প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্যশিংগী গৃহ মন্ত্রীশিংগী ‘চিন্তন শিবির’দা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ঐহাক্কী কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী মরুপ, শ্রী অমিত শাহ, তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রীশিং, গৃহ মন্ত্রীশিং, রাজ্যশিংগী দিরেক্তর জেনরেল ওফ পুলিস, গৃহ মন্ত্রালয়গী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং, অতোপ্পা দিগনিতরীশিং, নুপী অমসুং নুপাশিং! হৌজিক অসি লৈবাক অসিগী হরাও কুহ্মৈগী মতমনি। ইরৈবাকচাশিংনা শান্তি ওইনা অমসুং নুংশি চাননা ওনম, ইদ, দশেরা, দুর্গ পুজা অমসুং দীপাৱলী য়াওনা কুহ্মৈ কয়া পাঙথোক্লি। হৌজিক ছথ পুজা য়াওনা অতোপ্পা কুহ্মৈ কয়া লৈরি। শীংনবা কয়াগী মরক্তা কুহ্মৈশিং অসিদা লৈবাক্কী অপুনবগী শক্তম মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা অসিনা ঐখোয়না শেম শাদুনা লৈরিবা অসিগী মমি তারি। সংবিধানগী ওইনা লো অমসুং ওর্দর অসি রাজ্যশিংগী থৌদাং ওইরবসু লৈবাক অসিগী অপুনবগী শক্তম অমসুং অমত্তা ওইবগী ৱাখল্লোনগসু চপ মান্ননা মরী লৈনৈ। সুরজকুন্দদা পাঙথোক্লিবা গৃহ মন্ত্রীশিংগী চিন্তন শিবির অসি কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী অফবা খুদম অমসুনি। রাজ্য খুদিংমক্না অমনা অমদগী তমশিনগদবনি, পুক্নিং থৌগৎনগদবনি, লৈবাক্কী য়াইফনবগীদমক থবক পাইখৎকদবনি, মসি সংবিধানগী থৱায়নি অমদি মসি লৈবাক মীয়ামগী মফমদা ঐখোয়গী থৌদাংসু ওইরিবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মাংদা নীংতম্বগী অমৃত কাল লৈররে। মথংগী চহি ২৫ অসি লৈবাক অসিদা অমৃতকী মীরোল শেমগদবনি। অমৃত মীরোলদা পঞ্চ প্রনশিংগী ফিরেপ ঙাক্না চৎতুনা অমৃত মীরোল শেমগনি। চাউখৎপা ভারত অমা শেমগৎপা, মীখা পোনবগী ৱাখল্লোন খুদিংমক্তগী নীংতম্বা ফংহনবা, হেরিতেজকীদমক চাউথোকচবা পোকপা, অপুনবগী শক্তম অমসুং অমত্তা ওইনা লেপ্পা অমসুং মরু ওইনা সিবিক দ্যুতী মশক খঙবা, হায়রিবা পঞ্চ প্রন মঙাগী মরু ওইবা অসি ঐখোয়না মুন্না খঙনরি। মসি অচৌবা ফিরেপ অমনি, হায়রিবা অসি মীপুম খুদিংমক্না হোৎনরবা খক্তদা থুংহনবা ঙমগনি। পাম্বৈশিং খেন্নবা য়াই, লম্বী অদু খেন্নবা য়াই অদুবু পঞ্চ প্রন অসিদি লৈবাক অসিগী রাজ্য খুদিংমক্কী লৈঙাক্কী ইথিল ওইগদবনি। অফবা লৈঙাক্কী মসিনা য়ুম্ফম ওইরবা মতমদা ভারতকী মতিক-ময়াই অসি হেন্না হেনগৎলক্কনি। লৈবাক্কী মপাঙ্গল কনখৎলবা মতমদা প্রজা খুদিংমক্কী, লৈবাক অসিগী ইমুং খুদিংমক্কী শক্তি হেনগৎলক্কনি। অফবা লৈঙাক অসিগী কান্নবা অসি খুন্নাইগী অরোইবা পরিংদা লৈরিবা অরোইবা মীশক অদু ফাওবা য়ৌনবা লৈবাক্কী রাজ্য খুদিংমক্তা কান্নবা ফংহনগদবনি। মসিনা নখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং চাউই।
মরুপশিং,
মসিদা শরুক য়াবীরিবা নখোয় পুম্নমক্না রাজ্য লমজিংবা নত্ত্রগা লো অমসুং ওর্দরগী হকথেংননা থৌদাং য়ারি। লো অমসুং ওর্দর অসি রাজ্যগী চাউখৎ-থৌরাংগী হকথেংননা মরী লৈনৈ। মরম অসিনা নখোয়গী ৱারেপশিং অমসুং থৌশিল-থৌরাংশিং অমসুং নখোয়গী প্রেক্তিসশিং অসি রাজ্যশিংগী চাউখৎ খোঙচৎকীদমক কনদক্তিব এনভাইর্নমেন্ত অমা শেমগৎপদা য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
লো অমসুং ওর্দরগী অপুনবা সিস্তেম অসি থাজবা য়াবা অমা ওইহনবা, মীয়াম্না মখোয়গী মতাংদা করি ৱাখল্লোন লৈবগে হায়বা অসিসু চপ মান্ননা মরু ওই। মহৌশাগী ওইবা খুদোংথিবা থোরকপা মতমদা হৌজিক্তি এন.দি.আর.এফ.না এস.আর.দি.এফ.কী মশক তাকপা হেনগৎলক্লি। মখোয়গী য়ুনিফোর্ম অসি শেৎতুনা মখোয়না খুদোংথিবা নংলিবা মফমশিংদা অথুবদা য়ৌশিল্লি অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ইরৈবাকচাশিংগী ৱাখল্লোনশিংদা ইচিল-ইনাওশিং অসিনা লাক্লে মখোয়না ঐখোয়বু য়েংশিনবীরগনি হায়বগী থাজবা অমা পোকহল্লি। মখোয়না হায়রিবা অসি থাজসি করিগুম্বা মখোয়না হায়রিবা অসি লৌরবদি ঐখোয়গী অমাং অতা থোকপা হন্থগনি হায়না খল্লি। অমসুং য়েংবীয়ু এন.দি.আর.এফ.তা য়াওরিবা অসি কনানো? এস.দি.আর.এফ. অসি কনানো? মখোয় অসি ঐখোয়গী পুম্নমক্কী মরুপশিংনি। মখোয়বু খুন্নাই অসিনা চাউনা ইকাই খুম্নৈ। এন.দি.আর.এফ.-এস.দি.আর.এফ.কী তীমনা খুদোংথিবা থোক্লিবা মফমশিংদা য়ৌরকপা মতমদা মীয়াম্না এক্সপর্ত তীম য়ৌরক্লে মখোয়না হৌজিক থবক তৌবা হৌরগনি হায়না অপেনবা পোকই।
মরুপশিং,
ক্রাইম থোকফমদা পুলিস হেক য়ৌরকপদা মীয়াম্না সরকার য়ৌরক্লে হায়বগী ৱাখল্লোন অমা পোকই। কোরোনাগী মতমগী মনুংদা ঐখোয়না পুলিসকী ক্রেদিবিলিতী করম্না হেনগৎলকখিবগে উবা ফংখি। পুলিসনা লায়রবশিংবু মতেং পাংখি, মথৌ তাবা রিসোর্সশিং খোমজিনখি, মখোয়গী পুন্সি খুবাক্তা হাপতুনা হোৎনখি। হায়বরি মখোয়গী মথৌ পাঙথোকপদা তুংহনখিদে, অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি পোকহন্নবা তঙাই ফদে মসিগীদমক পুলিস ফোর্সপু পুক্নিং থৌগৎপা, প্লান্নিং তৌবা অমদি লেপ্পা লৈতনা অপীকপা হীরম খুদিংমক্তা লমজিংবীবা তঙাই ফদে।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ৱাফম অমগা খঙবা তঙাই ফদে। হৌজিক লো অমসুং ওর্দর অসি রাজ্য অমা খক্তগী মীৎয়েং মখাদা লৈবা সিস্তেম অমা ওইদ্রে। হৌজিক ইন্তর-স্তেৎ অমসুং ইন্তর-নেস্নেলদা ক্রাইমশিং থোক্লি হায়বদি তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা রাজ্য অমগী ক্রিমিনেলশিংনা অতোপ্পা রাজ্য অমদা শাথিরবা ক্রাইমশিং তৌবা ঙম্বগী শক্তি লৈরে। লৈবাক্কী ঙমখৈগী ৱাংমদা লৈরিবা ক্রিমিনেলশিংনসু তেক্নোলোজীবু ফত্তবা মওংদা শীজিন্নরি। মরম অসিনা রাজ্য খুদিংমক্কী এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা, কেন্দ্র অমদিং রাজ্যগী এজেন্সীশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবা য়াম্না মরু ওই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না দি.