Prime Minister's Office
PM participates in ‘Griha Pravesham’ of more than 4.5 Lakh beneficiaries of PMAY-G in Madhya Pradesh
22 OCT 2022 5:40PM by PIB Delhi
“It is a great fortune of our government that we could fulfil the biggest dreams of 3.5 crore families”
“It is the new India of today where the poor are performing Grih Pravesh in their new homes on Dhanteras”
“Different policies and schemes of the government make the homes under Pradhan Mantri Awas Yojna complete with all amenities”
“PM-Awas Yojna has become a tool for social and economic empowerment”
“We are breaking the vicious cycle of homelessness that used to plague generations”
“Now the poor, equipped with basic amenities, are making efforts to reduce their poverty”
“I am happy that a large section of the country is gearing up to rid the country of Rewari culture”
On the occasion of Dhanteras, the Prime Minister, Shri Narendra Modi participated in ‘Griha Pravesham’ of about 4.51 Lakh beneficiaries of Pradhan Mantri Awaas Yojana - Gramin in Satna, Madhya Pradesh via video conferencing today.
Addressing the gathering, the Prime Minister wished everyone on the auspicious occasion of Dhanteras and Diwali. “Today is a new beginning for 4.50 lakh brothers and sisters of Madhya Pradesh who are performing Grih Pravesh in their new pucca homes”, he said. Recalling the time when Dhanteras was celebrated only by the wealthy people of the society by purchasing expensive assets like cars or homes, the Prime Minister said that Dhanteras used to be a festival only for the rich. The Prime Minister remarked that it is the new India of today where the poor are performing Grih Pravesh in their new homes on Dhanteras. Shri Modi congratulated especially those women who have become homeowners today.
The Prime Minister said that he can see the possibilities in the people who are getting houses today as, without a home, all possibilities are dimmed. Today is not a day of just Grihpravesh in the new house, it marks new happiness, new resolutions, new dreams, new energy and a new destiny. “It is a great fortune of our government that we could fulfil the biggest dreams of 3.5 crore families”, he said.
Highlighting the facilities that are paired up with the new houses, the Prime Minister said As the government is of the poor and dedicated to their welfare and understands the needs and wishes of the poor, the homes built by the government are equipped with toilets, electricity, water connection, gas connection. Different policies and schemes of the government complete the millions of homes that are constructed as part of the Pradhan Mantri Awas Yojna.
The Prime Minister recalled the work of the previous governments where and if houses were provided, they had to build toilets separately and the homeowners had to run from pillar to post at different government offices to get electricity, water and gas connections in their homes. The Prime Minister also pointed out that homeowners had to pay a bribe on many occasions. Marred by the formalities and stringent rules and regulations on the construction and delivery of houses during previous governments, the Prime Minister said that no heed was paid toward the wishes and preferences of the homeowners. “We changed the ways”, the Prime Minister said, “and gave complete control to the homeowners.” The Prime Minister explained that due to this control, PM-Awas Yojna has now become a tool for social and economic empowerment.
The Prime Minister said that due to bad policies of the past, the people were compelled to pass on their homelessness to the next generation as well. “I am honoured to have got the opportunity to take crores of my fellow countrymen out of this vicious cycle”, the Prime Minister said. In Madhya Pradesh itself, about 30 lakh houses have been constructed. Work is going on 9-10 lakh houses. These lakhs of constructions are creating new opportunities for employment, he said. Apart from various construction materials, skilled labour jobs of masons were created along with many other economic opportunities for various segments. He informed that 22,000 crore rupees were spent on the construction of these houses only in Madhya Pradesh, This massive infusion of capital, helped all aspects of the economic life in the state. “These houses are bringing progress for all”, he added.
Commenting on the changed working culture, the Prime Minister said that, unlike earlier times, when citizens were made to run to the government and request facilities, the current government is going to the citizens and running campaigns to bring all the benefits of the schemes to the people. “Today we are talking about the saturation of schemes’coverage without any discrimination.”, he added.
Talking about the urgency that the government is showing about these basic needs of the people, the Prime Minister said, this is because of the lessons of the past. In the past, so many people were deprived of these basic amenities that they had no time to think about anything else. “That is why all slogans of “Gareebi Hatao” remained ineffective. “That's why we decided to rapidly connect every citizen of the country with these basic facilities. Now the poor, being equipped with basic amenities, are making efforts to reduce their poverty”, he elaborated.
He said that the government is providing free ration to 80 crore countrymen during the pandemic and has spent more than 3 lakh crore on this. The Prime Minister said “When the taxpayer feels that his money is being spent in the right place, he or she also feels happy. Today, crores of taxpayers in the country are satisfied with the great service they are doing by helping to feed crores of people during the Corona period. When this same taxpayer sees that free ‘Rewari’ is being distributed with the money collected from him, then he also gets pained. Today many such taxpayers are writing letters to me openly. I am happy that a large section of the country is gearing up to rid the country of Rewari culture.”
