ব। বেল্ট বিচাৰিলে কোটি টকাৰ প্ৰয়োজন হ’ব। আৰু যিকোনো নাগৰিক দেশৰ যিকোনো ঠাইলৈ যোৱা দেখি তেওঁ গম পাব যে হয় তেওঁ এজন আৰক্ষী। এতিয়া ডাকঘৰৰ বাকচৰ দৰে। ভাৰতৰ যিকোনো শিক্ষিত, নিৰক্ষৰ ব্যক্তিয়ে জানে যে এইটো এটা পোষ্টৰ বাকচ। অৰ্থাৎ সুমুৱাই দিয়া কাগজখন তাতেই পোৱা যায়। এটা পৰিচয় আছে। আমাৰ বাবে এইটোও প্ৰয়োজনীয় যে আমাৰ দেশৰ আৰক্ষীৰ বহৰত আমি একেলগে চিন্তা কৰোঁ, কাৰো ওপৰত জাপি দিয়াৰ প্ৰয়োজন নাই, আমি ইয়াক বিকশিত কৰা উচিত। আপোনালোকে চাওক, ব্যাপক লাভ হ’ব আৰু ইজনে সিজনৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰিব। এক দেশ-এক আৰক্ষী পোচাক হয় সেই ৰাজ্যখনৰ টেগ থাকিব, সেই ৰাজ্যখনৰ এটা নম্বৰ থাকিব পাৰে, কিন্তু পৰিচয় সাধাৰণ হ’ব লাগে, ভাবি চাওক, সেইটো মই এটা ধাৰণা হিচাপে ৰাখিছো। মই আপোনালোকক অনুৰোধো নকৰো। মোৰ এটাই চিন্তা আছে। আৰু এই ধাৰণাটোৰ বিষয়ে আলোচনা কৰক। যদি ৫ বছৰ, ৫০ বছৰ, ১০০ বছৰৰ পিছতো ঠিক যেন লাগে, তেন্তে নিশ্চিতভাৱে চাওক। একেদৰে বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ আৰক্ষীৰ নতুন বিভাগ আৰম্ভ কৰা হৈছে। বিশেষজ্ঞতা আহি পৰিছে।
এতিয়া চাওঁ যে পৃথিৱীত পৰ্যটনৰ বিশাল বজাৰ আছে। ভাৰতত পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনা বহু পৰিমাণে বাঢ়িছে। বিশ্বৰ পৰা বৃহৎ সংখ্যক ভাৰতলৈ অহা পৰ্যটকৰ প্ৰবাহ বৃদ্ধি হোৱাটো নিশ্চিত। আজি বিশ্বৰ বহু দেশ আছে যিবোৰ পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত বহুত আগবাঢ়ি আছে। তাতে পৰ্যটনৰ বাবে কাম কৰা আৰক্ষী নিয়োগ কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণ বেলেগ। ভাষাও শিকোৱা হয়। তেওঁলোকৰ আচৰণ সম্পূৰ্ণৰূপে সলনি হয়। আৰু ভ্ৰমণকাৰীসকলেও বিদেশৰ পৰা অহা পৰ্যটকক চিনি পায় সেই ভাই, এইটো সহায় কৰিবলৈ আৰক্ষী ব্যৱস্থা আৰু আৰক্ষী হোৱাৰ বাবে তেওঁ প্ৰতিষ্ঠানতকৈ অধিক সহজে আৰক্ষী বলবৎকৰণ সংকলন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। কেতিয়াবা আমি আমাৰ দেশত এই সুবিধাৰ বিশেষজ্ঞতা বিকশিত কৰিব লাগিব। যাতে ভাৰতৰ পৰ্যটনৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা অহা এজন মানুহ আৰু মূলধনী বিনিয়োগৰ বাবে অহা এজনৰ মাজত ডাঙৰ পাৰ্থক্য থাকে। পৰ্যটকজন নিমিষতে আপোনাৰ ৰাষ্ট্ৰদূত হৈ পৰে। তেওঁ ভাল বস্তুও জগতলৈ লৈ যাব, বেয়া বস্তুও একেখন জগতলৈ লৈ যাব। মূলধন বিনিয়োগ কৰাজনে এই কাম ভুল হ’লে বহু সময় লয়। কিন্তু পৰ্যটকজনে দুদিনতে খবৰটো ডেলিভাৰী কৰে, অ’ ভাই, ইয়াত এই অৱস্থা। আৰু সেইবাবেই আজি ভাৰততো মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ বৃহৎ অংশ ইমানেই বৃদ্ধি পাইছে, পৰ্যটনৰ ক্ষেত্ৰত বহুত পৰিৱৰ্তন আহি আছে। এতিয়া