জি.পি. কনফরেন্সতা থংননা লৈরিবা রাজ্যশিংগী লোন্নরিবা জিলাশিংগীদমক মখোয়না পেরিওদিক ওইনা মীফম ফমদুনা রাজ্য অনিগী জিলা অনিগী সমস্যাশিং পুনশিনগদবনি, পুন্না থবক তৌগদবনি। মসিদগী শক্তি ফংগনি। করিগুম্বা মতমদা কেন্দ্রগী এজেন্সীশিংনা অমুক্তদা রাজ্য কয়ামরুমদা ইনভেস্তিগেসনশিং পাঙথোকপা মথৌ তাই। অতোপ্পা লৈবাকশিংদা চৎপসু মথৌ তারকই। মরম অসিনা রাজ্যগী এজেন্সী নত্ত্রগা কেন্দ্রগী এজেন্সীশিং নত্ত্রগা অতোপ্পা মরী লৈনবা রাজ্য অমগী ওইরবসু মসি রাজ্য খুদিংমক্কী থৌদাংনি। এজেন্সী খুদিংমক্না অমনা অমদা তেংবাং পীনবা মথৌ তাই। কনাগুম্বা অমনা চাউই কনাগুম্বনা পীকই, কনাগী হকনো, মসি ঙাংনদুনা লৈরিঙৈদা এফ.আই.আর. তঙ্খাই অমদি রেজিস্তর তৌখিদে, করিগী অসুম্না তৌরিবনো? মফম অদু ঐগী পুলিস স্তেসন্না কোন্দে, মাগী পুলিস স্তেসনগী মনুং চংল্লি হায়না লেপথোকনৈ। মসিদা ৱাফম অসি পুলিস স্তেসন নত্তে। রাজ্য অনিগী মরক্তা ওইরবসু, কেন্দ্র নত্ত্রগা রাজ্যগী মরক্তা ওইরবসু, ভারতকী অমসুং মপালগী স্তেসনশিং ওইরবসু ঐখোয়গী ইফিসিএন্সীগীদমক, ঐখোয়গী অফবা ফলগীদমক, মীচম প্রজাশিংদা সেক্যুরিতী পীনবা, ঐখোয়গী মরক্তা কোওর্দিনেসন, কমপাইলেসন, কোওপরেসন পীনবা য়াম্না তঙাই ফদে। অমসুং মসি পুনশিনবা হেনগৎলিবা মখৈ নখোয়গী রাজ্যগী শক্তি হেনগৎলক্কনি।
মরুপশিং,
সাইবরক্রাইম নত্ত্রগা খুৎশু-খুৎলাই অমসুং দ্রগশিং ললোনবদা দ্রোন তেক্নোলোজী শীজিন্নবা ওইরবদু মসিগীদমক ঐখোয়না অনৌবা তেক্নোলোজীদা থবক তৌবা তঙাই ফদে। হৌজিক ঐখোয়না ফাইব-জিগী চহিচাদা চংশিল্লি, ফাইব-জী অসিনা খোঙজেল য়াংনা য়ৌশিল্লগনি। হৌজিক ফাইব-জিগী কান্নবা কয়ামরুম লৈরে, এৱের্নেস কয়াসু মথৌ তাই। ফাইব-জিনা ফেসিএল রিকগনিসন, ওতোমেতিক নম্বর-প্লেৎ রিকগনিসন তেক্নোলোজী, দ্রোনশিং অমসুং সি.সি.তি.বি.গুম্বা তেক্নোলোজীশিংগী পর্ফোরমেন্স শরুক কয়া হেনগৎহল্লি। অদুবু ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লিবা মখৈ ক্রাইম তৌবা অসি গ্লোবেলাইজ ওইরকই। মখোয়না তেক্নোলোজীদা খুমাং চাউশিল্লি। হায়বদি ঐখোয়না মখোয়দগী খোঙকাপ তরা চখৎনা লৈবা তাই। ঐখোয়গী লো অমসুং ওর্দর সিস্তেম ফগৎহন্নবগীদমক হেন্না খুমাং য়াংনা ঐখোয়না থবক তৌগদবনি।
মরুপশিং,
বজেৎকী চাংগী মতুং ইন্না তেক্নোলোজীদা পোৎলুম পীদনবা ঐহাক্না হায়জরি। অমসুং ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিং, গৃহ মন্ত্রীশিংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা হায়জনীংই মদুদি হীরম অসিদা তীম অমা শেম্বীয়ু মখোয়না মালেম অসিদা ক্রিমিনেল ৱর্ল্দগী তেক্নোলোজীনা করম্বা মাইকৈদা চংশিল্লি, ঐখোয়গী মীয়ামদা সেক্যুরিতী পীনবা তেক্নোলোজী করম্না ফংহনগনি ঐখোয়না মুন্না খন্নবা তাই। মসিদা চৎকদবা বজেৎ অসিনা অতোপ্পা চাদিং কয়া মাংহনদনবা মরম ওইগনি। অমসুং অফবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবনা অপুনবা পুলিস সিস্তেম মপাঙ্গল কনখৎহনবা খক্তা নত্তনা মীচম মীয়ামবু ঙাকশেনবগী থাজবা হেনগৎহনগনি। তেক্নোলোজীনা ক্রাইম প্রিবেন্সন অমসুং ক্রাইম দিতেক্সনদা মতেং পাংগনি, মসি ক্রাইম ইনভেস্তিগেসন্দা য়াম্না কান্নগনি। য়েংবীয়ু ঙসি সি.সি.তি.ভি.না মরম ওইদুনা ক্রিমিনেল কয়া ফাবা ঙম্মিবা। স্মার্ত সিতী কেম্পেনশিংগী মখাদা সহর কয়াদা শেমগৎলিবা মোর্দন কম্মান্দ অমসুং কন্ত্রোল সিস্তেমশিং অসিনা চাউনা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা অনৌবা তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌনবগীদমক কেন্দ্র সরকারনা পুলিস তেক্নোলোজী মিসন হৌখি। মসিদা রাজ্য কয়ানা মখোয়গী থাক্তা থবক তৌরি। অদুবু ঐখোয়গী তোঙান-তোঙানবা এক্সপরিমেন্তশিং, ঐখোয়গী তেক্নোলোজীশিং তিন্নদবা অসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী ইনর্জী মাংলি। মেতরিএল অমা হেক্তা ওইরবসু মদু রাজ্য খক্তগী ওইনা তৌই। ঐখোয়না ৱাখল চাউথোক্তুনা অমত্তা ওইবা প্লেৎফোর্ম অমগী মরমদা খনবা তাই। করিগুম্বা কনাগুম্বদা অফবা পোৎশক অমা লৈরবদি মদু লৈরে, কনাগুম্বা অমত্তদা পীরোই, ঐহাক্কী শক্তি ওইগনি হায়না খন্দুনা লৈথোক্কনু, মীয়ামগী মতেং য়াওদ্রবদি অসিগুম্বা তেক্নোলোজী অসি কানফম খঙদনা মাংগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা তেক্নোলোজীগী মতাংদা ভারতকী লৈরিবা ৱাখল্লোন, ঐখোয়গী বেস্ত প্রেক্তিসশিং, বেস্ত ইনোভেসনশিং অসিগী অমত্তা ওইবা লিঙ্ক অমা লৈগদবনি, ইন্তর-ওপরেবল ওইগদবনি, সিস্তেমশিং অসি অমগা অমগা লায়না ৱারী শাবা ঙমগদবনি।
মরুপশিং,
ঙসি ফোরেন্সিক সাইন্সকী মরু ওইবা হেনগৎলক্লি অমসুং মসি পুলিস দিপার্তমেন্ত খক্তগী ওইদ্রে। লিগেল ফ্রেতর্নিতীনা ফোরেন্সিক সাইন্স খঙবা তাই, জুদিসিএরীনা ফোরেন্সিক সাইন্স খঙবা মথৌ তাই, হোস্পিতাল ফাওবনা ফোরেন্সিক সাইন্স খঙবগী মথৌ তাবা লৈরে। পুম্নমক অসিনা হোৎনরিবশিং অসিগা লোয়ননা ফোরেন্সিক সাইন্স শীজিন্নদুনা ক্রাইম পুথোকপা অমসুং ক্রিমিনেলশিং দন্দী পীবদা চাউনা কান্নবা পুরক্লি। পুলিস খক্তদা ফোরেন্স সাইন্সকী সিস্তেম খরা লৈবনা য়ারোই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা রাজ্য খুদিংমক্তা গান্ধীনগরদা লৈরিবা নেস্নেল ফোরেন্স সাইন্স য়ুনিভর্সিতী অমসুং মাগী পোতেন্সিএলগী বেলেন্স ওইবা সিস্তেম অমা তঙাই ফদে। ঐখোয়গী রাজ্যশিংনা মসিগী কান্নবা লৌগদবনি। মসি মপুং ফানা ফ্যুচরিস্তিক তেক্নোলোজী দ্রিবন সিস্তেমনি। মসিদা হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্তগীদমক থবক য়াওরি, অনৌবা তেক্নোলোজীগী খুৎলাই শেম্নবগী থবক য়াওরি। অমসুং লেব অসিনা অচৌবা অরুবা কেসশিংগী ৱারোইশিন পুরকপদা কান্নরগনি। ঐহাক্না হায়জগে করম্না রাজ্য পুম্নমক্না সিস্তেম অসি এক্তিব ওইনা শীজিন্নগদগে হায়বা অদু?