The Prime Minister remarked that the objective of the government is not limited to fulfilling the dreams and aspirations of its citizens but also trying to minimise the expenditure of middle and low-income groups. The Prime Minister gave the example of Ayushman Bharat and informed that four crore patients from poor economical backgrounds have been treated as part of this scheme so far. He stated that the government had spent thousands of crores for the free vaccine campaign during Corona and prevented the poor from shelling money out of their own pockets.
Commenting on the rising fertiliser prices due to the Ukraine War, the Prime Minister underlined that the government is going to spend an extra sum of Rs 2 lakh crore this year so that farmers do not bear the burden. “The PM Kisan Samman Nidhi of the Central Government is also proving to be a boon for the farmers”, the Prime Minister said. He also noted that the instalment of 16 thousand crores which was initiated a few days ago immediately reached every beneficiary farmer. “Right now”, the Prime Minister said, “our government has deposited more than 2 lakh crore rupees in the bank accounts of farmers. And this help has arrived when it is the sowing season and the farmers need money for fertilisers and medicines. He further informed that the money upon the sale of crops directly reaches the bank account. The Prime Minister added “MNREGA money is also directly deposited in the bank account. Thousands of rupees of Matru Vandana Yojana reach pregnant mothers when they are most in need of nutritious food.” All this is possible due to a sense of service and political will.
The Prime Minister also touched upon the large-scale use of technology for making the lives of common citizens easy. He mentioned drone surveys in creating property records in the Swamitva scheme and also in agriculture. He recalled the recent steps of converting lakhs of fertiliser shops into Kisan Samriddhi Kendras and introducing a common country-wide brand of urea - Bharat brand and hoped that these steps will help the farmers.
Background
It has been a constant endeavour of the Prime Minister to provide a house with all basic amenities to every citizen of the country. Today’s event marks another step in this direction. Under the Pradhan Mantri Awas Yojana, about 38 Lakh houses have been sanctioned so far in Madhya Pradesh and construction of about 29 Lakh houses has been completed at a cost of more than Rs. 35,000 crores.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ୪.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ପିଏମଏୱାଇ-ଜି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ "ଗୃହ ପ୍ରବେଶ” ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀv
“ଏହା ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବଡ ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆମେ ୩.୫ କୋଟି ପରିବାରର ସବୁଠାରୁ ବଡ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିଛୁ”
“ଏହା ହେଉଛି ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତ ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବମାନେ ଧନତେରାସରେ ନିଜ ଘରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି”
“ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଥିବା ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ସହିତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ”
“ପିଏମ-ଆବାସ ଯୋଜନା ସାମାଜିକ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି”
“ଆମେ ଭୂମିହୀନତାର କୁତ୍ସିତ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭାଙ୍ଗୁଛୁ ଯାହା ପୀଢି ପରେ ପୀଢିକୁ ପୀଡିତ କରୁଥିଲା”
“ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରିବ ଲୋକେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି”
“ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଦେଶର ଏକ ବଡ଼ ବର୍ଗ ରେୱାରୀ ସଂସ୍କୃତିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି”
22 OCT 2022 5:40PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଧନତେରାସ ଅବସରରେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ସତନା ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା – ଗ୍ରାମୀଣ ଅନ୍ତର୍ଗତ ପ୍ରାୟ ୪.୫୧ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ‘ଗୃହ ପ୍ରବେଶ’ ରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନତେରାସ ଏବଂ ଦିପାବଳୀର ଶୁଭ ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶର ୪.