পৰ্যটন আৰু যাতায়ত এক নতুন সমস্যা। এতিয়া আমি আগতীয়াকৈ চিন্তা নকৰো, পৰ্যায়ক্ৰমে চিন্তা নকৰো, তেতিয়া আমাৰ পৰ্যটন কেন্দ্ৰবোৰ সলনি হোৱা নাই। কওঁ যে ভাই, যদি আপুনি ছিমলালৈ নাযায়, তেন্তে ইয়াৰ বাবেই ছিমলালৈ যাব বিচৰাজন ছিমলালৈ যাব। নাইনিতাললৈ যাবলৈ তেওঁ নাইনিতাললৈ যাব, শ্ৰীনগৰলৈ যাব, শ্ৰীনগৰলৈ যাব, গুলমাৰ্গলৈ যাবলগীয়া জন গুলমাৰ্গলৈ যাব। আমি ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
আমি দেখিছো, ক’ৰোনাৰ সময়ত, যেতিয়া আৰক্ষীৰ মানুহে ফোন কৰি নিজৰ অঞ্চলৰ মানুহক সুধিছিল আৰু বিশেষকৈ মই কিছুমান চহৰত দেখিছো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ বাবে যিসকল আৰক্ষীৰ বয়সস্থ লোক আছে তেওঁলোকক নিৰ্যাতন কৰে। স্বেচ্ছাই এনে চাকৰি লৈছে। আৰু তেওঁলোকে অনবৰতে জ্যেষ্ঠ নাগৰিকক ঠিকেই থাকিবলৈ কয়, আপুনি ক’ৰবাত ওলাই নাযায় নেকি, ঘৰত তলা মাৰি যাবলগীয়া নাই নেকি, ইয়াৰ বাবেই নাগৰিকৰ আত্মবিশ্বাস বাঢ়ি যায়। তেওঁলোক এক প্ৰকাৰে আপোনালোকৰ শক্তি হৈ পৰে। আমি এই বস্তুটো যিমান পাৰো ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰো, বৃত্তিগতভাৱে আৰু সম্পূৰ্ণ স্পন্দনশীলতা, সংবেদনশীলতা থাকিব পাৰো, আপুনি সমাজ জীৱনত দেখিছে যদি এই ফোনটো আপোনাৰ সপ্তাহত কোনো জ্যেষ্ঠ নাগৰিকৰ ওচৰলৈ যায়, তেওঁ গোটেই মাহটো বিশ্ববাসীক কৈ থাকে বুলি কোৱা হয় যে থানাৰ পৰা ফোন আহে, প্ৰতি বুধবাৰে, মই সুধিছো, মোৰ কোনো সমস্যা নাই, এইবোৰৰ বহুত শক্তি আছে। উপলব্ধিৰ যুদ্ধ নহয়, মানুহবোৰেহে আপোনাৰ সকলো উপলব্ধিৰ সৃষ্টি কৰে। আমি আৰু এটা কথাৰ প্ৰতি অতি সচেতন হোৱাটো প্ৰয়োজন যে প্ৰযুক্তিগত বুদ্ধিমত্তাৰ নিজস্ব শক্তি আছে, ইয়াৰ ব্যৱহাৰ আছে, কিন্তু আমি মানৱ বুদ্ধিমত্তাক অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰো। সেই মোড আজিৰ এশ বছৰৰ পাছত আৰক্ষী বিভাগে গ্ৰহণ কৰিছে, প্ৰযুক্তি যিমানেই সলনি নহওক কিয়, ১০০ বছৰৰ পিছত ইয়াৰ প্ৰয়োজন হ’বই। সেই প্ৰতিষ্ঠানটোক যিমান পাৰে শক্তিশালী কৰি তোলক। তেওঁৰ মাজত যি শক্তি আছে, তেওঁৰ চকু, তেওঁৰ কথা-বতৰাৰ পৰা যি শক্তি আছে, এইটোৱেই তোমাৰ মহান শক্তি। আৰু যদি দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে শক্তি আছে তেন্তে আপুনি কথাবোৰ অতি সহজে কল্পনা কৰিব পাৰে যে ভাই এইটো এটা সম্ভাৱনা, দহ দিনৰ পিছত এই সম্ভাৱনা দেখা দিয়ে, এইটো চলি আছে, চাওঁ, ইয়াত কিছুমান মানুহ আহে আৰু যায় যদি কিবা এটা হৈছে, আপোনালোকে লগে লগে গম পাব। আৰু মই ভাবো যে তাৰ ফলত আমাৰ ব্যৱস্থাবোৰ অতি টান হৈ পৰিব। যিয়ে অপৰাধীক ৫০বাৰ চিন্তা কৰিবলৈ বাধ্য কৰিব।
বন্ধুসকল,