মরুপশিং,
লো অমসুং ওর্দর ঙাকপা হায়বসি পুং ২৪ চুপ্না তৌগদবা থবক অমনি। অদুবু মসিদা মথৌ তারিবা থবক থৌওংশিং হেন্না খুমাঙ চাওশিলহন্নবা অমদি ফগৎহন্নবা থবক পাইখৎপা মথৌ তাই‍। হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারত সরকারগী থাক্তা লো অমসুং ওর্দরগা মরী লৈনবা রিফোর্মশিং অসিনা লৈবাক পুম্বদা শান্তি পুরক্নবগী এৎমোস্ফিয়র অমা শেমগৎপদা মতেং পাংখি। ভারতকী দাইভর্সিতী অসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়গী লো এনফোর্সমেন্ত সিস্তেম অসি ঙাক্না থমনবা প্রেসর কয়া য়াম্না লৈরমগনি নখোয়নসু খঙই। মরম অসিনা ঐখোয়গী সিস্তেম অসিনা অচুম্বা মাইকৈদা ইনর্জী থাদবা য়াম্না মরু ওই। নত্ত্রবদি ঐখোয়না অপীকপা অশোইবশিংদা পুলিস দিপার্তমেন্তগী ইনর্জী পুম্নমক মাংহনবা ঐখোয়না অসিগুম্বা কান্নদ্রবা কেসশিং উবা ফংখ্রে। মরম অসিনা ঐখোয়না বিজিনেসকা মরী লৈনবা প্রোবিজন কয়া হৌজিক দিক্রিমিনেলাইজ তৌরে, মখোয়বু ক্রাইমগী কেতগোরীদগী লৌথোকখি। অরিবা লো লিশিং অমা মখাই হেন্না মুৎথৎতুনা তুংলমচৎকী অচৌবা পোৎলুম অমা কোকহনখি। রাজ্যশিংদা ঐহাক্না হায়জনীংবদি নখোয়না লোশিং ইভাল্যুএৎ তৌবীয়ু। নীংতম্বগী মমাংদা লৈরমখিবা লোশিংবু হৌজিক মতমগী ওইবা লোশিংনা মহুৎ শিনখি। লো খুদিংমক ক্রিমিনেলগী মীৎয়েংদগী য়েংদুনা চমজরবা প্রজাশিংদা অৱাবা পীবগী মতম অদু লোইখ্রে।
মরুপশিং,
স্বামিত্ব য়োজনাগী মখাদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংশিংদা দ্রোন তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা সরকার অসিনা হৌজিক প্রোপর্তী কার্দশিং য়েন্থোক্লি। স্বামিত্ব য়োজনাগী মখাদা মখোয়না লমগা মরী লৈনবা চয়েৎনবশিং কোকহনবা, খুঙ্গংদা খৎনা চৈনবা থোকপা হন্থহল্লগনি।
মরুপশিং,
হকথেংননা নত্ত্রগা নাকোইননা অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা লো এনফোর্সমেন্ত এজেন্সীশিংগী মরু ওইবা খঙহনবদা মতেং পাংখি। অদুবু ঐখোয়না লালোংদা অহোংবা পুরক্ত্রবদি, চহি ২০-৩০-৫০গী পাম্বৈশিং শীজিন্নদুনা লৈরবদি কান্নবা ফংলোই। হৌখিবা চহি খরা অসিদা কেন্দ্র সরকারনা শেমখিবা লোশিংনা লো অমসুং ওর্দরগী মপাঙ্গল কনখৎহনখি। তেরোতিজম, হৱালা নেৎৱার্ক, করপ্সন ওইরবসু ঙাই লৈবাক অসিদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা চেকশিল্লি। মীয়াম্না থাজবা হৌরক্লি। য়ু.এ.পি.এ. গুম্বা লোশিংনা তেরোরিজমগী মায়োক্তা অকনবা মওংদা থেংনবদা সিস্তেমশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। হায়বদি নাকল অমরোমদা ঐখোয়না লৈবাক অসিগী লো এনফোর্সমেন্ত সিস্তেমগী কেপাসিতী হেনগৎহল্লি অদুগা নাকল অমদনা ঐখোয়নদা মখোয়না পুরম্বা কান্নদ্রবা পোৎলুম হন্থহল্লি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পুলিসকীদমক মরু ওইবা অতোপ্পা ৱাফম অমগা লৈরি। ৱান নেসন, ৱান রাসন কার্দকী সিস্তেম গুম্না ৱান নেসন – ৱান মোবিলিতী কার্দ শেম্লি, ৱান নেসন – ৱান গ্রীদ শেম্লি। ৱান নেসন – ৱান সাইন লেংগ্বেজসু শেমখিবগুম্না পুলিসকী য়ুনিফোর্মসু শেমখি। মসিগা মান্নবা এপ্রোচ অমসু পাইখৎখি। ঐখোয়গী রাজ্যশিংনা পুন্না ফম্লবা মতমদা মসিনা কান্নবা কয়া পুরক্কনি। তুপি অমা লৈরবা মতমদা তুপি করোর কয়া মথৌ তাগনি। করিগুম্বা বেল্ত অমা থৌ তারবদি করোর কয়া মথৌ তাগনি। অমসুং লৈবাক অসিগী প্রজাশিংনা মফম অমা হেক্তদা চৎপদা উরবসু মহাক্না পুলিসনি হায়বা অদুমক খঙগনি। হৌজিক পোস্ত ওফিস বোক্সগুম্না মহৈ হৈবা, ময়েক চৎতবা ভারতকী মীওইশিংনা পোস্তশিংগী বোক্স মশক খঙলি। হায়বদি মসিদা হাপ্পা চেশিং অসি লমথুংফম য়ৌই খঙই। মসিগী আইদেন্তিতী অমা লৈজৈ। ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী পুলিসতা ঐখোয়না অমত্তা ওইবা ৱাখল খনবা, অমত্তা ওইবা তঙাই ফদে। মসিনা চাউনা কান্নবা পীগনি অমসুং অমনা অমগী মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। ৱান নেসন – ৱান পুলিস য়ুনিফোর্মদা রাজ্য অমমমগী তেগ তোঙাল্লবসু আইদেন্তিতীদা অমত্তা ওইগদবনি। ঐহাক্কী ৱাখল অমা লৈ অমসুং ৱাখল্লোনা অদু খন্নবনি। করিগুম্বা মসি চহি ৫, ৫০, ১০০ মতুংদা চুমগনি খল্লবদি মদু শোইদনা উবা ফংগনি। মতৌ অসুম্না পুলিসকী তোঙান-তোঙানবা মখলগী অনৌবা বিভাগশিং হাংদোকপা হৌখ্রে। এক্সপর্তিস থুংলরে। হৌজিক ঐখোয়না মালেমদা রিমোৎনেসকী অচৌবা কৈথেল অমা উবা ফংলগনি। ভারতকী তুরিজমগী ওইথোকপা য়াবশিং অসি চাউনা হেনগৎলক্লি। মালেমগী ভারত্তা লাক্লিবা লমকোইবশিংগী মশিং অসি হেনগৎলকপা য়ানা লৈ। ঙসি মালেমদা তুরিজমগী লমদা য়াম্না মাংজিল থারিবা লৈবাক কয়া লৈ। তুরিজমগা মরী লৈনবা থবক তৌবা পুলিস থম্লি। তোঙানবা ত্রেনিং পীরি। লোলশিং তম্বীরি। মখোয়গী বিহেভিয়র মপুং ফানা হোংখি। অমসুং মপালদগী লাকপা লমকোইবশিংনা মখোয়গী মতেং পাংনবা পুলিস সিস্তেম লৈবা হায়বা খঙই। করিগুম্বদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা ফেসিলিতী অসিগী এক্সপর্তিস দিবেলপ তৌগদবনি। তুরিজমগীদমক ভারত্তা লাকপা অমসুং কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগীদমক ভারত্তা লাকপা মীওই অমদা মসিগী খেন্নবা চাউনা লৈ খঙহনগদবনি। তুরিস্তনা নখোয়গী এম্বেসেদর খুদক্তা ওইহনগদবনি। মহাক্না অফবা ৱাফমশিং মালেমদা পাউদমগনি অমসুং ফত্তবা ৱাফমসু পাউদমগনি। তুরিস্ত অমনা মসিগী পাউ অসি নুমিৎ নিনি খক্তদা য়ৌহনবা ঙম্মি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঙসি মিদল ক্লাসকী চাং অসি ঙসি ভারত্তসু হেনগৎলক্লিবনি। তুরিজমগী মতাংদা অহোংবা কয়া লৈরে। হৌজিক তুরিজম অমসুং ত্রাফিক অসি অনৌবা সমস্যা অমা ওইরি। হৌজিক ঐখোয়না মাংজৌননা ৱাখল খলহৌদ্রবা, অতোপ্পা পাম্বৈ থীহৌদ্রবদি তুরিজমগী ঐখোয়গী সেন্তরশিংদা অহোংবা পুরকপা ওইথোক্লোই।
মরুপশিং,
কোরোনাগী মতমদা ঐখোয়না উবা ফংখ্রে মদুদি পুলিসনা মীয়ামদা মরু ওইনা সিনিয়র সিতিজেনশিংদা য়ুমদগী থোরক্তনবা হায়খি মখোয়না অৱাবা পোৎলুম পুখি। মখোয়না মশানা য়ানা থবক তৌখি। মসিনা মরম ওইরগা প্রজাশিংগী থাজবনা নখোয়গী শক্তি ওইখি। মখোয় হেন্না মপাঙ্গল কল্লকখি। ঐখোয়না ৱাফম অমগা খঙবা মথৌ তাই মদুদি তেক্নোলোজীকেল ইন্তেলিজেন্স অসি নখোয়গী শক্তিনি, মসিগী কান্নবা লৈজৈ অদুবু হ্যুমেন ইন্তেলিজেন্সপুদি নাথৈগনু। ঙসিদগী চহি চমাগী মমাংদা পুলিস দিপার্তমেন্তনা মসিগী মোদ অসি এদোপ্ত তৌখি, তেক্নোলোজীনা ফনা হোংলবসু মসি চহি ১০০গী মতুংদা অদুমক মথৌ তাগনি। ইন্সতিত্যুত অদু য়ারিবা মখৈ মপাঙ্গল কনখৎহল্লু। মদুগী শক্তি নখোয়দা লৈ। অমসুং করিগুম্বা শক্তি লৈরবদি পুম্নমক লায়না ওইথোক্কনি। অমসুং ঐখোয়গী সিস্তেমশিং অসি হেন্না ফগৎহনগনি হায়না ঐহাক্না খল্লি। মসিনা ক্রিমিনেলশিংবু শরুক ৫০ থোক্না খনহনগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না ৱাফম অমগা খঙবা মথৌ তাই। ঙসি মালেমগী থাক্তা ভারতনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা ভারতকী শিংনবশিং অসিসু খোঙজেল য়াংনা হেনগৎলক্লি। অহানবদা থৌশাদবা, মতুংদা নোক্নবা মতুংদা মাংদা অদুমক চংশিনবা। মতুংদা অথোই-অহেন তানবগী ৱাখল্লোন অমা পোক্লকই। করিগুম্বা মসিদা অদুমক চংশিল্লবদি মদুনা য়েক্নবগী শক্লোন লৌরকই। মখোয়গী লৈবাকগুম্না ভারতনা মতিক ময়াই লৈবা পামদবা মালেমদা শক্তি কয়া লৈরক্কনি। মহাক্না লম অদুদা লৈরিবা এক্সপর্তিস অসিগুম্বা ভারত্তা লৈহল্লোইদবনি। করিগুম্বা ভারতনা প্রদক্সন হৌরবদি মার্কেৎ কেপচর তৌখ্রগনি, ভারত অসি অচৌবা কৈথেলনি করিগুম্বা ভারতনা মশাগী পুথোকচবা হৌরক্লবদি ঐখোয়গী পোৎশিং কদায়দা য়োনগনি। শীংনবা মখল কয়া লাক্কনি অমসুং মখোয়না য়েক্নবগী শক্লোন লৌহল্লোইদবনি। মরম অসিনা ঐখোয়না ঐখোয়গী শীংনবশিং অসি খঙবা তাই। ঐখোয়না মীৎয়েং শান্না য়েংবা তমদুনা অকোইবগী ফীভমদা কাইহল্লোইদবা মতিক ময়াই অদু খঙবা তাই মসিগীদমক এখোয়না মমাগী লো অমসুং ওর্দর অমদি ঙসিগী শীংনবশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা অচৌবা খেন্নবা অসি খঙনবা হোৎনগদবনি।মমাংগী অদু লেংদনা থমদুনা ঐখোয়না অনৌবশিংগীদমক ইশাবু শেম শাজগদবনি। ঐখোয়গী মায়োক্তা, লৈবাক অসিগী মায়োক্তা লৈরিবা শক্তিশিং অদু থেংনগদবনি। অসিগুম্বা নেগেতিব ফোর্সশিং অসি মায়োক্নবা, লো ঙাক্না চৎপা সহরশিংগী হকশিংগীদমক, জেনরেল সিভিল সেক্যুরিতীগীদমক মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না তৌরিবা থবক অদু সোসিএল মেদিয়ানা জজ তৌহল্লোইদবনি। অরানবা পাউ মচা অমনা লৈবাক পুম্বদা ইরাং থোকহনবা ঙম্মি। তোকঙা শন্দোরকপা, অরানবা পাউ শন্দোরকপনা লৈবাক অসিদা অমাংবা কয়া থোকহনখ্রে হায়বা ঐখোয়না খঙই। ঐহাক্না পুং ৬-৮গী মতুংদা খঙলকপা মতমদা মীওই খুদিংমক তপথখিগনুই অদুবু মদুনা অমাংবা কয়া থোকহল্লমগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না মীয়ামবু ভাব তাহনবা তাই। ফোরৱার্দ তৌদ্রিঙৈদা শরুক তরেৎ তরা থোক্না খনগদবনি। করিগুম্বা অমবু অয়াবা পীদ্রিঙৈদা মদু ভেরিফাই তৌগদবনি অমসুং প্লেৎফোর্ম পুম্নমক্তা ভেরিফিকেসন তৌনবগী সিস্তেম লৈ। করিগুম্বা নখোয়না হঞ্জিন-হঞ্জিন্না য়েংলবদি মদুগী অনৌবা ভর্জন অমা থোরক্কনি। ঐখোয়না ফেক ৱার্লনা দ্রিবন তৌবা সোসাইতীদা, অচৌবা শক্তি অমা শেমগৎপা মথৌ তাই। তেক্নোলোজিকেল পাৱর শেমগৎপা তাই।
মরুপশিং,
সিভিল দিফেন্সকী মথৌ তাবগী মতাংদা অমিত ভাইনসু হৌজিক হায়বীখ্রে, হৌজিক ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি দাইভর্ত তৌরিবা ৱাফম খরা লৈ। অমিত ভাইনা অচুম্বা ৱাফমশিং পুথোকখ্রে। ৱাফমশিং অসি দিকেদ কয়াদগী চত্থরক্লি, মসি স্কুল অমসুং কোলেজতা চাউনা শীজিন্নরি, ঐখোয়না সিভাইল দিফেন্স, প্রাইমরী হেল্থ সবজেক্তশিং তম্বা মথৌ তাই। মমসংদা ফায়র ফাইধিংগীদমক ঐখোয়না শেম-শারম্মি। ঐখোয়না মসি ইজী নেচর ওইহল্লি। অমসুং ম্যুনিসিপালিধী, মেত্রোপোলিতন ম্যুনিসিপালিতী খুদিংমক্তা চয়োল অমদা অমুক্তং ফায়র ফাইতিং ফিল্দ অমসুং পুলসনা স্কুলদা চৎতুনা দ্রিল তৌনবা হায়দুনা লাকখি। করিগুম্বা অঙাংশিংনা স্কুলদা উরবদি, মখোয়না মদুগী কান্নবা ফংগনি। মথংগী নুমিৎতা অতোপ্পা স্কুলদা চৎকনি অসুম্না চহি তরাদা অচৌবা সহর অমা থুংনা চৎকনি। মীরোল খুদিংমক্না সিভিল দিফেন্সকা মরী লৈননা, ফায়র ফাইতিংগা মরী লৈননা দ্রিল পুম্নমক প্রজাশিংনা তৌগদবি হায়বা খঙলগনি। মসিদগী নখোয়দা চাউনা শক্তি ফংগনি। মসি লায়না তৌবা য়াবা থবক ওইরক্কনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি খরসিদা সরকার পুম্নমক্না তেরোরিজমগী গ্রাউন্দ নেৎৱার্ক মাংহন তাকহনবদা করিগুম্বা খরা তৌনবা হোৎনখি, মসিগী সিরিয়সনেস অসি অচৌবা থৌদাংগা লোয়ননা খঙখি। মফম অমদা কান্নবা অসি হান্না ফংলম্বা য়াই, মফম অমদা থেংথবা য়াই, অদুবু ঙসিদি মীপুম খুদিংমক্না মসিগী সিরিয়সনেস অদু ফোঙদোকপা তাবনি। হৌজিক ঐখোয়না মসিদা পাঙ্গল হাপচিন্দুনা হেন্দল তৌগদবনি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না নক্সালিজমঈ মওং খুদিংমক মাইথিবা পীগদবনি। গন মেন অমা লৈ অমসুং নক্সালিজমগা লোয়ননা কলম অমসু লৈ। ঐখোয়না মসি পুম্নমক অসি মায়োক্নগদবনি। ঐখোয়না নক্সালনা শোকহল্লবা জিলাশিংদা মীৎয়েং থমখিবগুম্না, মতৌ অসুম্না হৌজিক মখোয়না মখোয়গী ৱাখলগী সর্কল অদু মফম অদুদা য়ৌহন্নবা হোৎনরি মদুনা লাক্কদৌরিবা মিরোলশিংদা অফবা ৱাখল্লোন অমা শেমগত্পা ঙমগনি। করিগুম্বা রাজ্য অমত্তদা থৌদোক অমা থোকখিবা তারবদি ঐখোয়গী মকোক থোংবা এক্সপর্তশিং অদু মফম অদুদা তম্নবগীদমক থাগদবনি, মদু য়ুনিভর্সিতিদা চৎতুনা নুমিৎ হুম্নি মফম অদুদা লাক্তুনা লৈগনি, করিগুম্বা মফম অদুদা থোকখিবা ওইরবদি, মখোয়না করম্না থেংনখিবগে, ৱাফম অদু করম্না চাউখৎলকখিবগে হায়বদু ঐখোয়না খঙই। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা তম্নবা হোৎনগদবনি। অমসুং অসিগুম্বা মখলগী মালেম অসিদা লৈরিবা মীওইশিংনা মখোয়না ইন্তর্নেস‌নেল লেভেলদগীসু মতেং কয়া ফংই। অসিগুম্বা অচৌবা সংবিধান অমসুং আইনগী লোন্দা ৱা ঙাংবদা তেন্দেন্সি অসিনা অতোপ্পা থবক অমা তৌই। লেংদবা শান্তিগীদমক ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা চংশিনবা অসি য়াম্না মরুওই।
মরুপশিং,
জম্মু অমসুং কাশ্মির নত্ত্রগা অৱাং নোংপোক ওইরবসু ঙসি ঐখোয়দা থাজবা হেনগৎলক্লি। দেস্ত্রক্তিব ফোর্সশিংনা মেনস্ত্রীমদা চংলকপা পাম্লি। অমসুং ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাং, ইনফ্রাস্ত্রকচর ময়েক শেংনা উবা ফংবা মতমদা মখোয়গী অনীংবা অপাম্বশিংসু থুংবা ঙম্মি। অদুনা ঐখোয়না হৌজিক খুৎলাই থাদোক্তুনা পুন্না চৎনবা হোৎনরি। মতৌ অসুম্না ঐখোয়না ঙমখৈ অমসুং সমুদ্র খোঙবানগী মফমশিংদা চাউখৎপা পুরক্নবা মীৎয়েং থম্মি। নখোয়গী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা ঙমখৈদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা অহিং য়ারেক্কদবনি। মন্ত্রীশিংনা চহি অমদা ঙমখৈগী খুঙ্গংশিংদা য়ামদ্রবদি মঙা নত্ত্রগা তরেৎলক চৎকদবনি অমসুং পুং অহুম-মরি লৈগদবনি।
মরুপশিং,
খুৎলাই, দ্রগ, লল্লোন-ইতিক পুম্নমক অসি চত্থরি। দ্রোনশিংদা অনৌবা ক্রাইসিস অমা থোক্লি। ঐখোয়না মখোয়গীদমক ঐখোয়গী ঙমখৈ অমসুং সমুদ্রগী অপুনবা শক্তি অসি য়াম্না মথৌ তাই। ঐখোয়না হায়গনি মদুদি মসি তৌরোই, কোস্তগারর্দনা মসি তৌগনি, মফম অসিদা ৱারি শান্নরোই, ঐখোয়না খোমজিনবা অসি য়াম্না ফজনা হেনগত্হনগদবনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না নেসনেল পর্সপেক্তিব অমগা লোয়ননা পুন্না মাংলোমদা চংশিল্লবদি ঐখোয়গী মাংদা লৈরিবা শীংনবা খুদিংমক হন্থগনি। অমসুং মসি হেন্দল তৌবগী ঐখোয়গী শক্তিসু হেনগৎলক্কনি। কেম্প অসিদা খন্ন-নৈনবদঈ এক্সন লৌখত্পা য়াবা ৱাফম খরা থোরক্কনি হায়না ঐনা থাজৈ। অপুনবা রোদমেপ অমা শেমগনি, রাজ্য খুদিংমক্না পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। মসি অদোমগী তেরিতোরিনি, মসি ঐগি এরিয়ানি, মসি অদোমগী হকনি, মসি ঐগী হকনি, করিগুম্বা ঐখোয়না মসিদা শরুক য়াদুনা লৈরবদি, মদুগী মতুংদা আইন ঙাকপা ঙমদবা এন্তি-সোসিএল ফোর্সশিংনা মসিগী অরানবা অসিগী মপুং ফাবা কান্নবা লৌবা ঙমগনি। মরম অসিনা ঐখোয়গী মরক্তা লৌশিং, কম্পাইলেসন, থাজবা লৈগদবনি অমসুং মসি পুম্নমক অসি য়াম্না প্রোফেসনেল ওইগদবনি। অমসুং মসিগী থৌদাং অসি ঐখোয়গী কেদরশিংগী মফমদা লৈরি, মসি অচৌবা থৌদাং অমনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না পুন্না থবক তৌমিন্নরবদি ঐখোয়না পাম্লিবা ফল অদু ফংবা ঙম্লগনি, অমসুং লৈবাক অসিগীদমক লাক্কদৌরিবা খুদোংচাবা অদু, শক্তি অসি অহানবা মীৎয়েংদা য়ুনিফোর্ম ফোর্সশিংদগী লাকই। থাজবগী মরম অমদি য়ুনিফোর্ম ফোর্সশিং ওইরকই। ঐখোয়না মহাকপু হেন্না পাঙ্গল লৈহনবগা লোয়ননা মহাক্না মীৎয়েং কয়াগা লোয়ননা থবক তৌগনি, ঐখোয়না মহাকপু প্রজাশিংদা সেন্সিতিব ওইহনবনা কান্নবা কয়া অমা ফংগনি।
দি.জি.পি কনফরেন্সতা ঐহাক্না সজেসন খরা পীখ্রে। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্ঈ অমসুং গৃহ মন্ত্রী পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি দি.জি.পি কনফরেন্স অসি য়াম্না ফবা ইন্সতিত্যুসন অমা ওইরকখি। মসিদা ওপন দিস্কসন অমসুং মসিদা জিরো ইলিমেন্ত য়াওরি। মসিদগী থোরকপা ৱাফমসিং, হোম দিপার্তমেন্তগী ঐগী সেক্রেতরি পুম্নমক লৈরিবা অসি আই.এ.এস.কি কেদরদগীনি অমসুং মীখলগী মতুংদা খল্লগা সরকার চলাইরিবা রাজনিতিনা লাক্তুনা খল্লি। দি.জি.পি কনফরেন্সতা থোকখিবা থৌদোকশিংদগী মপুং ফাবা ৱারোল অমা লৌগদবনি। মদুদা ঐখোয়না ঐখোয়গী রাজ্যদা এক্সন তৌবা য়াবা পোইন্ত অদু খুদক্তা ইমপ্লিমেন্ত তৌগদবনি। অদুদগী কান্নবা ফংলগনি। ঐখোয়না দি.জি.পি কনফরেন্সকা লোয়ননা মীফম অমা পাঙথোকখি, ঐখোয়গী সাহিব অসি মফম অসিদা লাকখি। মসি লৈবাক অমগী সেক্যুরিতিগীদমক থবক তৌবনি। হৌজিক্ ঐহাক্না সজেসন অমা পীখি মদুদি মরুওইনা পুলিস স্তেসন নত্রগা পুলিস স্তেসন লৈবা অচৌবা সহরশিংদা মসিগি মনুংদা খরদি মল্তিস্তোরি ওইবা য়াই হায়না খনবিয়ু? মখাদা পুলিস স্তেসন, অদুবু করিগুম্বা মথক্তা মথোল্ ২০গী য়ুম অমা শারগা শরুক অহুম্ থোকপগী অমা শাগদৌরবদি মফম অদুদা লৈরিবা পুলিসকি মশিং অদুনা মফম অদুদা য়ুম অদু ফংগনি। করিগুম্বা ত্রান্সফর তৌরবদি, মদুগী মতুংদা লাকপা অদুনা চপ মান্নবা য়ুম অদু ফংগনি। মরম অদুনা পুলিসনা ঙসি সহরগী মপান্দা মাইল ২৫ লাপ্না লৈবা য়ুম অদু থীরি। মহাক্কী মনাক্তা য়ৌবদা পুং অনি চংই। ঐখোয়না লম হেন্না ফংনবগীদমক রাজ্য অদুগা ৱাঈ শানবসু য়াই, কোর্পোরেসন অদুগা ৱারি শানবসু য়াই, মসিবু হেন্না ৱাংবা থাক্তা শেমগত্পা য়াই, মসিনা কান্নবা পীগনি অমসুং পুম্নমক অসিগী মথক্তা ঐখোয়না সেক্যুরিতিগী থৌরাংশিং ওর্গনাইজ তৌবা য়াই।
অমসুং পুলিস স্তেসন ২৫-৫০না অচৌবা সহরদা লৈবা অসি অসিগুম্বা চাউখৎ থৌরাং লৈরিবা ওইথোক্কনি। মরমদি অচৌবা সহরশিংদা ঐখোয়না পুলিস ক্বাতরশিং শানবা কিমি ২০-২৫ চৎপা তাই অমসুং অমিত ভাইনা হৌজিক হায়বীখ্রে মদুদি মসিগী বজেৎ শীজিন্নদনা লৈরি। মসিগী শেনফম অসি চাদিং তৌদে। অসিগুম্বা ফীভম অসি ভারত সরকারনা থেংনরকপা অসিদা ঐহাক্না বজেৎ অসিগীদমক থবক তৌনবা হন্না হন্না হায়জরি। অসিগুম্বা ফীভম লৈবাক অসিদা ওইহন্নীংদে। ঐখোয়গী শক্তি হেনগৎহনবা তাই ঐখোয়গী ৱারেপ লৌবগী শক্তি হেনগৎহনগদবনি। মসিগী মতুংদা ঐখোয়না মতম চানা শেল শীজিন্নবা ঙমগবি। অমাংবা হন্থহন্দুনা হেন্না কান্নবা ফংবা ঙমগনি।
ঐহাক্না ৱাফম অমদা মীৎয়েং চীংশিনবা পাম্মি, স্তেৎ পুলিস অমসুং ভারত সরকারগী পুলিসনা পুরক্লিবা স্ক্রেপ্পিং পোলিসী অসি য়েংবীয়ু। অমসুং নখোয়গী অরিবা গারীশিং অদু স্ক্রেপিং তৌনবা মাইকৈদা চংশিনবা মতমদা মসি পুলিসনা গারি অদু অরিবা ওইনা য়েংলোই মাগী ইফিসিএন্সীগা মরী লৈনবা ৱাফমদা য়েংগনি। মসিগী কান্নবা অনি লৈগনি। স্ক্রেপিংগী বিজিনেস তৌরিবশিংনা রাজ্য অমদা অসিগুম্বা স্ক্রেপিং তৌনবা গারি ২,০০০ মশক খঙদোকখ্রে। সর্ক্যুলর ইকনোমীগী রিসাইকল তৌগনি অমসুং করিগুম্বা গারি লিশিং ২ লৈরবদি অনৌবা গারি শারিবশিংনা মফম অদুদা লাক্কনি, করিগুম্বা গারি লিশিং ২ পুরক্লবদি ঐখোয়না রেৎ তাহনগনি। মোদর্ন গারিশিংনা পুলিসনা লাকপা য়াগনি। মসিগী মতাংদা খন্নসি অমসুং ঐহাক্না মন্ত্রীশিংদা অসিগুম্বা স্ক্রেপিংগী থবক হৈবা মীওইশিং কৌনবা হায়জরি। অমসুং ঐখোয়না মখোয়দা লম পীসি, নখোয়না স্ক্রেপিংগীদমক রিসাইকল য়ুনিৎশিং থম্মি। ঐখোয়না অহানবদা পুলিসকী গারিশিং পীগনি। পুলিসকীদমক অনৌবা গারিশিং লৌগনি। মসি য়াম্না মরু ওইবনি। ভারত সরকারগী তোঙান-তোঙানবা য়ুনিৎশিংনা মখোয়গী অরিবা গর্বেজ লৌথোকখিগনি। অমসুং করিগুম্বা অনৌবা ঐখোয়গী এনভাইর্নমেন্তেল ইফিসিএন্সী ওইবা লাক্লবদি মীপুম খুদিংমক্তা কান্নবা পীগনি। অদুনা অপীকপা হীরমশিংদসু করিগুম্বা ঐখোয়না ৱারেপ লৌদুনা মদু অকক্নবা মতমগী মনুংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরবদি মদুনা মীয়ামদা সেক্যুরিতী পীবা ঙমগনি। লৈবাক্কী চাউখৎ খোঙচৎতা অচৌবা শরুক য়ারিবা অমা ওইবা ফংগনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি মীফম অসিবু নখোয়না য়াম্না লুম্না লৌই অমদি মরু ওইনা মুখ্য মন্ত্রী কয়ানা লাক্তুনা মীফম অসিদা শরুক য়ারিবা অসিদা ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা য়াওদুনা শরুক য়ানীংবা পোকই। অদুবু অতোপ্পা প্রোগ্রাম খরা লৈবনা ঐহাক্না লাকপা ফংখিদ্রে। অদুবু ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিংনা লাকপা অসিদা প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা নখোয়গী নরক্তা ফমদুনা ৱারী শান্নীংবা অসি মহৌশানি অদুবু হন্দক্তি ফংদ্রে। গৃহ মন্ত্রীনা নখোয়দা শারিবা ৱাফমশিং অসিগী মতাংদা নখোয়না ঐঙোন্দা শোইদনা তান্নরক্কনি অমসুং মসিগী থৌদাং ঐহাক্না য়াজগনি। অঙম্বা থাক্তা হোৎনগনি। পুম্নমকপু ঐহাক্না হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during the ‘Chintan Shivir’ of Home Ministers of States via video conferencing
28 OCT 2022 6:33PM by PIB Delhi
Namaskar!
My colleague in the Union Cabinet Shri Amit Shah, Chief Ministers, Home Ministers, Director Generals of Police of different states, senior officials of the Ministry of Home Affairs, all other dignitaries, ladies and gentlemen! There is a festive atmosphere in the country these days. The countrymen have celebrated many festivals, including Onam, Eid, Dussehra, Durga Puja and Deepawali, with peace and harmony. Now there are many other forthcoming festivals, including Chhath Puja. In the wake of various challenges, the strengthening of the unity of the country during these festivals is also a reflection of your preparedness. Even though law and order is the responsibility of the states under the Constitution, it is largely related to the unity and integrity of the country. This ‘chintan shivir’ (brainstorming session) of home ministers being held in Surajkund is also a good example of cooperative federalism. Every state should learn from each other, take inspiration from each other and work together for the betterment of the country. This is the spirit of the Constitution and it is also our responsibility towards the countrymen.
Friends,
The ‘Amrit Kaal’ of independence is before us. The next 25 years will lead to the ‘Amrit’ generation of the country. This ‘Amrit’ generation will be created by imbibing the resolutions of ‘Panch Pranas’ (five pledges). Building a developed India, freedom from every concept of slavery, being proud of our heritage, unity and solidarity and most importantly civic duty -- you all understand the importance of these five pledges. This is a colossal resolve, which can be fulfilled only by ‘Sabka Prayas’ (efforts of everyone). Methods may be different, our paths and priorities may be different, but these ‘Panch Pranas' should be the inspiration of our governance in every state of the country. India's potential will be vastly expanded when these are at the core of good governance. When the potential of the country will increase, then the power of every citizen, every family of the country, will increase. This is good governance, which every state of the country has to ensure to the last person standing in the last row of society. You all have a very important role in this regard.
Friends,
Most of you who are attending this ‘shivir’ are either leading your state, or are directly responsible for law and order. Law and order is directly related to the development of the state. Therefore, your decisions, policies and practices are very important in creating a conducive environment for development in the states.
Friends,
It is equally important for the entire law and order system to be reliable and its perception among the public. You have seen that NDRF and SDRF have emerged as a major force in the event of any natural calamity. Their appearance ahead of any crisis has created a belief among the countrymen that the situation will now be under control and we should abide by them and we will suffer less if we listen to them. See for yourself, who all are there in NDRF and SDRF? They are your colleagues. They are jawans of the armed forces. But, there is a kind of respect for them in the society. As soon as the NDRF-SDRF team reaches the disaster-hit area, people feel assured that there is an expert team which will take care of the situation.
Friends,
As soon as the police reach any place of crime, there is a feeling among the people that the government has arrived. We saw tremendous improvement in the credibility of the police during the Corona period. Policemen were helping the needy, arranging necessary resources and even putting their own lives at stake. That is, there is no dearth as far as devotion to duty is concerned. However, there is also a need to maintain positive perception. Therefore, there should be a relentless process from top to bottom to motivate the police force and plan accordingly. They should be guided regularly on every little issue to prevent any wrongdoing.
Friends,
We have to understand one more thing. Now law and order is no longer confined within the purview of any one state. Now crimes are happening at the inter-state and international level. With the help of technology, criminals sitting in one state have the audacity to commit horrific crimes in another state. Criminals outside the borders of the country are also misusing technology. Therefore, coordination between agencies of every state and coordination between central and state agencies is very important. You would recall that I reiterated this during the DGP conference that there should be periodical assessment of problems of adjoining districts of two states and they should work together. It will lead to the creation of a new power. Sometimes central agencies have to conduct investigations in several states simultaneously and they have to go to other countries also. Therefore, it is the responsibility of every state to extend full cooperation to any state or Central agency. All the agencies should cooperate with each other. One should not dwell unnecessarily on the power and domain of any agency. Sometimes, we find that an FIR is not registered due to the confusion over the area of crime and the domain of the police station. These things are not only limited to police or police stations. It happens between states also. It also happens between the Centre and the states. It also happens between agencies of India and abroad. Therefore, coordination, compilation and cooperation at all levels are very important for our own efficiency and outcome as well as providing security to the common citizen of the country. Every state stands to benefit if there is cooperation at all levels.
Friends,
We need to keep working on technology to combat cybercrime or the use of drone technology in smuggling weapons and drugs. You see, it is an era of 5G. Now along with the benefits of 5G, awareness at that level will also be necessary. 5G is going to improve the performance of technologies like facial recognition technology, automatic number-plate recognition technology, drones and CCTV manifolds. The more rapidly we move forward, the criminal world is equally catching up due to globalization. They are equally adept at technology. It means that we will have to plan ten steps ahead of them. We will have to work with greater urgency to make our law and order system smart.
Friends,
I would urge everyone not to let the budget come in the use of technology. Therefore, I urge all the respected Chief Ministers and Home Ministers to make a team on this issue and deliberate seriously how technology savvy the criminal world is becoming and how the technology available with us can provide security to our people. The budget regarding this can be met by saving unnecessary expenses. The better use of technology not only strengthens the entire police set-up, but it also leads to trust among common citizens regarding their own security. Technology helps in crime prevention and also in crime detection. It is also very useful in the investigation of crimes. You see, a number of criminals are being arrested today because of CCTV. Modern command and control systems created in cities under the Smart City Campaign are also helping a lot.
Friends,
The Central Government has also launched the Police Technology Mission for the development of new technologies. Several states are also working at their level in this regard. But experience tells us that technology becomes redundant due to different experiments at different levels and hence our energy is also wasted. Often investigation material remains with the concerned state and is not shared. We need to think of a common platform for sharing such information. For example, somebody boasts of something (technology) which is very good and decides not to share it with anybody. Then a time will come when he may be having the best technology, but it will be of no use due to his standalone approach. Therefore, technology should be India-oriented. All our best practices and best innovations should be for common use.
Friends,
Today the importance of forensic science is growing and it is not limited to the police department only. Legal fraternity, Judiciary as well as hospitals will also have to develop knowledge regarding forensic science. The use of forensic science can be of great use in bringing crime to the fore and ensuring punishment to the criminal with the combined efforts. It will not be enough if forensic science remains the domain of the police department only. The National Forensic Science University located in Gandhinagar is proving helpful to all the states of the country. Moreover, 60-70 countries of the world are also taking advantage of this Forensic Science University. All our states should make maximum use of this university. It is a completely futuristic technology driven system. It involves Human Resource Development as well as creating new technology tools. Its lab is also becoming useful in solving very difficult cases. I think all states should actively use this system.
Friends,
Maintaining law and order is a 24x7 job. But it is also necessary that we keep on improving the processes continuously and keep them modern. The law and order reforms undertaken by the Government of India in the last few years have helped in creating an atmosphere of peace in the entire country. As you are aware there is tremendous pressure on our law enforcement system due to the diversity and vastness of India. Therefore, it is very important that our systems should put energy in the right direction. Otherwise, we have seen that the energy of the police department is wasted in investigating the smallest mistakes in many unnecessary cases. Therefore, we have now decriminalized many provisions related to trade and business and they have been taken out of the category of crime. A huge burden has been reduced by abolishing more than 1,500 archaic laws. I urge the states to evaluate the laws at their level also. Replace all the laws that existed before independence in view of the present requirements. Criminal angle in every law and trouble to innocent citizens is now a passe.
Friends,
The government initiative to distribute property cards by using drone technology in the villages of the country under the Svamitva Yojana would also help reduce land-related disputes. Otherwise, there used to be violent clashes in villages after somebody took over even one foot of land from his neighbour by force.
Friends,
Many such efforts, both directly and indirectly, have also helped law enforcement agencies in setting their priorities. But these efforts will not bear fruits if we do not change our strategy and continue to pursue methods which are 20-30-50 years old. Laws made by the central government in the past few years have also strengthened law and order. There is unprecedented strictness against terrorism, hawala network and corruption in the country today. Trust is developing among the people. Laws like UAPA have given strength to the systems in a decisive fight against terrorism. In short, on the one hand, we are strengthening the law enforcement system of the country, and on the other hand, we are also removing unnecessary burdens on them.
Friends,
There is another important issue for the police of our country. Today there is the system of One Nation, One Ration Card, One Nation-One Mobility Card, One Nation-One Grid, One Nation-One Sign Language, etc. Can such an approach be developed regarding the uniform of the police? Can our states sit together and deliberate over it? There would be many benefits. One, there would be quality material products as it would be at a mass scale. Crores of caps would be needed. Crores of belts would be needed. And it would be easier for any citizen of the country to identify a policeman wherever he goes. For example, there is a post office box. The literate as well as the illiterate people of India are aware of it that if you post a letter in that box it would reach its destination. It has its own identity. It is necessary for us that we give serious thought to it as far as police uniforms are concerned. It need not be imposed, but it can be evolved. I think it would be very beneficial and would add to each other’s strength. There can be different tags and numbers of the concerned state in the One Nation-One Police Uniform, but there should be a common identity. This is just my idea and you should think over it. If it seems right, it can be considered after 5-50-100 years. Similarly, new departments of different types of police have been started for expertise.
Now, tourism has emerged a huge market in the world. Numerous tourism opportunities are increasing in India. The flow of tourists from across the world to India is going to increase. There are several countries in the world which are way ahead in the field of tourism. There is a special police force for tourism in those countries. There is an altogether different training of that force. They are also taught different languages. Their behavior is also very different. The foreign tourists visiting those countries also know that this police force is for their help. Sooner or later, we will have to develop this force in our country. There is a huge difference between a tourist visiting India from a different country and a foreign investor. A foreign tourist can become an ambassador of your country immediately. He will carry home both the good and bad impressions of the country. It takes a long time for an investor to identify anything good or bad. But a tourist takes hardly two days to spread the news that this is the condition here. In India too, tourism is witnessing changes with the rise of the middle-class people. Tourism is facing challenges in the form of traffic. If we do not plan in advance, the tourist centers are not going to change on their own. If we suggest somebody not to visit Shimla and visit any other tourist destination, will he do it? Those who want to visit Shimla, they will go to Shimla. Similar is the case with those wishing to visit Nainital, Srinagar, Gulmarg etc. We need to develop systems.
Friends,
During the Corona period, we have seen how police personnel used to enquire about the well-being of the people of their areas over the phone. Importantly, many senior police personnel in several cities took upon this responsibility to look after senior citizens willingly. The confidence of the citizens grows when police personnel are constantly in touch with the senior citizens asking about their well-being or whether they planned to go out locking their houses. Such interactions also become a huge force for you. The more we use such interactions in a professional way will do a lot of good. If a serious and animated phone call is made to a senior citizen once a week from a police station, he would continue to spread the good work of the police throughout the month. Only you can create such a perception among the people. There is another issue on which we need to be very alert. That is the use of technological intelligence. It has its own advantages. But at the same time, we cannot turn away from human intelligence. This is something which has been in practice for 100 years and will continue to be useful to the police personnel in the next 100 years despite several advancements in technology. Strengthen human intelligence as much as you can. It has huge potential. This is a great strength of a policeman who can unravel the truth by looking into the eyes of a criminal and talking to him. The combination of human intelligence and technological intelligence can make life easier for you. If you suspect some unwarranted movement of people, you will get to know immediately. I think the optimum use of these two systems can bring about a smart change and it will force a criminal to think 50 times before committing a crime.
Friends,
We need to be aware of another reality. The way India is making rapid economic progress at the global level we are bound to face new challenges. Initially, you would be slighted and there would be attempts to make fun of you, but you should continue to move forward. Competition often leads to enmity if you do well. There would be many powers in the world which don’t want India to become more successful than them. They would not like India to encroach in the field in which they have expertise. If they have monopoly over a product, they fear that India would capture their markets if India resorts to its production. India has a huge market and if India starts producing the product where would they sell their product. Therefore, we are up against challenges in many forms and such challenges often become inimical. Therefore, we need to be aware of such challenges. At the same time, we don’t have to think ill of others. It is human nature. For example, there would also be a sense of unease if one of the two officers in your department is due for promotion. As a result, the unhidden rivalry between the two officers would begin 10 years before the promotion is due. It happens everywhere, brothers. Therefore, I reiterate that we should be foresighted in our approach while protecting our potential. There is going to be a huge difference to challenges which existed to the law and order earlier and now. Not only do we have to meet the old challenges, we have to prepare ourselves for new challenges. It is our responsibility to take strictest action against the emergence of such inimical forces which are against the country and to ensure the security and rights of the law abiding people. No generosity can be tolerated, otherwise, where would our law abiding citizens go? They are 99% citizens of the country and the problem is with one percent. We do not need to be lenient towards one percent of people in order to create trust among the 99 percent of the population.
Friends,
We should also not underestimate the power of social media. Even small fake news can create stir across the country. We are aware of the damages caused to the country due to the rumours spread against reservation. When people realized that it was fake news and calmed down after 6-8 hours, much damage had already been done. Therefore, we need to educate people that they should think ten times before they forward anything which they receive on various social media platforms. One should check the veracity of any news forwarded to them and there is a system of verification available in all the platforms. If you visit one-two-ten platforms, you will get the real news. We need to educate people against fake news. We need to create a huge force against the fake world driven society. We need to create technological power in this regard.
Friends,
Amitbhai was just talking about the importance of civil defence. There are several issues on which our attention has been diverted. Amitbhai has taken note of the right issue. Civil defence has been in practice for several decades and it has immense utility. We were taught about civil defence in our schools and colleges. We used to make arrangements for firefighting earlier also. It should be part of our nature. I have often said that the personnel of the fire brigade and police should organize firefighting drills in a school of every municipality every week. Not only the students will be educated, but the fire brigade officials will also get practice with such drills. It should be done week after week in all the schools. The next chance for such drills of a school in a city will come after 10 years. But every generation will come to know about the utility of civil defence and firefighting skills. It will also be a huge boost for you. It is something which can be done easily.
Friends,
In the last few years, all the governments have tried to do something or the other in destroying the ground network of terror with great responsibility in view of its seriousness. Somewhere the success may have been achieved earlier, somewhere it may have been late, but it is not so that everyone has to be explained its seriousness today. Now we have to handle it by adding strength. Similarly, we have to defeat every form of Naxalism. The gun-toting as well as the one who is holding the pen are Naxals. We need to find a solution to this problem. People are resorting to such immature issues to confuse our young generations and the country has to suffer a lot. No one will be able to handle it if immediate steps are not taken. As we have targeted the Naxal-affected districts, they (Naxalites) are now resorting to expand their intellectual circle to those places where they can target the future generations and create a perverted mindset. They can create hatred among people. They can create a wedge in society by raking up emotional issues out of proportion and destroy the unity and integrity of the country. When Sardar Vallabhbhai Patel is our inspiration, we cannot allow such forces to succeed. But it has to be done wisely and intelligently. We need to create expertise in our security set-up. In the wake of any such unwarranted event in any state, our top experts should be rushed there to make an on-the-spot study. They should spend a few days there and try to understand how the situation developed and how it was handled. We should always be ready to learn. Such forces also get a lot of help at international level. They are very shrewd and they appear very innocent. They speak the language of law and constitution but their actions are altogether different. Our security apparatus should have the potential to differentiate between the right and the wrong. It is very important for us to move fast against such forces for lasting peace.
Friends,
Whether it is Jammu-Kashmir or the North-East, we are gaining the trust of the people. The destructive forces are also yearning to join the mainstream. When they see rapid development and infrastructure and the fulfillment of the aspirations of the people, they are also preparing to join the mainstream by leaving behind their arms. Similarly, we have to focus on development in our border and coastal areas. The concept of Vibrant Village has also been emphasized during the budget presentation. You must think over it. The top officers should spend a few nights in these border villages. I would also request the ministers to spend a few hours in at least five or seven border villages in a year. Whether it is a state border village or an international border village, you will come to know a lot of nuances.
Friends,
Drone is the newest worry in the ongoing smuggling of arms and drugs. We need to be vigilant in our border and coastal areas. We just can’t afford to apportion blame on one or the other agency or take comfort that it is the responsibility of the Coast Guards only. We need better coordination. I am sure if we move forward together keeping the national interests paramount, then all these challenges will be dwarfed. We would also be better prepared to handle other issues as well. I am sure the discussions in this brainstorming session will result in actionable points. There would be a collective roadmap with the cooperation of every state. If we remain entangled in the fight over the domain then the anti-social elements who have scant respect for the law will take full advantage of this chaos. There should be professional understanding and trust between us. And this responsibility rests with our cadres. It is a huge responsibility. I believe that we will get the desired result if we work together. Any opportunity before a country derives its strength from the uniform. Uniformed forces are a crucial factor behind the trust. We would benefit a lot if we make them more powerful, visionary and sensitive to the citizens.
I gave some suggestions during the DGP Conference. I would tell all the Chief Ministers and Home Ministers that the DGP Conference has emerged as a very useful conference. There is whole-hearted discussion with a zero political element. I share the outcome of that conference with all the secretaries who belong to the IAS cadre and elected representatives who run the government. You should get the entire briefing of the DGP Conference and implement the actionable points in your respective states immediately. It will be very useful. There should not be a casual approach towards the DGP Conference that our top boss has attended and that’s the end of it. This conference is meant for the security of the country. For example, there was a proposal regarding houses for the police personnel. In that conference, I had suggested whether our police stations in big cities could be turned into multi-storey buildings. If there is a multi-storey building then the police station can also work from the same premises and policemen can also have housing quarters in the same 20-storey building. The policeman, who is transferred, would vacate the premises and his replacement would also get the same house. Today, police personnel get houses 25 km away from the city. They waste two hours commuting. We can talk to the respective state government and the municipality for the construction of high rise buildings. We can organize such things. A standalone police station can become a modern police station and the housing arrangements can also be made for the policemen in the 20-25-storey high rise building in the same complex.
I believe that we can easily identify 25-50 such police stations in big cities where such a possibility can be developed. Otherwise, what is happening is that police quarters are being built 20-25 km away from the cities. As Amitbhai was saying, the budget is not being properly utilized and money is not being spent wisely. I have been repeatedly stressing that the amount which has been sanctioned for a particular purpose should be spent on that only and that too within the time limit. The problem is that we are not able to spend the sanctioned amount. We do not want such a situation in our country. We need to increase our potential and speed up the decision making process. Only then will we be able to utilize the money within the time limit. When the money is spent within the time limit, it not only prevents wastage of money, but it leads to several benefits.
I want to draw your attention to another issue. The police of all the states and the Government of India should study the scrapping policy for old vehicles. Try to move in the direction of scrapping old vehicles. The police should not have old vehicles as the issue is related to efficiency. There will be two benefits. Those into the scrapping business will be assured that about 2,000 vehicles have been identified for scrapping in a particular state and they will immediately set up a unit for that purpose. There would be a circular economy due to recycling of the old vehicles. The car manufacturers would also offer quality products at a handsome discount if they are assured of the purchase of 2,000 vehicles. All our police departments can have modern vehicles. We should look into this and I want the concerned ministers of the states to call a meeting of those involved in the scrapping business. We can offer them land and tell them to set up their units for recycling of old vehicles. They should be told that the police department would take the initiative in giving them the old vehicles for scrap. It is very important. The different departments of the Government of India also remove all their old garbage periodically. The new vehicles will also make a difference to our environment. If you take decisions on such small issues in a time-bound manner then you will also become an important participant in the development of the country while providing security to the people at the same time. And I am sure that the seriousness shown by you in this meeting will lead to better outcomes. With such a large number of Chief Ministers attending this meeting, I feel that I should have been amongst you. But I could not come due to some pressing assignments. However, when so many honorable Chief Ministers are there, being a Prime Minister I feel that I should have been with you and discussed several issues with you over tea. But I could not do so this time. The Home Minister is personally attending this conference and I will be informed of his exchanges with you. I assure all the Chief Ministers and Home Ministers that the Indian government will do its best to live up to your expectations. I thank you all very much and extend my best wishes to you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.