୫୦ ଲକ୍ଷ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ, ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ ପକ୍କା ଘରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ କାର କିମ୍ବା ଘର ଭଳି ଦାମୀ ସମ୍ପତ୍ତି କ୍ରୟ କରି ସମାଜର ଧନୀ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧନତେରାସ ପାଳନ କରାଯାଉଥିଲା ସେହି ସମୟକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଧନତେରାସ କେବଳ ଧନୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପର୍ବ ହୋଇଆସୁଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଆଜିର ନୂଆ ଭାରତ ଯେଉଁଠାରେ ଗରିବମାନେ ଧନତେରାସରେ ଥିବା ନୂତନ ଘରେ ଗୃହ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ବିଶେଷ କରି ସେହି ମହିଳା ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ଘର ମାଲିକ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଆଜି ଘର ପାଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସେ ସମ୍ଭାବନା ଦେଖିପାରିବେ, ଯେହେତୁ ଘର ବିନା ସମସ୍ତ ସମ୍ଭାବନା କ୍ଷୀଣ । ଆଜି ନୂତନ ଗୃହରେ କେବଳ ଗୃହ ପ୍ରବେଶର ଦିନ ନୁହେଁ, ଏହା ନୂତନ ସୁଖ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ, ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ, ନୂତନ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ଭାଗ୍ୟକୁ ଚିହ୍ନିତ କରୁଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହା ଆମ ସରକାରର ଏକ ବଡ଼ ଭାଗ୍ୟ ଯେ ଆମେ ୩.୫ କୋଟି ପରିବାରର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିପାରିଛୁ ।
ନୂତନ ଗୃହ ସହିତ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ସୁବିଧା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଗରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏବଂ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଇଚ୍ଛାକୁ ବୁଝୁଥିବାରୁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ର୍ନିମିତ ଘରଗୁଡ଼ିକରେ ଶୌଚାଳୟ, ବିଦ୍ୟୁତ୍‍, ଜଳ ସଂଯୋଗ, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଆଦିର ସୁବିଧା ରହିଛି । ସରକାରଙ୍କ ବିଭିନ୍ନ ନୀତି ଏବଂ ଯୋଜନା ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାର ଅଂଶ ଭାବରେ ର୍ନିମିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଘରକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଘର ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଥିଲା, ସେମାନଙ୍କୁ ପୃଥକ ଭାବରେ ଶୌଚାଳୟ ର୍ନିମାଣ କରିବାକୁ ପଡୁଥିଲା ଏବଂ ଘର ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଘରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍‍ ଜଳ ଏବଂ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇବା ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟକୁ ତଳୁ ଉପର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦଉଡିବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଘର ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ସମୟରେ ଲାଞ୍ଚଞ୍ଚ ଦେବାକୁ ପଡୁଥିଲା । ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡିକ ସମୟରେ ଗୃହ ର୍ନିମାଣ ଏବଂ ବିତରଣ ଉପରେ ଆନୁଷ୍ଠାନିକତା ଏବଂ କଠୋର ନିୟମ ଏବଂ ନିୟମାବଳୀକୁ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଘର ମାଲିକଙ୍କ ଇଚ୍ଛା ଏବଂ ପସନ୍ଦ ପ୍ରତି କୌଣସି ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ରାସ୍ତା ବଦଳାଇଛୁ ଏବଂ ଘର ମାଲିକମାନଙ୍କୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ହେତୁ ପିଏମ୍‍- ଆବାସ ଯୋଜନା ବର୍ତ୍ତମାନ ସାମାଜିକ ତଥା ଅର୍ଥନୈତିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ଉପକରଣ ହୋଇପାରିଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତର ଖରାପ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବାସହୀନତାକୁ ଆଗାମୀ ପୀଢିକୁ ମଧ୍ୟ ଦେବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଏହି ଘୃଣ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାରୁ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ବାହାରକୁ ନେଇଯିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିବାରୁ ମୁଁ ଗର୍ବିତ । ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ଘର ର୍ନିମାଣ କରାଯାଇଛି । ଆଉ ୯-୧୦ ଲକ୍ଷ ଘରର କାମ ଚାଲିଛି । ଏହି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ର୍ନିମାଣ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ବିଭିନ୍ନ ର୍ନିମାଣ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟତୀତ, ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗ ପାଇଁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁଯୋଗ ସହିତ କୁଶଳୀ ରାଜମିସ୍ତ୍ରୀ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଥିଲା । ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କେବଳ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ଘର ର୍ନିମାଣ ପାଇଁ ୨୨,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହୋଇଛି, ରାଜଧାନୀର ଏହି ବ୍ୟାପକ ବିନିଯୋଗ ରାଜ୍ୟର ଆର୍ଥିକ ଜୀବନର ସମସ୍ତ ଦିଗକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ଘରଗୁଡ଼ିକ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସଫଳତା ଆଣିଦେଇଛି ।
ପରିବର୍ତ୍ତିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତି ଉପରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବ ସମୟ ତୁଳନାରେ ଯେତେବେଳେ ନାଗରିକମାନେ ସରକାରଙ୍କ ନିକଟକୁ ଦଉଡିବାକୁ ତଥା ସୁବିଧା ପାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଥିଲେ, ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ଦେବାକୁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଆମେ କୌଣସି ଭେଦଭାବ ନକରି ଯୋଜନାରେ ସାମିଲ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଲୋକଙ୍କୁ କହୁଛୁ ।