আমিও আৰু এটা কথা বুজিব লাগিব। আজি বিশ্ব পৰ্যায়ত ভাৰত যিমান দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে, ভাৰতৰ প্ৰত্যাহ্বানবোৰো তেনেদৰেই দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পাবলৈ গৈ আছে। প্ৰথমে অৱহেলাৰ মনোভাৱ হৈ পৰে, তাৰ পিছত তাক ঠাট্টা কৰাৰ মনোভাৱ হৈ পৰে, তথাপিও আপুনি আগবাঢ়ি যায়। তাৰ পিছত প্ৰতিযোগিতাৰ ভাৱ আহে, প্ৰতিযোগিতাৰ সৃষ্টি হয়। তথাপিও যদি আমি আগবাঢ়ি যাওঁ, তেন্তে ই শত্ৰুতাৰ ৰূপ লয়। পৃথিৱীত এনে বহু শক্তি থাকিব যিয়ে ভাৰতক নিজৰ দেশৰ ফালৰ পৰা সক্ষম হোৱাটো নিবিচাৰে। এনে বিষয়ত তেওঁৰ বিশেষজ্ঞতা আছে, ভাৰতে ইয়াত প্ৰৱেশ কৰা উচিত নহয়। ফালানী প্ৰডাক্ট তেওঁৰ নাতি, যদি ভাৰতে ইয়াত উৎপাদনত সোমাই যায়, তেন্তে ভাৰতে বজাৰ দখল কৰিব। ভাৰত বৰ ডাঙৰ বজাৰ, যদি ভাৰতে নিজে বনাবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেন্তে আমাৰ সামগ্ৰী ক'লৈ যাব। বহু ধৰণৰ প্ৰত্যাহ্বান আহিবলৈ গৈ আছে আৰু সেই প্ৰত্যাহ্বানবোৰে শত্ৰুতাৰ ৰূপ লোৱা নাই। আৰু সেইবাবেই আমাৰ এই সকলোবোৰ প্ৰত্যাহ্বান আমি বুজিব লাগিব আৰু আমাৰ লগত কোনেও বেয়া কাম কৰিব নালাগে সেয়া সহজ। মানুহৰ স্বভাৱ যে ইয়াতো তোমাৰ দুজন বিষয়া থাকিব, গতিকে এনে লাগে যে হয় বন্ধু, আগলৈ ইয়াৰ পদোন্নতি হ’ব, মই থাকি যাম। গতিকে ১০ বছৰ আগতে পুনৰ আৰম্ভ কৰে। সকলোতে তেনেকুৱাই হয়। আৰু সেইবাবেই মই কওঁ যে অলপ দূৰলৈ চিন্তা কৰি আমি সুৰক্ষিত পৰিৱেশত আমাৰ সম্ভাৱনা, সঠিক মালিচ, ইয়াৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সূক্ষ্মতা, যিবোৰে আগৰ আইন-শৃংখলা আৰু আজিৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজত ডাঙৰ পাৰ্থক্য আনিবলৈ গৈ আছে, সেইবোৰ বিবেচনা কৰা উচিত। পূৰ্বৰটো ধৰি ৰাখিব লাগিব, নতুনৰ বাবে আমি নিজকে প্ৰস্তুত কৰিব লাগিব। যি শক্তি আমাৰ বিৰুদ্ধে দেশৰ বিৰুদ্ধে থিয় দিছে। যিদৰে সকলো ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। এনে যিকোনো নেতিবাচক শক্তিৰ বিৰুদ্ধে কঠোৰ ব্যৱহাৰ কৰাটো আমাৰ দায়িত্ব, আইন পালনকাৰী চহৰৰ অধিকাৰৰ বাবে, সাধাৰণ নাগৰিক নিৰাপত্তাৰ বাবে। কোনো উদাৰতা চলিব নোৱাৰে। কাৰণ আটাইবোৰৰ পিছতো কোন আইন পালনকাৰী নাগৰিক তেওঁ ক’লৈ যাব। আমাৰ কাম তাতেই আছে আৰু এনে নাগৰিকৰ ৯৯ শতাংশ একেই, মাত্ৰ ১%ৰ সমস্যা আছে। সেই ৯৯জনক বিশ্বাসী কৰিবলৈ আমি সেই ১%জনৰ প্ৰতি অলপো নম্ৰ হব নালাগে।
বন্ধুসকল,
আমি কি কাম কৰি আছো তাৰ ওপৰত ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ শক্তিৰ দ্বাৰা বিচাৰ কৰা উচিত নহয়। এটা সৰু ভুৱা বাতৰিয়ে সমগ্ৰ দেশতে ডাঙৰ হুলস্থুলৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। আমি জানো যে সংৰক্ষণৰ এনে উৰাবাতৰি বিয়পি পৰিল, ভুৱা বাতৰি চলি থাকিল, যাৰ বাবে দেশখনে কিছু ক্ষতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হ’ল৷ ৬-৮ ঘণ্টাৰ পিছত যেতিয়া গম পালোঁ, সকলো শান্ত হ’ল, কিন্তু তেতিয়ালৈকে বহু ক্ষতি হৈ গ’ল। আৰু সেইবাবেই মানুহে আমাক শিক্ষিত কৰি থাকিব লাগিব যে যিয়েই নহওক, ফৰৱাৰ্ড কৰাৰ আগতে ১০বাৰ চিন্তা কৰক। যিকোনো বস্তু গ্ৰহণ কৰাৰ আগতে মাত্ৰ সেইটো পৰীক্ষা কৰক আৰু সকলো প্লেটফৰ্মতে পৰীক্ষণৰ ব্যৱস্থা আছে। যদি আপুনি এটা বা দুটা দহ ঠাইত ঘূৰি যায়, তেন্তে আপুনি কিছুমান নতুন সংস্কৰণ পাব। এই আমি ৰাইজক শিক্ষিত কৰিব লাগিব। আমি এনে এখন ভুৱা বিশ্বৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এখন সমাজ সৃষ্টি কৰিব লাগিব, ইয়াক ভয় কৰা সমাজ এখন, ইয়াৰ দ্বাৰা পৰিচালিত সমাজ এখন, ইয়াৰ মাজতে এক বিশাল শক্তিৰ সৃষ্টি কৰিব লাগিব। প্ৰযুক্তিগত শক্তি সৃষ্টি কৰিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু অমিত ভাইয়ে এতিয়া কোৱাৰ দৰে কিছুমান কথা আছে যিবোৰৰ ওপৰত এতিয়া আমাৰ মনোযোগ আঁতৰাই দিয়া হৈছে। অমিত ভায়ে সঠিক বস্তু ধৰিছে। আপোনালোকৰ এইবোৰ কাম বহু দশক ধৰি চলি আহিছে, স্কুল আৰু কলেজত ইয়াৰ বহুত কাম আছে, আমাৰ অসামৰিক প্ৰতিৰক্ষাৰ পৰা বিষয় থাকিব লাগে, প্ৰাথমিক স্বাস্থ্য বিষয়, যিয়েই নহওক কিয়, আমি আগতেও কৰিছিলোঁ। আমি আগতেও অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ ব্যৱস্থা কৰিছিলোঁ। আমি এইটো এটা সহজ প্ৰকৃতি কৰি লোৱা উচিত আৰু মই কৈছো যে প্ৰতিখন পৌৰসভা, পৌৰনিগমত, সপ্তাহত এবাৰ, অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ ক্ষেত্ৰ আৰু আৰক্ষীৰ লোকসকলে এখন বিদ্যালয়লৈ গৈ ড্ৰিলিং কৰিব লাগে। যেতিয়া স্কুলৰ ল’ৰা-ছোৱালীয়ে দেখিব, তেতিয়া তেওঁলোকেও শিক্ষা লাভ কৰিব, যি ব্যৱস্থা আছে সেয়াও তেওঁলোকৰ সপোন আৰু অভ্যাস হৈ পৰিব। অহা সপ্তাহত আন এখন স্কুল হ’ব, তাৰ পিছত ডাঙৰ চহৰখনত দহ বছৰত এবাৰ এখন স্কুল হ’ব৷ কিন্তু প্ৰতিটো প্ৰজন্মই জানিব যে নাগৰিক প্ৰতিৰক্ষাৰ সম্পৰ্কত, অগ্নিনিৰ্বাপক বাহিনীৰ সম্পৰ্কত এই সকলোবোৰ অনুশীলন নাগৰিকে কৰিব লাগিব। আপোনালোকেও এটা ডাঙৰ শক্তি পাব। এইটো এটা সহজ কাম।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰবোৰত সকলো চৰকাৰে সন্ত্ৰাসবাদৰ নেটৱৰ্কক ধ্বংস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত কিবা নহয় কিবা এটা কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে, ইয়াৰ গুৰুত্বক অতি দায়িত্বশীলতাৰে বুজি পাইছে। ক’ৰবাত হয়তো আগতেই সফলতা লাভ কৰা হৈছে, ক’ৰবাত হয়তো পলম হৈছিল, কিন্তু এনে নহয় যে আজি সকলোৱে ইয়াৰ গুৰুত্বৰ কথা বুজাব লাগিব৷ এতিয়া আমি আৰু অধিক শক্তিৰে ইয়াক চম্ভালিব লাগিব। একেদৰে আমি নক্সালবাদৰ প্ৰতিটো ৰূপক পৰাস্ত কৰিব লাগিব। বন্দুকধাৰী আৰু নক্সালবাদৰ কলমো আছে। এই সকলোবোৰ আমি নষ্ট কৰিব লাগিব। আমাৰ নৱ প্ৰজন্মক বিভ্ৰান্ত কৰিবলৈ মানুহে এনে শিশুসুলভ কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰে আৰু দেশৰ ইমান ক্ষতি হৈছে আৰু অনাগত দিনত কোনেও ইয়াক চম্ভালিব নোৱাৰিব। আৰু সেয়েহে আমি যেনেকৈ নক্সাল প্ৰভাৱিত জিলাসমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছো, ঠিক সেইদৰে তেওঁলোকে এতিয়া সেই ঠাইসমূহলৈ নিজৰ বৌদ্ধিক পৰিসৰ বিস্তাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছে যিয়ে অনাগত প্ৰজন্মত এক বিকৃত মানসিকতাৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে। ইজনে সিজনৰ প্ৰতি ঘৃণা সৃষ্টি কৰিব পাৰে। আৱেগিক বস্তুবোৰ অনুপাতৰ বাহিৰত ৰাখি সমাজৰ বহু ঠাইত বিভাজনৰ সৃষ্টি কৰিব পাৰে৷ দেশৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতাৰ বাবে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল আমাৰ প্ৰেৰণা হওক, দেশত এনে কোনো কাম চলিবলৈ দিয়া উচিত নহয়। কিন্তু বুদ্ধিমত্তাৰে কৰিব লাগিব৷ আমাৰ যুঁজাৰু বাহিনীতো এনে বিশেষজ্ঞতা সাজু কৰিব লাগিব। যদি কোনো ৰাজ্যত কোনো ঘটনা সংঘটিত হৈছে, তেন্তে আমাৰ শীৰ্ষ বিশেষজ্ঞসকলক তাত অধ্যয়নৰ বাবে পঠিয়াব লাগে যাতে বিশ্ববিদ্যালয়লৈ গৈ তাতেই তিনিদিন আহি থাকিব পাৰে, যদি তাত ঘটনা ঘটিছিল, তেওঁলোকে কেনেকৈ চম্ভালি ল’লে, বিষয়টো কেনেকৈ সংঘটিত হ’ল ইত্যাদি আমি জানিব পাৰোঁ৷ আমি শিকিবলৈ যৎপৰোনাস্তি চেষ্টা কৰিব লাগিব। আৰু যিসকল লোক এই ধৰণৰ জগতত আছে, তেওঁলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ পৰাও বহুত সহায় পায় আৰু তেওঁলোক এই ক্ষেত্ৰত স্মাৰ্ট আৰু তেওঁলোকৰ মুখৰ পণ্য যথেষ্ট সাত্ত্বিক দেখা যায়। ইমান ডাঙৰ সংবিধান আৰু আইনৰ ভাষাত কথা ক’লে প্ৰৱণতাই আন কিবা এটা কৰে। এই সকলোবোৰ কথা দুধ কা দুধ ঔৰ পানী কা পানী হিচাপে বুজাৰ শক্তি আমাৰ নিৰাপত্তা বাহিনীত থাকিব লাগে। স্থায়ী শান্তিৰ বাবে আমি বাবে দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
জম্মু-কাশ্মীৰেই হওক বা উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলেই হওক, আজি আমি বিশ্বাস অৰ্জন কৰিছো। ধ্বংসাত্মক শক্তিও মূলসুঁতিলৈ আহিবলৈ ইচ্ছা কৰিছে। আৰু যেতিয়া আমি উন্নয়ন দেখিবলৈ পাওঁ, আন্তঃগাঁথনি তেওঁলোকৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে, তেওঁলোকৰ আশা পূৰণ হৈছে। গতিকে তেওঁলোকো এতিয়া অস্ত্ৰ এৰি আগুৱাই যাবলৈ সাজু হৈছে। একেদৰে সীমান্ত আৰু উপকূলীয় অঞ্চলতো আমি উন্নয়নৰ দিশত চকু দিব লাগিব। বাজেটত ভাইব্ৰেণ্ট ভিলেজৰ কথাও চৰ্চা হৈছে। এই বিষয়ে আপোনালোকে চিন্তা কৰা উচিত। নিশা সীমান্ত গাঁৱত আপোনালোকৰ শীৰ্ষ বিষয়াসকল থাকি আহিব লাগে। আহ্বান জনাওক, মই মন্ত্ৰীসকলকো ক’ম যে এবছৰত অন্ততঃ পাঁচ-সাতখন সীমান্তৰ গাঁও ভ্ৰমণ কৰি দুই-তিনি ঘণ্টা সময় কটাওক। ৰাজ্যিক সীমান্ত গাঁৱেই হওক বা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত গাঁৱেই হওক, আপোনাোকে অতি সূক্ষ্মভাৱে বিষয়বোৰ জানিব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ, ড্ৰাগছ, এই সকলোবোৰৰ চোৰাং ব্যৱসায় চলি আছে। ড্ৰোনে সেইবোৰৰ বাবে নতুন সংকট নমাই আনিছে। তেওঁলোকৰ বাবে আমাক আমাৰ সীমান্ত আৰু উপকূলৰ সংকলন অতি প্ৰয়োজন। আমি যদি কও যে এইটো নকৰে, উপকূলৰক্ষীয়ে এই কাম কৰিব, সেইদৰে ক’লে নহ’ব, আমি এই সংকলন যথেষ্ট ভালদৰে বিকশিত কৰিব লাগিব। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যদি আমি ৰাষ্ট্ৰীয় দৃষ্টিভংগীৰে একেলগে আগবাঢ়ি যাওঁ, তেন্তে আমাৰ সন্মুখত থকা প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বান আঁতৰি যাব। আৰু আমাৰ কামবোৰ চম্ভালিব পৰা ক্ষমতাও বৃদ্ধি পাব। এই শিবিৰত হোৱা আলোচনাৰ পৰা কিছু ফলপ্ৰসূ কথা ওলাই আহিব বুলি মই নিশ্চিত। সামূহিক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰা হ’ব, প্ৰতিখন ৰাজ্যই একেলগে কাম কৰিব লাগিব। এয়া আপোনাৰ ভূখণ্ড, এইটো মোৰ এলেকা, এইটো আপোনাৰ অধিকাৰ, এইটো মোৰ অধিকাৰ, যদি আমি ইয়াৰ লগত জড়িত হৈ থাকোঁ, তেন্তে আইন মানি নচলা অসামাজিক শক্তিবোৰে এই বিশৃংখলতাৰ সম্পূৰ্ণ সুবিধা ল’ব পাৰে। সেইবাবেই আমাৰ মাজত বুজাবুজি, সংকলন, বিশ্বাস থাকিব লাগে আৰু এই সকলোবোৰ অতি পেছাদাৰী হ’ব লাগে। আৰু এই দায়িত্ব আমাৰ কেডাৰৰ ওপৰত, ই এক বৃহৎ দায়িত্ব। আৰু মই বিশ্বাস কৰোঁ যে যদি আমি একেলগে কাম কৰোঁ তেতিয়া আমি বিচৰা ফলাফল লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ম, আৰু দেশৰ বাবে যি সুযোগ আহিছে, ক্ষমতা প্ৰথম দৃষ্টিত একেধৰণৰ শক্তিৰ পৰাই আহে। বিশ্বাসৰ এটা কাৰণ হৈ পৰে ইউনিফৰ্ম বাহিনী। আমি তেওঁক যিমানেই শক্তিশালী কৰিম সিমানেই তেওঁ বহুত দৃষ্টিশক্তিৰে কাম কৰিব, আমি তেওঁলোকক নাগৰিকৰ প্ৰতি যিমানেই সংবেদনশীল কৰিম, তাৰ লাভ অধিক হ’ব।
ডিজিপি সন্মিলনত মই কিছু পৰামৰ্শ দিছো। মই সকলো মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু গৃহমন্ত্ৰীলৈ আহ্বান জনাও যে ডিজিপি সন্মিলনখন অতি উত্তম প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে গঢ় লৈ উঠিছে। মুকলি আলোচনা আৰু ইয়াত ৰাজনৈতিক উপাদান শূন্য। তাৰ পৰা ওলোৱা সিদ্ধান্ত, গৃহ বিভাগৰ যিসকল সচিব আছে তেওঁলোক আইএএছ কেডাৰৰ আৰু ৰাজনৈতিক ক্ষেত্ৰৰ আমাৰ মানুহ যিয়ে আহি বাছি লৈ চৰকাৰ চলায়। ডিজিপি সন্মিলনত আলোচনা কথাবোৰৰ পৰা সম্পূৰ্ণ ব্রিফিং ল’ব লাগে৷ আমি আমাৰ ৰাজ্যত ফলপ্ৰসূ বিন্দুটো তৎক্ষণাত কাৰ্যকৰী কৰিব লাগে। তেতিয়া লাভজনক হ’ব। আমাৰ ডিজিপি সন্মিলনৰ লগত সভা হৈছিল, তালৈ চাহাব হৈ আহিছে নহ’ব৷ এয়া এখন দেশৰ নিৰাপত্তাৰ বাবে কাম কৰিবলৈ। এতিয়া এটা পৰামৰ্শ আহিছিল যেন আমাৰ আৰক্ষীৰ বাবে থাকিবলৈ বনাব লাগে৷ এতিয়া মই এটা পৰামৰ্শ দিলোঁ যে বিশেষকৈ ডাঙৰ চহৰবোৰত যিবোৰত থানা আছে। কল্পনা কৰকচোন ইয়াৰ কিছুমান বহুমহলীয়া হ’ব পাৰে? তলৰ মহলাত আৰক্ষী থানা চলি থাকিব, কিন্তু যদি ওপৰত ২০মহলীয়া ঘৰ এটা তাত কোৱাৰ্টাৰ নিৰ্মাণ কৰা হয়, তেন্তে সেই অঞ্চলৰ সকলো আৰক্ষীয়েই তাত থাকিব পাৰিব৷ যদি ট্ৰেন্সফাৰ হৈ যায়, তেন্তে তেওঁ খালী কৰি গুচি যায়, তেতিয়া তেওঁৰ ঠাইত অহাজনে একেটা ঘৰ পাব। গতিকে আৰক্ষীয়ে আজি চহৰৰ ২৫কিলোমিটাৰ দূৰত ঘৰটো বিচাৰি পায়। তেওঁৰ থানা পাবলৈ দুঘণ্টা সময় লাগে। আমিও সেই ৰাজ্যখনৰ সৈতে অধিক মাটিৰ বাবে কথা পাতিব পাৰো, সেই নিগমৰ সৈতে কথা পাতিব পাৰো, মাত্ৰ ইয়াক উচ্চ উত্থানৰ বাবে বনাব পাৰো, তাৰ ফলত যিমান লাভ হ’ব তাতকৈ আমি নিৰাপত্তাৰ ব্যৱস্থা সংগঠিত কৰিব পাৰো। আমি বস্তুবোৰ চাবলৈ ব্যৱস্থা সংগঠিত কৰিব পাৰো। অৰ্থাৎ অকলে এটা সৰু থানা ষ্টেণ্ড আছে, তাৰ পৰিৱৰ্তে আধুনিক থানাও নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু তাত ২০-২৫ মহলীয়া ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব য’ত থাকিবলৈ ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হ’ব।
আৰু মই নিশ্চিতভাৱে বিশ্বাস কৰোঁ যে এনে উন্নয়নৰ সম্ভাৱনা থকা এখন ডাঙৰ চহৰত ২৫-৫০খন থানা পোৱা যায়। কাৰণ ডাঙৰ চহৰত আমি ২০-২৫ কিলোমিটাৰ বাহিৰত পুলিচ কোৱাৰ্টাৰ সাজিব লাগে আৰু সেইটোত আপুনি নিশ্চয় দেখিছে এতিয়া যিহেতু অমিত ভায়ে কৈছিল যে যিমান বাজেট দিয়া হয়, সেইবোৰৰ ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই। যিখিনি ধন খৰচ কৰিব লাগে সেয়া হোৱা নাই। ভাৰত চৰকাৰৰ এনে পৰিস্থিতি আৰম্ভ হৈছে যে সেই কামৰ বাবে বাজেট ব্যৱহাৰ কৰি সময়সীমাৰ ভিতৰত কামটো কৰিবলৈ বাৰে বাৰে অনুৰোধ কৰিব লগা হৈছে, আমি টকা খৰচ কৰিব পৰা নাই। আমি আমাৰ দেশৰ এই পৰিস্থিতি নিবিচাৰো, আমি আমাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আমাৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব, আমাৰ সিদ্ধান্তৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। ইয়াৰ পিছত আমি এই ধনখিনি সময়সীমাৰ ভিতৰত সঠিকভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিম আৰু সময়সীমাৰ ভিতৰত যেতিয়া ধন ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব, তেতিয়া কেৱল অপচয়ৰ পৰিমাণহে ৰাহি হয়, আমি বহুত যথেষ্ট লাভ অৰ্জন কৰিম।
মই আৰু এটা বিষয়ৰ প্ৰতি আপোনাৰ মনোযোগ আকৰ্ষণ কৰিব বিচাৰো, সকলো ৰাজ্যৰ আৰক্ষী আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ আৰক্ষীয়ে অনা স্ক্ৰেপিং নীতি অধ্যয়ন কৰক আৰু আপোনালোক যিমান পুৰণি বাহন আছে। এবাৰ আপোনালোকে সেইবোৰ স্ক্ৰেপ কৰাৰ দিশত আগবাঢ়ক। আৰক্ষীৰ বাহনখন পুৰণি হ’ব নালাগে, কাৰণ ইয়াৰ কাৰ্যক্ষমতাৰ লগত জড়িত বিষয় এটা আছে। তাৰ পৰা দুটা লাভ হ’ব। যিসকলে স্ক্ৰেপিঙৰ ব্যৱসায়ত আছে তেওঁলোকে নিশ্চয়তা পাব যে তেওঁলোকে ইতিমধ্যে এনে অৱস্থাত স্ক্ৰেপিঙৰ বাবে ২০০০খন বাহন চিনাক্ত কৰিছে। এটা ইউনিট ৰাখিব। পুনঃব্যৱহাৰৰ চাৰ্কোলাৰ ইক’নমি হ'ব আৰু আমাৰ যদি ২ হাজাৰ বাহন থাকে, নতুন বাহন নিৰ্মাতা সকলো তাত আহিব যে ভাই, যদি আপুনি আমাৰ ২ হাজাৰ বাহন লৈ যায়, তেতিয়া আমি ৰেট ইমান কমাই দিম, আমি যি কৰিম আপোনালোকৰ ইমান এটা ডাঙৰ পেকেজ হ'ব পাৰে। অত্যাধুনিক সকলো বাহন আমাৰ আৰক্ষীয়ে পাব পাৰে। সেই বিষয়ে চিন্তা কৰোঁ আহক আৰু মই বিচাৰো যে মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে নিজেই এনে মানুহক মাতিব যিয়ে স্ক্ৰেপিং জগতখনত ভাল কাম কৰিব পাৰে। আৰু কওক আমি আপোনাক মাটিখিনি দিওঁ, আপুনি স্ক্ৰেপিঙৰ বাবে ৰিচাইকেল ইউনিট খোলক। আমি প্ৰথমে আপোনালোকক পুলিচৰ বাহনবোৰ দিম। আমি পুলিচৰ বাবে নতুন বাহন পাম। এইটো অতি প্ৰয়োজন। ভাৰত চৰকাৰৰ বিভিন্ন ইউনিটেও তেওঁলোকৰ সকলো পুৰণি জাবৰ আঁতৰাই পেলায়। আৰু যদি নতুন, তেন্তে আমাৰ পৰিৱেশ দক্ষতাই সকলোৰে বাবে এক পৰিৱৰ্তন আনিব। গতিকে এনে সৰু সৰু কথাতো যদি আপুনি কিছুমান সিদ্ধান্ত লৈ নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত কাৰ্যকৰী কৰে তেন্তে দেখিব যে আপুনি ৰাইজক নিৰাপত্তা দিব, আপুনিও দেশৰ উন্নয়নত ডাঙৰ অংশগ্ৰহণকাৰী হৈ পৰিব। আৰু মই নিশ্চিত যে আপোনালোকে যিমান গুৰুত্বসহকাৰে এই সভাখন লৈছে আৰু বিশেষকৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যক মুখ্যমন্ত্ৰী এই বৈঠকত আহি বহি আছে সঁচাকৈয়ে, আপোনালোকক দেখিলে মই অনুভৱ কৰোঁ যে মই আপোনালোকৰ মাজত থাকিব লাগিছিল। হব লাগে ঘটিছে। কিন্তু ইতিমধ্যে কিছুমান অনুষ্ঠানৰ পৰা ইমান হেঁচা পৰিছে যে মই আহিব পৰা নাই। কিন্তু যেতিয়া ইমান সংখ্যক সন্মানীয় মুখ্যমন্ত্রী আহিছে, তেতিয়া এজন প্রধানমন্ত্রীয়ে আপোনালোকৰ মাজত বহি থকাটো স্বাভাৱিক, মইও আপোনালোকৰ লগত চাহ খাই বহুত কথা পাতো, কিন্তু এইবাৰ কৰিব নোৱাৰিলোঁ৷ গৃহমন্ত্ৰী ডাঙৰীয়াই আপোনালোকৰ লগত কথা পাতি আছে, যি বিষয়ত তেওঁ আপোনালোকৰ লগত আলোচনা কৰিব, সেয়া নিশ্চিতভাৱে মই জানিব পাৰিম আৰু মোৰ সাধ্য অনুসৰি যি দায়িত্ব থাকিব সেয়া কৰাৰ বাবে যিমানপাৰো চেষ্টা কৰিম। আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ, বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