ଲୋକମାନଙ୍କର ଏହି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ସରକାର ଯେଉଁ ତତ୍ପରତା ଦେଖାଉଛନ୍ତି ସେ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଅତୀତର ଶିକ୍ଷା ହେତୁ ହୋଇଛି । ଅତୀତରେ, ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଲୋକ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକରୁ ବଞ୍ଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ସମୟ ନଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଗରିବୀ ହାଟାଓର ସମସ୍ତ ସ୍ଲୋଗାନ ପ୍ରଭାବହୀନ ରହିଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଏହି ମୌଳିକ ସୁବିଧା ଶୀଘ୍ର ଯୋଗାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଗରିବ ଲୋକେ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଛନ୍ତି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସରକାର ୮୦ କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ଟିକସଦାତା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ଠିକ୍ ସ୍ଥାନରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ସେ ମଧ୍ୟ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଆଜି ଦେଶରେ କୋଟି କୋଟି ଟିକସଦାତା କରୋନା ଅବଧି ସମୟରେ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଖାଇବାକୁ ଦେବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରି ସେମାନେ କରୁଥିବା ମହାନ ସେବାରେ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଅଛନ୍ତି । ଯେତେବେଳେ ସେହିି ସମାନ କରଦାତା ଦେଖନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କଠାରୁ ସଂଗୃହିତ ଟଙ୍କାରେ ମାଗଣା "ରେୱାରୀ” ବଣ୍ଟନ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ସେ ମଧ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଅନୁଭବ କରନ୍ତି । ଆଜି ଏହିପରି ଅନେକ କରଦାତା ମୋତେ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଚିଠି ଲେଖୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଦେଶର ଏକ ବଡ ବର୍ଗ ରେୱାରୀ ସଂସ୍କୃତିରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ନାଗରିକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତତ୍ତଏବଂ ନିମ୍ନ ଆୟକାରୀ ବର୍ଗର ବ୍ୟୟକୁ କମ୍ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆର୍ଥିକ ଅଭାବରୁ ଚାରି କୋଟି ରୋଗୀଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି । ସେ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ସମୟରେ ମାଗଣା ଟିକା ଅଭିଯାନ ପାଇଁ ସରକାର ହଜାରେ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଗରୀବ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ପକେଟରୁ ଟଙ୍କା ବାହାର କରିବାକୁ ଦେଇ ନାହାନ୍ତି ।
ୟୁକ୍ରେନ ଯୁଦ୍ଧ କାରଣରୁ ସାର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଚଳିତ ବର୍ଷ ଅତିରିକ୍ତ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ଯାହା ଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ବୋଝ ବହନ କରିବେ ନାହିଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି ମଧ୍ୟ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସାହ ବୋଲି ପ୍ରମାଣ କରୁଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ୧୬ ହଜାର କୋଟିର କିସ୍ତି ତୁରନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ଆମ ସରକାର ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ଜମା କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସାହାଯ୍ୟ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି ଯେତେବେଳେ ବିହନ ଋତୁ ଅଟେ ଏବଂ କୃଷକମାନେ ସାର ଏବଂ ଔଷଧ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଆବଶ୍ୟକ କରନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଫସଲ ବିକ୍ରୟ ପରେ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଏମ୍‍ନରେଗା ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ଜମା ହେଉଛି । ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନାରେ ହଜାର ହଜାର ଟଙ୍କା ଗର୍ଭବତୀ ମା'ଙ୍କ ନିକଟରେ ସେତେବେଳେ ପହଞ୍ଚୁଛି ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟର ଆବଶ୍ୟକତା କରନ୍ତି । ସେବା ଭାବନା ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଯୋଗୁଁ ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ।
ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ ଯାପନକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ଜ୍ଞାନକୌଶଳର ବ୍ୟାପକ ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମତ ରଖିଛନ୍ତି । ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାରେ ତଥା କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପତ୍ତି ରେକର୍ଡ ଦରଜ କରିବାରେ ସେ ଡ୍ରୋନ୍ ସର୍ଭେ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି । ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସାର ଦୋକାନକୁ କିଷାନ ସମୃଦ୍ଧି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବ୍ରାଣ୍ଡ୍‍ର ୟୁରିଆ - ଭାରତ ବ୍ରାଣ୍ଡର ପରିଚୟ ଦେବା ବିଷୟରେ ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସମସ୍ତ କୌଳିକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ ଜାରି ରହିଛି । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପକୁ ସୂଚିତ କରୁଛି । ପ୍ରଧାନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୩୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୨୯ ଲକ୍ଷ ଘରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି ।